7/6/10

H.O.M.E


H Hands Off Mother Earth (H.O.M.E) είναι μια παγκόσμια εκστρατεία για την προστασία του πλανήτη μας, από την απειλή των πειραμάτων της Γεωμηχανικής.

Είναι μια κοινή (μητρική) οργάνωση που την συγκροτούν άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και ιδιώτες από όλο τον κόσμο, με σκοπό να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα γεωμηχανικά πειράματα. Ζητούν από τους γεωμηχανικούς να σταματήσουν τα πειράματα, από τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν ειδικούς νόμους που να τα απαγορεύουν -τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών- και από τα κινήματα, τις οργανώσεις και τον λαό να αναγνωρίσουν τη Γη ως το κοινό μας σπίτι, του οποίου η ακεραιότητα δεν πρέπει να παραβιάζεται από πειράματα και εγκαταστάσεις γεωμηχανικής.

Η οργάνωση που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2010 στην Cochabamba της Βολιβίας στα πλαίσια της «The World People’s Conference on Climate Change and the Rights of Mother», υποστηρίζει πως οι θάλασσες, ο ουρανός και τα εδάφη του πλανήτη μας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαστήριο, όπου ο καθένας μπορεί ανεξέλεγκτα να εκτελεί τόσο σοβαρά και τόσης μεγάλης έκτασης πειράματα.


Η Γεωμηχανική είναι σχετικά μια νέα επιστήμη που έχει στόχο τη συνειδητή αλλαγή του γήινου περιβάλλοντος με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών προκειμένου -σε πρώτη φάση- να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σε αυτό το πλαίσιο οι γεωμηχανικοί έχουν παρουσιάσει μια σειρά από προτάσεις, όπως:
(*) Βομβαρδισμό των νεφών με σωματίδια θειικού άλατος για την αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου ή με ιωδιούχο άργυρο για την παραγωγή βροχών.
(*) Λίπανση και καλλιέργειες των ωκεανών με πλαγκτόν για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα.
(*) Καλλιέργειες μεταλλαγμένων σπαρτών που τα φύλλα τους θα έχουν ανακλαστικές ιδιότητες.

Ας δούμε εν συντομία μερικές από τις πρακτικές που προτείνουν:

BIOCHAR: Είναι μια άλλη ονομασία του ξυλάνθρακα (κάρβουνο), ειδικά για αυτόν που θάβεται στο έδαφος. Η ιδέα είναι να συλλέγονται και να απανθρακώνονται ξύλα ή παρόμοια φυτά και δέντρα που καλλιεργούνται για αυτό το σκοπό, και στη συνέχεια, τα παραγόμενα σε πλούσια σε άνθρακα υπολείμματα να οργώνονται στο έδαφος. Μια τεχνική που συνηθίζεται και σήμερα από τους αγρότες.

Η εταιρία International Biochar Initiative (ΙΒΙ), εκπροσωπεί τους περισσότερους που τάσσονται υπέρ αυτής της τεχνικής, θεωρώντας πως είναι μια πολύ παλιά και απλή πρακτική για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Υποστηρίζουν πως με αυτόν τον τρόπο, εξαντλημένα εδάφη μπορούν να καλλιεργηθούν, να αυξήσουν τα ωφέλημα συστατικά του εδάφους τους, και να παράγουν ποιοτικά αγαθά με λιγότερες απαιτήσεις σε νερό και λιπάσματα, βελτιώνοντας έτσι και τη ποιότητα και τη ποσότητα των υδάτινων πόρων.

Όμως κανείς δεν ξέρει πόση ποσότητα ξυλάνθρακα μπορεί να παραμείνει στο έδαφος, για πόσο χρονικό διάστημα, και κατά πόσο αυτή η ποσότητα μπορεί να επιβαρύνει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η κλιμάκωση αυτής της τεχνικής, όπου όλο και περισσότερα εδάφη θα μετατρέπονται σε νέες φυτείες καλλιεργειών μεγάλων ποσοτήτων biochar.

Ocean Fertilization: Είναι η λίπανση των ωκεανών με θρεπτικά συστατικά, με σκοπό την αύξηση του πλαγκτόν, αφού φαίνεται να δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και να απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.

Τουλάχιστον 13 πειράματα έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια, όπως αυτό της εταιρίας Planktos Inc το 2007. Η εταιρία από την ιστοσελίδα της πωλούσε αντισταθμικά οφέλη άνθρακα ενώ τον Μάιο του 2007 ανακοίνωσε πως θα ρίξει στα διεθνή ύδατα κοντά στα νησιά Καλαπάγκος, τόνους ρινισμάτων σιδήρου σε μια περιοχή 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα σχέδια τους μετά από τις αντιδράσεις του κόσμου ματαιώθηκαν και η εταιρία τον Φεβρουάριο του 2008 έκλεισε.

Ο κατάλογος των ανεπιθύμητων ενεργειών είναι μεγάλος, ιδίως με τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στην επιβίωση των ανθρώπων που εξαρτώνται από υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα.

Sulphate Aerosols - Artificial Volcanoes: Είναι η μείωση της ποσότητας του ηλιακού φωτός που εισέρχεται στην γήινη ατμόσφαιρα, εκτοξεύοντας και τοποθετώντας μικροσκοπικά αντανακλαστικά σωματίδια στη στρατόσφαιρα. Η ιδέα προήλθε το 1991 με την έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο στις Φιλιππίνες, όπου είκοσι εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου που εκτοξεύτηκαν στην στρατόσφαιρα μείωσαν την θερμοκρασία ολόκληρου του πλανήτη κατά 0.4ο - 0.5ο C.

Τί επιπτώσεις θα έχει μια τέτοια ενέργεια, αν θα επηρεαστεί η τρύπα του όζοντος από τα σωματίδια στην στρατόσφαιρα, αν μπορούν να βομβαρδιστούν συγκεκριμένες περιοχές όπως της Γροιλανδίας, αν θα διαταραχθούν φυσικές διεργασίες -όπως της φωτοσύνθεσης- λόγω της μειωμένης ποσότητας του φωτός, αν οι τόνοι σωματιδίων επιστρέψουν στη γη απειλώντας τη ζωή, είναι μερικά μόνο από τα πολλά ερωτήματα.

Cloud Whitening: Είναι η λεύκανση των σύννεφων με ψεκασμό θαλασσινού νερού. Το αλμυρό νερό τα συμπυκνώνει, τα κάνει πιο μικρά και πιο ‘αντανακλαστικά’ ώστε να μειωθεί η ηλιακή ακτινοβολία που εισέρχεται στην γήινη ατμόσφαιρα, όπως συμβαίνει και με τις ηφαιστειακές εκρήξεις.

Πολλοί εξέχοντες επιστήμονες υποστηρίζουν πως με αυτή την τεχνική μπορούν να μειώσουν και να ελέγξουν την θερμοκρασία της Γης, αλλά και άλλοι που αμφισβητούν τους αισιόδοξους αυτούς ισχυρισμούς.

Μπορεί κανείς να εγγυηθεί πως η μεταβολή των καιρικών συνθηκών δεν θα έχει σε ολόκληρο τον κόσμο σοβαρές συνέπειες, όπως πχ. στη δημιουργία θυελλών ή άλλων ακραίων καιρικών φαινόμενων, στα θαλάσσια οικοσυστήματα ή στην πανίδα και την χλωρίδα? Τι επιπτώσεις θα έχει στην περιοχή ενός κράτους που συνορεύει με αυτήν που γίνονται τα πειράματα?

Πρόσφατα οι Times του Λονδίνου σε δημοσίευμά τους, έκαναν νύξη για ένα πείραμα που θα επιχειρήσει η εταιρία Silver Lining Project με έδρα το Σαν Φραντζίσκο της Καλιφόρνια, με στόχο να αυξήσει την λευκότητα των ωκεάνιων νεφών ώστε να αντανακλούν περισσότερο φως του ήλιου πίσω στο διάστημα και κατ’ επέκταση τη μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας και την ελάττωση της θερμοκρασίας στη Γη. Τα πειράματα επιβεβαιώνονται και από την περιβαλλοντική οργάνωση ETC Group.


Είναι σε θέση η Γεωμηχανική με τις επεμβάσεις της να αλλάξει το κλίμα της Γης προς όφελός μας? Μπορεί ο καθένας να κάνει τέτοια πειράματα τόσης μεγάλη έκτασης, χωρίς τον έλεγχο μιας αρχής? Σύμφωνα με την συνθήκη της Γενεύης του 1976, η οποία αναφέρεται στη Γεωμηχανική, «δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε τροποποίηση του περιβάλλοντος για μη ειρηνικούς σκοπούς». Πάνω σε αυτή τη διατύπωση έχει αρχίσει να γίνεται πολύς λόγος, καθώς διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι δημιουργήθηκε ένα μεγάλο νομικό κενό ως προς την εφαρμογή της.

«Το κλίμα είναι διεθνής υπόθεση. Αν δεν συμφωνήσουν όλοι πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί, δεν θα αντιμετωπισθεί. Ναι οι μετρήσεις δείχνουν ότι το κλίμα, η γεωμορφολογία και οι χάρτες θα αλλάξουν» μας λέει το despinarion όταν την ρωτήσαμε και συνεχίζει «Τώρα κατά πόσον η επέμβαση του ανθρώπου θα έχει τα αποτελέσματα που προβάλλουν, αυτό δεν μπορώ να το κρίνω γιατί όλα αυτά έχουν και μια φυσική δυναμική. Εάν σήμερα ο άνθρωπος αποφάσιζε να πετάξει όλα τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια και να ζει ωραία σε λιβάδια, η ατμόσφαιρα θα πάθαινε πατατράκ γιατί έχει συνηθίσει αλλιώς, και τα αποτελέσματα ούτε που θα μπορούσα να τα προβλέψω. Είναι σαν να κόβεις από τον πρεζάκια απότομα την πρέζα. Και σ' αυτή λοιπόν την "ιδεατή κατά τον λαό" περίπτωση πάλι κάποια επεμβασούλα τύπου εντζινηρινγκ θα ήταν απαραίτητη». Και καταλήγει «Δυστυχώς σ' αυτό τον πλανήτη απάνω όπου και να πας μα όπου και να πας, τα συμφέροντα των λίγων προέχουν και η εφαρμογή οποιασδήποτε ερευνάς υπόκειται σε λογοκρισία».




Στη μουσικούλα ακούμε τους Fireflies σε μια διασκευή του Heaven (1979) των Talking Heads. Ακούγεται τόσο δροσερό που δεν είναι υπερβολή αν σας πω πως το έβαλα στο repeat και το άφησα να παίζει όλο το βράδυ. Αφιερωμένο σε σένα εξαιρετικά. Καλή σας ακρόαση!!!

PS. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο despinarion για το σχόλιο που με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.

------------------------------------
Πηγές:
1. Hands Off Mother Earth (H.O.M.E)
2. International Biochar Initiative (ΙΒΙ)
3. Silver Lining Project
4. ETC Group


13 σχόλια:

ZouZouna είπε...

ναι ναι ναι ναι, ότι πεις!
καλημέρα
φιλιά

kat. είπε...

ο πλανήτης γη μας καλεί..

ε?


μαρκόνι μπέιμπι.. όλο ανακαλύψεις είσαι!

Natalia είπε...

για να συμφωνησουν όλοι... δύσκολο!

Θα περάσουν πολλές Κοπεγχάγες ακόμη...

υγ πειράματα της γεωμηχανικής... ακούγεται ενδιαφέρον, αλλά πιθανόν επικίνδυνο! Θα παρακολουθήσουμε τις δράσεις του HOME

negentropist είπε...

Oρίστε 4 links με τα "υπερ" και τα "κατά της Γεωμηχανικής, τα οποία ενδεχομένως να συμβάλλουν στον σχετικό προβληματισμό !

Τι είναι η γεωμηχανική

Το τελευταίο πράσινο ταμπού

Κλιματικό χάος στην Γεωμηχανική εποχή

Η «γεωμηχανική» ελπίδα για τις κλιματικές αλλαγές

Καλό ξημέρωμα, με ένα μουσικό link:

Bangles - Eternal Flame

:)

Side21 είπε...

Απ' ότι έχει αποδειχθεί
μέχρι τώρα μόνο ζημιά μπορεί
να προκαλέσει στον πλανήτη μας
ο άνθρωπος με τις δραστηριότητές του.
Οπότε όσο λιγότερο προσπαθεί να τον
σώσει τόσο το καλύτερο ...

δεσποιναριον είπε...

Ωραια και εμπεριστατωμενη αναρτηση Μαρκονακι και σ'ευχαριστω για την "συνεντευξη" ;)

Ra Ma είπε...

Ζουζούνα και δεν σηκώνω αντιρρήσεις ε? :))
Καλημέρες!!!

Katερινούλα μπέϊπμι ...είδες μωρέ τι ανακαλύπτω! Σαν μικρό παιδί κάνω! :))
Καλημέρες!!!

Natalia μάλλον είναι δύσκολο να συμφωνήσουν όλοι και ειδικά από την στιγμή που υπάρχει στη μέση το χρήμα.
Οι προτάσεις είναι λίγο ...επιστημονική φαντασία, αλλά αν δεν την είχαμε και αυτή δεν θα είχαμε 'πετάξει'!
Καλημέρες!!!

Ra Ma είπε...

negentropist πρώτη φορά που δεν έψαξα σε ελληνικά sites για το θέμα, έψαξα μόνο για την HOME που δεν βρήκα κάτι.
Με έκανες πρωί-πρωί και το έριξα στο διάβασμα! Τα links το συντομότερο θα τα δέσω με το κείμενο!
Ο προβληματισμός σίγουρα υπάρχει λόγω της μεγάλης έκτασης των πειραμάτων και των απρόβλεπτων αποτελεσμάτων. Και σίγουρα σε τέτοια μεγέθη δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει, χρειάζεται συνεννόηση και σχεδιασμό.
Πολλές καλημέρες!!!

Side21 να πω πως έχεις άδικο? Εκ του αποτελέσματος για να τον βγάλουμε ΠΕ (Προς Επισκευή, θυμάσαι από στρατό?) πάμε!
Πάντως τείνω να πιστεύω πως κάποιες ελεγχόμενες μικροεπεμβάσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε.
Νομίζω πως υπάρχει εταιρία στη Θεσ/νίκη που με αεροπλάνα δημιουργεί τεχνικές βροχοπτώσεις. Είχα διαβάσει ένα άρθρο για τον επιχειρηματία με τίτλο "Ο βροχοποιός", κάτι σαν σύγχρονοι Ινδιάνοι θα γίνουμε ε? :))
Καλημέρες!!!

Ra Ma είπε...

δεσποιναριον είδες συνέντευξη!!! Ήθελα να στο πω από πριν αν συμφωνείς να το βάλω ...αλλά πολύ τρέξιμο! :))
Το σχόλιό σου με βρίσκει σύμφωνο και νομίζω τους περισσότερους.

Με ποιο δικαίωμα μια εταιρία θα γεμίσει σίδηρο τα διεθνή ύδατα πχ στη Μεσόγειο και τί επιπτώσεις θα έχει στα νησιά μας? Αν παίζουμε με τα σύννεφα πχ στη Μακεδονία τί φταίει η Βουλγαρία αν θα τη πνίξουμε στις βροχές? Το να γεμίσουμε τη στρατόσφαιρα με σφαιρίδια σωματιδίων θείου ...μόνο πονοκέφαλο μου δημιουργεί!

Νομίζω πάντως όπως λες και εσύ κάποιες 'μικροεπεμβασούλες' χρειάζονται. Άντε να τους βάλεις όλους μαζί να συμφωνήσουν και ας μην πιάσουμε τα οικονομικά συμφέροντα και μη! :ο

Πολλές καλημέρες γαιωδοσιάτησά μου!!

Equilibrium είπε...

Καλημέρα ονομάζομαι Χρήστος και τέλειωσα μηχανικός Περιβάλλοντος στην Ξάνθη.

Νομίζω ότι το θέμα όπως προσεγγίστηκε είναι πολύ υπαρκτό και σωστό. Πρέπει να υπάρχει μια αρχή που να ελέγχει τις ιδιωτικές εταιρίες που διενεργούν πειράματα σε παγκόσμια κλίμακα.

Η γεωμηχανική από μόνη της κατά την πολύ ταπεινή μου γνώμη είναι το ανάλογο του επιδέσμου σε ένα χτύπημα από σφαίρα. Μπορείς να σταματήσεις την αιμοραγία αλλά και πάλι θα πρέπει να αφαιρέσεις το ξένο σώμα (σφαίρα) για να ζήσει ο ασθενής.

Έχοντας πει ήδη αυτά θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι όλα τα επιχειρήματα κατά της γεωμηχανικής είναι στα πλαίσια της έλλειψης ολοκληρωμένης γνώσης για το τι θα συμβεί σε πραγματικές συνθήκες στο εκάστοτε "πείραμα". Η αντίφαση είναι ότι αν δεν γίνονται μικρής κλίμακας πειράματα παράλληλα με τις προσομοιώσεις δεν θα μάθουμε.
Συμφωνώ απόλυτα με την ύπαρξης μια οργανωμένης διακρατικής αρχής που να ρυθμίζει αυτά τα πειράματα ώστε να μην υπάρξει "υπερχείλιση" πειραμάτων από ανεξάρτητους ερευνητές αλλά όχι την παντελή απαγόρευση τους.

Και μιας και πιάσαμε το θέμα. Με ποιο δικαίωμα οδηγέις το αυτοκίνητο σου στην δουλεία χωρίς να πληρώνεις φόρο καυσαερίων. και με πιο δικαίωμα χρησιμοποιείς ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς να πληρώνεις φόρο για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από τον CO2.

Μέσα σε 20-50 χρόνια οι καταστροφές που θα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή θα φτάνουν το 20% του τότε ΑΠΠ. Ποιός θα πληρώσει για εκείνες τις ζημιές; Όταν χτυπάει τυφώνας την Αιτή καλή είναι η ελεημοσύνη που μαζεύουν. Αλλά οι ΗΠΑ έχουν πραγματικό χρέως απέναντι σε αυτή τη χώρα, όπως πραγματικό χρέος έχουν όλες οι αναπτυγμένες χώρες. Νόμοι δεν χρειάζονται μόνο για να περιορίσουν κάτι που δεν ξέρουμε αν αποτελεί κίνδυνο. Νόμοι χρειάζονται για να ρυθμίσουν κάτι που ΞΕΡΟΥΜΕ ότι συμβαίνει.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν γίνεται να ζητάς το ένα χωρίς το άλλο.

Heliotypon είπε...

Στο μεταξύ κόβουν όλο και περισσότερα δέντρα στον Αμαζόνιο και ίσως κι άλλες περιοχές με rain forests και δεν ασχολούνται με το να ενισχύσουν τη μόνη φυσική λειτουργία απορρόφησης CO2 και παραγωγής οξυγόνου, φυτεύοντας πολλά, εκατομμύρια δέντρα. Να γίνει π.χ. υποχρεωτική η φύτευση δέντρων από όλους τους πληθυσμούς. 'Οπως πληρώνουμε φόρους έτσι να οφείλουμε να φυτέψουμε και δέντρα.

Ra Ma είπε...

Equilibrium ή κατά κόσμον Χρήστο γεια σου. Οι απόψεις σου νομίζω πως συμφωνούν με τις δικές μου.

Χωρίς να είμαι κοντά σε αυτή την επιστήμη, συμφωνώ πως τα περισσότερα μέτρα δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν.

Είναι γεγονός πως κάθε πείραμα αντιμετωπίζεται με υποψία από τον κόσμο που επηρεάζεται από τις δηλώσεις των οικολογικών οργανώσεων που για να λέμε και την αλήθεια ...παίζουν και αυτές τα παιγνίδια τους. Πάντως το ότι δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε και πόσον μάλλον να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτα αποτελέσματα είναι γεγονός, πρόσφατο παράδειγμα το ατύχημα της BP στον κόλπο του Μεξικού.

Θα πρέπει να υπάρξει μια αρχή και πιστεύω πως είμαστε σε θέση να κάνουμε και να ελέγξουμε τέτοια πειράματα σε μικρά μεγέθη. Ήδη ανάλογο πρόβλημα αρχής, έχουμε και όταν οι γύρω μας χώρες χρησιμοποιούν (υποθετικά) πυρηνικά εργοστάσια και εμείς νομίζουμε πως είμαστε ασφαλείς...

Όσον αφορά τους ρύπους, εύχομαι να μην διαβάσει αυτά που γράφεις κανένας της κυβέρνησης ...και του μπουν ιδέες :)))

Μεγάλο θέμα τελικά για το ποιος ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας και το CO2. Πρόσφατα σε ένα συνέδριο -νομίζω στο Σικάγο-, υποστηρίχθηκε από μερίδα επιστημόνων, πως δεν φταίει ο άνθρωπος (με τη χρήση που κάνει) αλλά η ηλιακή δραστηριότητα. Υποστηρίζουν πως υπάρχει μια περιοδικότητα (περίπου 27 χρόνων) μεταξύ ψυχρών και θερμών εποχών και πως εδώ και λίγο καιρό έχουμε εισέλθει και πάλι στη φάση του ψύχους. Φτάνουν σε σημείο να προβλέπουν πως η πτώση της θερμοκρασίας θα αρχίσει να γίνεται αισθητή από το 2014. Έχω κρατήσει το link και σκέπτομαι να γράψω κάτι αργότερα. Όπως και νάναι ...δεν την γλιτώνουμε!!!!

Καλό βράδυ και ευχαριστώ για την παρουσία σου!!!

Ra Ma είπε...

Heliotypon σωστός.

Ο Αμαζόνιος είναι από μόνος του μεγάλο θέμα. Και δεν είναι μόνο τα δέντρα και ότι αυτό συνεπάγεται αλλά και οι απομονωμένες φυλές που ζουν εκεί.

Από τη φύση μας είμαστε άπληστοι. Η δε απληστία είναι ανάλογη της πρόκλησης. Θέλω να πω, πως στο όνομα του κέρδους κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα, δυστυχώς, αυτό γινόταν και θα γίνεται πάντα...

Καλό βράδυ!!!