1/4/10

ΙΝΒΙ


Στέκομαι κάτω από τη σκιά μιας κουτσουπιάς, προστατευμένος από τις ακτίνες του ήλιου. Σχεδόν όλοι έχουν πάει στο διοικητήριο για να παρακολουθήσουν τα δρώμενα από κοντά. Δεν κατάφερα να πάω μαζί τους, ένας δυνατός πόνος στη μέση με έχει απομακρύνει τις τελευταίες μέρες από τις καθημερινές μου δραστηριότητες, οπότε παραμένω εδώ για να μάθω τα νέα.

Από το πρωί επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στους δρόμους της πόλης. Τα χθεσινοβραδινά γεγονότα και η σύλληψη του ψευδοπροφήτη έχουν κυκλοφορήσει από στόμα σε στόμα. Οι ιερείς επεδίωκαν εδώ και πολύ καιρό τη σύλληψή του και κατά πως φαίνεται, ο Πόντιος Πιλάτος -ο διοικητής- δεν θα τους χαλάσει το χατίρι. Από την άλλη δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του…

Ένας περαστικός που ήρθε πριν λίγο από εκεί, μου είπε πως τον βρήκαν ένοχο και τον καταδίκασαν σε θάνατο -με σταύρωση. Μου είπε ακόμα πως τον έντυσαν βασιλιά: οι στρατιώτες του φόρεσαν ένα βαθυκόκκινο μανδύα και ένα αγκάθινο στέμμα στο κεφάλι, τον έβγαλαν στο προαύλιο του διοικητηρίου και τον χλεύαζαν, τον προσκυνούσαν σαν βασιλιά και τον χτυπούσαν με ένα καλάμι. Και μετά πως τον φραγγέλωσαν. Δεν υπάρχει χειρότερη τιμωρία από το να σε μαστιγώνουν με το φραγγέλιο, αυτό το χοντρό μαστίγιο που στις άκρες των λωρίδων έχει δεμένες σφαίρες από μολύβι και μικρά κόκαλα ζώων. Είναι δε τόσο σκληρό και απάνθρωπο που αρκετοί κατάδικοι δεν αντέχουν και πεθαίνουν κατά τη διάρκεια αυτού του βασανιστηρίου.

Η οχλοβοή που ακούγεται να ανηφορίζει, σημαίνει πως έχει σχηματιστεί πομπή με κατεύθυνση τον Γολγοθά και θα περάσει από μπροστά μου. Μέσα στην ατυχία μου φάνηκα τυχερός...

Έχω μεγάλη αγωνία και βρίσκομαι σε υπερένταση. Να! Τώρα φάνηκαν στη στροφή του δρόμου. Μπροστά είναι αυτός ο βλάσφημος, αυτός που υποστηρίζει πως είναι ο γιος του Θεού. Οι στρατιώτες δίπλα του τον χτυπούν και τον φτύνουν. Πιο πίσω μια ομάδα γυναικών θρηνεί και ωρύεται. Ο όχλος που ακολουθεί τον χλευάζει, τον φτύνει και τον εξευτελίζει με κάθε τρόπο.

Αρχίζω και εγώ να βρίζω αυτόν που ισχυρίζεται πως είναι βασιλιάς, εγώ που δεν τον έχω δει ούτε μια φορά. Πλησιάζει προς το μέρος που βρίσκομαι. Στο κεφάλι του φορά ακόμα το αγκάθινο στεφάνι. Είναι μετρίου αναστήματος με μεγαλοπρεπή όψη. Τα μαλλιά του χωρισμένα στη μέση κατά το σύστημα των Ναζαρηνών, έχουν το χρώμα του ώριμου κάρυ μέχρι τους ώμους και παίρνουν το στιλπνό χρώμα της γης μέχρι τις ωμοπλάτες του. Το μέτωπό του είναι λείο και γαλήνιο, το πρόσωπό του χωρίς ρυτίδες ή άλλα σημάδια, η μύτη και τα χείλη του κανονικά. Τα γένια του είναι πυκνά στο ίδιο χρώμα με τα μαλλιά, δεν είναι μακριά και χωρίζονται στα δύο. Όψη κουρασμένη αλλά και γαλήνια ταυτόχρονα. Έτσι τον είδα …κάτω από τα αίματα που έτρεχαν απ’ το μέτωπό του, από τις ανοιχτές πληγές των αγκαθιών.

Τα ρούχα του είναι ποτισμένα με αίμα. Το σώμα του είναι σίγουρα σακατεμένο, γεμάτο πληγές, κόκκινες αυλακώσεις και σκισμένες σάρκες. Αν δεν του ξαναφορούσαν τα ρούχα του, σίγουρα θα φαινόντουσαν και τα απογυμνωμένα κόκαλά του. Τόσο φρικτό είναι το φραγγέλωμα.

Στους ώμους μεταφέρει τον βαρύ σταυρό του. Ο στρατιώτης δίπλα του εξακολουθεί να τον χτυπά και να τον φτύνει, για αυτόν είναι μια δουλειά που πρέπει να την τελειώσει το συντομότερο. Σε κάθε χτύπημα τα βήματά του βαραίνουν. Κάποια στιγμή δεν αντέχει και πέφτει στα γόνατα. Πρέπει πάση θυσία να φτάσει ζωντανός στη κορυφή του βουνού και να σταυρωθεί, αυτές είναι οι εντολές. Για αυτό ο στρατιώτης αρπάζει έναν πολίτη και τον διατάζει να βοηθήσει τον προφήτη. «Είναι ο Σίμων ο Κηρηναίος», ακούω δίπλα μου να λένε.

Στριφογυρίζω τη γλώσσα μου στο στόμα για να μαζέψω όσο περισσότερο σάλιο μπορώ, για να φτύσω στο πρόσωπο τον βλάσφημο. Και έτσι όπως είναι πεσμένος γυρίζει και με κοιτά. Το βλέμμα του…

Το βλέμμα του σοβαρό, σαν ακτίνα από φως έφτασε και είδε το βάθος της ψυχής μου, τις επιθυμίες μου, τις σκέψεις μου, τις πράξεις μου. Και με κυρίευσε μεγάλη ντροπή και θλίψη. Ένοιωσα ένοχος, αμαρτωλός αλλά ταυτόχρονα χαρά γιατί αναγνώρισα τη διττή Του υπόσταση, ως πρόσωπο Θείο αλλά και μαρτυρικό.

Δεν ξέρω πόση ώρα έχει περάσει. Βρίσκομαι αποσβολωμένος και μόνος στην ησυχία του δρόμου -στο σημείο της συνάντησης μας. Σκέφτομαι πώς με κοίταξε, πώς μίλησε στη καρδιά μου, πώς έδωσε νόημα στην ύπαρξή μου, πώς τελικά στιγμάτισε τη ζωή μου. Και αν με ρωτήσετε, θα σας πω με σιγουριά πως ναι, τώρα πιστεύω σε Αυτόν.

<-->

Για όσους έφτασαν μέχρι εδώ, θα ήθελα να αναφερθώ σε τρία θέματα:

(*) Η περιγραφή του Ιησού προέρχεται από μια επιστολή -που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Ταεζαρίνι της Ρώμης- προς τον αυτοκράτορα της Ρώμης Τιβέριο, σταλμένη από τον Πόπλιο Λεντούλο κυβερνήτη της Ιουδαiας, πριν τον Πιλάτο.

(*) Την πληροφορία για την τιμωρία με το φραγγέλιο μας την δίνει ο Ευαγγελιστής Μάρκος στο κεφάλαιο 15.

(*) "η ημιμάθεια είναι χειρότερη την αμάθεια" ή κάπως έτσι σχολίασε κάποιος σε ένα blog, όταν ο συγγραφέας αντιπαρέθεσε διαφορές στην εξιστόρηση των παθών του Ιησού στα ευαγγέλια, καταλήγοντας πως δεν ξέρουν τι γράφουν και πως είναι μυθεύματα. Θα ήθελα να πω εδώ, πως τα ευαγγέλια δεν είναι η βιογραφία του Ιησού, γράφηκαν και παραδόθηκαν ως "συγγραφαί μεγίστου κύρους, ως κώδιξ ιερός της πίστεως και της ελπίδος..." στις πρώτες Οικουμενικές Εκκλησίες που ήταν εξ΄αρχής οργανωμένα θρησκευτικά σωματεία, με σκοπό να κινήσουν το ενδιαφέρον και να καταστούν ιερά και πολύτιμος παρακαταθήκη. Ενδιαφέρον έχει το ευαγγέλιο του Ιωάννη, που ενώ γνώριζε τα προηγούμενα τρία, παρουσιάζει τις περισσότερες διαφορές. Αν υπήρχε δόλος ή συμφωνία μεταξύ τους, δεν θα παρουσίαζε καμία διαφορά.
Στη μουσικούλα ακούμε το Acid, Bitter and Sad από τους This Mortal Coil. Δεν ήθελα να βάλω κάτι βαρύ και είναι ένα κομμάτι του 1987 που το ακούω ακόμα και σήμερα ευχάριστα και με τέρμα τα γκάζια.

Εύχομαι σε όλους σας Καλή Ανάσταση.

37 σχόλια:

Natalia είπε...

το απόλυτο post της Μεγάλης Εβδομάδας... από την αρχή μέχρι το τέλος

ενδιαφέρουσα και η μουσική

καλή Ανάσταση και από όλους εμάς

Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα είπε...

Καλό μήνα,
Καλή Ανάσταση και ανάταση ψυχής!
τα φιλιά μου !

faraona είπε...

Καλές αναστάσιμες μέρες εύχομαι.
Με υγεία.

Και καλή Πρωταπριλιά!

ria είπε...

καλή ανάσταση!
να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να μας χαρίζεις όμορφες αναρτήσεις σαν και αυτή.

BUTTERFLY είπε...

Εξαιρετικο ποστ! Μονο που να...με πληγωνει που οι περισσοτεροι απο εμας Τον φτυνουμε καθημερινα, με τις πραξεις και τις παραλειψεις μας και με τον τροπο ζωης μας...και για οσους λεμε οτι Τον πιστευουμε, δεν υπαρχει καμια δικαιολογια...
Καλη σου μερα Μαρκονακο, καλο μηνα και Καλη Ανασταση!

katrine είπε...

Ό,τι καλύτερο διάβασα αυτές τις μέρες.
Να περάσεις όμορφα Marc,να χαιρεσαι την οικογένειά σου με αγάπη, υγεία και πολλές ανταμοιβές καλωσύνης.
Καλό Πάσχα
φιλιά

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Καλο Πασχα Μαρκονακι σε σενα και την οικογενεια σου.Φιλια.

Skouliki είπε...

δεν υπαρχουν βασιλιαδες μονο ανθρωποι με στεμματα

καλο μηνα, καλη ανασταση και πολλα φιλια

pastaflora είπε...

Τελικά πάντα έτσι ήταν ο κόσμος...
Καλή Ανάσταση, σου εύχομαι ολόψυχα!

island είπε...

Γράφεις αγαπητέ.

Καλό Πάσχα και από μένα.

Side21 είπε...

Έτσι είμαστε φίλε μου ...
φτύνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε ...
Έτσι απλά από μιμητισμό !!!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ εύχομαι ...

Fevis είπε...

Να 'σαι καλά Μαρκονάκι μου.. Καλή Ανάσταση, υγεία, αγάπη και να χαίρεσαι την οικογένεια σου.. Και να μας θυμίζεις έτσι απλά και υπέροχα τις μεγάλες αλήθειες της ζωής που καμιά φορά, τις ξεχνάμε..:-)

Yannis Petsas είπε...

Καλά πας, συνέχισε. Διακρίνω επίσης ένα σέβας, σπάνιο στις μέρες μας. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, εκτός του ότι είναι η δεύτερη φορά που διαβάζω γι' αυτή την κουτσουπιά. Γιατί πάντα γνώριζα πως ο Ιούδας κρεμάστηκε από συκιά; Αμαθής μάλλον. Αλλά τι να πρωτομάθει κανείς;

zekia είπε...

Χριστός Ανέστη marconi, να είσαι καλά. Το ποστ σου αντικατοπτρίζει ακριβώς το κλίμα και την ατμόσφαιρα που έχουμε την μεγάλη εβδομάδα στις ψυχές μας. Κάτι που μου είπε ένας οικογενειακός φίλος και παπάς και μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν οτι ο Πιλάτος σε κάποιες επιστολές του αναφέρει για τον Ιησού "είναι αδύνατον να τον κοιτάξεις στα μάτια".

Roadartist είπε...

Marconi μου χρόνια πολλά γεμάτα υγεία και αγάπη, για σένα και τους αγαπημένους σου!
Καιρός για μια μεταναστάσιμη αναρτησούλα.. ΦΙΛΙΑ!

ολα θα πανε καλα... είπε...

Καλημέρα.Θα επανέλθω.Πάω να φτιάξω έναν καφέ.Απλώς να πω ότι διάβασα για την κουτσουπιά στην αρχή-αρχή και χαμογέλασα με την αυτάρκεια εκείνου που μοιράζεται ένα μυστικό που λίγοι το ξέρουν(περί κουτσουπιάς και ουχί συκιάς).
Χαζομάρα εξομολογουμένη...Τα λέμε.

ολα θα πανε καλα... είπε...

Επανήλθα.Αναστάσιμες ευχές,αν και είμαστε στη Διακαινήσιμο εβδομάδα.Θα μου πεις,κρατάνε αρκετές μέρες αυτές οι ευχές.
Χριστός Ανέστη.Η ανάρτηση μου άρεσε,κυρίως αυτά που γράφεις για τα Ευαγγέλια.Κι εκείνο με το φτύσιμο,καλό είναι να το λέμε και να το σκεφτόμαστε λιγάκι παραπάνω πριν το επιχειρήσουμε γιατί συμβαίνει συχνά να το κάνουμε στο πρόσωπο του Άλλου,του όποιου άλλου.
Να σαι καλά.

Radio Marconi είπε...

Χρόνια Πολλά σε όλους!!!

Natalia κάτι τέτοια σου αρέσουν ε? Για την μουσική δεν ήμουν και πολύ σίγουρος...

Ζουζούνα αν πω καλό μήνα θα είμαι ...εκτός?

faraona μου ...καλή πρωταπριλιά!!!

Radio Marconi είπε...

ria ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα καλά σου λόγια. Παραπονιάρα μου... :))

BUTTERFLY και εγώ σε αυτή τη κατηγορία των ανθρώπων είμαι, το παλεύω όμως...

katrine ευχαριστώ για τις ευχές σου. Σου άρεσε τόσο πολύ βρε?

Radio Marconi είπε...

pastaflora έχεις δίκαιο, έτσι συμπεριφερόμαστε μάλλον ως ...ανεκπαίδευτοι άνθρωποι. Να είστε όλοι καλά!!!

island προσπαθώ να νοιώθω δημιουργικός φίλε!!!

Side21 μιμητισμό ε? Είπες τη σωστή λέξη. Αυτή είναι και η κινητήριος δύναμη του όχλου.

Radio Marconi είπε...

Fevis τι είναι αυτό το πράγμα που έχουμε ως άνθρωποι? Εννοώ να ξεχνάμε εύκολα και να κάνουμε τα ίδια λάθη?

Yanni δεν τα έχω ισοπεδώσει όλα ...ακόμα! Διάβασε παρακάτω τις σκέψεις μου που θα γράψω στην 'ολα θα πανε καλα...'

zekia οι ημέρες των παθών πάντα μου δίνουν μια αφορμή για έναν εσωτερικό απολογισμό σε όλα τα επίπεδα. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιες επιστολές που αποδεικνύουν την ύπαρξή Του.

Roadartist ευχαριστώ για τις ευχές σου! Λέω τώρα να βάλω μερικές φωτογραφίες από λίμνη Πλαστήρα :)

Radio Marconi είπε...

ολα θα πανε καλα... είχα σκοπό να γράψω κάποιες σκέψεις μου, είχα ξεκινήσει μάλιστα, αλλά δεν ξέρω αν έχει νόημα.

Να πω μόνο, πως δεν έχει σημασία αν το δέντρο ήταν συκιά ή κουτσουπιά (που στας Ευρώπας το λένε δέντρο του Ιούδα). Σημασία έχει πως δεν μετανόησε όπως ο Πέτρος. Υπάρχει ολόκληρη συζήτηση αν αυτοκτόνησε πριν εκπνεύσει ο Ιησούς ή μετά. Ας το αφήσουμε εδώ.

Πριν μερικά χρόνια με απασχόλησε το θέμα της αυθεντικότητας των ευαγγελίων και των συγγραφέων τους. Διάβασα όλες (μάλλον) τις απόψεις -που οι περισσότερες έχουν διατυπωθεί τους προηγούμενους αιώνες- και κατέληξα σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Έλεγα να γράψω κάτι, αλλά είμαι βέβαιος πως είμαι πολύ λίγος για να υποστηρίξω ή να απορρίψω επιχειρήματα και θεολογικές αναλύσεις.

Καλό βράδυ!!!

Yannis Petsas είπε...

Περίμενα εναγωνίως σχεδόν το σχόλιο. Μετά την απάντησή σου σκέφτηκα πως δεν είχε σημασία τι θα έγραφες, αλλά το ότι το πίστευες μάλλον. Είναι καλό να 'χει κάτι να πιστεύει κανείς.
Καλό βράδυ marconi.

KitsosMitsos είπε...

Την καλησπέρα μου, ωρέ!

Μάνια Σ. είπε...

άδικο για τον εαυτό σου κυρίως να βρίζεις κάποιον χωρίς να το έχεις δει ποτέ .... Αν τον Δεις μετά σέβεσαι τα λάθη σου :)
η μουσική μου άρεσε πααρα πολύ!!!
Χρόνια πολλά !!!!!!!!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Αν και αθεη, η συγκίνηση για τα παθη του Χριστού, με κατακλύζει.
Εκει εγω βλεπω το μεγαλειο του ανθρωπου,
απεναντι στην προσωπική του πίστη.

So_Far είπε...

Είμαι σίγουρη ότι αν ζούσες τότε κάπως έτσι θα τα περιέγραφες.
Όντως απίθανο ποστ και αν και άθεη ομολογώ ότι με συγκίνησε

Radio Marconi είπε...

Yanni μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που η θρησκεία ήταν μέρος της κουλτούρας της οικογένειας. Περισσότερο εγώ το βίωσα ως μια σχέση ελευθερίας παρά ως 'αναγκαστικής και πιεστικής συμμετοχής'.

Ή αμφισβήτηση φώλιασε από πολύ νωρίς μέσα μου αλλά είχα την τύχη να ζητώ εξηγήσεις και να μου δίνονται αβίαστα και τόσο πλούσιες που να μου δημιουργούν καινούργια ερωτήματα. Ακόμα και σήμερα διαβάζω αναλύσεις σε συγκεκριμένα εδάφια που διευρύνουν το πνεύμα μου. Η αμφισβήτηση υπάρχει ακόμα...

Νομίζω πως ακόμα και αυτός που ομολογεί πως 'δεν πιστεύω' είναι στην πραγματικό είναι ομολογία πίστης σε κάτι άλλο, όχι?

Καλημέρες!!!

Radio Marconi είπε...

KitsMits Καλημέρα!!!!

Radio Marconi είπε...

Μάνια βρίζουμε και κατηγορούμε τους άλλους γενικότερα και αυτό το κάνουμε καθημερινά.

Χαίρομαι που το 'ραδιοφωνάκι σου' βάζει μουσικούλα που σου αρέσει :))

Πολλές καλημέρες στο Μόντρεαλ!!!

Radio Marconi είπε...

SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ Χρόνια Πολλά και από εδώ!!!!

Radio Marconi είπε...

Ανώνυμη έχεις δίκαιο. Αν και δεν έχω δει την ταινία (μόνο το τρέιλερ) "Τα Πάθη του Χριστού" με τον Μελ Γκίμπσον, πιστεύω πως τα αποδίδει με ρεαλισμό, πρέπει να ήταν πολύ σκληρό.

Η δύναμη της πίστης ε? Και όλων των άλλων που μαρτύρησαν στη συνέχεια...

Καλημέρα και ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιό σου!

Radio Marconi είπε...

So_Far μου, λες να έτρωγα τέτοια φλασιά? :))

Ο καιρός έφτιαξε δεν βρίσκεις? :))

Πολλές καλημέρες!!!

Yannis Petsas είπε...

Ίσως. Η ζωή είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν δεν πιστεύεις πουθενά. Όταν βέβαια αυτό το κάνεις και θέμα, και εννοώ την αθεΐα, καταντάει μάλλον γελοίο.

Radio Marconi είπε...

Yanni μου αρέσει που σε βρίσκω ...ετοιμοπόπληκτρο!!!

Ευτυχώς πάλι καλά που κατάφερες να αποκωδικοποιήσεις την τελευταία μου πρόταση ...έτσι μπερδεμένη που την έγραψα!!!

Yannis Petsas είπε...

Ελπίζω να μη σε πειράξει, δημοσίευσα κάτι σχετικό... ας πούμε. Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε ωστόσο... εκτός αν έχεις τίποτα οικόπεδα στο Βατοπέδι.