17/5/08

Freegans

Η είδηση μεταδόθηκε από το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle, αναφέρθηκε ο Επενδυτή του περασμένου Σαββάτου, γράφηκε στην Καθημερινή και παρουσιάτηκε στο διαδίκτυο. Ακόμα μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ και εδώ σχετικά άθρα.

Αναφέρεται σε μια ομάδα Γερμανών οι οποίοι τρέφονται με πεταμένα τρόφιμα που βρίσκουν στα κοντέινερ των Super Markets. Δεν πρόκειται για άστεγους ή πένητες που προσπαθούν να βρουν τροφή στα σκουπίδια, αλλά για συνηθισμένους ανθρώπους που ίσως πριν να ήταν στελέχη επιχειρήσεων με μισθούς πολύ παραπάνω του μέσου όρου, που σιχαθήκαν την αφθονία, τη συσσώρευση του πλούτου, την υπερκατανάλωση και επέλεξαν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.

Πρόκειται για τους freegans. Ξεκίνησε στην Αμερική ως ακίνδυνη και γραφική διαμαρτυρία και κατέληξε να γίνει κίνημα, μια δυναμική υποκουλτούρα που τίθεται συνειδητά εκτός καπιταλιστικού συστήματος, μποϋκοτάροντας την καταναλωτική κοινωνία και επιβιώνοντας από τα σκουπίδια των άλλων.

Στη Νέα Υόρκη περισσότεροι από 14.000 freegans ζουν με αυτά που πετάνε τα εστιατόρια και τα Super Markets. Βρίσκουν άφθονο ψωμί, καθαρισμένα και συσκευασμένα λαχανικά, φρούτα που δεν έχουν την τέλεια εμφάνιση και έπρεπε να αντικατασταθούν από φρέσκα, παρτίδες ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες και άλλα είδη που αποσύρθηκαν από τα ράφια λόγω της παρελθούσης ημερομηνίας λήξης αλλά μπορούν να καταναλωθούν και την επόμενη ημέρα.

Η ονομασία freegan, προέρχεται από τις λέξεις free (ελεύθερος) και vegan (χορτοφάγος) αν και το χορτοφάγος μάλλον παραπέμπει στην οικολογική ευαισθησία και στον τρόπο διαβίωσής τους. Στο μανιφέστο "Why Freegan" που συνέταξε ο ντράμερ Warren Oakes το 1999, αν και ο ορισμός του freeganism δεν είναι ξεκάθαρος, θα μπορούσε να οριστεί, ως "αντικαταναλωτική ηθική της διατροφής".

Οι Αμερικανοί παράγουν 245 εκ. τόνους σκουπίδια τον χρόνο και περίπου το 12% από αυτάείναι τρόφιμα. Στην Αγγλία από τους 17 εκ. τόνους τροφίμων που πετάγονται ετησίως, οι 4 εκ. τόνοι βρίσκονται σε κατάσταση που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, το πέταγμα των τροφίμων στα σκουπίδια είναι η φθηνότερη δυνατή επιλογή για τη βιομηχανία τροφίμων.

"Έχω πάρει μια συνειδητή απόφαση. Να μην υπακούω στην εντολή να αγοράζω ότι βρω μπροστά μου. Είναι ένα μποϊκοτάζ στην καταναλωτική κοινωνία. Έχουμε αφεθεί σε κάθε είδους σπατάλη, δολοφονώντας τον πλανήτη μας", και "Γιατί να πετάμε τρόφιμα που μπορούν ακόμη να καταναλωθούν και γιατί να δουλέψω 8 ή 10 ώρες την ημέρα, ώστε να εξασφαλίσω τα προς το ζην;" είναι κουβέντες που έχουν ειπωθεί από freegans.

"Στα σκουπίδια των μεγάλων Super Markets είναι πολύ πιθανό να βρείτε ακόμη και κλειστές συσκευασίες γευμάτων που δεν έχουν λήξει. Κάποιες φορές, τα Super Markets πετούν ολόκληρες συσκευασίες τροφίμων επειδή έχει σκιστεί η συσκευασία ή έχει σπάσει ένα αυγό, για παράδειγμα, σε μια συσκευασία των έξι, με αποτέλεσμα να κολλάει. Όμως τα τρόφιμα είναι πεντακάθαρα και ποτέ δεν έχω αρρωστήσει, ακόμη και μετά από γεύματα με τρόφιμα που έχουν λήξει μια ή δυο εβδομάδες σε σχέση με την επιγραφή στη συσκευασία", τονίζει μια κοπέλα 21 ετών.

Ο Άνταμ Βάισμαν είναι 28 ετών, ακτιβιστής οικολόγος, ιδρυτής της επίσημης ιστοσελίδας του κινήματος, ζει στη Νέα Υόρκη, είναι υπεύθυνος για την άνθηση του κινήματος στη πόλη του και τονίζει ότι δεν έχει πεινάσει ποτέ. "Ο κόσμος υποθέτει ότι το φαγητό είναι χαλασμένο, αλλά έχουν άδικο. Υπάρχουν τόσα πολλά τρόφιμα που πετιούνται στα σκουπίδια, που είναι πραγματικά πολύ εύκολο να ζει κανείς κατ’ αυτό τον τρόπο". Και δεν πρόκειται μόνο για το φαγητό. "Έχω βρει επώνυμα ρούχα, ηχοσυστήματα και υπολογιστές που δεν έχουν κανένα πρόβλημα στη λειτουργία τους, και όλα αυτά, στα σκουπίδια". Ο ίδιος ορίζοντας το freegan, λέει πως πρόκειται για ανθρώπους που χρησιμοποιούν εναλλακτικές στρατηγικές ζωής, βασισμένες στην περιορισμένη συμμετοχή, στη συμβατική οικονομία και στην όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση των φυσικών πηγών του πλανήτη.

Σε ιστοσελίδες στην Αμερική παρουσιάζονται διαδρομές για dumpster diving (δηλαδή για καταδύσεις στους κάδους), και συνταγές μαγειρικής αξιοποίησης των ευρημάτων.

Ας δούμε πρώτα το θέμα του κινήματος με μια φιλοσοφική διάθεση και στη συνέχεια πώς το freeganism υλοποιείται στην πράξη με το σλόγκαν τους "Low-impact living at minimal cost".


Εισαγωγή στη φιλοσοφία Freegan

Οι freegans είναι άνθρωποι που η καθημερινή τους διαβίωση, βασίζεται στο να μοιράζονται τους διαθέσιμους πόρους, να ελαχιστοποιούν τις καταστρεπτικές επιπτώσεις από την κατανάλωση που κάνουν οι ίδιοι, να μειώνουν και να επαναχρησιμοποιούν τα απόβλητα, αποδεσμευόμενοι με αυτόν το τρόπο από μια οικονομία που είναι προσανατολισμένη στο κέρδος. Οι freegans είναι απογοητευμένοι από το κοινωνικό και οικολογικό κόστος ενός οικονομικού μοντέλου, στο οποίο αξία έχει μόνο το κέρδος εις βάρος του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της προστασίας των ζώων.

Θεωρούν ότι η συμμετοχή τους σε αυτήν την οικονομία ως εργαζόμενοι ή ως καταναλωτές, είναι σαν μια σειρά από πράξεις συνεργίας ή συνενοχής. Είναι πράξεις που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αγαθών καθημερινής χρήσης, χωρίς όμως ποτέ να γίνεται λόγος για τις εταιρικές διαφημίσεις που μας επιτίθενται κάθε φορά που κοιτάζουμε μια διαφημιστική πινακίδα, ανοίγουμε ένα ραδιόφωνο ή μια εφημερίδα.

Σε μια κοινωνία που λατρεύεται ο ανταγωνισμός και η ιδιοτέλεια, οι freegans πιστεύουν σε τρόπους διαβίωσης σύμφωνους με την ηθική, την ελευθερία και την ευτυχία, μια διαβίωση που κινείται και επικεντρώνεται γύρω από την κοινότητα, και στην ιδέα ότι μια υγιής κοινωνία δεν πρέπει να λειτουργεί απομονωμένη.

Οι freegans πιστεύουν ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη να αναλάβουν και πάλι τον έλεγχο του χρόνου τους. Σε μια κοινωνία όπου πολλοί από εμάς εργάζονται ως συμβασιούχοι υπάλληλοι, κάνοντας μερικές φορές και άλλη εργασία για να τα βγάλουμε πέρα, οι διαφημιστές μας λένε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι ή επιτυχημένοι, χωρίς την αγορά των πρόσφατων καταναλωτικών αγαθών. Αντίθετα οι freegans πιστεύουν στην επισκευή και στη συντήρηση των αγαθών που κατέχουν, αρνούνται να αγοράσουν πράγματα που πραγματικά δεν χρειάζονται, αποκτούν μόνο αυτά που πραγματικά χρειάζονται και όσο είναι δυνατόν χωρίς κόστος.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας μειώνουν δραματικά τις οικονομικές τους απαιτήσεις, που θα τους επιτρέψει να εργάζονται λιγότερο χρόνο, να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις οικογένειές τους, να προσφέρουν τον εαυτό τους στη κοινότητα και στον ακτιβισμό για μια κοινωνική αλλαγή ή απλά να απολαμβάνουν τη ζωή.

Με τη μειωμένη ανάγκη τους σε χρήματα, οι freegans μπορούν να είναι περισσότερο επιλεκτικοί στην εύρεση εργασίας και μπορούν να απορρίπτουν άλλες θέσεις, όταν θεωρούν ότι έτσι γίνονται συνένοχοι στην κακοποίηση των ζώων, στη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σε αυτό τον πολιτισμό αφθονίας, τεράστιες ποσότητες από ζωτικούς πόρους (όπως διατροφής και στέγασης) σπαταλούνται, ενώ άλλες ανάγκες εκατοντάδων εκατομμυρίων μένουν ανεκπλήρωτες. Όλοι οι τρόποι κατανάλωσης αγαθών, από DVD έως εφημερίδες και τρόφιμα, παράγονται με μικρό κόστος ενώ πωλούνται σε υψηλές τιμές και παραμένουν απούλητα σε μεγάλες ποσότητες από τους παραγωγούς και τους εμπόρους, που σκόπιμα δημιουργούν αποθέματα για να μην χάσουν μια πιθανή πώληση, με αποτέλεσμα στο τέλος να απομακρύνονται τα αδιάθετα προϊόντα ως κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το κόστος αυτό οι επιχειρήσεις τροφίμων το μεταφέρουν στους φορολογούμενους, χαρακτηρίζοντάς το παραπλανητικά ως "αλλοιωμένα".

Σε μια κοινωνία όπου επιχειρηματική επιτυχία σημαίνει διατήρηση και αύξηση της υπάρχουσας πελατείας, προωθούνται τα προϊόντα "μιας χρήσης", προϊόντα που είναι φτιαγμένα με κακής ποιότητας υλικά για να εξασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές θα τα αντικαταστήσουν αφού το κόστος των ανταλλακτικών τους ωθεί να αγοράσουν νέα προϊόντα αντί να τα επισκευάσουν.

Η βιομηχανία μόδας πείθει τους καταναλωτές ότι η περσινή ένδυση είναι εκτός στυλ. Οι κατασκευαστές υπολογιστών εισαγάγουν νέα λειτουργικά συστήματα και λογισμικό τα οποία μεταφέρουν "επιπλέον αποσκευές", που θα εξασφαλίζουν την υποτυπώδη συνεργασία τους με τα παλαιότερα μηχανήματα. Βομβαρδιζόμενοι οι καταναλωτές με διαφημίσεις, πετάνε τις οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις τηλεοράσεις για να αγοράσουν οθόνες LCD και πλάσματος, πετάνε τα παλιά τους ρούχα χάριν της νέας μόδας, χρησιμοποιούν πλαστικά μιας χρήσης και όχι αυτά που πλένονται στη συνέχεια αποθηκεύονται και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, και όλα αυτά αυξάνουν τα μεγέθη στη ροή αποβλήτων.

Ο όγκος των αποβλήτων που παράγεται κατά τη διαδικασία παραγωγής, γεμίζει τους υπάρχοντες χώρους υγειονομικής ταφής και δεσμεύουν επιπλέον έδαφος για τη δημιουργία νέων χώρων. Η διαρροή των αποβλήτων ρυπαίνει το περιβάλλον, βλάπτει τη δημόσια υγεία, προκαλεί καρκίνους εξ’ αιτίας της διαρροής χημικών ουσιών και βαρέων μετάλλων, αυξάνονται τα ποσοστά άσθματος, και όλα αυτά με δυσανάλογες επιπτώσεις προς τους εργαζόμενους χαμηλού εισοδήματος, στις μαύρες και άλλες μειονότητες, οι οποίες στερούνται της πολιτικής επιρροής ώστε να εμποδίσουν τη μεταφορά των σταθμών αποβλήτων, των αποτεφρωτών και των χώρων υγειονομικής ταφής που κατασκευάζονται στην περιοχή τους. Οι freegans χρησιμοποιούν μεθόδους για να χρησιμοποιήσουν αυτά τα απόβλητα και να κρατήσουν τα αξιοποιήσιμα είδη έξω από τη ροή των αποβλήτων.

Οι freegans βλέπουν μια οικονομία βασισμένη στο πετρέλαιο ως οικολογικά καταστροφική και άρρηκτη με τις ένοπλες συρράξεις, με την κυριαρχία στον τρίτο κόσμο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τα συμφέροντα των πετρελαϊκών ομίλων. Προβλέποντας οι εμπειρογνώμονες ότι οι παγκόσμιες διαθέσιμες ποσότητες πετρελαίου θα εξαντληθούν εντός δεκαετίας, οι freegans πιστεύουν ότι πρέπει να αρχίσουν να στρέφονται από τώρα προς απλούστερες, περισσότερο τοπικές και λιγότερο σθεναρές οικονομίες, και να υποστηρίξουν επίσης τρόπους μεταφοράς που δεν στηρίζονται στο πετρέλαιο.

Πολλοί freegans βλέπουν παραλληλισμούς μεταξύ του είδος της κοινωνίας που επιθυμούν να δημιουργήσουν και των πρώτων πολιτισμών που βασίζονταν στη γεωργία και στην αναζήτηση τροφής, θεωρώντας τα ως εξαιρετικά μοντέλα ώστε να ζήσουν ευτυχισμένοι.

Πρόσφατα η ανθρωπολογία διέλυσε το μύθο ότι η ανθρώπινη ζωή των πρώτων πολιτισμών ήταν σύντομη και βίαιη, ακόμη και οι παραδοσιακοί πολιτισμοί κυνηγών-συλλεκτών, στη σύγχρονη εποχή απεικονίζουν ένα ευτυχισμένο και υγιεινότερο τρόπο ζωής από αυτό των πολιτισμένων κοινωνιών. Οι freegans βλέπουν την αναζήτηση τροφής ως έναν τρόπο επανασύνδεσης με τις ρίζες μας.

Οι freegans ονειρεύονται ένα μέλλον βασισμένο στην αυτάρκεια, στις βιώσιμες κοινότητες, όπου αποκτούν ζωτικής σημασίας πόρους με τρόπους που δεν εκμεταλλεύονται ανθρώπους, ζώα, γη και μοίρασμα αυτών των πόρων ελεύθερα για να αναγνωρισθεί ότι όλες οι ανάγκες είναι κοινές, και η συνεργασία δεν αναγνωρίζεται ως ανταγωνισμός αλλά ως δομή μιας χαρούμενης και ευτυχισμένης κοινωνίας.

Για τους freegans, ο καλύτερος τρόπος να πάρει μορφή αυτό το μέλλον είναι να τεθούν σε εφαρμογή σήμερα αυτές οι πράξεις.


Το Freeganism στην πράξη

Urban Foraging
- Ανάκτηση των πεταμένων τροφίμων, βιβλίων, ειδών ένδυσης, προμηθειών γραφείου και άλλα αντικείμενα από καταστήματα λιανικής που περιοδικά αλλάζουν εμπορεύματα, εξεύρεση αξιοποιήσιμων επίπλων και συσκευών, εύρεση υπολογιστών σε γραφεία βιομηχανικών κτιρίων και άλλα πολλά. Οι freegans ανακτούν τα εμπορεύματα όχι με σκοπό το κέρδος, αλλά για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους άμεσες ανάγκες και για να τα μοιραστούν με τους άλλους.

Free Sharing
- Μοίρασμα του πλούτου, αντί της αύξησης των αποβλήτων. Στις λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως της "Freecycle", ιστοσελίδες όπως το ελεύθερο τμήμα της "Craigslist", σε φιλανθρωπικές αγορές όπως της "Really, Really Free Market", το "Freemeet" και στις μόνιμες εγκαταστάσεις των "Free Stores", άνθρωποι δωρίζουν αντικείμενα που δεν θέλουν και άλλοι βρίσκουν πράγματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και όλα αυτά δωρεάν.

Repair Workshops
- Επισκευές ποδηλάτων και επιδιορθώσεις ρούχων, εργαστήρια για να μάθουν και οι άλλοι να κάνουν το ίδιο, πεταμένα αντικείμενα που μπορούν να βρεθούν στον δρόμο και να επιδιορθωθούν.

Wild Foraging - Εντοπισμός συγκέντρωση και καλλιέργεια άγριων φυτών, τροφίμων και φαρμακευτικών φυτών, οπουδήποτε, σε ένα δάσος ή σε ένα πάρκο της πόλης. Σε μια κοινωνία όπου μας μαθαίνουν ότι τα τρόφιμα βγαίνουν από ένα κουτί, το Wild Foraging μας επανασυνδέει με την αντίληψη ότι τα τρόφιμά μας προέρχονται από τη Γη.

Squatting
- Εύρεση εγκαταλειμμένων και ερειπωμένων κτιρίων και αποκατάσταση αυτών ώστε να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα της κοινότητας και κατοικίες για τις χαμηλού εισοδήματος οικογένειες προσφύγων απ’ όπου δεν επωφελούνται τους τίτλους ιδιοκτησίας. Είναι πρόκληση για ένα οικονομικό σύστημα όπου οι άστεγοι παγώνουν μέχρι θανάτου στους δρόμους ενώ ιδιοκτήτες και δημοτικές αρχές αναπαύονται στα σπίτια τους.

Guerilla Gardening
- Μετατροπή πολλών εγκαταλελειμμένων οικοπέδων που είναι διάσπαρτα από σκουπίδια σε πανέμορφους κήπους στις αστικές γειτονιές. Οι κήποι είναι καταφύγια άγριας ζωής στις αστικές περιοχές και επιπλέον επιτρέπουν στις κοινότητες να κάνουν τις δικές τους καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών στις γειτονιές.

Eco-friendly Transportation - Οι freegans βλέπουν τα αυτοκίνητα και την οικονομία που στηρίζεται στο πετρέλαιο ως μια κοινωνική και οικολογική καταστροφή και προωθούν περισσότερο βιώσιμες μεθόδους μεταφοράς. Η ποδηλασία είναι υγιές, δεν ρυπαίνει και δεν απαιτεί κόστος καυσίμων. Επιπλέον συνεχίζουν την παράδοση, χρησιμοποιώντας το ωτοστοπ και τη χρήση των εμπορικών αμαξοστοιχιών. Οι freegans που αναγκαστικά κινούνται με αυτοκίνητα, αποφεύγουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο, μετατρέποντας τους κινητήρες ντίζελ να κινούνται με ζωικό λίπος που προμηθεύονται από εστιατόρια, μετατρέποντας έτσι ένα απόβλητο προϊόν σε ένα οικολογικό και φιλικό καύσιμο. Για διαδρομές μικρών αποστάσεων, οι freegans είναι ευτυχισμένοι απλώς με το να περπατήσουν.

Αποφεύγοντας τα είδη μιας χρήσης
- Οι freegans πιστεύουν ότι τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί για μακροζωία. Οι freegans χρησιμοποιούν υφασμάτινες αντί για χάρτινες πετσέτες και όχι κούπες και κύπελλα μιας χρήσης. Κατά τη διαδικασία αυτή εξοικονομούνται χρήματα και διατηρούνται οι φυσικοί πόροι.

Αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση και εργαζόμενοι λιγότερο
- Οι freegans αντιστέκονται στο βομβαρδισμό των διαφημίσεων που μας λένε ότι μπορούμε να βρούμε την ευτυχία και τον αυτοσεβασμό μας στα ράφια των καταστημάτων. Με την αγορά λιγότερων πραγμάτων για τις βασικές ανάγκες και χωρίς να πληρώνουν χρήματα, οι freegans είναι σε θέση να εργάζονται λιγότερο ή καθόλου. Αυτό δεν εντάσσεται στην τεμπελιά, αλλά στην επιθυμία τους να αφιερώνουν το χρόνο τους στην υπηρεσία της κοινότητας, στον ακτιβισμό, στη φροντίδα της οικογένειας, στην ευγνωμοσύνη προς τη φύση και στην απόλαυση της ζωής.

Διασκέδαση και Εκπαίδευση - Οι freegans παρακολουθούν και μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τις ελεύθερες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, εκπαιδευτικές συναντήσεις, δωρεάν εκπαιδεύσεις, πεζοπορίες, εργαστήρια που διδάσκουν συγκεκριμένες δεξιότητες, συναυλίες, συζητήσεις και άλλες δραστηριότητες ομάδων, όπου μπορούν να διδαχθούν και να έχουν αρκετό ευχάριστο χρόνο χωρίς να δαπανήσουν χρήματα. Οι freegans μπορούν να βρουν τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες αυτές σε λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε δωρεάν ημερολόγια και σε ιστοσελίδες όπως η www.freevents.org.

"Food Not Bombs"
- Έτσι λέγονται ομάδες σε περισσότερες από 200 πόλεις που περισώζουν τρόφιμα που διαφορετικά θα πάνε χαμένα και τα χρησιμοποιούν για την προετοιμασία ζεστών γευμάτων στον δρόμο για να προωθήσουν την ιδέα του μοιράσματος των αγαθών και να ταΐσουν πεινασμένους ανθρώπους, προκαλώντας έτσι μια κοινωνία που μπορεί πάντα να πληρώνει για πολέμους, αλλά ποτέ δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει το ίδιο και για τη τροφή.



Εάν ήμουν 20 χρονών, τότε που η διατροφή μου ήταν κυριολεκτικά δύο τυρόπιτες την εβδομάδα και τις περισσότερες φορές χωρίς φράγκο στη τσέπη, θα τολμούσα να δοκιμάσω αυτόν τον τρόπο ζωής, τώρα με το βάρος των υποχρεώσεων στη πλάτη και με το κεφάλι σκυφτό ακολουθώ το μονόδρομο που το σύστημα με οδηγεί, παραδέχομαι ότι δεν το τολμώ. Πιστεύω ότι αν με λίγη προσπάθεια ακολουθούσαμε τις βασικές αρχές του κινήματος, το αποτέλεσμα θα ήταν εντυπωσιακό.

Συνοδεία Μουσικής: Επιλoγή από το POSTCAST η αντίστοιχη ανάρτηση, με τους Pulp να ερμηνεύουν δυνατά το Common People (Live at Glastonbury), καλή ακρόαση!

73 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

Για να τολμησεις κατι τετοιο Μαρκονι μου πρεπει να εχεις τουλαχιστο την υποστηρηξη καποιας ομαδας και καποια μορφη κοινωνικης αποδοχης σ' αυτο που κανεις. Αυτο ειναι το δυσκολο. Μερικες απο τις αρχες τους οπως τις παραθετεις θυμιζουν old time trading και δεν αποκλειεται ετσι που βαδιζει η παγκοσμια οικονομια να αναγκαστουμε να τις εφαρμοσουμε. Τα προιοντα μιας χρησεως αρνηθηκα να τα χρησιμοποιησω ακομα και στο απογειο της χρησης τους πριν ακομα αρχισουμε να εχουμε οικολογικους προβληματισμους, με μοναδικη εξαιρεση ισως τα χαρτομαντηλα. Ολα ειναι θεμα οργανωσης και συνειδητοποιημενης προσπαθειας. Μπορει ο καθενας να υιοθετησει μερικες απο τις αρχες αυτες και παλι το αποτελεσμα θα ειναι εντυπωσιακο.
Αλλη μια φορα ερχεσαι με ενα εμπεριστατωμενο αρθρο κανοντας τη διαφορα. Και φυσικα θα ξαναρθω με περισσοτερα σχολια γιατι αναρτησεις σαν κι αυτη δε τις διαβαζεις μια φορα. Σιγουρα κατι πρεπει να το ξανασκεφτεις. Για τον προβληματισμο, σ'ευχαριστω. Φιλια.

So_Far είπε...

Το πόσο πολύ ταιριάζει αυτό το υπέροχο ποστ με τη μουσική επένδυση δεν το συζητώ..
Ζωγραφίσατε once more αγαπητέ.
Θέλω Glastonbury τώρα, μου έχει λείψει η ατμόσφαιρα αγγλικού φεστιβάλ.

Σας έχω καλέσει σε μπλογκοπίχνιδο, δικής μου εμπνεύσεως ( σωθήκαμε δηλαδή )
Καλή σας μέρα και καλό Σ/Κ

Ra Ma είπε...

@δεσποιναριον, είναι απόφαση με το κοστουμάκι ή το συνολάκι να κάνεις κατάδυση στο κάδο!

Οι πρακτικές τους δεν μου ακούγονται καινούργιες, η διαφορά (ή καινοτομία) είναι ότι γίνεται συνειδητά. Στατιστικά στην Αμερική, οι περισσότεροι ανήκουν από τη μεσαία και ανώτερη τάξη, άνθρωποι μορφωμένοι που δεν είχαν την ανάγκη να το κάνουν απλά για να βρουν τροφή.

Ένα άλλο στοιχείο είναι αυτό που λες και εσύ, η οργάνωση. Μαζεύονται σε ομάδες και fregan-ιζουν όλοι μαζί. Εδώ στα μέρη μας μπορεί να μην σε ξαναχαιρούσαν αν το μάθαιναν και σίγουρα θα σε χαρακτήριζαν ως άστεγο, αντί για "πρίγγιπα των σπουπιδιών".

Κάποια στιγμή σκέφηκα πως αν δεν έχω δουλειά και πεινάσω, να φοράω τα κουστουμάκια μου και να πηγαίνω σε εκδηλώσεις εταιριών στα ξενοδοχεία που έχει και τσάμπα φαγητό!!!

Θέλω να σου γράψω πάρα πολλά.... Να σου πω γενικά για το θέμα των άστεγων που δεν ήθελα να το αναφέρω, ότι τα Carrefour-Μαρινόπουλος έχουν φτειάξει το "κοινωνικό παντοπωλείο" σε ένα κτίριο που έχει παραχωρήσει ο δήμος και πουλά με μέχρι και 90% πιο φτηνά τρόφιμα σε 200 επιλεγμένες άπορες οικογένειες.
Θέλω να πω ότι τρόποι υπάρχουν, εκείνι το ριμάδι το χρήμα που σώνει και καλά θέλει να βάλει στη τσέπη του το αφηνιασμένο αφεντικό είναι το θέμα.

Και εμείς ότι μπορούμε κάνουμε και είμαι σίγουρος ότι αν κάνουμε όλοι το ίδιο θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Φιλιά, καλημέρα και καλή ξεκούραση

Ra Ma είπε...

@So_Far μου, χαίρομαι που σας έρεσε η μουσική των αγαπημένων μου Pulp. Δυτυχώς δεν έχω ζήσει την ατμόσφαιρα των αγγλικών φεστιβάλ, αλλά ποτέ δεν είναι αργά!!!
Φαντάζεστε να μαζέψουμε γνωστούς, να ντυθούμε σαν να πηγαίνουμε στην όπερα και να κάνουμε dumpster diving? Πολλή γέλιο θα έχει! Τουλάχιστον θα έχουμε τα 5' δημοσιότητας και ένα ολόκληρο δελτίο στον Αιμίλιο!! όχι ότι έχουμε ανάγκη δλδ!
Το παιχνίδι σου με άγχωσε!!!!! χα,χα,χα Ήδη το δουλεύω....

Καλή ξεκούραση!!!

Pastaflora είπε...

Στα καθ' ημάς εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν πρωτοβουλίες σαν αυτές του Γεράσιμου Βασιλόπουλου ο οποίος έστησε πριν από αρκετά χρόνια την Τράπεζα Τροφίμων, που αυτή τη στιγμή τροφοδοτεί δεκάδες ιδρύματα και συσσίτια απόρων σε όλη την Ελλάδα. Εκεί καταλήγουν τρόφιμα από πάρα πολλά σούπερ μάρκετ, τα οποία λήγουν σύντομα. Αν θες στείλε μέιλ για να σου πω περισσότερες πληροφορίες.

mmexer είπε...

Καλά απίστευτες πληροφορίες και ευχαριστούμε γι' αυτό. ΤΟ τραγούδι ταιριάζει γάντι!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια φίλε Marconi για το εξαιρετικό άρθρο. Πραγματικά δεν γνώριζα το θέμα. Όσο το καρκίνωμα που λέγεται καπιταλισμός υπάρχει, θα υπάρχουν και οι διαμαρτυρίες εναντίον του. Στην Ελλάδα μάλλον δεν έχει φτάσει ακόμη γιατί εδώ είμαστε επαρχία και όχι μητρόπολη του κεφαλαίου και οι εξελίξεις αργούν να έρθουν. Εμείς δεν έχουμε ξεπεράσει τη νοοτροπία των γιάπις και ονειρευόμαστε ακόμη βίλες με πισίνες και Πόρσε ενώ το πετρέλαιο τελειώνει...

Ανώνυμος είπε...

όπως πάντα...ένα εξαιρετικό ποστ...
ήξερα για το κίνημα στην Αμερική, απλώς την ιδέα,μα εδώ μιλάμε για πλήρη ανάλυση...δε νομίζω πως,ακόμη κι αν υιοθετούσαμε αυτό το τρόπο, τα προβλήματα θα σταματούσαν,μα τουλάχιστον θα ήταν ένα τεράστιο βήμα για να πάμε παραπέρα...δυστυχώς έχουμε ενσωματωθεί σε όλα εκείνα που κατέχουμε κι έχουμε αλλοιωθεί από όλα εκείνα που μας κατέχουν,ώστε κάθε προσπάθεια διαφυγής προϋποθέτει μια εκρηκτική επανάσταση εντός μας την οποία,ατυχώς,καμιά επιθυμία δεν έχουμε να ξεκινήσουμε...δεδομένου πως η φλόγα της εφηβείας στην ψυχή μας είναι προ πολλού παρελθον...

Ra Ma είπε...

@pastaflora, ίσως το έργο μερικών ανθρώπων που χαρακτηρίζονται από ανιδιοτέλεια θα πρέπει συνεχώς να το προβάλλουμε ωσ παράδειγμα. Κρατήθηκα να μην μπω στα χωράφια του θέματος των άστεγων, αλλά είναι δύσκολο και άλλο θέμα. Πάντως γίνονται πολλές προσπάθειες. Έπεσα στι site μιας τέτοιας εθελοντικής εργασίας, κάποιας εκκλησίας ήταν, και μου έκανε εντύπωση που είχαν και ημερολόγια άστεγων, δλδ "ο τάδε έχει 2 μέρες να εμφανιστεί να πάρει τη μερίδα του, αν γνωρίζεται κάτι ενημερώστε μας".
Θα τα πούμε, καλό βράδυ!

Ra Ma είπε...

@mmexer, μόνο εσύ νομίζεις θα μας ενημερώνεις για την tv ! xo,xo,xo. Χαίρομαι που σου άρεσε το τραγούδι!
Καλό βράδυ!

Ra Ma είπε...

@Πειραματικέ, είδες θυμίζει κοινότητα Hippies με τη διαφορά αυτό που που συζητούσαμε, ότι δλδ οι freegans δεν είναι απομονωμένοι σαν ομάδα και προσαρμοσμένοι στην εποχή μας.
Να συμπληρώσω (εδώ πήρες τηλέφωνο....) την άλλη μεγάλη επιτυχία να επενδύσουμε σε έκταση στον Παρανασό από τη στιγμή που μικραίνει η χειμερινή περίοδος και οι κλιματικές αλλαγές κάνουν πάρτυ!
Καλό βράδυ!

Ra Ma είπε...

@cook, σίγουρα και χωρίς κόστος θα μπορούσαμε να υοθετίσουμε τουλάχιστον κάποιες πρακτικές που κουτσά-κουτσά ήδη το κάνουμε. Δύσκολο φαίνεται να το κάνουμε εμείς τώρα. Ίσως οι υποχρεώσεις, ο φόβος, η ανασφάλεια.
Λες όταν πάρουμε σύνταξη να αναπυρωθεί η φλόγα της αντίδρασης???
FreeΚΑΠΙgans!!!!!!!
Καλό βράδυ!!!!

Fatale είπε...

Marconi
εξαιρετική και επιμορφωτική η ανάρτηση σίγουρα και μπράβο σου.
θα μπω να διαβάσω και στα λινκ που έχεις , μόλις μπορέσω.
Ασφαλώς είναι ένας τρόπος διαμαρτυρίας σίγουρα αποδεκτός από ανθρώπους με συνείδηση και έτοιμους για επανάσταση κατά του υπερκαταναλωτισμού..
πάντως οι περιγραφές μου θύμισαν λίγο και χρόνια κατοχής και πολέμου(άνοιγμα κάδων για αναζήτηση τροφής..) και όχι σε χρόνια πολέμου αλλά σε χρόνια ειρήνης και πού..
πόσο περίργο αλήθεια να συμβαίνει αυτό στην Αμερική ??

Έχει αναπτυχθεί και σε άλλες χώρες αυτό το κίνημα??

Καλό βράδυ θύμιο!!

If...ιγένεια είπε...

Freegan δεν το κόβω να γίνομαι με την παραξενιά που με διακατέχει..

Ra Ma είπε...

@fatal μου στην επίσημη ιστοσελίδα http://freegan.info θα βρεις πολλές και απίστευτες πληροφορίες. Απ' ότι κατάλαβα Αμερική, Αγγλία, Ισπανία και Γερμανία το κίνημα υπάρχει, δεν μπόρεσα να καταλάβω για άλλες χώρες.
Το ενδιαφέρον είναι ότι είναι πολύ οργανωμένοι και ιδιαίτερα στην Αμμερική, που τον τελευταίο καιρό η οικονομία τους δεν πάει καθόλου καλά. πχ. υπάρχει το http://dumpsterdiving.meetup.com/ όπου μπορείς να δεις σε χάρτη του google που υπάρχουν ομάδες για dumpster που συναντιούνται και κάνουν συζητήσεις για ...τεχνικές συλογής σκουπιδιών από τους κάδους. Εκεί θα δεις και φωτογραφίες ανθρώπων που δεν σου δίνουν την εικόνα του φτωχού, του αλήτη, του επέτη, του μίζερου.
Καλό ξημέρωμα!!!!

Ra Ma είπε...

@if.., xa,xa δεν είναι εύκολο! Δεν το σκέφτηκες όταν περνούσες τα δύσκολα! :)) Μη νομίζεις ότι εγώ μπορώ. Ίσως να ήταν εύκολο αν υπήρχαν ομάδες που θα μπορούσαν να σε κατευθύνουν όπως στην Αμερική. Πάντως από αυτά που διαβάζω μένω έκπληκτος.
Καλό ξημέρωμα!!!

Dr_MAD είπε...

Απίστευτη ανάρτηση. Δυστυχώς, εγώ δε θα είχα τα @@ να το κάνω. Θέλω τη βάση μου. Ξέρω μάλιστα ένα συμμαθητή μου από το ελληνικό γυμνάσιο που προσχώρησε στην κάστα αυτή (γιατί κάστα είναι). Σε πληροφορώ ότι εκτός ότι η μάνα του τον έλεγε τσιγγάνο, θεωρούσε ότι τους βρήκε κακό (ούτε ναρκομανής να γινόταν ένα πράγμα!)

Τις καλημέρες μου :-D

Dr_MAD είπε...

A, ναι! Και αν βρεις υλικό γράψε κάτι για το rioting! Αυτό κι αν είναι ενδιαφέρον trend στας Αμερικάς

Σπύρος είπε...

Τρελό ποστ :)! Πραγματικά δεν ήξερα τν ύπαρξη αυτού του κινήματος το οποίο ειναι πραγματικά ενδιαφέρον και φιαφέρει απο τους homeless ειναι μια νεα μορφη διαμαρτυρία και μποικοταζ στα μεγαλα τραστ.
Θα πω κατι αλλο, μιας και μιλανε ολοι για ακριβεια μηπως εμεις την τροφοδοτουμε; γιατι αφου ειναι κατι ακριβο το αγοραζουμε και μετα φωναζουμε να μην το παιρνουμε και να σου πω πως θα αρχισει η αλλη μετρηση , καλημερα

faraona είπε...

Γιατι πρεπει να μου βαλουν την ετικετα δεν καταλαβα.Δηλαδη οπου γεννιεται ενα εκτρωμα εμεις απ απεναντι φτιαχνουμε το αντιεκτρωμα?Και μαλιστα με ταμπελα.Οχι ρε παιδια δεν θελω να ειμαι ουτε ασΥδοτη καταναλωτρια ουτε freegan.Μειωνω τις αναγκες μου και τις απαιτησεις μου απο μονη μου και τελιωσαμε.Να φυγουν απ τις πολεις ολοι αυτοι και να πανε να κατοικησουν στα χωρια ολου του κοσμου αφου το παιζουν ελευθεροι κι ωραιοι.Ε βεβαια και με το ενα ποδι στην μεγαλουπολη και με το αλλο να τρωμε τα σκουπιδια.Γιατι χαθηκε η υπαιθρος?Εχει και δουλειες κι απο ολα ...και μεροκαματα αξιοπρεπη και φυσικη τροφη...και γερους να φροντισουν και παιδια να βοηθησουν κι απο ολα.
Κα θα γινει και αποσυμφορηση στις πολεις οπου μαζευτικαν ο ενας πανω στον αλλο.
Δεν ξερω αλλα οταν ακουω «κινημα»
μου σηκωνεται η τριχα.

Ακου κινημα ...ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ οχι κοπαδια...
Αντε γιατι τα πηρα τωρα...

Φιλια Θυμιο μου κι συγγνωμη αλλα δεν την αντιλαμβανομαι ετσι την ελευθερια και την αντιδραση.Πιστευω οτι ειναι πολυ πιο βαθεια και προσωπικη υποθεση για να με «εντασει» οπουδηποτε.

NdN είπε...

Καλημέρα φίλε Marconi,

Και εγώ πρώτη φορά άκουγα για την ύπαρξη των freegans. Εκπληκτικό το άρθρο σου και πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που παραθέτεις.

Ηξερα, και έβλεπα για ανθρώπους που ψάχνουν στους κάδους όπου πετιούνται τα προιόντα των super market. Μαλιστά στην Αγγλία τα μεγάλα super market έχουν και την ευθύνη της αποκομιδής των σκουπιδιών τους οπότε αυτά "αποθηκεύονται" προσωρινά σε κάποιο χώρο πίσω από το κυρίως κτίριο και η πρόσβαση δεν είναι δύσκολη μέσω του parking. Ετσι έχω παρατηρήσει πολλούς που περιμένουν, αλλά δεν ήξερα ότιείναι ζήτημα επιλογής. Θεωρούσα ότι είναι από ανάγκη. Προφανώς υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν για διαφορετικούς λόγους.

Πάντως, εκπληκτικό το κείμενο σου!

Marina είπε...

Radio Marconi, πολυ επεξηγηματικό το άρθρο σου, είχα γράψει για το φαινόμενο αυτό πρίν λίγο καιρό στο μπογκ μου, για τους ανθρώπους που ψάχνουν τα σκουπίδια των σουπερμάρκετ διότι το βίωσα, εδώ http://kathimerinitrella.blogspot.com/2008/04/blog-post_04.html
και είχα απορήσει.

Kaveiros είπε...

Καλο ρε συ,αλλα κι αυτο το βαριεμαι!

Roadartist είπε...

Φίλε marconi!!! Εξαιρετικό ποστ, δεν το είχα ξανακούσει..Και τέλεια μουσική υπόκρουση! ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (ενθουσιαστηκα οπως κατάλαβες).. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση..

koulpa είπε...

xaxa αυτό δε νομίζω να πιάσει εδώ.. εδώ πολλά από αυτά που ξαναγυρίζουν στα ράφια είναι για πέταμα..:):)
Χαρηκα που τα ξαναείπαμε.. αντε και να οργανώσουμε μικρή εκδρομή με παραποτάμια κατάληξη και BBQ..:):)
την καληνύχτα μου:):)

Ra Ma είπε...

@MAD και εγώ το ...λιμανάκι μου θέλω, δεν ξέρω όμως αν με τις σημερινές συνθήκες ήμουν 20 τι θα έκανα! Δεν υπάρχουν και οι ...υποδομές! Δεν είναι και εύκολο ε?
Δηλώνω άγνοια για το rioting!

Ra Ma είπε...

@LOC, υπάρχουν κατά βάση διαφορές με τους άστεγους. Και βέβαια έχουμε ένα μέρος της ευθύνης για την ακρίβεια. Ξεκινάμε από το βασικό κανόνα, ότι έχει μεγάλη ζήτηση η τιμή του αυξάνεται και ότι δεν γίνεται τίποτα με αυτούς που εκμεταλλεύονται τα πάντα με σκοπό τη κερδοσκοπία.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
(και σε σένα γιατρέ, σε ξέχασα!!!)

ZouZouna είπε...

Kαι χωρίς την προτροπή σου, δεν θα το διάβαζα, το κατεβατό. Τρείς γραμμές και φτάνει. Το μάτι μου έπεσε στο σχόλιο της Φαραώνας, και συμφωνώ. Στα χωριά και γρήγορα, να καλλιεργούν την γής!
Κερασοσμούτς πρωϊνά, φωτός στο μεηλ!!

Ra Ma είπε...

Συμφωνώ με το σκεπτικό σου. Αυτό που μου ήρθε στο μυαλό όταν πρωτοδιάβασα για τους freegans, ήταν ότι δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξής τους αν δεν υπήρχε υπερκατανάλωση. Δηλαδή αν δεν πέταγε κανένας τίποτα δεν θα υπήρχε λόγος για το ψάξιμο των κάδων. «Ανήκομεν στην Δύση» και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, ότι γίνεται στην Αμερική έρχεται και εδώ με καθυστέρηση, έχουμε μια τάση να υιοθετούμε τα κακά παραδείγματα αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν παραδειγματιζόμαστε από τα λάθη τους!
Το να μειώνουμε τις ανάγκες μας και κατ’ επέκταση ότι αυτό συνεπάγεται, το κάνουμε και εμείς σαν οικογένεια, όσο μπορούμε γιατί υπάρχουν πολλές πρακτικές δυσκολίες, ιδιαίτερα τώρα με τα παιδιά.
Οι freegan μάλλον πρέπει να υπάρχουν σαν αντίποδας στον υπερ-καταναλωτισμό επιπρόσθετα με τις άλλες ομάδες, αλλιώς δεν παλεύεται το τέρας!
Φαντάζομαι όταν λες να φύγουν από τις πόλεις εννοείς αυτούς που απλώνοντας εκβιαστικά το χέρι τους ζητάνε ελεημοσύνη, αυτούς που το παίζουν άνεργοι και γενικά αυτούς που με τον ένα ή άλλο τρόπο σε κάνουν να στους λυπηθείς. Με βρίσκεις σύμφωνο, πέρα από το στρίμωγμα θα λυθεί και το θέμα και των νεκροταφείων (χωρίς πλάκα).
Όταν έμεινα χωρίς δουλειά (δική μου ήταν επιλογή να παραιτηθώ) και πριν βρεθώ εδώ που είμαι, ήμουν έτοιμος να δουλέψω ταξί ή σε μια αποθήκη ειδών υγιεινής. Τελευταία επιλογή η επαρχία όπου ήδη είχα ξεκινήσει επαφές. Άσε που 6 μήνες χωρίς δουλειά με δυο παιδιά και δάνειο είχα το χρόνο να το φιλοσοφήσω το πράγμα.

Ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε, αλλά τις ταμπέλες (γενικά το λέω), καλώς ή κακώς ο κόσμος τις βάζει, ακόμα και στις κλειστές μικρές κοινωνίες. Το κίνημα θεωρώ ότι βοηθά στη συσπείρωση και στην οργάνωση για την επίτευξη ενός σκοπού.

Πολλά είπα και ξέφυγα, χαμογελάμε και συνεχίζουμε… Φιλιά και σε ζηλεύω για τις επιλογές που έχεις κάνει.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

@Faraona το απο πάνω ήταν κάποιες σκέψεις πάνω στο δικό σου σχόλιο!
Προσπαθώ να κάνω ταυτόχρονα πολλά πράγαματ....

Ra Ma είπε...

@NdN, σίγουρα κάποιοι το κάνουν και για λόγους επιβίωσης. Βλέπω και εγώ στο Σύνταγμα ανθρώπους να ψάχνουν στα καλαθάκια των σκουπιδιών και να τρώνε υπολοίματα από σάντουιτς ή να πίνουν νερό από πεταμένα μπουκαλάκια. Αυτοί κατά πως λένε, έχουν μια ιδεολογία και επίσης δεν τρώνε αποφάγια.
Στη Γερμανία αν διαβάσεις τα άθρα των εφημερίδων, έβαζαν φύλακες να φυλάνε τους κάδους, μετά άρχισαν να κάνου αγωγές και αφού δεν είχαν αποτέλεσμα αποφάσισαν να τα πολτοποιούν!!!
Καλημέρα και καλή εδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

@Marina, το είχα διαβάσει και εγώ είχα απορήσει θυμάμαι. Με είχε καλύψει μια απάντηση που έλεγε ότι το κάνουν για να φτιάχνουν φαγητό για τα ζώα (γάτες, σκύλους). Το θυμήθηκα όταν το έγραφα και σκεφτόμουν να σου το πω να το διαβάσεις, αλλά με πρόλαβες!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Ra Ma είπε...

@kaveiros, αφού και αυτό το βαριέσει να δούμε την περίπτωση του δάνειου που συζητούσαμε!!!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Ra Ma είπε...

@Road, μου αρέσει να σε ...ενθουσιάζω! χα,χα,χα
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Ra Ma είπε...

@koulpie, το έχουμε αυτό το ελλάτωμα. Όταν κάτι λήγει, απλά αλλάζουμε την ημερομηνία λήξης, τρομερό!!!!
Ενδιαφέρον το παραποτάμιον μετά BBQ! Δηλώνω συμμετοχή, να δω πως θα οργανωθεί όμως!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Ra Ma είπε...

@Ζουζούνα, σου το είπα, δεν είναι για σένα αυτά τα πράγματα χα,χα,χα
Η προοπτική του χωριού και των καλλιεργιών με ενθουσιάζει!
Το βράδυ θα δω mail και όταν αξιωθώ να κατεβάσω τις δικές μου θα σας τις στείλω!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

La Gigi είπε...

καλά η φιλοσοφία των freegan δε νομίζω πως με αφορά, δεν θα μπορούσα εύκολα να αφήσω τη μάταιη ζωή μου και τις ανέσεις μου και να ζω freeganίστικα. αλλά σημασία έχει ότι τους έμαθα γιατί πριν έρθω εδώ δεν τους ήξερα!! θενκς γιου λοιπόν.
επίσης θα ήθελα να μου στείλεις ένα μειλ, μια και το δικό σου αδυνατώ να το βρώ, γιατί μόλις πρόσφατα ανακάλυψα ότι ξέρω κάποιον που σε θυμάται σε ένα χωριό του νομού Ηλείας μωρό!!!

Ra Ma είπε...

@melissoula, xa,xa,xa. Κατ' αρχήν τα γράφουμε για να μαθαίνουμε, άσχετα αν μας εκφράζουν ή όχι. Το δεύτερο που λες έχω μείνει έκπληκτος. Έχω μια φωτογραφία μικρός εδώ:
http://kollase.blogspot.com/2007/10/blog-post_02.html
Υποθέτω ότι αυτό εννοείς. Το mail μου είναι kollase@gmail.com.
Καλή εβδομάδα και μου έδωσες μεγάλη χαρά :))

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Εξαιρετική η ανάρτησή σου!!!!
Ασυμμάζευτα υπερκαταναλωτικοί είμαστε περίπου όλοι μας και οφείλουμε να περιορίσουμε αυτή μας την κακή συνήθεια... γιατί ναι, μας έχει προκύψει ως "κουσούρι" στην πορεία.
Πρέπει όμως να γίνει συνείδηση όλων μας και δε μας χρειάζονται σεμινάρια από τους freegans, με τους οποίους δε συμφωνώ σε αυτό το σημείο: "...είναι σε θέση να εργάζονται λιγότερο ή καθόλου...."
Γιατί να δουλέψουν, αφού η διαβίωσή τους εξαρτάται αποκλειστικά από την κατασπατάληση αγαθών και εν τέλει την ηλιθιότητα όλων μας να θρέφουμε τεμπέληδες;

Πατριώτη μου, καλή σου εβδομάδα!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ανώνυμος είπε...

Η περίπτωση των Freegans μου θυμίζει αρκετά το Γαλλικό Μάη του '68. Είναι αυθόρμητο κοινωνικό φαινόμενο η καθολική άρνηση αυτού του τρόπου ζωής. Μπορεί να φαίνεται υπερβολική και έξω από κάθε μέτρο, όμως, επιμένω, είναι αυθόρμητο κοινωνικό φαινόμενο. Θα σας παραθέσω ένα πολύ παλιό αλλά πάντα επίκαιρο κείμενο που αποδίδεται στον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη από την εφημερίδα "Ελεύθερον Βήμα", 1928, όπως αναφέρεται στο βιβλίο "Κ. Γ. Καρυωτάκης, Ανάγκη Χρηστότητος", εκδ. Φιλιππότη, 1986.

"...Η απεργία είναι, καθ' ημάς, εν γεγονός, εν είδος φυσικού φαινομένου, το οποίον λαμβάνει χώραν και εκρήγνυται όπως ο κεραυνός και η καταιγίς. Είναι μια συσσώρευσις και συμπύκνωσις δυσαρεσκειών και απογοητεύσεων του μισθωτού, ο οποίος εις μιαν δεδομένην στιγμήν αγανακτήσεως και παραφοράς δεν έχει ανάγκην να έχει υπαλληλικήν οργάνωσιν όπως απεργήσει. Συννενοείται σχεδόν αυτομάτως μετά των άλλων καταδυναστευομένων μισθωτών και η έκκρηξις επέρχεται αυτόματος... Η απεργία είναι εν γεγονός, το οποίον δεν εξετάζεται από απόψεως νομιμότητος, όπως δεν εξετάζει κανείς αν βρέχη ή δεν βρέχη κατά Σύνταγμα και κατά Νόμον, πεινά ή δεν πεινά κανείς νομίμως, έχομεν κυκλώνα ή θαλασσοταραχήν ή εκρήγνυται κεραυνός σύμφωνα με το Σύνταγμα ή με τους κειμένους νόμους και το υπαλληλο-σωματειακόν ισχύον δίκαιον..."

Η απεργία τότε και τα κινήματα σήμερα είναι φαινόμενα που εξετάζονται από την επιστήμη της Κοινωνιολογίας. Συγχωρήστε μου το μακροσκελές του σχολίου μου και τη μονοτονική γραφή που δεν μεταφέρει πλήρως την αρχική μορφή του προ 90-ετίας κειμένου.

ZouZouna είπε...

To "παραποτάμια......." του Kulpa, ακούγεται περίφημα.
Στο οργανώνω εγώ στο πίτσ φιτίλι. Τι ανησυχείς ποιός θα το οργανώσει....
Το ποτάμι και παιδάκια μαζί, να δω πως ταιριάζει και Ηρώδης ομοίως.... εεεε!
αν και μεταξύ μας, να σου πω, μια χαρά στο οργανώνω κι αυτό... χα, χα, χα χα!!!!

Maria Tzirita είπε...

Γειά σου Πειρατή! Γνωστό μου είναι το θέαμα, από τους δικούς μας συνταξιούχους κι άλλους τόσους άπορους που τρώνε καθημερινά από τα πεταμένα στα σκουπίδια τρόφιμα... είδες τι γίνεται μετά από κάθε λαΙκή αγορά; Freegans μας βλέπω σε λίγο τους περισσότερους, από ανάγκη, έτσι όπως πάνε τα πράγματα στην ελλάδα μας... δυστυχώς...

KitsosMitsos είπε...

Χμμμ!!! Προβληματισμός για το πού πάμε, γι αυτά που κάνουμε και ό,τι θα μας βρει μπροστά μας.
Το ψάχνω περισσότερο!
Μου έβαλες τρελό μικρόβιο με το θέμα.
Καλησπέρα και πάντα τα αναπάντεχα...

Ra Ma είπε...

@Γλαρένια, σωστά, σεμινάρια δεν μας χρειάζονται, αρκεί να καταλάβουμε πόσο αναγκαίο είναι αυτό. Υποτίθεται ότι δεν δουλεύουν όχι για να τεμπελιάζουν αλλά για να έχουν χρόνο σε κοινωνικούς αγώνες! (Τι να πω, αυτά υποστηρίζουν...)
Πάντως σωστή η παρατήρησή σου, το έγραφα πιο πάνω, ότι δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξής τους αν δεν υπήρχε υπερκατανάλωση.
Καλό ξημέρωμα και δεν θα πω τίποτα για το βιτρινάκι!

Ra Ma είπε...

@Πειραματικέ, η βάση μπορεί να είναι η ίδια, μέχρι να γίνει επανάσταση όμως θέλει δουλειά. Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένη κίνηση είναι μια φυσική εξέλιξη των παλαιότερων τάσεων προσαρμοσμένη στο σήμερα, ακόμα και στη χρήση της τεχνολογίας.
Θα συμφωνήσω ότι είναι θέματα που εξετάζει η κοινωνιολογία, οι παράγοντες που ενεργοποιούν τέτοιες πρακτικές είναι πολλοί και σε διαφορετικά επίπεδα.
Ο Καρυωτάκης εξαιρετικός μην σε ξανακούσω να σε συγχωρέσουμε!

Καλό ξημέρωμα.

Ra Ma είπε...

@Maria T, η διαφορά εδώ είναι ότι δεν το κάνουν διότι πεινάνε. Το κάνουν από αντίδραση στην υπερκατανάλωση.
Δυστυχώς τα γεροντάκια μετά τη λαική τα βλέπω και εγώ. Με τέτοια σύνταξη πως να τα βγάλεις πέρα, εδώ και ο Υπουργός Οικονομίας έλεγε ότι δίνει χρήματα στους γονείς του να τα βγάλουν πέρα!!!

Καλό ξημέρωμα.

Ra Ma είπε...

@KitsMits, έτσι πρέπει, να ανάβουμε φιτιλιές.... λέμε τώρα!
Σου άρεσε? Δεν πιστεύω να σε πετύχω έξω από τον Σκλαβενίτη !!!
Καλό ξημέρωμα φίλε!

Ra Ma είπε...

@Ζουζουνα, ανέλαβέτο γιατί αν περιμένετε από μένα .....σωθήκατε!
Τα παιδάκια είναι ευτυχία χο,χο,χο
Καλό ξημέρωμα.

νατασσΆκι είπε...

Είχα ξαναδιαβάσει γι' αυτό, αλλά όχι με τόσες λεπτομέρειες -μπράβο!
(από τα ποστ που μ' αρέσουν, με πολλά λινκ και πολλές λέξεις..χοχοχο)

Θα το ξαναδώ, έχει ενδιαφέρον η ιστορία ως διαμαρτυρία

και, πολύ καλή η μουσική !
:)

@ να υπερθεματίσω στην πρόταση για το παραποτάμιο, και άσε ήσυχα, Ζουζούνα μου τα παιδάκια, γιατί έχω ανακαλύψει ολόκληρη ομάδα παιδιών-blogger και ΔΕΝ το έχω σε τίποτα να τα κουβαλήσω την επόμενη φορά! :ppppp

Καλημέρες :):)

Ra Ma είπε...

@νατασσάκι, χαίρομαι που σου άρεσε!
Μην το κάνεις αυτό με τα πιτσιρίκια βλέπω να γίνεται ...σφαγή! χα,χα,χα
Καλημέρα!

diva είπε...

Αλήθεια ήθελα να σχολιάσω το εντυπωσιακό ποστ αλλά..έχω εντυπωσιαστεί ακόμα περισσότερο από το πώς εσύ πληκτρολόγησες όοοοολο αυτό το κείμενο!
[έλα..πες την αλήθεια..πόσα χρόνια το έγραφες; Κι εσείς μην τον διακόπτετε επιτέλους!!]

Ra Ma είπε...

ουαουυ μια diVa στο blog μου!, xa,xa,xa μου έφαγε μερικές νύχτες... Αλλά αν δεις όλα τα κείμενα μεγαλούτσικα είναι!!
Σε εντυπωσίασα?????? Λέγε την αλήθεια!!!!
Στο σχολιασμό των άλλων ...έχω ένα θεματάκι! Ξέρεις, αν δεν μου έρθει με τη πρώτη ...έμπλεξα!
Καλό απόγευμα!
(εργάζομαι μην με διακόπτετε!)

Ανώνυμος είπε...

μεγαλο ενδιαφερον βρηκα σε αυτα ολα που εγραψες...με ειχε απασχολησει στο παρελθον ολη αυτη η αδικη συσσωρευση σκουπιδιων απο πραγματα χρησιμα...σκεφτομουν παντα 'μα καλα δεν στελνουν στην αφρικη αυτα που πετανε?' ειδικα αν αυτα που πετανε ειναι μια χαρα αρνια ας πουμε που απλα δεν πουληθηκαν για πασχα...γιατι το ειχα δει και αυτο να γινεται...και πραγματι πολλα ληγμενα ειναι ενταξει...οι ιδιοι οι χημικοι λενε πως οι ημερομηνιες ληξης προηγουνται της αλλοιωσης του προϊοντος προκειμενου να υπαρχει ασφαλεια...βεβαια, εδω στην ελλαδα αν δεν τσεκαρεις ο ιδιος, το πιθανοτερο ειναι να αγοραζεις ληγμενα...οπως εγω που μια φορα πηρα απομιμηση χαβιαρι εναμισυ χρονο ληγμενο...

Ra Ma είπε...

@una mama, έχετε εξετάσεις και σας πετυχαίνω να περιδιαβαίνετε τα blogs :))

Απ' ότι ξέρω, (πέρα από το να αλλάζουν ετικέττες και να ξαναβάζουν τα ληγμένα στα ράφια!) υπάρχουν οργανώσεις, όπως η Τράπεζα Τροφίμων που την δημιούργησε ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος ή άλλες των εκκλησιών, που παίρνουν αυτά που λήγουν και τα προσφέρουν ως γεύματα στους άστεγους. Πραγματικά μεγάλο το έργο αυτών των ανθρώπων. Καλό είναι να κάνουμε μια ανάρτηση για την εθελοντική τους δουλειά.

Γέλασα με τη γκάφα σου :))
Κλείσε τα μηχανήματα και γρήγορα διάβασμα!!!
Καλή επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

Να σε δω με τα χειροποίητα παπούτσια σου να τρως από τα ληγμένα και τι στον κόσμο!!! χιχιχιχιχιχι

Natalia είπε...

πω πω τι μαθαμε σημερα!
φοβερο post αληθεια...

παραταω πάραυτα το modelling και παω για dumpster living

η τελευταια παραγραφος σου, πριν τη μουσικη, ειναι ολα τα λεφτα...

well done marc
κι εμεις σε θελουμε μαζί μας

Ra Ma είπε...

@laxanaki, μικρή μου κόρη, τον πειράζουνε τον μπαμπά? Αλλά δεν αντέχω και θα ...σκάσω στα γέλια!!!

Ra Ma είπε...

@Natalia, από αύριο σε αύριο άλλαξαν οι βιτρίνες και δεν πρόλαβα να φωτογραφίσω....
Να οργανώσουμε βραδυά dumpster diving το συντομότερο.... ΤΟ γέλιο!
Είσαι πολύ καλή!!!!

Σπύρος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΡΚΟΝΑΚΙ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

anamella είπε...

Καλημέρα
Πολύ καλό το πόστ σου !!!!
Δεν ήξερα καν ότι υπάρχει ολόκληρο κίνημα για κάτι τέτοιο !!!
Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να ακολουθήσω
αυτό τον τρόπο ζωής, εκτός και ανννν
υπήρχε ανάγκη...
Συνέχισε να μας ενημερώνεις !!!!!

Ανώνυμος είπε...

καλε εγραψα πως θα μπλογκαρω απο το μαγαζι οταν εχω χρονο...απο το σπιτι ξηλωσα το modem που διαβαζουν οι μικρες!!!
ποια γκαφα???

: ))

δεσποιναριον είπε...

Ελπιζω να ασχολεισαι επισταμενως με τον καζαμια του Ιουνιου. Κοντευει να μας σωθει ο Μαιος και περιμενουμε γραμμη. Αφηνω γλυκα και φιλια.

Ανώνυμος είπε...

Kαλό να μην υπακούμε στην εντολή να αγοράζουμε ό,τι βρίσκουμε μπροστά μας. Ειναι ένα μποϊκοτάζ απέναντι στην καταναλωτική κοινωνία.
Έχουμε αφεθεί και σπαταλάμε, σπαταλάμε , καταβροχθίζουμε ότι και να μας ταίσουν.
Οι Freegans δεν είναι βουτηγμένοι στη μιζέρια όπως φαίνεται αλλά στην πολιτικοποιημένη σκέψη. Απλά εκμεταλλεύονται τα πλεονάσματα προιόντων που σε άλλα σημεία του πανήτη εκκλίπουν.

Πολύ "τολμηρό", αποκαλυπτικό post που περικλείει πολλές αναφορές και πτυχές! Εύγε! Νομίζω (χωρίς ίχνος κολακείας) πως το blog σου είναι απ' τα πλέον ποιοτικά.
Καλησπέρα!

tzonakos είπε...

Νομίζω μου είχες πει οτι θα έγραφες κατι τέτοιο, με αφορ΄μη την ανάρτησή μου ΑΥΤΗ.
Aνα και δεν νομίζω να ηταν freegans οι δικοί μου.

Εξαιρετικό θέμα και καλά δοσμένο.
Το ειχα διαβάσει κάπου αλλα με την μανία που έχεις να παρουσιάζεις τέτοια θέματα με αναλυτικό τρόπο, έμαθα πολλά.
Ομολογώ οτι δεν θα θελα να γίνω ενας freegan. H καλύτερα, να μην υπήρχε η ανάγκη να υπάρχουν freegans.
Tην καλησπέρα μου αξιότιμε κε. Μαρκόνι.

Ra Ma είπε...

@LOC, καλημέρα Σπύρο! Εντάξει την πήρα να δω τι θα την κάνω....

Ra Ma είπε...

@anamella, και εγώ πολύ πρόσφατα το έμαθα από τις εφημερίδες, αν και υπάρχουν άρθρα αρκετά χρόνια πίσω! Δύσκολο και για μένα να το κάνω. Αν βρισκόμουν στην ανάγκη είχα σκεφτεί κάποιους τρόπους όχι αυτόν!
Καλημέρα, μας έλειψες!

Ra Ma είπε...

@una mama, ενταξει λοιπόν! νόμιζα ότι δεν θα μπορούσες να αντισταθείς :)))
Για τη "γκάφα" αννοούσα με το ληγμένο σε απομίμηση χαβιάρι!
Καλημέρα και καλή συνέχεια!!!

Ra Ma είπε...

@δεσποιναριον, μου θύμισες ότι σώνεται (τι λέξη και αυτή!) ο μήνας και με άγχωσες!!! Δεν έχω κάνει τη ...φορολογική μου δήλωση ακόμα!!!!!
Καλημέρα και πολλά φιλιά.

Ra Ma είπε...

@ΤΖΟΝ, το είχα διαβάσει το post σου, αλλά δεν το θυμήθηκα όταν το έγραφα γιατί ήρθε στο μυαλό μου ένα άλλο, της Μαρίνας που έλεγε για τους γειτόνους της, καλοντυμένοι και μάλλον χωρίς οινομικά προβλήματα που έψαχναν στους κάδους του super market στη γειτονιά της. Υπήρχε ένα σχόλιο που έλεγε ότι μπορεί να το κάνουν για να φτιάχνουν γεύματα για τα ζώα (γάτες, σκύλους) και με είχε καλύψει η απάντηση.
Οι δικοί σου τσιγγάνοι μάλλον για να εξασφαλίσουν εύκολα γεύματα.
Οι freegans υποτίθεται ότι έχουν μια ιδεολογία, που αν σταματήσει να υπάρχει η υπερκατανάλωση θεωρητικά δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης!
Καλημέρα ΤΖΟΝ, ευχαριστώ και σένα και όλους σας για τα καλά λόγια.

ria είπε...

πάντως οι δικοί μας άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια, δεν έχουν καμιά σχέση με το κίνημα που αναφέρεις φίλε μου στην ανάρτηση.
τα κίνητρά τους είναι πολύ πιο ταπεινά όπως και η ζωή τους...

Ra Ma είπε...

@ria, σωστό αυτό που λες. Η τελευταία σου πρόταση είναι από μόνο της, προτροπή για τον τρόπο διαβίωσή μας. Υπάρχουν πολλοί λοιπόν που το κάνουν για διάφορους λόγους. Μέσα σε αυτούς είναι οι άστεγοι και αυτοί που δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό. Δεν ήθελα να μπω σε αυτό το θέμα γιατί θεωρώ ότι δεν έχω τις δυνατότητες να το αγγίξω, πέρα από το να αναφέρω στατιστικά και κάποιες πολύ αξιόλογες προσπάθειες που έχουν αποτέλεσμα, από ανθρώπους που κάνουν εθελοντική εργασία ή έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτό. Και σε αυτούς τους ανθρώπους επίσης ταιριάζει η τελευταία σου πρόταση.
Bλέπω και Κούλογλου για το G700... άστα...
Καλό βράδυ!!!

Giousurum είπε...

Oi Freegans exoun idi kanei tin dynamiki tous emfanisi kai sto Parisi. Prin merikes imeres stin NET (ean thymamai kala) edeixe sxetiko reportaz.
Tha symfoniso me ti Ria. Kalo pantos einai na diaxorizoume tous kathe Freegans apo tous exontes anagki kai o opoioi kanoun vouties apelpisias sta skoupidia. Kalo vrady.
P.s sosto to tragoudi.

Ra Ma είπε...

@giousouroum, συμφωνώ και εγώ. Υπάρχει μια ιδεολογία στους freegans, μια αντίδραση στην υπερκατανάλωση. Βέβαια άκουσα στο ραδιόφωνο να βαφτίζουν όλους όσους ψάχνουν τα σκουπίδια έτσι και βλέπω αυτό να καθιερώνεται! Εγώ αυτά που έγραψα τα διάβασα την επίσημη ιστοσελίδα τους οπότε θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι Pulp από τους αγαπημένους μου!
Καλημέρα.