30/1/09

Υπερίων


Εν αρχή ην ο Λόγος. Ύστερα ήρθε ο γαμημένος ο επεξεργαστής κειμένου. Μετά ήρθε ο επεξεργαστής σκέψης. Και έπειτα ο θάνατος της λογοτεχνίας. Έτσι απλά.
...
Εν αρχή ην ο Λόγος. Και ο λόγος είχε προγραμματιστεί σε κλασικό δυαδικό σύστημα. Και ο Λόγος είπε: «Γεννηθήτω ζωή!» Κι έτσι, κάπου στις αποθήκες του Τεχνοπυρήνα στο αρχοντικό της μητέρας μου, το κατεψυγμένο σπέρμα του προ πολλού πεθαμένου μπαμπά μου αποψύχθηκε, τοποθετήθηκε σε κενό αέρος, κουνήθηκε όπως τα μιλκσέικ βανίλιας των αλλοτινών εποχών, φορτώθηκε σε κάτι μεταξύ νεροπίστολου και δονητή και –με το μαγικό άγγιγμα μιας σκανδάλη- εκτοξεύτηκε στο εσωτερικό της Μητρός μου μια νύχτα που το φεγγάρι ήταν γεμάτο και το ωάριο ώριμο.

Η μητέρα δεν ήταν βέβαια υποχρεωμένη να γονιμοποιηθεί με το βάρβαρο αυτό τρόπο. Θα μπορούσε να είχε επιλέξει ανάμεσα σε πολλές και διάφορες εναλλακτικές λύσεις: εξωμήτρια γονιμοποίηση, κάποιον εραστή με εμφύτευμα από το DNA του Μπαμπά, ένα κλωνοποιημένο υποκατάστατο, παρθενογένεση με αρμολόγηση γονιδίων και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε... όμως, όπως το εξέφρασε η ίδια αργότερα ενώπιόν μου, «θέλησε να ανοίξει τα σκέλια της στην παράδοση». Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το προτιμούσε έτσι.
Τέλος πάντων. Γεννήθηκα.


Έτσι ξεκινά την ιστορία του, ένας από τους επτά προσκυνητές -ο ποιητής- που ταξιδεύουν προς τους Χρονοτύμβους του Υπερίωνα, σε έναν τόπο που κινείται πίσω στο χρόνο, της πατρίδας του Αρπακτικού, ενός αλλόκοτου ανθρωπόμορφου και επικίνδυνου πλάσματος, που λατρεύεται σαν θεός και αντιμετωπίζεται σαν δαίμονας και που φαίνεται να αψηφά τα όρια του χώρου και του χρόνου. Η ιστορία εκτυλίσσεται το 2735, όπου η διαστρική Ηγεμονία των Ανθρώπων αντιμετωπίζει μια τρομακτική απειλή, καθώς οι μυστηριώδεις Εκτοπισμένοι συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους πάνω από τον πλανήτη.

Γνώρισα τον Dan Simmons από το το μυθιστόρημά του "Το τραγούδι της θεάς Κάλι" που τιμήθηκε το 1986 με το βραβείο World Fantasy Award και από τότε με μάγεψε. Τελευταία διάβασα το "ΙΛΙΟΝ" και τη συνέχειά του "ΟΛΥΜΠΟΣ", μια μοναδική σε σύλληψη, πλοκή και πάντρεμα της Ιλιάδας με την επιστημονική φαντασία. Στο "ΥΠΕΡΙΩΝ" -που τιμήθηκε με το βραβείο Χιούγκο (1990) και το Locus Award for Best Science Fiction Novel- περιγράφεται το ταξίδι των επτά προσκυνητών και την ιστορία του καθενός που εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο είναι συνδεδεμένος με το δαίμονα. Η ιστορία συνεχίζεται με το "Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΙΩΝΑ" που ήδη κυκλοφορεί.

Ο Νταν Σίμονς είναι πρώην δάσκαλος και διευθυντής εκπαιδευτικών προγραμμάτων για προικισμένους και ταλαντούχους μαθητές, καθιερώθηκε το 1986 στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως ένας από τους ελάχιστους μεγάλους νέους συγγραφείς της δεκαετίας του 80. Κινείται άνετα στο χώρο της επιστημονικής και της σκοτεινής φαντασίας και κάθε καινούριο βιβλίο του βραβεύεται ανελλιπώς. Σήμερα ο Σίμονς ζει στο Κολοράντο με τη γυναίκα του και την κόρη του και επαγγελματικά ασχολείται αποκλειστικά με το γράψιμο.


Ο λόγος που με έχει κερδίσει η Ε.Φ. είναι πως ο κάθε συγγραφές δημιουργεί κόσμους που λειτουργούν με κανόνες πέρα από κάθε φαντασία. Διαβάστε παρακάτω πώς ο συγγραφέας έχει φανταστεί ένα σπίτι στο μέλλον, μέσα από τα λόγια ενός των ηρώων του:

Το σπίτι μου έχει τριάντα οκτώ δωμάτια σε τριάντα έξι κόσμους. Δεν υπάρχουν πόρτες. Οι αψιδωτές είσοδοι είναι πύλες τηλεμετατόπισης, μερικές αδιαφανείς, καλυμμένες με κουρτίνες ιδιωτικότητας, οι περισσότερες ανοιχτές για να περνά το μάτι και το σώμα. Κάθε δωμάτιο έχει παράθυρα παντού και τουλάχιστον από δύο τοίχους με πύλες τηλεμετατόπισης. Από τη πολυτελή τραπεζαρία στην Αναγέννηση μπορώ να αντικρίσω τον μπρούντζο ουρανό και τους πράσινους από την πατίνα πύργους του Κάστρου Ενέιμπελ στην κοιλάδα κάτω από την ηφαιστειογενή μου κορφή. Αν γυρίσω το κεφάλι μου από την άλλη, μπορώ να κοιτάξω μέσα από την πύλη του τηλεμετατοπιστή και πέρα από το λευκό χαλί του επίσημου σαλονιού να δω τα κύματα της Θάλασσας Έντγκαρ Άλαν να σκάνε πάνω στους πύργους του Πόιντ Πρόσπερο στο Νέβερμορ. Η βιβλιοθήκη μου έχει θέα τους παγετώνες και τον πράσινο ουρανό του Νόρντχολμ, ενώ κατεβαίνοντας -ναι, κατεβαίνοντας- δέκα σκαλιά φτάνω στο γραφείο του πύργου μου, ένα άνετο, ανοιχτό δωμάτιο που περικλείεται από πολωμένο γυαλί, το οποίο μου προσφέρει θέα τριακοσίων εξήντα μοιρών στις ψηλότερες κορφές του Κουσπάτ Καρακοράμ, μιας οροσειράς που απέχει δύο χιλιάδες χιλιόμετρα απ΄τον κοντινό οικισμό στο νοτιότερο άκρο της Δημοκρατίας του Τζάμνου στον Ντενέμπ Ντράι.

Το τεράστιο υπνοδωμάτιο που μοιράζομαι με τη Χελέντα ταλαντεύεται απαλά πάνω στα κλαδιά ενός Δέντρου του Κόσμου ύψους τριακοσίων μέτρων στον πλανήτη των Ναϊτών, που είναι γνωστός με το όνομα Άλσος του Θεού και επικοινωνεί μ’ένα σολάριουμ που ορθώνεται ολομόναχο καταμεσής στην άγονη αλμυρή έρημο της Χεβρώνας. Όμως δεν βλέπουν όλα τα δωμάτιά μας σε ερημιές: η αίθουσα ολογραφικών προβολών επικοινωνεί με μια αιωρούμενη βεράντα στον εκατοστό τριακοστό όγδοο όροφο ενός πληθυσμιακού πύργου στο Κέντρο του Ταυ του Κήτους και το αίθριό μας βρίσκεται σε μια ταράτσα που βλέπει στην αγορά της Παλιάς Πόλης της πολυπληθούς Νέας Ιερουσαλήμ. Ο αρχιτέκτονας, μαθητής του θρυλικού Μίλον Ντεχάβρ, έχει συμπεριλάβει αρκετά μικρά αστεία στο σχεδιασμό του σπιτιού: όπως ανέφερα, οι σκάλες που οδηγούν στο δωμάτιο του πύργου κατεβαίνουν, όμως το ίδιο διασκεδαστική είναι και η έξοδος από την αετοφωλιά που οδηγεί στο γυμναστήριο, το οποίο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της πιο βαθιάς Κυψέλης του Λούσους, καθώς και το μπάνιο των ξένων, που αποτελείται από μια τουαλέτα, έναν μπιντέ, ένα νιπτήρα και μια ντουζιέρα πάνω σε μια ανοιχτή σχεδία χωρίς τοίχους, η οποία πλέει στα βιολετιά νερά του θαλάσσιου πλανήτη Μάρε Ινφίνιους.


Προτίμησα να γράψω δυο αποσπάσματα από το διήγημα για να σας δώσω μία γεύση της γραφής και της φαντασίας του συγγραφέα. Για το ταξίδι στον Υπερίωνα, διάλεξα να παίξει στο PODCAST το "End Title" του δικού μας Vangeli Papathanassiou, από μια ταινία σταθμό στο χώρο της Ε.Φ, το Blade Runner. Εξαιρετικά αφιερωμένο στη mrs Smith, που ήθελε να μάθει περισσότερα για αυτό το βιβλίο. Καλή σας ακρόαση!!!

54 σχόλια:

faraona είπε...

Ειναι πολυ προχωρημένο για μενα Μαρκόνι μου.
Παραειμαι γηινη για να μπορω να ευχαριστηθω τέτοιους συγγραφεις.
Καποτε διαβαζα Ισαακ Ασήμοφ και Σαγκάν αλλα τωρα πια δεν μπορω ουτε καν αυτους.
Φιλια πολλα

. είπε...

Θα το μελετήσω αύριο Μαρκονάκο τώρα νυστάζω πολύ!

Skouliki είπε...

εγω δεν τον ξερω αλλα ειναι γαματο οσο διαβασα για μενα ..ειναι αρκετα γιουπι και γκαου και το εχω

θα κοιταξω λιγο στο νετ να διαβασω και αλλα απο τα βιβλια του

VAD είπε...

Οχι,όχι,κανένας επεξεργαστής κειμένου δεν μπορέί να σκοτώσει τη λογοτεχνία,με τίποτα,αντιθέτως βοηθάει να μη χαθεί η έμπνευση της στιγμής...

Ra Ma είπε...

faraona μου, εγώ από την άλλη μόνο τέτοια ευχαριστιέμαι, και με τα θρίλερ επίσης που να έχουν κάτι το μεταφυσικό. Ίσως τα γήινα γραψίματα μιλούν πολύ στα συναισθήματά μου και το ...αποφεύγω.
Μου αρέσει το άγνωστο και το υπερφυσικό, δεν είναι τυχαίο που στα 15 είχαμε φτιάξει μία ομάδα ερευνών UFO!!! :)

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

Καλημέρα Ανασαιμιά μου! Διάβασέτο για να καταλάβεις από τι έχω επηρεαστεί και γράφω για ...βαριοπούλες :)
Διάβασα και το προηγούμενο σχόλιό σου και θέλω να σου πω η τεχνική στο γράψιμό μου είναι του ...πεζοδρομίου, δλδ έχω πάρει στοιχεία από συγγραφείς που μου αρέσουν και αυτό που γράφεις με κολακεύει πολύ!
Έκανα από μικρός παρέα με ανθρώπους που είχαν έξυπνο και ιδιαίτερο στυλ χιούμορ, μου ταίριαζε και το έχω υιοθετήσει.
Το πρώτο απόσπασμα θα μπορούσα να το είχα γράψει και εγώ, και από φαντασία το παλεύω, έχω δίπλα τις ιστορίες του ήρωα ενός παράλληλου σύμπαντος!

Πολλές καλημέρες!!!
(Τι μαγειρέψαμε σήμερα?)

Ra Ma είπε...

skouliki άμα σου αρέσουν αυτά έχω πολλές επιλογές να σου προτείνω! Αμ πως αλλιώς θα ...συμπεθεριάζαμε! :))

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

VaD υποτίθεται πως το απόσπασμα είναι από την ιστορία του ποιητή της παρέας.
Η έννοια της λογοτεχνίας δεν μπορεί να οριοθετηθεί μέσα σε αυστηρά πλαίσια. Συνήθως εννοούμε το σύνολο του γραπτού λόγου αν και αυτό μπορεί να οριστεί και ως φιλολογία.
Υπό αυτή την έννοια ο επεξεργαστής κειμένου είναι το πρώτο τεχνολογικό βήμα για να ακολουθήσει ο ...επεξεργαστής σκέψης που θα οδηγήσει στο θάνατο της λογοτεχνίας. Μην ξεχνάμε μια ιστορία ΕΦ είναι μόνο! Άμα δεν υποστηρίξω το σπίτι μου, θα πέσει να με πλακώσει ε? :))

Πολλές καλημέρες !!!

δεσποιναριον είπε...

Αχ βρε Μαρκονακη, δεν την μπορω την επιστημονικη φαντασια, με τιποτα. Εμεινα στον Ιουλιο Βερν και μετα τιποτα. Αντιθετα η απομυθοποιηση και απλοποιηση της επιστημης (καθε επιστημησ) με συγγινει αφανταστα. Ακουσα ομως την υπεροχη μουσικουλα! Φιλια.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Βρε marconi....βραχυκύκλωσα η γυναίκα.... ΄Εχεις γενέθλια φαντάστηκα., μα πάλι δε μπορεί να μιλούσες τόσο παραστατικά για ....την εκτόξευση στο εσωτερικό της μητρός σου....
Εύχομαι να μην είναι μπλόγκερ και μας διαβάζει...χάθηκα
;-)

Τώρα να σου πω πως θα το διαβάσω....θα είναι ψέμα....διότι αγαπώ τις ιστορίες του σήμερα στο οποίο κι' εγώ ζώ (απτές, αληθινές και πραγματοποιήσιμες) ή παρελθουσών δεκαετιών (πιο ρομαντικές)

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Γιάννης Τ11 είπε...

Καταπληκτικό έργο. Σπουδαία είναι και τα Ιλιον - Όλυμπος. Χαίρομαι που βρίσκω και κάποιον άλλον που του αρέσει η ΕΦ.

Sophia Kollia είπε...

Καλησπέρα,
δεν έχω διαβάσει τέτοια βιβλία.Σε ταινία όμως τα βλέπω καλύτερα.
Το θέμα είναι ότι περνάς εσύ καλά, και σου αρέσουν. Δεν έχω και ηρεμία να μαζέψω το μυαλό μου, όλο δουλειές και μπλόγκς!
Καλό μήνα

La Gigi είπε...

ε μα έτσι εξηγούνται αυτές οι ιδέες που σου κατεβαίνουν κατά καιρούς :)
όπως και το Δεσποινάκι έτσι κι εγώ μέχρι Ιούλιο Βερν έχω φτάσει, δεν την έχω καθόλου την επιστημονική φαντασία!
Καλή Κυριακή!

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Καλό μήνα!!!

υγ ήρθε νέα παραλαβή, πες πότε είσαι διαθέσιμος, βάζω τα κάρβουνα, λέμε τώρα...

υγ2 λέω να το κάνω κρασάτο μεθυσμένο μυτιληνιό

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ.Ο ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ ΣΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΛΑΒΕΙ.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.

νατασσΆκι είπε...

Ενδιαφέρον φαίνεται!
Θα το βάλω κι αυτό στη λίστα (γρουμφ! Δεν θα μικρύνει ποτέ! :))))

Καλό Μήνα!

Artanis είπε...

Kalo mhna Marconi...Filia...

Ra Ma είπε...

δεσποιναριον ο Ιούλιος Βερν ήταν πρωτοπόρος! Μετά ήρθαν οι Αύγουστος, Σεπτέμβρης και Οκτωμβρης! :) Θέλω να πω, πως η ζωή ...πήγε λίγο παραπέρα! Εγώ από την άλλη θεωρώ τα γήινα ...προβλέψιμα (αναφέρομαι μόνο στο σενάριο).

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα Γλαρένια μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι! Η φαντασία σου είναι ...χειρότερη από τη δική μου!
Μπορεί ασυναίσθητα τον ρομαντισμό μου να τον έχω ...στείλει σινεμά!

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

Γειά σου βρε Γιάννη Τ11 με τις επιλογές σου! Μου άρεσε που έγραψες για το 42!!! Καλώς ήρθες σε ένα blog 'μάλλον ακίνδυνο'!
Το βιβλίο που διάβασα και άκουσα στο μαυλό μου να ανοίγουν πόρτες είναι το 'Η δυσλειτουργία της πραγματικότητας', το έχεις διαβάσει?

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

sofia απολαμβάνω εξ ίσου τις ταινίες ΕΦ! Ναι, έχεις δίκαιο. το θέμα είναι να περνά καλά ο κάθε ένας με τις επιλογές του.
Εγώ αναγκαστικά το ΣΚ κάνω αποτοξίνωση από τα blogs, ...όχι ότι είναι επιλογή μου!

Καλημέρα και καλό μηνα!!!

Ra Ma είπε...

Εμ! για αυτό τα γράφω melissoula, για να ...γνωριζόμαστε καλύτερα! Μου φαίνεται πως εσείς τα κοριτσόπουλα είστε για πιο φιν-φον καταστάσεις!!!

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

PAVLO ...να καούν τα κάρβουνα, που λέγαμε ως ραδιοπειρατές στα μεσαία!
Το μεθυσμένο μου ακούγεται καλύτερα!

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ πως να γίνει πιο γρήγορος! Τα μυαλά κάποιων δεν τα προλαβαίνεις...

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

νατασσάκι αν σου αρέσει η ΕΦ, το συνιστώ! Αυτές οι λίστες με τα βιβλία ατελείωτες ...ένα πράγμα σαν του Super Market!!! :))

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

Ra Ma είπε...

Artanis, φιλιά στη ξενιτιά που μας έχει μαγέψει μέσα από της φωτογραφίες σου!!!

Καλημέρα (καλό βράδυ δλδ) και καλό μήνα!!!

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Για πότε λες να το μεθύσω?

mrs Smith είπε...

Marconi μου, μόλις τώρα το είδα :))))
Δεν θα μπορούσες να μου κάνεις καλύτερη αφιέρωση !!!!
Δηλώνω λάτρης τους είδους ! και τα αποσπάσματά σου, είναι το καλύτερο επιχείρημα για να το αγοράσω το γρηγορότερο.
Η κατενθουσιασμένη mrs smith :)))) πάει να ξαναδιαβάσει τα αποσπάσματα, να ξανακούσει το end title και να σου χαρίσει ένα πλατύ χαμόγελο :)
Πολλά φιλιά !!!!!

Sidepap21 είπε...

Δεν υπάρχει τεχνολογία
επεξεργαστής σκέψης ...
Δεν υπάρχουν όρια μέσα στα οποία μπορεί
να φυλακιστεί η ανθρώπινη φαντασία !!!

Ra Ma είπε...

PAVLO δώστου να καταλάβει, ...ώστε να μην καταλαβαίνει τίποτα!
(Παίζει τέτοιο σενάριο?)

Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

κα Smith μου, αφού με είχες ρωτήσει ...βρήκα την ευκαιρία. Ελπίζω να σου άρεσε! Έχω και άλλες επιλογές που εκτός το ενδιαφέρον της ιστορίας υπάρχει και ...υπόβαθρο, αυτά είναι τα πιο ωραία!
Και αυτό το End Title δεν λέει να γίνει upload με τίποτα!!!

Ευχαριστώ για τα χαμόγελα και
Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

Sidepap21 συμφωνώ και επαυξάνω: και όσες φορές κάποιοι προσπάθησαν να την φυλακίσουν, βγήκε δυνατότερη, αρκεί να μην είναι για κακό ε?

Καλό βράδυ!!!

zekia είπε...

αν και δεν έχω διαβάσει ποτέ τέτοιου είδους λογοτεχνία, αυτό με ενθουσίασε!

Maria Tzirita είπε...

Πραγματικά μια άλλη μορφή λογοτεχνίας, όχι από αυτές που σε απογειώνουν, αλλά αυτές που σε προσγειώνουν! Σίγουρα φαίνεται ενδιαφέρον και σίγουρα θα αρέσει πολύ σε μια μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού. Ευχαριστούμε για την πρόταση Πειρατή, καλή σου μέρα!

mrs Smith είπε...

Κι΄αλλες επιλογές ε?
Έτσι...πέτα μου εσύ το δόλωμα και μετά άσε με να περιμένω...
Αλλά τουλάχιστον αν και αργείς, δεν ξεχνάς :)))))
Φιλιά :)

Ra Ma είπε...

zekia σε τέτοιες ιστορίες δεν μπορείς να προβλέψεις την επόμενη κίνηση και αυτή είναι μια από τις γοητείες, δοκίμασε!

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

Maria μπααα, εμένα αυτές οι ιστορίες με απογειώνουν. Ξέρεις, οι περισσότερες ιστορίες, δεν απευθύνονται στα συναισθήματα μέσω της "καρδιάς" αλλά μέσω της φαντασίας.
Έχω κάνει εγώ ταξίδια στο διάστημα... :)

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

χα,χα mrs Smith ...έχω αρκετές επιλογές, θα σε ενημερώσω! Έχω ...σύστημα και έχεις δίκαιο πως καθυστερώ!!! Αυτός ο μήνας, εργασιακά είναι ο χειρότερορς :))

Πολλές καλημέρες!!!

Ανώνυμος είπε...

Πω πω πω overdose φαντασίας έπαθα. Πολύ κουραστικό για το μέσο φαντασιόπληκτο μυαλό!

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα μια χαρά το έθεσες! Δε το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι!

Καλημέρα!!!

BUTTERFLY είπε...

Καλο ΣΚ Μαρκονακο! Με πολλη φαντασια...επιστημονικη και μη!

Γιάννης Τ11 είπε...

Δεν το έχω διαβάσει, μάλλον θα τρέχω Σαββατιάτικα να το βρω

Ra Ma είπε...

Καλώς την BUTTERFLY!!! Από φαντασία ...να φάνε και οι κότες!

Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

Γιάννη Τ11 ...να σε προειδοποιήσω. Έχω τη συνήθεια να γράφω δυο λέξεις σε μια καρτούλα και να την αφήνω μέσα στο βιβλίο που διάβασα. Έχω γράψει λοιπόν:
"Στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί πράγματα μιλούσε. Έκανε αναφορές και περιγραφές πέρα από τη 'φαντασία' που μέχρι τώρα είχα διαβάσει. Μέχρι που σκέφτηκα να το σταματήσω. Τελικά με κέρδισε. Περιμένω και τον επόμενο τόμο. 15/6/06"
Διάβασα τελικά τον 2ο τόμο, δεν ξέρω αν έχει κυκλοφορήσει ο 3ος ακόμα, που πάντα τον ψάχνω. Είναι σύγχρονη ΕΦ και θα καταλάβεις άμα το διαβάσεις. Δεν λέω άλλα, μόνο πως εξελίσσεται σε έναν εφιάλτη...

Ούτε ο τίτλος στο βιβλίο δεν διακρίνεται καλά καλά!!!, από τον Peter E. Hamilton.

Καλό βράδυ!!!

Skouliki είπε...

κρατα την σκεψη αυτη διοτι το καλοκαιρι θα στο θυμισω

τοτε εχω ελευθερο χρονο

Skouliki είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
panikos kai fovera είπε...

Στα σίγουρα θα το διαβάσω ...
Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον !

"ζαχαρούλα.." είπε...

καλημερούδια... καλή εβδομάδα να έχουμε!!!!

Ra Ma είπε...

Εντάξει skouliki ...την κράτησα! Το καλοκαίρι λοιπόν!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

Ωχ, καλώς την p&f, που χάθηκες μωρέ!!!!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

Για σου ζαχαρουλα ...τρελλοκαρναβαλίστρια!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

panikos kai fovera είπε...

επίσηςςς !!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ.

Ra Ma είπε...

Χαίρομαι panike kai fobera ...ή θα έπρεπε να τρομάζω!!! :))
Καλημέρα!!!!


SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ, όλα καλά, απ΄οτι βλέπεις ο χρόνος είναι πολυτέλεια αυτή τη περίοδο!!! χα,χα,χα
Ευχαριστώ!
Καλημέρα!!!