27/6/08

Monte Carlo

Δυναμώστε τη μουσική, ξεσκονίστε τις βαλίτσες και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στο Μόντε Κάρλο! Πριν ξεκινήσουμε, στα γρήγορα να μάθουμε δυο τρια πράγματα για την περιοχή.

Το πριγκιπάτο του Μονακό βρίσκεται κυριολεκτικά στην αγκαλιά της Γαλλίας εκτός της μιας πλευράς που βρέχεται από τη Μεσόγειο. Είναι μόλις 1,95 τ.χλμ και καταλαμβάνεται ολόκληρο από την ομώνυμη πόλη. Το Μόντε Κάρλο, η πολυτελής λουτρόπολη με το φημισμένο καζίνο, την πανοραμική θέα , τους γραφικούς δρόμους και το γνωστό ράλι, είναι μια από τις τέσσερες περιοχές που αποτελούν το πριγκιπάτο και βρίσκεται πάνω στις πλαγιές λόφων, στο κεντρικό τμήμα της περιοχής.

Τον Ιούλιο του 2005 αρχηγός κράτους ανέλαβε ο Αλβέρτος Β' (γνωστός αθλητής του Ολυμπιακού αθλήματος μπόμπσλεντ!!!), παραλαμβάνοντας την ηγεσία του πριγκιπάτου από τον πατέρα του, Ρενιέ Γ'.

Έχουν βρεθεί ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας στη περιοχή τα οποία χρονολογούνται από την Νεολιθική εποχή. Στα αρχαία χρόνια πέρασε διαδοχικά στην κυριαρχία των Φοινίκων (10ος αι. π.Χ.), των Ελλήνων (5ος αι. π.Χ), των Καρχηδονίων και των Ρωμαίων.

Το 1297 η γενοβέζικη ισχυρή οικογένεια των Γκριμάλντι, κατέλαβε την περιοχή του Μονακό. Αν και σύμμαχοι των Γάλλων, το 1524 οι Γκριμάλντι αναγκάστηκαν να ζητήσουν προστασία από την Ισπανία φτάνοντας το 1605 η προστασία να έχει μετατραπεί σε πραγματική κατοχή. Το 1641 με τη συνθήκη της Περόν, η Γαλλία ανέλαβε και πάλι την προστασία του πριγκιπάτου ενώ το 1793 το καθεστώς της Γαλλικής Επανάστασης αφαίρεσε την εξουσία από τον οίκο Γκριμάλντι και προσάρτησε την περιοχή στα εδάφη της. Μετά την πτώση του Ναπολεόντα Α', οι Γκριμάλντι επέστρεψαν στον πριγκιπικό θρόνο (όπου και κυβερνούν μέχρι σήμερα ) και το 1814 με τις αποφάσεις του Συνεδρίου της Βερόνας, το Μονακό τάχθηκε υπό τη προστασία της Σαρδηνίας. Η έκταση του πριγκιπάτου μειώθηκε, όταν το 1960 παραχωρήθηκε στη Γαλλία η Νίκαια και ένα χρόνο μετά οι περιοχές Μαντόν και Ροκαμπρέν. Το 1861 το πριγκιπάτο ξανακέρδισε την ανεξαρτησία του (κάτω από γαλλικό έλεγχο), ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα καθιερώθηκε η τελωνειακή του ένωση με τη Γαλλία.


Στις αρχές του 20ού αι. η δυναστεία των Γκριμάλντι έμεινε χωρίς άρρενες διαδόχους, αλλά η συνέχεια του οίκου εξασφαλίστηκε με τους γάμους των θυγατέρων των τότε πριγκίπων, οι οποίες έδωσαν το όνομα των Γκριμάλντι στους συζύγους τους.

Ο Ρενιέ Γ' έγινε πρίγκιπας του Μονακό το 1949 όταν η απεξάρτηση από τη Γαλλία είχε αρχίσει να σταθεροποιείται. Παντρεύτηκε την Αμερικανίδα ηθοποιό Γκρέις Κέλι, η οποία το 1982 σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ο ίδιος πέθανε το 2005 μετά την άσχημη κατάσταση της υγείας του.

Για το τι θα επισκεφτείτε ανατρέξτε στην επίσημη σελίδα του πριγκιπάτου. Σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει η δόμηση των κτιρίων, το ένα πάνω στο άλλο και όλα μαζί πάνω στους βράχους με τους φιδογυριστούς δρόμους. Άλλωστε με βάση τα στοιχεία του 2002, θεωρείται η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου με 16.842 κατοίκους ανά τ.χλμ.

Θα σας πω μόνο ότι το γκραν πρι παραμένει το πιο εκθαμβωτικό (και εμπορικό) γεγονός της Φόρμουλα 1 και έχει την υψηλότερη τηλεθέαση. Μόνο οι αποστολές που συμμετέχουν αριθμούν περίπου 4.000 άνθρώπους και με αποσκευές που ζυγίζουν πάνω από 760 τόνους.

Ο λόγος για όλα αυτά ήταν να ακούσουμε ένα χαρούμενο τραγουδάκι, να δούμε δυο-τρεις καλοκαιρινές φωτογραφίες και να ευχηθώ καλό καλοκαίρι σε αυτούς που ήδη απολαμβάνουν ή σχεδιάζουν τις διακοπές τους! Πως τα έμπλεξα έτσι…



Η φωτογραφία του ηλιοβασιλέματος είναι στον Πόρο, στη θάλασσα του Γαλατά και έχει τραβηχτεί πριν 10 χρόνια από μηχανή μιας χρήσης που πωλείται στα περίπτερα. Οι υπόλοιπες είναι πριν 8 χρόνια, από ένα πρωινό μπαίνοντας στη Λευκάδα μετά από μια εβδομαδιαία περιπλάνησης στα όμορφα και σε κάποια απρόσητα νησιά του Ιονίου. Ο ήλιος και στις δυο περιπτώσεις ζωγραφίζει με το χρώμα του τη φύση.

Λοιπόν, νοικιάζουμε ιστιοπλοικό (αυτό το κόστος τουλάχιστον προς παρόν το αντέχουμε!) και ξεκινάμε ταξιδάκι για τα νησιά του Αιγίου και όποιος αντέξει μετά μέχρι τα κοσμοπολίτηκα λιμάνια του Μόντε Κάρλο!

Και για τα κορίτσια που τους υποσχέθηκα βόλτα (ναι ναι, εσύ και εσύ, μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε), μόλις φτάσουμε θα πάμε αεροδρόμιο να πάρουμε τη Natalia (της το έχω υποσχεθεί από πέρσι!) που έρχεται από Ρωσία, μήπως κάνουμε και τη φωτογράφιση που λέγαμε. Στη συνέχεια μας περιμένει βόλτα στους γραφικούς δρόμους της πόλης με το ανοικτό αυτοκίνητο, το κασσετόφωνο να παίζει Ξάξακες στη διαπασών και τα φουλάρια να ανεμίζουν στον αέρα!

Συνοδεία Μουσικής: Επιλoγή από το POSTCAST η αντίστοιχη ανάρτηση, με τους Ξάξακες να ερμηνεύουν ένα χαρούμενο και glam τραγούδι, το Monte Carlo, άλλωστε αυτός ήταν ένας από τους λόγους για αυτή την ανάρτηση!

40 σχόλια:

νατασσΆκι είπε...

Απαπαπαπα!!!
Με τον πόνο μας παίζεις, μέσα στη νύχτα!
:) :) :)

Ένα από τα "ταξιδιωτικά" μου όνειρα είναι -μια και η λατρεία στην F1 θεωρείται δεδομένη.
Πού θα μου πάει!

Πολύ καλό πάλι :)

Καλό Σαββατοκύριακο, φιλιά!

Ra Ma είπε...

Για να ανέβουμε βρε νατασσάκι τα γράφω!!! Βλέπω φίλους να φεύγουν, τη blogg-ο-γειτονιά να πηγαίνει σιγά-σιγά διακοπές και ...θέλω και εγώ!!!
Ένα virtual ταξιδάκι ήταν προς το παρόν και εύχομαι γρήγορα να πραγματοποιηθούν τα ταξιδιάρικα όνειρά σου!!!!
Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!!

δεσποιναριον είπε...

παμ παραπαμ πα παμμμμ ερχομαι αργα και λεω ας νυσταξω διαβαζοντας κανενα μπλογκακι! και αντ' αυτου ξυπναω -να το ματι - και λεω να προσπερασω τη νυχτα με μια κονβερτιμπλ!!!
Τι virtual μου λες! ολοκληρη μερα περασε κι αυτη ηταν η πιο ζωντανη στιγμη.. Φιλια και καλο Σαββατοκυριακο!

So_Far είπε...

Χτες που διάβασα ότι θα μας πας Μοντε Κάρλο, σκέφτηκα : "να δεις που ετοιμάζει καζαμία και θα έχει κανένα καινούριο ψεκαστικό υγρό που θα το έχει ονομάσει Μόντε Κάρλο..."
Και μπαίνω σήμερα το πρωί και μας έχεις ετοιμάσει κανονικό ταξίδι ...
Ράδιο Μαρκόνι, νομίζω ότι ούτε το δεσποινάριον ούτε εγώ ούτε η Ναταλία θα αρνηθούμε την πρόσκλησή σας, είστε ένας πραγματικός κύριος αφήστε που στα glam ταξίδια, αποδεικνύεστε μαιτρ
Καλό Σ/Κ σας εύχομαι

ΥΓ Οι φωτογραφίες καταπληκτικές , ακόμα και με μηχανή περιπτέρου

Ra Ma είπε...

Βόλτες μέχρι το πρωϊ δεσποιναριον, "παμ παμ παμ, Θυμάμαι όλα τα αστέρια μου μιλούσαν το ξημέρωμα... παμ παμ παμ". Να κάτσουμε λίγες μέρες λέω γιατί βλέπω τη melissoula να καταφθάνει με τις βεντάλιες της! Δεν τα χάνει κάτι τέτοια!!!!
Καλημέρα Γουάσινγκτον!!!!

δεσποιναριον είπε...

Χτες το βραδυ εψαχνα να βρω που υποσχεθηκε να μας παει βολτα γιατι δε θυμομουνα κατι απο παλια! Ειδες συνταξιδιωτισσα κι εγω Καζαμια περιμενα (ειχα ετοιμασει μαλιστα τα ψεκαστηρια μου, και το ψαθινο καπελλο του αγρου. Αντ' αυτου ομως χρειαζομαστε σπρευ αντιηλιακο και μαντηλι να δεσουμε στα ατιθασα μαλλια να μη μπερδευτουν με το μιστραλ!!!
Επισης πρεπει να συμφωνησω μαζι σου για τις φωτογραφιες, ακομα και με τα παιχνιδακια κανει θαυματα. Ξερει καλα το μυστικο και το ειχε πει και σε μενα μια φορα. Βαζει το ματι την καμερα και την καρδια στην ιδια ευθεια.
Μα που ειναι τελοσπαντων αυτη η Ναταλια! Πφ!

δεσποιναριον είπε...

Καλημερα Αθηνα!

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα αγαπητή So_Far, λέτε να πηγαίναμε με ...ψεκαστικό αεροπλάνο? Δεν έχω θαλαμηγό αλλά ξέρω πως να μας πάει ο αέρας! Τώρα πως θα δέσουμε δίπλα στα θηρία δε ξέρω...

Ελπίζω να περάσατε ωραία, να ρίξατε ένα χαμόγελο και να μην μου ..πουντιάσατε!!!

Η φωτογραφία στον Πόρο όταν εμφανίστηκε δεν το πίστευα! Στο σκανάρισμα εμανίζονται σκουπίδια, δακτυλιές και τα χρώματα είναι λίγο αλλοιωμένα.
Και επιτέλους εκείνο το θέμα που λέγαμε πρέπει να το ξεριζώσουμε, θέλει σκάλισμα και πότισμα για να αποδώσει καρπούς!
Καλημέρα!!!!!

Ra Ma είπε...

Αυτή η Natalia δεσποιναριον τώρα τελευταία πολύ με στήνει και οι δουλειές με τα περιοδικά τρέχουν και με πιέζουν πολύ! Και αυτό το κινητό το έχει μονίμως κλειστό!!!!!

Ανώνυμος είπε...

στα φτηνιάρικα μας πήγες πάλι!!! Βρήκα που θα πάω φέτος low budget διακοπες!!

La Gigi είπε...

ααα έρχομαι κι εγώ από εδώ κατευθείαν και θα σας βρω εκεί! και μετά θα με πάρετε μαζί σας να με αφήσετε στη Μύκονο!!

υγ η Ιουστίνη που είναι??? αργεί βρε παιδί μου...

La Gigi είπε...

και βέβαια θα φέρω τις βεντάλιες μου Μαρ κον άκι! πως θα τριγυρνάω ιδρωμένη ανάμεσα στους Μονεγάσκους.. άσε που μπορεί να είναι και κανένας πρίγκηπας εκεί...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ψυχίτσα μου,
ας μπορούσαμε να φύγουμε εδώ και τώρα έστω και για Λευκάδα, Παξούς, Σκόπελο.. όπου υπάρχει λίγο πράσινο τέλος πάντων

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιες

Natalia είπε...

κι ελεγα... θα κρατησει αραγε την υποσχεση του για monte carlo?

δεσποινα εδώ είμαι... μολις γυρισα απο Πεκινο, οπου εκανα διαφημιστικη φωτογραφηση για τους ολυμπιακους αγωνες :)

σε μια ωρα ραντεβου στο Ελ Βενιζελος... και ουουπς φυγαμε

τη φορμουλα 1 τη χασαμε για φετος, αλλά αυτη την εποχη θα βρουμε ολη τη jet set...

υγ 1 so far χαιρομαι για τη γνωριμια
υγ marc το κινητο μου για σενα ειναι παντα ανοιχτό
υγ τετοια φωτογραφια με μηχανη μιας χρησης? μεγαλος καλλιτεχνης ο marc

Σπύρος είπε...

Πολύ VIP ποστάκι :)...λοιπον ετοιμάσου για του χρόνου FORMULA σε μπαλκόνι 5 αστερου ξενοδοχείου και μετα ποτάκια αναχείρας :) χε χε ε....

Ra Ma είπε...

Τσάμπα πράμα laxanaki. Έχω και τηλέφωνα να θες!!! Δεν αξίζει μια φορά ο ψηλός να σου κάνει την έκπληξη? :)))
Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

melissoula δεν μπορεί, ο πρίγκηπας κάπου εκεί θα είναι και θα περιμένει να τον ανακαλύψεις!
Εντάξει λοιπόν, έρχεσαι μαζί μας στην επιστροφή και σε αφήνουμε Μύκονο, αν και είναι δύσκολο το λιμάνι όταν έχει αέρα!
Η Ιουστίνη μετά που χόρεψε τον πενηντάρη, ...ε'ιναι στη λίμνη και γράφει!!!
Καλημέρα!!!!

Ra Ma είπε...

Μια βόλτα Γλαρένια εδώ δίπλα στα νησάκια μας, μεταξύ μας μια χαρά είναι, ακόμα και αυτά που είναι χωρίς δέντρα!!! Για πιο φτηνά δεν ξέρω....
Καλημέρα!!!!

Ra Ma είπε...

Είπα και εγώ, πάλι θα με στήσει? Κρατώ πάντα τις υποσχέσεις μου. Να σου συστήσω τη So_Far που είστε συνάδελφοι! Τώρα που το σκέφτομαι και εσύ πολλά ταξίδια κάνεις! χμ...
Jet set και jet ski έχω, φόρεσε τον εξοπλισμό και πάμε βόλτες, σβουμμμμμ σπλατςςς!!!
(περιμένω με αγωνία να μάθω την αλήθεια!)
Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

LOC, VIP πολύ καλό!!! Σπύρο, λες να ζήσω τέτοια τέτοια μεγαλεία???? χα,χα,χα. Πάντως αρκετοί φίλοι μου πάνε Ιταλία για να δουν formula. Λες???
Καλημέρα!!!

Ανώνυμος είπε...

καλημερα!!!

κοσμοπολιτικο και πολυ ομορφο το monte carlo!
η θα ζεις με glamour, η θα ζεις ψωριτικα οπως ειχε πει ενα μυκονο-freak στυλ χατζηφωτιου καποτε!
ωραιο το τραγουδακι...μια καλη κυριακη ευχομαι!!!

NdN είπε...

Καλημέρα Marconi,

Και εγώ λέω να έρθω να σας βρω απευθείας εκεί. Θα χάσω την βόλτα με το ιστιοπλοικό, αλλά τι να κάνουμε!

Αυτό το GP στο Μonte Carlo μου έχει κολλήσει και μένα. Πήγα στη Monza, Silverstone, ετοιμάζομαι και για Spa, αλλά θα ήθελα πολύ να πάω κάποια φορά και το Μonte Carlo.

Καλή Κυριακή εύχομαι!

Unknown είπε...

Eίχα βρεθεί στο Μόντε Κάρλο και στο Μονακό πριν 3 καλοκαίρια και μπορώ να πως πως είναι ένας υπέροχος προορισμός! Αρκεί βέβαια να έχει κανείς $$$ για ξόδεμα.
Το νερό το εμφιαλωμένο έκανε 4 euros....Πάντως εκτός απ' το καζίνο κτλ ένιωθες έστω και για λίγο κοσμοπολίτης.

Καλησπέρα Marconi!

Natalia είπε...

εχω δει δοκιμαστικα F1 στο silverstone, αληθεια...

εγω να σε στησω? jamais
monte carlo for ever

ευχαριστω και για τις συστασεις

οι αληθειες το βράδυ, την ωρα που τα φαντασματα των πειρατων της Penzance, αγκαλιαζουν τις ακτες της Κορνουαλης...

Kaveiros είπε...

Κοσμικοι πειρασμοι...

La Gigi είπε...

Markoni δεν έχεις δει φορμουλα?? ωωω πρέπει οπωσδήποτε. εγώ μόνο μια φορά όταν έγινε το πρώτο στην Πόλη! και μόνο ο ήχος από τις μηχανές στην εκκίνηση είναι όλα τα λεφτά. του χρόνου Μονακό? φύγαμε βρουυυυυυμμμμμ

υγ στεναχωρέθηκα που πήραν οι θουπθουθου το euro.. ήθελα τον Joachim Löw και τον Ballack πρωταθλητές :(

Ra Ma είπε...

xa,xa una mama άσχετα με το αν συμφωνώ, αυτές οι δηλώσεις και το στυλ μου αρέσουν!!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

Θα χάσεις το καλύτερο Ndn, ταξίδι με το πανάκι!!!! Τελικά απ΄ ότι βλέπω μόνο έγω δεν έχω παρακολουθήσει φόρμουλα!!!!
Καλημέρα και ακλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

Και εσύ SAMAEL εκεί για διασκέδαση? Αααα, κάτι πρέπει να κάνω! Δυστυχώς η ακρίβεια μας έχει γονατίσει και έχει περιορίσει τις ημέρες των διακοπών. 4 ευρώ πριν 3 χρόνια το μπουκαλάκι!!!! Άσε που από καζίνο μόνο απ΄έξω έχω περάσει! Κανονικός κοσμοπολίτης είμαι δηλαδή.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

Και εσύ Natalia της φορμουλας? Ελπίζω να κρατάς τις υποσχέσεις σου, γιατί απόψε τα φαντάσματα βγήκαν, τρόμαξε όλη η Κορνουάλη αλλά την αλήθεια ...δεν την είδα!!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!!

Ra Ma είπε...

Κοσμικοί πειρασμοί kaveire, είναι όμως καλό ή κακό αυτό?
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

Δεν έχω δει βρε melissoula!!! Για τον θόρυβο από τις μηχανές μου έχουν πει όλοι!
Στεναχωρέθηκες που έσκισε ο Ballack το φριδάκι του??? Γενικώς χώμα ήταν, και η Ισπανία σαφώς καλύτερη. Μη στεναχωριέσαι βρε!!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

"ζαχαρούλα.." είπε...

καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!!!

όλα είναι τέλεια.. αυτή η ferrari με χαλάει λίγο!!!!!!!!!!!!!!!

φιλιά!!!!!!!!!!!!

Ra Ma είπε...

Γειά σου ζαχαρούλα, ακόμα γραφείο είμαι και όλα λειτουργούν ομαλά!!!!!
Η ferrari είναι της εταιρίας μου, από ένα παλιό παιγνίδι με το που θέλω να δω το nick name μου!!!
Καλό βράδυ!!!!

betty είπε...

Marconaki, ελπίζω ανάμεσα στα φουλαρια που ανεμίζουν και τα στριμωγμένα ρώσικα προιόντα, να έχει προβλεφθεί χώρος και για ορισμένες...συζύγους!!!
Χαχα, για τσίμπημα στο μάγουλο είσαι ατιμούλη!!! Πολύ ατμοσφαιρικό ποστ, ξετρελλάθηκα με την τελευταία πανοραμική φωτό...

Ra Ma είπε...

Έλα βρε betty, ένα αστείο κάναμε και εμείς...
Το τραγουδάκι με τους Ξάξακες σου άρεσε?
Δεν πρόλαβα απόψε ανάρτηση, θα είναι special αφιερωμένη σε σένα!!!!
Καλό ξημέρωμα!!!!

betty είπε...

Πάρα πολύ μου άρεσε το τραγουδάκι, πολύ καλοκαιρινό και ταιριαστο με τη Ριβιέρα...ώπα και τι θα είναι άραγε η νέα ανάρτηση, με τρώει η περιέργεια !!

Ra Ma είπε...

Η αγωνία σου betty ...έλαβε τέλος!!!

ZouZouna είπε...

Mια και φτάνει. Πήγαμε, πήγαμε.... στα νειάτα μας. Τέλος! Οσο για τον Γαλατά, έλα για συναγωνισμό. Εχω απο το...85 ! χι χι χι ! η παλιά είναι αλλιώς!

Ra Ma είπε...

zouzouna τελικά βλέπω με κάποιο τρόπο όλοι έχετε πάει!!!!! Για δείξε κάτι απο Γαλατά να δούμε!