27/3/10

Βυθιζόμαστε


Η ώρα της γης μου θυμίζει τις θυσίες των αρχαίων Ελλήνων με σκοπό να εξευμενίσουν την οργή των Θεών. Το σφαχτό στη θράκα αντικαταστάθηκε μια απλή κίνηση -το κατέβασμα του διακόπτη, η δε τσίκνα που ευωδίαζε και αγαλλίαζε τους Θεούς, ...από τη μείωση της εκπομπής των ρύπων. Μιας ώρας θυσία...

Ίσως μια τέτοια θυσία να μην έχει κανένα ανασταλτικό αποτέλεσμα στο κατήφορο που έχουμε πάρει. Είναι όμως μια συμβολική κίνηση για να δηλώσουμε τη παρουσία μας, το προβληματισμό μας και την υποστήριξη του αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές.

Οι επιστήμονες διαφωνούν για τα αίτια και το ρυθμό εξέλιξης των κλιματικών αλλαγών. Το σίγουρο είναι πως συμβαίνει, και ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η υποχώρηση των παγετώνων και η άνοδος της στάθμης του νερού.

Το νησάκι Νιου Μουρ, ένα από τα πολλά του νησιωτικού συμπλέγματος Σούντερμπαν, έχει πλέον βυθιστεί εντελώς λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Υπήρξε τα τελευταία 30 χρόνια αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Ινδία και το Μπαγκλαντές και τελικά έδωσε μόνο του λύση στην έριδα: εξαφανίστηκε στα νερά του Κόλπου της Βεγγάλης. Και όπως είπε ο Σουγκάτα Χάζρα, καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Τζανταβπούρ της Καλκούτας, «Αυτό που δεν κατάφεραν να πετύχουν οι δύο χώρες έπειτα από χρόνια διαλόγου τελικά επιλύθηκε από την κλιματική αλλαγή» (in.gr).

Σε κάποια σημεία του πλανήτη το νερό με την παρουσία του αλλάζει τα σύνορα του χάρτη και τη ζωή των ανθρώπων που ζουν εκεί, ενώ σε κάποια άλλα σημεία την αλλάζει με την απουσία του. Η συνολική ποσότητα του νερού στη Γη δεν έχει μεταβληθεί, ενώ είχα διαβάσει -νομίζω σε ένα φυλλάδιο της WWF- πως "Το νερό του πλανήτη μας είναι το ίδιο με το οποίο υπηρετήθηκαν όλες οι προηγούμενες γενιές των ανθρώπων. Δεν έχει προστεθεί άλλο νερό ούτε άλλαξε ούτε χάθηκε" και ήταν κάτι που δεν το είχα σκεφτεί ξανά πριν...

Το νερό είναι ζωή, αποτελεί τα δύο τρίτα του ανθρώπινου οργανισμού και είναι το δώρο της Γης προς εμάς. Άκουγα χθες πως ως χώρα κατέχουμε την δεύτερη θέση στη παγκόσμια κατανάλωση νερού μετά τις ΗΠΑ. Κάθε Έλληνας καταναλώνει ποσότητα νερού σχεδόν διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το ερώτημα όμως είναι αν θα είναι αρκετό για τον πληθυσμό του πλανήτη που όλο αυξάνεται.

Κι μιας μιλάμε για το νερό, θυμήθηκα και μια ιστοριούλα που είχα γράψει με τίτλο "Ένας Προαναγγελθείς Θάνατος". Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και οι απόψεις του Ιάπωνα Dr. Masaru Emoto (HADO Με Μια Προσευχή Στον Πλανήτη) που το θεωρεί ως μέσο μεταφοράς μηνυμάτων μεταξύ της φύσης και του ανθρώπου.

Οι κλιματικές αλλαγές είναι γεγονός και με τη παρουσία ή την απουσία του νερού, το σίγουρο είναι πως ...βυθιζόμαστε.




Και επειδή είμαστε αισιόδοξοι άνθρωποι, ακούμε τους U2 και το Magnificent ...έτσι για να ανέβουμε λίγο. Καλή σας ακρόαση!!!

24 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Λυπάμαι αλλά εγώ δεν θα συμμετέχω σε αυτή τη φιέστα.....
Ας με χρεώσετε στους εξωγήινους... αλλά κάθε μέρα... σκέφτομαι και λειτουργώ οικολογικά...και... σήμερα στις 8.00...θέλω να βλέπω!!!!!!!!

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχα

Pastaflora είπε...

Φυσικά ως έθνος πράττουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε καβαλώντας τα SUV μας για να πάμε στο Mall και ρυπαίνοντας ασυστόλως από τις παιδικές χαρές που παίζουν τα παιδιά μας μέχρι ποτάμια, λίμνες και θάλασσες. Καλά να τα πάθουμε!

faraona είπε...

α! δεν μπορω τα σκοτάδια, ούτε τα βυθίσματα ,ούτε την καταστροφολογία που μου θυμίζει τον «οξ απο δω».
Αλλο δεν είχαμε τώρα ...αυτό μας μάρανε βρε Μαρκόνι μου...ασε που τα κεριά βγάζουν ενα σωρό αναθυμιάσεις ...

Ra Ma είπε...

aKanonisti εντάξει λοιπόν, στις 8.00 μπορείς να βλέπεις, αλλά στις 8.30 τα σβήνουμε χα,χα,χα,χα

Με βρίσκεις σύμφωνο με την άποψή σου, κάθε μέρα πρέπει να λειτουργούμε οικολογικά.

Πολλές καλημέρες!!!

Ra Ma είπε...

pastaflora μου, όχι μόνο ως έθνος αλλά και ως ανθρωπότης επιδιδόμεθα στο σπορ της ρύπανσης και της υπερκατανάλωσης. Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι με τη δεύτερη θέση που κατέχουμε στην κατανάλωση νερού!

Καλημερούδια!!!

Ra Ma είπε...

faraona μου, από καταστροφολογία άλλο τίποτα. Ανάλογα με το τί θέλεις να αποδείξεις χρησιμοποιείς τις ανάλογες έρευνες...

Κεράκια, γιατί όχι? Είμαστε μεγάλοι λες για να δημιουργούμε ατμόσφαιρα?? χα,χα,χα

Πολλές καλημέρες...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ,ΠΙΟ ΓΕΡΑ ΑΠΟ ΑΒΓΑ,ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΝΙΑ :)))))

Skouliki είπε...

το καλυτερο ηταν οτι εκεινη την ωρα επαιζε μπασκετ παοκ- πανιωνιος και λενε οι εκφωνητες τι?? τωρα πρεπει να κλεισουν τα φωτα στο σταδιο?
αχαχ

ZouZouna είπε...

... ναι κι εγώ δεν θέλω να γίνω "οικολό-γρια" οπότε δεν έσβησα τίποτα! και κάθε μέρα, δεν τηρώ τίποτα γιατί δεν είμαι ούτε οικολο-μεσόκοπη!

BUTTERFLY είπε...

Η ποσοτητα του νερου δεν εχει αλλαξει, εχει αλλαξει ομως η ποσοτητα των ανθρωπων που το καταναλωνουν και η ποιοτητα του νερου και μαλιστα εχουν αλλαξει αντιστροφως αναλογα...
Καλησπερα!

prasino liker είπε...

Marconi σεβασμος στα παντα.Οχι μονο για μια ωρα .Ας ειναι περισσοτερο η ψυχη που βρισκεται στην κορυφη σε αυτο το καλεσμα διοτι το χερι μενει κολλημενο εκει μεσα βαθια στην τσεπη.
Να σου ευχηθω Χρονια πολλα.Να περασετε ομορφα με την οικογενεια σου αυτες τις ημερες.Προσοχη στο φαγητο!!!
Τελεια η μουσικη σου επιλογη.

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Δεν συμετεχω στιγμιαια για το θεαθηναι.Εχω κανει πραξη στη ζωη μου να προστατευω το περιβαλλον με καθε τροπο στο κομματι που μου αναλογει.Ειναι τροπος ζωης για μενα.Καλη ανασταση και να περασεις υπεροχα.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μια μαγική λέξη:ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
οικολογικη συνείδηση
κοινωνική
πολιτική
όταν την αποκτήσουμε...δε θα χρειάζεται καμία μέρα της Γης!
Καλό Πάσχα με υγεία σε σένα και στην οικογένειά σου!!!!!!!!

tzonakos είπε...

Ξεκίνησες απο την ώρα και πήγες στο νερό. Δεν είπανε ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ !
Συμφωνώ πάντως οτι το νερό εχει τεράστια σημασία και δύναμη.
Αν διαβάσεις ΤΟ ΣΜΗΝΟΣ του Φρανκ Σέτσσιγκχ θα πάθεις πλάκα.
Διάβασε το η στο δινω να το διαβάσεις. Επιμένω.
Το άλλο που λένε, ειναι επειδή οι έλληνες ξεχνάνε τη βρύση ανοιχτή και ποτίζουν χωράφια ακόμα με τον παραδοσιακό τρόπο και όχι με στάγδην άρδευση για πολλή οικονομία. Ωρα να αφαλατώσουμε θάλασσα, δε βλέπω άλλο τρόπο να σωθούμε. Και ξύρισμα με γκαζόζα.
Λοιπον Καλό Πάσχα φιλε Μαρκόνι και οχι άλλες ατυχίες, ευχομαι να περάσεις καλά.

Ra Ma είπε...

SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ πολλές ευχές και από μένα!!!
Να περάσεις υπέροχα!!!

Ra Ma είπε...

Skouliki δηλαδή είσαι ...Πανιώνιος? :))

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

Ζουζουνα μου δεν περιμένουμε και πολλά από τους οικολο-μεσόκοπους!!! χα,χα,χα

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

BUTTERFLY έχεις δίκαιο για ποιότητα του νερού και την αύξηση του πληθυσμού.
Το θετικό είναι πως συνέχεια δημιουργούν νέες μεθόδους αφαλάτωσης και σε πολλά μέρη έχουν λυθεί προβλήματα

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

Likeraki σπουδαία λέξη ο σεβασμός. Έχει χαθεί το μέτρο και νομίζουμε πως αυτά που απλόχερα μας παρέχονται ...θα συνεχίζουν να μας παρέχονται.

Πολλές ευχές και από μένα!!!

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

ΓΙΑΝΝΑ με βρίσκεις σύμφωνο με τη στάση σου. Συμφωνώ πως η οικολογία είναι τρόπος ζωής.

Καλή Ανάσταση και να περάσετε όμορφα!

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

glaykisdolcevita με μια λέξη κάλυψες ...όλα μας τα προβλήματα!

Καλημέρα και Καλό Πάσχα!!!

Ra Ma είπε...

TZON είναι γεγονός πως έκανα μια ...ντρίπλα με το νερό!!! :))

Το Σμήνος το διάβασα το καλοκαίρι. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον αλλά ήταν γεμάτο από πληροφορίες που σε κάποια σημεία με κούρασαν. Ευρηματικότατο.

Τα θέματα με το νερό πολλά και γνωστά, νομίζω πως η αφαλάτωση θα λύσει το πρόβλημα. Διάβαζα για κάποιες καταπληκτικές τεχνικές!

Καλό Πάσχα και να περάσετε υπέροχα!!!

ολα θα πανε καλα... είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα βρήκα την εξήγηση/παρομοίωση της πρώτης παραγράφου!
Κάνουμε ό,τι μπορούμε να γκρεμίσουμε το σπίτι στο οποίο φιλοξενούμαστε,νομίζοντας κιόλας πως είναι δικό μας και μάλιστα για "πάντα".

Ra Ma είπε...

ολα θα πανε καλα... ναι, αυτό το "Μιας ώρας θυσία" το βρήκα ευρηματικό :))

Έχουν γραφτεί τόσα πολλά για το θέμα της 'φιλοξενίας'... Το σίγουρο είναι πως δεν κινδυνεύει η Γη αλλά εμείς. Η ίδια έχει τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη κατάσταση ακόμα αν θα πρέπει να μας εξαφανίσει.

Καλημέρα!!!