30/4/09

Στίγματα


ΤΟ ΣΦΥΡΙ χτύπησε το μεταλλικό καρφί, εκείνο με τη σειρά του εύκολα διαπέρασε τη παλάμη μου και με ένα τρίξιμο που ακούστηκε σαν κραυγή, σφηνώθηκε στο ξύλο. Και μετά σιωπή. Κοιτούσα σοκαρισμένος το καρφωμένο χέρι μου, ακούγοντας μόνο τον απόηχο της σύντομης μα βίαιης επαφής του μετάλλου με το μέταλλο.

Η συνέχεια στο Σκοτεινό Δωμάτιο...


Θα μπορούσε να είναι μια εξομολόγηση (και προβλέπω πως δεν θα αργήσει να εμφανιστεί η "Εκκλησία του Διαδικτύου")! Θα πω μόνο πως το θέμα είναι η αγάπη και πως χρειάζεται να διαθέτουμε λίγα λεπτά την ημέρα συνομιλώντας με τον εαυτό μας, κάνοντας την αυτοκριτική μας, μπας και γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Διάβαζα πριν λίγες ώρες σε βιβλίο Ε.Φ, το κυβρίδιο (εξελιγμένο γενετικά ανδροειδές) με τις αναμνήσεις του ποιητή Κιτς να κάνει φιλοσοφικούς στοχασμούς: "Υπάρχει άραγε κάποια άλλη ζωή; Θα ξυπνήσω μήπως και θα ανακαλύψω ότι όλα αυτά δεν ήταν παρά ένα όνειρο; Πρέπει να υπάρχει, δεν μπορεί να δημιουργηθήκαμε μόνο για να υποφέρουμε έτσι" και να απαντά μόνο του "Γι' αυτό ακριβώς δημιουργούμαστε, για να υποφέρουμε έτσι. Στο τέλος, αυτό είναι όλο και όλο το είναι μας, οι καθάριες αυτές λιμνούλες αυτογνωσίας ανάμεσα στα συντριπτικά κύματα της οδύνης. Είμαστε καταδικασμένοι και σχεδιασμένοι να κουβαλάμε την οδύνη μας παντού, να την κρατάμε σφιγμένη πάνω στις κοιλιές μας, σαν τον νεαρό Σπαρτιάτη κλέφτη που έκρυβε το μικρό λύκο στον κόρφο του, έτσι που να μπορεί να φάει τα σωθηκά μας."

Στο podcast παίζει το θέμα Song for the Unification of Europe που συνέθεσε ο Zbigniew Preisner (και παίζει σημαντικό ρόλο στη πλοκή) για την ταινία του Krzysztof Kieslowski, "Τα τρία χρώματα: Μπλε". Όταν άκουσα τα λόγια που ήταν στα Ελληνικά το αναζήτησα και έμαθα πως είναι απόσπασμα από την Προς Κορινθίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου. Ακούστε τη μουσική και αν θέλετε διαβάστε ταυτόχρονα τα λόγια που βρήκα εδώ και μιλάνε για την αγάπη.

58 σχόλια:

betty είπε...

Θύμιο η σημερινή σου ανάρτηση μου δίνει την εντύπωση ότι μας βάζεις μάθημα. Κι επειδή δεν έχω τώρα χρόνο δε γίνεται να το σχολιάσω εκτενώς :)
Σχετικά μόνο με τα λόγια του Παύλου θα ήθελα να πω ότι χαιδεύουν πολύ όμορφα τ'αυτιά μας αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Εντάσσονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο οικειοποίησης της ανυπόκριτης αγάπης που δεν εχουμε κατανοήσει. Ο δυνάμενος χωρείν χωρείτω...αυτή είναι μια σκληρή αλήθεια που πάει πακέτο με τον Παύλο και τις απόψεις του.
Τα υπόλοιπα θα μελετηθούν εκτενώς κάποια στιγμή γιατί προς το παρόν είναι ένα αίνιγμα για μένα :)

BUTTERFLY είπε...

Θυμαμαι ημουν πολυ μικρη οταν ειδα την Μπλε Ταινια. Αυτα τα λογια, η ψαλμωδια μεσα στο εργο με μαγεψαν...εκτοτε την επιστολη προς Κορινθιους του Αποστολου Παυλου την εχω μεσα στην καρδια μου σαν ενα απο τα αγνοτερα μαγευτικοτερα κειμενα!

Η δικη σου "εξομολογηση", τα στιγματα που κουβαλαμε πανω μας και μεσα μας ηταν πραγματικα γροθια στο στομαχι! Και η τελευταια κραυγη πριν να ξυπνησει απο τον εφιαλτη, αντι να ζητησει να σταματησουν να ουρλιαζει "καρφωστε το μυαλο μου"! Τοση δυναμη! Με αυτογνωσια, αλλα και με απελπισια, σαν να πιστευει οτι τιποτα δεν μπορει να αλλαξει, οποτε ας διαλυθει το αρρωστο μυαλο που ζει τοσο υποκριτικα, ας πεθανει!
Υπεροχο πραγματικα!

betty είπε...

Διάβασα το σκοτεινό δωμάτιο, δικό σου είναι το κείμενο?
Το σοβαρό μου σχόλιο επί του κειμένου είναι ότι οι ενοχές μας δεν εξαλείφονται με μια συγγνώμη που θα ζητήσουμε και θα μας παρέχουν όσοι τύχει να μας αγαπάνε. Οι ενοχές απέναντι στο Εγώ μας είναι το αβάσταχτο φορτίο του ανθρώπου ανά τους αιώνες κι απ'αυτό σκοπεύει να μας απαλλάξει η αγάπη για την οποία έζησε ο Παύλος (η συνταγή του γιατρού είναι μία).
Το αστείο σχόλιο επί του κειμένου είναι...μήπως κοιμήθηκες κάπως βαριά ή λιγάκι ξεσκέπαστος ή κάπως πιωμένος εχμμμμ ευτυχώς που η Μ δε θα το διαβάσει :)))
Θα επανέλθω μου φαίνεται γιατί πρέπει να ενημερωθώ για την ταινία, Μαρκονάκη με τις ιδέες σου !!

δεσποιναριον είπε...

Κοιτα τι παθαινει καποιος οταν διαβαζει πολυ επιστημονικη φαντασια! Τωρα που ειναι ανοιξη εσυ μας οδηγεις σε σκοτεινα δωματια. Ειπα μια να μη παω και να το αναβαλλω για μετα τις διακοπες, αλλα πηγα. Ωραια τα γραφεις Μαρκονακη και συγκλονιστικα. Καλο θα ειναι να μη δημιουργουμε καταστασεις για ενοχες, και μετα βγηκα απο το σκοτεινο δωματιο. Ασε και δε κοιμαμαι στο δωματιο μου αυτες τις μερες.

ZouZouna είπε...

Σιά μην μπώ στο σκοτεινό δωμάτιο! Οοοοοχι... δεν θα μπορέσω, για κανενός το χατήρι.
Αντε, κορίτσι πράμα που θέλεις να με ξεμοναχιάσεις στα σκοτεινά.

Πρόσεχε τι διαβάζεις και να εξομολογείσαι άπαξ εβδομαδιαίως. Αυτοκριτική κάθε βράδυ, μην έρθει το ιπτάμενο παντοφλίδι!

Ra Ma είπε...

BUTTERFLY και εγώ το ίδιο έπαθα με τη μουσική, αφού μετά αγόρασα το cd!

Έχω διαβάσει άπειρες φορές την ιστορία και την έχω αλλάξει άλλες τόσες (ήθελα να την έχω έτοιμη την ημέρα του Πάσχα), οπότε δεν μπορώ να καταλάβω αν βγάζει την ένταση και την αγωνία που ήθελα να δώσω. Μάλλον σου άρεσε, οπότε ...εντάξει! Υπάρχουν συμβολισμοί που στο στον καθένα μπορεί κάτι να λένε! Η ουσία είναι πως πρέπει που και που να κουβεντιάζουμε με τον εαυτό μας, είναι βαρετό να κουτσομπολεύουμε και να κρίνουμε μόνο τους άλλους! Τα στίγματα εκτός από εσωτερικά είναι και ...πραγματικά, ξέρεις τρύπες στα χέρια κλπ, έτσι για να τρομάξουμε λίγο :))

Καλά να περάσες αυτές τις ημέρες!!!
(θα λείψουμε από απόψε το βράδυ και εμείς!)

Maria Tzirita είπε...

Δε θα σχολιάσω το θέμα σου (είμαι πολύ ξεμυαλισμένη εδώ στην εξοχή για να συγκεντρωθώ σε κάτι τέτοιο), θα σου ευχηθώ μόνο καλό μήνα και χαρούμενη πρωτομαγιά! Να περάσεις καλά!

Γιάννης Τ11 είπε...

Ενδιαφέρουσα ιστορία στο σκοτεινό δωμάτιο.
Με την ευκαιρία σου συνιστώ την επταλογία (+ 1 grafic novel αν το βρεις) του Kevin J. Anderson, "Saga of the Seven Suns".
Αυτά τα λόγια του Παύλου με στήριξαν μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Απλά λόγια. Ουκ εν τω πολλώ το ευ! Έτσι δεν χρειάζεται να το σχολιάσω.
Όσο για την μετάνοια, είναι δύσκολο πράγμα, γιατί όταν αποφασίσεις να δεις την αλήθεια μετά δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια. Αλίμονο αν εκείνη την ώρα είσαι μπροστά από ένα καθρέπτη. Πάντως ποτέ δεν είναι αργά.
Καταπληκτική καταχώρηση αλλά και η μουσική υπέροχη όπως πάντα.

ΥΓ Το Τ11 στο nic, είναι ο τρόπος που με φώναζε ένας αμερικανός συνάδερφος που δεν μπορούσε να πει κανένα ελληνικό όνομα σωστά. Το κράτησα σαν κομμάτι του nic από το 1999.

La Gigi είπε...

δε μπορώ να πω.. τα λες συγκλονιστικά! αλλά ήμαρτον Παναγία μου.. πως σου κατεβαίνουν αυτές οι ιδέες?

faraona είπε...

Μ αρεσουν πολυ οι άνθρωποι που τολμούν να εκτίθενται με γραφές που «ξίνουν πληγές».
Σήμερα τόδωσες και κατάλαβε Μαρκόνι μου και πολυ θάθελα νάξερα το ΕΡΙΣΜΑ.

πολλα φιλια

Ra Ma είπε...

betty ομολογώ πως δεν έχω αναλύσει τα λόγια του Παύλου, δεν θα μπορούσα άλλωστε μόνος.

Το κείμενο είναι δικό μου, αλλά προς το τέλος χρησιμοποίησα επίτηδες λέξεις και εκφράσεις ...πατερικού κηρύγματος χα,χα,χα.
Ναι, ένα ξερό συγνώμη δεν φτάνει, αν είναι όμως ειλικρινές έχει το βάρος της νομίζω.

Αυτό με τις ενοχές τι να πω, από τη στιγμή που γεννιόμαστε μας τις φορτώνουν και μετά μια ζωή παλεύουμε να τις αποβάλουμε. Απλοϊκά το λέω, αλλά είναι καλό αυτό?

Μια χαρά κοιμήθηκα, μάλλον κατανοώ ποιος και τι είμαι χα,χα,χα Η ταινία είναι μια χαρά χωρίς ίχνος αίματος, προτείνω ανεπιφύλακτα όλη τη τριλογία!!!

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

Χαλάρωσε δεσποιναριον!!! Κοίτα να απολαύσεις τις μινι διακοπές σου!
Το να μη δημιουργούμε καταστάσεις που να προκαλούν ενοχές, το έχεις εύκολο την σήμερον ημέρα? :))

Καλημέρα, καλό μήνα και να έχεις πάντα ...όνειρα γλυκά!!!

Ra Ma είπε...

Ζουζούνα μπες άμα σου κοτάει! (που τη θυμήθηκα αυτή τη λέξη!) Θα βάλω τους δαίμονές μου ...να σου την πέσουν χα,χα,χα
Μια δημόσια εξομολόγηση κάνει καλό, αυτό δεν κάνουν οι περισσότεροι συγκαλυμμένα? :)

Καλημέρα και καλό μήνα, εμείς πάμε να ...πιάσουμε το Μάη για τρεις μέρες!!!

Ra Ma είπε...

Maria ...και καλά κάνεις!!!

Απόλαυσε την εξοχή, αυτό θα κάνουμε και εμείς σε λίγο και επέστρεψε γιατί έχουμε να ...ζωγραφίσουμε και είμαι δυνατός παίχτης!!!

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

Γιάννη δέχομαι αυτό που λες και μπορώ να καταλάβω πόσο σε στήριξε, έχω και εγώ τους λόγους μου.
Διάβασα εδώ και καιρό αυτά που έγραψες, έχω το μυαλό μου ανοικτό αλλά για να σου γράψω μια πρόταση χρειάζομαι χρόνο, σε τέτοια θέματα δεν μου αρκεί ένα ναι ή όχι.

Ευκαιρία βρίσκω να σου πω, ότι με ενοχλεί που βλέπω στα blogs με πόση ευκολία προωθούνται ακραίες απόψεις, αξίες που γνωρίζουμε τις ξεφτιλίζουν ή τις θεωρούν αναχρονιστικές, και όλο αυτό γίνεται άσχημο τρόπο. Ακόμα και η έννοια του ισοροπισμένου άνθρωπου είναι ...κλονισμένη. Πρέπει να αμφισβητούμε κάθε τι που πατήσαμε και χτίσαμε πάνω το πολιτισμό μας ως άνθρωποι? ...δεν ξέρω.

Κρατάω την 7λογία+1, πάντα είχα την περιέργια για το Τ11! και σου λέω πως ο αδερφός μου είναι εκεί που είσαι και εσύ! :)

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

melissoula εχω κάτι ιδέες ώρες-ώρες! Ψάχνω να βρω καινούργια θέματα να ασχοληθώ!!! Μου αρέσει ο τρόμος, ο αυτοσαρκασμός, περάσαμε τα πάθη και ...έδεσε!
Φεύγουμε για 3ήμερο...

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

faraona μου, αν δεν αλλάξει τίποτα, χώμα θα καταλήξουμε και όπως έλεγε ο παππούς μου, "προσβάλλεται το χώμα!", οπότε τι έχουμε να "κρύψουμε"? Έχω παρασυρθεί και κάνει άσχημα πράγματα στη ζωή μου...

Το έρεισμα ήρθε λόγω της Μ.Εβδομάδας. Τέτοιες μέρες με πιάνει μια εσωτερική και πνευματική αναζήτηση και η αγάπη είναι το μήνυμα της Ανάστασης (για όποιον πιστεύει). Το ξέντωσα λιγάκι και το έκανα μεταφυσικό θρίλερ με πνευματικές προεκτάσεις! Λες να θίχτηκε κανένας για τα πιστεύω μου? γιατί το μέτρο έχει χαθεί!

Καλημέρα και καλό μήνα!!! Φιλιά!!!

ria είπε...

καλό μήνα!

και καλό τριήμερο!

επί λέξει είπε...

Amor vincit omnia, ναι. Όταν έχει αποδέκτη. Κι όταν δεν έχει. Πάλι είναι στρατηγός σε μάχη με αδιάφορο αποτέλεσμα. Μόνο μια μικρή παρατήρηση. Ποια όπλα χρησιμοποιεί κάθε φορά; Ξέρουμε;


Καλώς σε βρίσκω, καλό μήνα και ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Γιάννης Τ11 είπε...

Καλό το ερώτημα σου, αλλά πιστεύω ότι ευτυχώς τώρα όλοι οι άνθρωποι (ή τουλάχιστον αυτοί με πρόσβαση στο Internet) έχουν ένα βήμα να βγάλουν από μέσα τους ότι τους καίει. Μη ξεχνάς αυτό που εσύ σέβεσαι προσβάλει κάποιον άλλο. Δεν είναι ακραίο αν σκεφτείς πόσο διαφορετική αντιμετώπιση που έχουν στο θέμα της μετάγγισης αίματος ένας μέσος Έλληνας και ένας Μάρτυρας του Ιεχωβά.
Ας δούμε κάτι που μας ενοχλεί. Η θα κάνει τη πίστη μας, την ιδεολογία μας κτλ δυνατότερη ή θα μας ανοίξει νέους δρόμους. Όπως και να το κάνεις είναι χρήσιμο.
Η ελευθερία είναι καλό πράγμα. Ευτυχώς η γενιά μας πρόλαβε ένα χαοτικό, ανεξέλεγκτο και ελεύθερο Internet. Ας το χαρούμε όσο κρατήσει. Και αν μπορούμε ας το προστατέψουμε.
Καλό μήνα!

anepidoti είπε...

η ταινία η καλυτερότερη απ' την τριλογία μαρκονάκι μου! αγγίζει το τέλειο! το cd απ' την πρώτη στιγμή σε κατακτά, preisner...
στο σκοτεινό σου δωμάτιο μπαίνω και...βλέπουμε...
φιλί και τα ξαναλέμε!

anepidoti είπε...

α, με παραξένεψες...ομολογώ...
περίεργη διάθεση με περίεργες αναγνώσεις και λίγο έξω από μένα....
θέλω το παλιό σκοτεινό δωμάτιο πίσω!!!
;)

prasino liker είπε...

Marconi παντα ηθελα να πιστευω οτι μετα θανατον δεν χανεται η ψυχη μας.Διαβασα πολλα βιβλια σχετικα με αυτο.Ηθελα να πιαστω απο κατι για να μην νιωθω οτι ολα τελειωνουν.Φοβομουν το τελος οχι τοσο για μενα οσο για τους γυρω μου.Εκλαιγα πολλες φορες μονη μου. Τωρα ειμαι στην φαση οτι δεν υπαρχει τιποτα και ολα σταματουν εδω.Δεν με πειραζει .Ισως ολα να ειναι ματαια.Χωρις κατι ευχαριστο να προσμενω.Νιωθω οτι αρχιζει η αντιστροφη μετρηση .Μπορει ενα πρωι να ξυπνησομε απο ενα ονειρο μεσα σε ενα αλλο ονειρο.Στο σκοτεινο δωματιο δεν μπορεσα να μπω γιατι ειναι πολυ σκοτεινα τα γραμματα.Θα προσπαθησω καποια αλλη στιγμη.Αγαπημενος μου συγγραφεας για ολα αυτα τα ανηξηγητα ειναι ο Παντελης Γιαννουλακης απο τους Ελληνες εχει και μπλογκ www.giannoulakis.blogspot.com.Aξιζει να τον διαβασεις.Αν μου επιτρεπεις θα μπορουσα να σου εστελνα ενα βιβλιο του.Επισης ο Νατζεμι .Με εχουν βοηθησει πολυ στο να δω την ζωη διαφορετικα.
Θα τα ξαναπουμε.Υπεροχη η μουσικη σου.Βοηθαει Το σκοτεινο δωματιο της ψυχης μου να ανασυγκροτηθει.
Καλο μηνα Marconi.

Ανώνυμος είπε...

Η μουσική του Zbigniew Preisner για την "μπλε""ταινία...μου φέρνει πάντα στο μυαλό τη Μ.Παρασκευή...περίεργο ε?
Καμία ψυχή δεν πεθαίνει..αν δεν πεθάνει μέσα στο μυαλό μας!
και όσο αφορά τη δική μας ψυχή???
πάλι στο χέρι μας είναι...εξάλλου οι Ερινύες...δε θα την αφήσουν ποτέ να ησυχάσει...όσο σκληροί και να είμαστε!
Καλό μήνα!

betty είπε...

Marconaki, μου άρεσε όπως το έθεσες στις απαντήσεις σου κι όχι μόνο επειδή συμφωνώ αλλά νομίζω ότι στέκεται γερά η σκέψη σου σε κάποια πολύ στέρεα εδάφη ίσως και θεμέλια πιστεύω.
Δεν θα κάνουμε ανάλυση εδώ της σκέψης μας γιατί σε τέτοια θέματα χρειάζεται προσοχή, να πω θέλω για τις ενοχές . Ένας τρόπος μόνο εξαλείφει τις ενοχές, το γκρέμισμα του εγώ...και ποιός είμαι εγώ που δεν θα ξεπέσω στα χειρότερα ...κιαμα πέσω αρκεί να μπορε΄σω ν απω δεν πειράζει μπορώ να σηκωθώ. Πάντως δε μιλούσα για ένα ξερό συγνώμη απλώς πιστεύω ότι το πρόβλημα στις καταστάσεις που δημιουργούνται ακόμη και άθελά μας ή απο άγνοια βρίσκεται στο εγώ και όχι στο μερίδιο ευθύνης του άλλου.
ΈΤσι είναι η αγάπη του Παύλου. Αλλά το συγκλονιστικότερο για μένα δεν είναι ο ύμνος της αγάπης, εκείνο που με ξύπνησε κάποτε ήταν το "σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν" δηλ. είναι σκληρό να κλωτσάς καρφιά, κάπως έτσι...τα καρφιά είναι η επιμονή μας στο Θελω Μας.

Tali είπε...

Eγω οταν σας ανακαλυψα -για δικους μου λογους που τωρα δεν χρηζουν αναλυσης , καποια αλλη φορα- χαρηκα απιστευτα.. στο σκοτεινο δωματιο μαλιστα μπορουσα να διακρινω ενα ημιφως ..χωρις καν να ψαχουλεψω ..

Η πολλαπλοτητα των εαυτων που κρυβει ο καθενας μεσα του μπορει να εκφραστει με πολλους και δημιουργικους τροπους
σαν ξορκι για εξευμενισμο των καθημερινων μας δυσκολιων

εστω και κατω απο το πεπλο μιας αδολης αγαπης

με τις ενοχες το εχω το προβλημα ..

τις οποιες θεωρω προσωπικη αδυναμια αναληψης ευθυνων και αρνηση της ενηλικιωσης μας

ειναι χαμενος χρονος οι ενοχες αγαπητε

κι εγω νιωθω να ενηλικιωθηκα αποτομα!!!

χχχχχχ
-καλο σ/κ μαγιατικο:)

Valisia είπε...

Μα αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα δεινά πως θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε την έννοια της αγάπης,της ελευθερίας,των ιδανικών;

Η σύγκριση κι η συσχέτιση είναι δύο έννοιες σημαντικές για την εξέλιξη του ανθρώπινου γένους.

ΟΧΙ στον πόλεμο,ΟΧΙ στο μίσος,αλλά ΝΑΙ στην ύπαρξη αυτών.
Πάρτε το ως μια συνταγή....λίγο αλάτι περισσότερο κι η συνταγή πάει στράφι.Όχι όμως αν τοποθετήσουμε νερό και ξεπλυθούν καλά.Πολύ καλά!

Side21 είπε...

Χρειάζονται τα καρφιά ...
κάποια στιγμή να θυμίζουν
πως η ύπαρξή μας ένα μόνο μόριο
είναι σ' ένα απέραντο σύμπαν ...
κι η ζωή μας τόσο πεπερασμένη μέσα
στο άπειρο του χώρου και του χρόνου.
Κι επειδή δεν είμαστε το κέντρο της γης
ας δώσουμε κάτι απ' τον εαυτό μας στους γύρω μας ...
" Η Αγάπη ουδέποτε εκπίπτει " !!!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σου εύχομαι ...

Artanis είπε...

Διάβασα τα πρώτα στο λινκ, τα υπόλοιπα δεν άντεξα...
καλή βδομάδα και φιλιά πολλά...

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Συγκλονιστικό το τραγούδι του Zbigniew Preisner. Και εγώ όταν το είχα πρωτοακούσει είχα μείνει speechless, που λέει και μία φίλη...

Ra Ma είπε...

ria φύγαμε και ...ξαναγυρίσαμε! Αν πω πως δεν περάσαμε καλά θα ήμουν άδικος!
Καό μήνα και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

aa, η αγάπη νικά τα πάντα όταν έχει έχει ...αντίπαλο! Όταν ο αντίπαλος είναι η ...αδιαφορία μπερδεύονται τα πράγματα! :))
Να υποθέσω ότι ο στρατηγός έχει ως όπλα του την τιμιότητα, την ειλικρίνεια, την ανοχή, τον σεβασμό, την κατανόηση, την ευαιθησία, την ευγένεια ...και άλλα που δεν μου έρχονται τώρα! :)

Καλώς ήρθες και καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

Γιάννη μου αρέσει ο τρόπος που το θέτεις και με βρίσκεις σύμφωνο!
Πολλά τα οποία ακούγονταν κάπως στα αφτιά μου, ήταν αφορμή να το ψάξω περισσότερο. Δεν με ενοχλούν οι διαφορετικές απόψεις, τις διαβάζω και είναι λογικότατο, με ενοχλεί η άσχημη συμπεριφορά και ο τρόπος κάποιων. Ο χρόνος θα δείξει.

Καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

anepidoti και μένα η πρώτη ταινία μου άρεσε, δεν ξέρω μήπως είναι η κατάρα των τριλογιών (εκτός του Άρχοντα!)???

χα,χα,χα γιατί σου φάνηκε παράξενο? Καταρχήν δεν έχει σχέση με θρησκευτικά! Η φίλη Natalia σε email της μου σχολίασε τη σύλληψη και το στήσιμο όλου αυτού που έγραψα και έχει απόλυτο δίκαιο. Σίγουρα υπάρχει μια αιτία/αφορμή, υπάρχει δλδ κάτι δικό μου, που το συνδύασα με το απάνθρωπο μαρτύριο/θάνατο της σταύρωσης, προσπάθησα με τα στίγματα (φαντάζομαι έχεις δει τα Stigmata με την Patricia Arquette) να βγάλω ένα πόνο/τρόμο/απελπισία, να το συνδυάσω με τις εσωτερικές ενοχές, να τις κάνω πιο ...οικουμενικές, να φορτωθώ δηλαδή τις ενοχές και τα αμαρτήματα όλου του κόσμου και να σταυρωθώ εγώ για αυτά! Μην ανησυχείς ...δεν πλασάρομαι ως Μεσσίας!!!!! :))

Απ' ότι κατάλαβες πειραματίζομαι με τα θέματά μου, και δεν θα μπορούσα να το αφήσω παρά μόνο στο σκοτεινό δωμάτιο!!!!

Είμαι σίγουρος πως το επόμενο θα το απολαύσεις...
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

likeraki αν υπάρχει Θεός, τι γίνεται μετά το θάνατο, γιατί είμαστε εδώ κλπ είναι θεμελιώδη ερωτήματα που απασχόλησαν από την αρχή την ανθρωπότητα και που θρησκείες, φιλοσοφία και άλλοι έχουν δώσει τις δικές τους ερμηνείες. Δεν δέχομαι πως ο μόνος σκοπός μου είναι να αφήσω πίσω απογόνους οι οποίοι με τη σειρά τους θα αφήσουν τους δικούς τους κλπ, (το είπα πολύ απλοϊκά) Κάποιος λόγος θα υπάρχει.

Αυτό που λες για το όνειρα, μου θύμισες τον αγαπημένο μου Philip Dick, στις ιστορίες του δεν μπορείς να διακρίνεις την πραγματικότητα από την εναλλακτική πραγματικότητα.

Με τα ανεξήγητα που ακόμα με εντυπωσιάζουν, ήμουν παθιασμένος νεότερος, μέχρι και ομάδα είχαμε φτιάξει. Απαντήσεις δεν πήρα, περισσότερο απομυθοποιήθηκαν άνθρωποι και γεγονότα. Τώρα τα περισσότερα που ακούω ...κάπως μου φαίνονται!

Τον Γιαννουλάκη δεν τον γνωρίζω. Μου αρέσει να μου χαρίζουν αλλά και να χαρίζω βιβλία! Δεν θα χαθούμε! :)

Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

Βίκυ-darling αν μας κυνηγάνε οι Ερινύες, σίγουρα ...μας κυνηγά και η αστυνομία! :))
Πλάκα κάνω ε? Είναι καλό πιστεύω να μας κυνηγούν οι ενοχές μας ή το σωστό να νοιώθουμε ενοχές, επέτρεψε μου με να αναπτύξω το συλλογισμό μου πιο κάτω στη Talisker που το έθιξε.

Καλό μήνα και καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

betty ...πάντα με το καλό λόγο!
Το ΕΓΩ θα έλεγα καλύτερα αντί να το γκρεμίσεις, να το θωρακίσεις από τη δράση του ασυνείδητου που έχει γίνει ένα χωνευτήρι απωθημένων συναισθημάτων και σκέψεων που αδυνατούμε να διαχειριστούμε.
Σε βλέπω με άποψη, μήπως να μας κάνεις μια ανάλυση πχ το γλυκό της αγάπης ???? (δίνω ιδέες...)

Καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

Talisker με γεμίζεις ...ερωτηματικά!
Έδωσα μια απάντηση πιο πάνω για το πόσο δίνω έμφαση στη σύλληψη και στη παρουσίαση του θέματος, ψάχνοντας να βρω τρόπους για να νιώσω ...δημιουργικός και πρωτότυπος! :))

Οι ενοχές είναι γνώρισμα της πνευματικής ανωτερότητας του ανθρώπου, είναι σαν το λαμπάκι συναγερμού που θα το ανάψει η συνείδηση όταν αντιληφθεί ότι ξεφεύγουμε από το ήθος μας. Και αυτός ο συναγερμός αν θέλουμε μπορεί να μας βάλει σε μια λογική σκέψης ώστε να βελτιωθούμε μέσα από την συνειδητοποίηση του σφάλματος. Η ψυχολογία τις χαρακτηρίζει ως κορυφαίο κίνητρο δράσης. Υπό αυτή την έννοια χαίρομαι που έχω ενοχές! :)

Θα συμφωνήσω με αυτό που αναφέρεις, πως χρησιμοποιούμε τις ενοχές ως αμυντικό όπλο (ή εργαλείο άσκησης εξουσίας) για να καλύψουμε τις προσωπικές μας αδυναμίες και ανασφάλειες.

Τα φιλιά μου, καλό μήνα και καλό ξημέρωμα!!!!
(τι ώρα είναι? δεν βλέπω να τα τελειώνω τα σχόλια...)

Ra Ma είπε...

Valisia είναι και αυτό μια άποψη που με βρίσκει σύμφωνο. Συνήθως κάνουμε συγκρίσεις για να διευκρινίσουμε τις συσχετίσεις! :/
Τη συνταγή τη βλέπω περισσότερο σαν συνταγή κατασκευής εκρηκτικών που τα μεγέθη έχουν τον κύριο λόγο.
Προσοχή στο πολύ νερό, το ξέπλυμα κάποιοι το έχουν κάνει επάγγελμα! Το περίεργο είναι ότι μπορεί να κατηγορηθείς για ξέπλυμα ή να αναλάβεις το ξέπλυμα (μιας υπόθεσης!) :/

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

Side21 μου άρεσε αυτό που έγραψες. Συμφωνώ πως η ζωή μας είναι μια αναλαμπή σε αυτό το ατελείωτο ταξίδι και όσο το καταλαβαίνουμε τόσο καλύτεροι γινόμαστε.

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

Artanis μην τρομάζεις καλέ, δεν είναι τόσο τρομακτικά τα πράγματα! Γράφω και καμιά υπερβολή, μην τα παίρνεις τοις μετρητοίς και εσύ! :)

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

Καλημερούδια PAVLO!!!
Σε όλους μας αρέσει το τραγούδι!
χα,χα αποσβολωμένος, ναι από αυτό έμεινα και εγώ!

Κάλό μήνα!!!

betty είπε...

@Θύμιο, το καλύτερο για όλους μας θα ήταν η "άποψη" να είναι απόρροια βιώματος δηλ.πράξης, αλλά τι να γίνει το παλεύουμε.
Συμφωνώ τόοοσο πολύ για το θωράκισμα που λες το ίδιο λέμε με άλλα λόγια.(αλλά, το παλεύουμε :))

Για το γλυκό της αγάπης δεν το είχα σκεφτεί. Έχω σκεφτεί κάτι άλλο αλλά ακόμη δεν έχει ωριμάσει στο μυαλό μου. Αργότερα ελπίζω :)
Καλημέρα :)

Skouliki είπε...

καλο μηνα

νομιζω οτι ειχα δει την κοκκινη

------ είπε...

καλησπέρα Ραδιόφωνε...πολύ ωραια τα γραφεις....

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

Ra Ma είπε...

betty το παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε!

Ψάχνω για συνταγή με σοσολάτα στα γνωστά μας blog για το επόμενο θέμα, αλλά δε βρίσκω κάποια όπως τη θέλω! Γιατί κόλλησα όμως με τη σοκολάτα? :/

Καλημέρες!!!

Ra Ma είπε...

Skouliki καθυστερημένα ...καλό μήνα βρε!!!

Ra Ma είπε...

Nana ...δεν σε τρόμαξα???

Καλημέρες ραδιοφωνικές!!!

Ra Ma είπε...

SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ να είσαι καλά φιλαράκο!

Καλημέρες και καλό μήνα!!!

betty είπε...

Θύμιο, γιατί δε ρωτάς τη Μ. που ξέρει τα γούστα σου? !χοχοχοχο! :))))) :)))

καλημέρα.

Justine's Blog είπε...

Το θυμάσαι το Μπλέ Θύμιε; Που το λάτρευε η μικρή μας; Και τον Υμνο της Αγάπης που μας είχε δώσει η μαννούλα για το σπίτι της Αθήνας; Εκεί βρίσκεται κρεμασμένος ακόμη και τώρα που έφυγε η μικρή μας.
Φιλιά σου

Kaveiros είπε...

Αυτά μάλιστα!Αυτά μου αρέσουν!!

"Ground Control to Major Tom" είπε...

Προς εξιλέωση των ημών αμαρτημάτων...
Πόσο δύναμη συνείδησης χρείαζεται αυτό για να γίνει.
Και μόνο που έγραψες τα στιγματά σου, φτάνει...
Καλή σου βδομάδα Μαρκόνι :)

Ra Ma είπε...

betty εντάξει, τη βρήκα τη συνταγή!!!!
Σου αρέσει?????

Ra Ma είπε...

Ιουστίνη μου, εκείνη την εποχή ...σας είχα χάσει! Χαίρομαι που της άρεσε και αλήθεια έκανε αυτό η μαννούλα σας? Πολύ όμορφο...
Πολλά φιλιά!!!

Ra Ma είπε...

χα,χα Kaveire εδώ σε έχω! :)
Χαίρομαι!

Καλό ξημέρωμα!!!

Ra Ma είπε...

Ground Control to Major Tom ναι, στέκομαι σε αυτό που λες, στη συνείδηση που θεωρώ πως είναι το πιο σημαντικό.
Μπορείς να το δεις και ως ...πρόβα για τη δευτέρα παρουσία :))

Καλό ξημέρωμα!!!