19/2/08

Guns N' Roses

Αν ζείτε στην Ευρώπη και σας χάρισαν λουλούδια την ημέρα του Βαλεντίνου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα λουλούδια αυτά να προέρχονταν από την Κένυα αφού ένα στα τέσσερα λουλούδια που πωλούνται στην Ευρώπη προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα. Κάθε χρόνο εισάγονται περισσότεροι από 88 εκατομμύρια τόνοι λουλουδιών αξίας περίπου 264 εκ. δολαρίων.

Η βιομηχανία λουλουδιών της Κένυας είναι η παλαιότερη και η μεγαλύτερη στην Αφρική. Τείνει να γίνει μετά τον τουρισμό (με κύριο εκπρόσωπό του το σαφάρι) και το τσάι, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τριαντάφυλλων και γαρίφαλων στον κόσμο. Το 2007, οι εξαγωγές λουλουδιών της χώρας ανήλθαν συνολικά περίπου στα 613 εκ. δολάρια μετά τον τουρισμό που έφεραν 960 εκ. δολάρια σε συνάλλαγμα. Τα τριαντάφυλλα αποτελούν το 74% των εξαγωγών της Κένυας στα λουλούδια που ακολουθούνται από τα γαρίφαλα που στη Μεγάλη Βρετανία είναι πολύ δημοφιλή κατά τη διάρκεια του έτους (εκτός ημέρας Βαλεντίνου) αφού έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η Κένυα με μερίδιο 25%, έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής λουλουδιών της Ευρώπης, ξεπερνώντας την Κολομβία και το Ισραήλ που έχουν από ένα ποσοστό περίπου 16%. Τα δύο τρίτα της παραγωγής πηγαίνουν στην Ολλανδία όπου μέσω της διαδικασίας των δημοπρασιών οι Ολλανδοί χονδρέμποροι αγοράζουν τα λουλούδια και τα επαναεξάγουν σε άλλες αγορές όπως της Αμερικής και της Ιαπωνίας.

Η καλύτερη περίοδος εξαγωγών είναι στις αρχές Φεβρουαρίου κοντά στην ημέρα του Βαλεντίνου. Σημαντικό είναι ότι το ένα τέταρτο των εξαγωγών της Κένυας προς την Ε.Ε. πηγαίνουν απευθείας στην Αγγλία, όπου η ημέρα του Βαλεντίνου είναι "Η Μεγάλη Ημέρα" για τους Κενυάτες καλλιεργητές. Σε αυτό τους βοηθά να προετοιμάσουν τη παραγωγή τους για αυτή την ημέρα, ο τέλειος συνδυασμός των υψηλών εδαφών και της ισημερινής ηλιοφάνειας της χώρας τους. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσπάθεια και σωστός προγραμματισμός ώστε να αναπτυχθούν τα λουλούδια, να κοπούν, να συσκευαστούν και να μεταφερθούν μέσα σε ψυγεία, συχνά με ναυλωμένα αεροσκάφη για να φτάσουν μέσα σε 48 ώρες στους καταναλωτές τη συγκεκριμένη ημέρα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια σύντομη αναφορά στη χώρα της Κένυας, θα δούμε την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, τη βία που επικρατεί τώρα στο μεγαλύτερο μέρος της, θα δούμε πως αυτή η βία επηρεάζει τις εξαγωγές των λουλουδιών και θα τελειώσουμε με τρεις αναφορές. Στις ενέργειες του Kenya Flower Council με στόχο να καταρτήσει ένα κώδικα συμπεριφοράς εργατικού δικαίου, σε μια έκθεση για την οικολογική καταστροφή στη περιοχή της λίμνης Naivasha και τέλος σε μια έκθεση του 2002 της Διεθνούς Αμνηστίας που αναφέρεται στους βιασμούς των γυναικών της Κένυας.

Η χώρα της Κένυας

Η Κένυα είναι χώρα της ανατολικής Αφρικής που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία στις 12 Δεκεμβρίου 1963. Με πρωτεύουσα το Ναϊρόμπι συνορεύει με την Τανζανία, την Ουγκάντα, το Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Σομαλία ενώ βρέχεται από τη λίμνη Βικτόρια και τον Ινδικό ωκεανό. Έχει έκταση 580.367km² και πληθυσμό 33.829.590 κατοίκους.

Επίσημη γλώσσα είναι η Αγγλική και η Σουαχίλι ενώ μιλιέται η Μπαντού και πολλές άλλες διάλεκτοι όπως του Νείλου και της Σομαλίας. Το 67% των κατοίκων είναι Μπαντού με κυριότερη τη φυλή Κικουγιού και άλλες φυλές όπως της Κάμπα ή Άκαμπα, Λούγια, Ντίξκο, Γκιριάμα. Το υπόλοιπο 33% που καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση της χώρας αποτελείται από Σομαλούς, στα βορειοανατολικά από φυλές του Σουδάν όπως οι Λούο, Καλεντζίν, Λρύχνα, στα δυτικά τους Μασσάι, Σαμπούρου, Τουρκάνα, Μποράν, στα παράλια λίγους Άραβες και Ευρωπαίους, και μια μικρή φυλή των Ντορόμπο βουσμανικής καταγωγής.

Στο θρήσκευμα είναι προτεστάντες 45%, καθολικοί 33%, ορθόδοξοι 3%, Μουσουλμάνοι 10%, και οι παραδοσιακές αφρικανικές και οι ασιατικές θρησκείες το 10%.

Το κλίμα είναι καθαρά τροπικό με μια βροχερή και μια ξηρή εποχή, με θερμοκρασίες και βλάστηση που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Οι πόλεις είναι κτισμένες συνήθως σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων και για αυτό προσφέρουν ένα κλίμα δροσερό και υγιεινό για τους κατοίκους.

Η Κένυα έχει μερικά από τα μεγαλύτερα αγροκτήματα λουλουδιών στον κόσμο, που απασχολούν μέχρι 30.000 εργαζομένους που ζουν συνήθως στο αγρόκτημα όπου απασχολούνται. Περίπου το 65% απασχολούνται ως περιστασιακοί εργαζόμενοι και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν σταθερές αποδοχές και μπορούν να απολυθούν οποιαδήποτε στιγμή. Οι εργαζόμενες γυναίκες είναι πιθανό να χάσουν τις εργασίες τους εάν μείνουν έγκυες και ο μισθός τους είναι περίπου 80 δολάρια το μήνα.

Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση

Η βία και το χάος επικράτησαν στην Κένυα αμέσως μετά την αμφισβητούμενη επικράτηση του Κενυάτη προέδρου Μουάι Κιμπάκι στις εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου του 2007, με περίπου 200.000 ψήφους περισσότερες από τον ισχυρότερο αντίπαλό του Ράιλα Οντίγκα. Στην πραγματικότητα φαίνεται να ήταν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ανάμεσα στις φυλές των Λούο και των Κικούγιου.

Ο Οντίγκα που αυτοχαρακτηρίζεται υπερασπιστής των φτωχών και ανήκει στη δεύτερη σε αριθμό φυλή των Λούο, κατήγγειλε πως έγινε νοθεία στις εκλογές. Αν και οι ΗΠΑ έσπευσαν να αναγνωρίσουν τη νίκη του Κιμπάκι, στη συνέχεια απέσυραν την αναγνώριση. Η φυλή των Λούο, κρατιούνταν εδώ και πολλές δεκαετίες στο περιθώριο και ήλπιζαν ότι με την εκλογική αυτή αναμέτρηση τα μέλη της θα είχαν την ευκαιρία να κυβερνήσουν.

Τα κρούσματα βίας εξαπλώθηκαν σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Την ίδια στιγμή που οι κατεξοχήν υπεύθυνοι πολιτικοί ήταν ασφαλείς στα οχυρωμένα οικιστικά συγκροτήματα όπου ζούσαν, οι πάμφτωχοι τα έβαζαν με αυτούς που απλώς ήταν λίγο λιγότερο φτωχοί. Περίπου 70.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για ασφάλεια τις εστίες τους.

Στις πρώτες ταραχές που εκδηλώθηκαν τουλάχιστον 270 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Άνθρωποι πυρπολήθηκαν σε μια εκκλησία κοντά στην πόλη Ελντορέτ ενώ κάποιοι άλλοι έκαψαν ένα λεωφορείο και αρκετούς επιβάτες. Ακόμη δεκατέσσερα άτομα κάηκαν ζωντανά στα σπίτια τους στη Naivasha, από τις αντίπαλες φυλές. «Η αστυνομία δυσκολεύτηκε να μπει στα σπίτια αυτά. Οι αστυνομικοί που κατάφεραν να μπουν παραβιάζοντας τις πόρτες βρήκαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά που δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν», σημειώνοντας ότι «όπως φαίνεται, οι επιτιθέμενοι τους κλείδωσαν μέσα και πυρπόλησαν τα σπίτια». Περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εδώ και δύο μήνες, εκ των οποίων 130 ένα βράδυ στην Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος, όπου βρίσκεται η λίμνη Naivasha.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την Αφρική, Τζενταγί Φρέιζερ συνόψισε την κατάσταση με μία λέξη "Εθνοκάθαρση". «Μίλησα με τα θύματα» είπε η Φρέιζερ που περιόδευε στην Ανατολική Αφρική. «Αν δεν έφευγαν, τους σκότωναν. Αυτό εμένα μου φαίνεται εθνοκάθαρση». Στην Ουάσιγκτον, η φράση δεν υιοθετήθηκε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πιθανώς από φόβο να μην κακοχαρακτηριστεί μια χώρα - στρατηγική σύμμαχος.

Η απειλή στις εξαγωγές λόγω της βίας

Η βία ξέσπασε τη χειρότερη στιγμή για την οικονομία της χώρας. Οι εγκαταστάσεις για τα σαφάρι και τα τουριστικά πακέτα στην ακτή δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι χαμένες εξαγωγές τσαγιού κοστίζουν στη βιομηχανία της Κένυας 2 εκ. δολάρια ημερησίως ενώ η βία στα μεγάλα κτήματα τσαγιού γύρω από Kericho έχει καταστρέψει μηχανήματα, αποθήκες και κτίρια.

Η ένωση καλλιεργητών λουλουδιών της λίμνης Naivasha εκτιμά πως η ημέρα του Βαλεντίνου αντιπροσωπεύει το 1/3 της ετήσιας παραγωγής τους. Αρκετές ημέρες εργασίας χάθηκαν όταν η βία έφθασε στη λίμνη. Ένα τοπικό συνδικάτο ανέφερε ότι 3.000 από τους 30.000 εργαζομένους που απασχολούνται στα αγροκτήματα λουλουδιών της Naivasha έχουν εγκαταλείψει τις εργασίες τους, οι περισσότεροι από τη φυλή των Λούο. Φαίνεται να υπάρχει μια αγανάκτηση και μια συστηματική εκστρατεία εκδίωξης των εργαζομένων που ανήκουν στην φυλή Λούο.

Ενδεικτικά το Oserian, ένα από τα μεγαλύτερα αγροκτήματα λουλουδιών, ελπίζει να πουλήσει 6 εκ. τριαντάφυλλα την εβδομάδα του Βαλεντίνου, απασχολώντας 5.000 εργαζόμενους που ζουν μέσα στο αγρόκτημα. Βέβαια δεν είναι το ίδιο για τα μικρότερα αγροκτήματα όπου οι εργαζόμενοι μένουν έξω από αυτά σε βρώμικες και επισφαλείς κατοικίες.

Τα περισσότερα αγροκτήματα λουλουδιών ανήκουν σε αλλοδαπούς ή Κενυάτες Ευρωπαϊκής ή Ασιατικής καταγωγής που δεν έχουν πάρει θέση στις διαμάχες μεταξύ των φυλών. Η μείωση του τουρισμού έχει επιπτώσεις στη συχνότητα των πτήσεων στις κάτω χώρες, που έχει ως αποτέλεσμα, οι ίδιοι οι καλλιεργητές να ναυλώνουν αεροπλάνα για τη μεταφορά του φορτίου τους. Σε πολλές περιπτώσεις η ίδια η αστυνομία στρατολογείτε για να προστατεύσει συνοδεύοντας τα ίδια τα φορτηγά με τα λουλούδια στον προορισμό τους. Άλλοι καλλιεργητές περιφράσσουν και περιπολούν τις περιμέτρους των κτημάτων και προστατεύουν τους εργαζόμενους.

Ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζουν τη κυβέρνηση της Κένυας να αρχίσουν άμεσα τις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης και απειλούν με μείωση της οικονομικής βοήθειας εάν δεν καταλήξουν σε μια "συναινετική πολιτική λύση".

Πέρα από την άσχημη πολιτική κατάσταση υπάρχει αυτή της οικολογικής καταστροφής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διαμορφούμενη κατάσταση δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα ίδια τα λουλούδια.

Η εκμετάλλευση των εργαζομένων με τους χαμηλούς μισθούς, η απαράδεκτη διαμονή τους, η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών, ο κίνδυνος να χάσουν την υγεία τους από τα τοξικά και η μόλυνση του περιβάλλοντος ήταν μερικά ζητήματα που προσπάθησε να δώσει έμφαση η επιτροπή των ανθρώπινων δικαιωμάτων της Κένυας (Kenya Human Rights Commission), μια μη κυβερνητική οργάνωση εν' όψη της ημέρας του Βαλεντίνου.

Kenya Flower Council (KFC)

Τα μέλη του KFC έχουν προσπαθήσει να κάνουν έναν κώδικα συμπεριφοράς εμπορικού διακαίου, για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων και την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Ο κώδικας αυτός περιλαμβάνει, αγροκτήματα που χρησιμοποιούν χημικές ουσίες φιλικές προς το περιβάλλον, αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης με σταγόνες για να μειωθεί η απώλεια ύδατος, παροχή προστατευτικού ιματισμού από τους ιδιοκτήτες, δίκαιες αμοιβές προς τους εργαζόμενους, έξη ημέρες εργασίας (που αντιστοιχούν σε 46 ώρες εργασίας) την εβδομάδα, πληρωμή υπερωριών, είκοσι μία πληρωμένες ημέρες το χρόνο για διακοπές, δύο πληρωμένοι μήνες για άδεια μητρότητας, ένας πληρωμένος μήνας για λόγους υγείας και ανθρώπινες συνθήκες και κατοικίες για διαμονή.

Ο κώδικας έχει υποστηριχθεί από πολλούς ιδιοκτήτες αλλά υπάρχουν προβλήματα στον έλεγχο της εφαρμογής του. Παραδείγματος χάριν οι αρμόδιοι ελεγκτές πληρώνονται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις των αγροκτημάτων ενώ θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητοι για να μπορούν να κάνουν δικαιότερο έλεγχο.

Κατά τη διάρκεια του World Social Forum που έγινε στο Nairobi τον Μάιο του 2007, αντιπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και άλλες χώρες συναντήθηκαν με τα κενυατικά εργατικά συνδικάτα, με μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες ομάδες για να βρουν τρόπους ώστε με εκστρατείες να ευαισθητοποιήσουν το δημόσιο αίσθημα για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των εργαζομένων και να αντιμετωπίσουν τους παραβάτες με διάφορους τρόπους όπως το μποϊκοτάρισμα των λουλουδιών από τα συγκεκριμένα αγροκτήματα που παρανομούν.

Η λίμνη Naivasha

Ο Isaac Ouma Oloo θυμάται τα νερά της λίμνης Naivasha γεμάτα ψάρια και γύρω της λιοντάρια, αντιλόπες, λεοπαρδάλεις, ιπποπόταμους και πτηνά. Ο ίδιος λέει ότι «η Κένυα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του World Food Programme για παροχή δωρεάν τροφίμων, αν και από τη λίμνη Naivasha θα μπορούσαμε να έχουμε καθαρό γλυκό νερό που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες στη διατροφή μας. Ακόμα εμείς χρησιμοποιούμε το νερό για να καλλιεργήσουμε τα λουλούδια και μετά να τα στείλουμε 5.000 μίλια στην Ευρώπη έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πουν 'Σε αγαπώ' και να τα πετάξουν μετά από τρεις ημέρες. Για μένα αυτό είναι μια ανήθικη πράξη».

Περισσότερα από 30 αγροκτήματα λουλουδιών με μεγάλα θερμοκήπια στη περιοχή της λίμνης Naivasha, σε μια έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δημιουργούν μια σειρά από οικολογικά προβλήματα στους ποταμούς της Κένυας και στην ίδια τη λίμνη.

Δημόσιες οργανώσεις από τον Καναδά, την Ευρώπη, την Κένυα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάλεσαν πριν μερικές μέρες τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη βία στην περιοχή της λίμνης Naivasha. Αυτές οι ομάδες δημοσίευσαν μια νέα έκθεση που δίνει έμφαση στις καταστρεπτικές πρακτικές των αγροκτημάτων λουλουδιών που εξουσιάζουν την περιοχή.

«Τα αγροκτήματα που περιβάλλουν τη λίμνη Naivasha. Μειώνουν τα ύδατά της και την δηλητηριάζουν με φυτοφάρμακα,» είπε ο Maude Barlow, πρόεδρος του Council of Canadians. «Σπέρνουν τους σπόρους της οικονομικής και περιβαλλοντικής ερήμωσης που, εκτός και αν σταματήσουν, αναπόφευκτα παράγουν μια συγκομιδή φτώχειας, στέρηση ύδατος, και βίας».

Η έκθεση "Lake Naivasha: Withering Under the Assault of International Flower Vendors", αρχικά προγραμματίστηκε να δημοσιευτεί την ημέρα του Βαλεντίνου, αλλά επισπεύσθηκε λόγω της άσχημης πολιτικής κατάστασης στη Κένυα και την προσβλητική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης που αναφέρθηκαν με συμπάθεια προς τη βιομηχανία λουλουδιών με δημοσιεύματα όπως για παράδειγμα: "Kenya violence upsets flower production ahead of Valentine’s Day" της International Herald Tribune και "Kenya’s blooming industry is facing hard times" της UK Telegraph.

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες μετακινηθήκαν λόγω της βίας που είχε κλιμακωθεί τις προηγούμενες μέρες. «Η κατάσταση στη Naivasha είναι μια ανθρώπινη τραγωδία, όχι μια επενδυτική απώλεια. Η συμπόνια και η βοήθειά μας πρέπει να πάει στους ανθρώπους της περιοχής, όχι στους ιδιοκτήτες των διεθνών εταιριών και των αγροκτημάτων λουλουδιών που εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους, τη λίμνη και το περιβάλλον» είπε ο Hauter. Η δημόσια πρόσβαση στη λίμνη του γλυκού νερού είναι περιορισμένη λόγω της μεγάλης έκτασης που καλλιεργείται τριγύρω και έτσι οι κάτοικοι αναγκάζονται να περιμένουν σε χρονοβόρες ουρές στις κοινοτικές βρύσες. Ακόμα δημιουργήθηκε μια μη αποδεκτή αύξηση του πληθυσμού των εργατών, μειώθηκαν τα ύδατα της λίμνης και μολύνθηκε η περιοχή με τοξικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

«Τα αγροκτήματα λουλουδιών έχουν σπείρει τον όλεθρο στους ποταμούς και στη λίμνη Naivasha, όλα γίνονται για να εξάγουν ανθοκομικά και φυτοκομικά προϊόντα στους πλούσιους προορισμούς της Ευρώπης και αλλού» δήλωσε ο Olivier Hoedeman του «Corporate Europe Observatory». «Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να πουν 'Σε Αγαπώ' με λουλούδια που έχουν προκαλέσει τέτοια ζημιά». «Αυτά τα αγροκτήματα λουλουδιών βλάπτουν τους ανθρώπους και τα ίδια τα ζώα» δήλωσε ο Josphat Ngonyo, διευθυντής του Africa Network for Animal Welfare.

«Μεγάλος αριθμός πουλιών και πτηνών έχουν εξαφανισθεί από την περιοχή και αυτό είναι ένα πρόβλημα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που εξαρτώνται από τη λίμνη". Τα φυτά έχουν εξαφανιστεί και ο τοπικός πληθυσμός ιπποπόταμων έχει μειωθεί από 1.500 το 2004 σε 1.100 σε 2006.

Οι Barlow και Hauter επιβεβαίωσαν την καταστροφή από πρώτο χέρι όταν επισκέφτηκαν ένα τοπικό αγρόκτημα λουλουδιών μαζί με τον παραγωγό ταινιών SAM Bozzo κατά τη διάρκεια του World Social Forum. «Είδαμε σωλήνες να τραβούν νερό από τη λίμνη προς τα θερμοκήπια των λουλουδιών και μια τάφρο όπου τα υγρά απόβλητα αποστραγγίζονταν πίσω στη λίμνη. Εάν δεν παρθούν αμέσως μέτρα, η λίμνη όχι μόνο θα μολυνθεί αλλά και θα αποστραγγισθεί. Τα φυτοφάρμακα και τα μυκητοκτόνα ήταν εκτεθειμένα σε εμφανή σημεία, επικίνδυνα για την υγεία των εργατών». Ο Wenonah Hauter παρατήρησε κάποιους εργαζόμενους να ψεκάζουν φορώντας προστατευτικές μάσκες και άλλους χωρίς κανένα προφυλακτικό ιματισμό.

Η έκθεση σχετικά με τη λίμνη Naivasha προετοιμάστηκε από το Food & Water Watch and the Council of Canadians με σκοπό να ξεκινήσει μια εκστρατεία για τη προστασία της λίμνης και τις τοπικές κοινότητες που την περιβάλλουν. Η εκστρατεία θα πιέσει την κυβέρνηση της Κένυας να προωθήσει τις μικρές σε κλίμακα γεωργία και οικοτουρισμό και να ενθαρρύνει καταναλωτές στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν τοπικά και οικολογικά βιώσιμα λουλούδια.



Η Women Working Worldwide (WWW), μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζει ότι η εκμετάλλευση των γυναικών στα αγροκτήματα των λουλουδιών είναι τόσο ακραία που δεν την έχουν ξανασυναντήσει σε άλλες βιομηχανίες που έχουν εξετάσει. Ψάχνοντας πληροφορίες για το θέμα αυτό, ανακάλυψα την παρακάτω έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δεν θα μπορούσα να παραβλέψω.

Κένυα: Βιασμός, το αθέατο έγκλημα

«Η κυβέρνηση της Κένυα απέτυχε στις υποχρεώσεις της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μισών πολιτών της και θα πρέπει να αναμορφώσει επειγόντως τους νόμους και τις πρακτικές της για να δώσει τέλος στην ατιμωρησία όσων διαπράττουν βία σε βάρος γυναικών», αυτά αναφέρθηκαν από την Διεθνής Αμνηστία σε μια έκθεση του 2002 για την Κένυα.

Η έκθεση, με τίτλο "Kenya: Rape - the invisible crime", ("Κένυα: Βιασμός, το αθέατο έγκλημα"), εξετάζει τη βία, ιδίως τη σεξουαλική βία, εναντίον γυναικών και εστιάζει στους βιασμούς που διαπράττονται τόσο από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όσο και από ιδιώτες. Εξετάζει τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες που υποβάλλονται σε βία έχουν ανεπαρκή προστασία από τον νόμο και γιατί εκείνοι που διαπράττουν βία σε βάρος γυναικών συνεχίζουν να ενεργούν ατιμώρητοι. Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι συγκλονιστικό.

Κάθε μέρα, γυναίκες κακοποιούνται σωματικά και σεξουαλικά σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και σε όλες τις εθνότητες της Κένυα. Πρόκειται για ένα έγκλημα που σοκάρει και τραυματίζει ψυχικά το θύμα, ενώ υπονομεύει τη θέση των γυναικών στην κοινωνία. Κι όμως, οι γυναίκες το υπομένουν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλά.

Τα θύματα βιασμού αντιμετωπίζουν αξεπέραστα εμπόδια. Συχνά προκαλούν την εχθρότητα της οικογένειας, της κοινότητας και της αστυνομίας, ενώ στις προσπάθειές τους να φέρουν τους δράστες στη δικαιοσύνη έχουν ελάχιστες ελπίδες επιτυχίας αφού βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σύστημα που αγνοεί, αρνείται και συχνά παραβλέπει τη βία εναντίον των γυναικών και προστατεύει τους δράστες. Η αστυνομία είναι απρόθυμη να εμπλακεί σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και είναι προκατειλημμένη σε βάρος των γυναικών, ιδίως των φτωχών γυναικών. Επίσης, δεν υπάρχουν κρατικά ιδρύματα που να προστατεύουν τις γυναίκες που προσπαθούν να διαφύγουν από την ενδοοικογενειακή βία.

«Ο βιασμός είναι βασανιστήριο όταν το κράτος αποτυγχάνει στις ευθύνες του να προστατεύσει τις γυναίκες-θύματα, να ερευνήσει το έγκλημα και να προσφέρει επανόρθωση. Η κυβέρνηση της Κένυα θα πρέπει να αναμορφώσει τόσο τους νόμους όσο και τις πρακτικές της για να δώσει τέλος στην ατιμωρησία για πράξεις βίας εναντίον γυναικών και για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο Ποινικός Κώδικας δεν αναγνωρίζει ως έγκλημα τον βιασμό στο πλαίσιο του γάμου, με το σκεπτικό, ιδίως στο ποινικό δίκαιο, ότι με την πράξη του γάμου δίνεται συναίνεση στη σεξουαλική πράξη. Το σκεπτικό αυτό δεν έχει αμφισβητηθεί νομικά στα δικαστήρια της Κένυα. Συνήθως σε υποθέσεις βιασμού εντός του γάμου χρησιμοποιείται η ελαφρότερη κατηγορία της επίθεσης, η οποία επισύρει χαμηλότερο όριο ποινής.

«Παρά τις ηθικές και νομικές υποχρεώσεις της, η κυβέρνηση δεν έχει αναμορφώσει τη νομοθεσία της Κένυα έτσι ώστε να καταστήσει ποινικά αδικήματα όλες τις πράξεις βίας εναντίον γυναικών, ούτε και έχει αντιμετωπίσει τις πρακτικές διακρίσεων που εφαρμόζονται από την αστυνομία, το σωφρονιστικό σύστημα και το δικαστικό σύστημα. Η παράλειψη του κράτους να αναλάβει δράση εναντίον τέτοιων παραβιάσεων, είτε διαπράττονται από κρατικούς υπαλλήλους, είτε από ιδιώτες, είναι ακριβώς ο παράγοντας που επιτρέπει στις παραβιάσεις να συνεχίζονται και στους δράστες να ενεργούν ατιμώρητοι. Το κράτος έχει ευθύνη να αναλάβει δράση προκειμένου να προστατεύσει τις γυναίκες από τη συνεχιζόμενη βία».



Ξεκινώντας μια έρευνα για τον δρόμο των λουλουδιών, ειδικά κατά τον εορτασμό της μέρας του Βαλεντίνου, γνωρίζοντας από τα ΜΜΕ τις πολιτικές εξελίξεις, έμεινα έκπληκτος διαβάζοντας για την λίμνη Naivasha, το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής και της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αφιερωμένο σε αυτούς που δεν χρειάζεται να πουν «Σ’αγαπώ» με ένα λουλούδι που έχει προκαλέσει τόση μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους μας.

--------------------------------------------
ΥΓ 1) Αν και εδώ στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να λέμε «η μέρα του Άγιου Βαλεντίνου», ωστόσο δεν είδα να αναφέρεται έτσι στο εξωτερικό απ’ όπου και μας ήρθε. Αν και δεν ακούγεται καλά στα αυτιά μου, αποφάσισα να τη λέω «ημέρα του Βαλεντίνου». Αν κάτι μου διαφεύγει μπορείτε να μου το πείτε για να επανορθώσω.

ΥΓ 2) Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) είναι μία από τις πολύ λίγες ανθρωπιστικές οργανώσεις που βοηθούν τους ανθρώπους που επηρεάζουν οι συγκρούσεις στην περιοχή. Είναι η μοναδική διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση που βρίσκεται επί τόπου επί μονίμου βάσεως. Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της βίας κατά αμάχων, οι δραστηριότητες των ΓΧΣ εστιάζουν κυρίως στο να κάνουν προσιτή τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη υποστηρίζοντας τις δομές παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, διεξάγοντας εμβολιασμούς αλλά και επισκεπτόμενοι με κινητές ιατρικές μονάδες περιοχές που είναι πιο απομακρυσμένες ή πιο ευάλωτες.

Πηγές:

69 σχόλια:

Side21 είπε...

Όπως πάντα έγκυρος και κατατοπιστικός όπως σε κάθε ποστ σου Μαρκόνι.
Κι εγώ που νόμιζα πως η ΚΕΝΥΑ είναι μόνο ένας παράδεισος για σαφάρι στην τροπική ζούγκλα.
Πόσοι και πόσοι άνθρωποι στον τρίτο κόσμο υποφέρουν για να καλύψουν τις "περιτές" ανάγκες ημών των "πολιτισμένων".
Εγώ πάντως τα λουλούδια μου τα καλλιεργώ μόνος στον κήπο μου και συνήθως τα προσφέρω μαζί με τη γλαστρούλα τους και φυσικά οδηγίες για την φροντίδα τους.

Ra Ma είπε...

@side21, ουφ!!! τα κατάφερα και το τελείωσα...

Άγρυπνε φίλε και εγώ έπεσα από τα σύννεφα όταν διάβασα αυτές τις λεπτομέρειες.
Μου άρεσε η ιδέα σου με τις γλαστρούλες! Πρωτότυπο και ...οικονομικό!

Καληνύκτα!

tzonakos είπε...

Εγω αγοράζω κυρίως γλάστρες, λουλούδια σπάνια.
Ηξερα οτι στην Κένυα παράγονται πολλά λουλούδια και οτι η χώρα αυτη εχει προβλήματα κοινωνικά αλλα δεν ειναι και τόσο υποανάπτυκτη γενικα σε σχέση με πολλές άλλες αφρικανικές χώρες.
Δυστυχώς δεν γράφουν επάνω "Made in Kenya" ωστε να διαλέγουμε χώρα προέλευσης.

Roadartist είπε...

Kαλημέρα marconi! Απίστευτες οι πληροφορίες σου..Δεν τα ήξερα όλα αυτά..Το πιο τραγικό όλων παντως το οτι οι ανθρωποι δεν εχουνε καθαρο γλυκό νερό για τις καθημερινες ανάγκες τους, αλλα το σπαταλουνε για να καλλιεργήσουνε τα λουλούδια και να τα στείλουμε στην Ευρώπη. Ακόμα και τα λουλούδια λοιπόν..κρύβουνε μια "τόσο βρώμικη" ιστορία απο πίσω .. Ειναι κωμικοτραγικο..

Feidias είπε...

Τι να σου πω βρε φίλε μου...ΜΠΡΑΒΟ που ψάχνεις και ενημερώνεις με τέτοιο τρόπο,είναι πολύ ουσιαστικό αυτό που κάνεις και αδημονώ κάθε φορά για το καινούργιο σου ποστ!
Το ίδιο σοκ είχα δοκιμάσει,όταν διάβασα σε άρθρα για την βιομηχανία διαμαντιών και πόσο αίμα κρύβεται πίσω από ένα μικρό πετραδάκι που γυαλίζει,πόσες ψυχές παιδιών κρέμονται απ τα δάχτυλα και τους λαιμούς ευκατάστατων κυριών,αλλά και ευτυχισμένων πρόσφατα αρραβωνιασμένων κοριτσόπουλων!Το κερασάκι στη τούρτα ήταν το "Ματωμένο διαμάντι" όταν βγήκε στους κινηματογράφους!
Αλλά εδώ πετάμε στα σκουπίδια το μισό φαγητό μας κι άλλοι δεν ξέρουν αν θα τη βγάλουν μέχρι την επόμενη αυγή...και τίποτα μα τίποτα δε μπορεί να καλύψει αυτή τη τεράστια απόσταση και το κενό μεταξύ αυτών των τόσο διαφορετικών κόσμων από τον δικό μας!!
Ίσως τουλάχιστον να καλύψουμε λίγο το χάσμα μέσα στη καρδιά μας,να είμαστε λίγο ταπεινότεροι έστω...
Την καλημέρα μου φίλε marconi,πάντα τέτοια.
Καλή εβδομάδα

betty είπε...

Μετά κι απ'την πρόσφατη ανάρτησή σου έχω να πω ότι οι δημοσιογράφοι στερούνται ενός ουσιαστικού χαρακτηριστικού, γιαυτό δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους...ανθρωπισμός είναι η λέξη αλλά χωρίς ιδεολογικό χρώμα, σκέτο, με τα μάτια μόνο του ανθρώπινου ενδιαφέροντος...που είναι πηγαίο κι όχι γιατί έτσι πρέπει.
Σε βλέπω από έδώ και πέρα καλλιεργητή της βεράντας!
Όσο για μένα...τα ουράνια προιόντα είναι ακίνδυνα και τα έχεις όποτε θες!!(κλείνω μάτι)

Pastaflora είπε...

Τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους, το περιβάλλον, την αξιοπρέπεια. Παντού και πάντα η ίδια ιστορία, ραδιοπειρατή μου. Κι εμείς κοιτάμε σαν τους χάνους χωρίς να ξέρουμε τι να κάνουμε...

Ανώνυμος είπε...

Να σας πω και τι γίνεται στο Σουδάν; Λοιπόν, το Σουδάν παράγει πετρέλαιο και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής το έχει κλείσει η Κίνα για τα επόμενα χρόνια. Επόμενο είναι οι ΗΠΑ να δυσανασχετούν. Γι αυτό το λόγο με τους πράκτορές τους έβαλαν τις φυλές να πολεμούν μεταξύ τους με πρόσχημα εθνικές διαφορές. Το αποτέλεσμε είναι δεκάδες χιλιάδες νεκροί, τραυματίες και άστεγοι. Όσο για την Ευρώπη... άστα να πάνε. Για την ώρα έχουμε δυο Αλβανίες, σε λίγο ο καθένας θα υποκινείται να κάνει δικό του κράτος με αποτέλεσμα τη διάλυση...

Ανώνυμος είπε...

Α, ναι, και όσο για τη δικαιοσύνη και τις άλλες αξίες... μα ήσαν λόγια αυτά και θεατρικά... ή όπως αλλιώς το είπε ο ποιητής, δεν θυμάμαι...

Penthesila είπε...

** Απαιτειται συναισθηματικη ωριμανση για να πεις σ αγαπω κατα προσωπο με την δικη σου φωνη, με τη δικη σου ματια.Ενα λουλουδι και ενα αρκουδακι αφηνει ενα υπονοουμενο οτι αγαπας αλλα μπορει και να το αναιρεσεις κατοπιν εορτης, να προφασιστεις οτι το ζητουσε η μερα και ηταν ενα απλο δωρο, αν το πεις ομως το σ'αγαπω μετα πως να το παρεις πισω?Οσο για τα υπολοιπαγια τους βιασμους το γνωριζα το θεμα αλλα δε ειχα ιδεα για την καλλιεργεια λουλουδιων...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Συγκλονιστική ανάρτηση, για πράγματα που συμβαίνουν και δεν γνωρίζουμε.
Τούτο εδώ πολύ με άγγιξε:
"Αφιερωμένο σε αυτούς που δεν χρειάζεται να πουν «Σ’αγαπώ» με ένα λουλούδι που έχει προκαλέσει τόση μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους μας"

Υποστηρίζουμε εν αγνοία μας το έγκλημα, την αδικία, την καταπίεση, την τυραννία, τον εξευτελισμό σε βάρος της ανθρώπινης υπόστασης

Καλά κάνει ο Γλάρος μου λοιπόν, που μαδάει τους κήπους, φέρνοντας μου όποτε βρει, από ένα τριανταφυλλάκι....
Μεταξύ μας, το κηπάκι της εκκλησίας την πληρώνει... είναι μου λέει και ευλογημένα...
;-)))

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Dr_MAD είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Θύμιο. Μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάρτηση με πολλή πολλή δουλειά. άντως σε όσα αφορούν την οικονομία της Κένυας (επειδή κάθισα και μελέτησα λεπτομεραιακά το άρθρο σου), έχω να κάνω μια παρατηρησούλα. Το πρώτο εξαγώγιμο είδος της Κένυας είναι το τσάι και ακολουθούν τα λουλούδια και οι βολβοί. Το μερίδιο των εξαγωγών που αντιστοιχεί στη Βρετανία είναι το 10,3% για το 2006 (δεν υπάρχουν πιο πρόσφατα δεδομένα), αλλά παραμένει κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός για τους Κενυάτες η γειτονική Ουγκάντα με μερίδιο επί των εξαγωγών στο 15,9%. Ξέρεις τι άλλο ανακάλυψα όμως? Οτι το 8% των εξαγωγών της Κένυας πηγαίνει στην Ολλανδία και αφορά αποκλειστικά βολβούς λουλουδιών!

Για του λόγου του αληθές, δες την εμπεριστατωμένη αναφορά εδώ

Καλημέρες και πάλι συγχαρητήρια ;-)

Dr_MAD είπε...

Είναι πολύ πιθανό ότι έχεις επισκεφθεί τον εν λόγω σύνδεσμο, αλλά τον παραθέτω, γιατί δεν τον είδα στις πηγές σου ;-)

prasino liker είπε...

Μarconi
Αυτο τον καιρο γραφεις πολυ ομορφα.Μαλλον το Studio κανει τα παντα για να ταρακουνησει τις συνηδεισεις μας και τα αισθηματα μας.
Θλιψη για ολα αυτα που αναφερεις.
Διαβασα καπου και το αναφερω.
// Η αληθεια για τα λουλουδια ειναι μαλλον πικρη.Συνηθως καταληγουν σε ενα τετοιο βαζο μοναχα για να αποδειξουν σε εμας τους ιδιους την αγαπη μας για την φυση.
Τη φυση που στεκει νεκρη μα υπεροχη στη μεση του σαλονιου μας μεσα σε μια μικρη κιβωτο με νερο.
Το ασπρο ανθος μοιαζει συγκινητικα ομορφο,ετσι οπως εχει αποτυπωθει η κινηση του μεχρι το δαπεδο.Σαν μηλο του Νευτωνα, στην θεση του μηλου σαν μια αρνηση νεκραναστασης.//

Ανώνυμος είπε...

ενας αλλος πλανητης δραματος, βιας κι εξαθλιωσης...
και η κενυα να φανταστεις ειναι η κορυφη του παγοβουνου οσον αφορα την κακη μοιρα της αφρικης...

Ra Ma είπε...

@Tzonako, εγώ ως άσχετος πέρα από τα πολιτικά προβλήματα ήμουν σκράπας! Λες να κάνουμε μποϊκοτάζ στα Κενυάτικα άνθη?

Καλό βράδυ.

Ra Ma είπε...

@road, και εμένα μου έμεινε το ίδιο πράγμα ,που έλεγε ότι, χαλάνε τόσο νερό, τα στέλνουν στον προορισμό τους και σε τρεις ημέρες τα πετάνε. Και όλα αυτά όταν έχουν ελλείψεις σε νερό και φαγητό. Είναι τραγικό.

Καλό βράδυ!

mmexer είπε...

Άκρως κατατοπιστικό το κείμενο. Για άλλη μια φορά εύγε!

Έχω πάει στην Κένυα... Η λέξη συγκλονίστηκα δεν λέει τίποτα μπροστά σε αυτό που έζησα!

Ra Ma είπε...

@Feidia, κάτι μου θυμίζει ο τίλος της ταινίας αλλά σίγουρα έχω δει κάτι με το θέμα των διαμαντιών.
Είδες εκεί στην Αφρική πόσο πλούσιοι είναι μέσα στη φτώχια τους?

Μη με αγχώνεις με τα post που περιμένεις για το επόμενο βλέπω να ασχολείται με το σύγχρονο πρόβλημα της "παρατεταμένης αποχής αναρτήσεων λόγω έλλειψης έμνευσης".

Καλό βράδυ.

Ra Ma είπε...

@betty, δεν κάνω τίποτα σπουδαίο, απλά διαβάζω και τα αντιγράφω κατά κάποιο τρόπο! :))
Καλλιεργητής βεράντας ε? Στον Καζαμία του Μαρτίου πρέπει η ανθοκομία να τα δώσει όλα!

Καλό βράδυ.

Ra Ma είπε...

@Pastaflora, ναι, η ίδια ιστορία, πρώτα η τσέπη των ισχυρών. Και διαπιστώνω συνεχώς από τους γύρω μου ότι μας έχει φάει τόσο η καθημερινότητα που ούτε να αντιδράσουμε δεν έχουμε την διάθεση. Δυστυχώς.

Καλό σου βράδυ.

Ra Ma είπε...

@Πειραματικέ, οι γνωστές επεμβάσεις και πρακτικές των "άγνωστων" είναι γεγονός. Για το Σουδάν δεν το ήξερα, για τη γειτονιά μας το ζω! Και στη συγκεκριμενη περίπτωση βιάστηκαν να αναγνωρίσουν τη νέα κυβέρνηση αλλά ποιός ξέρει γιατί το πήραν πίσω! Ίσως το plan B, να εκτιμούν ότι μπορεί να τους φέρει περισσότερα λεφτά και εξουσία.

Από λόγια έχουμε χορτάσει. Δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα.

Καλό βράδυ!

Ra Ma είπε...

@Penthesila, συμφωνώ μαζί σου. Να πεις σ' αγαπώ και να κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια, με ειλικρίνεια. Καμιά φορά κάνεις πράγματα γιατί το θέλει ο άλλος, γιατί το απαιτεί η περίσταση ή στη χειρότερη περίπτωση γιατί εξυπηρετεί τους σκοπούς σου.

Καλό βράδυ και κράτα καλά γιατί έχεις δύναμη για να είσαι Αμαζόνα.

Ra Ma είπε...

@Γλαρένια μάννα, και να ήταν μόνο αυτά που υποστηρίζουμε εν αγνοία μας. Αλλά αυτή είναι η μοίρα των αδυνάτων, οι παμφάγοι καρχαρίες και τα λουλούδια να μην ήταν κάτι άλλο θα σκεφτόντουσαν για να αφανίσουν!

Καλά κάνει ο Γλάρος σου, τουλάχιστον έχει το νού του να βρει και να σου φέρει ένα λουλούδι και δεν κάνει κακό σε κανέναν!

Καλό σας βράδυ.

Ra Ma είπε...

@MAD, δεν σκέφτηκα το site που μπυ είπες! Το έχω χρησιμοποιήσει σε άλλη περίπτωση, ταξιδιού. Για την Ελλάδα τι λέει? Δεν θα με εξέπλητε αν μας έλεγε τρομοκράτες!!!! (παλιότερα κάτι τέτοιο εννούσε!)

Τα στοιχεία τα πήρα από τα δημοσιεύματα εφημερίδων και ένα επίσημο αρχείο της Κενυάτικης χώρας που ήταν λίγο παλιό (αυτό μάλλον δεν το έβαλα link, ...ήταν τόσα πολλά!). Μπήκα στον πειρασμό να υπολογίσω αν συμφωνούν όλα τα ποσοστά εξαγωγών στο σύνολο ή ανά είδος. Στην αρχή έμπλεξα αλλά νόμιζα ότι βρήκα μια άκρη μέχρι που μου έγραψες νέα ποσοστά. Δεν αντέχω να το ψάξω άλλο....

πχ λές το 8% πηγαίνει στην Ολλανδία (μάλλον για τις δημοπρασίες και επαναεξαγωγή), αλλά το 8% στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας ή στο ποσοστό που εξάγει στην ΕΕ? (δεν χρειάζεται να απαντήσεις!!! ικανό σε έχω!!! είναι ρητορική ερώτηση!).
Ακόμα είδα διαφορές σε αριθμούς θυμάτων, εξαγωγών και ημερομησθίων.

Επίσης απέφυγα να γράψω για το ποιά φυλή σκότωνε ποιά σε συγκεκριμένα επισόδια γιατί μου φάνηκαν κάποια δημοσιεύματα μονομερή.

Μετά σκέφτηκα, ποιός θα κάτσει να υπολογίσει τα νούμερα, ...αλλά δεν σκέφτηκα εσένα!!!!

Πιο πολύ σημασία νομίζω έχουν αυτά που μένουν χαραγμένα στη ψυχή σου διαβάζοντας όλα αυτά.

Γιατρέ μου να είσαι πάντα καλά.
Καλό βράδυ.

Ra Ma είπε...

@Λικεράκι, το studio εκπέμπει SOS!!! Κύματα αφύπνησης σε όλο τον πλανήτη!
Αν βρίσκω κάτι ενδιαφέρον θέλω να το μοιράζομαι μαζί σας.
Το κειμενάκι πολύ δυνατό!

Να είσαι πάντα καλά.
Καλό βράαδυ!

Ra Ma είπε...

@una mama, όπως σωστά το είπες, άλλο ένα εγκλήμα στα τόσα που γίνονται καθημερινά στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο.

Καλό βράδυ στην οικογένεια!

Ra Ma είπε...

@mmexer, εσύ σαν μιντιάκιας, δώσε το κλίμα και την εμπειρία του ταξιδιού σου! Φωτογραφίες τράβηξες? Χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο!
Να είσαι καλά φίλε.

Καλό σου βράδυ.

nikisot είπε...

mprabo marconi mou
wraio keimeno:P

δεσποιναριον είπε...

Πολυ ενδιαφερον και οπως παντα ολοκληρωμενο ποστ. Ομολογω οτι δεν το ηξερα για τα τριανταφυλλα. Την καλημερα μου με μια υποκλιση.

Ra Ma είπε...

@Moody, σε έχω χάσει!

Πολλές καλημέρες!!!!

Ra Ma είπε...

@δεσποιναριον, ευχαριστώ για τη χορευρική φιγούρα! Είδες πόσα πράγματα μαθαίνουμε!

Καλημέρα!

ZouZouna είπε...

Καλημέρα. Ενα μπράβο ακόμη για την μεστή ενημέρωση. Το "ξεσκόνισες" απο όλες τις πλευρές το θέμα. Τα ξέρω.... Σ' όλη την Αφρική γίνονται παρόμοια και στην Ασία, ανθεί το εμπόριο ψυχών και όχι μόνο ....
Είδα και το "Χρηματιστήριο των Λουλουδιών" στο Amsterdam και έμεινα άφωνη!
Τόσα εκατομμύρια.....
Και ρώτα όποιον κάνει εισαγωγές λουλουδιών στην Αθήνα να δεις τι θα σου πει "Απο την ολλανδία τα φέρνω"....

Οπως επίσης είδα και το "σώμα' του Αγίου Βαλεντίνου στην Αθήνα (Γκυιλφόρδου στην Πλ. Βικτωρίας) σε μια εκκλησία (καθολική). Ε, και? χρειάζεται η συγκεκριμένη ημέρα για να πεις σ' αγαπώ?
Χρειάζεται λουλούδι για να το πεις? Πράξεις χρειάζονται καθημερινές για να το πεις και για να το κερδίσεις.

Ανώνυμος είπε...

Me troma3e ligo to mege8os sthn arxh alla me apozhmiwse h synoxh toy. Makh, u cool grafias, keep it up. Na antiproinw pascal bruckner, h tyrania ths metameleias, ena super biblio-dokimio sxetiko me ta katatregmena krath kai ta thn antimetwpish ths dyshs. Giati h symponia den arkei kai den exei kai endiaferon. Edw katw ta pragmata einai bareta!!!

NdN είπε...

Πραγματικά εκπληκτικό το κείμενο σου. Ηξερα ότι παράγουν λουλούδια στην Κένυα επειδή μου το είχαν πει 2 Κενυάτες που είχα γνωρίσει. Μάλιστα δεν το πίστευα και τους είχα ρωτήσει που βρίσκουνε το νερό.

Για τις συνθήκες που επικρατούν και τη θέση της γυναίκας στις Αφρικανικές χώρες έχεις απόλυτο δίκιο. Ακόμα και στην "άρχουσα τάξη", το σεξ είναι υποχρέωση της γυναίκας στον άντρα της σχεδόν σε όλες τις χώρες.

Τον εμφύλιο που μαίνεται στην Κένυα βλέπω πως τον αντιμετωπίζουν τα Αγγλικά μέσα ενημέρωσης. Εχεις απόλυτο δίκιο. Πιο πολύ ασχολήθηκαν με τους υπηκόους τους και με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή και λιγότερο με το πόσοι νεκροί υπάρχουν.

Γενικά διάβασα και κάποια ακόμα ποστ από το blog σου. Keep writing!

ΩΣΗΕ είπε...

Συνέχεια των λίαν επιμορφωτικών ποστ, φίλε μου, εκπέμπεις πάντα με σήματα πεντάρια!
Η μαύρη ήπειρος, όπου κι αν δεις, είναι αιμορραγούσα από τα δαγκώματα των λευκών βαμπίρων...

If...ιγένεια είπε...

Τι μαθαίνω πάλι η γυναίκα..

Skouliki είπε...

ρε συ πολυ μεγαλοοοοοο.. καλα λες ουφ ..χαχχα

εχω πηξει κποιος να με σκοτωσει σας παρακαλω

Ra Ma είπε...

@Αγριο...zouzounza, την αλήθεια λένε, από την Ολλανδία τα φέρνουν... Είχα δει και εγώ ένα video με το πως έρχονται, διαλέγονται και κλέινονται οι συμφωνίες με δουλούδια στην Ολλάνδία.

Για τον Άγιο δεν το ήξερα ομολογώ ούτε ήθελα να τον μειώσω, είχα μια απορία για την ονομασία της ημέρας.

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

@ApwKatw, έχεις κάτι σε ποιό ...χαλαρό? Αν βαρέθηκες κάτω, έλα πάνω που έχει ...πολύ δράση!

Καλημέρα!!!!

Ra Ma είπε...

@NdN, ομολογώ ότι και εγώ δεν ήξερα για τα λουλούδια, ούτε που θα πήγαινε το μυαλό μου. Την είχα στο μυαλό μου σαν μια πολύ φτωχή χώρα. Βέβαια όταν τα κτήματα ανοίκουν σε λευκούς όπως και ότι έχει φράγκα επίσης, μάλλον φτωχή είναι και θα δυστυχώς θα μείνει.

Νομίζω ότι στην Ελλάδα από την tv ήταν καλή η ενημέρωση εκτός από τα αναδημοσιεύματα κάποων ξένων εφημερίδων. Πολύ ωραίο το άρθρο της καθημερινής.

Καλημέρα!

Ra Ma είπε...

@ΩΣΗΕ, ποιητά μου την καλημέρα μου! Η δεύτερη πρότασή σου τα λέει όλα. Μαύρη ήπειρος, λευκά βαμπίρ, αιμορραγία (κόκκινη), έτσι για σπάει την αντίθεση...

Και πάλι καλημέρα!

Ra Ma είπε...

@if.., γηράσκω αεί διδασκόμενος! Για αυτό είμαστε εδώ εμείς βρε!!!!
Μην αγχώνεσαι, και εγώ ...τώρα τα έμαθα!

Καλημέρα ...εξουσία!

Ra Ma είπε...

@skouliki, το μέγεθος δεν μετράει! Διάβασε μόνο αυτά που σε ενδιαφέρουν.
Μια από τα ίδια είμαι και ε'γω. Κλείνω τώρα browser και το κεφάλι μέσα! Το απόγευμα πάλι!!!!

Καλημέρα!

Ανώνυμος είπε...

Τί να πω;Έγραψες πάλι.Πώς από τους Γκανς ενρόουζις πέρασες στην παραγωγή λουλουδιών της Κένυας καιστην πολιτική κατάσταση ούτε που το κατάλαβα.Ώστε 30.000 εργαζομένους έχουν στα λουλούδια;Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς μία τέτοια παραγωγή;Και μην μου πεις για έξοδα εργατικού δυναμικού.Τόσους δημοσίους έχουμε που δεν κάνουν τίποτα.Μπορούν να βγάζουν μεροκάματο στα χωράφια.Όσοι δουλεύουν απλά δεν θα μετακινούνται.Καλή ιδέα δεν είναι;

KitsosMitsos είπε...

Απίστευτο το αφιέρωμά μου. Ψαγμένο μέχρι το μεδούλι. Μας ξεκίνησες λουλουδιαστά με την γιορτή (συναισθηματική επίκληση με βάση τη λογική, σωστά; ), πέρασε στα απλά γεωγραφικά, πέρασες στα πολιτικοοινομικά και φυσικά στο λεπτό κοινωνικό θέμα του βιασμού.
Εύγε και πάλι!
Την καλησπέρα μου.

rain είπε...

Ακου να δεις πως έχουν τα πράγματα: Επειδή η μάνα δεν προλαβαίνω, έχουν και διαγωνίσματα κι έχω θολώσει στο Σόλωνα, να σου πω μια γλυκιά γλυκιά καλησπέρα και υποσχεση θα το διαβάσω...οκ???::)))

tzonakos είπε...

Μποϋκοτάζ στα κενυάτικα λελούδια.
Απο δω και πέρα μόνο "Μακεδονικά"

Ανώνυμος είπε...

να μαι παλι!!!

σε καλω σε παιχνιδι...ελα στο σπιτι μου για λεπτομερειες : )))

faraona είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ η αναλυση του θεματος καιοι πληροφοριες επαρκεστατες για να μας κανουν να μην αγορασουμε ποτε ξανα λουλουδια απο ανθοπωλειο.
Ποιου Βαλεντινου μωρε να παρει η ευχη και πρασινα αλογα.Αφιονιζουν τον κοσμο με μονο σκοπο το υπερκερδος.
Και ειδικα αυτα τα νιατα που κυκλοφορουν ανυποψιαστα...
Θερμα σ ευχαριστω για την ενημερωση.

Σπύρος είπε...

Καλημέρα αγαπητέ Θύμιο πάντα με καταπληκτικά ποστάκια :)...

Πραγματικά δεν είχα ιδέα ότι η Κένυα έχει τόσο μεγάλο ποσοστό λουλουδιών απο όλο το κόσμο. αλλά και ότι ειναι η χώρα με τις περισσότερες εξαγωγές. Ενδιαφέροντα και τα στοιχεία που παρέθεσες περι πολιτκών αναταραχών πραγματικά εκει πέρα αυτές τις περιόδους αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες γινεται χαμός και τα πολιτικά συστήματα κρέμονται κυριολεκτικά απο τεντωνμένοι σχοινί.
Να είσαι καλα για το ενδιαφέρον αυτό ποστάκι:) Καλη σου μέρα . .

[Εχω αφήσει ανοιχτή πρόσκληση, θα ήθελα όμως τα συμμετάσχεις στο bloggo-παιχνιδο που έχω απαντήσει περί 7 κακών χαρακτηριστικών μας]

Ra Ma είπε...

@Island, φοβερή ιδέα!!!!! Δημοσιο-υπαλληλικές Καλλιέργειες. Να σταματήσει να καλλιεργείται το ξύσιμο, η αδιαφορία, η βαρεμάρα, το βόλεμα και να ξεκινήσουν από τα άνθη!
Πολύ καλό!

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@KitsMits, ακριβώς έστι όπως το λες! Είδες οι άνθρωποι των πωλήσεων!!!!
Άσε που στην αρχή νομίζεις ότι θα λέει για μουσική! Σκοτζέζικο ντους!

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@Rain, επένδυσε σε Σόλωνα προτείνω. Είναι που μου την είπες με τη βαλίτσα! Μην αγχώνεσαι όμως, ρίξε μια γρήγορη ματιά και σταμάτα σε αυτά που σου τραβάνε τη προσοχή.

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@tzonako,μου φαίνεται ότι ξύνεις πληγές τώρα.

Πάντως το λουλουδάκι (Κοσσυφοπέδιο) κάποιο φρόντισαν να μας το φυτέψουν στον κήπο μας(Βαλκάνια)!
Σπόροι του κακού είναι τώρα? το πιο πιθανό!

Καλημέρα ΤΖΟΝ!

Ra Ma είπε...

@una mama, πολύ μου άρεσε το παιγνιδάκι, θα αναταποκριθώ, είμαι βέβαιος ότι δεν θα μπλέξω σε περιπέτειες!
Δεν ξέρω ο Σπύρος πιο κάτω τι μου ετοιμάζει!

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@Faraona, λες να μην ξανααγοράσουμε λουούδια από ανθοπωλείο? Δεν είχα σκοπό να ανοίξω πόλεμο.... χα,χα,χα. Καμμιά φορά είναι βολικό. Τουλάχιστον να ξέρουμε και να έχουμε το νου μας.

Καλημέρα όμορφη Κέρκυρα!

Ra Ma είπε...

@Loc, με τρομάζουν οι προσκλήσεις σου!!!!!! Θα πιω πρώτα τον καφέ μου και διστακτικά θα σε επισκεφτώ!

Καλημέρα φίλε!

δεσποιναριον είπε...

Τωρα ξερεις περιεργευτηκα.. απο που να ειναι το μεγαλυτερο ποσοστο εισαγωμενων λουλουδιων εδω στο αμερικα. Υποψιαζομαι οτι θαναι απο καποια χωρα της κεντρικης-νοτιας αμερικης. Η πλακα ειναι οταν ειναι να διαφημισουν λουλουδια μονο τα Ολλανδικα διαφημιζουν. Τα αλλα περιεργως τα τρωει η μαρμανγκα. Πρωινα φιλια φιλαρακι μου.

Ra Ma είπε...

@δεσπιναριον, στην Ολλανδία πάνε τα περισσότερα λουλούδια, όπου μετά από δημοπρασία (κανονικό έως και χειρότερα από χρηματιστήριο δλδ) φεύγουν για άλλες χώρες. Οπότε είναι η μισή αλήθεια ότι είναι από Ολλανδία! Δεν μιλάμε για τουλίπες ε?

Καλό Σαββατοκύριακο.

Unknown είπε...

Πραγματικά θαυμάζω το κουράγιο σου να μαζέψεις τόσες πληροφορίες και να φτιάξεις ένα τόσο κατατοπιστικό κείμενο.
Σίγουρα οι χώρες της Αφρικής δεν είναι παράδεισος, και σίγουρα οι δυτικές έχουν κάποιο μερίδιο ευθύνης γι'αυτό. Πάντως επειδή έχει τύχει να ταξιδέψω σε μια έταιρη αφρικανική χώρα την Τυνησία, πραγματικά έχουν θαυμάσια τριαντάφυλλα!

Ra Ma είπε...

@Samael,γειά σου φίλε! Η αλήθεια είναι ...ότι κουράζομαι!!! Τη βρίσκω όμως όταν μαθαίνω και εγώ!
Κάτι οι δυτικές χώρες κάτι οι δυτικές κουλτούρες κάτι οι φίλοι μας οι προστάτες... το έχουν το μερίδιο.

Καλό Σαββατοκύριακο!

So_Far είπε...

Studio εκεί; Θα σχολιάσω το ποστ αργότερα αλλά πέρασα να αφήσω μια πρόσκληση.

Ra Ma είπε...

@So_Far, εδώ studio! Η πρόσκληση ελήφθη αλλά όπως είδες ...δεν με έπιασες στον ύπνο!

Natalia είπε...

πολυ φοβερο αρθρο

καλογραμμενο και τονισμενο στα σημεια που πρεπει
ευχαριστώ που αφιερωσες κατι στις γυναικες καποιων χωρών που δεν ειναι τοσο τυχερες οσο εμείς

συγκινηθηκα marc
μπράβο

η ημερα λεγεται Saint Valentine's Day σε Αγγλια και Αμερική. Ειναι ενα ωραιο εθιμο μεταξυ των νεων κυριως ανθρώπων. Ως φοιτητρια ειχα ωραιες εμπειριες στο Λονδινο αυτη την ημερα, που στην ουσια ειναι για να εκφραζει καποιος σε μια γυναικα ή αντιθετα τον κρυφο ερωτα του/της. Παιρναμε και 50 καρτες ο καθενας εκεινη τη μερα απο αγνωστους θαυμαστες.

So_Far είπε...

Καταπληκτικό ποστ! Σε αναζήτηση του "επίμονου κηπουρού" κυριολεκτικά εδώ πια !

Ra Ma είπε...

@Natalia, και όμως σε όλα τα ξένα άρθρα εφημερίδων που διάβασα όλοι το έγραφαν σαν Valentine's Day για αυτό δεν ανέφερα το Άγιος. Δεν υπήρξε άλλο σκεπτικό.
50 κάρτες!!!!, ωοοοο! όοορεξη να έχεις δηλαδή!

Ra Ma είπε...

@So_Far, τώρα που είπες "κηπουρός" θυμήθηκα ότι πρέπει να ετοιμάσω τον Καζαμία για τον Μάρτη! Αγχώθηκα!!!

Natalia είπε...

ισως απλοποιηθηκε το ονομα για να γινει πιο εμπορικό

χαμος γινοταν με τις καρτες
τι γελιο επεφτε δεν μπορεις να φαντασθεις
και καθε καρτα εγραφε ανωνυμα
"be my valentine"
αντε να βρεις ποιος στην εστειλε...