14/3/08

Ένας Κόκκος Σταριού

Είμαι ένας κόκκος σταριού,
Κρατάμε στη χούφτα σου κλείσε τα ματιά σου
Και άφησε με να σου διηγηθώ την ιστορία της ζωής μου.

Κατάγομε από τη μακρινή μεσοποταμία. Από νωρίς εξαπλώθηκα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και αποτέλεσα τη βασική τροφή του ανθρώπινου είδους.

Προσαρμόσθηκα σε όλα σχεδόν τα κλίματα, που ο άνθρωπος με ταξίδεψε. Πέρασα πολλές αντιξοότητες, φτωχά εδάφη, ξηρασία, δυνατούς ανέμους. Όμως πάντα κατάφερνα να επιβιώνω και να γίνομαι τροφή για τον άνθρωπο.

Τα τελευταία 50 χρόνια, ο άνθρωπος μ’ έδιωξε από τα χωράφια του, γιατί όπως ισχυρίζεται δε δίνω μεγάλες παραγωγές και δε φέρνω πολλά χρήματα στο σπιτικό του. Μ’ εκτόπισε σε πολύ άγονες και απομακρυσμένες περιοχές. Με καλλιεργούν πλέον μόνο μερικοί ηλικιωμένοι φίλοι μου, που ξέρουν να εκτιμούν τις αξίες μου.

Κάποια άλλα αδέλφια μου, βρίσκονται πλέον, μόνο σε κρύες Τράπεζες Γενετικού Υλικού. Τη θέση μου πήραν υβρίδια που είναι καρπός διασταύρωσης πολλών ποικιλιών.

Την πρώτη χρονιά του δίνουν μεγάλη παραγωγή, μετά από δύο με τρία χρόνια δεν παίρνει ούτε τον σπόρο που σπέρνει. Οι καλλιεργητές έπαψαν πλέον να κρατούν το δικό τους σπόρο. Αγοράζουν από τις πολυεθνικές εταιρίες. Έτσι δεν είναι ελεύθεροι. Είναι πλέον υποχείρια των πολυεθνικών. Για να δώσουν τα υβρίδια τις μεγάλες αποδόσεις, πρέπει ο αγρότης να κοπιάσει πολύ. Να δουλέψει καλά τη γη, να τη φαρμακώσει, να τη λιπάνει με χημικά. Ακόμη θα πρέπει να τραβήξει από πολύ βαθιές γεωτρήσεις νερό, για να ποτίσει τα φυτά.

Η ανταμοιβή του είναι η μεγάλη παραγωγή με τη χαμηλή τιμή πώλησης, με δηλητηριασμένους καρπούς, που μπορεί να καταλήξουν στη χωματερή.

Ο άνθρωπος στην αναζήτηση του χρήματος και της ευκολίας, εγκατέλειψε τις ντόπιες ποικιλίες που είναι δώρα του θεού και καλλιεργεί υβρίδια, που είναι καρπός της φτωχής γνώσης του ανθρώπου.

Ενώ ξεπέρασα όλες τις καιρικές αντιξοότητες σκόνταψα στην απληστία του ανθρώπου. Εκεί που κάποτε φύτρωναν χιλιάδες ποικιλίες φυτών, τώρα δε φυτρώνουν, παρά μονάχα ελάχιστες.

Ο άνθρωπος μέρα με την ημέρα γίνεται πιο φτωχός, κόβοντας το νήμα της ζωής του.

«Στοχάσου αν τύχει και χαθώ, μαζί μου θα χαθείς και συ, γιατί είναι δεμένη η μοίρα μου μαζί με τη δική σου».

Του Παναγιώτη Σαϊνατούδη από την εναλλακτική κοινότητα "Πελίτι".


Με την προηγούμενη ανάρτηση και με τις απόψεις που ανταλλάξαμε για τη συγκέντρωση των σπόρων για φύλαξη, με έκαναν να θυμηθώ κάποιες από τις λίγες καλές και ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης για το θέμα των μεταλλαγμένων προϊόντων και τα παιγνίδια εξουσίας που κρύβονται πίσω από αυτά με απώτερο και μόνο σκοπό το χρήμα.

Χάρηκα πολύ όταν η Pastaflora, με ενημέρωσε για το "Πελίτι". Μια προσπάθεια ανθρώπων για τη συλλογή και ανταλλαγή σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες, μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνουν .

Θα ήθελα πολύ να αντιγράψω όλα τα κείμενά τους, αφού είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά δεν χρειάζεται γιατί υπάρχουν στο site τους. Δεν μπορώ όμως να αντισταθώ και να σας γράψω δυο λόγια.

Το "Πελίτι" είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο τη Δράμας. Ξεκίνησε, την άνοιξη του 1995 από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και σημερινό συντονιστή των δράσεών του. Το σήμα του "Πελίτι" είναι ένα δέντρο, μια βελανιδιά και πιασμένοι χέρι, χέρι να χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες.

Οι βασικοί στόχοι του "Πελίτι" είναι:
- η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών
- η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος
- η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας.

Περισσότερα για το φιλοσοφικό υπόβαθρο, τις δραστηριότητες και άλλες πληροφορίες στο site της κοινότητας "Πελίτι". Αξίζει εκτός των άλλων να διαβάσετε τα παρακάτω:

Στο άρθρο «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ», μπορείτε να διαβάσετε για το βοτανικό ολοκαύτωμα. Για το φαινόμενο της ισοπέδωσης στην παγκόσμια αγροτική σκηνή με παραδείγματα εξαφάνισης διάφορων καλλιεργειών ακόμα και από το χώρο της Ελλάδας.

Στο άρθρο «Για να μη χάσουμε αύριο, αυτά που έχουμε σήμερα», μπορείτε να διαβάσετε για τις ντόπιες ελληνικές ποικιλίες, για τη συνεισφορά της Ελλάδας στη Μεσογειακή χλωρίδα και γιατί είναι σημαντικές. Ακόμα πως αναγκάζονται οι αγρότες στο όνομα της πιστοποίησης, να αγοράζουν «πιστοποιημένους σπόρους» για να μπορέσουν να πάρουν την επιδότηση και στη συνέχεια να εξάγουν τα προϊόντα τους που πρέπει να είναι καταχωρημένα στον Εθνικό κατάλογο.

«Όποιος ελέγχει το γενετικό υλικό των φυτών, ελέγχει την παγκόσμια διατροφή για το μέλλον. Οι μεγάλες εταιρείες παράγουν σπόρους για όλο τον κόσμο και έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν αυτό που θέλουν», λέει ο κ Νίκος Σταυρόπουλος.

Θα τελειώσω με μια διαπίστωση που αναφέρεται στις σελίδες της κοινότητας, "Όλα αυτά και χιλιάδες άλλα γίνονται όχι μόνο γιατί τα αποφάσισαν τα "κέντρα εξουσίας", ή γιατί είναι η πολιτική των κρατών. Έγιναν και γιατί ο καθένας μας τα στήριξε και συνεχίζουμε να τα στηρίζουμε."

46 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον κύριε mark... Ομολογώ πως δε γνώριζα τίποτε από αυτά... Πέφτω με τα μούτρα στο διάβασμα... Καλημέρααα

Dr_MAD είπε...

Απίστευτο άρθρο για άλλη μια φορά. Συγχαρητήρια ρε συ Θύμιο! Κάνω σελιδοδείκτη και το απόγευμα θα τα τσεκάρω όλα. Πού τα βρίσκεις ήθελα νά'ξερα!

Καλημέρες και καλό ΣΚ ;-)

betty είπε...

Θύμιο, κάθε φορά μας προβληματίζεις πάρα πολύ...το σιτάρι... Δε μπορώ να προσπεράσω τις φιλοσοφικές προεκτάσεις του άρθρου, γενικώς προσπαθούν να μας αποκόψουν από τις ρίζες μας. Να μας κάνουν υβρίδια με ομοειδή χαρακτηριστικά, δηλ. ν'αντέχουμε στους κόπους, να μην αρρωσταίνουμε εύκολα, να αποδίδουμε πολύ...υπάρχει τρομερή αντιστοιχία και στο ανθρώπινο είδος, δεν το είχα ξανασκεφτεί έτσι. Με το άρθρο σου μου δόθηκε η αφορμή. Πολύ καλό πάλι.

Ra Ma είπε...

@laxanaki, διάβασε διάβασε, μετά έχει διαγώνισμα!!!

Καλό μεσημέρι.

Ra Ma είπε...

@MAD, μπες στη σελίδα της κοινότητας και διάβασέτα όλα. Αξίζουν.

Καλό μεσημέρι.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Αλληλένδετες οι δύο αναρτήσεις με πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα ανά την υφήλιο...
Θετικά όλα αυτά, αλλά δε σου κρύβω πως μου θυμίζουν κάτι ....περί Αρίας Φυλής, επιλεγμένων, Καιάδα στην Αρχαιότητα κλπ...κλπ...
Νομίζω πως προτεραιότητα έχουν άλλα φλέγοντα προβλήματα, από όζον και περιβαλλοντική ρύπανση μέχρι τις διακρατικές πολιτικές και συμπεριφορές...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ra Ma είπε...

@betty, μου αρέσει πολύ η δουλειά αυτών των ανθρώπων. Διάβασε όσα περισσότερα κείμενά τους μπορείς. Πέρα από τις φιλοσοφικές προεκτάσεις υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο που σε διαφορετικά μέρη αναπτύσσονται διαφορετικές ποικιλίες αφού προσαρμόζονται στο κλίμα και στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Παλιά κρατούσαν σπόρους και τους φύτευαν την επόμενη χρονιά. Τώρα με τα υβριδικά είσαι αναγκασμένος να αγοράζεις κάθε χρόνο από την εταιρία, εν τω μεταξύ για να πουλήσεις πρέπει να έχεις πιστοποιημένους σπόρους και τελικά εξαρτάσαι από τους ίδιους, χάνοντας τόσα πολλά.

Μου αρέσει που διοργανώνουν γιορτές και ανταλλάσσουν οι καλλιεργητές μεταξύ τους σπόρους και όλα αυτά χωρίς χρήματα, μόνο με την υπόσχεση να τους καλλιεργήσουν σωστά. Θεωρώ το έργο τους σπουδαίο.

Έχω ενθουσιαστεί μαζί τους, φαίνεται?

Η προηγούμενη ανάρτησή μου φαίνεται ψεύτικη!!!!!, κοροϊδία!!!!

Κάποιοι προβάλλουν αντίσταση ρε γαμώτο!

Ra Ma είπε...

@Γλαρένια, είναι σχετικές οι δυο αναρτήσεις και προέκυψε τυχαία.

Έλεγα και πιο πριν πόσο ξένη μου φαίνεται τώρα η Κιβωτός σπόρων στη Νορβηγία και πόσο φυσιολογικό αυτό που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, και το έκαναν και οι προγονοί μας πάντα!

Τουλάχιστον να υπήρχε μια αρμονική συνύπαρξη των δύο πρακτικών. Τουλάχιστον η μια να συμπλήρωνε την άλλη... γιατί το χρήμα ουδείς εμίσησε!

Καλό μεσημέρι!

Side21 είπε...

Το ζήτημα είναι ποιοί θα επιβιώσουν για να καλλιεργήσουν τις παραδοσιακές ποικιλίες ...
Πρώτιστη ανάγκη είναι να υπάρξει πλήρης και σαφής ενημέρωση έτσι ώστε να διαμορφωθεί οικολογική συνείδηση στην πλειοψηφία των πολιτών.
Αυτό θα κάνει δυνατή την αντίσταση σε τέτοιου είδους νοοτροπίες και πολιτικές...

KitsosMitsos είπε...

Μ'έστειλες... Ειδικά με την αφήγηση στο πρώτο πρόσωπο, μπήκα στο πετσί του σπόρου. Και ειδικά για ένα θέμα τόσο σοβαρό όσο είναι τα μεταλλαγμένα στη διατροφή μας. Εύγε και πάλι, φίλτατε!

Roadartist είπε...

Καλησπερα, πολυ ενδιαφερον! Δεν ήξερα τιποτα σχετικο.. Thank you! Καλο σκ :)

faraona είπε...

Θυμιο?
Χα! δεν ηξερα το ονομα σου Μαρκονι,τωρα το ειδα!
Μπηκα και τα διαβασα ολα.
Εξαιρετικα...εμεινα...
Πολυ καλες ενημερωσεις μας κανεις.
Εισαι θησαυρος.
φιλια

δεσποιναριον είπε...

Ενα τοσο μικρο σπορακι με τοσο μεγαλη αξια και ιστορια, παω να ρουφηξω τωρα το σαι του Πελιτι. Πως μ' αρεσει να βλεπω απο μια απλη συζητηση, ενα σχολιο, να βγαινει τοσο ωραια δουλεια. Να ανοιγουν οι οριζοντες.
Καλημερα και φιλια.

Pastaflora είπε...

Αν σκεφτείς τι παιχνίδια παίζει στις πλάτες μας η βιομηχανία τροφίμων, αλλά και εταιρείες σαν την Monsanto, είναι να τρελαίνεσαι. Θα μπορούσα να σου γράψω ολόκληρα κατεβατά, γιατί έχω ασχοληθεί χρόνια λόγω δουλειάς με το θέμα...

Ra Ma είπε...

@Side21, σωστά αυτό που λες.

Μου ήρθε στο μυαλό ένας γνωστός που έβαλε ελιές που φτάνουν τα 2 μέτρα (από Ιταλία αν δεν κάνω λάθος?), κάνουν πολύ καρπό και μαζεύονται εύκολα με ειδικά μηχανήματα που περνάνε από πάνω. Δεν ξέρω αν είναι κάποια κανονική ποικιλία, αλλά το σίγουρο είναι ότι το μόνο που σκέφτηκε είναι πώς θα εκμεταλλευτεί τα χωράφια του για να έχει γρηγορότερα κέρδος και λιγότερα έξοδα! Δεν ξέρω για τους νεότερους αγρότες, αλλά φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι κάπως έτσι θα σκέφτονται και δεν θα έχουν άδικο όταν σε πολλούς τα έσοδά τους είναι πενιχρά. Η οικολογική συνείδηση και γενικότερα ο προβληματισμός πάνε περίπατο!

Αν υπολογίσεις ότι οι μελέτες λένε ότι σαν χώρα θα πρέπει να παρέχουμε στο μέλλον μόνο υπηρεσίες, δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις. Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος απλά αναφέρω την άποψή μου έτσι όπως διαμορφώνεται από τον περίγυρό μου.

Να είσαι καλά και καλό βράδυ.

Ra Ma είπε...

@KitsMits, για κάθε παρεξήγηση το κείμενο δεν είναι δικό μου, είναι από το Πελίτι. Και εμένα μου άρεσε πολύ αυτή η ιστορία έτσι όπως ειπώθηκε, και τα λέει όλα!

Καλό βράδυ αργηγέ!

Ra Ma είπε...

@Road, μην νομίζεις και εγώ τώρα έμαθα για αυτή την κοινότητα. Χαίρομαι που το βρήκες ενδιαφέρον!

Καλό βράδυ μικρή αρτίστρια!

Ra Ma είπε...

@Faraona, έτσι με φωνάζουν πολύ λίγοι φίλοι παιδικοί και μου αρέσει!

Μου άρεσε σε αυτούς τους ανθρώπους πέρα από όλα τα άλλα, την αξία που δίνουν στις τοπικές καλλιέργειες σε συνδυασμό με την παράδοση και τις ρίζες μας. Αυτή τη προέκταση που εύστοχα παρατήρησε η betty στην αρχή. Είναι ωραίο να μαθαίνεις για τη δουλειά (χωρίς κέρδος) κάποιων ανθρώπων και αυτός ήταν ο στόχος.

Καλό βράδυ.

Ra Ma είπε...

@δεσποιναριον, είδες τι μας είπε ένα μόνο σποράκι! Ότι ακριβώς συμβαίνει με απλά λόγια.

Πέρα από τα χαλαρά, αστεία και καθημερινά, είδες πάλι από μια απλή παρατήρηση τι μάθαμε? Και πρώτος εγώ. Το μόνο που μπορούσα να κάνω είναι να γράψω για αυτό και να το μάθουν και 10 άνθρωποι που περνάνε από εδώ.

Τα διάβασες όλα? Πάντως ένα ...redesign χρειάζεται το site τους :)

Καλό βράδυ.

Ra Ma είπε...

@pastaflora, θεία μου, βρήκα θησαυρό τη παρατήρησή σου στο προηγούμενο post! Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιες εκπομπές σαν του Κούλογλου και του Μπαξεβάνη για να μας ανοίγουν τα μάτια.

Ευχαριστώ πολύ και ξέχασα πάνω στην ένταση να σου αφιερώσω την ανάρτηση!

Καλό σου βράδυ!

δεσποιναριον είπε...

Σημασια εχει οτι κανουν δουλεια, τα φριλια και οι κορδελλες ειναι δευτερευοντα Μαρκονι μου!

Ra Ma είπε...

@δεσποιναριον συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!
(Ήμασταν σε ένα Θοδωρή και είπα να μπω να δω τι γίνεται!)

Καλό ξημέρωμα.

Ανώνυμος είπε...

πριν μερικα χρονια εβαλε κατι σπορους στο κτημα του ο πατερας μου...μου ειπε πως ειναι υβριδια!
δεν ειχα ξανακουσει...για μια ωρα μου εξηγουσε...ειχε κολλησει ο εγκεφαλος μου...ακουγα σα χαζη...ηταν λιγο σοκ τοτε...τωρα συνηθισαμε να το ακουμε οπως και για το συνθετικο κρεας κι αλλα πολλα που ερχονται οσονουπω...

μια ομορφη κυριακη σου ευχομαι!!!

koulpa είπε...

Πολύ ενδιαφέρον.. θα ακολουθήσω τα λινγκ.. αλήθεια υπάρχει ελπίδα;.. δύσκολο μου ακούγεται..:):)
Χαρηκα για την νγωριμία.. ελπίζω να τα ξαναπούμε εκτενέστερα..:):)
Την καλησπέρα μου:):)

Skouliki είπε...

συμφωνω με τους αποπανω μου οτι ειναι καλο αρθρο...λυπηρο...μεν αλλα αληθινο

καλη κυριακη

If...ιγένεια είπε...

Μπράβο κι από εμένα για την επιλογή..

rain είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά!
Φιλιά και καλό βράδυ

Ra Ma είπε...

@una mama, τι να πω! Εμένα αν μου το έλεγε τότε θα το έβλεπεα ...θετικό!!!

Πάει και η Κυριακή :( Καλό βράδυ!

Ra Ma είπε...

@koulpa, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους, δύσκολες οι αλλαγές! Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθούμε. Εκτός του ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αξίζει να το παλαίψουμε! Πολλά γίνονται...
Χάρηκα πολύ για τη γνωριμία!

Καλό βράδυ!

Ra Ma είπε...

@skouliki, θα βρω την ευκαιρία να σου πω ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Πολλά φιλιά!!!

Ra Ma είπε...

@if.., κάτι με έχει πιάσει ξαφνικά!
Να είσαι καλά αρχηγέ!!!!

Καλό βράδυ!

Ra Ma είπε...

@rain, να είστε όλοι καλά μαννούλα!!!

Φιλιά και καλό βράδυ.

Kaveiros είπε...

Το αρθρο θυμιζει δρομο προς την αυτογνωσια.......
Λιγα αυτα που ξερω για του Πελιτι...

Ανώνυμος είπε...

Και να φανταστείς φίλε ραδιοπειρατή πως αυτή η βιομηχανία(έτσι λέγεται η παραποίηση τροφώ)έχει τεράστια άνθηση στην Ευρώπη.Μόλις δουν το λάθος το μεγάλο θα βγάλουν κάτι άλλο για να το διορθώσει.Προς το παρόν δεν το βλέπουν το λάθος γιατι παίζουνε τεράστια ποσά σε αυτήν την παραγωγή

anamella είπε...

Καλημέρα
καλή βδομάδα
Η τέλεια ενημέρωση για τον σπόρο !!!!

Maria Mikro Analogo είπε...

Έπαθα πλάκα με το ποστ σου... Και να φανταστείς ότι είχα έρθει να σου πω μια καλημέρα και καλή εβδομάδα! :D
Υ.Γ. Στην Απ. Παύλου έχουν αναρτήσει αφίσες "Wanted" για 18 νοματαίους. Τα έμαθες; :P χαχαχα
Φιλιά!

Ra Ma είπε...

@Kaveiros, χμμμμ, δύο μισοτελειομένες προτάσεις ...δεν είναι και άσχημα με όλα αυτά που έχω ακούσει!!!!

Καλό βράδυ, χάρηκα!

Ra Ma είπε...

@island, μόνο αυτό με τα πεύκα και τις μέλισσες τους ξέφυγε λίγο!!!! Αυτός ο άσπρος μήκυτας. Φαντάζομαι να κατάλαβες γιατί δεν ξέρω την επιστημονική του ονομασία. Έχουν και το αντίδοτο αλλά για τους δήμους είναι ακριβό.... Τι να πω φίλε!

Καλό βράδυ!

Ra Ma είπε...

@anamella, ευχαριστώ πολύ, χάρηκα που σε γνώρισα!!!

Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

@Μαρία, ...μην τρελλένεσαι! Αν έχεις όρεξη ή χρόνο (χα,χα,χα) διάβασε και τα προηγούμενα!

Και μένα κάτι πήρε το μάτι μου, αλλά εσένα σε βοηθά ...ο μεγενθυτικός φακός! :)

Φιλιά και καλό βράδυ!

Natalia είπε...

marc

δυστυχώς οι αγνές ντόπιες ελληνικές ποικιλίες εξαφανίζονται με ταχύτατο ρυθμό...
ακόμα κι εμείς τα τέκνα της πόλης, το καταλαβαίνουμε πια
λειπει το άρωμα, το χρώμα, η υφή, η γεύση...

βοήθα να κρατηθούν κάποια τελευταία τείχη

καλησπέρα

Ανώνυμος είπε...

Το αντίδοτο βγήκε φίλε.Πονούσε η ψυχή μου μόλις έβλεπα χιονισμένα από την αρρώστια τα πεύκα στη Πεντέλη.Όχι πια όμως.Δεν πονάω πια...τα έκαψαν σχεδόν όλα το καλοκαίρι.Αυτό και αν είναι αντίδοτο!!!

prasino liker είπε...

Μarconi
Yπεροχα και τα δυο κειμενα σου.Πως μπορει να παρει κανεις τον κοσμο στα σοβαρα οταν ο ιδιος ο κοσμος ειναι τοσο γελειος ;Παντου επικρατει το πνευμα της μεταλλαξης.Υβριδιο και Τιμη .Σε μια εκπομπη στην ΕΤ3 που δυστυχως προλαβα μονο το τελος ,ειπε ενας καλεσμενος βιολογος οτι εφαγε φυστικι το οποιο ειχε γονιδιο ανθρωπινο.Η ερωτηση που εθεσε στους υπολοιπους ηταν αν θεωρειτε κανιβαλος ;Η απαντηση ηταν ΝΑΙ και οτι προκηπτουν θεματα ηθικης τα οποια πρεπει να εξεταστουν.

Ra Ma είπε...

@Natalia, εγώ νόμιζα ότι ...έχανα τη γεύση μου. Πολύ σωστά το λες.

Τα τείχη έχουν υποστεί βαθιές ρωγμές!!!! Ένα χεράκι να βάλουμε όλοι βρε παιδιά!

Καλό βράδυ.

Ra Ma είπε...

@island, ναι τώρα που το λες το βλέπω και εγώ ...είναι η λύση!

Καλό ξημέρωμα!

Ra Ma είπε...

@likeraki, και εγώ πολύ λίγο είδα. Τι ήταν αυτό με το ανθρώπινο γονίδιο? Πράγματι τα προβλήματα που προκύπτουν έχουν πολλές προεκτάσεις! Αυτό με το θέμα ηθικής δεν θα μπορούσα να το σκεφτώ!

Καλό ξημέρωμα εκεί κάτω!