
Αν ζείτε στην Ευρώπη και σας χάρισαν λουλούδια την ημέρα του Βαλεντίνου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα λουλούδια αυτά να προέρχονταν από την Κένυα αφού ένα στα τέσσερα λουλούδια που πωλούνται στην Ευρώπη προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα. Κάθε χρόνο εισάγονται περισσότεροι από 88 εκατομμύρια τόνοι λουλουδιών αξίας περίπου 264 εκ. δολαρίων.
Η βιομηχανία λουλουδιών της Κένυας είναι η παλαιότερη και η μεγαλύτερη στην Αφρική. Τείνει να γίνει μετά τον τουρισμό (με κύριο εκπρόσωπό του το σαφάρι) και το τσάι, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τριαντάφυλλων και γαρίφαλων στον κόσμο. Το 2007, οι εξαγωγές λουλουδιών της χώρας ανήλθαν συνολικά περίπου στα 613 εκ. δολάρια μετά τον τουρισμό που έφεραν 960 εκ. δολάρια σε συνάλλαγμα. Τα τριαντάφυλλα αποτελούν το 74% των εξαγωγών της Κένυας στα λουλούδια που ακολουθούνται από τα γαρίφαλα που στη Μεγάλη Βρετανία είναι πολύ δημοφιλή κατά τη διάρκεια του έτους (εκτός ημέρας Βαλεντίνου) αφού έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Η Κένυα με μερίδιο 25%, έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής λουλουδιών της Ευρώπης, ξεπερνώντας την Κολομβία και το Ισραήλ που έχουν από ένα ποσοστό περίπου 16%. Τα δύο τρίτα της παραγωγής πηγαίνουν στην Ολλανδία όπου μέσω της διαδικασίας των δημοπρασιών οι Ολλανδοί χονδρέμποροι αγοράζουν τα λουλούδια και τα επαναεξάγουν σε άλλες αγορές όπως της Αμερικής και της Ιαπωνίας.
Η καλύτερη περίοδος εξαγωγών είναι στις αρχές Φεβρουαρίου κοντά στην ημέρα του Βαλεντίνου. Σημαντικό είναι ότι το ένα τέταρτο των εξαγωγών της Κένυας προς την Ε.Ε. πηγαίνουν απευθείας στην Αγγλία, όπου η ημέρα του Βαλεντίνου είναι "Η Μεγάλη Ημέρα" για τους Κενυάτες καλλιεργητές. Σε αυτό τους βοηθά να προετοιμάσουν τη παραγωγή τους για αυτή την ημέρα, ο τέλειος συνδυασμός των υψηλών εδαφών και της ισημερινής ηλιοφάνειας της χώρας τους. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσπάθεια και σωστός προγραμματισμός ώστε να αναπτυχθούν τα λουλούδια, να κοπούν, να συσκευαστούν και να μεταφερθούν μέσα σε ψυγεία, συχνά με ναυλωμένα αεροσκάφη για να φτάσουν μέσα σε 48 ώρες στους καταναλωτές τη συγκεκριμένη ημέρα.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια σύντομη αναφορά στη χώρα της Κένυας, θα δούμε την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, τη βία που επικρατεί τώρα στο μεγαλύτερο μέρος της, θα δούμε πως αυτή η βία επηρεάζει τις εξαγωγές των λουλουδιών και θα τελειώσουμε με τρεις αναφορές. Στις ενέργειες του Kenya Flower Council με στόχο να καταρτήσει ένα κώδικα συμπεριφοράς εργατικού δικαίου, σε μια έκθεση για την οικολογική καταστροφή στη περιοχή της λίμνης Naivasha και τέλος σε μια έκθεση του 2002 της Διεθνούς Αμνηστίας που αναφέρεται στους βιασμούς των γυναικών της Κένυας.
Η χώρα της Κένυας
Η Κένυα είναι χώρα της ανατολικής Αφρικής που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία στις 12 Δεκεμβρίου 1963. Με πρωτεύουσα το Ναϊρόμπι συνορεύει με την Τανζανία, την Ουγκάντα, το Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Σομαλία ενώ βρέχεται από τη λίμνη Βικτόρια και τον Ινδικό ωκεανό. Έχει έκταση 580.367km² και πληθυσμό 33.829.590 κατοίκους.
Επίσημη γλώσσα είναι η Αγγλική και η Σουαχίλι ενώ μιλιέται η Μπαντού και πολλές άλλες διάλεκτοι όπως του Νείλου και της Σομαλίας. Το 67% των κατοίκων είναι Μπαντού με κυριότερη τη φυλή Κικουγιού και άλλες φυλές όπως της Κάμπα ή Άκαμπα, Λούγια, Ντίξκο, Γκιριάμα. Το υπόλοιπο 33% που καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση της χώρας αποτελείται από Σομαλούς, στα βορειοανατολικά από φυλές του Σουδάν όπως οι Λούο, Καλεντζίν, Λρύχνα, στα δυτικά τους Μασσάι, Σαμπούρου, Τουρκάνα, Μποράν, στα παράλια λίγους Άραβες και Ευρωπαίους, και μια μικρή φυλή των Ντορόμπο βουσμανικής καταγωγής.
Στο θρήσκευμα είναι προτεστάντες 45%, καθολικοί 33%, ορθόδοξοι 3%, Μουσουλμάνοι 10%, και οι παραδοσιακές αφρικανικές και οι ασιατικές θρησκείες το 10%.
Το κλίμα είναι καθαρά τροπικό με μια βροχερή και μια ξηρή εποχή, με θερμοκρασίες και βλάστηση που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Οι πόλεις είναι κτισμένες συνήθως σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων και για αυτό προσφέρουν ένα κλίμα δροσερό και υγιεινό για τους κατοίκους.
Η Κένυα έχει μερικά από τα μεγαλύτερα αγροκτήματα λουλουδιών στον κόσμο, που απασχολούν μέχρι 30.000 εργαζομένους που ζουν συνήθως στο αγρόκτημα όπου απασχολούνται. Περίπου το 65% απασχολούνται ως περιστασιακοί εργαζόμενοι και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν σταθερές αποδοχές και μπορούν να απολυθούν οποιαδήποτε στιγμή. Οι εργαζόμενες γυναίκες είναι πιθανό να χάσουν τις εργασίες τους εάν μείνουν έγκυες και ο μισθός τους είναι περίπου 80 δολάρια το μήνα.
Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση

Η βία και το χάος επικράτησαν στην Κένυα αμέσως μετά την αμφισβητούμενη επικράτηση του Κενυάτη προέδρου Μουάι Κιμπάκι στις εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου του 2007, με περίπου 200.000 ψήφους περισσότερες από τον ισχυρότερο αντίπαλό του Ράιλα Οντίγκα. Στην πραγματικότητα φαίνεται να ήταν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ανάμεσα στις φυλές των Λούο και των Κικούγιου.
Ο Οντίγκα που αυτοχαρακτηρίζεται υπερασπιστής των φτωχών και ανήκει στη δεύτερη σε αριθμό φυλή των Λούο, κατήγγειλε πως έγινε νοθεία στις εκλογές. Αν και οι ΗΠΑ έσπευσαν να αναγνωρίσουν τη νίκη του Κιμπάκι, στη συνέχεια απέσυραν την αναγνώριση. Η φυλή των Λούο, κρατιούνταν εδώ και πολλές δεκαετίες στο περιθώριο και ήλπιζαν ότι με την εκλογική αυτή αναμέτρηση τα μέλη της θα είχαν την ευκαιρία να κυβερνήσουν.
Τα κρούσματα βίας εξαπλώθηκαν σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Την ίδια στιγμή που οι κατεξοχήν υπεύθυνοι πολιτικοί ήταν ασφαλείς στα οχυρωμένα οικιστικά συγκροτήματα όπου ζούσαν, οι πάμφτωχοι τα έβαζαν με αυτούς που απλώς ήταν λίγο λιγότερο φτωχοί. Περίπου 70.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για ασφάλεια τις εστίες τους.

Στις πρώτες ταραχές που εκδηλώθηκαν τουλάχιστον 270 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Άνθρωποι πυρπολήθηκαν σε μια εκκλησία κοντά στην πόλη Ελντορέτ ενώ κάποιοι άλλοι έκαψαν ένα λεωφορείο και αρκετούς επιβάτες. Ακόμη δεκατέσσερα άτομα κάηκαν ζωντανά στα σπίτια τους στη Naivasha, από τις αντίπαλες φυλές. «
Η αστυνομία δυσκολεύτηκε να μπει στα σπίτια αυτά. Οι αστυνομικοί που κατάφεραν να μπουν παραβιάζοντας τις πόρτες βρήκαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά που δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν», σημειώνοντας ότι «
όπως φαίνεται, οι επιτιθέμενοι τους κλείδωσαν μέσα και πυρπόλησαν τα σπίτια». Περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εδώ και δύο μήνες, εκ των οποίων 130 ένα βράδυ στην Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος, όπου βρίσκεται η λίμνη Naivasha.
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την Αφρική, Τζενταγί Φρέιζερ συνόψισε την κατάσταση με μία λέξη "Εθνοκάθαρση". «
Μίλησα με τα θύματα» είπε η Φρέιζερ που περιόδευε στην Ανατολική Αφρική. «
Αν δεν έφευγαν, τους σκότωναν. Αυτό εμένα μου φαίνεται εθνοκάθαρση». Στην Ουάσιγκτον, η φράση δεν υιοθετήθηκε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πιθανώς από φόβο να μην κακοχαρακτηριστεί μια χώρα - στρατηγική σύμμαχος.
Η απειλή στις εξαγωγές λόγω της βίαςΗ βία ξέσπασε τη χειρότερη στιγμή για την οικονομία της χώρας. Οι εγκαταστάσεις για τα σαφάρι και τα τουριστικά πακέτα στην ακτή δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι χαμένες εξαγωγές τσαγιού κοστίζουν στη βιομηχανία της Κένυας 2 εκ. δολάρια ημερησίως ενώ η βία στα μεγάλα κτήματα τσαγιού γύρω από Kericho έχει καταστρέψει μηχανήματα, αποθήκες και κτίρια.
Η ένωση καλλιεργητών λουλουδιών της λίμνης Naivasha εκτιμά πως η ημέρα του Βαλεντίνου αντιπροσωπεύει το 1/3 της ετήσιας παραγωγής τους. Αρκετές ημέρες εργασίας χάθηκαν όταν η βία έφθασε στη λίμνη. Ένα τοπικό συνδικάτο ανέφερε ότι 3.000 από τους 30.000 εργαζομένους που απασχολούνται στα αγροκτήματα λουλουδιών της Naivasha έχουν εγκαταλείψει τις εργασίες τους, οι περισσότεροι από τη φυλή των Λούο. Φαίνεται να υπάρχει μια αγανάκτηση και μια συστηματική εκστρατεία εκδίωξης των εργαζομένων που ανήκουν στην φυλή Λούο.
Ενδεικτικά το Oserian, ένα από τα μεγαλύτερα αγροκτήματα λουλουδιών, ελπίζει να πουλήσει 6 εκ. τριαντάφυλλα την εβδομάδα του Βαλεντίνου, απασχολώντας 5.000 εργαζόμενους που ζουν μέσα στο αγρόκτημα. Βέβαια δεν είναι το ίδιο για τα μικρότερα αγροκτήματα όπου οι εργαζόμενοι μένουν έξω από αυτά σε βρώμικες και επισφαλείς κατοικίες.

Τα περισσότερα αγροκτήματα λουλουδιών ανήκουν σε αλλοδαπούς ή Κενυάτες Ευρωπαϊκής ή Ασιατικής καταγωγής που δεν έχουν πάρει θέση στις διαμάχες μεταξύ των φυλών. Η μείωση του τουρισμού έχει επιπτώσεις στη συχνότητα των πτήσεων στις κάτω χώρες, που έχει ως αποτέλεσμα, οι ίδιοι οι καλλιεργητές να ναυλώνουν αεροπλάνα για τη μεταφορά του φορτίου τους. Σε πολλές περιπτώσεις η ίδια η αστυνομία στρατολογείτε για να προστατεύσει συνοδεύοντας τα ίδια τα φορτηγά με τα λουλούδια στον προορισμό τους. Άλλοι καλλιεργητές περιφράσσουν και περιπολούν τις περιμέτρους των κτημάτων και προστατεύουν τους εργαζόμενους.
Ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζουν τη κυβέρνηση της Κένυας να αρχίσουν άμεσα τις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης και απειλούν με μείωση της οικονομικής βοήθειας εάν δεν καταλήξουν σε μια "συναινετική πολιτική λύση".
Πέρα από την άσχημη πολιτική κατάσταση υπάρχει αυτή της οικολογικής καταστροφής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διαμορφούμενη κατάσταση δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα ίδια τα λουλούδια.
Η εκμετάλλευση των εργαζομένων με τους χαμηλούς μισθούς, η απαράδεκτη διαμονή τους, η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών, ο κίνδυνος να χάσουν την υγεία τους από τα τοξικά και η μόλυνση του περιβάλλοντος ήταν μερικά ζητήματα που προσπάθησε να δώσει έμφαση η επιτροπή των ανθρώπινων δικαιωμάτων της Κένυας (
Kenya Human Rights Commission), μια μη κυβερνητική οργάνωση εν' όψη της ημέρας του Βαλεντίνου.
Kenya Flower Council (KFC)Τα μέλη του KFC έχουν προσπαθήσει να κάνουν έναν κώδικα συμπεριφοράς εμπορικού διακαίου, για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων και την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Ο κώδικας αυτός περιλαμβάνει, αγροκτήματα που χρησιμοποιούν χημικές ουσίες φιλικές προς το περιβάλλον, αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης με σταγόνες για να μειωθεί η απώλεια ύδατος, παροχή προστατευτικού ιματισμού από τους ιδιοκτήτες, δίκαιες αμοιβές προς τους εργαζόμενους, έξη ημέρες εργασίας (που αντιστοιχούν σε 46 ώρες εργασίας) την εβδομάδα, πληρωμή υπερωριών, είκοσι μία πληρωμένες ημέρες το χρόνο για διακοπές, δύο πληρωμένοι μήνες για άδεια μητρότητας, ένας πληρωμένος μήνας για λόγους υγείας και ανθρώπινες συνθήκες και κατοικίες για διαμονή.
Ο κώδικας έχει υποστηριχθεί από πολλούς ιδιοκτήτες αλλά υπάρχουν προβλήματα στον έλεγχο της εφαρμογής του. Παραδείγματος χάριν οι αρμόδιοι ελεγκτές πληρώνονται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις των αγροκτημάτων ενώ θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητοι για να μπορούν να κάνουν δικαιότερο έλεγχο.
Κατά τη διάρκεια του
World Social Forum που έγινε στο Nairobi τον Μάιο του 2007, αντιπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και άλλες χώρες συναντήθηκαν με τα κενυατικά εργατικά συνδικάτα, με μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες ομάδες για να βρουν τρόπους ώστε με εκστρατείες να ευαισθητοποιήσουν το δημόσιο αίσθημα για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των εργαζομένων και να αντιμετωπίσουν τους παραβάτες με διάφορους τρόπους όπως το μποϊκοτάρισμα των λουλουδιών από τα συγκεκριμένα αγροκτήματα που παρανομούν.
Η λίμνη Naivasha

Ο Isaac Ouma Oloo θυμάται τα νερά της λίμνης Naivasha γεμάτα ψάρια και γύρω της λιοντάρια, αντιλόπες, λεοπαρδάλεις, ιπποπόταμους και πτηνά. Ο ίδιος λέει ότι «
η Κένυα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του World Food Programme για παροχή δωρεάν τροφίμων, αν και από τη λίμνη Naivasha θα μπορούσαμε να έχουμε καθαρό γλυκό νερό που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες στη διατροφή μας. Ακόμα εμείς χρησιμοποιούμε το νερό για να καλλιεργήσουμε τα λουλούδια και μετά να τα στείλουμε 5.000 μίλια στην Ευρώπη έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πουν 'Σε αγαπώ' και να τα πετάξουν μετά από τρεις ημέρες. Για μένα αυτό είναι μια ανήθικη πράξη».
Περισσότερα από 30 αγροκτήματα λουλουδιών με μεγάλα θερμοκήπια στη περιοχή της λίμνης Naivasha, σε μια έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δημιουργούν μια σειρά από οικολογικά προβλήματα στους ποταμούς της Κένυας και στην ίδια τη λίμνη.
Δημόσιες οργανώσεις από τον Καναδά, την Ευρώπη, την Κένυα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάλεσαν πριν μερικές μέρες τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη βία στην περιοχή της λίμνης Naivasha. Αυτές οι ομάδες δημοσίευσαν μια νέα έκθεση που δίνει έμφαση στις καταστρεπτικές πρακτικές των αγροκτημάτων λουλουδιών που εξουσιάζουν την περιοχή.
«
Τα αγροκτήματα που περιβάλλουν τη λίμνη Naivasha. Μειώνουν τα ύδατά της και την δηλητηριάζουν με φυτοφάρμακα,» είπε ο Maude Barlow, πρόεδρος του
Council of Canadians. «
Σπέρνουν τους σπόρους της οικονομικής και περιβαλλοντικής ερήμωσης που, εκτός και αν σταματήσουν, αναπόφευκτα παράγουν μια συγκομιδή φτώχειας, στέρηση ύδατος, και βίας».
Η έκθεση "
Lake Naivasha: Withering Under the Assault of International Flower Vendors", αρχικά προγραμματίστηκε να δημοσιευτεί την ημέρα του Βαλεντίνου, αλλά επισπεύσθηκε λόγω της άσχημης πολιτικής κατάστασης στη Κένυα και την προσβλητική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης που αναφέρθηκαν με συμπάθεια προς τη βιομηχανία λουλουδιών με δημοσιεύματα όπως για παράδειγμα: "
Kenya violence upsets flower production ahead of Valentine’s Day" της
International Herald Tribune και "
Kenya’s blooming industry is facing hard times" της
UK Telegraph.
Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες μετακινηθήκαν λόγω της βίας που είχε κλιμακωθεί τις προηγούμενες μέρες. «
Η κατάσταση στη Naivasha είναι μια ανθρώπινη τραγωδία, όχι μια επενδυτική απώλεια. Η συμπόνια και η βοήθειά μας πρέπει να πάει στους ανθρώπους της περιοχής, όχι στους ιδιοκτήτες των διεθνών εταιριών και των αγροκτημάτων λουλουδιών που εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους, τη λίμνη και το περιβάλλον» είπε ο Hauter. Η δημόσια πρόσβαση στη λίμνη του γλυκού νερού είναι περιορισμένη λόγω της μεγάλης έκτασης που καλλιεργείται τριγύρω και έτσι οι κάτοικοι αναγκάζονται να περιμένουν σε χρονοβόρες ουρές στις κοινοτικές βρύσες. Ακόμα δημιουργήθηκε μια μη αποδεκτή αύξηση του πληθυσμού των εργατών, μειώθηκαν τα ύδατα της λίμνης και μολύνθηκε η περιοχή με τοξικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
«
Τα αγροκτήματα λουλουδιών έχουν σπείρει τον όλεθρο στους ποταμούς και στη λίμνη Naivasha, όλα γίνονται για να εξάγουν ανθοκομικά και φυτοκομικά προϊόντα στους πλούσιους προορισμούς της Ευρώπης και αλλού» δήλωσε ο Olivier Hoedeman του «Corporate Europe Observatory». «
Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να πουν 'Σε Αγαπώ' με λουλούδια που έχουν προκαλέσει τέτοια ζημιά». «
Αυτά τα αγροκτήματα λουλουδιών βλάπτουν τους ανθρώπους και τα ίδια τα ζώα» δήλωσε ο Josphat Ngonyo, διευθυντής του
Africa Network for Animal Welfare.
«
Μεγάλος αριθμός πουλιών και πτηνών έχουν εξαφανισθεί από την περιοχή και αυτό είναι ένα πρόβλημα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που εξαρτώνται από τη λίμνη". Τα φυτά έχουν εξαφανιστεί και ο τοπικός πληθυσμός ιπποπόταμων έχει μειωθεί από 1.500 το 2004 σε 1.100 σε 2006.
Οι Barlow και Hauter επιβεβαίωσαν την καταστροφή από πρώτο χέρι όταν επισκέφτηκαν ένα τοπικό αγρόκτημα λουλουδιών μαζί με τον παραγωγό ταινιών SAM Bozzo κατά τη διάρκεια του
World Social Forum. «
Είδαμε σωλήνες να τραβούν νερό από τη λίμνη προς τα θερμοκήπια των λουλουδιών και μια τάφρο όπου τα υγρά απόβλητα αποστραγγίζονταν πίσω στη λίμνη. Εάν δεν παρθούν αμέσως μέτρα, η λίμνη όχι μόνο θα μολυνθεί αλλά και θα αποστραγγισθεί. Τα φυτοφάρμακα και τα μυκητοκτόνα ήταν εκτεθειμένα σε εμφανή σημεία, επικίνδυνα για την υγεία των εργατών». Ο Wenonah Hauter παρατήρησε κάποιους εργαζόμενους να ψεκάζουν φορώντας προστατευτικές μάσκες και άλλους χωρίς κανένα προφυλακτικό ιματισμό.
Η έκθεση σχετικά με τη λίμνη Naivasha προετοιμάστηκε από το
Food & Water Watch and the Council of Canadians με σκοπό να ξεκινήσει μια εκστρατεία για τη προστασία της λίμνης και τις τοπικές κοινότητες που την περιβάλλουν. Η εκστρατεία θα πιέσει την κυβέρνηση της Κένυας να προωθήσει τις μικρές σε κλίμακα γεωργία και οικοτουρισμό και να ενθαρρύνει καταναλωτές στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν τοπικά και οικολογικά βιώσιμα λουλούδια.
Η
Women Working Worldwide (WWW), μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζει ότι η εκμετάλλευση των γυναικών στα αγροκτήματα των λουλουδιών είναι τόσο ακραία που δεν την έχουν ξανασυναντήσει σε άλλες βιομηχανίες που έχουν εξετάσει. Ψάχνοντας πληροφορίες για το θέμα αυτό, ανακάλυψα την παρακάτω έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δεν θα μπορούσα να παραβλέψω.
Κένυα: Βιασμός, το αθέατο έγκλημα
«
Η κυβέρνηση της Κένυα απέτυχε στις υποχρεώσεις της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μισών πολιτών της και θα πρέπει να αναμορφώσει επειγόντως τους νόμους και τις πρακτικές της για να δώσει τέλος στην ατιμωρησία όσων διαπράττουν βία σε βάρος γυναικών», αυτά αναφέρθηκαν από την Διεθνής Αμνηστία σε μια έκθεση του 2002 για την Κένυα.
Η έκθεση, με τίτλο "
Kenya: Rape - the invisible crime", ("Κένυα
: Βιασμός, το αθέατο έγκλημα"), εξετάζει τη βία, ιδίως τη σεξουαλική βία, εναντίον γυναικών και εστιάζει στους βιασμούς που διαπράττονται τόσο από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όσο και από ιδιώτες. Εξετάζει τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες που υποβάλλονται σε βία έχουν ανεπαρκή προστασία από τον νόμο και γιατί εκείνοι που διαπράττουν βία σε βάρος γυναικών συνεχίζουν να ενεργούν ατιμώρητοι. Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι συγκλονιστικό.
Κάθε μέρα, γυναίκες κακοποιούνται σωματικά και σεξουαλικά σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και σε όλες τις εθνότητες της Κένυα. Πρόκειται για ένα έγκλημα που σοκάρει και τραυματίζει ψυχικά το θύμα, ενώ υπονομεύει τη θέση των γυναικών στην κοινωνία. Κι όμως, οι γυναίκες το υπομένουν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλά.
Τα θύματα βιασμού αντιμετωπίζουν αξεπέραστα εμπόδια. Συχνά προκαλούν την εχθρότητα της οικογένειας, της κοινότητας και της αστυνομίας, ενώ στις προσπάθειές τους να φέρουν τους δράστες στη δικαιοσύνη έχουν ελάχιστες ελπίδες επιτυχίας αφού βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σύστημα που αγνοεί, αρνείται και συχνά παραβλέπει τη βία εναντίον των γυναικών και προστατεύει τους δράστες. Η αστυνομία είναι απρόθυμη να εμπλακεί σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και είναι προκατειλημμένη σε βάρος των γυναικών, ιδίως των φτωχών γυναικών. Επίσης, δεν υπάρχουν κρατικά ιδρύματα που να προστατεύουν τις γυναίκες που προσπαθούν να διαφύγουν από την ενδοοικογενειακή βία.
«
Ο βιασμός είναι βασανιστήριο όταν το κράτος αποτυγχάνει στις ευθύνες του να προστατεύσει τις γυναίκες-θύματα, να ερευνήσει το έγκλημα και να προσφέρει επανόρθωση. Η κυβέρνηση της Κένυα θα πρέπει να αναμορφώσει τόσο τους νόμους όσο και τις πρακτικές της για να δώσει τέλος στην ατιμωρησία για πράξεις βίας εναντίον γυναικών και για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Ο Ποινικός Κώδικας δεν αναγνωρίζει ως έγκλημα τον βιασμό στο πλαίσιο του γάμου, με το σκεπτικό, ιδίως στο ποινικό δίκαιο, ότι με την πράξη του γάμου δίνεται συναίνεση στη σεξουαλική πράξη. Το σκεπτικό αυτό δεν έχει αμφισβητηθεί νομικά στα δικαστήρια της Κένυα. Συνήθως σε υποθέσεις βιασμού εντός του γάμου χρησιμοποιείται η ελαφρότερη κατηγορία της επίθεσης, η οποία επισύρει χαμηλότερο όριο ποινής.
Ξεκινώντας μια έρευνα για τον δρόμο των λουλουδιών, ειδικά κατά τον εορτασμό της μέρας του Βαλεντίνου, γνωρίζοντας από τα ΜΜΕ τις πολιτικές εξελίξεις, έμεινα έκπληκτος διαβάζοντας για την λίμνη Naivasha, το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής και της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Αφιερωμένο σε αυτούς που δεν χρειάζεται να πουν «Σ’αγαπώ» με ένα λουλούδι που έχει προκαλέσει τόση μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους μας.
--------------------------------------------
ΥΓ 1) Αν και εδώ στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να λέμε «η μέρα του Άγιου Βαλεντίνου», ωστόσο δεν είδα να αναφέρεται έτσι στο εξωτερικό απ’ όπου και μας ήρθε. Αν και δεν ακούγεται καλά στα αυτιά μου, αποφάσισα να τη λέω «ημέρα του Βαλεντίνου». Αν κάτι μου διαφεύγει μπορείτε να μου το πείτε για να επανορθώσω.
ΥΓ 2) Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) είναι μία από τις πολύ λίγες ανθρωπιστικές οργανώσεις που βοηθούν τους ανθρώπους που επηρεάζουν οι συγκρούσεις στην περιοχή. Είναι η μοναδική διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση που βρίσκεται επί τόπου επί μονίμου βάσεως. Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της βίας κατά αμάχων, οι δραστηριότητες των ΓΧΣ εστιάζουν κυρίως στο να κάνουν προσιτή τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη υποστηρίζοντας τις δομές παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, διεξάγοντας εμβολιασμούς αλλά και επισκεπτόμενοι με κινητές ιατρικές μονάδες περιοχές που είναι πιο απομακρυσμένες ή πιο ευάλωτες.
Πηγές: