28/5/08

Masdar City

Σε έναν πλανήτη με έναν πληθυσμό που συνεχώς αυξάνεται και έρχεται αντιμέτωπος με τα όρια που θέτει το ίδιο το περιβάλλον, διακρίνεται μια τάση για τη δημιουργία ολοκληρωμένων κοινοτήτων (Ecopolis), με μειωμένες ανάγκες σε ενέργεια, νερό, έδαφος και άλλους ενεργειακούς πόρους.

Η τελευταία προσπάθεια δεν έρχεται από τη Δύση και από κάποιους με έντονη οικολογική συνείδηση αλλά από τον Περσικό κόλπο που είναι πλούσιος στον ορυκτό πλούτο του πετρελαίου, και από την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να βρουν ένα επιχειρησιακό μοντέλο προσανατολισμένο στη προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τη Masdar City, μια σχεδόν αυτόνομη πόλη, που έχει σχεδιαστεί για να στεγάσει πάνω από 50.000 κατοίκους και 1.500 επιχειρήσεις. Ξεκινά από την έρημο δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο του Abu Dhabi και προορίζεται να γίνει ένας κόμβος για έρευνα σε μη ρυπογόνες τεχνολογίες.

Masdar στα αραβικά σημαίνει κυριολεκτικά "πηγή". Η πόλη χτίζεται 17 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Abu Dhabi και επεκτείνεται σε μια έκταση 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πίσω από τους τοίχους που θα εκτρέψουν τους ζεστούς ανέμους της ερήμου και το θόρυβο του αεροδρομίου, θα είναι μια πόλη που θα αξιοποιεί στο έπακρο τη σύγχρονη τεχνολογία, σύμφωνα με το σχεδιασμό από την Λονδρέζικη εταιρεία Foster & Partners, μια εταιρεία που κατέχει ηγετική θέση στην αρχιτεκτονική με εφαρμογές στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Η κοινότητα, λίγο μικρότερη από την ιστορική συνοικία της Βενετίας, θα έχει παρόμοια στενά πεζοδρόμων, αλλά κάτω από τη σκιά υπόστεγων φτιαγμένα από φωτοβολταϊκούς συλλέκτες. Όλη η ενέργεια που χρειάζεται θα παράγεται από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για αιολικά πάρκα και οροφές κτιρίων με φωτοβολταϊκά πάνελ. Με ηλεκτρική ενέργεια ή με βιοκαύσιμα θα κινούνται και τα λίγα αυτοκίνητα αφού οι αποστάσεις είναι κοντινές και ενθαρρύνεται η πεζοπορία.

Οι ανάγκες σε νερό θα καλύπτονται από μια εγκατάσταση αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Η παραγωγή τροφίμων θα προέρχεται από τα κοντινά θερμοκήπια ενώ όλα τα απόβλητα θα χρησιμοποιούνται ως λίπασμα (compost) ή θα ανακυκλώνονται με άλλη μέθοδο. Ο στόχος είναι η πόλη να μειώσει τα απόβλητά της στο μηδέν.

Στην πρώτη φάση, που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα έχει κατασκευαστεί το Masdar Institute, ένα ακαδημαϊκό ερευνητικό κέντρο μεταπτυχιακού επιπέδου που θα επικουρείται από το Massachusetts Institute of Technology.

Ορισμένοι σκεπτικιστές φοβούνται ότι η πόλη θα είναι μόνο συμβολική για το Abu Dhabi, και ότι μπορεί να καταλήξει απλά μια πολυτέλεια για τους πλούσιους.

Άλλες Ecopolis όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται, δημιουργούνται στην Ιορδανία, στο Εμιράτο Ras Al Khaimah με την ονομασία RAK Gateaway project και στην Κίνα με την πόλη Dongtan που θα κατασκευαστεί πάνω σε ένα νησί που εικαστικά θα παρπέμπει σε μια Βενετία της Ασίας.

Προσπάθειες σε παρόμοιες πράσινες κοινότητες είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα.

Η Arcosanti, μια οικολογική πόλη στην έρημο της Αριζόνα, ξεκίνησε πριν από τρεις δεκαετίες. Παραμένουν ακόμα κάποιες εργασίες σε εξέλιξη ενώ τώρα καταπατείται από την προαστιακή επέκταση του Phoenix.

Η Κίνα, με την βοήθεια των Αμερικανών εταίρων έχει επιδοθεί στη κατασκευή γρήγορων αγροτικών κοινοτήτων και σχεδιασμού πόλεων που αποσκοπούν στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά με κάποιες πρόσφατες αναφορές, δημοσιοποιήθηκαν πολλά προβλήματα.

Παρ' όλα αυτά, παλαίμαχοι περιβαλλοντολόγοι εμφανίζονται ενθουσιασμένοι με τη Masdar City, που αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου περιβαλλοντικού σχεδίου (The Masdar Initiative), μιας επένδυσης 22 δισ. δολαρίων σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες από το Abu Dhabi. Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν εκτός την Foster & Partners, η βρετανική WSP Group, πολυεθνικές ακόμα και διεθνείς οργανώσεις όπως η WWF for Nature και η BioRegional.

Το αξιοπερίεργο απ΄ολα αυτά είναι ότι χώρες πλούσιες σε πετρέλαιο, δείχνουν οικολογική ευαισθησία και δημιουργούν πρότυπες οικολογικές πόλεις που στηρίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ανακύκλωση των απόβλητων τους. Μήπως έχουν συνειδητοποιήσει ότι το πετρέλεαιο σε 10 χρόνια θα είναι παρελθόν?

52 σχόλια:

Adonios GK είπε...

Εντυπωσιακό! Και μόνο από περιέργεια θα γίνει ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς!
Μάλλον μετά από το πετρέλαιο σκέφτονται να πουλούν την τεχνογνωσία για τη λειτουργία τέτοιων πόλεων αφού θα είναι άμεση η ανάγκη τους σε μερικά χρόνια!
Καλημέρα...

La Gigi είπε...

όντως εντυπωσιακό!
και καλά το πετρέλαιο θα βρεθεί κάτι να το αντικαταστήσει θα δυσκολευτούμε αλλά θα συνηθίσουμε.
με το νερό όταν θα μας λείψει τι θα γίνει.. απορώ!

Ra Ma είπε...

@Adonie, αυτοί που είναι και πετρελαιάδες θα γνωρίζουν σίγουρα καλύτερα για τα αποθέματα. Πάρα πολλά χρήματα επενδύουν και εγώ προβληματίζομαι για το αν όλα αυτά γίνονται μόνο για το περιβάλλον. Με κάποιο τρόπο πρέπει να κεδίσουν από κάπου. Αν είναι για καλό και για να εξάγουν τεχνογνωσια δεν έχω πρόβλημα. Δεν έχω άλλη υπόθεση προς το παρόν και όσο το συζητάς όλο και κάτι άλλο σκέφτεσαι!
Ασε που θα έχουμε και ανάπτυξη του Eco-τουρισμού.
Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@bee-bee (melissoula)!!!, νομίζω ότι με το νερό δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν ήδη εργοστάσια αφαλάτωσης ακόμα και σε δικά μας νησιά. Θυμάμαι μια συζήτηση, -γιατί σε όλα υπάρχουν αντιδράσεις- που μιλούσαν για την ποιότητα και τη γεύση του νερού. Μπορεί να μην έχουμε να φάμε αλλά δεν θα ...διψάσουμε!!!
Καλημέρα και οι ...αποκαλύψεις μεταξύ μας.

ria είπε...

έχω μείνει άφωνη. με ενδιαφέρει η προστασία του περιβάλλοντος αλλά δεν ασχολούμαι συστηματικά πέραν της ανακύκλωσης, οπότε δεν είχα διαβάσει για αυτές τις πόλεις.
εμείς στην ελλάδα έχουμε ήλιο, φωτοβολταϊκή ενέργεια δεν ξέρουμε τι είναι, έχουμε αέρηδες και μελτέμια, σιγά να μην έχουμε αιολικά πάρκα πέρα από κάνα δυο μόνο, ποτάμια και νερό ακόμα έχουμε αλλά τα αφήνουμε ανεκμετάλευτα.
η ευθύνη για την προστασία του τόπου και του πλανήτη είναι συλλογική, που σημαίνει δική μου, δική σου, του άλλου. αν αναπτύξουμε την οικολογική συνείδηση των ελλήνων ίσως να μην είναι ανεύφικτο και το πρότυπο μιας οικολογικής πόλης στη χώρα μας.

(ευσεβείς πόθοι!)

anamella είπε...

Καλημέρα radio marconi
Εδώ είμαι ενημερωμένη !!!
Επιτέλους ξέρω κι εγώ κάτι !!!!
Το είδα στο κρατικό κανάλι και
Τρελάθηκα !!!!!!

"ζαχαρούλα.." είπε...

un πιστευτ able !!!!!!!!!!!!

....δεν το έχω ακούσει πάλι!!!!!

καλημέρες!!!!!

Σπύρος είπε...

wow.. σαν ταινία ...ειναι το σκηνικό μαγικο..! αντε δεν βγαζεις ticket να την κάνουμε...;

δεσποιναριον είπε...

Mαρκονι Μαρκονακη! Σαν ιδεα πραγματικα ειναι πρωτοποριακη αλλα ας πετυχει πρωτα και το συζηταμε. Οι παραδοσιακοι οικισμοι η οι παραδοσιακες πολεις εχουν κτισθει μετα απο μακροχρονια εμπειρεια των ανθρωπων που κατοικουν στην περιοχη. Το να κτισεις μια πολη πανω σε θεωρητικα μοντελα εμπεριεχει πολλους κινδυνους και πολλες παγιδες. Κατ' αρχας οι ιδιοι οι κατοικοι (αυτοι που θα επιλεγουν να κατοικησουν εκει) θα πρεπει να να ειναι ειδικοι οι περισσοτεροι, η να αλλαξουν τους τροπους ζωης τους που σημαινει παρεμβαση στους μεχρι τωρα χαρακτηρες τους. Τα θεωρητικα μοντελα στις εφαρμογες τους εχουν αρκετα μεγαλες πιθανοτητες να εχουν λαθη. Και το κυριωτερο, αυτο το μοντελο δεν εγινε βασει καποιας υπαρκτης καταστασης αλλα καποιας υποθετικης.
Με ολα αυτα που γραφω δεν ισχυριζομαι οτι δεν πρεπει να φροντιζουμε για το αβεβαιο μελλον μας, ισα ισα, απλα το επιχειρημα αυτο το βλεπω σα μια δοκιμη-επενδυση, και ευχομαι να εχει θετικα αποτελεσματα.
Μαρκονι-Μαρκονακη φιλια.

La Gigi είπε...

καλα αφού το λες εσυ δεν ανησυχώ :)) για το νερό λεω.

όσο για τις αποκαλύψεις.. πάνω απ' όλα εχεμύθεια αγαπητέ μου! μείνε ήσυχος.

Skouliki είπε...

aloooooooooo

ειπα εκτος απο την καλησπερα μου να σας αφησω και μια προσκληση

Ανώνυμος είπε...

Οι εταιρείες πετρελαίου εδώ και 10 περίπου χρόνια έχουν αρχίσει να επενδύουν και να ερευνούν πάνω στα φωτοβολταϊκά και στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ο λόγος είναι καθαρά εξουσιαστικός: όταν τελειώσει το πετρέλαιο θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στις μεθόδους και στα κέρδη και να μην υποσκελιστούν από άλλες εταιρείες. Οπότε φαντάζεσθε πώς θα είναι η ενεργειακή πολιτική του μέλλοντος... από τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια συμφέροντα, μια από τα ίδια επί της ουσίας.

Natalia είπε...

ωραία σαν ιδέα και concept...
αλλά εχω επιφυλάξεις

για την ανάπτυξη οποιασδήποτε τεχνολογίας (εστω και περιβαλλοντικής)σε τέτοιες περιοχές, γιατι πιθανόν να μεταβάλλουν το κλίμα, την όποια χλωριδα-πανιδα, τον υδροφόρο ορίζοντα... κλπ

χρειαζεται πολυ δουλεια προκαταρκτική

οι αφαλατωσεις ειναι επιτυχημενη ιδεα για τα νησιά μας
η τελευταια λειτουργει εδω και λιγους μηνες στη Μηλο για την υδροδοτηση του νησιου. Σωτηριο εργο και το νερο απολυτα ποσιμο. Το βεβαιώνω...

Ra Ma είπε...

@ria, και εμείς ως οικογένεια συστηματικά τα τελευταία χρόνια με την ανακύκλωση και όσο μπορούμε να μειώσουμε γενικώς τις καταναλώσεις. Από λίγο να κάνουμε ο καθένας νομίζω θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Εδώ στην Ελλάδα ...δεν το έχουμε. Τις προάλες διαβάσαμε ότι για να εγκαταστήσει κάποιος στο σπίτι του ηλιακούς συλλέκτες -επειδή αναγκαστικά θα είναι συνδεδεμένος με τη ΔΕΗ- θα πρέπει να κάνει έναρξη επιχείρησης!!!! Άστο....
Αν σε ενδιαφέρει υπάρχουν ενδιαφέροντα σχετικά θέματα στο blog.
Καλό απόγευμα!

Ra Ma είπε...

@anamella, εύγε!!! Εγώ το διάβασα στην εφημερίδα, δεν είδα πραγματικές εικόνες από την περιοχή.
Και σε κρατικό κανάλι, μωρέ μπράβο, πες μου ποιανού ήταν η εκπομπή για να εισηγηθώ να ...κοπεί!!!!
Να είσαι καλά, καλό βράδυ!

Ra Ma είπε...

@Ζαχαρενια, πίστεψέτο! Εγώ πάλι δεν πιστεύω τις ωραίες ...γρανίτες που φτιάχνεις. Μη βλέπεις που δεν αφήνω σχόλια, απολαμβάνω :)
Φιλιά.

Ra Ma είπε...

@LOC, οι φανταστικές απεικονήσεις είναι λίγο space!!! Από ψηλά με τα πάνελ φαίνεται έως και βιομηχανικό αστείο!
Κλείνω εισητήρια για eco-τουρισμό!
Καλό βράδυ φίλε!

Ra Ma είπε...

@δεσποιναριον εξ Γουάσινκτον, σωστή η παρατήρησή σου όπως και πιο κάτω της Natalias. Θέλω να πιστεύω ότι όταν κάνουν τέτοια έργα φροντίζουν να λαμβάνουν υπ'όψιν τους την κουλτούρα και το περιβάλλον. Μακάρι να δούμε εντυπωσιακά αποτελέσματα!
Πολλά φιλιά και καλό βράδυ!

Ra Ma είπε...

@melissoula, εντάξει, τα βρήκαμε και τα συμφωνήσαμε!
'Οσο για το νερό η μηχανικός Natalia πιο κάτω λέει κανένα πρόβλημα το αφαλατωμένο! Για άλλα να ανησυχείς... εννοώ στη συνοδεία κρασιού ;)
Φιλιά και καλό βράδυ.

Ra Ma είπε...

@skouliki, Η πρόσκληση ελήφθη.....
Φιλιά.

Ra Ma είπε...

@Πειραματικέ σωστός! Αν επιτύχει το πείραμα που δεν το βλέπω, λεφτά και μεγάλες εταιρίες υπάρχουν, θα είναι ένα βήμα μπροστά. Θα έχουν και μερικές πατέντες βγάλει εν τω μεταξύ. Όλοι οι εμπελκόμενοι θα κερδίσουν.
Τι να πω, είδωμεν!
Καλό βράδυ αρχηγέ!

Ra Ma είπε...

@Natalia, σωστές οι παρατηρήσεις σου. Σίγουρα η εικόνα της πόλης θα είναι βγαλμένη μέσα από βιβλία επιστημονικής φαντασίας.
"Αναίμακτα" νομίζω τίποτα δεν γίνεται. Στο τέλος σημασία έχει να δούμε το ενεργιακό και περιβαλοντικό ισοζύγιο γενικότερα.
Τα φιλιά μου.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Αυτές οι πολιτείες ήταν οι αναμενόμενες μελλοντικές κατασκευές.

Και καλά κάνουν οι άνθρωποι τόσο χρήμα που μαζεύουν, κάπου έπρεπε να το επενδύσουν εκτός από τα υπερπολυτελή και εντυπωσιακά ξενοδοχεία και τις χιονοδρομικές πίστες εν τω μέσω της ερήμου

Το πλέον εντυπωσιακό ....και μη γελάσεις είναι τούτο: "Οι ανάγκες σε νερό θα καλύπτονται από μια εγκατάσταση αφαλάτωσης θαλασσινού νερού"
Πές μου τώρα καλέ μου marconi, όλοι οι υπόλοιποι (για μας τους Δυτικους μιλάω), γιατί κλαιγόμαστε τόσα χρόνια για έλλειψη νερού και δεν φροντίζουμε για να έχουμε, παρά μας κολλάνε κάθε τόσο να προσέχουμε;.....


Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

prasino liker είπε...

Marconi μηπως αντι να ασχοληθουμε με τις εργασιες του Ιουνιου μας στειλεις για ερευνα προς τα εκει;
Πιστευω οτι παρα πολλα εργα που γινονται εκει ,οπως και στο Dubai καταστρεφουν το περιβαλλον.Επεμβαινουν παραπανω απο οτι επιβαλεται.Το χρημα τους εχει οδηγησει σε ενα οικοδομικο οργασμο απιστευτης τεχνολογιας αλλα και καταστροφης του οικοσυστηματος.Μπορει και να κανω λαθος.Ειδικη δεν ειμαι.

Alexis B είπε...

Το λέω το φωνάζω, και θα συνεχίσω να φωνάζω.
Αν αξιοποιηθεί το 2% της ηλιακής ενέργειας που φτάνει στην γή λύσαμε το ενεργειακόοοοοοοοο
Καλημέρα

betty είπε...

H απορία μου σ'αυτή την πόλη αφορά τη νυχτερινή παρατήρηση, θα έχουμε επιτέλους εδώ σκοτεινούς ουρανούς το βράδυ;!!!!

An-Lu είπε...

Μάλλον έχουν τα χρήματα και το κουράγιο να επενδύσουν σε εναλλακτικό μέλλον και μπράβο τους!

ZouZouna είπε...

Να συμφωνήσω, ότι κοιτάνε μπροστά γιατί κρατάνε τα ηνία για πολλά. Πως θα ζήσεις στο Abu Dabhi (γράψτο όπως θέλεις), με τέτοιες θερμοκρασίες?
Το ίδιο με την ηλιάκή ενέργεια μπορεί να γίνει στις βόρειες χώρες?
Είναι τυχαίο που η Foster, διάλεξε αυτο τον τόπο? με προβληματίζουν διάφορα....

Dr_MAD είπε...

Οι μονάδες αφαλάτωσης θα δουλεύουν με αιολική και ηλιακή ενέργεια? Κατι δε μου κάθεται ρε συ μαρκονάκο...

Πάντως, πολύ όμορφη πρωτοβουλία. Θα πήγαινα χαλλλαααρά να μείνω εκεί! ;-)

Ανώνυμος είπε...

ακουγεται αισιοδοξο...πρεπει να πειραματιστουμε σε νεα μοντελα καθως το τελμα πλησιαζει!
καλο μεαημερι : )

Ra Ma είπε...

@Γλαρένια, είδες τι φτιάχνουν πάνω στο νερό, ...ζωγραφίζουν! Πολλά χρήματα αλλά σίγουρα ξέρουν ότι θα τα πάρουν πίσω...
Η σκέψη σου σωστή ...και δεν γέλασα. Δεν ξέρω τι ανάγκες σε εγκαταστάσεις χρειάζονται για να καλύψει τις ανάγκες της Αθήνας, αλλά σίγουρα αν ο φρόντιζε ο κάθε δήμος μου φαίνεται εφικτό, λέω με το φτωχό μου το μυαλό.
Καλό απόγευμα!!!

Ra Ma είπε...

@Likeraki, ούτε και εγώ είμαι ειδικός. Μου αρέσουν όμως τέτοιες ενέργειες, είμαι και λίγο της επιστημινικής φαντασίας!
Όσο νάναι δεν μπορεί τέτοιες κατασκευές να γίνονται χωρίς επιπτώσεις. Το τελικό αποτέλεσμα θα μετρήσει σε σχέση με τα θετικά στοιχεία. Από την άλλη φαίνονται αναγκαίες τέτοιες κατασκευές, εννοώ τύπου Msdar όχι ξενοδοχεία!
Καλό απόγευμα!

Ra Ma είπε...

@Alexi, είδες τι χρειάζεται για να βάλεις ηλιακούς συλλέκτες στο σπίτι σου. Βιβλία στην εφορία πρέπει να ανοίξεις!!! Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα και για αυτό θα είμαστε πάντα τελευταίοι...
Καλό απόγευμα over!

Ra Ma είπε...

@betty, έχεις και εσύ τις ανησυχίες σου ε?
Φαντάζομαι ότι λόγω της ίδιας παραγωγής ρεύματος θα έχει γίνει μέριμνα για την λιγότερη απώλεια από την εκπομπή φωτός. Λογικό φαίνεται να γίνεται ελεγχόμενη χρήση της ενέργειας.
Καλό απόγευμα!!!

Ra Ma είπε...

@An-Lu, τα χρήματα τρέχουν από τα πατζάκια τους, μόνο που τα πατζάκια αυτά είναι λίγων οικογενειών. Προφανώς επενδύουν αλλά όπως και να έχει βγαίνουν θετικά συμπεράσματα.
Χαίρομαι και εγώ με τέτοιες ενέργειες.
Καλό απόγευμα.

Ra Ma είπε...

@Zouzounz, δύσκολα μου βάζεις! Φαντάζομαι πρόβλημα στις βόρειες χώρες με το Βόρειο Σέλλας. Προφανώς οι θερμοκρασίες θα εξακολουθούν να είναι μεγάλες και όποιος αντέξει.
Ξέρεις κάτι για τη Foster?, όλοι κερδισμένοι μου φαίνεται βγαίνουν από αυτό. Έτσι νομίζω.
Καλό απόγευμα!!!

Ra Ma είπε...

@MADουλη, φαντάζομαι πως ναι, δεν ξέρω τι μεγέθη χρειάζονται σε ενέργεια, πες αυτό που σκέφτεσαι, μην μας αφήνεις με ερωτηματικά!!!!
Θα κλείσουμε εισητήρια!!!!
Καλό απόγευμα.

Ra Ma είπε...

@Una mama, αυτό που γράφεις θα μπορούσε να είναι ο επίλογος της ανάρτησης!
Καλό απόγευμα!!!

Maria Tzirita είπε...

Εγώ την Ελλαδίτσα μου δεν την αλλάζω με τίποτα!
Σοβαρά τώρα, νομίζω πως θα πρέπει να γίνει ο υπάρχων κόσμος "οικολογικός", να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε κι όχι να δημιουργούμε νέους τεχνητούς τόπους.
Γειά σου Πειρατή και σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές που πέρασες και άφησες...ειλικρινά το εκτιμώ!

. είπε...

Too good to be real!

So_Far είπε...

Βιαστικό σχόλιο γιατί φεύγω: σε δημοσιογραφική θεώρηση είναι έτσι όπως τα γράφεις.
Σε επιστημονική θεώρηση είναι ακριβώς αυτό
Σε οικονομική & τουριστική θεώρηση είναι ότι σκοπεύουν να βρουν τρόπο επιβίωσης όταν τελειώσουν τα κοιτάσματα και να φτιάξουν ένα από σύγχρονα θαύματα του κόσμου και με τόσο χρήμα και επιστημονική υποστήριξη θα το πετύχουν

Σε θεώρηση μηχανικής εφαρμογής θα στα πω κατ' ιδίαν γιατί πριν από δύο χρόνια πήραμε το έργο υποστήριξης για το οποίο κατέβαινα στο Dubai..
Πάντως να ξέρεις ένα πράγμα που θα το ακούσεις πολλές φορές από μένα: αυτή τη στιγμή τα εμιράτα είναι η παιδική χαρά του μηχανικού, το budget είναι ανοιχτό για τις μεγάλες εταιρείες και αν έχεις φαντασία κάνεις ό,τι θέλεις
See you later alligator and check your mail...

faraona είπε...

Θυμιο μου
ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ
το σιγουρο ειναι οτι δεν κινουνται μονο απο οικολογικες ευαισθησιες.
Κι οτι επενδυουν σε σιγουρα πραγματα.
Πιστευω οτι για να βγει χρημα μπορουν να κατασκευαζουν και σπιτια απο πεπιεσμενο χαρτι.
Κι οχι οτι ειναι κακο...τουλαχιστον καλυτερο απο καποια αλλα ειναι σιγουρα.

πολλα φιλια.

Ra Ma είπε...

@Maria T, είναι πολλά τα λεφτά! σε όλες τις περιπτώσεις.
Η χαρά είναι δική μου που σας γνώρισα έστω και διαδικτυακά!
Καλημέρα και σας στέλνω την αγάπη μου.

Ra Ma είπε...

@Ανασαιμιά, για καλό μου φαίνεται! Θα δείξει!!!
Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@So_Far, που κρυβόσουν!!!! Νομίζω από τις λίγες απόψεις που ανταλλάξαμε εδώ, συμφωνούμε όλοι με αυτά που γράφεις.

Θα τρελαθούμε? Όταν πήγαινες Dubai, πήγαινες για αυτό το έργο και δεν έλεγες τίποτα? Θέλω ...διάλεξη!
Η άποψή σου ως επιστήμονα, ως "διπλεκόμενη" με την καλή έννοια γιατί ξέρω ότι είσαι σε όλα μέσα και ως απλή παρατηρήτρια γιατί το έχεις, έχει βαρύνουσα σημασία.
Περιμένω νεότερα!!!
Καλημέρα ο ...alligator!!!

Ra Ma είπε...

@faraona συμφωνούμε, όταν γίνεται μια επένδυση περιμένουμε και τα ανάλογα έσοδα! Τουλάχιστον από την έρευνα να βγει κάτι ευεργετικό για την ανθρωπότητα, συμβαίνουν καμιά φορά και τέτοια...
Αυτά τα σπίτια από πεπιεσμένο χαρτί πολύ μου άρεσαν!!!!!
Φιλιά και τις καλημέρες μου.

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα Πειρατή! Κοίτα τι σου'χω εγώ σήμερα! Όχι που θα νομίζατε ότι είμαι ανεπρόκοπη η συγγραφέας ε;... Να το δοκιμάσεις, είναι υπέροχο, γκαραντί!

Skouliki είπε...

ρε θηριο μεσα επεσες χαχαχα

Ra Ma είπε...

@Maria, κεράστηκα..... Κάτι μου λέει ότι θα τολμήσω να κάνω και εγώ μια τέτοια ανάρτηση!
Καλό Σαββατοκύριακο!

Ra Ma είπε...

@skouliki, σε ξέρω πολύ καλά! χο,χο,χο

Kaveiros είπε...

Να μαζευτουμε να παμε!

Ra Ma είπε...

@Kaveiros, φύγαμε φίλε....
Καλό ξημέρωμα.