20/6/08

Velcro


Ο άνθρωπος από την αρχή της ύπαρξής του παρατηρεί τη φύση, προσπαθεί να αντιγράψει τους μηχανισμούς της για να τους εφαρμόσει στην καθημερινότητά του. Τα ζώα και τα φυτά που μέσα από πολύχρονες διαδικασίες έχουν προσαρμοστεί απόλυτα με το περιβάλλον, λύνοντας πρακτικά προβλήματα που έχουν πρωταρχική σημασία για την επιβίωσή τους, έχουν γίνει πηγή έμπνευσης των μηχανικών για τη δημιουργία νέων υλικών και κατασκευών.

Ο κλάδος της επιστήμης που ασχολείται με την άντληση ιδεών από τις φυσικές δομές για το σχεδιασμό μηχανολογικών κατασκευών ονομάζεται ΒΙΟΜΙΜΗΤΙΚΗ. Τον όρο εισήγαγε το 1969 ο Otto H. Schmitt, αφού είχε προηγηθεί το 1960 ο όρος ΒΙΟΝΙΚΗ από τον Jack Steele για να περιγράψει την αντιγραφή, τη μίμηση και την εκμάθηση από τη βιολογία.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα που έχουν εμπνεύσει τους επιστήμονες ή ακόμα βρίσκονται στο πεδίο έρευνας των επιστημών:

Τα πούπουλα του πιγκουΐνου gentoo (Pygoscelispapua) προσφέρουν θερμοκρασιακή σταθερότητα σε διαφορές θερμοκρασίας έως και 60οC. Η κατσαρίδα της ερήμου (Arenivagainvestigata) μπορεί και συλλέγει νερό από τον ξηρό αέρα. Οι τρίχες στην επιφάνεια του ποδιού της σαύρας gecko (Hemidactylusgarnotii) και ο τρόπος που διακλαδίζονται οι τένοντες των δακτύλων για να επιτύχουν ισοκατανομή του βάρους της, την βοηθούν να αναρριχείται σε κατακόρυφους τοίχους.

Η μαργαριταρόριζα που βρίσκεται στο κέλυφος πολλών ειδών, έχει στην βασική σύνθεσή της ένα ανθρακικό ασβέστιο που χρησιμοποιείται στις δημιουργίες σύνθετων υλικών. Ο τρόπος που λειτουργούν τα δομικά στοιχεία του σφουγγαριού, δηλαδή να συλλέγουν το φως από όλες τις κατευθύνσεις σε μεγάλα βάθη και να το μεταφέρουν στο εσωτερικό του οργανισμού τους, ήταν το έναυσμα για την ανακάλυψη των οπτικών ινών.

Ο ιστός της αράχνης είναι ακόμα αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων εδώ και πολλά χρόνια, αφού είναι ένα από τα ανθεκτικότερα υλικά. Δεδομένου του μικρού βάρους μπορεί να είναι έξη φορές ανθεκτικότερος από το ατσάλι, είναι ελαστικός και εκτείνεται μέχρι και 30% του αρχικού μήκους του αλλά το πιο σημαντικό χαρακτηριστό είναι η σκληρότητά του.

Μελετάται η δομή του ξύλου που παρουσιάζει εκπληκτική ιεραρχική οργάνωση με αποτέλεσμα τη μεγάλη αντοχή, τη δυσκαμψία και τη σκληρότητα. Υπάρχουν τροπικά πτηνά και σκαθάρια που το χρώμα τους δεν οφείλεται σε χρωστικές ουσίες αλλά σε μικροδομές που είναι διατεταγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να αντανακλούν συγκεκριμένα μήκη κύματος.

Τα ράμφη των τουκάν που είναι υπόδειγμα δυνατής και ελαφριάς κατασκευής, τα αγκάθια των σκαντζόχοιρων και των τρωκτικών της οικογένειας Erethizontidae αποτελούν θαύματα δομικής οικονομίας και ανθεκτικότητας.

Οι πυγολαμπίδες παράγουν φως παραμένοντας δροσερές, καταναλώνοντας σχεδόν μηδενική ενέργεια όταν ένας λαμπτήρας σπαταλά το 98% της ενέργειάς του σε εμπεμπόμενη θερμότητα. Τα σκαθάρια της οικογένειας Carabidae στο πίσω μέρος του σώματός τους, διαθέτουν έναν θάλαμο ανάφλεξης υψηλής απόδοσης που εκτοξεύει χημικά ενάντια στους εχθρούς του ενώ κάποια άλλα γεννούν τα αυγά τους πάνω σε ξύλα που μόλις έχουν καεί. Έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν με ακρίβεια την υπέρυθρη ακτινοβολία που παράγεται από τη φωτιά σε ένα δάσος από απόσταση χιλιομέτρων. (Η αμερικάνικη αεροπορία μελετά το θέμα…)

Η μελέτη των όζων στα μπροστινά άκρα των λοβών της ουράς της μεγάλης φάλαινας θα βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης των αεροπλάνων. Στο Βερολίνο θέλουν να κατασκευάσουν φτερά αεροπλάνου που να αλλάζουν σχήμα εν πτήση, μιμούμενα τα φτερά αρπακτικών ενώ στη Ζιμπάμπουε οι αρχιτέκτονες μελετούν τον τρόπο με τον οποίο οι τερμίτες ρυθμίζουν τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον αέρα στους λοφίσκους τους, ώστε να τον εφαρμόσουν στην κατασκευή βιοκλιματικών κτιρίων.

Οι Ιάπωνες ιατρικοί ερευνητές έφτιαξαν βελόνες που είναι οδοντωτές στην άκρη, για να ελαττώσουν τον πόνο που προκαλεί μια ένεση μιμούμενοι τις προβοσκίδες των κουνουπιών ενώ είναι πολλά τα παραδείγματα εφαρμογής της Βιομιμητικής στη ρομποτική και στην κατασκευή τεχνικών μελών, μυών και βραχιόνων στην ιατρική.

Το πιο αντιπροσωπευτικό είδος της βιομιμητικής είναι το velkro. Πηγή έμπνευσης το είδος αγκαθιού (burdock, Arctiumminus), του οποίου οι σπόροι είναι εφοδιασμένοι με «άγκιστρα» προκειμένου να προσκολλώνται στα ζώα ή σε ρούχα για να διασπείρονται εύκολα.

Velcro

Velcro, είναι η εμπορική ονομασία της σύνδεσης επιφανειών με την τεχνολογία hook-and-loop. Αποτελείται από δύο μέρη υφάσματος, το πρώτο είναι καλυμμένο από μικροσκοπικά άγκιστρα και το δεύτερο από μικροσκοπικούς βρόγχους. Όταν οι δύο πλευρές πιεστούν μαζί, τα άγκιστρα γαντζώνουν στους βρόγχους και κρατούν τα δύο μέρη σταθερά μαζί.

Η τεχνολογία hook-and-loop επινοήθηκε το 1941 (αλλού το 1948) από τον Ελβετό μηχανικό George de Mestral που έζησε στο Commugny της Ελβετίας. Η ιδέα του ήρθε όταν μετά την επιστροφή από ένα ταξίδι κυνηγιού με τον σκύλο του στις Άλπεις, προσπαθούσε να βγάλει τις κολλιτσίδες από το παντελόνι του και από το τρίχωμα του σκύλου του. Εξετάζοντας αυτές με το μικροσκόπιο ανακάλυψε τους μικροσκοπικούς γάντζους και σκέφτηκε την δυνατότητα δύο υλικών να συνδέονται με έναν απλό τρόπο, εάν κατάφερνε κάπως να πολλαπλασιάσει τα άγκιστρα και τους βρόγχους. Έτσι κατέληξε στην εφεύρεση του velkro. Είναι μια σύνθεση από δύο γαλλικές λέξεις, τη velousrs που σημαίνει βελούδο και από την crochet που σημαίνει γάντζος.

Αρχικά η ιδέα του δεν αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα οπότε μετέβει στη Lyon όπου εκείνη την εποχή ήταν το κέντρο της ύφανσης και κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη ενός υφαντουργού. Χρησιμοποίησε στην αρχή βαμβακερά υφάσματα αλλά σχίζονταν εύκολα και κατέληξε στο νάιλον, σε μια πρόσφατη για την εποχή επινόηση, που φαινόταν να έχει πολλά πλεονεκτήματα. Δεν έσπαζε, δεν σάπιζε, δεν μούχλιαζε και μπορούσε να παράγει πολλές ίνες διαφορετικού πάχους. Ήταν ιδανικό για τη κατασκευή των μικρών βρόγχων και μάλιστα κάνοντας διάφορες δοκιμές ανακάλυψε ότι είχε καλύτερα αποτελέσματα όταν ήταν ραμμένο κάτω από ζεστό υπέρυθρο φως -οι βρόγχοι διατηρούσαν το σχήμα τους και ήταν ανθεκτικοί. Μετά από πολλές δοκιμές, πήρε ένα ψαλίδι, έκοψε τις κορυφές των βρόγχων και έτσι δημιούργησε τα άγκιστρα. Στις επόμενες βελτιώσεις ενισχύθηκαν τα νήματα από πολυεστέρα.

Ο De Mestral, χρειάστηκε 10 ολόκληρα χρόνια για να δημιουργήσει μια αυτοματοποιημένη μηχανική διαδικασία παραγωγής του velcro. Το 1951 υπέβαλε την ιδέα του για ευρεσιτεχνία όπου και του χορηγήθηκε το 1955. Όταν το 1978 έληξε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του, προκλήθηκε πλημμυρίδα από φτηνές απομιμήσεις, προερχόμενες από Ταιβάν, Κίνα και Νότιο Κορέα. Σήμερα το όνομα velcro είναι το εμπορικό σήμα σε περισσότερα από 300 προϊόντα, σε περισσότερες από 159 χώρες.

Παρόλα αυτά το velcro άργησε να κατακτήσει την κλωστοϋφαντουργία. Πρώτα χρησιμοποιήθηκε στην αεροναυπηγική, για τα βοηθήσει τους αστροναύτες με τις ογκώδεις στολές, αργότερα από τους σκιέρ που η στολή τους έμοιαζε με των αστροναυτών για να ακολουθήσει ο χώρος των καταδύσεων. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για τη στήριξη θηκών στους τοίχους και στα παιδικά ενδύματα. Το velcro πάντως έγινε ευρύτερα γνωστό με την αποδοχή της χρήσης του από τη NASA .

Είναι ένα προϊόν εύκολο στη χρήση και η συγκράτηση που κάνει είναι εκπληκτικά ισχυρή, αρκούν 2 τετραγωνικές ίντσες κομματιού velcro για να συγκρατήσουν μια επιφάνεια 175lb. Είναι ασφαλές χωρίς να χρειάζεται συντήρηση και με ελάχιστη μείωση της αποτελεσματικότητάς του μετά από πολύ χρήση. Όμως, κάνει θόρυβο κατά την απομάκρυνση των δύο πλευρών, συσσωρεύονται τρίχες και σκόνη, οι βρόγχοι μπορεί να σπάσουν ή να επιμηκυνθούν μετά από μήνες τακτικής χρήσης, ενώ κάποια είδη ένδυσης μπορούν να υποστούν βλάβη εάν κάποιος επιχειρήσει βίαια. Ο δε θόρυβος το κάνει ακατάλληλο για ορισμένες εφαρμογές

Η ονομασία Velcro έχει συνδεθεί με το συγκεκριμένο τύπο προϊόντος. Η ίδια η εταιρία έχει απαγορεύσει στους εργαζομένους της να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο. «Velcro είναι το όνομα των εταιρειών μας και είναι σήμα κατατεθέν για τα προϊόντα μας. Δεν είναι γενικά η ονομασία του προϊόντος που δένει παπούτσια, τσέπες, και εκατοντάδες άλλα πράγματα. Το προϊόν είναι γενικά γνωστό ως "hook-and-loop fastener" ή "touch fasteners"».

Το velcro χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της πρώτης χειρουργικής επέμβασης τεχνικής καρδιάς.

Η NASA είναι ένας μεγάλος χρήστης του velcro. Κάθε διαστημικό λεωφορείο έχει δέκα χιλιάδες ίντσες μιας ειδικής έκδοσης velcro με βρόγχους που είναι κατασκευασμένοι από teflon, άγκιστρα από πολυεστέρα και γυάλινη υποστήριξη. Χρησιμοποιείται παντού, στις στολές των αστροναυτών, στον εξοπλισμό της πρόσδεσης, για προσωρινή κατοχή αντικειμένων, εσωτερικά στα κράνη για να ξύνονται οι αστροναύτες, στους δίσκους με τα γεύματα που συγκρατούνται από τους μηρούς τους.

Ένας άλλος μεγάλος χρήστης είναι ο στρατός των ΗΠΑ. Χρησιμοποιούν τη τεχνολογία hook and loop στις στολές για να συγκρατούν διακριτικά και αποσπώμενα κομμάτια ή συσκευές. Η εταιρία Velcro, δημιούργησε μια ειδική έκδοση του προϊόντος, που μειώνει το θόρυβο κατά τη χρήση πάνω από 95% για να μην προδίδετε έτσι η θέση των στρατιωτών. Η διαδικασία κατασκευής αυτής της έκδοσης παραμένει μυστική.

Ο David Letterman κατά την διάρκεια της εκπομπής Late Night στο NBC στις 28 Φεβρουαρίου του 1984, έδειξε πως ένας άνθρωπος με αρκετό velcro πάνω του, μπορεί να πηδήσει και να κολλήσει πάνω σε ένα τοίχο. Αυτό ήταν το γεγονός που έδωσε στο προϊόν εθνική δημοσιότητα. Ο Jeremy Bayliss και ο Graeme Smith στη Νέα Ζηλανδία, βλέποντας τους αστροναύτες να κρατιούνται από τους τοίχους στα διαστημικά τους ταξίδια, δημιούργησαν τον εξοπλισμό για τον "human fly" και τον πουλούσαν στην νέα Ζηλανδία. Έτσι εμφανίστηκαν εταιρίες που ενοικίαζαν τοίχους από velcro και ειδικές στολές για 400-500 δολάρια την ημέρα για διαγωνισμούς με στόχο ποιος θα φτάσει πιο ψηλά από το έδαφος.

Το σπορ μεταφέρθηκε στην Αμερική μετά από μια δημοσίευση στο Sports Illustrated. O Adam Powers and o Stephen Wastell του Perfect Tommy's bar στην Νέα Υόρκη, έγιναν οι διανομείς του εξοπλισμού στην Αμερική. Σήμερα υπάρχουν αρκετά μπαράκια στη Νέα Ζηλανδία που έχουν τέτοιους τοίχους για διασκέδαση.

Είδαμε στην ταινία "2001: A Space Odyssey", τους επιβάτες του διαστημοπλοίου να φορούν παντόφλες με σόλες από velcro, στο Star Trek για να συγκρατούν τον εξοπλισμό στους ιμάντες και στα παντελόνια, ακόμα το 1996 ο Τζον Φρανκενχάιμερ στην ταινία "Το νησί του Δρ Moreau", ο βοηθός του γιατρού χαριτολογώντας ισχυρίζεται ότι ο γιατρός κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την εφεύρεση του velcro. Έχει τόσο ενσωματωθεί στη λαϊκή κουλτούρα που έγινε και ρήμα, "velcroed" που σημαίνει ότι κάποιος έχει δεθεί με velcro.

Ο De Mestral κάποτε έδωσε μια συμβουλή στα στελέχη της Velcro: «Εάν οποιοσδήποτε από τους υπαλλήλους σας ζητήσει δύο εβδομάδες διακοπές για να πάει κυνήγι, λέμε "ναι"».


Συνοδεία Μουσικής:
Επιλoγή από το POSTCAST η αντίστοιχη ανάρτηση, με τον James Brown σε μια εκτέλεση του "It's A Man's Man's Man's World" που μου αρέσει πάρα πολύ. Τώρα γιατί διάλεξα αυτό το τραγούδι ....ούτε και εγώ ξέρω!

61 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

Ειχα αρχισει να ανυσηχω με την καλοκαιρινη τεμπελια αγαπητε Θυμιο. Λοιπον εχω να σχολιασω οτι απο τοτε που βγηκε το Βελκρο κανενα παιδακι δε ξερει να δενει φιογκο οπως μαθαινα εγω με τις ελβιελιτσες μου. Επισης εχω να δηλωσω "velcroed" στο παρον μπλογκ που μου ειναι το National Geographic της μπλογκοσφαιρας. Φιλια χρυσο μου!

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα δεν είναι τεμπελιά αγαπητό δεσποιναριον!!! Πολύ δουλειά!
Ξεκίνησα να διαβάζω για το velcro, πελάγωσα μετά με τη βιομιμητική, τέλος πάντων...
Αφού τώρα η ώρα είναι 2 και αντε να αποφασίσω τη μουσική επένδυση! Ελπίζω να τον ακούσεις το James γιατί όταν πέρασες από εδώ δεν είχε πάρει ακόμα τη θέση τoυ στην ορχήστρα!
Φιλιά και καλό ξημέρωμα!

δεσποιναριον είπε...

Εχεις δικιο, ξαναρθα και τον ακουσα!
Εμεις της καθυστερημενης ωρας εχουμε το προνομιο να διαβαζουμε και να ακουμε πρωτοι τα μεταμεσονυκτια ποστς . Ανταποδιδω τις ευχες και καλο Σαββατοκυριακο!

diva είπε...

Αγαπητέ Marconi,
τα θερμά μου συγχαρητήρια τόσο για το θέμα όσο και για το κείμενο.
[Ναι το διάβασα όλο]

Ra Ma είπε...

Ελπίζω δεσποιναριον να μην ήταν ο James Brown υπεύθυνος για την αδιαθεσία σου και να είσαι ήδη καλύτερα!
Περαστικά!

Ra Ma είπε...

diVa μου, στη αρχή μου φάνηκε ενδιαφέρουσα η έμπνευση υλικών και κατασκευών από τη φύση. Όσο το έγραφα (και πέρασε από σαράντα κύματα) τόσο το απομυθοποιούσα και επειδή όσο διάβαζα τόσο έχανα το στόχο, δεν είμαι σίγουρος πως βγήκε.
Χαίρομαι αν το βρήκες ενδιαφέρον!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!

νατασσΆκι είπε...

Εξαιρετικό
(και χαράς το κουράγιο σου καλοκαιριάτικα)
:)

--το συμπέρασμα: τα πάντα είναι τέλεια στη φύση, και καλά θα κάνουμε να την προσέχουμε και να την παρατηρούμε καλύτερα;

Φιλιά

(και πάλι μπράβο -πώς άντεξες κι έγραψες τόόόόόόσα; :p)
:)))))
Καλό Σαββατοκύριακο!!!!

Ra Ma είπε...

Βρε νατασσάκι μπας και μου κάνετε πλάκα! χα,χα,χα.
Δεν μπορώ να πω, και εμένα με ενθουσίασε στην αρχή! Για να το γράψω το ερέθισμα ήταν το National Geographic αλλά διάβασα δυο τρεις εργασίες πανεπιστημιακές, κάποια άλλα sites και όλες οι πληροφορίες για την ιστορία του velcro είναι από τη wikipedia. Δεν έκανα και τίποτα σπουδαίο!

Έχεις δίκαιο για τη φύση. Για να μπορέσουν όμως τα είδη να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες πέρασαν πάρα πολλά χρόνια και κάθε αλλαγή στα χαρακτηριστικά τους δεν κατέληγε πάντα σε επιτυχία, τα πιο προσαρμοστικά επιβίωναν.

Σκέφτομαι τώρα ότι τα ζώα και τα φυτά προσπαθούν να εναρμονιστούν με τη φύση ενώ ο άνθρωπος θέλει να φέρει τη φύση ...στα μέτρα του! Απογοητευτικο ε?, ίσως δείχνει και την αλαζονία μας ως νοήμονα ζώα!

Φιλιά και να περάσετε καλό Σαββατοκύριακο.

νατασσΆκι είπε...

"νοήμονα ζώα"..????

(έχω αρχίσει να αμφιβάλλω, τα τελευταία χρόνια, εγώ η αισιόδοξη! )

(το "πείραγμα" για τα πολλά που γράφεις, είναι μόνο στα χειρόγραφα, εδώ είναι αλήθεια θαυμασμός, ο Word counter μέτρησε 1626 λέξεις! :)))) )

και ξέχασα να σου πω πριν για τη μουσική -σούπερ :))

Επίσης ;)

La Gigi είπε...

μόλις αποφάσισες να κάνεις νέα ανάρτηση εδώ ήρθε ένας ήλιος τεράστιος και μια ζέστη ανεπανάληπτη (30+ σήμερα)!!!!
βγαίνω βόλτα, γιατί ξέρεις εδώ δεν κρατούν πολύ αυτά...
το βράδυ θα γυρίσω και θα διαβάσω προσεκτικά!!!!
φιλιά

υγ ο James όμως άπαιχτος, chapeau!

NdN είπε...

Φίλε Marconi, εξαιρετικό το άρθρο. Απορώ που λες ότι δεν σε ενθουσίαασε όταν το έγραφες. Εγώ προσωπικά δεν ήξερα για κανένα από αυτά τα ζώα που περιγράφεις στην αρχή του ποστ. Φυσικά ούτε για την ιστορία του Velcro ήξερα!

Να είσαι καλά!

Natalia είπε...

καλα το ξερουμε οτι εσυ δεν ενθουσιαζεσαι ευκολα

αραγε στο island ή το kitchen bar θα βαλουν φετος human fly? :)

υγ ωραιο post με τον James να δινει δυναμικο παρον και καλές πληροφοριες πηραμε

α! θα βαλω velcron στην τελευταια κολεξιον που θα παρουσιασω

faraona είπε...

θΥΜΙΟ ΜΟΥ !
Να πω κατι πολυ απλο ...
νομιζω οτι την βιομιμητικη πρεπει να αρχισουμε να την εφαρμοζουμε πρωτα απο το σπιτι μας.



Παρατηροντας τη φυση βεβαια και τα οντα της.
Αλλα πουουουουου!!!!Τετοια εξυπναδα μονο οι επιστημονες μπορουν να την εχουν ΕΕΕΕ????


Ρωταω γμτ. μου, μονο οι επιστημονες?
Εμεις οι υποδελοιποι ....στον υπνοοοοο μας???

τα φιλια μου

Ra Ma είπε...

Με άγχωσες νατασσάκι με το count των λέξεων! Τόσες πολλές είναι????
Ο J.B. στέκεται στο ύψος του! Μπορεί να είχε σαπίσει τη γυναίκα του στο ξύλο (πολύ άσχημο) αλλά δεν μπορώ να του κρατήσω κακία!
Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

Κάανε τις βόλτες σου melissoula γιατί ο καιρός έχει ...γυρίσματα! Μάζεψε ήλιο....
Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

Φίλε NdN να σου πω ότι είμαι μάλλον πολύ σκληρός με τον εαυτό μου. Άσε που δεν ξέρω να τον πουλάω ακριβά (στα επαγγελματικά αυτό!).
Μου άρεσε και εμένα πολύ η ιστορία ούτε και εγώ την ήξερα και σκέφτηκα να γράφω κάθε τόσο παραδείγματα βιομιμητικής. Με το velcro φοβήθηκα μήπως είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες που γίνει βαρετό.
Τα σχετικά με τα ζώα στην αρχή είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακά.
Σε ευχαριστώ μου δίνεις κουράγιο :)

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

Εσύ Natalia πολλά ξέρεις!!!
Τα velcro wall ήταν παλιά μόδα. Τώρα βλέπω πως δεν έγραψα ότι η εκπομπή Late Nnight έγινε στις 28 Φεβρ. 1984! (θα ενημερώσω το κείμενο) Πολύ πίσω. Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια είχα διαβάσει ένα αρθρο για το άθλημα και μου έκανε εντύπωση η ευρηματικότητα μερικών, ειδικά όταν είναι να βάλουν φράγκα στη τσέπη!!!
Κάθε μέρα παίρνω μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή, έχω θέμα βιτρίνες, αλλά δεν προλαβαίνω! Μπορεί να χρειαστώ εσένα και τις φίλες σου στη φωτογράφιση!!!!
Καλημέρα!!!!

Ra Ma είπε...

faraona μου πολύ καλή η πρότασή σου.

Να πω ότι αυτά που κάνουν οι επιστήμονες χρειάζονται γνώσεις, εξοπλισμό και ...χρηματοδότηση! Σίγουρα υπάρχουν πολλά άλλα απλά και κατανοητά σε εμάς από τα οποία θα μπορούσαμε να παραδειγματιστούμε (έχουμε και τη κληρονομιά των προγόνων μας), αλλά εμείς εδώ ανάμεσα στο τσιμέντο εκτός από τη φύση έχουμε αρχίσει να χάνουμε και τους εαυτούς μας...

Φιλιά και πολλές καλημέρες!!!

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα κι από δω Πειρατή! Χαράς το κουράγιο σου πραγματικά, άργησες αλλά μας εντυπωσίασες! Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση κι αυτή, μπράβο σου! Να έχεις μια όμορφη Κυριακή!

anamella είπε...

Καλό το άρθρο σου, αλλά να σου πω την
αλήθεια.... μου άρεσε καλύτερα ο James Brown .
Συγγνώμη δεν πειράζει !!!??
Καλή βδομάδα

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια, υπέροχο κείμενο.

Dr_MAD είπε...

Το κείμενο το σκάναρα χτες πριν φύγω για τη θάλασσα. Σήμερα, από τη θάλασσα (ΤΩΡΑ) το διάβασα ΟΛΟ στην παρέα. Μόλις απέκτησες 3 ακόμα αναγνώστες και σου στέλνουν και χαιρετίσματα πολλά LOL! :-D

Υπέροχο κείμενο, και μάλιστα από τα θέματα που έχουν περάσει (ξανά!!!) από το μυαλό μου για ανάρτηση! Αυτή τη φορά δε θα κάνω post που να σε αντιγράφει, όμως, μη φοβάσαι! Λες τελικά να είμαστε δίδυμες ψυχές? Γιατί μεγάλα πνεύματα είμαστε σίγουρα... χεχε

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Πατριώτη, με τελείωσες.....
Βρε χριστιανέ μου γιατί μου έκανες τέτοια ζημιά;

Πώς να συγκεντρωθώ με James Brown και μπλουζ συγκλονιστικό, που συνταράζει συθέμελα να διαβάσω σοβαρό θέμα;
Τον έχω ακούσει τρείς φορές και κάθε παράγραφο την πέρασα τετράκις....
Στη δεύτερη σταματώ και θα επανέλθω, αφού προηγουμένως κορεσθώ από το μπλουζ...
;-)))

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Kaveiros είπε...

Ζαλιστηκα!Που να τα καταλαβω ολα αυτα!

Σπύρος είπε...

Καλημέρα Μαρκόνι, μου αρέσει που κάθε σου ποστάκι είναι πραγματικά διαφορετικό :)

Μου άρεσαν τα παραδείγματα με τα ζωά στο πρώτο μέρος. Απίστευτες δυνάμεις τις φύσης. όσο για την πηγή του velrco ειναι κορυφαίος πως ένας άνθρωπος που πήγε να βγάλει κολλιτσίδες απο το παντελόνι του κατάφερε να δώσει πνοή σε νέει ιδέες και αντιλήψεις στην φύση και στην τεχνολογία και να δώσει φυσικά λύσεις και τεράστιες δυνατότητες.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Χαααα.... ώστε Velcro....

Θα γελάσεις...αλλά το ζητούσα μέχρι τώρα...ως χρατς-χρουτς...κάνοντας και τη χαρακτηριστική κίνηση...
Τώρα ξέρω.
:-))))
Τόσο ευρεία χρήση έχει; Κοίτα τώρα, τί μαθαίνει κανείς...το ωελψρο και στο διάστημα...

Θύμιο, εξαιρετικές οι αναρτήσεις σου. Κάθε φορά με χρήσιμες πληροφορίες,
Να είσαι καλά!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το άρθρο σου φίλε ραδιοπειρατή είναι φοβερό.Είναι ήδη κόπι πάστες στα έγγραφά μου.Μου άρεσε τόσο που θα το ψάξω και παραπέρα.

Την καλησπέρα μου

Ra Ma είπε...

Γειά σου Maria, να είσαι καλά!
Καλή εβδομάδα να έχουμε!!!

Ra Ma είπε...

Δεν πειράζει anamella αρκεί που ...πελάτης πέρασε και έφυγε με κάτι ικανοποιημένος!!!! χα,χα,χα
Είναι το κόλπο, κάτι θα αρέσει από τα δύο!
Καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

Πρέπει Πειραματικέ να ξεκινήσουμε τα projects το ...συντομότερο!!!!
ΚΑλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

Γιατρέ μου μόλις απέκτησα 3 ...λαθραναγνώστες! :)))
Μα στη θάλασσα αθεόφοβε! δεν είχε τίποτα πιο ενδιαφέρον????
Μια ...σύμπνοια την έχω εντοπίσει και εγώ!!!
Καλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

Ένα από τους λόγους Γλαρένια που διάλεξα αυτό το κομάτι ήταν η διάρκεια!!!! (πέρα από όλα τα άλλα!) Σου το στέλνω αν θελεις ;)
Καλή εβδομάδα πατριώτησα!!!

Ra Ma είπε...

Ναι Kaveire σε πίστεψα τώρα!!!
Καλή εβδομάδα βρε!

Ra Ma είπε...

Τα παραδείγματα Lock από τη φύση είναι εντυπωσιακά! Φαντάσου σε πόσα θα δουλεύουν μυστικά! Πρέπει να υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα.
Επίσης με εντυπωσίασε το κλικ που έκανε το μυαλό του τύπου!
Καλή εβδομάδα Σπύρο!!!

Ra Ma είπε...

Γλαρένια θα λες θέλω παπούτσια με velcro και αν σε κοιτάζουν παράξενα να λες ...αυτά με το χρατς-χρουτς!!!
Η NASA και ο στρατός οι καλύτεροι πελάτες!
Είπαμε, οι αναρτήσεις στα πλαίσια της ενημέρωσης και της επικοινωνίας!
Και πάλι καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

Δεν πίστευα island όταν το έγραφα ότι θα σας άρεσε τόσο πολύ! Έχω σκοπό να αναφέρω και άλλα παρδείγματα βιομιμητικής. Ευχαριστώ βρε!!!
Καλή εβδομάδα!!!

La Gigi είπε...

Το προϊόν είναι γενικά γνωστό ως "hook-and-loop fastener" ή "touch fasteners"».
ή και ως χριτσ-χρατσ σε απλά ελληνικά, χαχα.Καλά ελβετός το ανακάλυψε? και μάλιστα μετά από σχολαστική παρατήρηση της φύσης... εμ κάνουν και τίποτε άλλο?
Καλησπέρα πειρατή!!

Fatale είπε...

Μαρκόνι...
πώς τα κατάφερες και το έγραψες όλο αυτό με τέτοια ζέστη..???

επειδή τεμπέλιασα και δεν το διάβασα όλο να πώ μόνο πώς χρειάζεται σεβασμός στην τελειότητα της φύσης..αυτό με την πυγολαμπίδα εξαιρετικό!!!

Φιλιά
Καλό βράδυ...

La Gigi είπε...

αυτό με την άδεια για κυνήγι δεν το κατάλαβα..

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα fatale όταν είναι για ανάρτηση δεν καταλαβαίνω τίποτα! Παντός καιρού. Η πλάκα είναι τώρα το καλοκαίρι έχω περισσότερο προσωπικό ελεύθερο χρόνο, οπότε ...τρέμετε!!!
Αφού δάβασες τα πρώτα ...σε συγχωρώ!
Τα φιλιά μου! Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

melissoula το αγαπημένο σπορ των Ελβετών είναι το ...bird watching??? xa,xa,xa

Η ανακάλυψη ξεκίνησε όταν γύρισε από κυνήγι και προσπαθούσε να βγάλει τις κολιτσίδες από το παντελόνi του. Για αυτό λέει αν κάποιος υπάλληλός τους ζητήσει άδεια να πάει για κυνήγη να του τη δώσουν! Δεν προσέχεις μου φαίεται!!!

Καλημέρα!!!!
(μπαίνω πάλι στο κόσμο του excel!)

La Gigi είπε...

που να τα συνδυάσω...έχει μεσολαβήσει και τόση πληροφορία εν τω μεταξύ. εντάξει τώρα το κατάλαβα!! θενκς γιου ντιαρ.
στο excel πάντως γίνονται τα μεγαλύτερα μαγειρέματα.. άντε και καλά κέρδη!!

δεσποιναριον είπε...

excel-lent post και καλημερουδια.

Skouliki είπε...

δεν ξερω τιποτα απο ολα αυτα και εχω και αγνωστες λεξεις ..να παω σχολειο παλι ?

Ra Ma είπε...

Δεν πειράζει melissoula, γιατί είμαι εδώ βρε????
Κάνεις κα΄τι ωραία σεναριάκια με to excel και εμφανίζεις ότι αποτέλεσμα επιθυμείς!!!!
Καλημέρα!

Ra Ma είπε...

Αφού είπαμε skoulikaki ότι θα κάνουμε ιδιαίτερα! Δεν είναι για σχολείο τώρα!!!
Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

Τώρα τελευταία δεσποινάριον το παρατήσα ότι είσαι μεγάλη ...ατακαδόρισα!!!!
Καλημέρα

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Και βέβαια Θύμιο μου και βέβαια να το στείλεις....
ντάμπλιγιου,ντάμλιγιου,ντάμπλιγιου τελεία...
α-διόρ-θω-τη τελεια κομ....


Τρελαίνομαι, λέμε....
:-)))

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

La Gigi είπε...

Μαρκόνη τι μέρμυγκας είναι ετούτος?? που τον βρήκες καλέ??

Ra Ma είπε...

α-διόρ-θω-τη γλαρένια, με την πρώτη ευκαιρία ....ταχυδρόμοοοοος!
Καλό ξημέρωμα.

Ra Ma είπε...

Κάτσε καλά melissoula γιατί ο μέρμυγκας έχει κάτι ...σαγόνια!
Ήταν κάτω από ένα πεύκο, του έλειπε ένα πόδι και ήταν ευκαιρία έτσι ακίνητος που ήταν να τον φωτογραφίσω! Μην μου τον τρομάξεις με την βεντάλια σου!
Καλό ξημέρωμα!

So_Far είπε...

Το velcro αποτελεί την πύλη ενός κομματιού της τεχνολογίας σε πραγματικά νέους κόσμους.
Που έχουν να κάνουν και με την εξοικονόμηση ενέργειας
Συγχαρητήρια Radio Marconi, χαίρομαι πάρα πολύ όταν διαβάζω τέτοια άρθρα και ακόμα περισσότερο που είμαστε φίλοι
Έχει δίκιο το δεσποινάριο, είστε το National Geographic της μπλογκόσφαιρας
Συμβουλή: ζητήστε άμεσα τις 15 μέρες άδεια , χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του αφεντικού της Velcro
Το πιθανότερο είναι να μην το έχουν καν ακούσει όταν θα το πείτε, αλλά επιμείνετε
Καλημέρες

Ανώνυμος είπε...

Συνηθως διαβάζω βιαστικά στο ίντερνετ αλλά αυτό το πόστ με απορρόφησε ...
δεν είδα που θενα να γράφεις οτι το λέμε και ...σκρατς ή κάπως έτσι

mrs Smith είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα σου.
Πίσω από τις πληροφορίες (δεν γνώριζα τίποτα) αυτό που βλέπω είναι η σοφία της φύσης. Αυτής της αστείρευτης πηγής γνώσης που είναι απλωμένη γύρω μας και καθόλου δεν την εκτιμούμε, δεν την σεβόμαστε, δεν γινόμαστε μαθητές ταπεινοί.
Έχουμε αποκοπεί ενώ είμαστε και εμείς ως βιολογικά όντα κομμάτι της.
Ευτυχώς ορισμένοι από εμάς βλέπουν διαφορετικά, σκέφτονται, εμπνέονται, και΄εφαρμόζουν τις διδαχές προς ώφελος της ανθρωπότητας.
Αυτή βέβαια είναι μόνο η μία όψη.
Καλό Σαββατοκύριακο :)

δεσποιναριον είπε...

Μαθαυριο μπαινει Ιουλιος Μαρκονι μου. Δεν υποννοω τιποτα ιδιεταιρο. Καλο σου Σαββατοκυριακο και φιλια!

Ra Ma είπε...

Αγαπητή So_Far αυτό με την εξοικονόμηση ενέργειας δεν το είχα σκεφτεί.
Με το που σκέπτομαι και μόνο το βλέμμα αυτών όταν θα ζητήσω άδεια για να πάω κυνήγι, πεθαίνω στα γέλια!!!
Καλό ξημέρωμα!!!
(αφού πρώτα κάνουμε μια βόλτα...)

Ra Ma είπε...

Εισαι ξεχωριστός logicomix, καινούργια ανάσα στο χώρο που τη χρειάζεται και μου αρέσει πολύ!!!
Έχεις δίκαιο, αυτό το χρατς-χρατς δεν το ανέφερα, με παρέσυρε η ιστορία.
Ευχαριστώ και καλό ξημέρωμα!!!

Ra Ma είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσε mrs Smith. Σε ένα post τον Απρίλιο για τη Γαία, αναφέρω της θεωρία της Γαίας που αναφέρεται στη στενή σχέση της Γης με το ζωϊκό και φυσικό κόσμο, και στη μεταξύ τους αληλοεξέρτηση.
Από την άλλη οι επιστήμονες το κάνουν με τις χορηγίες εταιριών που ο μόνος τους σκοπός είναι το κέρδος... όπως υπονοείς και εσύ. Ελπίζουμε μόνο να είμαστε και εμείς και η φύση κερδισμένοι από αυτό!
Ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο!!

Ra Ma είπε...

Πάμε δεσποιναριον προς το παρόν μια βολτίτσα, έχουμε χρόνο για τον καζαμία!!!!
Φιλιά και καλό ξημέρωμα!!!

mrs Smith είπε...

Λοιπόν το διάβασα το περί ΓΑΙΑΣ πόνημά σου. Μου αρέσει που προσεγγίζεις σφαιρικά το θέμα που πραγματεύεσαι, και με πολλές λεπτομέρειες.
Σαν χρονοταξίδι ήταν να πηγαίνω στον Απρίλη και να ψάχνω....
Ευχαριστώ για την υπόδειξη :)

Κατά τα άλλα το μόνο σίγουρο είναι ότι οι "εταιρίες" θα κερδίζουν.
Εμείς και η φύση....θα δούμε....
Όταν γίνεται κάτι "μόδα" όπως η οικολογία τώρα πιά...γίνομαι λίγο καχύποπτη. Αλλά μπορεί να συμπαρασύρει ωφέλη για το ζητούμενο...Ας αισιοδοξούμε και λίγο. Σημασία έχει ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει και μέσα μας. Πως δηλαδή αντιλαμβανόμαστε το μεγαλείο της ζωής που ώς γνωστόν είναι εύθραυση και κατατάσσεται στα προστατευόμενα είδη...:)
Δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμη?
Κακώς !!!!!

Καλό μήνα να έχουμε :)

Ra Ma είπε...

mrs Smith και εγώ με την οικολογία είμαι υποψιασμένος. Αυτή τη στιγμή ο πόλεμος γινεται για την ενέγεια, για το ποιός θα έχει το πάνω χέρι τα επόμενα χρόνια που το πετρέλαιο θα τελιώσει. Και οι ισχυροί δεν υπολογίζουν τίποτα ή μάλλον πόσα θα βάλουν στη τσέπη τους!!! Και η απορία μου είναι για ποιούς φροντίζουν, για τα παιδιά των παιδιών των παιδιών τους?
Και εγώ νοιώθω ότι μια αλλαγή γίνεται στην νοοτροποία του κόσμου.
Λες σε λίγο καιρό να λέμε είμαστε άνθρωποι-άνθρωποι! (όπως καρέτα-καρέτα).
Καλημέρα και καλό μήνα!