1/5/08

ΜΑΙΟΣ 2008


«Νερό δε σβήνει τη φωτιά
π΄ άναψες στο κορμί μου,
πάνω στα χέρια σου κρατάς
θάνατο και ζωή μου»


Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά και Καλό Μήνα.


Ο Απρίλης με νύχια και με δόντια προσπαθεί μέχρι τέλος να κρατήσει τον κακό του χαρακτήρα. Ο Μάης απλώνει το χέρι να αρπάξει τη σκυτάλη αλλά ο Απρίλης σε πείσμα του σκυμμένος, κάνει πως δένει τα κορδόνια του, νομίζοντας πως έτσι θα κερδίσει περισσότερο χρόνο!

Για να δούμε τώρα που ο Ήλιος κάνει παρέα με τους Διδύμους, με τι σόι άντρες και γυναίκες έχουμε να κάνουμε -για να έχουμε το νου μας δηλαδή! Μάλλον δύσκολος φαίνεται να είναι ο χαρακτήρας των ανδρών που πιστεύουν ότι ο δικός τους τρόπος συμπεριφοράς είναι ο σωστός. Πρέπει όμως να τους αναγνωρίσουμε ότι είναι τίμιοι, καλοί φίλοι, αγαπούν τα σπορ, τη φύση και είναι καλοί οικογενειάρχες -τι καλύτερο από αυτό! Ζηλιαρόγατες είναι οι γυναίκες, αρκετά ευαίσθητες αν και μερικές φορές φανερώνουν λίγο δειλία. Ξεχωρίζουν για την ηρεμία και την ομορφιά τους. Γυναίκες με δυνατή προσωπικότητα, ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν την πνευματικότητά τους και για αυτό είναι ...εραστές της μόρφωσης.

Το ρίξαμε λίγο έξω αυτές τις μέρες με φαγητά και γλυκά, να λοιπόν μια καλή ευκαιρία να ξαναβρούμε τη φόρμα μας. Μήπως είναι καλύτερα να το πάμε λίγο χαλαρά για να μην μας έρθει απότομα? Τσάπες, φτυάρια, ψεκαστήρες, κλαδευτήρια ανά χείρας και πάμε ...να χάσουμε κανένα κιλό!

Αγροτικές Εργασίες Κατά Το Μήνα Μάιο



Γεωργία. Ξεκινάμε με τι άλλο, με σκάλισμα! Δεν είμαστε μαζοχιστές αλλά μόνο με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσουμε την υγρασία. Σκαλίζουμε λοιπόν όλα τα ανοιξιάτικα φυτά που βρίσκονται στην ακμή τους. Σε πολλά μέρη εξακολουθούμε να σπέρνουμε καλαμπόκια, σόργο, ασπρίτσα και κεχρί. Πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσουμε το φύτεμα του καπνού και τη σπορά του μπαμπακιού. Στον ελεύθερο χρόνο μας, ρίχνουμε και ένα θερισματάκι στο κριθάρι, στη βρώμη και στα σανά. Προσέχουμε να θερίζουμε τα τριφύλλια σε καλό καιρό ώστε να μη μας μαδήσουν από τη βροχή.

Αμπελουργία. Συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που έχουμε μάθει να κάνουμε καλά! Σκαλίζουμε, κορφολογούμε και βλαστολογούμε. Στα επιτραπέζια σταφύλια, όπου βλέπουμε μαζί πολλά τσαμπιά τα αραιώνουμε. Κάνουμε ένα θειαφισματάκι κατά της μπάστρας, δεύτερο και τρίτο κατά του περονόσπορου και της δεύτερης γενεάς της ευδαιμίδας με μίγμα ντι-ντι-τι και βορδιγάλειο πολτό (στην υγειά μας So_Far, να πάνε κάτω τα φαρμάκια!). Στην περίπτωση που έχουμε βάλει σταφίδα, ευκαιρία να τη χαρακώσουμε και να υποστυλώσουμε τα νεαρά βλαστάρια.



Λαχανοκομία. Εκτός από τα σκαλισματάκια κάνουμε και εντατικό πότισμα. Ήρθε και η ώρα να μαζέψουμε τα πρώιμα, ντομάτες, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια και να εξαπολύσουμε κύμα επίθεσης κατά των πολλών εντόμων που αφθονούν, με κατάλληλα φάρμακα που θα μας προμηθεύσει ο γεωπόνος μας. Προσοχή, κόβουμε όλα τα λαχανικά 15 με 20 μέρες μετά τον τελευταίο ράντισμα, διότι σε κάθε άλλη περίπτωση είναι επικίνδυνα για την υγεία όλων μας. Είναι ευκαιρία αυτό το μήνα με τα πρώιμα να βγάλουμε κανά φράγκο παραπάνω πριν φτάσουν τα όψιμα και πέσουν οι τιμές.


Δενδροκομία. Σκαλίζουμε, οργώνουμε και ποτίζουμε (αυτό πρέπει να το έχουμε μάθει καλά πλέον). Βλαστολογούμε για να ισορροπήσουμε τους χυμούς και παρατηρούμε τους καρπούς. Τους αραιώνουμε όπου χρειάζεται για να αποκτήσουν μέγεθος τα καρύδια, τα μήλα τα αχλάδια και τα κυδώνια, μόλις δούμε να σκληραίνει το κουκούτσι αραιώνουμε τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα. Επειδή ο εχθρός παραμονεύει, με τις οδηγίες του γεωπόνου μας, κυνηγούμε τις μελίγκρες, τα φουζικλάδια (ξανά στην υγειά μας), τη μπάστρα κλπ.



Μελισσοκομία.
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ο πόλεμος με τα ζιζάνια είναι αδυσώπητος για αυτό πρέπει να απομακρύνομε τα μελίσσια από τα πεδία των μαχών για να μην δηλητηριαστούν.

Λέει ο σοφός λαός μας:
- Πιστεύουμε στην κακιά ώρα, όταν μας βρει
- Δουλειά που διακόπτεται, δύσκολα τελειώνει
- Εκείνοι που μιλούν πολύ, σκέπτονται λίγο
- Ο θυμός βάζει σύρτη στην πόρτα της λογικής

------------------------------------------------------
PS. Είμαστε οικογενειακώς ακόμα διακοπές! Τα καλά της αλλαγής ...επαγγέλματος! Οι ταχύτητες είναι χάλια ή έχω συνηθήσει στα γρήγορα. Μάλλον είναι απαράδεκτα αφού ένα σχόλιο πρέπει να το στείλω και τρεις φορές για να αποθηκευτεί! Από Σάββατο βράδυ ξανά στο σπίτι μας και από Κυριακή ...ποιός μας πιάνει!!!

54 σχόλια:

faraona είπε...

Κατσε εκει που εισαι...
!!!!!
Καλη Πρωτομαγια.


πολλα φιλια Θυμιο μου

Maria Tzirita είπε...

Χρόνια Πολλά, Καλό Μήνα!
Με το καλό να γυρίσεις να ξαναβρούμε τους "ρυθμούς" μας!

Φιλιά πολλά!

fevis είπε...

Χρόνια Πολλά και Καλό Μήνα!!!! Γλυκό σαν το μέλι...:-)Φιλιά...

Roadartist είπε...

Αντε τυχερέ :))
Μάζεψε το Μάη σήμερα :))
Καλή Πρωτομαγιά και Χρόνια πολλά Μarconi!!

Pastaflora είπε...

Καλό μήνα! Μια χαρά σας βλέπω εκεί, πού να γυρίζετε πίσω τώρα...

ZouZouna είπε...

Kαλό μήνα, να φέρει, ο,τι δεν έφεραν οι προηγούμενοι.
Να περάσεις καλά στις διακοπές γιατί μετά.... άντε πάλι τι μαγκανοπήγαδο μας περιμένει....
Φύτεψα μπρόκολο, λάχανο (το πρωϊμο το μαζέψαμε), παντζάρια, φασολάκια πράσινα πλατιά και αγγουράκια. Αντε καλή μου σοδειά και στα δικά σας.... (στην βεράντα, στην βεράντα....)

Kaveiros είπε...

Μια χαρα!Ολα καλα!Καλο μηνα!

Natalia είπε...

" Εκείνοι που μιλούν πολύ, σκέπτονται λίγο" (εσύ το γράφεις) :)

Γι' αυτό κι εγώ λέω μόνο

Χρόνια Πολλά
Καλό μήνα
Καλή κι ασφαλή επιστροφή

prasino liker είπε...

Μarconi Μην στεναχωριεσαι .Εμεις θα κανουμε τις εργασιες του Μαιου.Εσυ απολαυσε τις διακοπες σου.
Τα κηπευτικα θα ειναι μαζεμενα και θα σας περιμενουν στην επιστροφη.
Καλο μηνα να εχετε .

rain είπε...

Ρε μανία με τις τσάπες! Σώνει ντε δηλαδή να μας βγει ο αυπαυτος?? Χάνονται κι αλλιώς τα κιλά μαρκονααακιι.. Να περνάς καλά εκεί που είσαι που επιβάλλεται η ταχύτητες να'ναι χαμηλες! Χαλάρωσε ντε! φιλιά πολλά και καλό μήνα

Ανώνυμος είπε...

Α! ειπα κι εγω, δε θα κανουμε τιποτα τον Μαη? μολις τελειωσα με τα σπορια του Απριλη, πρεπει να πιασω το βλαστολογημα. Ομως διαβαζω και τι ξεχωριστες ειμαστε εμεις οι διδυμες γυναικες και χαιρομαι. Αλλαξες επαγγελμα? Δηλαδη δεεεν εισαι φωτογραφος πια?

ria είπε...

καλό μήνα!
και για μας που ούτε γεωργία, ούτε δενδροκομία, ούτε λαχανοκομία και ούτε μελισσοκομία μας προκύπτουν, τίποτα σε φροντίδα βεράντας που τη χτυπά αλύπητα ο αέρας, τι έχετε?
για γιούκα και κάτι χρωματιστά δένδρα που μου άρεσαν υπάρχει καμιά οδηγία; (μόνο αυτά φτουράν σε βεράντα ογδόου ορόφου που δεν την κόβει καμιά αλλη πολυκατοικία και σε λόφο)

ευχαριστώ!

anamella είπε...

Χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη και φυσικά καλό μήνα !!!
Καλά να περνάς εκεί που είσαι με την οικογένεια σου !!!
Βλέπω ξέρεις και από Αστρολογία !!!!
Τι άλλο ξέρεις για τους Διδύμους ???
Πάντως για την ηρεμία μου δεν ξεχωρίζω !!!!! ίσως για κάτι άλλο !!!
Δεν ξέρω δεν μου έχουν πεί !!!!

Καλή συνέχεια στις διακοπές

γιώργος είπε...

Καλημέρα φίλεραδιοφωνατζή…
Χρόνια Πολλά και Καλά…
Σου εύχομαι τα καλύτερα στη ζωή σου…
Και του Χρόνου…

Penthesila είπε...

Καλησπερα και καλο μηνα

Ra Ma είπε...

Ολα καλά! Οι διακοπές έφτασαν στο τέλος τους! :(( Αργά ανακάλυψα τα off-line σχόλια!!!


@faraona μου, αύριο τα μαζεύουμε και φεύγουμε. Πραγματικά η Πρωτομαγιά στα μέρη μας θύμισε καλοκαίρι!! Και σε εσάς καλό καιρό έμαθα ότι είχε.
Καλό μήνα και πολλά φιλιά.


@Maria T, έχουμε βγει πολύ ...εκτός ρυθμών!!! Νομίζω αρκετά ήταν!!!!!
Πολλά φιλιά.


@fevis, εδώ Αθήνα, εδώ Αθήνα! Αυτό ήταν? Μικρή ήταν η δόση από το νησί ε?
Φιλιά στο ωραιότερο χαμόγελο!


@Road, μια χαρά η πρώτη μέρα του Μάη! Τον πιάσαμε και φέτος!!! Άντε και του χρόνου να είμαστε πρώτα καλά. Φιλιά.


@pastaflorini μας, είμαστε μια χαρά και περνάμε καλά! Άντε να γυρίσουμε να βρούμε τους ρυθμούς μας ;-)


@Zouzounitsa μου, η ...ρουτίνα μας περιμένει χαμογελώντας στη γωνία. Της φέρθηκα λίγο απαίσια φέτος αλλά ...καλά της έκανα! Καλό μήνα και καλή σοδειά!!!!


@Kaveiros, Καλό μήνα φίλε και να είσαι καλά!


@Natalia, Ο λαός τα λέει αυτά που γράφω! Καλό μήνα, άντε να γυρίσουμε να πούμε και καμιά κουβέντα παραπάνω!


@likeraki, δεν πιστεύω να έχεις παράπονο! Δεν έχουμε πολλές δουλειές αυτό το μήνα! Άσε που θα δούμε και φράγκα στη τσέπη μας!!! Ησύχασα που μου είπες ότι θα μαζέψετε τα κηπευτικά, είχα ένα αγχος αν θα προλάβουμε :))


@rain, εδώ δουλεύουμε δεν ...παίζουμε! χα,χα,χα έχεις βρει κόλπο για τα κιλά ε? Δεν σε διάβασα να δω πως περάσατε αλλά από τη φωτογραφία ήταν τέλεια για ηρεμία.
Φιλιά και καλό μήνα.


@despinarion++ (plus plus, αναβαθμισμένο δηλαδή), το net είναι αργό αλλά ο Καζαμίας στην ώρα του! Όχι θα σε αφήσω χωρις δουλειά! Έχουμε και γενέθλια? Να δούμε τι γλυκό θα μας βγάλεις! Δηλώνω φωτογράφος (λέμε τώρα) αλλά και με ...κληρονομικό χάρισμα!!! ;-)


@ria, ..το ίδιο πρόβλημα έχω και εγώ! Τίποτα δεν στεριώνει! Προτείνω να ρωτήσεις ένα ειδικό γιατί αν περιμένεις από μένα ...σώθηκες!!! Μη τα ...πάρεις τώρα :)) Πάντως όταν κάποτε ρώτησα μου είχαν προτείνει για την περίπτωσή μου συγκεκριμένα πράγματα. Να γυρίσω με το καλό και θα τα πούμε.


@Anamela, Αληθώς ο Κύριος και Χρόνια Πολλά! Καλέ, δεν έχω ιδέα από αστρολογία!!! Να δούμε τον ωροσκόπο σου πρώτα, αλλά μήπως φταίει ο Ερμής που είναι ανάδρομος! χα,χα,χα


@γιώργο, πολύ θα ήθελα να είμαι ...ραδιοφωνατζής! Με έφαγε η δουλειά και όταν έδιναν άδειες για σταθμούς, ούτε που το κατάλαβα!!! Χρόνια Πολλά και καλό μήνα.


@Penthesila, βασίλισσά μου! Πολύ τρέξιμο αυτές τις μέρες αλλά όχι για δουλειά!!!! Μην με ζηλεύεις...
Φιλιά και στα μικρά σου τα χαριτωμένα!

betty είπε...

Marconaki, ξανααναστάσιμο φιλί! Για πες μου, το ντι ντι τι επιτρέπεται ακόμη στα κηπευτικά; Εκπλήττομαι γιατί κάποτε είχα διαβάσει ότι έχει απαγορευτεί στην Ε.Ε. Μήπως τελικά δε μας ταίζεις βιολογικά προιόντα, αλλά...δευτεράντζες δηλητήρια!!... Όλα χάριν του κέρδους...δε σε κατηγορώ ...λέω βρε παιδί μου μήπως...
Πρόσεξε κι εκείνα τα κιλάκια που λες μην τα χάσεις γιατί τι θα μείνει πια από...Μαρκονάκη :))))
O γιος σου ομως, καλό θα ήταν να πιάσει μια τσαπούλα :))))(του ζουζουνάκι)

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

" Πιστεύουμε στην κακιά ώρα, όταν μας βρει"

Πιστεύουμε...βεβαίως και πιστεύουμε....
΄Ελα να δεις marconi μου, τί με βρήκε πρωτομηνιάτικα με τις κηουρικές εργασίες...
:-(

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

koulpa είπε...

Εγώ επέστρεψα και μπορώ πλαίον να περιηγούμαι με συμπαθητική ταχήτητα..:):)
Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι:):)

Skouliki είπε...

καλο μηνα....ομορφα σε βλεπω

Σπύρος είπε...

KAΛΟ ΜΗΝΑ :)!!! ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ :)!!!!!!

ΑΝΤΕ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΕΡΙΚΟΥΣ..

ΦΙΛΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ξεκουραστος και ανανεωμενος μετα απο τις γιορτες ευχομαι να χαρεις τον μαϊο οσο καλυτερα μπορεις...μια ομορφη κυριακη να εχεις!

Ra Ma είπε...

@bettoula, τίποτα δεν σου ξεφεύγει ε? Νομίζω ότι έχεις δίκαιο για αυτό που λες! αλλά εμείς εδώ παράγουμε ...παραδοσιακά!!! χο,χο,χο!

Ra Ma είπε...

@γλαρένια, τι σας βρήκε πρωτομηνιάτικα? Θα το μάθω ...απόψε!!!
Καλό μήνα.

Ra Ma είπε...

@koulpie, άλλο πράγμα η ταχύτητα! Είδα το ...φως μου!!!
Καλό μήνα!

Ra Ma είπε...

@skoulikaki, Καλό μήνα βρε!!!!

Ra Ma είπε...

@LOC, πήρα το νέο σου τηλέφωνο, αλλά δεν έχω προλάβει να το ...δοκιμάσω! (δεν έχω και μονάδες! χο,χο). Η άδεια τέλος :(
Καλό Μήνα!!!

Ra Ma είπε...

@una mama, οι μπαταρίες είναι στο full, 100%!!! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα από αύριο!

betty είπε...

Δε μου ξέφυγε όχι επειδή τα ψειρίζω, απλώς λόγω...ενδιαφέροντος οικολογικού!!

"ζαχαρούλα.." είπε...

καλημέρες!!
εγώ πάντως εχθές φύτεψα 2 τριανταφυλλιές... τι λες?

καλή εβδομάδα!

melomenos είπε...

Μάιος... ζευγαρώνουν τα ψαράκια και απαγορεύεται το υποβρύχιο ψάρεμα εκτός από την επαγγελματική αλιεία που συνεχίζει να τα λιανίζει κανονικότατα!!! :)
Αληθώς Ανέστη καλό σου μήνα!

tzonakos είπε...

Kαλό Μήνα εύχομαι και υπομονή, το καλοκαίρι φτάνει, ήδη μαυρίσαμε ολίγον τι απο παραλίες !
Πάντως τα φυτά στις γλάστρες μου πήραν τα πάνω τους εδω και 10 μέρες.

Side21 είπε...

Για να κάψουμε ...
τα λιπίδια και τις χοληστερόλες
θα πρέπει να σκάψουμε τη μισή Σάμο !!!
Καλό Μάη ...

Unknown είπε...

Χρόνια πολλά, καλό μήνα και (κλαψ!) τα κεφάλια πάλι μέσα...

Μου άνοιξες την όρεξη με τα φρούτα και τα μέλια ;)

Fatale είπε...

Καλό μήνα Θύμιο μου...!!!

αυτό το ''όποιος μιλαει πολύ σκέφτεται λίγο'' το πιστεύω απόλυτα, γι'αυτό η σιωπή είναι χρύσός...

Να χαρείτε τον Μάη ...!!

φιλιά

If...ιγένεια είπε...

Ξέρει πολλά ο λαός.. Καλό μήνα!

Ανώνυμος είπε...

Καθε κατεργαρης στον παγκο του τωρα, μαζεψου κι εσυ να κανεις καμια δουλεια, κανενα ποστ βρε παιδι μου.. μονο εμας μας λες τι να κανουμε! Φιλια Μαρκονι μου.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Μα πολύ ωραίο post!

Ra Ma είπε...

@betty, καλημέρα ...οικολόγε! Όλα μπορεί να πάνε στραβά, αλλά τα αστέρια θα συνεχίσουν να ακολουθούν τη πορεία τους...

Ra Ma είπε...

@ζαχαρούλα, μια χαρά σε βλέπω! Αρκεί να μην ακολουθείς τις συμβουλές μου!!!!
Καλημέρα!

Ra Ma είπε...

@melomene, νεραϊδοχτυπημένε! Πράγματι, μεγάλη πληγή η ανεξέλεγκτη αλιεία και οι τρόποι που χρησιμοποιούν μερικοί. Ο βυθός θα την γλύτωνε από τη μανία που μας έχει πιάσει?
Καλημέρα και καλό μήνα!

Ra Ma είπε...

@TZON, ρεπόρτερ μου, δυτυχώς δεν πρόλαβα κανένα κοψίδι! Οι οικογένειες cook, ανέλαβαν την ...εξαφάνιση!
Η φύση έχει αρχίσει να οργιάζει!
Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@Side21, εύχομαι όχι φωτιές στη Σάμο φέτος. Μήπως είναι ευκαιρία με μια αναδάσωση να ...σκάψουμε το μισό νησί! Όλοι κερδισμένοι θα είμαστε!
Καλημέρα!

Ra Ma είπε...

@SAMAEL, έλα μην στεναχωριέσαι! Στο ίδιο καζάνι βράζουμε, σε αυτό που θέλουμε όλοι μας να αναποδογυρίσουμε αλλά δεν τολμάμε ούτε να το πούμε στον διπλανό μας!
Κτύπα και κανένα φρουτάκι, καλό κάνει!
Καλημέρα!

Ra Ma είπε...

@Fatale μου, ο απλός λαός έχει ένα λόγο για όλα. Έτσι ήταν ο ...παππούς μου, σου πετούσε μια παροιμία για κάθε περίπτωση!
Να είστε καλά, φιλιά και καλημέρα!

Ra Ma είπε...

@if..., μα πάρα πολλά λέμε! Χαθήκαμε!
Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

@despinarion, μην με αγχώενεις!!! χα,χα,χα. Τουλάχιστον έχω αρχίσει πάλι τις επικέψεις. Σιγά σιγά γίνεται η αγουρίδα μέλι! (κάπως έτσι δεν είναι?), Δεν προλαβαίνω φιλενάδα!!!!
Φιλιά και καλημέρα!

Ra Ma είπε...

@ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ, μην κωλώνεις πουθενά! Να είσαι καλά φίλε, θα τα πούμε!
Καλημέρα!

Skouliki είπε...

οσα δεν εμαθα στο σχολειο τα εχω μαθει με σενα εδω ..δασκαλε μουυυυ

Ra Ma είπε...

@skouliki, με όποιον δάσκαλο καθήσεις....
Αστέρι θα σε κάνω!!!!

Natalia είπε...

δασκαλε marc...

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα γειά σου βρε Natalia!!!! Ετοιμάζω λουλουδάκια...

KitsosMitsos είπε...

Να τον εκτυπώσεις τον καζαμία. Χωρίς πλάκα. Τόσο κόπο κάνεις να τα μαζέψεις και να μας τα παρουσιάσεις!
Να'σαι καλά ωρέ!
Την καλησπέρα μου.

Ra Ma είπε...

@KitsMits, πολύ καλή ιδέα!!!
Νάσαι και εσύ καλά!!!
Καλημέρα!!!