19/11/09

Για Τα Μάτια σου Μόνο


Έχουμε συνδυάσει τους αστακούς με την εικόνα ενός ρομαντικού δείπνου σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία: ένα τραπέζι με λουλούδια, φωτισμό με κεριά, κατάλληλη μουσική, ένα καλό λευκό κρασί και μια πιατέλα γεμάτη με αυτούς, έτοιμους προς κατανάλωση. Ένα πιάτο κατάλληλο για βασίλισσες, για αυτοκράτορες, ένα πιάτο για όλους. Ένα πιάτο που αντιμετωπίστηκε ως αφροδισιακό, ενισχύοντας τη δύναμη και τη γοητεία των ανδρών και την ικανότητα σύλληψης των γυναικών.

Έχετε προσέξει όμως τα μικρά στρογγυλά ματάκια του?

Το Μάτι του Αστακού


Οι αστακοί (όπως οι γαρίδες και μερικά ακόμα μαλακόστρακα) βλέπουν μέσω της αντανάκλασης του φωτός και όχι της διάθλασης. Η αντανάκλαση πραγματοποιείται από χιλιάδες κύβους που βρίσκονται στα μάτια του, κοντά στη βάση των κεραιών του. Αυτοί οι αξιοσημείωτης γεωμετρίας κύβοι, αποτελούν το οπτικό του σύστημα.

Σε αντίθεση με τις καμπύλες και τους κώνους του ανθρώπινου ματιού ή τα σύνθετα και εξάγωνα μάτια άλλων εντόμων, οι κύβοι αυτοί αποτελούνται εξ’ ολοκλήρου από λείες επιφάνειες και κάθετες γωνίες, είναι τοποθετημένοι ακτινωτά και με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν ένα οπτικό πεδίο 180°. Το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού, είναι να συγκεντρώνουν όλες τις εισερχόμενες ακτίνες φωτός στο ίδιο εστιακό σημείο.

Με απλά λόγια, αυτοί οι μικροσκοπικοί τετράγωνοι σωλήνες, έχουν τοιχώματα που λειτουργούν σαν κάτοπτρα και είναι τόσο ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους που επιτυγχάνουν το φως που δέχονται να το διοχετεύουν σε ένα σημείο, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια ενιαία εικόνα.

Ο μοναδικός και εκπληκτικός σχεδιασμός αυτού του ματιού, επιτρέπει σε αυτούς τους οργανισμούς να βλέπουν σε συνθήκες ιδιαίτερα χαμηλού φωτισμού, όπως στα βάθη των ωκεανών ή σε θολά και λασπωμένα νερά. Από το μάτι αυτό, έχουν εμπνευστεί σχεδιαστές και επιστήμονες ώστε να αντιγράψουν και να εφαρμόσουν την λειτουργία του σε προηγμένες τεχνολογικές εφαρμογές.

Γενικά Περί Ακτίνων Χ

Οι ακτίνες Χ είναι μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας όπως τα ραδιοκύματα και το ορατό φως. Μερικά υλικά απορροφούν τις ακτίνες Χ, άλλα τις αντανακλούν και άλλα τις επιτρέπουν να περάσουν από μέσα τους προκαλώντας τους διάθλαση, δηλαδή να εξέρχονται από διαφορετική οπτική γωνία απ’ αυτήν που εισέρχονται.

Για παράδειγμα, στις ακτινογραφίες, οι εκπεμπόμενες από μια πηγή ακτίνες Χ διαπερνούν το αντικείμενο και το αποτυπώνουν ασπρόμαυρα, καίγοντας μια επιφάνεια ακτινολογικού φιλμ. Αυτή είναι μια καλή μέθοδος αλλά δεν είναι η ιδανική, διότι η διάθλαση την κάνει αναποτελεσματική, απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και λόγω ακτινοβολίας δεν είναι η ασφαλέστερη μέθοδος στον κόσμο.

Τα μάτια του αστακού αποτελούν ένα οπτικό σύστημα μοναδικού σχεδιασμού και αποτελεσματικότητας. Οι επιστήμονες μελετώντας τα, έχουν εμπνευστεί τρόπους αποτύπωσης μια εικόνας, χειριζόμενοι με διαφορετικό τρόπο τις εκπεμπόμενες ακτίνες Χ.

Αστακός και Τρομοκρατία

Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, η ανάγκη για τον εντοπισμό απειλών από τρομοκρατικές επιθέσεις έγινε επιτακτική. Το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει διαθέσει περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή μιας συσκευής με την ονομασία LEXID, η οποία θα μπορεί να βλέπει πίσω από τοίχους και αντικείμενα για προφανείς λόγους. Η τιμή του κάθε σαρωτή προβλέπεται να είναι λιγότερο από 10.000 δολάρια.

Η συσκευή αποτελείται από μια γεννήτρια χαμηλής ισχύος ακτίνων Χ και ένα οπτικό σύστημα, που αποτελείται από χιλιάδες μεταλλικούς κύβους ώστε να τις συλλέγει και να τις ευθυγραμμίζει. Η καινοτομία είναι πως η συσκευή δεν συλλέγει τις ακτίνες Χ που εκπέμπονται από μια πηγή δια μέσου ενός αντικειμένου, αλλά αυτές που η ίδια έχει εκπέμψει προς το αντικείμενο και επιστρέφονται στο οπτικό της σύστημα. Αυτές οι διάσπαρτες ακτίνες αντικατοπτρίζονται και εστιάζονται σε ένα σημείο, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο την εικόνα του αντικειμένου.

Τα υπάρχοντα συστήματα ακτίνων Χ που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο των αποσκευών στα αεροδρόμια είναι ογκώδη και δεν μεταφέρονται εύκολα. Με έναν σαρωτή χειρός –όπως είναι το LEXID- το πεδίο εφαρμογής είναι μεγάλο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον έλεγχο εμπορευματοκιβωτίων και χειραποσκευών κατά τη διέλευση αυτοκινήτων μέσω των συνόρων ή όπου αλλού απαιτείται έλεγχος. Σε μια εμπόλεμη ζώνη μπορεί να ανιχνεύσει τι κρύβεται πίσω από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου. Οι εργαζόμενοι στις κατασκευαστικές εταιρίες μπορούν να αναγνωρίσουν τι υπάρχει μέσα σε τοίχους, και θεμέλια. Μπορεί να αξιοποιηθεί από αρχαιολόγους ή να αντικαταστήσει τις παλιάς τεχνολογίας ακτινολογικές συσκευές -που σε σκεπάζουν με αυτό το ειδικό προστατευτικό κάλυμμα για την ακτινοβολία.

Αστακός και Τηλεσκόπια

Οι αστρονόμοι εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν κατασκευάσει τηλεσκόπια που στηρίζονται στη λειτουργία των ματιών του αστακού -να παρατηρεί δηλαδή τα αντικείμενα χωρίς να περιστρέφει το κεφάλι του και να εστιάζει σε ένα σημείο το λιγοστό φως που δέχεται μέσα από ένα μεγάλο οπτικό πεδίο.

Η ιδέα να εφαρμογής ήταν του Roger Angel από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας ήδη από το 1977 και χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια πειραματισμών και μετρήσεων ώστε το 1992 να καταφέρουν να τελειοποιήσουν αυτή την τεχνολογία.

Τα τηλεσκόπια που κατασκευάστηκαν με αυτή τη τεχνολογία ήρθαν για να δώσουν απαντήσεις σχετικές με την εκπομπή των ακτίνων Χ από κομήτες, αστέρια, κβάζαρ, το καταστροφικό τέλος μιας σουπερνόβα ή τις αινιγματικές εκρήξεις των ακτίνων Γάμμα και των μαύρων τρυπών του διαστήματος.

Μια από τις τελευταίες δημιουργίες είναι το Lobster-ISS telescope, με το οποίο μελετάται η σκοτεινή ύλη και βοηθά δραματικά τους επιστήμονες στην εξερεύνηση πέρα από τα όρια του γαλαξία μας.

Αστακός και Microchips

Η αντίστροφη λειτουργία του ματιού του αστακού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία των υπολογιστών, κατασκευάζοντας ακόμα μικρότερα ολοκληρωμένα κυκλώματα (τσιπ).

Τα τσιπ κατασκευάζονται με τη μέθοδο της φωτολιθογραφίας. Μια δέσμη υπεριώδους φωτός μέσω ενός διάτρητου προτύπου –κάτι σαν μάσκα που απεικονίζει το σχέδιο- προσπίπτει σε ένα ευαίσθητο φιλμ που βρίσκεται πάνω σε μια λεπτή φέτα πυριτίου καλυμμένη με οξείδιο. Το υπεριώδες φως θα σκιαγραφήσει μόνο τις περιοχές που η μάσκα αφήνει εκτεθειμένες ενώ οι περιοχές στις οποίες δεν έπεσε φως θα απομακρυνθούν αφού πρώτα διαλυθούν με κατάλληλο χημικό.

Εντούτοις, υπάρχει ένα όριο στο κατά πόσο μικρό μπορεί να είναι το σχέδιο, επειδή το φως κάμπτεται κοντά στις άκρες (διαθλάται), με αποτέλεσμα να παραμορφώνεται. Μικρότερα μήκη κύματος φωτός σημαίνει λιγότερη διάθλαση και η χρήση των ακτίνων Χ -που θεωρούνται ιδανικές για την περίπτωση- έχει μεγάλο κόστος.

Αυτό λύνεται με μια συσκευή παρόμοια με του τηλεσκοπίου Lobster Eye αλλά με την αντίστροφη λειτουργία. Οι ακτίνες Χ παράγονται από μια πηγή λέιζερ που αναπτύσσει θερμοκρασία περίπου 1 εκατομμυρίου °C και βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο όπως ακριβώς το σημείο που εστιάζει το μάτι του αστακού. Από εκεί ξεκινούν οι ακτίνες για να καταλήξουν κατά την έξοδό τους από τη συσκευή σε μια παράλληλη πορεία προς τη φέτα πυριτίου προς αποτύπωση.

Αστακός vs Δαρβίνος

Τα μάτια του αστακού χρησιμοποιήθηκαν ως επιχείρημα κατά της θεωρίας της εξέλιξης.

Η νεοδαρβινική εξέλιξη απαιτεί μια διαδρομή από πολλά μικρά βήματα κατά την οποία, πρώτον οι αλλαγές προκαλούνται από μεταλλάξεις και δεύτερον, το κάθε βήμα πρέπει να έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με το προηγούμενο, έτσι ώστε να δημιουργούνται περισσότεροι απόγονοι (φυσική επιλογή).

Ο αστακός ανήκει στην οικογένεια των καρκινοειδών και σύμφωνα με τις θεωρίες της εξέλιξης όλα τα πλάσματα της οικογένειας θα πρέπει να έχουν εξελιχθεί από τον ίδιο πρόγονο. Δεν είναι όμως ίδια όλα τα μάτια των μαλακόστρακων. Αυτό σημαίνει πως για να εξελιχθεί ή να μεταλλαχθεί από τη μια κατάσταση με το φως να διαθλάται στο μάτι, σε αυτή με το φως να αντανακλάται στο μάτι, μεσολαβεί μια περίοδος τύφλωσης που θα κινδύνευαν να εξαλειφθούν λόγω φυσικής επιλογής, μη έχοντας άλλους υποστηρικτικούς μηχανισμούς όρασης.

Ακόμα, αν ένα από τα χαρακτηριστικά της σχεδίασης του ματιού του αστακού εκλείψει, όπως οι τέλειοι κύβοι, ο αντικατοπτρισμός, η γεωμετρία και η συγκέντρωση όλων των ακτίνων φωτός στο ίδιο σημείο, το μάτι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Ως εκ τούτου - υποστηρίζουν οι αντίθετοι της εξέλιξης- είναι αδύνατον το μάτι να προήλθε από εξέλιξη αλλά δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο από την αρχή.

Αστακός και Αστακομακαρονάδα

Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια και αναλαμβάνουν τα χέρια του Λάμπρου!!! Μια υπέροχη συνταγή αστακομακαρονάδας με λευκό κρασί.


Στο podcast ακούμε τη καινούργια δουλειά των Archive με τίτλο Controlling Crowds Part IV. Το τραγούδι που ακούμε λέγεται Pills, η επίσημη κυκλοφορία του ήταν ακριβώς πριν ένα μήνα ενώ φαντάζομαι πως αρχές Δεκέμβρη θα το βρούμε στα δισκοπωλεία. Καλή σας ακρόαση!!!

---------------------------------------------------------------------

Πηγές:
1) Lobster [Link]
2) Lobster Eye [Link]
3) Why are lobsters being used in new X-ray technologies? [Link]
4) Handheld LEXID® X-ray imaging device [Link]
5) S&T Snapshots - Borders & Maritime [Link]
6) Lobster Telescope Has An Eye For X-Rays [Link]
7) Darwinism Refuted - The Lobster Eye [Link]
8) Lobster eyes - brilliant geometric design [Link]
9) Εισαγωγή στην Μικροηλεκτρονική [
Link
10) Αστακομακαρονάδα με λευκό κρασί [Link

51 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

Οταν ημουν μικρη, κυκλοφορουσαν στο εμποριο κατι καραμελλες που τιε λεγανε "καραμελλες αστακου" γυαλιστερες και γεμιστες. Ο παπους μου ελεγε να μη τις παιρνουμε γιατι ποιος ξερει τι εχει αυτη η γεμιση! Εγω οπου τις εβρισκα τις χλαπακιαζα. Μετα σταματησαν να βγαινιυν γιατι ..ποιος ξερει τι ειχαν μεσα στη γεμιση!
Και σταματα να το λες ..μαλακοστρακο,, εμενα μου αρεσει!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Μarconi μουυυυυ..... και φτιάχνω μια αστακομακαρονάδα, άλλο πράγμα αλλά μόνο με κατεψυγμένο.
Γιατί με ένα ζωντανό που έφερε ο Γλάρος μου ....ρίχναμε κλήρο με τη μεγάλη μου ποιά από τις δυο μας θα τον ρίξει στο ζεματιστό νερό
Απαπαπα... δεν το ξανακάνω, ούτε έφαγα εκείνη την ημέρα.

Φοβεροί και τρομεροί οι εξοπλισμοί με τα συστήματα που διάβασα.

- Δεσποινάριόν μου, τι μου θύμισες με τις καραμέλες αστακού.
Τις πρόλαβα αλλά δε μου άρεσε η γεύση τους

Φιλί και στους δυο σας και Γλαρένιες αγκαλιές

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ξαναήρθα για το τραγούδι που δεν ακουγόταν προηγουμένως.
Στο μπλογκ σου χαίρομαι τη μουσική επένδυση

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

faraona είπε...

Θάρθω αυριο για εκτενέστατον ανάγνωσην ...το καημένο το αστακουδάκι ειδες ματάκια που εχει?
καληνύχτες

anepidoti είπε...

παίζεις με τον πόνο μου...αααααααα
αλλεργία στον αστακό και τρελαίνομαι για αστακομακαρονάδα!
πέντε χρόνια έχω να φάω...και πεινάωωωωω!!!
κατά τα άλλα
αυτό δεν είναι μελέτη, το discovery είναι!

Ra Ma είπε...

δεσποιναριον χα,χα,χα κάτι ήξερε ο παππούς ...μαλακόστρακο είχε μέσα, χα,χα,χα

Τις καραμέλες δεν τις θυμάμαι ...ένα ρομαντικό δείπνο όμως θα σου το προσέφερα! :))

Πολλές καλημέρες!!!

Ra Ma είπε...

Γλαρένια μου, ένα φίλος μου με την αδερφή του αποφάσισαν να φτιάξουν αστακό. Τον έβαλαν στη κατσαρόλα, δεν ήξεραν να του δέσουν τα πόδια και άρχισε να χτυπιέται. Περιττό να σου πω πως τους έπιασαν τα κλάματα πάνω από τη κατσαρόλα και τελικά δεν τον έφαγαν ούτε ξαναέφτιαξαν!!!

Την επόμενη φορά που θα δεις αστακό από κοντά ...θα ξέρεις!!!

Μουσική σπέσιαλ αφιερωμένη για τα φιλαράκια που περνάνε από εδώ!

Πολλές καλημέρες!!!

Ra Ma είπε...

faraona μήπως αύριο να ...έφτιαχνες αστακομακαρονάδα? :))

Αυτές είναι ματάρες και πολύτιμες!

Πολλές καλημέρες!!!

Ra Ma είπε...

anepidoti πέντε χρόνια? τι λες τώρα???
Εγώ που δεν έχω αλλεργία ...δεν τρελαίνομαι κιόλας!!!

Είδες τι ωραία πραγματάκια μαθαίνουμε κάνοντας τη πλάκα μας? :)

Πολλές καλημέρες!!!

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Μαρκονι μου μπορω να κρατησω μονο την αστακομακαροναδα;Ευχαριστω!Η μουσικη σου τελεια.

Unknown είπε...

Καλημερα!
Με κινδυνο να γινομαι βαρετη, επαναλαμβανω πως οσο και να χτυπιομαστε μπορουμε μονο να αντιγραψουμε τη φυση και οχι να την ξεπερασουμε!

Βρε Μαρκονακο, μια οι πεταλουδες, μια οι αστακοι, μηπως εισαι βιολογος;

orfia είπε...

Καλημερες..Μαρκ,
Πως τωρα ξεκινησες απο τον ερμο τον αστακο και κατεληξες στα μικροτσιπς...μπραβο τελεια συλληψη...!!!
Μαρκ...καλο σ/κο και αν μας πεσει καμμια αστακομακαροναδα..δεν θα πουμε οχι..Οκ??

aKanonisti είπε...

Ωραία τα επιστημονικά...αλλά με έπιασε μια λιγούρα για αστακομακαρονάδα....
Αχ Βαχ.....
Κακούργε.....

ZouZouna είπε...

Τις θυμάμαι τις καραμέλες αστακού, η μεγαλοκοπέλα!!! χα χα χα !!!
Μου τις θρυμμάτιζαν μην πνιγώ, κι είχαν μια γεύση μπλιάχ!!!

Ο αστακός... μμμ, ας τον είχα εδώ και θα του εξηγούσα πως τον βάζουν στην κατσαρόλα και τι γίνονται τα ματάκια του! Δεν τον φοβάμαι. Οσο για μακαρονάδα, δεν τρώω γιατί βρωμάει το μακαρόνι ψαρικό, άλλο μπλιάχ! σας το χαρίζω.

Ρομαντικό δείπνο? με αστακό?
Συγκεντρωθείτε. Αν δεν έχω το ειδικό δαγκανάκι, πρέπει να τον πιάσω με τα χέρια. Τσ, τσ, τσ, ραντεβού να γλύφεις δάχτυλα... ε, όχι!!!

Αλλά για τα επιστημονικά σου... ναι ! θες να τα διαβάσω όλα? Διαγωνίως και μεταξύ μας, μια χαρά τα γράφεις και μπράβο σου. Εγραψες 200, έμαθα ένα, ίσως, φτάνει !!!

μάτς και μούτς!!! και εις άλλα με υγεία..

zekia είπε...

Την καλύτερη αστακομακαρονάδα την έχω φάει στη Μήλο (όπως και την καλύτερη σοκολατόπιτα επίσης). Εσύ προσπαθείς να μας μορφώσεις αλλά εμάς ο νους μας στο φαί! Καλό σαββατοκύριακο!

Ra Ma είπε...

ΓΙΑΝΝΑ κρατησέ την-κρατησέ την!!! :))
Να είσαι καλά!!!

Καλό ΠΣΚ!!!

Ra Ma είπε...

christina χα,χα,χα καμία σχέση με βιολογία, κομπιουτερά θα με έλεγες!

Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσουμε τη φύση, η φύση ίσως μας ξεπεράσει ...αφανίζοντάς μας ως είδος!

Καλό ΠΣΚ να έχεις!!!

Ra Ma είπε...

Πως είστε orfia μου?

Κοίτα, γράφω εδώ και καιρό μερικές αναρτήσεις σχετικά με τη βιομιμητική, έχουν και tag αυτά. Με έχει εντυπωσιάσει η εφαρμογή στη τεχνολογία κάποιων βιολογικών χαρακτηριστικών που συναντάμε στη φύση. Στη προσπάθεια να γράψω κάτι, διαβάζω, μαθαίνω και αυτό μου αρέσει ...τώρα όποιος θέλει τα διαβάζει!!! χα,χα,χα

Καλό ΠΣΚ!!!

Ra Ma είπε...

aKanonisti χα,χα,χα
Να στείλω βόρεια καμιά αστακομακαρονάδα? ...άσε που κάνει καλό εφέ όταν την πετάς και εσείς έχετε τον καλύτερο στόχο λέμε χα,χα,χα,χα

Καλό ΠΣΚ!!!

Ra Ma είπε...

Ζουζούνα μ' δεν τις είχαμε εμείς αυτές τις καραμέλες...

Θέλεις να του πετάξεις τα μάτια έξω δηλαδή? Είσαι ...αδίσταχτη λέμε!!!

Ρομαντικό δείπνο είπαμε, δεν χρειάζεται να φας, ας είναι κάτι σαν διακοσμητικό πιάτο! Και αντί το σπαστήρι μπορείς να κρατάς τα χέρια του αγαπημένου σου!! :)))

Πάντα διαγωνίως και καθέτως!

Καλό ΠΣΚ!!!

Ra Ma είπε...

zekia απ΄ότι βλέπεις ...τσάμπα τα γράφω!!! χα,χα,χα,χα

Στο φαγητό είναι το μυαλό μας, που αλλού να είναι???
Στη Μήλο ...δεν έχω πάει ακόμα, θα σε θυμηθώ όμως!

Καλό ΠΣΚ!!!

ZouZouna είπε...

Είσαι μικρός, τι να κάνουμε!!!!

τα μάτια έξω... τσ τσ τσ, κορίτσι, ένα πράμα...

δείπνο σημαίνει να φας! Νηστική θα μείνω?

Καλό ΣΚού!

BUTTERFLY είπε...

christina=butterfly...γ--ω τον μπλογκερ μου μεσα, μου τα εμπλεξε!

Yannis Petsas είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Να προσθέσω κάτι καθόλου επιστημονικό, τη βάρδια του αστακού. Είναι η ώρα που επιστρέφουν τα ψαράδικα στις ιχθυόσκαλες και που ανθίζουν όλα τα παρελκόμενα επαγγέλματα, μεταξύ 3 και 5 το πρωί.
Καλό βράδυ marconi.

La Gigi είπε...

ζε σουί βρεμάν ετονέ! δεν το περίμενα να έχει τόσες εφαρμογές το μπιρμπιλοτό μάτι του αστακού. δε μου λες, αυτός ο κύριος Λάμπρος είναι ο Λάμπρος από τους Ασπούς της Σκύρου? δεν υπάρχει θεικότερη αστακομακαρονάδα στον πλανήτη γη στο υπογράφει η μελισσούλα :)
φιλάκι-α

Artanis είπε...

Ωραία ανάρτηση...Δλδ μόνον εγώ δεν σκέφτηκα το φαί, όταν την διάβασα;

Πάντως, μόνον διαπιστωμένα νεκρό αστακό θα έτρωγα, κι ας ήταν και βαθείας κατάψηξης...
Ζωντανό στην κατσαρόλα, με τίποτε!!!
Μπρρρρρρρρρρρ...

katrine είπε...

Αγαπημένε Marc
μετά τις ακρίδες το περίμενα πως και πως αυτό το ποστ!

Λάτρεις της αστακομακαρονάδας και γενικότερα του αστακού. Τώρα τα μάτια , οι δαγκάνες, το σώμα δε είμαστε σίγουρες για το τι μας αρέσει ακριβώς.Μπορεί όλα. Ψητά ή με υπέροχη σάλτσα ντομάτας με μπούκοβο! Μιαμ μιαμ!
Τώρα εξηγείτε γιατί διαπερνά το βλέμμα της Dollitsa.Αυτές οι ακτίνες x, υπεύθυνες για όλα!!Α η αστακοπονηρούλα:))

Χαιρετώ και ευχές για καλό ΣΚ

prasino liker είπε...

Οτι πρεπει για να μπορουμε να βλεπουμε τι γινεται στο σκοτεινο δωματιο.Καταπληκτικες οι καραμελες αστακου που αναφερει το Δεσποιναριον.Νομιζω ακομα τις πουλανε.Οσο για τις αστακομακαροναδες, σκετες μακαροναδες.
Καλο Σαββατοκυριακο Μarconi.

Maria Tzirita είπε...

Κοίτα τι μαθαίνει κανείς από φίλους σαν εσένα! Προσωπικά δεν τον τρώω τον αστακό, χαίρομαι όμως που έμαθα τόσα πράγματα για τα ματάκια του!
Φιλιά Πειρατή μου, καλή βδομάδα!

δεσποιναριον είπε...

Ε δεν ειμαστα καλα πια! ακομα και στον αστακο θα βαλει μπουκοβο αυτη η Κατερινα; Πφ!

katrine είπε...

@ δεσποινάριον :
Ουπς εδώ είμαι!! Αυτή η καυτερή πιπεριά σε σωστή δόση δίνει μια γλυκοκαυτερή γευση στη σάλτσα, στις δαγκάνες. στα μακαρόνια,που κάνεις όχι μόνο γουρουνιές, ΤΣΑΛΑΒΟΥΤΑΣ σου λέω!! Ακου με!!

Δεσποινιώ δοκίμασέ το. Εγώ στο σκουμπρί πάντως θα βάλω, και θα σου πω!! Φιλάκια.
Marc καλή εβδομάδα και καλό μεσημέρι

Ra Ma είπε...

Zouzouna είμαι νινί ακόμα!

Σε τέτοιο ρομαντικό δείπνο ισχύει το "φάτε μάτια ψάρια"!!!! χα,χα,χα,χα

Καλημέρα!!!!!

Ra Ma είπε...

BUTTERFLY ξέρω, ξέρω ...την έχω πατήσει και εγώ!!!!χα,χα,χα

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

melissoula είδες τι φοβερά μάτια έχει? Την άλλη φορά που θα τον χώσεις στην κατσαρόλα ...να τον κοίτάξεις στα μάτια και να σκεφτείς τι ζημιά κάνεις ...λέμε τώρα!

Δεν ξέρω αν ο Λάμπρος έναι της Σκύρου, αλλά αυτό που διάβασα με ταξίδεψε!!! χα,χα,χα

Καλημέρες!!!

Ra Ma είπε...

Yanni δεν το ήξερα αυτό που λες!!!!

Έχω ξεπεράσει τις 250 σελίδες του βιβλίου και ...δεν έχω καταλάβει που το πας! χα,χα,χα

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

Artanis μάλλον όλοι οι ρομαντικοί εδώ μαζευτήκαμε!!!! χα,χα,χα,χα

Λες δηλαδή πως ο καλύτερος αστακός είναι ο νεκρός αστακός? χα,χα,χα

Καλημέρες στη Ν.Ζ.

Ra Ma είπε...

katrine x 3 μόνο που οι ακρίδες δεν κάνουν ...ρομαντικό δείπνο! χα,χα,χα

Ναι, σας αρέσουν όλα λοιπόν και θα σας μαρτυρήσω στον P trainer!!! :)

Καλημέρα ...αστακοπονηρούλα :))

Yannis Petsas είπε...

Έχω την εντύπωση πως ένα μυθιστόρημα είναι για να σε πάρει μαζί του κι όχι απαραίτητα να σε πάει κάπου. Δεν είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Δες το σαν βόλτα στο μυαλό ενός άλλου.

Ra Ma είπε...

likeraki μου αρέσει που συνδιάζεις πολλές φορές τα σχόλιά σου με το σκοτεινό δωμάτιο. Την επόμενη φορά ...θα σας έχω ετοιμάσει ειδικά γυαλιά!!!

Καραμέλες εγώ δεν θυμάμαι και τα έχω τα χρόνια μου!
Έστω και σκέτες, οι μακαρονάδες μούλια είναι!!!

Πολλές καλημέρες!!!

Ra Ma είπε...

Yanni έχεις δίκαιο, αυτό ακριβώς νοιώθω διαβάζοντάς το.

Σαν να ρίχνω μια κλεφτή ματιά στη Direction Libre του μυαλό σου, όσα δηλαδή προλαβαίνω να δω από τα φώτα του τραίνου που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τη φωτίζουν επαναλαμβανόμενα, πονώντας τα μάτια μου.

Το σπάγγο και τα μάτια σου!

Ra Ma είπε...

Maria εσύ φροντίζεις να εκτονώνεις τα συγκινησιακά μας συναισθήματα!

Τον αστακό και τα μάτια του!!!

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

δεσποιναριον αμαν πια αυτή η Κατερίνα, είμαι σίγουρος πως ...θα έχει και στην τσάντα της λίγο μπούκοβο! χα,χα,χα

Καλημέρα στο D.C.

Ra Ma είπε...

katrine ...δεν έχω άποψη αλλά έτσι όπως το λες το ζήλεψα!!!

Θέλω να τσαλαβουτήξω ΤΩΡΑ!

Πολλές καλημέρες!!!

katrine είπε...

Χο χο!! Μπούκοβο στη τσάντα μου???

Ιδέες δώσε μου και έννοια σου.

Πρόσεξε η αστακομακαρονάδα με ζυμαρικό λιγκουίνι, είναι η πιο σπέσιαλ, διότι αυτό κρατάει τη σάλτσα με όλα τα μυρωδικά στο σώμα του. Τη γλυκο καυτερή γεύση την αισθάνεσαι σε όλο το μεγαλείο.

Μπλούμ!!

Natalia είπε...

η εργασία σου αυτή είναι για σεμινάριο ή workshop...

υγ 1 μαγειρεύεις αστακομακαρονάδα?
ομολόγησε...

υγ 2 παντως ενα lobster telescope θα το ήθελα μεσιέ

fevis είπε...

Ανακάλυψα καινούρια λέξη... Μαλακοστρακομακαρονάδα....:-) Α, ρε Μαρκονάκο γλωσσοπλάστη...:-))))

Ra Ma είπε...

katrine χα,χα,χα φτιάξτην μας να την δοκιμάσουμε!!!!!
Νιάμ!

Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

Natalia σταμάτα το δούλεμα και έχουμε κάτι φωτογραφήσεις να κάνουμε, με πιέζουν τα περιοδικά!

Δεν μαγειρεύω αστακομακαρονάδα και με αυτά που έχω ακούσει δεν θα τολμούσα. Όσο για τηλεσκόπιο ...ψήνομαι και εγώ! Εκτός Αθηνών εννοείται!

Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

Fevis χα,χα,χα λεξηπλάστρια είσαι και φαίνεσαι!!! Εγώ να δεχθώ το ...εμπνευστής!!!!!
Είσαι ταλέντο!

Καλό βράδυ!!!

Μάνια Σ. είπε...

Θα μου άρεσαν πάρα πολύ αυτές οι εκπομπες και τηλεοπτικές... ... μπα θα χαλούσαν την μαγεία...
Δεν έχω φτιάξει ποτέ αστακό. Εδώ έχουν σε κάθε αγορά σχεδόν και κάνουν βόλτες μέσα σε μια δεξαμενή νερού ένα επι ένα...
Καραβιδουλα έχω φάει...δεν ξέρω αν έχουν τον ιδιο τύπο όρασης αλλά ...χιχι τα μάτια μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση...
Τελικά οι εφευρέτες δεν έχουν να κάνουν και πολλά μεταφορές και τσουπ έτοιμο :)

Ra Ma είπε...

Μάνια ...ξέρες πως όταν τους βάζουν στη κατσαρόλα τους δένουν τα πόδια για να μην χτυπιούνται? Είναι λίγο άσχημη εμπειρία...

Λες να είναι τόσο εύκολο για τους designers να εφαρμόσουν τέτοιες φυσικές λειτουργίες σε προϊόντα για ανθρώπους? :))

Τις καραβίδες και τα μάτια σου!!!