24/2/08

Σελίδα 123


«Ο οδηγός του κάρου ήταν νεκρός πάνω στο δρόμο. Η Αστερία ήταν επίσης νεκρή, μισολιωμένη από το βάρος του ψόφιου αλόγου της που την είχε πλακώσει. Το ζώο είχε χτυπηθεί από μισή ντουζίνα βέλη


Η Πενθεσίλεια η βασίλισσα των Αμαζόνων, καταφεύγει με τις πολεμίστριές της στην Κολχίδα, όπου ζητά τροφή και στέγη από την βασίλισσα Ιμάνδρα. Η Ιμάνδρα που είναι κόρη της αδελφής της μητέρας της, της ζητά να συνοδεύσουν τα καραβάνια της, που μεταφέρουν κασσίτερο προς ο Νότο.

Στην αποστολή συμμετέχει και η Κασσάνδρα, η κόρη του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου και της Εκάβης που είναι αδελφή της Πενθεσίλειας. Η Κασσάνδρα με τη συναίνεση των γονιών της, ζει και ταξιδεύει αυτό τον καιρό με τις Αμαζόνες. Το παραπάνω απόσπασμα είναι από ένα επεισόδιο που συνέβη κατά τη πορεία των καραβανιών και ήταν η πρώτη αληθινή μάχη της Κασσάνδρας που την έκανε πραγματική πολεμίστρια.

Το βιβλίο είναι «Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ - Κασσάνδρα, η μάντισσα τη Τροίας», της Μάριον Ελεάνορ Ζίμερ Μπράντλεϊ που γεννήθηκε το 1930 στο Όλμπανι της Νέας Υόρκης και πέθανε το 1999. Εκδόθηκε το 1987 και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2007 από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

Το βιβλίο αυτό είναι τους τελευταίους 3 μήνες δίπλα μου, αφού καταγράφω (ομολογώ με πολύ αργό ρυθμό!) τα πολλά ονόματα και τις συγγένειες που είναι γεμάτο και μου αρέσουν τόσο πολύ που σκέφτηκα να κάνω μια σχετική ανάρτηση.

Η πρόσκληση ήρθε από την una mama και ενώ το δούλευα ήρθε και από τη So_Far.

Το παιγνίδι έχει κάποιους κανόνες:

1. Πιάσε το βιβλίο που βρίσκεται πιο κοντά σε σένα.
2. Άνοιξε το βιβλίο στη σελίδα 123 (αν το βιβλίο διαθέτει λιγότερες από 123 σελίδες, άφησέ το και πήγαινε στο επόμενο κοντινότερο).
3. Βρες την πέμπτη περίοδο (από τελεία σε τελεία) της σελίδας.
4. Ανάρτησε τις επόμενες τρεις περιόδους (δηλ. την έκτη, την έβδομη και την όγδοη).
5. Ζήτα από πέντε ανθρώπους να κάνουν το ίδιο.

Αλλά επειδή οι κανόνες είναι για να τους καταπατάμε (λέμε τώρα!), δεν θα γίνω Αρτέμης Μάτσας, οπότε μπορεί όποιος θέλει να το συνεχίσει.

26 σχόλια:

Unknown είπε...

Επιφυλάσσομαι να γράψω κάτι παρεμφερές για αγαπημένο βιβλίο.
Σ'αρέσει η λογοτεχνία του Φανταστικού απ' ότι έχω καταλάβει...well done!

Ra Ma είπε...

@samael, ναι μου αρέσει, όπως και η επιστημονική φαντασία και ο τρόμος. Σου δίνω μερικά ονόματα αγαπημένων σκόρπια από τους πιο παλιούς και γνωστούς. Μπρϊαν Αλτνις, Orson Scott, Ursula Le Guin, Λαβκαρφτ, Maxen, Λόρδος Ντάνσανι, Tolkin, Μαικλ Μούρκοκ, Delany, Van Vogt, Roger Zelazny, Norman Spinrad, Τερι Πρατσετ, Douglas Adams, Ρει Μπράντμπερι, Clive Barker, Graham Masterton, Simon Clark, Brian Lumley πολλοί ακόμα μα ο αγαπημένος μου και αξεπέραστος Philip Dick!!!

Αυτό με τη μουσική που έλεγες, πολύ ζόρι!!!! (σου έχω αφήσει σχόλιο). Ετοιμάζω εδώ και καιρό κάτι πιο ελαφρύ!

Καλό σου βράδυ.

KitsosMitsos είπε...

Αξίζει το συγκεκριμένο, για να το έχεις δίπλα σου τόσο καιρό. Λες να το επιχειρήσω;
Καλησπέρα.

Ra Ma είπε...

@KitsMits, δεν έχει το τρομερό γράψιμο ή τη πλοκή. Το διάβασα απλά ευχάριστα. Μου άρεσε γιατί μύριζε Ελλάδα και Όμηρο. Γεμάτο ονόματα. Ουσιαστικά είναι η ιστορία της Τροίας μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας, της Κασσάνδρας. Η επέμβαση των Ελλήνων θεών στη ζωή των Τρώων,ιδιαίτερα του Έρωτα και της Αφροδίτης, και γενικά το "θείο" είναι ένα κομμάτι που χειρίζεται περισσότερο. Χαλαρό!

Καλό βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

πενθεσειλια!!! υπεροχο ονομα...

συναρπαστικο βιβλιο πρεπει να ειναι...ευχαριστω για την ανταποκριση, οσο για την καταπατηση των κανονων, ενταξει σε συγχωρουμε γι'αυτην τη φορα : )))

καλο σου βραδυ!!!

Pastaflora είπε...

Καταπληκτικά ονόματα για τις -αβάπτιστες μέχρι στιγμής- γάτες που μαζεύονται στο μπαλκόνι μας! Πενθεσίλεια, έλα στη μανούλα!

Ra Ma είπε...

@uba mama, ναι είναι υπέροχο όνομα αν και η θεία pastaflora θέλει να το δώσει στις αβάπτιστες γάτες της! Υπάρχουν και πολλά ακόμα, κρατάω σημειώσεις και θα σας τα παρουσιάσω προσεχώς

Καλό βράδυ!

Ra Ma είπε...

@θεία pastaflora, σας δίνω ιδέες ε? Γνωρίζω την αισθησία σας για τα ζώα, οπότε στις υπέροχες γάτες δώστε ένα υπέροχο και μοναδικό όνομα! Έχει πολλά ονόματα ο παππούς Όμηρος στην Ιλιάδα, περίμενετε και δεν θα σε απογοητεύσω.

Καλόσα βράδυ!

δεσποιναριον είπε...

Τι καταγραφεις λεει? Καταλαβα, το επομενο ποστ θα ειναι το γεννεαλογικο δεντρο της οικογενειας του Πριαμου. Καλη σου βδομαδα και πολλα φιλια.

Ra Ma είπε...

@δεσποιναριον, χα,χα,χα πολύ καλό. Μην τρομάζεις, δεν το είχα σκεφτεί σε τέτοιο μέγεθος! Αλλά μου ...βάζεις ιδέες!!!!!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Στέκομαι σ' αυτό που έγραψες: "Μυρίζει Ελλάδα"!!!!

Καλή σου εβδομάδα!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Roadartist είπε...

Καλησπερα κ απο εδω!
Σε προλαβαν αλλοι βλεπω πρωτοι!!
:)
Επιτελους εβαλες adsl yes!!!!!

Dr_MAD είπε...

"κόρη της αδελφής της μητέρας της"... Γιατί δε λες ΞΑΔΕΡΦΗ να τελειώνουμε και μας βασανίζεις? χαχαχαα

Καλή εβδομάδα ;-)

Penthesila είπε...

Καλημερα εγω διπλα μου θα επρεπε να εχω ενα βιβλιο που να μιλα για το ραδιο????ωραιο βιβλιο...

Ra Ma είπε...

@Γλαρένια, και που να διαβάσεις το "Ο Ηρακλής ο συνταξιδιώτης μου" που έχει να κάνει με την Αργοναυτική εκστρατεία. Αν και είναι μια καταγραφή του μύθου κάθε σελίδα είναι γεμάτη από εικόνες της Αρχαίας Ελλάδας.

Καλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

@Road, είπαμε δεν ξέρεις από που σου έρχετε! Το συνάντησα στα περισσότερα blogs.

Καλή εβδομάδα.

Ra Ma είπε...

@MAD, μα "ΞΑΔΕΡΦΗ", να το πεις "εξαδέλφη" το καταλαβαίνω, άλλο όμως το "κόρη της αδελφής της μητέρας της"! Σε πιάνει στον ύπνο και σε βάζει να σκέφτεσαι!

Καλή εβδομάδα.

Ra Ma είπε...

@Penthesila, βασίλισσά μου, χα,χα,χα, ε ναι λοιπόν θα έπρεπε να είχες κάτι σχετικό με ράδιο! Πολύ καλό ήταν.

Δεν ήταν κάτι το συναρπαστικό, άλλωστε η αποτύπωση της γνωστής ιστορίας είναι, μέσα από τα μάτια της Κασσάνδρας. Παίζει όμως έρωτας, πάθος και αμφισβήτηση στον θεό Απόλλωνα (δικός σου και αυτός χαχαχα).
Θα σου αφιερώσω την ανάρτηση!!!

Καλή εβδομάδα.

Ναταλία είπε...

Κυριάκο;
Οι κανόνες, τα γεωγραφικά όρια και οι παρθενικοί υμένες είναι για να τους σπα΄ς!!!!!! :ΡΡΡ

ΩΣΗΕ είπε...

Δεν υπάρχει στη βιβλιοθήκη μου το συγκεκριμένο φίλε, αλλά ούτε το έχω ξανακούσει. Απ' ότι κατάλαβα το συστήνεις. Να ακόμα ένα καλό των παιγνιδιών μας.

καλησπερίζω με κραυγή άγρια χρωματισμένη ΡΟΚ

Ra Ma είπε...

@natalia, ανατρεπτική σε βρίσκω!!!

Καλό βράδυ!

Ra Ma είπε...

@ωσηε, δεν θα μπορούσα να πω ότι είναι από αυτά που λέω ότι διάβασα και με "έστειλαν"! Αλλά λόγω παιγνιδιού ...αυτό ήταν πιο κοντά
μου!!!!

Όπως λέω και πιο πάνω, περιγράφεται η ιστορία της Τροίας μέσα από τη ματιά της Κασσάνδρας. Η ιστορία είναι γνωστή, οπότε ξέρεις πάνω κάτω τι θα διαβάσεις, δεν κρύβει εκπλήξεις και είναι εύκολο στο διάβασμα. Έχει κάποιους προβληματισμούς με τους θεούς και με τον θέμα του έρωτα. Το τέλος της ιστορίας στηρίζεται σε μια.... Δεν θα σου πω περισσότερα, σκέφτομαι να γράψω κάτι για αυτό! χα,χα,χα.

Μιας και τα λέμε, αυτό που έκανε κάτι στο μυαλό μου είναι "Η δυσλειτουργία της πραγματικότητας" του Peter Hamilton. Στη μέση του βιβλίου σκέφτηκα να το σταματήσω! Δεν καταλάβαινα τι διάβαζα! Εδώ και καιρό έχω διαβάσει τον Β΄τόμο και περιμένω με αγωνία τον Γ'.

Βρήκα τώρα ένα link για να πάρεις μια γεύση:
http://dchristof.blogspot.com/2007/04/nights-dawn-trilogy.html

Καλό βράδυ!

So_Far είπε...

Eυχαριστώ για την ανταπόκριση. Το ίδιο πρόβλημα έχω κι εγώ με βιβλία αυτού του είδους: δεν μπορώ εύκολα να συγκρατήσω τις σχέσεις των ηρώων, ένα πράγμα όπως όταν διάβαζα ιστορία στο σχολείο και ακόμα χειρότερα.
Πάντως παρόλη τη δυσκολία είναι ιδανικά αναγνώσματα !

Ra Ma είπε...

@So_Far, όταν ξεκινώ ένα βιβλίο ή όταν αρχίζει μια ταινία το άγχος μου είναι μήπως μπερδέψω τα ονόματα και δεν καταλάβω την υπόθεση!!!, ειδικά στα αστυνομικά!

Σπύρος είπε...

Λοιπόν ξέρεις... εκτενές ρεπορτάζ μόλις τελειώσεις την ανάγνωση του Βιβλίου :) ;)...Καλημέρα

Ra Ma είπε...

@Lock, το έχω διαβάσει εδώ και 4 μήνες! Έχω αρχίσει ήδη την ...καταγραφή!

Καλημέρα και πάλι!