Είναι ο πατέρας της "ρομποτικής" αφού πρώτος εισήγαγε αυτό τον όρο και έγραψε για τα ρομπότ από μια άλλη διαφορετική οπτική για την εποχή εκείνη, το 1940!
Οραματίστηκε τα "ποζιτρονικά ρομπότ", με λογική, συνείδηση και το σημαντικότερο με αντίληψη του εγώ τους. Με αυτά καταπιάνεται στις ιστορίες του θέτοντας σοβαρούς προβληματισμούς.
1) Ένα ρομπότ δεν μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο ή με την απραξία του να του επιτρέψει να πάθει κακό.
2) Ένα ρομπότ πρέπει να υπακούει στις διαταγές που δίνονται από τον άνθρωπο, εκτός αν αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον Πρώτο Νόμο.
3) Ένα ρομπότ πρέπει να προστατεύει την ύπαρξή του εφ’ όσον αυτή η ενέργειά του δεν συγκρούεται με τον Πρώτο και Δεύτερο Νόμο.
Τρεις νόμοι συμπεριφοράς των ρομπότ και είναι τόσο απλοί για να είναι ασφαλείς, αλλά θα μπορούσαν να είναι τα δομικά στοιχεία της δημιουργίας μιας Φιλικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Friendly Artificial Intelligence).
Αυτό ήταν το όραμα ενός μεγάλου συγγραφέα, ιατρού και επιστήμονα της βιοχημείας. Θα ήθελα τώρα να σας συστήσω τον Jules.
"I, Jules". O Jules είναι ένα ρομπότ, μια δημιουργία της εταιρίας Hanson Robotics που έχει γίνει διάσημη για τον αληθοφανή χαρακτήρα των ρομπότ που κατασκευάζει. O Jules συνδυάζει ένα στατιστικά τέλειο ανδρόγυνο πρόσωπο και είναι δεινός συνομιλητής.
Το πρόσωπο του είναι καλυμμένο με ένα αληθοφανές δέρμα που αποτελείται από ένα σπογγώδες πολυμερές υλικό (Frubber TM) και του δίνει την ικανότητα να μιμείται επιδέξια τις ανθρώπινες εκφράσεις ενώ μπορεί να προσομοιώσει πάνω από 62 μυϊκές συσπάσεις προσώπου και λαιμού.
Χρησιμοποιεί μικροκάμερες για να αντιλαμβάνεται το χώρο, να αναγνωρίζει πρόσωπα, να κατανοεί την ομιλία, να διατηρεί την επαφή των ματιών με τον συνομιλητή του όπως και τις κινήσεις γύρω του.
Χρησιμοποιώντας το πιο πρόσφατο λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης, η προσωπικότητά του έχει δομηθεί με αυτές κάποιων συγγραφέων που του επιτρέπουν να συμμετέχει σε μια φυσική και διαλογική συνομιλία, αναπτύσσοντας δικούς του συλλογισμούς και εκφράσεις.
Πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο Dr. David Hanson και η ομάδα του, που είναι υπεύθυνος για όλες τις καινοτομίες (έρευνας αρκετών ετών) που έχουν υλοποιηθεί όπως είναι το δέρμα, οι εσωτερικοί μηχανισμοί και το προηγμένο λογισμικό που δίνει στα ρομπότ τη ικανότητα της αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους.
Η δυνατότητα να δημιουργεί τέτοιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα ο Dr. David Hanson, οφείλεται στο καλλιτεχνικό του υπόβαθρο. Ο ίδιος αντιμετωπίζει το ρομπότ σαν ένα γλυπτό τεσσάρων διαστάσεων. Την κάθε δραστηριότητα, έκφραση, κίνηση και την αλληλεπίδραση αυτών με τα μηχανικά μέρη και το επαναστατικό πολυμερές υλικό που καλύπτει το πρόσωπο, την αντιμετωπίζει σαν μια μεμονωμένη δημιουργία στο σύνολο του έργου.
Εντυπωσιακά πράγματι όλα αυτά. Τα ρομπότ αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον κινηματογράφο, στο χώρο της ψυχαγωγίας, στην έρευνα, σε μουσεία, συναυλίες, πολιτικές εκστρατείες και γενικότερα στον χώρο του marketing.
Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που οραματίστηκε ο Ισαάκ Ασίμωφ και δεν ξέρω αν τελικά υπάρχει λόγος να φτάσουμε, αφού ο αιώνας που διανύουμε είναι ο αιώνας της βιοτεχνολογίας και τα αυριανά ρομπότ ίσως δεν θα χρειάζεται να είναι μηχανικά αλλά κομμάτια των εαυτών μας. Και τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλα προβλήματα έτσι όπως μας περιγράφει κάποια ο Michael Marshall Smith στο βιβλίο του Spares ή Κλώνοι (στην ελληνική μετάφραση, 1998 ΜΕΔΟΥΣΑ) ή αντίγραφα ή ρεζέρβες ή όπως το αναφέρει απλά ως "ανταλλακτικά".
Αφιερωμένο σε όλους εμάς που λυπόμαστε γιατί ξέρουμε ότι δεν θα ζούμε για να δούμε που θα οδηγηθεί αυτή η εξέλιξη.
Μερικές από τις δημιουργίες της Hanson Robotics είναι:
(φωτ. 1) Ο Joey Chaos,ένας Rock Start που του αρέσει να μιλά για μουσική και να εκφέρει άποψη για πολιτική και οικονομικά.
(φωτ. 2) Ο Albert-Hubo, το πρώτο ρομπότ με ρεαλιστικό περπάτημα και ανθρώπινες εκφράσεις.
Η Vera. Η Eva, ένα μίγμα ethnic χαρακτηριστικών, θηλυκό με ιδεαλιστική νεανική ομορφιά και αρσενικά χαρακτηριστικά (μεγάλο σαγόνι και κρανιακή περιοχή).
(φωτ. 3) Ο Yrgh-bot, ένας πειρατής με ένα τυφλό μάτι ...χωρίς το δέρμα του και τα δύο μάτια.
(φωτ. 4) Ο Philip K. Dick, ο αγαπημένος μου συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας
(φωτ. 5) Ο μικρός Zeno με πρωτοποριακές δυνατότητες, που περπατά, μιλά με παιδιά και παίρνει τις δικές του εκφράσεις και αποφάσεις.
-----------------------------------------------------------------------
Πηγές:
http://www.asimovlaws.com/ - 3 Lows Unsafe
http://www.singinst.org/upload/CFAI// - Creating Friendly AI 1.0
http://www.lexima.gr/lxm/read-501.html - Ισαάκ Ασίμωφ
http://www.asimovonline.com/ - Isaac Asimov Home Page
http://www.fantasticfiction.co.uk/authors/Isaac_Asimov.htm - Books
http://hansonrobotics.com - Hanson Robotics
33 σχόλια:
συγχώρα με που θα το πω, αλλά εμένα όλα αυτά με τρομάζουν... γιατί βλέπω ότι όσο εξελίσσεται αυτού του είδους η τεχνολογία χάνεται η ανθρώπινη επαφή. Σημεία των καιρών θα μου πεις...
Ραδιοπειρατή.Όλα καλά και άγια για την εξέλιξη της επιστήμης.Μην νομίζεις όμως ότι δεν θα ζούμε για να τα δούμε.Ζούμε.Κοίτα απλώς γύρω σου.Οι περοσσότεροι μιμούνται διαφημίσεις συναιθήματα,ντυσήματα,τρόπο συμπεριφοράς ανάλογα με την περίσταση σύμφωνα με όσα μας διαπωτ΄ζουν καθημερινά και εδώ και δεκαετίες διάφορα "πρότυπα" κοινωνικού γίγνεσθαι.Καλώς ήρθες όχι μόνο στην εικονική πραγματικότητα αλλά καλώς ήρθες και στην τεχνιτή νοημοσύνη.Ρομπότ έχουμε καταντήσει απλά όχι με ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλάμε προβάτου χαρακτηριστικά.
Τα δημιουργήματα του τυπά πάντως είναι άψογα.
(Δεν θεωρώ τον Ασίμοφ τον μεγαλύτερο συγγραφέα όλων τον εποχών...Τουλάχιστον για την σύγχρονη λογοτεχνία θεωρώ πιό σημαντικό το Κάφκα).
Καλή συνέχεια ραδιοπειρατή...
@pastaflora, πότε πρόλαβες! ακόμα κάνω tuning!
Έχεις δίκαιο για την ανθρώπινη επαφή που χάνεται. Ήδη δηλαδή και χωρίς πολύ τεχνολογία δεν πάνε καλά τα πράγματα.
Πραγματικά θα ήθελα να ζήσω για να δώ που θα φτάσει όλο το πράγμα, με την έννοια που θα οδηγηθεί, σε καλό ή κακό?
Καλό βράδυ.
..αχ ενα να σιδερωνει μπορουν αν φτιαξουν συντομα??
Έχω αρχίσει να σιχαίνομαι το είδος μου (το ανθρώπινο, αν δεν απατώμαι). Καλά τα ρομπότ αλλά τον πλανήτη Γη πώς θα τον σώσουμε; Ή μήπως να αρχίσουμε να μεταναστεύουμε σε άλλους πλανήτες, να διευρυνθεί και ο κύκλος εργασιών της ΝαΣα...
Χα, μου φαίνεται πως στο απώτερο μέλλον, θα επιλέγουν σύντροφο κατά παραγγελίαν....
;-)))
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
καλημέρα σου, ΄
Δεν θέλω να ζήσω για να δω τίποτα τέτοιο, ειλικρινά.
Μέχρις εδώ μου φτάνει και είναι πολλά που δεν μπορώ να παρακολουθήσω. Κάπου πήρε το μάτι μου ένα άρθρο και με απέτρεψα. Καλό το ποστ σου για παρακαταθήκη και αρχείο για τα παιδιά σου, πάντως. Θα προχωρούν μπροστά και θα γελουν με την δική μας "αμάθεια". Καλή Κυριακή
@island, όντως είμαστε ρομποτάκια υπό άλλην έννοια και το έθεσες πολύ σωστά. Μας μένει να δούμε την επανάσταση που θα κάνουμε!
Τον χαρακτήρισα ένα από τους σημαντικότερους συγγραφείς. Εδώ πρέπει κάποιος να συνυπολογίσει την εποχή που έζησε, το πολύ μεγάλο έργο του, πόσο επηρέασε τους επόμενους και γενικά να τον κρίνει με ποιοτικά, κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια.
Για την ΕΦ, ήταν σταθμός και επηρέασε τη σκέψη πολλών. Ήταν και σπουδαίος γιατρός και επιστήμονας με ειδίκευση στη βιοχημεία.
Να είσαι καλά και
καλημέρα ντραμίστα μου!
@Penthesila, να κάνουμε ένα request! Είναι ένα θέμα που πονάει και θα έχει μεγάλη εμπορική επιτυχία το προιόν!!!
Καλημέρα.
@Πειραματικέ, όλα δείχνουν ότι με μαθηματική ακρίβεια οδεύουμε προς τη καταστροφή. Η μετοίκηση σε άλλο πλανήτη μεθοδεύεται στα μθαλά μας εδώ και πολλά χρόνια πχ ταινίες.
Ήθελα να γράψω κάτι που είπε ο Ασίμωφ και το ξέχασα:
"Το σύμπαν λοιπόν δεν είναι ακριβώς όπως νόμιζες ότι είναι. Καλύτερα επομένως να επανεξετάσεις τα πιστεύω σου γιατί σίγουρα δεν μπορείς να ξαναχτίσεις το σύμπαν"
Καλημέρα!
@Γ-λαρένια μου, λες να φτάσουμε μέχρις εκεί?
Πάντως, τα σημερινά μοντέλα για την περίσταση "προσωπική-διασκέδαση" είναι πρωτόγονα σε αυτά που θα ακολουθήσουν!!!
Καλημέρα!
@Αγριο...zouzouna, είναι αλήθεια ότι η γενιά μας είδε πολλά καινούργια πράγματα.
Κάποτε οι δικές μας τεχνολογίες θα θεωρούνται νηπιακές!
Εμένα ....δεν μου φτάνουν!
Καλημέρα!!!
με γοητευει το θεμα...
αλλωστε οι αγαπημενες μου ταινιες bicentenial man, artificial intelligence και i robot αυτο διαπραγματευονται.
τωρα, τι προβληματα μπορει να δημιουργησει η εξελιξη αυτου του project...καλυτερα να μην το σκεφτομαστε...
mon dieu
ti allo 8a doume
Έχοντας διαβάσει ορισμένα του, μπορώ να πω ότι όντως ήταν πολύ μπροστά σε αρκετά θέματα. Κάποια από αυτά βρήκαν/ βρίσκουν εφαρμογή.
Χρειάζεται και αυτή η φαντασία.
Την καλησπέρα μου.
Καλημέρα :) Πολύ ωραίο ποστ ! Είδα το video και έπαθα. Αλήθεια τι μας επιφυλάσσει το μέλλον :) Σε νεα τάξη κοινωνική ; με ρομπότ ;) όπως η ταινία I THE ROBOT ....:)
Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο θα ήταν καλό αλλα με ποιούς σκοπούς θα μπορούσε να χρησιμεύσει..πχ ενα robot σε ανάπηρους ηλικιωμένους θα ηταν κάτι θετικό αλλα ο άνθρωπος δεν θα μείνει εκεί δυστηχώς :)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ :)
ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ BLOG:)
εγω ψηνομαι με τεχνολογια ... ειμαι περιεργη και θετικη σε οτι συμβει ...
Καταπληκτικό και δεν ειχα ιδεα για τον κύριο :) Το θεμα παντα ειναι τι χρηση κανουμε..στη τεχνολογια.. Καλή εβδομάδα marconi σε σενα και στα marconakia xaxa :)
Καλή και άγια η συνάδελφος, αλλά μιλάει πολύ!!!
Λοιπόν, πάντα επιμελής, καλύπτεις το θέμα σου με φροντίδα ν'αναφέρονται και οι πηγές...καλός φοιτητής θα ήσουνα!!! οι αναρτήσεις...επιστήμη!
Ωραίο το ρομποτάκι με το γυαλί...μου γυάλισε!!!
Κι εγώ θα ήθελα κάτι σε υπηρεσία σιδερώματος γιατί είμαι καλή όχι μόνο στις ομελέτες αλλά και στο στοίβαγμα των πλυμένων ρούχων...τα τρυπώνω σε μέρη που δεν φαντάζεσαι(ούτως ή άλλως οι άντρες δεν φαντάζονται ότι τα ρούχα δεν μιλάνε)!
Στα σοβαρά τώρα, δε μ'έχει απασχολήσει ποτέ το θέμα αυτό. Ακόμη και τώρα, μου φαίνεται κάτι που δεν με αφορά, ίσως είμαι μακρυά νυχτωμένη...
@una mama, μου άρεσε η έκφραση που χρησημοποίησες. "Με γοητεύει", ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και σε μένα. Δηλώνω επίσης θαυμαστής έως εξαρτημένος της επιστημονικής φαντασίας.
Γενικά χρειάζεται ένας έλεγχος σε τέτοια project αν και το συγκεκριμένο όπως το είδα δεν με τρόμαξε σε αντίθεση με τα επιτεύματα της βιοτεχνολογίας.
αΚαλή εβδομάδα.
@Moody, ...ίσως προϊόν σε τετράποδο? Σε κάποια ταινία το είχα δει.
Καλή εβδομάδα!
@KitsMits, έτσι γίνεται. Ενας συγραφέας ΕΦ χρησιμοποιεί την υπάρχουσα τεχνολογία και χτίζει τη φανταστική ιστορία του, και στη συνέχεια ο επιστήμονας προσπαθεί να υλοπιήσει την φαντασία του συγγραφέα. Ενας κύκλος δηλαδή!
Καλή εβδομάδα.
@Loc, η εποχή του "I, Robot" είναι πολύ μακριά όπως το βλέπω Και όπως έχει δείξει η ιστορία, πρώτα χρησιμοποιείται η τεχνολογία για στρατιωτικούς σκοπούς και μετά για το λαό.
Power games!
Καλό απόγευμα.
@skouliki, είναι η άτιμη η τεχνολογία ...καυτό θηλυκό.
Είμαι και εγώ πολύ περίεργος για να δω κατά που θα πάμε!
Καλή εβδομάδα.
@road, είδες ο κύριος? Θα συμφωνήσω και εγώ ότι το πιο σημαντικό είναι το πως χρησιμοποιούμε τη τεχνολογία.
Ευχαριστώ για τις ευχές θα τις μεταβιβάσω στα ...marconakia!
Καλή εβδομάδα.
Εγω δεν λυπάμαι που δεν θαζω, γιατι ξέρω οτι σύντομα θα δούμε πολλά με τα ρομπότ, αλλα θα χρειαζόταν να ζήσω κι άλλα 100 χρόνια για να δω την συνέχεια.
Ο Ασίμωφ ειναι αλήθεια οτι εχει συνδεθεί με την φαντασία, κατι που ελάχιστοι κατάφεραν ταυτόχρονα με το να δούν το μέλλον τόσο κοντά ενω ζούσαν σε μια εποχή που ολα αυτά δεν μπορούσε να τα συλλάβει καν ο κοινός νούς.
Ωραίο το θεματάκι βουτηχτή γλυκών !
@betty, χα,χα,χα φαντάζεσαι να έχεις τον rock star απέναντί σου και να έχει άποψη για τα οικονομικά?
Καλό δώρο στη σύζυγο να παρακολουθεί τα οικονομικά το σπιτιού! Το best θα ήταν οικιακή βοηθός, νομίζω συμφωνούμε όλοι(ες) σε αυτό!
Καλή εβδομάδα.
(με κόβεις για επιμελή ε?, θάθελα!)
@ΤΖΟΝ, θα μπορούσα να ζω και βλέπω από μια ακρούλα ή έστω να είμαι διασταύρωση με ένα λουλούδι αλλά να αντιλαμβάνομαι, για όσο καιρό ο πλανήτης θα εξακολουθεί να γυρίζει στις σωστές στροφές?
"Βουτηχτής γλυκών", χα, χα, χα ωραίος τίτλος για βιβλίο ποιητά μου!
Καλώς σε βρήκα και πάλι marconi!
Αν έκανε μια βόλτα στο δάσος το ρομπότ που μας έδειξες,σίγουρα δε θα μπορούσε να αναρτήσει ό,τι ανέρτησες πριν,ούτε θα μπορούσε να κατανοήσει τη περηφάνια για τα παιδιά σου,γιατί απλά δε θα μπορούσε να φουσκώσει το στήθος του από αυτό το απέραντο συναίσθημα πληρότητας που μόνο κάποιος με Ψυχή θα μπορούσε να νιώσει,όυτε καν κι αυτά τα ευλογημένα ζώα δε το έχουν!Οπότε, αλλού είναι η μαγεία...κάπου πολύ κοντύτερα απ το μέλλον!
Δώσε κι άλλο πράσινο στο κόσμο,ξεχάσαμε την απόχρωση που έχει το έλατο γαμώτο πια!!!
@Feidia, σωστός!!!! Είναι κάποια πράγματα που δεν θα μπορέσουμε να προγραμματίσουμε τις μηχανές να κάνουν. Συμφωνώ να μην χάσουμε τη μαγεία που είναι δίπλα μας και έτσι όπως τρέχουμε την προσπερνάμε.
Καλημέρα και θα ψάξω για πράσινο!
Καλησπέρα μαρκόνι.
Είμαι μοντέρνων απόψεων και υπέρ της εξέλιξης. ΄'Οχι της άκρατης όμως ούτε της άκριτης. Κάπου πρέπει να γίνει κράτει γιατί μυρίζομαι ΒΑΒΕΛ
Καλό σου βράδυ φίλε, πολύ ενημερωτικό και εμπεριστατωμένο το ποστ σου
@ΩΣΗΕ, με βρίσκεις σύμφωνο. Νομίζω ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ειδικά στα γενετικά τροποποιημένα γενικά, τρόφιμα και θηλαστικά, αλλοιώς θα χάσουμε τη μπάλα!
Καλημέρα.
Διαβασα οτι στον ερευνητικο σταθμο που βρισκεται στην Ανταρκτικη ,εχουν ενα ρομποτ κουκλα με γυναικεια χαρακτηριστικα για να κραταει συντροφια στους αντρες επιστημονες.
Μηπως τα ρομποτ θα βοηθησουν ολους τους μοναχικους ανθρωπους να εχουν διπλα τους μια παρουσια;
Δημοσίευση σχολίου