8/4/09

Μια Ωραία Πεταλούδα


Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τις πεταλούδες «ψυχές» (από το ρήμα ψύχω = αναπνέω), καθώς πίστευαν ότι είναι οι ψυχές των νεκρών. Τη χρυσαλλίδα –που είναι το επόμενο στάδιο μεταμόρφωσης της κάμπιας- την ονόμαζαν «νεκύδαλλο», που σημαίνει «περίβλημα νεκρού», καθώς από μέσα της απελευθερώνεται η πεταλούδα και που για τους αρχαίους Έλληνες, συμβόλιζε την ψυχή που απελευθερώνεται από την ύλη. Η πεταλούδα με τις μεταμορφώσεις της, έγινε ανά τους αιώνες το αρχέτυπο σύμβολο της ψυχής και κατ' επέκταση της αγνότητας, της ελευθερίας, της δημιουργίας, της γνώσης, της αλλαγής και την συναντάμε ως σύμβολο, στη μυθολογία και στη παράδοση αρκετών λαών καθώς και στη διδασκαλία διαφόρων θρησκειών.

Πολύ όμορφο και ενδιαφέρον θέμα για μελέτη από μυθολογικής και φιλοσοφικής πλευράς που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Εμείς θα ανεβούμε στα φτερά της και θα κάνουμε ένα μικρό ταξιδάκι...

Μερικοί αριθμοί

Η μεγαλύτερη πεταλούδα με ανοικτά φτερά είναι η θηλυκή Queen Alexandra Birdwing που φτάνει τα 32 cm, ενώ μικρότερη η Western Pygmy blue με 1,5 cm. Η Monarchs μπορεί να πετά το φθινόπωρο από τον Καναδά έως το Μεξικό (πάνω από 4.500 χλμ) ενώ η Hawkmoths μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα τα 50 χλμ την ώρα. Επίσης η Monarchs μπορεί να ζήσει από 6-12 μήνες σε αντίθεση με κάποιες άλλες που ζουν μόνο μερικές μέρες.

Tα φτερά της

Η πεταλούδα έχει τέσσερα φτερά, δύο μπροστά και δύο πίσω. Είναι συνδεδεμένα με ισχυρούς μυς στο δεύτερο και τρίτο κομμάτι του θώρακά τους, οι οποίοι τα κινούν πάνω-κάτω, δημιουργώντας οκτώ διαφορετικά μοτίβα κατά τη πτήση. Τα φτερά αποτελούνται από δύο μεμβράνες που τρέφονται και υποστηρίζονται από σωληνωτές φλέβες και λειτουργούν παράλληλα και ως μηχανισμοί λήψεις οξυγόνου για την λειτουργία της αναπνοής τους.

Τα φτερά καλύπτονται από χιλιάδες πολύχρωμες κλίμακες μαζί με πολλές τριχοειδείς ακίδες, που αφαιρούνται σχετικά εύκολα χωρίς να βλάπτουν τη πεταλούδα. Συνήθως η μικροδομή των κλιμάκων είναι η αιτία για τους πανέμορφους και εντυπωσιακούς ιριδισμούς των φτερών της.

Πεταλούδες και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Τα καινούργια μοντέλα υπολογιστών, εκτελούν περισσότερες λειτουργίες σε λιγότερο χρόνο, που για τους μικροεπεξεργαστές τους σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, έχοντας ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανσή τους. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας στο εσωτερικό των υπολογιστών, έχει καταστεί σημαντική πρόκληση στη βιομηχανία των ημιαγωγών και οι σχεδιαστές αναζητώντας τη λύση, την βρήκαν στη φύση …στα φτερά της πεταλούδας!

Οι πεταλούδες είναι ψυχρόαιμα έντομα (cold-blooded), δηλαδή δεν έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν αυτόματα τη θερμοκρασία του σώματός τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, δεν μπορούν να πετάξουν αφού πρέπει πρώτα να ζεσταθούν οι μυς των φτερών τους. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, παράγονται λόγω τριβής μεγάλες θερμοκρασίες που θα πρέπει αμέσως να μειωθούν, διαφορετικά οι πεταλούδες δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Ιδανικές θερμοκρασίες για την πτήση τους είναι μεταξύ 82°-100° F.

«Αν αγγίξεις τα φτερά μιας πεταλούδας, νοιώθεις μια λεπτή και ξηρή σκόνη. Αυτό δείχνει πως η σκόνη λειτουργεί σαν μια λεπτή μεμβράνη ενός μηχανισμού απομάκρυνσης της θερμοκρασίας, περισσότερο εξελιγμένου από κάθε άλλον μηχανισμό που κυκλοφορεί στο εμπόριο»

Πριν σχεδόν 10 χρόνια, μια ερευνητική ομάδα του Tufts University, με επικεφαλής τον καθηγητή μηχανολογίας Peter Wong, χρηματοδοτήθηκε από το National Science Foundation, για να μελετήσει πώς οι ιριδίζουσες πεταλούδες ελέγχουν τη θερμοκρασία με τα εκατομμύρια των μικροσκοπικών κλιμάκων, που ονομάζονται thin-film δομές. Διαπίστωσαν λοιπόν, πως μεγάλο μέρος της ηλιακής θερμότητας απορροφάται και απομακρύνεται από τις κλίμακες -που βρίσκονται πάνω στα φτερά της πεταλούδας- και πως σημαντικό ρόλο παίζει η σχέση του πάχους της κάθε κλίμακας με το μήκους κύματος του φωτός.

Ανακάλυψαν με λίγα λόγια, πως αυτή η τέλεια δομή των φτερών, λειτουργεί σαν σύστημα ψύξης πολύ καλής απόδοσης και η ιδέα ήταν πως, αν κατανοούσαν τη βιολογική λειτουργία αυτών των δομών, θα μπορούσαν να την εφαρμόσουν στη κατασκευή των μικροεπεξεργαστών ώστε να μειώσουν την παραγόμενη θερμότητα.

Πεταλούδες και "Αναπαραγωγική Απομόνωση"

Υπήρχε η υποψία στους επιστήμονες πως τα σχέδια και τα χρώματα στα φτερά της πεταλούδας δεν υπάρχουν μόνο για να τα θαυμάζουμε. Ακόμα και αυτά που δεν φαίνονται όμορφα περιέχουν μοτίβα που είναι αναγνωρίσιμα από άλλες πεταλούδες του είδους τους.

Μια ομάδα επιστημόνων του Harvard, μελετώντας τις πεταλούδες Agrodiaetus, διαπίστωσαν ότι συγγενικά είδη της πεταλούδας αυτής αναπτύσσουν διαφορετικά σχέδια και χρώματα στα φτερά τους, ώστε να μπορούν να ξεχωρίζουν εύκολα το είδος στο οποίο ανήκει ένα υποψήφιο ταίρι και να εμποδίζεται έτσι η διασταύρωση συγγενικών ειδών (Εφημερίδα ΝΕΑ 25/6/05).

Ο γεωγραφική απομόνωση ενός είδους -αν και δεν είναι κανόνας- είναι ένας τρόπος που υποχρεώνει τους οργανισμούς να αναπαράγονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα την αποφυγή δημιουργίας νέων ειδών. Ένας άλλος μηχανισμός με το ίδιο αποτέλεσμα, είναι η "αναπαραγωγική απομόνωση". Αυτό συμβαίνει όταν οργανισμοί αν και δεν είναι φυσικά χωρισμένοι, επιλέγουν να μην αναπαραχθούν μεταξύ τους, προκαλώντας έτσι γενετική απομόνωση.

Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται με τα διάφορα χαρακτηριστικά που φέρουν οι συγκεκριμένες πεταλούδες στα φτερά τους και λειτουργούν ως διακριτικά της ομάδας. Η διαδικασία αυτή λέγεται "ενίσχυση" και εμποδίζει τη διασταύρωση στενά συγγενικών ειδών.

«Το φαινόμενο της ενίσχυσης είναι ένας από τους πολύ λίγους μηχανισμούς με τους οποίους η φυσική επιλογή διαδραματίζει ρόλο στη δημιουργία διαφορετικών ειδών», λέει ο Nikolai Kandul του Harvard που συνυπογράφει την έρευνα.

Πεταλούδες και Φωτοβολταϊκά

Ο Di Zhang από το Shanghai Jiao Tong University και οι συνεργάτες του από το Japan’s Saga University, εργάζονται για τον σχεδιασμό αποδοτικότερων ηλιακών κυττάρων, εμπνευσμένοι από τα φτερά της πεταλούδας, αφού οι χιλιάδες κλίμακες που φέρουν, φαίνεται να ενεργούν ως μικροσκοπικοί ηλιακοί συλλέκτες.

Η έρευνα έδειξε πως τα φτερά της πεταλούδας απορροφούν το φως πιο αποτελεσματικά από τα βαμμένα συμβατικά ηλιακά στοιχεία των συσσωρευτών. Έτσι, χρησιμοποιώντας τα φτερά ως πρότυπο, έφτιαξαν ηλιακούς συλλέκτες που τελικά αποδείχθηκαν πιο εύκολοι στη κατασκευή και πιο οικονομικοί από άλλες λύσεις.

Η εργασία τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Chemical Society’s journal Chemistry of Materials, στο άρθρο με τίτλο "Novel Photoanode Structure Templated From Butterfly Wing Scales".

Πεταλούδες και Βελτιωμένα LED

Τα LED είναι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, κατασκευασμένες από υλικά ημιαγωγών, που φωτίζουν όταν περάσει ρεύμα από μέσα τους. Χρησιμοποιούνται παντού, σε φανάρια, σε οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε οικιακές και ηλεκτρονικές συσκευές, στα αυτοκίνητα και σιγά-σιγά λόγω της χαμηλής κατανάλωσης αντικαθιστούν τους συμβατικούς ηλεκτρικούς λαμπτήρες. Μετά από πολύχρονη έρευνα, παρουσιάστηκαν τα "high-efficient LEDs" που λύνουν πολλά από τα προβλήματα της προηγούμενης γενιάς προσφέροντας περισσότερα πλεονεκτήματα (ένταση φωτισμού, κατανάλωση κλπ).

Οι Pete Vukusic και Ian Hooper -φυσικοί από το University of Exeter στην Αγγλία- με την εργασία τους έδειξαν πως η φύση, εδώ και 30 εκκατομύρια χρόνια, έχει τελειοποιήσει αυτή την τεχνολογία με τη Αφρικανική πεταλούδα Swallowtai. Η Swallowtai, έχει πάνω στα φτερά της ένα σύστημα "καθρεπτών" και φωτονικών κρυστάλλων που εκπέμπουν φθορίζων μπλε και πράσινο χρώμα. (National Geographic 8/4/2009)

«Η φύση έχει να παρουσιάσει αρμονικά και ευφυή πρωτοκόλλα σχεδιασμού ώστε να επιτύχει έναν σημαντικό έλεγχο στη ροή του φωτός» είπε ο Pete Vukusic. «Αυτά τα πρωτόκλλα σχεδιασμού μπορούν να μας δείξουν το δρόμο για νεότερα, καλύτερα και περισσότερο αποτελεσματικά συστήματα».

Ο Alexei Erchak, ο ιδρυτής της Luminus Devices στο Woburn της Massachusetts που ανέπτυξε το πρώτο high-efficient LED το 2001, δήλωσε «έκπληκτος» με τις ομοιότητες των φτερών της πεταλούδας και του δικού του LED, και κατέληξε αστειευόμενος με τη διαπίστωση πως «αυτό σημαίνει ότι οι πεταλούδες είναι εξυπνότερες από τους φοιτητές του MIT


Εδώ θα σταματήσω αυτό που τελικά προέκυψε ...ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο, που φαίνεται να μην έχει τέλος. Προσπαθώντας να μάθω για τη σχέση της πεταλούδας με τους υπολογιστές, διαπίστωσα πως τελικά ήταν ένα παλιό project και στη προσπάθεια αυτή συναντούσα νέες έρευνες μέχρι και πολύ πρόσφατες. Διάβασα και για άλλα ερευνητικά προγράμματα, όπως τα λαμπερά χρώματα που θέλουν να παρασκευάσουν για βαφές αυτοκινήτων και κτιρίων. Ένα ακόμα έργο που βρήκα ενδιαφέρον, ήταν το πώς η θερμοκρασία και η ατμόσφαιρα επηρεάζουν τους ιριδισμούς στα φτερά της πεταλούδας και πώς αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε εφαρμογές παρακολούθησης και ανάλυσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στο PODCAST ακούμε από τους Radiohead το Creep, ένα τραγούδι του 1992 που τους έκανε γνωστούς πέρα από τον Ατλαντικό. "Im a creep, Im a weirdo. What the hell am I doing here? I dont belong here". Καλή σας ακρόαση!!!

Πηγές:
1) Η πεταλούδα στη wikipedia [Link]
2) H πεταλούδα ως σύμβολο στους Αρχαίους λαούς ανά το κόσμο [Link]
3) Μάθετε τα πάντα (ή σχεδόν) για τις πεταλούδες [Link]
4) Όμορφες φωτογραφίες από την Tonje Thilesen [Link]
5) Τα project του Tufts University [Link]
6) Βιογραφικό του καθηγητή μηχανολογίας Peter Wong [Link]
7) Άρθρο του WIRED με τίτλο Butterflies Show Path to Cooler Chips (2/9/98) [Link]
8) Άρθρο του HARVARD MAGAZINE με τίτλο Clues on the Wing ( 11/05) [Link]
9) Στα φτερά μιας πεταλούδας το μυστικό της εξέλιξης, από τα ΝΕΑ (25/6/05)
[Link]
10) Βιογραφικό του Nikolai Kantoul[Link]
11) Η εργασία του Di Zhang και της ομάδας του για τα φωτοβολταικά [Link]
12) Άρθρο του National Geographic με τίτλο Glowing Butterflies Shine With Natural LEDs (8/4/09) [Link]


55 σχόλια:

Alexis B είπε...

Παπιγιον.
Εκπληκτικά έντομα.
Αλήθεια έχω να δώ καιρό στην (όποια) μαυρίλα της Αθήνας.
Καλημέρα

Artanis είπε...

Τις λατρεύω τις πεταλούδες..Εδώ έχουμε μονάρχες, είναι θαυμάσιοι, κατάφερα να βγάλω έναν σε φωτό, κάποια στιγμή θα την αναρτήσω κι αυτή...
Υπέροχη ανάρτηση, Μαρκόνι μου...Και η μουσική φαντάστικη...

"ζαχαρούλα.." είπε...

οι πεταλούδες έχουν τα πιο απίθανα χρώματα που έχω δει...............

με τέτοια χρώματα θα "ποτίσω" τις καλημέρες που σου στέλνω!!!!!!!!!!!!!!!!

καλημέρα όμορφε!!

Skouliki είπε...

φανταστικη αναρτηση

η απο πανω γιατι σε λεει ομορφε?

Ra Ma είπε...

Alex ελπίζω τώρα το Πάσχα που θα βγούμε παραέξω (από το τσιμέντο εννοώ) να δούμε και να απολαύσουμε καμιά!

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

Όταν τα έγραφα Artanis σε σκεφτόμουν -θα γράψω καμιά βλακεία έλεγα και θα μου την πει χα,χα,χα
Έντυπωσιάτηκα από αυτά που διάβασα για τη δομή των φτερών της και την έρευνα που συνεχίζει να γίνεται! Έχω ξαναπεί πως μου αρέσουν αυτά τα post -αν και με κουράζουν- γιατί ανακαλύπτω συνέχεια καινούργια πράγματα.

Τραγουδάκι αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους ξενιτεμένους φίλους, special από τα παιδιά του στουντίου στη ΝΖ με πολύ αγάπη :)))

Καλημέρες!!!

Ra Ma είπε...

ζαχαρούλα φοβεροί συνδιασμοί χρωμάτων ...που δεν είναι για τα μάτια μας μόνο!
Θα βάλω τις καλημέρες σου ...στη γλάστρα με τις άλλες!!!
Το τελευταίο δεν το σχολιάζω! χα,χα,χα

Καλημέρες πολύχρωμες!!!

Ra Ma είπε...

Skouliki βρε μπας και είσαι μια εν δυνάμει εκκολαπτόμενη πεταλούδα!!!!! χα,χα,χα,χα,χα
Τώρα αυτό για την από πάνω ...πάντα το έλεγα, αυτό το κορίτσι έχει το κληρονομικό χάρισμα!!!!

Ξεβρωμίσαμε ε?
Καλημέρες!!!

ZouZouna είπε...

Κι όταν πας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της κυρίας Γουλανδρή, στην Κηφισιά, να δεις ποσα θα μάθεις ακόμη.
Εκπληκτική συλλογή που έχει φέρει απο ταξίδια η ίδια. Αν την πετύχεις να περιφέρεται και την ρωτήσεις, θα περάσεις καλύτερα.

φρρρρρρρρτ φρρρρρρρρτ, φρρρρρρρρτ, που είναι τα χρόνια που τις βλέπαμε και στην Αθήνα και τις βαλσαμώναμε μόνοι μας...
Jououoour!

faraona είπε...

Μαρκονι μου υπέροχη αναρτηση μεσα στο κλιμα της εποχής!
Εύχομαι καλη Πασχαλια σε σενα και την οικογενεια σου .Νασαι πάντα καλά!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Τί μαθαίνεις....

http://www.youtube.comΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ και ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ έντομα

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

BUTTERFLY είπε...

ΑΑΑΑ!(κλαπ κλαπ χεριων απο ενθουσιασμο!!) Τοσα ομορφα πρααγματα μαθαινω για τις πεταλουδες, τοσες ιδιοτητες, τοση σοφια της φυσης! Ευχαριστω πολυ για αυτη την αναρτηση!!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ουπς....
ΕΔΩ

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

maya είπε...

πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση .
είναι απίστευτες οι πεταλούδες ...

με έστειλε εδώ η κυρά-ζουζούνα
και είχε απόλυτο δίκιο !

φρουτ φρουτ μιας και το παίρνω και λίγο προσωπικά :)
~~~^~^^^^~^~^^^^


καλό σαββατοκύριακο !
:)))

Ra Ma είπε...

Ζουζούνα έχουμε πάει στη κυρά-Γουλανδρή, δεν ήξερα πως ...περιφέρεται, μπράβο της!
Μικροί κάναμε κάτι πειράματα με βαλσαμώματα -με οινόπνευμα αν θυμάμαι?- αλλά ανεπιτυχή! :)

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

faraona μου έχεις δίκαιο, είναι γενικώς μέσα στην εποχή! Από τη μια η Άνοιξη και από την άλλη η ..ανάλαφρη πολιτική κατάσταση, αρκεί μια πεταλούδα να μην τινάξει τα φτερά της στη Κίνα που λέει και η θεωρία του χάους, γιατί δεν τους βλέπω να τους κρατάνε καλά ποδάρια!

Καλή Πασχαλιά θα σου πω αργότερα ;)

Καλημέρες!!!

Ra Ma είπε...

Γλαρένια μου, είδες τελικά τη σχέση με τους ...ΠΙ-ΣΗΔΕΣ? χα,χα,χα ελπίζω να μην σε απογοήτευσα!!!

Το βιντεάκι εκπληκτικό! Ευχαριστώ!!!

Πολλές καλημέρες!!!

Ra Ma είπε...

BUTTERFLY, χαίρομαι που σας μαθαίνω πράγματα για τα ...φτερά σας! :)))
Τελικά κάποια πράγματα που μας φάινονται απλά και συνηθισμένα, κρύβουν τη σοφία της φύσης (ίσως του δημιουργού?).

Αγωνιστικές καλημέρες!!!
(Θα βάλω την αφίσα)

Ra Ma είπε...

Καλώε τη maya! Πω πω πεταλουδίτσες!!!
Ξεκίνησα να γράψω δυο λέξεις και όσο διάβαζα τόσο ανακάλυπτα καινούργια πράγματα. Και αποφάσισα να σταματήσω γιατί διαφορετικά δεν θα το τελείωνα!!!! Τόση σοφία στα φτερά της δεν το περίμενα!

Ευχαριστώ και πολλές καλημέρες!!!

Ανώνυμος είπε...

Βρε Μαρκον...Βρε Μάρκον θα σε μαλώσω...
ξέχασες και αυτές που αποκαλούμε :πεταλουδίτσες...
που πετάνε από λουλουδάκι σε λουλουδάκι....και λυσσάνε...:)
Βρε που τα βρίσκεις μου λες;
Πολύ μου άρεσε!
Χαρούμενο..
ενημερωτικό και ανοιξιάτικο!
Καλό Πάσχα μούτρο!
[κομμωτήριο έχω εντός ολίγων ημερών!για να μάθεις :)}

δεσποιναριον είπε...

Καλημερα Μαρκονακη οορφε (συνεχιζω την ιντριγκα!) Περσυ στην Καλιφορνια κοντα στο Μοντερεϋ επισκεφτηκα ενα παρκο με ευκαλυπτους γεματο με τις Monarch butterflies που αναφερει παραπανω η Αρτανις. Ειναι οι πιο ομορφες πεταλουδς, πορτοκαλιες μεγαλες με ωραιες ραβδωσεις στα φτερα. Αξιζει τον κοπο να περιμενουμε παντα τα αποτελεσματα των ερευνων σου, μας αποζημιωνουν με το παραπανω. Καλο Σαββατοκυριακο.

νατασσΆκι είπε...

η σοφία της φύσης στα υπέροχα φτερά της πεταλούδας -πόσα έχουν να μάθουν ακόμα οι άνθρωποι, αρκεί να έχουν ανοιχτά μάτια κι αυτιά! :)

Σπουδαίο (στο έχω πει ότι μ' αρέσουν αυτού του είδους τα ποστ!)

Καλημέρες, καλό Σαββατοκύριακο
πολύχρωμο και φωτεινό, της Άνοιξης ;))

Valisia είπε...

Το πιο όμορφο μήνυμα μέσα σε αυτήν την ανάρτηση είναι ότι αυτές που δεν έχουν εντυπωσιακό σχέδιο ή χρώμα αναγνωρίζονται από άλλες ομόλογές τους.
Τελικά όλοι είμαστε σημαντικοί ανεξαρτήτως εντυπωσιασμού κι αντικτύπου.

anepidoti είπε...

μ' εντυπωσίασες, μαρκονάκι, γι' ακόμη μια φορά!!!
αυτό με τις θερμοκρασίες και πόσο τις λαμβάνουν υπ' όψιν...με παρέπεμψε στις...πεταλουδίτσες της νύχτας χιχιχιχιχιχιχιιιιι!

εξαιρετικές πληροφορίες για αδαείς περί...πεταλουδολογίας!
:-)
φιλί και καλό σ-κ!!!

Fatale είπε...

Μαρκόνι
πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση...πεταλούδες οι ψυχές !!

Καλό σας Σαββατοκύριακο.

Φιλιά

betty είπε...

Με το άγγιγμα της πεταλούδας μας ενημέρωσες Μαρκονάκη, αλλά είναι και τεράστιο το θέμα, δεν καλύπτεται εδώ. Ήταν μια καλή αφορμή να ερεθίσει την περιέργειά μας για τα όμορφα πετούμενα.
Καλά το είπες ζήλεψα, ζήλεψα :)
To τραγούδι καλύπτει και ένα μέρος της φιλοσοφικής προέκτασης του θέματος? :)

VAD είπε...

Ας απολαυσουμε τα χρώματά τους κι ας μην τις χρησιμοποιούμε κι αυτές ως πειραματόζωα...

Καλημέρα...

Kaveiros είπε...

Τίποτα δεν ήξερα από αυτά!

Ra Ma είπε...

Biky-darling για τις ...λυσσασμένες πεταλούδες θα κάνουμε άλλη ανάρτηση!
Έτσι βρε, να με ενημερώνεις με το κομμωτήριο για ένα άγχος το έχω!
Δεν θα σου πω ακόμα Καλό Πάσχα! χο,χο,χο

Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

Ιντριγκαδόρικο δεσποιναριον να το κάνουμε παιγνίδι και με αυτό τον τίτλο να κάνουμε αναρτήσεις με φωτογραφίες, να γεμίσει το net με πεταλούδες! Περιμένω να βάλεις :)

Καλό ξημέρωμα!!!

Ra Ma είπε...

νατασσάκι είδες μωρέ τι σοφία κρύβεται? Είναι απίστευτο. Πάντως πολλοί ερευνητές παρατηρούν τη φύση για να βρουν λύσεις ή για να είμαστε ειλικρινείς, νέα προϊόντα, επενδύσεις και κέρδη! ΔΠάντα υπάρχει μια πολυεθνική που χρηματοδοτεί.

Καλό ξημέρωμα!!!

Ra Ma είπε...

Valisia αυτό που λες ήταν ένα σημείο που εντυπωσίασε και εμένα. Μήπως κάτι τέτοιο ισχύει και στη ζωή μας με αυτό που λέμε χημεία?
Ναι, είμαστε όλοι κατά ένα τρόπο σημαντικοί με το πέρασμά μας από σε αυτή τη ζωή.

Καλό ξημέρωμα!!!

Ra Ma είπε...

anepidoti ...πέτυχα το στόχο μου λοιπόν!!! χα,χα,χα
Έτσι και οι πεταλουδίτσες της νύχτας απλώνουν τα φτερά τους σε αγκαλιάζουν και σε δροσίζουν ...με τα φιλιά τους!

Τα φιλιά μου!!! :)

Ra Ma είπε...

Fatale μου, είχε γράψει ο Παπαδιαμάντης το "ΜΙΑ ΨΥΧΗ" μπορείς να το διαβάσεις ΕΔΩ.

Φιλιά και από μένα, καλό ξημέρωμα!!!

Ra Ma είπε...

betty ...ζηλιάρα, δεν είμαι ειδικός στο θέμα, το είδα μόνο από τη μεριά της βιομιμητικής.
Το τραγουδάκι είναι για να ...αναρωτιόμαστε!!! Όχι που θα σου έλεγα!!!

Καλό ξημέρωμα!!!

Ra Ma είπε...

VaD είμαι κατά των πειραμάτων στα ζώα, ειδικά όταν πρόκειται για αρώματα!
Θεωρώ πως η φύση έχει τις λύσεις για πολλά από τα θέματα που μας απασχολούν και πως με τη κατανόηση κάποιων βιολογικών λειτουργιών, θα παρατείνουνε τη παραμονή μας σε αυτό τον πλανήτη!

Καλό ξημέρωμα!!!

Ra Ma είπε...

Kaveire ...μήπως έχεις την εντύπωση πως εγώ ήξερα? :)
Η φύση μεγαλουργεί!

Καλό ξημέρωμα!!!

BUTTERFLY είπε...

Πραγματι! Σοφια, που ουτε καν περναει απο το μυαλο μας τις περισσοτερες φορες...αν περναγεμ θα φερομασταν με περισσοτερο σεβασμο και δεος στη φυση!
Αγωνιστικες καλημερες σου λοιπον!

Artanis είπε...

Καλό Πάσχα φίλε μου, καλά να περάσεις...Φιλιά πολλά απο ΝΖ...

fevis είπε...

Μου αρέσουν πολύ οι πεταλούδες... Συνδυάζουν ομορφιά και ελευθερία μαζί...Δηλαδή το τέλειο!!!!! Φιλιά και Καλό Πάσχα!!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

YΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.
ΠΕΡΑΣΑ ΦΙΛΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

Justine's Blog είπε...

Σ ευχαριστώ για τις πεταλούδες, είσαι τόσο γλυκός και τόσο μοναδικός!
Καλό Πάσχα σε όλους σας, ναι;
Ιουστινάκι και Πεταλούδα

Ra Ma είπε...

BUTTERFLY με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο! Αγωνιστικά ...έχω μέιενι πίσω:(

Καλημέρα!

Ra Ma είπε...

Artanis καλά να περάσετε και εσείς!!!
Φιλιά και από εμάς με πολλές Καλημέρες!!!

Ra Ma είπε...

Fevis Δεν συγκρίνεται με το ...χαμόγελό σου :))

Καλημέρες με πολλά χαμόγελα!!!

Ra Ma είπε...

SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ ευκαιρία να κάνουμε και κάτι για τους φτωχούς ε? :))

Καλημέρες και Καλό Πάσχα!!!

Ra Ma είπε...

Ιουστίνη αγαπημένη, είδες ή πεταλούδα? Αλλά εσύ τα ξέρεις αυτά, την συναντάς παντού, χορεύει μαζί σου, στεναχωριέται μαζί σου, την έχεις πάντα δίπλα σου, μέσα σου. Τη σκεφτόμουν όταν το έγραφα.

Φιλιά πολλά και Καλό Πάσχα να έχετε!

Justine's Blog είπε...

Κι εγώ τη σκέφτομαι κάθε λεπτό. Τώρα που έρχεται η άνοιξη θα πετάει διαρκώς γύρω μου. Είναι τόσο όμορφη και την αδίκησε η ζωή.
Περιλυπος ειμί έως θανάτου τέτοιες μέρες γιορτής.
Φιλιά

"ζαχαρούλα.." είπε...

χριστός ανέστη ομορφούλη μου!!!!!

πως τα πέρασες?

φιλιάααααααααα...

zekia είπε...

καλά, με κούφανες σε λέω με τις πεταλούδες τώρα. Και οι φωτο με το κοντινό στο φτερό της πεταλούδας είναι τρομερή.

Χριστός Ανέστη επίσης, και Χρόνια Πολλά!

KitsosMitsos είπε...

Από πού το ξεκίνησες και πού το πήγες! Τρομερός!!!

Ra Ma είπε...

Ιουστίνη είναι μέσα στην καρδιά μας και αυτό δεν αλλάζει.
Χρόνια πολλά και σου στέλνω τριαντάφυλλα!!!

Ra Ma είπε...

ζαχαρούλα τα περνάμε τέλεια και συνεχίζουμε...
Χρόνια πολλά!!!

Ra Ma είπε...

zekia, μην απομακρύνεσαι ...θα μάθεις και άλλα! Μη νομίζεις πως τα ήξερα και εγώ! Οι φωτογραφίες πραγματικά είναι εντυπωσιακές.
Χρόνια Πολλά!!

Ra Ma είπε...

KitsMits έτσι είναι τα ταξίδια ...ξεκινάς και δεν ξέρεις που θα καταλήξεις :/
Χρόνια Πολλά!!!