29/11/07

Το Γαϊδουράγκαθο

Αν δεν το διάβαζα, θα δυσκολευόμουν να πιστέψω ότι το πολύ γνωστό γαϊδουράγκαθο ίσως αποδειχθεί η ιδανική λύση στο κεφάλαιο "Ελληνικά Βιοκαύσιμα"!

Η ραγδαία μεταβολή των κλιματικών αλλαγών και η μείωση των φυσικών πόρων οδήγησε τους επιστήμονες σε ανεύρεση νέων τρόπων παραγωγής καυσίμων όπως τα βιοκαύσιμα. Έχουν γραφεί για αυτά πολλά θετικά μα και πάρα πολλά αρνητικά σχόλια!

Το σημαντικό είναι ότι το διοξείδιο του άνθρακα που ελκύεται από την καύση βιοκαυσίμων που παράγονται από φυτά, δεσμεύεται από την καλλιέργεια των ίδιων των φυτών την επόμενη αυξητική περίοδο. Έτσι το ενδιαφέρον στράφηκε στην ανακάλυψη τέτοιων φυτών, που από μελέτες φαίνεται να είναι διαφορετικά ανά περιοχή (χώρα), ανάλογα των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν (πχ ελαιοκράμβη, ηλίανθος).

Δεκατέσσερα χρόνια μελέτης και πειραματισμού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γνωστό γαιδουράγκαθο ή επιστημονικά αγριαγκινάρα, μπορεί να γίνει καύσιμο και να μετατραπεί σε φθηνή ενέργεια. Η έρευνα ξεκίνησε το 1993 από το σημερινό διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή κ. Ν. Δαναλάτο.

Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα ζιζάνιο, ένας ισχυρός εισβολέας που μπορεί να ζήσει μέχρι και 12 χρόνια. Αρχίζει να αναπτύσσεται με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, με το πλούσιο ριζικό του σύστημα εκμεταλλεύεται άριστα τους εδαφικούς πόρους, δεν κινδυνεύει από άλλα ζιζάνια, δεν χρειάζεται λιπάσματα, είναι σκληροτράχηλο φυτό, καλλιεργείται σε όλων των ειδών τα εδάφη και όλα αυτά με 12 ευρώ το κιλό που είναι αρκετό για 4-5 στρέμματα.

Το εναέριο τμήμα του φυτού ξεραίνεται την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου, μαζεύεται με μηχανές σε μπάλες, γίνεται πούδρα σε εργοστάσια και στη συνέχεια συμπιέζεται για να παραχθούν οι πελέτες - μικρά κυλινδρικά τεμάχια σε διάφορα μεγέθη (πχ πιο λεπτά από τα φίλτρα των τσιγάρων).

Το κάθε στρέμμα μπορεί να αποδώσει από 1,5 έως 2 τόνους (με δύο τρία ποτίσματα), που σημαίνει ένα εισόδημα έως και 150 ευρώ/στρέμμα χωρίς να συνυπολογίζονται συμφωνίες και η επιδότηση που φτάνει τα 4,5 ευρώ/στρέμμα.

Όπως λέει και ο κ. Δαναλάτος, «Αναφορικά με τη θερμαντική ικανότητα δύο κιλά ξηρής αγριαγκινάρας ισοδυναμούν με ένα λίτρο πετρελαίου και σχετικά με την τιμή η αγριαγκινάρα κοστίζει το μισό της τιμής του πετρελαίου στο λίτρο». Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 4.000 στρέμματα, υπάρχουν τουλάχιστον δύο εργοστάσια επεξεργασίας και όπως επισημαίνει ο κ. καθηγητής «Θα πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε και τις δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη συλλογή, τη μεταφορά, τη μεταποίηση και τη διακίνηση του προϊόντος». Ήδη οι Ιταλοί έμποροι ζητούν από την Ελληνική αγορά να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες τους που φτάνουν τα 2 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.

Αυτό που μένει στη συνέχεια είναι η αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης τόσο για βιομηχανική όσο και οικιακή χρήση (κεντρική θέρμανση, τζάκια, φούρνοι κλπ), κάτι που γίνεται ήδη σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.


Αφιερωμένο εξαιρετικά στους οικολογικά ευαισθητοποιημένους.
--------------------------------------------------
Πηγές: NATIONAL GEOGRAPHIC, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

48 σχόλια:

betty είπε...

Πολύ ενδιαφέρον ποστ! Γιατί και τα γαιδουράγκαθα έχουν ευαισθησίες!
Καλημέρα κουμπάρε, μπήκα να κάνω μια μικρή διόρθωση σε κάτι δικό μου γιαυτό είμαι τόσο πρωινή...

Μαριλένα είπε...

Καλημέρα,

οντως πολύ ενδιαφέρον, αλλά γενικά δυσπιστώ παααρα πολύ στην πραγματοποιηση τέτοιων σχεδιων.

Ιδομεν..

Εν τω μεταξύ, ιδέαν δεν ειχα πως το γαϊδουράγκαθο λεγεται αγριαγκινάρα (και μοιάζει όμως, ε;)

καλημερα αυτή την κρυα μερα (έγραψε η ποιήτρια :ΡΡΡ)

Ra Ma είπε...

@betty, και οι άντρες έχουν... ευαισθησίες. Στο λέω γιατί την τελευταία εβδομάδα ήσουν λίγο... τσίτα!

Και μην σας μπουν τίποτα ιδέες για σαλάτες με γαιδουράγκαθα!!!

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@Μαριλενα, είναι γεγονός ότι καλές και χρήσιμες μελέτες τις... πνίγουν τα ζιζάνια. Πως γίνεται τώρα αυτό... όλοι έχουμε τις υποψίες μας! Πάντως το Εργαστηρίο Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι το πρώτο που καίει πελέτες.

Διάβαζα ότι λόγω του μικρού κόστους και της σχεδόν μηδενικής φροντίδας κάποιοι αλλάζουν τις καλλιέργειες των χωραφιών τους. Θέλει παιδεία. Άντε να πείσεις αυτόν που ξέρει να βάζει μόνο βαμβάκι τόσα χρόνια να καλλιεργήσει γαϊδουράγκαθο! Το έχω ζήσει με τους σταφιδοπαραγωγούς. Με τους υδάτινους πόρους που μειώνονται συνεχώς στη Θεσσαλία μου φαίνεται καλή επένδυση...

Καλημέρα ποιήτριά μου!!!!!

Σπύρος είπε...

Καλημέρα θύμιο! Είχα διαβάσει ένα τεύχος του NATIONAL GEOGRAPHIC που ειχε τίτλο ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ και ανέφερε εναλλακτικές μορφές ενέργεια. Πιστεύώ ότι εκτός απο την οικονομία στην τσέπη του καταναλωτή θα έχει και θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία μιας και το πετρέλαιο θα ψιλο "παραγκωνιστεί". Εχουν ξεκινήσει και άλλες έρευνες όπως και για το άζωτο. Κατι πρέπει να γίνει διότι το πετρελαιο καλπάζει πάνω απο τα 100 δολάρια το βαρέλι και δεν ειναι καθόλου ευχάριστο αυτό :)

Skouliki είπε...

καλη τυχη στην συναρμολογηση

καλημερα

Skouliki είπε...

μην μου δινεις σημασια ειμαι αλλου

καλο το ποστ δεν ειχα ιδεα για ολα αυτα

Roadartist είπε...

Καλημέρα radio, ωραίο το ποστ.. Πρέπει όντως έστω και αργά...να αρχίσουμε να αλλάζουμε συμπεριφορά ως καταναλωτές..να γίνουμε όσο προλαβαίνουμε .. πιο συνειδητοποιήμενοι οικολογικά, το γράφω για να το ΚΑΝΩ!.. και εγώ!

Ra Ma είπε...

@lock., το τεύχος εκείνο έκανε μια έρευνα στο αν ισοσκελίζεται το ενεργειακό ισοζύγιο με τα βιοκαύσιμα. Εκεί διάβασα και για τα γαϊδουράγκαθα που τα βλέπεις να ξεφυτρώνουν παντού, στα πιο ξερά μέρη και μου έκανε μεγάλη εντύπωση! Πέρα από την καλή ενημέρωση με ερωτηματικά με άφησε το κείμενο.

Απ΄ όσο γνωρίζουμε όλοι, κάποιοι έχουν βαλθεί να εκμεταλλευτούν οικονομικά μέχρι και την τελευταία σταγόνα του πετρελαίου.

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@skouliki, ώρες-ώρες δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω...

Συμμετέχω στο "αλλού" σου.

betty είπε...

@Θύμιο, καλή ιδέα για τη σαλάτα, τρέχω να την πραγματοποιήσω...στο σύζυγο!!!(Ο καημενούλης, μερικές φορές μου ζητάει να μην του λέω τι συστατικά περιέχει το φαγητό του...γιατί;)

Ra Ma είπε...

@Road, νομίζω βλέποντας γύρω μου, ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται!
Η συμπεριφορά μας ως καταναλωτές είναι και αυτό μεγάλο κεφάλαιο.

Άσχετο: Σου έγραφα ένα email όταν μου έγραψες, οπότε θα στο πω από εδώ. Ξεκίνησες διστακτικά και έχεις... ξεφύγει

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

@betty θα σε μαρτυρήσω!!!!!!

red rose είπε...

Καλημέρα markonaki!
Eιλικρινά χαίρομαι όταν βλέπω τέτοια post. Μου δίνουν την αίσθηση ότι τίποτα δεν χάθηκε ακόμα αφού εξακολουθούν και υπάρχουν κάποιοι έστω και λίγοι ευαισθηητοποιημένοι!
Καλό απόγευμα:))

Ra Ma είπε...

@τριανταφυλλάκι!!!, διάβασα και τα οργισμένα τα δικά σου!

Απορία: το markonaki είναι από το ραδιοφωνάκι?

red rose είπε...

marconaki νόμιζα ότι έγραφα Ελληνικά ΧΑΧΑΧΑ!!!
Η αφιέρωση σήμερα ήταν ανταπόδωση για την δική μου? Μ' έκανες και γέλασα, να 'σαι καλά!
Φιλιά:))

Ανώνυμος είπε...

ερευνες γινονται...πολλες εναλλακτικες ανακαλυπτονται...μια χαρα σωτηριες λυσεις ειναι...αλλα αν δεν εκμεταλλευτουν στο επακρον οι καρχαριες ολη την μηχανη που εχουν στησει και βγαζουν χρηματα, δεν προκειται να δουμε τιποτα να εφαρμοζεται!

prasino liker είπε...

Aντε λοιπον καυσιμο και για τον πυραυλο //Radio Marconi//.
Mε τοσα ταξιδια στο διαστημα;

Natalia είπε...

προς το παρόν είναι λίγο τσιμπημένη η τιμή των βιοκαυσίμων, επομένως την αιθανόλη με μέτρο στη F1.

ωραίο το άρθρο σου και μου έβαλε και ιδέες για κάτι χωραφάκια σε βουνοκορφή... πόσο είπες ότι πάει το κιλό το γαιδουράγκαθο? :)

Skouliki είπε...

ειναι επειδη εσυ εισαι νορμαλ... εγω ειμαι καμμενη και ανωμαλη αρα βραστα ..

καλο βραδυ μικρουλι

Ra Ma είπε...

@rose, είδες που σε έκανα και γέλασες? Τελικά καλά έκανα που πήρα μόνος μου το τριανταφυλλάκι σου όταν αυτοπροσδιορίστηκα!

Καλημέρα

Ra Ma είπε...

@una mama, είναι αλήθεια. Τόσες ωραίες ιδέες, προβάλλονται με τυμπανοκρουσίες και μετά ξέχνιούνται. Είδα για άλλη μια φορά Κούλογλου χθες βράδυ σχετικά με τα μεταλλαγμένα και ξανά-απογοητεύτηκα. Υπάρχουν φωνές όμως που αφυπνίζουν τον κόσμο και σε ορισμένες περιπτώσεις με αγώνες έχουν κερδίσει μάχες, αλλά είναι λίγες.

Τη δική μας καθημερινότητα την έχουν με τέτοιο τρόπο στημένη που δεν έχουμε μυαλό παρά μόνο για να σκεφτόμαστε πως θα βγάλουμε τη μέρα.

Καλημέρα με αισιοδοξία!!!!!

Ra Ma είπε...

@likeraki, με έχουν ...γονατήσει αυτά τα ταξίδια. Ευτυχώς που πάνε καλά οι άλλες δουλειές και μπορώ να τα χρηματοδοτώ.

Ευκαιρία λοιπόν να επενδύσω σε γαϊρουροκινητήρες για γαϊδουροπύραυλους!

Καλημέρα και καλό ΠΣΚ.

Ra Ma είπε...

@Natalia, αξίζει να κλείσουμε τους δρόμους στο Monaco για μια τρελλή βόλτα και ας κοστήσει!

Χωρίς πλάκα, με μια μικρή έρευνα στο net θα βρεις ενδαφέροντα πράγματα για το θέμα. Για να έχεις καλή απόδοση το μόνο που χριάζεσαι είναι μεγάλη έκταση. Το κόστος πενιχρό! Προχώρα....

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@skouliki, μη μασάς.... άλλοι την "ανωμαλία" την έχουν κρυμμένη καλά και άλλοι την έχουν και δεν το αντιλαμβάνονται.

Φιλιά.

betty είπε...

Αγαπητέ γαιδουροναύτη, γιατί δε μπορούμε να σας πούμε μια καλημέρα από το chatbox;!
από βόρειο ...Τσελεμεντέλλας.

Ra Ma είπε...

Κάποιο πρόβλημα υπάρχει στη βάση τους.... Ο γαιδουροναύτης δεν μπόρεσε να το λύσει.... Θα προσπαθήσω αργότερα.....

Καλημέρα!!!!

ZouZouna είπε...

Κι άλλες γνώσεις λοιπόν για να συμπληρώσω τα παραπάνω. Το γαϊδουράγκαθο όταν το μαζέψεις (και αν δεν σε έχει τσιμπήσει εν τω μεταξύ να πονάς να ψάχνεις το αντίδοτο) το βράζεις (τα φύλλα) και πίνοντας το ζουμί, βοηθάει.... να ρωτήσω και να σας πω, γιατί πόσα να θυμάμαι η γυναίκα. Εβαλα στην γλάστρα αγγινάρες, λες να μου προκύψει άγρια και να λύσω το ενεργιακό μου? Οικολόγα πάντως δεν είμαι.

ZouZouna είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Roadartist είπε...

Δηλαδή?????......τι εννοείς??...

Ra Ma είπε...

@ΑγριοZouzouna στο καλλίτερο μας άφησες.... Ξέρω πάντως ότι τα σαλιγκάρια ανεβαίνουν στους μίσχους τους, λες να ξέρουν τίποτα???

Αν σου προκύψει η γλάστρα ....δεν βλέπω να το λύνεις το πρόβλημα!

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο.

(Σου εσβησα την ...επανάληψη του μηνύματος)

Ra Ma είπε...

@road, πάντα καλά πράγματα εννοώ! Απλά ήθελα να πω ότι είσαι με κάθε τρόπο ενεργή!!! στο χώρο σε όλα τα θέματα και μου αρέσει ο τρόπος που τα χειρίζεσαι...

Άλλη ενημέρωση για την Δευτέρα δεν είχα!

Roadartist είπε...

Να'σαι καλά σε ευχαριστώ r.m.! :) Φιλιά πολλά, καλό σκ!

KitsosMitsos είπε...

Ήδη στον τόπο καταγωγής μου (έξω από Ελασσόνα) καλλιεργείται εδώ και 2 χρόνια περίπου συστηματικά.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχετικά νεότερα, αλλά τα μηνύματα είναι θετικά.

ZouZouna είπε...

To ζουμί λοιπόν, όταν βράσεις τα φύλλα, βοηθάει στο συκώτι. δεν ξέρω σε τι βοηθάει.... ακριβώς το συκώτι. Αρκεστείτε σ' αυτό και ρωτήστε στα βότανα της περιοχής σας.

Skouliki είπε...

καλησπερααααααα δεν κοιμαμαι παλι

Pastaflora είπε...

Η φύση τελικά είναι γεμάτη εκπλήξεις!
Πάντως για το κρύο συστήνουμε ανεπιφύλακτα μάλλινες φανέλες του παππού. Και τέρμα το καλοριφέρ!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Μαρκονάκο μου,
δεν τολμώ να πώ τέτοια πράγματα στο Γλάρο μου...
Φύγαμε θα μου πει μόνιμα για κάτω...να μη μένουν ανεκμετάλλευτα τόσα στρέμματα
-Τί επαγγέλεσθε μανταμ;
-Καλλιεργώ γαϊδουράγκαθα...
:-(

Σοβαρά τώρα...
Μακάρι στο απώτερο μέλλον να βρουν έδαφος η μελέτη και οι πειραματισμοί, καθώς όπως λένε, μειώνονται παγκοσμίως τα αποθεματα του μαύρου χρυσού.
Καλό Σ/Κ

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ra Ma είπε...

@KitsosMitsos, εγώ έμεινα όταν πρωτοδιάβασα για ένα φυτό-παράσιτο να σου δίνει τόσα θετικά. Ειδικά για τον κάμπο της Θεσσαλίας λόγω της μείωσης των υδάτινων πόρων και της επιβαρυμένης χρήσης, είναι πολύ καλή ιδέα.
Επίσης και σαν επένδυση είναι super!!!!

Χαιρετώ.

Ra Ma είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ra Ma είπε...

@ΑγριοΖouzouna, με το τσιγκέλι μας δίνεις τις πληροφορίες....

Θα σας πω όμως εγώ:
Το γαϊδουράγκαθο ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων. Είναι φυτό τονωτικό, διουρητικό, εφιδρωτικό, αντιπυρετικό, αποχρεμπτικό και ταινιοκτόνο. Ως αφέψημα συνιστάται κατά της ηπατίτιδας, του ίκτερου, για την πέτρα στη χολή και τους τακτικούς πυρετούς.

Πως με βλέπεις????

Ra Ma είπε...

@skouliki, σε έχω χάσει ...γενικώς!

Ra Ma είπε...

@pastaflora, ειδικά τώρα με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου...

Η φύση θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει, ειδικά όταν θα αναρτήσει το «ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΟΡΩΝ» εκεί να δεις γέλια....

Έστειλα το address για τις γάτες Χίτλερ και η φίλη moody με ρώτησε αν μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Αν και θα την παραπέμψω στο post σου δεν νομίζω να έχεις αντίρρηση?

Καλό ξημέρωμα.

Ra Ma είπε...

Γλαρένια, χα,χα,χα καλό. Θα μπορούσες να πεις ότι ασχολείσαι με εναλλακτικές καλλιέργειες...

Πάντως αν έχεις χωραφάκια ανεκμετάλλευτα ....να το συζητήσουμε!!!!!.

Καλό ξημέρωμα.

fevis είπε...

Δηλαδή στο εξής αντί για ελιά και πεύκο για το τζάκι να ζητώ γαϊδουράγκαθο? :-)

Ra Ma είπε...

@fevis, πόσο χαίρομαι για την απόφαση που πήρες...

Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο ...δεν θα με πείραζε να αγοράσω 1 τόνο γαϊδουράγκαθα!!!

Όπως ξέρεις, όμως την κατάλληλη στιγμή κάποιων τα μάτια θα κάνουν δολάρια (όπως του Σκρουτζ!), θα φτιάξουν ένα προϊόν "που δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι", θα βομβαρδίσουν την οικολογική μας συνείδηση με ενοχές, θα κάνουν φοβερό promotion, και τελικά θα το πληρώνουμε στην ίδια τιμή με την ελιά... Είναι απίστευτο το σύστημα!

Σου το είπα? Στο ξαναλέω, χάρηκα πολύ!!!!

Καλό μεσημέρι.

Ανώνυμος είπε...

wow!!!δεν είχα ιδέα...για κοίτα το γαϊδουράγκαθο...και ειναι και όμορφο :)
..τι είπες;... θέλεις,μια σαλατούλα;!...:)χμμμ...στο επομενο-κακό- dvd σου θα ειδοποιήσω σχετικώς την κα Marconi!

Ra Ma είπε...

@cook, όταν αποφασίζεις να μπεις στο net, του δίνεις και καταλαβάινει! Για αυτό γκρινιάζει ο σύζυγος....

Είχα πει να μην σας μπει καμμιά ιδέα για γαϊδουραγκαθοσαλάτα!!!