11/12/08

Δεν Βιάζομαι Να Μεγαλώσω


Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου παρακολουθήσαμε την όμορφη και πολύχρωμη μουσική παράσταση της Τατιάνα Ζωγράφου, "Δε βιάζομαι να μεγαλώσω", στο Κέντρο Τεχνών στο ACS. Στην πραγματικότητα ήταν ένα διήμερο φεστιβάλ για τα παιδιά, για την υποστήριξη των Special Olympics Ελλάς.



Οι Special Olympics Ελλάς, είναι ένας αθλητικός και εκπαιδευτικός Οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1987. Η αποστολή τους είναι να προσφέρουν, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, δυνατότητες προπόνησης και συμμετοχής σε Αγώνες, σε παιδιά και ενήλικες με διανοητική ανεπάρκεια και μαθησιακά προβλήματα, σ' ένα φάσμα Ολυμπιακού Τύπου αθλημάτων και να τους δίνουν ευκαιρίες ν' αναπτυχθούν σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά, σ' ένα περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής.

Η φιλοσοφία των Special Olympics Ελλάς, βασίζεται στην πίστη ότι τα άτομα με διανοητική ανεπάρκεια, μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση και ενθάρρυνση, να αποκτήσουν μια σειρά δεξιοτήτων, να απολαμβάνουν τις δραστηριότητες που οργανώνονται γι' αυτά και να ωφελούνται από τη συμμετοχή τους σε ατομικά ή ομαδικά αγωνίσματα, τα οποία είναι προσαρμοσμένα ανάλογα, ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Οι Special Olympics Ελλάς πιστεύουν ότι μέσω του αθλητισμού, τα άτομα αυτά ωφελούνται σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά. Οι οικογένειές τους γίνονται πιο αισιόδοξες και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, μέσω της συμμετοχής και συμπαράστασης στις διάφορες εκδηλώσεις, συνυπάρχει μ' αυτά, σ' ένα περιβάλλον ισότητας, σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας.



Η Τατιάνα Ζωγράφου μας ταξίδεψε με τις μουσικές της και η σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη με τις "Μαγικές Σβούρες" του, μέσα από το θέατρο, το χορό, τις ζωγραφιές του Χρήστου Κεχαγιόγλου και τα βίντεο, μετέτρεψαν τη μουσική σε εικόνα και κίνηση, στήνοντας μια ζωντανή, ονειρική και πολύχρωμη παράσταση.

Στη συναυλία συμμετείχε η χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου, η Μουσική Σχολή του Πολιτιστικού Οργανισμού "Γεώργιος Αξιώτης" του Δήμου Μυκόνου, καθώς και το νεανικό φωνητικό σύνολο «Ασύμμετρα πεντάγραμμα» του Δημοτικού Ωδείου Άργους. Πέρα από τη συμμετοχή αξιόλογων τραγουδιστών, ξεχώριζε αυτή της Μαρίας Φαραντούρη, που την τελευταία στιγμή για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Συγκινητική στιγμή ήταν όταν ένα παιδί των Special Olympics Ελλάς έπαιξε για εμάς στο πιάνο δυο τραγούδια.


Ζήσαμε από κοντά το στήσιμο και τις πρόβες αυτής της παράστασης, αφού η μικρή μας κόρη συμμετείχε με την ομάδα "Μαγικές Σβούρες". Την καμάρωνα πάνω στη σκηνή, όπως καμάρωνα και όλα τα άλλα παιδιά.



Χαιρόμουν που έβλεπα τα νέα παιδιά στις χορωδίες. Θα μπορούσαν να στέκονται μπροστά σε μια οθόνη, ή να πίνουν καφέ σε μια πλατεία με τους φίλους τους. Αντί για αυτά όμως, προτίμησαν τη διήμερη κούραση της εντατικής πρόβας και συναυλίας, προτιμούν να διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο τους στη μουσική παιδεία. Αλήθεια, τεράστιο χάσμα δεν χωρίζει αυτά τα παιδιά από τα άλλα που τις τελευταίες μέρες, τα βλέπουμε από την τηλεόραση να επιδίδονται σε καταστροφές και λεηλασίες?

Τα παιδιά των Special Olympics, τα παιδιά στη χορωδία και τα μεγαλύτερα στην ορχήστρα, τα μικρότερα με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη παραγωγή, είναι τα άλλα παιδιά της Ελλάδας, δικά μας είναι και αυτά.

Στη μνήμη του Αλέξανδρου και των άλλων παιδιών που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν, που έμειναν για πάντα παιδιά... (από παρεξήγηση!)

Στο PODCAST ακούγεται το Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω με τον Βαγγέλη Γερμανό. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν χωρίς φλας για αυτό και η ποιότητα δεν είναι τόσο καλή.

51 σχόλια:

Σπύρος είπε...

Ωραία παράσταση Θύμιο, μια ευχάριστη νότα αυτές τις μέρες.

Sophia Kollia είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΣ λοιπόν, παρόλο που τόσο όλοι προσπαθούν να αποδείξουν το αντίθετο.
Μπράβο τους.
καλημέρα

Ra Ma είπε...

Σπύρο η παράσταση ήταν πολύ όμορφη, ταξίδι για μας τους μεγαλύτερους στην παιδική μας ηλικία. Το πιο ωραίο, το πιο θετικό, ήταν η συμμετοχή των παιδιών.

Καλημέρα!

Ra Ma είπε...

sofia ξέρεις από παιδιά, μπορείς να φανταστείς λοιπόν τη χαρά όταν τα βλέπεις να εκφράζονται με αυτό το τρόπο.
Υπάρχει και αυτή η εικόνα των παιδιών εκτός από αυτή της τηλεόρασης. Και προτιμώ να επιτίθεται λεκτικά ή με το έργο του κάποιος παρά με πέτρες. Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει δεν λένε?

Καλημέρα!

VAD είπε...

Ο πολιτισμός ως απάντηση στην ανεξέλεγκτη βία των ημερώνκαι στην ανυπαρξία της πολιτείας

Ra Ma είπε...

Έτσι ακριβώς VaD! Δυο εξ' αντιδιαμέτρου πρακτικές που μπορούν να φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Καλό μεσημέρι!

Maria Tzirita είπε...

Τι όμορφες πρωτοβουλίες, η άλλη πλευρά της κοινωνίας μας, αυτή που όλοι θέλουμε και θαυμάζουμε και τίποτα δεν κάνουμε για να την αποκτήσουμε. Μπράβο σας που την παρακολουθήστε κι ευχαριστούμε που μας την παρουσιάζεις Πειρατή. Καλημέρες!

Skouliki είπε...

και να σου και εγω βλακεια εκανα που βιαστηκα και μεγαλωσα

οριστε τι καταλαβα

ωραια παρασταση

φάβα είπε...

Πραγματικα τεραστιο χασμα...
Μπραβο σε ολα τα παιδια και στην κορουλα σου φυσικα :)
(οι φωτο καλυτερα χωρις φλας, τα χρωματα ειναι πιο ζεστα)
φιλια...

Theogr ο κηπουρός είπε...

Την Παρασκευή 12/12 ανάβουμε ένα κεράκι στο μπαλκόνι μας στις 21:00 για τον♥Αλέξη♥ .

Αν δεν έχετε μπαλκόνι κάνει και ένα παράθυρο.

Προωθήστε το.

Ra Ma είπε...

Maria ναι, κάποιοι προσπαθούν να εντάξουν στη κοινωνία και τα παιδιά με διανοητικά προβλήματα.
Δεν παρακολουθήσαμε μόνο την εκδήλωση συμμετείχαμε δια αντιπροσώπου κιόλας!

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

Εμ και εσύ βρε skoulikaki τι τόθελες? Να ...σκάβεις από το πρωϊ έως το βράδυ? :))

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

φάβα, εντελώς μια διαφορετική εικόνα, ευχαριστούμε!
Το μόνο θέμα χωρίς φλας είναι ότι πρέπει να πετύχεις τους ηθοποιούς ...ακίνητους! Νάξερες πόσες τράβηξα!!! :)

Καλημέρα, φιλιά και από μένα!!!

panikos kai fovera είπε...

ε τοτε ,
μην μεγαλωσεις ...
(συνειρμος : η σφεντονα του Παπακωνσταντινου...)

Marina είπε...

Εξαίρετη πρωτοβουλία, μακάρι να μπορούσα να συμμετέχω σαν εθελόντρια. Ας δούμε τα παιδιά να κάνουν πράγματα ανάλογα με την ηλικία τους, χωρίς να μπαίνουν τόσο γρήγορα στο κόσμο των μεγάλων, η να χαιρόμαστε ενήλικες που έχουν παιδική ψυχή. Μπράβο τους!

Skouliki είπε...

δεν σκαβω δινω 5 ευρω και μου σκαβει αλλος

καπιταλα ε ??? χιχι

mrs Smith είπε...

Αυτό τον καιρό marconi μου δεν έχω διάθεση για λόγια. Έχω παγώσει!!!
Όχι μόνο από αυτά που συνέβηκαν, αλλά γιατί συνέβηκαν....και πως συνέβηκαν...
Αλλά η ανάρτησή σου έχει μια γλύκα, μια ομορφιά, σου απλώνει το χέρι για κάτι διαφορετικό που μπορούμε να το δημιουργήσουμε πρώτα μέσα μας, και μετά να εκφραστεί ορατά.
Να χαίρεσαι την κορούλα σου και να τις δείχνετε τέτοιους διαφορετικούς δρόμους να πορευτεί.
Δεν καταδικάζω τα παιδιά τα άλλα. Ένα κομμάτι μου ήταν μαζί τους, κάτι δικό μου έκφρασαν, είναι όμως και ένα άλλο κομμάτι που αντιτίθεται σε κάθε μορφή βίας.
Αλλά ας μην τα καταδικάζει η συνείδησή μας. Φταίμε και εμείς που δεν τους δείξαμε ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι.
Και στο κάτω κάτω πολλούς ακούσαμε αυτές τις ημέρες. Εγώ τα παιδιά θέλησα όμως να ακούσω. Γιατί πρέπει να αρχίσουμε να ακούμε.
Φταίμε...γιατί γίναμε κουφοί.

Να είσαι καλά !!!

δεσποιναριον είπε...

Τι ομορφα, κοντεψαμε να ξεχασουμε οτι υπαρχουν και ομορφα πραγματα. Να χαιρεσαι την κουκλιτσα σου και να την κανεις μια σφιχτη αγκαλιτσα αποψε. Ειναι τυχερη, μα τοσο που δε φανταζεσαι.

jk in your life είπε...

KAΛΗΣΠΕΡΑ.ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ.ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΥΤΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ Special olympics ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΠΟΛΛΑ.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Μας γλύκανες την ψυχη μέσα στην τόση μαυρίλα...
Τί μου θύμισες....τί μου θύμισες...Ζήλεψα το ξέρεις;
:-)
΄Ετσι τους έτρεχα κι' εγώ.
Να χαίρεσαι και να καμαρώνεις τα παιδιά σου!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

tzonakos είπε...

Μικροί, βιαζόμασταν να μεγαλώσουμε.
Μετά, πάψαμε να βιαζόμαστε.
Μέσα μας θέλουμε να μείνουμε παιδιά.

Καλημερα Μαρκόνιε.

Kaveiros είπε...

Εγώ πάλι, γιατί βιάζομαι?!

Giousurum είπε...

Apo tin mia na exoume tis tileoraseis na mas vomvardizoun me ta kampogyala (kai mono, xoris na mpainoun stin ousia..) kai apo tin alli tetoies ekdiloseis..
Telika i koinonia mas den exei mono to prosopo pou tis prosaptoun pilitikoi kai teilepptikoi "asteres"..
Kalo apogeuma radeiopeirata...

Valisia είπε...

Να τα χαιρόμαστε κάθε στιγμή,γιατί ο χρόνος κυλά και τα παιδιά μεγαλώνουν κι εμείς νομίζουμε ότι είναι ακόμα παιδιά.Ωραίες που είναι αυτές οι γιορτές.

Ra Ma είπε...

p&f είναι αυτό που λέει ο tzonakos παρακάτω. Μικροί θέλαμε να μεγαλώσουμε... τώρα μπααααααα!
Αυτοί οι συνειρμοί σου...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

Marina απ' ότι είπε η υπεύθυνη, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το πρόγραμμα του εθελοντισμού. Φαντάζομαι θα ανακοινωθεί στο site τους. Πρέπει να είναι δυνατή εμπειρία.
Τα χρόνια της αθωότητας όσο πάνε και λιγοστεύουν ε?

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

skouliki είσαι μια ...σκουλικαντέρο εσύ!!!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

mrs Smith με βρίσκεις σύμφωνο με αυτά που γράφεις. Ζω και εγώ όπως και εσύ τα γεγονότα του κέντρου από πολύ κοντά. Όχι μόνο παγωμάρα και μούδιασμα αλλά και τρόμο ένοιωσα.
Τα πως και τα γιατί λίγο-πολύ τα καταλαβαίνουμε. Αυτό που φάνηκε απ΄ όλο αυτό το μπάχαλο, είναι πως υπάρχει αντίδραση από τους νέους, τους αυριανούς πολίτες.
Σαν γονείς οφείλουμε να δώσουμε κατευθύνσεις στα παιδιά μας και το σημαντικό να μας νοιώθουν δίπλα τους.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

δεσποιναριον, ναι υπάρχουν και ομορφιές μαζί με τη κάπνα και τη μουτζούρα. Ευτυχώς που η σύζυγος είναι δραστήρια γιατί με τους χρόνους μου εγώ δεν τα πάω καλά! Ετοιμάζονται τώρα τα παιδιά με την θεατρική ομάδα να ανεβάσουν Λυσιστράτη!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

jk in your life, θα θυμήσω πως τα παιδιά αυτά έχουν διανοητική ανεπάρκεια, οπότε η προσπάθειά τους και ο αγώνας τους να ενταχθούν στη κοινωνία, είναι πολύ μεγάλο μάθημα όπως είπες.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

Γλαρένια υπάρχουν και τα άλλα παιδιά, που μας διαδάσκουν με το τρόπο τους. Φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση!
Τι σου θύμισα ε? :)
Ελπίζω να καμαρώνω τα δικά μου για τις πράξεις τους και όταν θα έχουν μεγαλώσει!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

Έτσι είναι TZON! Τι είναι αυτό το πράγμα, με τίποτα δεν είμαστε ευχαριστημένοι!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

Εσύ Kaveire φαίνεται πως έχεις ...ανακαλύψει ένα μυστικό!!!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

Giousurum οι πολιτικοί δεν κρίνουν τα γεγονότα κατά πως τους συμφέρει και οι τηλε-αστέρες κατά τη τηλεθέαση.
Στη βία απαντάμε με πολιτισμό!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

Ο χρόνος Valisia περνά δραματικά γρήγορα και ζούμε στιγμές που δεν θα ξαναζήσουμε! Ευτυχώς με αυτές τις εκδηλώσεις αφήνουμε τα άγχη, ξαχνάμε τη καθημερινότητα και ξαναγινόμαστε για λίγο πάλι παιδιά.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Artanis είπε...

Είναι πολύ όμορφες οι φωτό που τράβηξες, κι ας είναι και χωρίς φλας...Μας δίνεις να καταλάβουμε ακριβώς τί συμβαίνει στην σκηνή, και έιναι πραγματικά υπέροχα όλα...ΜΠράβο σε όλα τα παιδάκια και τους συντελεστές...Και να χαίρεσαι και την κορούλα σου...
Καλή μέρα να έχεις, και μια υπέροχη βδομάδα...

Alexis B είπε...

Κάτι διαφορετικό σε μέρες χαλεπές

Ra Ma είπε...

Artanis χωρίς φλας και ευτυχώς που οι ηθοποιοί έκαναν και πόζες! Η παράσταση ήταν μια σύνθεση με παιδικά τραγούδια αλλά με πολύ καλές μελωδίες και εκτελέσεις, τρεις χορωδίες, τους ηθοποιούς με τα καταπληκτικά ντυσίματα και ρόλους, και τα μικρά παιδιά. Μπορείς να φανταστείς ομορφιά ε?

Καλημέρα και ευχαριστούμε πολύ!!!

Ra Ma είπε...

Χαθήκαμε Alexi!!! Γίνονται και όμορφα πράγματα στη πόλη μας!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

Αα, πολύ καλή η Τατιάνα Ζωγράφου!! Με το τραγούδι αυτό είχα κόλλημα πέρσι.. Το άκουγα συνέχεια στο mp3..Filia!!

La Gigi είπε...

ωραία όλα αυτά Μαρκ! Μπράβο στα παιδιά!

faraona είπε...

Nα το χαιρεσαι το κοριτσακι σου Μαρκόνι μου!
Και να βλεπουμε μονο τετοια ευχομαι!Ο πολιτισμος ειναι η ισχυρότερη απαντηση στη μαυριλα των ημερων!

Ra Ma είπε...

Road ομολογώ πως εγώ τώρα την έμαθα, είδες άμα έχεις παιδιά ή είσαι παιδί :))
Τα τραγούδια στο cd (δύο αγοράσαμε για ενίσχυση) πολύ όμορφα!

Καλό απόγευμα!!!

Ra Ma είπε...

Πολύ όμορφα είναι αυτά melissoula!!!

Καλό απόγευμα εις τας Ελβετίας!!!

Ra Ma είπε...

faraona μου, χαίρομαι να τη βλέπω να ασχολείται με τέτοια πράγματα. Και εσείς απ ότι θυμάμαι στο χωριό όλο και κάτι παραστάσεις στήνετε!!!!

Παραλίγο να ξεχάσουμε τι θα πει πολιτισμός. Για κάποιους δεν το συζητάμε, ...δεν το έμαθαν ποτέ!

Καλό απόγευμα!!!

Skouliki είπε...

επισηςςςςςς καλη βδομαδα :)

VAD είπε...

Εγω πάλι ο ασυγχώρητος,πώς έκανα τη μ@λ@κί@ και δεν είδα ότι μιλάς και για την κορούλα σου!Επιεικώς απαράδεκτος!
Να την καμαρώνεις!!!
Και ως γνήσιος χαζομπαμπάς(ακόμα και τώρα,μετά από τόσα χρόνια)αναφωνώ:
-Στα σπίτια των ωραίων ανδρών ένας κατουράει όρθιος!:))))

Καλησπέρα....

Ra Ma είπε...

skoulikaki μου σου εύχομαι καλό ΣΚ!!!

Ra Ma είπε...

VaD, όλα καλά, μην αγχώνεσαι! Ευτυχώς στο σπίτι έχω για συμπαράσταση έναν μικρούλη ακόμα, αλλά είμαστε και οι δύο ...ωραίοι άνδρες! (λέμε τώρα...) :)

Καλό ΣΚ!!!

Leviathan είπε...

poli omorfa ola auta!!!!prepei na itan ena pragmatika iperoxo 2imero!kalo sou vradi!

Ra Ma είπε...

Να είσαι καλά φίλε Leviathan. Το ευχαριστηθήκαμε όλοι μας!!!

Καλημέρα!!!