12/10/08

Μέλισσες


Εάν θέλετε να αποσπάσετε την προσοχή κάποιου σε μια πίστα χορού, θα βοηθούσε εάν χορεύατε μέσα σε μια κηρήθρα!

Μια νέα μελέτη έδειξε, ότι οι ταλαντώσεις που προκαλούνται από τις χορευτικές κινήσεις μιας μέλισσας, ενισχύονται με φυσικό τρόπο από την κηρήθρα -η γεμάτη επιφάνεια με εξάγωνα κελιά που βρίσκεται μαζί με άλλες μέσα στη κυψέλη. Η ίδια μελέτη, μπορεί να εξηγήσει, πώς οι μέλισσες προσελκύουν άλλες, ώστε να παρακολουθήσουν τον περίπλοκο χορό τους και να ενημερωθούν για τις απομακρυσμένες περιοχές με τροφή. Έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί θα μπορούσε να βοηθήσει τους αρχιτέκτονες στη κατασκευή αντισεισμικών κτιρίων.

Ο "Λικνιστός Χορός" της Μέλισσας (waggle dance)

Αν κάποια μέλισσα βρει νέκταρ, δεν θα ειδοποιήσει ολόκληρο το μελίσσι, αλλά όσες είναι αρκετές, για να το μαζέψουν. Επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα ολόκληρο σύστημα κινήσεων, ένα είδος "χορού", που εκτελεί η πρώτη μέλισσα που βρήκε την πηγή της τροφής και που μπορεί να είναι ακόμα και 10 χλμ μακριά. Οι υπόλοιπες εργάτριες παρακολουθούν το χορό, τον ερμηνεύουν και πετούν κατευθείαν, χωρίς να χάσουν το δρόμο τους.
Αυτός ο χορός της μέλισσας είναι “μια από τις πλέον θεαματικές μορφές επικοινωνίας ανάμεσα στα ζώα” δήλωσε ο Thomas Seeley που μελετά τη κίνηση και το χορό των μελισσών στο Cornell University in New York

Οι ερευνητές γνώριζαν προ πολλού, ότι οι χοροί περιέχουν κωδικοποιημένες πληροφορίες για την περιοχή όπου υπάρχει τροφή, αλλά με ποιο τρόπο μέσα στο απόλυτο σκοτάδι της κυψέλης, η χορεύτρια προσελκύει τις άλλες μέλισσες για να παραστούν ως θεατές, παραμένει μυστήριο.

Μπορείτε να διαβάσετε όσα δεν γνωρίζατε για τη Βιολογία της Μέλισσας ή να δείτε πολλές φωτογραφίες και ενδιαφέροντα θέματα στο blog ενός ανθρώπου που λατρεύει τις μέλισσες.

Ταλαντώσεις

Από τις προηγούμενες εργασίες του Jurgen Tautz από το University of Wurzburg in Germany, προέκυψε ότι ο χορός της μέλισσας παράγει μια ασθενή και χαμηλής συχνότητας δόνησης στη κηρήθρα. Παρατηρήθηκε, πως όταν η δόνηση σταματά, ο αριθμός των μελισσών που παρακολουθεί το χορό, μειώνεται κατά 75%.

Αυτή η ταλάντωση παράγεται ανάμεσα σε ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων μελισσών. «Το αίνιγμα για μας ήταν να καταλάβουμε, πώς οι μέλισσες μπορούν να ανιχνεύουν αυτές τις αδύναμες δονήσεις μέσα σε ένα τόσο θορυβώδες περιβάλλον» λέει ο Tautz.

Για να το διαπιστώσουν, η ομάδα εμπνεύστηκε από την αστρονομία. «Εάν οι αστρονόμοι θέλουν αν ανιχνεύσουν ένα πολύ αδύνατο σήμα στο διάστημα, δεν χρησιμοποιούν μια κεραία, αλλά αρκετές διάσπαρτες και συγκρίνουν τα αποτελέσματα», λέει ο Tautz. «Σκεφτήκαμε ότι ίσως οι μέλισσες κάνουν το ίδιο, χρησιμοποιώντας τα έξη πόδια τους, με τα οποία μπορούν να έρχονται σε επαφή με τα διάφορα σημεία της επιφάνειας της κυψέλης για τη καταγραφή των δονήσεων».

Αντίστροφη Φάση

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι δονήσεις εξαπλώνονταν στην κηρήθρα, ανακάλυψαν ότι στα περισσότερα σημεία, τα απέναντι τοιχώματα του κάθε εξάγωνου κελιού δονούντο προς την ίδια κατεύθυνση, την ίδια στιγμή. Όμως σε μια απόσταση δύο ο ή τριών κελιών από τη πηγή της δόνησης, τα τοιχώματα δονούνταν ως προς την αντίθετη κατεύθυνση, η οποία καλείται αντίστροφη φάση (phase reversal).

«Θα μπορούσαμε να δεχθούμε την αντίστροφη φάση, μόνο με την ύπαρξη δυο πηγών δόνησης, έτσι φαίνεται πιθανό, οι ίδιες οι μέλισσες να δημιουργούν τη δόνηση, χτυπώντας τα πόδια τους», είπε ο Tautz. Κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι υπάρχουν μέλισσες που στρατολογούνται από τη χορεύτρια, ακριβώς για τη στιγμή της παρουσίασης.

«Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση, επειδή υποδηλώνει μια πηγή πληροφορίας η οποία δεν είχε εντοπισθεί πριν», λέει ο Fred Dyer του Michigan State University in East Lansing, που μελετά το χορό της μέλισσας και είναι μέλος της ομάδας. Είναι επίσης πιθανόν η χορεύτρια να μεταδίδει και άλλα σήματα όπως συναγερμού, χρησιμοποιώντας τα φτερά της, μυρωδιές ή και ήχους.

Εξάγωνα Κελιά και Αντισεισμικές Κατασκευές

Η κατασκευή της κηρήθρας προσφέρει πάρα πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της σταθερότητας. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η εξαγωνική διάταξη των κελιών της κηρήθρας μπορεί να δημιουργεί αυτή την αντίστροφη φάση. Αλλά η κατανόηση του φαινομένου θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη όχι μόνο για τους ερευνητές αλλά και για τους αρχιτέκτονες. Ήδη ο Tautz, συνεργάζεται με αρχιτέκτονες του California Institute of Technology in Pasadena, για το σχεδιασμό καλύτερων χαλύβδινων σκελετών για τη κατασκευή υψηλότερων κτιρίων.

«Οι δονήσεις στη κυψέλη, είναι σε μικρογραφία σεισμοί που παράγονται από τις μέλισσες, άρα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως η δομή ανταποκρίνεται σε αυτό...», λέει ο Tautz. «Η κατανόηση της αντίστροφης φάσης, θα μπορούσε να βοηθήσει τους αρχιτέκτονες, ώστε να εντοπίσουν τα ευάλωτα σημεία ενός κτηρίου από τους σεισμούς και να τα ενισχύσουν. Θα μπορούσαν ακόμη να υποδείξουν μη κρίσιμα σημεία ώστε να χρησιμοποιηθούν για την απορρόφηση επιβλαβών κραδασμών».

«Όπως όλα δείχνουν, οι κηρήθρες που οι μέλισσες κατασκευάζουν με τέτοια άψογη και ακριβείας επιδεξιότητα, είναι θαύματα σχεδιασμού. Η δομή αυτή ανοίγει το δρόμο για τους αρχιτέκτονες και τους επιστήμονες, δίνοντάς τους νέες ιδέες. Δεν ήταν η τύχη που επέτρεψε στις μέλισσες να κατασκευάζουν τις κηρήθρες τους τόσο επιστημονικά, όπως υποστηρίζουν οι οπαδοί της εξέλιξης, αλλά ο Θεός, ο Άρχοντας της άπειρης δύναμης και γνώσης, που τους δίνει αυτή τη δυνατότητα».


Στο PODCAST παίζουν οι INXS και το Never Tear Us Apart ιδανικό για τη mainstream rock των 80ς. Στυλάτο και γεμάτο ενέργεια, κάπου ανάμεσα στους παρακμιακούς Stones και στους εναλλακτικούς U2. Αφιερωμένο εξαιρετικά στη melissoula (αν και ζήτησε Madonna!) με πολλή αγάπη και σε όλους και όλες εσάς που μας ...ακούτε!!!

59 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

"Αν κάποια μέλισσα βρει νέκταρ, δεν θα ειδοποιήσει ολόκληρο το μελίσσι"
Ετσι εκανε και η δικια μας μελισσουλα, βρηκε εκεινο το σωτερν και ειδοποιησε ολους εμας να παμε να μας κερασει :P Φιλια Κυριακατικα!

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα, και θα ορκιζόμουν πως ο μόνος δρόμος που γνωρίζει είναι αυτός προς το νέκταρ της ...Μυκόνου!

Φιλιά δεσποιναριον, εγώ σε λίγο φεύγω για γραφείο :(

Σπύρος είπε...

Πραγματικά καταπληκτικό ποστάκι:)

Εχουν γίνει πειράματα σχετικά με τον κόσμο των μελισσών και την νοημοσύνη τους αλλα και γενικά της ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ κοινωνία και πως αυτή εκδηλώνεται αρμονικά απο την γονιμοποίηση μέχρι τις δουλειες που κάνουν :)

φιλια καλη κυριακη

faraona είπε...

Μαρκονι μου
θαυμαστος πραγματικα ο κοσμος των μελισσων.Εμαθες για εναν Ελληνα που μπηκε στο βιβλιο Γκινες γιατι υπερδιπλασιασε την παραγωγη μελιου σε μια κυψελη με εναν δικο του τροπο?
Δες εδω:Meli.
Σε φιλω

δεσποιναριον είπε...

Ωχ καταλαβα ματια μου. Καλο κουραγιο, μπορα ειναι θα περασει!

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Περνά, περνά η μέλισσα, λολ

υγ καλή δύναμη στο γραφείο, αλλά Κυριακάτικα?

Justine's Blog είπε...

Αγαπημένε,
Είδα πως έχεις ανοίξει άλλο μαγαζάκι-εξοχικό με υψηλές προσκεκλημένες. Δεν συμμαζεύεσαι εσύ με τίποτε.
Οσο για τις Μέλισσες, τί να σου πώ; Μορφώθηκα περισσότερο περι του κόσμου τους που εξακολουθεί να με μαγεύει απο παιδί.
Φιλάκια πρωινά με χρώματα φθινοπώρου απο Μόντρεαλ

"ζαχαρούλα.." είπε...

μαγικός κόσμος.... χορευτικός!!!!

μέλισσες...χμμ....

φιλάκια marconi!!!!!!!!!!!!!!!

La Gigi είπε...

Λοιπόν έχω πολλά θέματα.
1. Μέλισσες = genious, δεν το διάλεξα τυχαία το ψευδώνυμο...
2. Μου ανεβάζεις το επίπεδο με τις μουσικές σου επιλογές, που μου τις αφιερώνεις κιόλας!! INXS πολύ μου αρέσουν. αν και δεν ανήκω στη mainstream rock των 80s.
και για να ρίξω το επίπεδο σου λέω ότι ο αγαπημένος μου Sakis έχει αντιγράψει το εξώφυλλο του αλμπουμ τους the greatest hits στο αίμα δάκρυα και ιρδώτας... μερικές φορές αναρωτιέμαι κι εγώ πώς.. άστα.
3. Δεσποινάκι για το sauternes είπα θα καλέσω μόνο λίγους και πολύ εκλεκτούς, ως αληθινή μέλισσα. Αυτό ήταν μόνο η παρουσιάση ;)
Να σε περιμένω να έρθεις??
4. Ρημάδι 9μηνο.... και να σκεφτείς ότι το 6μηνο είναι πιο σημαντικό :p
Φιλάκια και καλή συνέχεια της εβδομάδας γιατί για σένα ήδη ξεκίνησε πφφ

Kaveiros είπε...

"Κι ύστερα, ήρθαν οι μέλισσες..."

Ανώνυμος είπε...

αλλο και τούτο πάλι...μονο και μονο για το μελι κάθισα και το διαβασα!....ΜΑΡΚΟΝΗ ΜΟΥ ΤΙ....ΖΟΥΖΟΥΝΙΣΜΑΤΑ ειναι αυτα;...ε;;....
ΥΓ:εγω θελω joe dassin,θα παίξετε;
:))
φιλιακια!!
(όχι την τσαντα μου δεν τη ξεχασα στο παγκακι!!...μηπως κάποιος κατι θελει να πει για την ηλικια μου;;;!!!)

VAD είπε...

Μέλισσα,μέλισσα ,μέλι γλυκύτατον!
Και μάλιστα από ρείκια,διάβασα κάπου ότι ειναι το καλύτερο,έχεις άποψη επί του θέματος;

Ra Ma είπε...

LOC, η δομή της κοινωνίας τους είναι εκπληκτική! Από το ρόλο που έχει η κάθε μια, μέχρι το σκούπισμα που κάνουν στην είσοδο της κυψέλης!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

Διάβασα faraona μου για την επιτυχία του Έλληνα παραγωγού, μπράβο του!

Αυτό που δεν κατάλαβα -και το διάβασα πολλές φορές- είναι εκεί που λέει "Δίχως να γονιμοποιήθει γεννάει κι αυτη αγόρια.Σερνικά".

Διαβάζω: "Η βασίλισσα που θα υπερισχύσει προετοιμάζεται πια για το ‘γαμήλιο ταξίδι’. Πρώτα πρέπει να χάσει βάρος για να μπορέσει να πετάξει και σ’ αυτό την βοηθούν
ηλικιωμένες μέλισσες, ενώ οι nεαρές ‘παραμάνες’ την ταίζουν. Η σύζευξη γίνεται πάντα στον αέρα, σε αίθριο ουρανό ... Για να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα ‘γαμήλιο ταξίδι’, θα πρέπει η βασίλισσα να επιστρέψει στη φωλιά με 5,5 εκατ. σπέρμια στην σπερματοθήκη της, και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να ζευγαρώσει με 8-10 κηφήνες. Εάν δεν γίνει το πιθανότερο είναι να ξαναπροσπαθήσει". Κάπου διάβασα πως αν δεν έχει τα σπέρμια που πρέπει οι εργάτριες δεν την αφήνουν να μπει στη κυψέλη, οπότε πρέπει να ξαναπροσπαθήσει.

Φιλιά, καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

Όλα καλά δεσποιναριον!!! το θετικό είναι ότι έκανα αρκετή από τη δουλειά της σημερινής μέρας!!! χο,χο,χο

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα, Που το θυμήθηκες βρε PAVLO αυτό???
Κάθε μήνα και ειδικά κάθε τρίμηνο ...έχουμε θέμα εδώ!
Ελπίζω να έχω την ιστορία έτοιμη που σου ετοιμάζω. Καλού κακού ...plan B έχεις ??? χο,χο,χο

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

Ιουστίνη μου αγαπημένη, το εξοχικό ...δεν είναι δικό μου! Εγώ λόγω ήθους (λέμε τώρα!) ήμουν αυτός που δημοσίευσε το αποτέλεσμα :)))

Αν έχεις χρόνο και διαβάσεις το link που υπάρχει στο "Βιολογία της Μέλισσας", θα μάθεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

Φιλιά πολλά, καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

ζαχαρούλα, που είσαι!!!
Μαγευτικός και χορευτικός κόσμος, αλλά είδαμε και τον χορευτικό το δικό σου τον καλοκαιριάτικο!!! χο,χο,χο

Πάντως αν διαβάσεις θα δεις ότι υπάρχουν διάφοροι χοροί με κύριους τον Κυκλικό, και τον Μικτό Χορό ή Χορό της Παλλόμενης Κοιλιάς που εγώ τον μετέφρασα ως Λικνιστό Χορό.

Φιλιά, καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

mrs Bee, δικαιωματικά η ανάρτηση αυτή σου αφιερώνεται!!!

1. Μόνο ένα genius θα μπορούσε να καταλάβει τι κάνουν και πως διασυνδεόνται τα ...30 υποσυστήματα που έχει το σύστημά σας!
2. Είμαι εδώ για να βάζω καλή μουσική, κατά την άποψή μου πάντα :)
3. Περιμένω και εγώ πρόσκληση!
4. Εδώ γενικώς τα τρίμηνα για το back office έχουν πολύ δουλειά!

Φιλιά, καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

Kaveire, άντε να τις δούμε, να μας ρίξουν καμιά τσιμπιά μπας και ξυπνήσουμε από το λήθαργο που έχουμε πέσει εδώ και καιρό...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

Όχι βρε cook μου ...σκέφτηκα μήπως από τη βιασύνη σου τη ξέχασες. Αν ξεχνάς από τα 25 σου ...τι να σε πω!!!
Joe Dassin ε? δεν κάνω σχόλιο γιατί θα έρθει αντιμέτωπο με την προηγούμενη πρότασή μου! χο,χο,χο

Φιλιά cookitsa και καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

Δάσκαλε VaD, διαβάζω για το μέλι ερείκης (από τα ρέικια) ή σουσουρίσιο:

"Kρυσταλλώνει γρήγορα αποκτώντας κοκκινωπό χρώμα. Ιδιότυπη αίσθηση στη μύτη και στο στόμα που συγκινεί τους συλλεκτικούς ουρανίσκους. Υψηλότατης θρεπτικής αξίας εξ ου και διατίθεται στα καταστήματα υγιεινής διατροφής".

Ξέρω ότι το ρείκι προσφέρει άφθονο νέκταρ, βρίσκεται σε μεγάλες εκτάσεις άρα πολύ ποσότητα και υψηλή βιολογική αξίας γύρη!

Φαντάζομαι ότι σε ...ικανοποίησα!!!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Skouliki είπε...

δηλαδη στην μαντονα επρεπε να κανω φιγουρα ταλαντευσης bee ....

μαλιστα..αμα με παρουν στο ψιλο θα σε δωσω στεγνα ομως να ξερεις

καλημερα

VAD είπε...

Kι αν σε φέρει ο δρόμος στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής ψάξτο,είχα βρεί εκεί πριν πολλά χρόνια,είναι λίγο νερουλό σαν σιρόπι σπιτικού γλυκού αλλά γευστικότατο.
Καλή εβδομάδα ,ρε φίλε...

leila είπε...

πραγματικη κοινωνια με τα ολα της αυτη των μελισσων, και με την οργανωση της, εχει και τα χορευτικα της πιστευω! και τους κωδικες της!

ZouZouna είπε...

Eξαίρετο ποστ (φαντάζομαι, μην θες και να το διαβάσω, αηδιάζω και μόνο στη λέξη μέλι)!
Απλά ξέρω τις "δουλειές" σου.
Περίμενα να ακούσω ως μουσική το..
"πέταγμα μέλισσας" ως την απόλυτη μελωδία για το κείμενο..

ZouZouna είπε...

Rimsky Korsakov, καλό μου, ξεχάστηκα!

fevis είπε...

Αγαπώ τις μέλισσες - και πιο πολύ απ' όλες την melissoula- όπως άλλωστε και το μέλι και τον βασιλικό πολτό!!! Φιλιά και καλή εβδομάδα...:-)

Ra Ma είπε...

Εγώ skouliki σου λέω, πως αν δοκίμαζες τέτοια θεϊκή φιγούρα, θα έκανες μεγάλο χαμό!!!!

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

Δάσκαλε VaD κρατώ τη πληροφορία! Πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί με τη νοθεία που γίνεται!

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

Έτσι είναι leila. Ήξερα κάποια πράγματα αλλά πάλι εντυπωσιάστηκα με τις λεπτομέρειες που διάβασα. Είναι επίσης σκληρή και πειθαρχιμένη κοινωνία!

Μάλλον η εκάστοτε κυβέρνηση, πέρνοντας παράδειγμα τις μέλισσες, δεν έχει σταματήσει να μας χορεύει!

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

Zouzouna και τα ζουζούνια ...δεν έχουν τελειωμό!!! Και δεν έχω ξανακούσει άνθρωπο να μην του αρέσει το μέλι! ...Λες να το κάνω επίτηδες? :))
Για τη μουσική το σκέφτηκα αλλά δεν ήξερα που να βρω το κομμάτι!
Θα σου στείλω απόψε φωτό!

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα fevis οι ...αγάπες δεν κρύβονται!!!
Θα τα πούμε, που θα πάει!

Καληέρα και πολλά φιλιά!!!

roadartist είπε...

Ειναι αυτο που λενε οτι θα ειχαμε τοσα πολλα να διδακτουμε απο τη φυση, απλα και μονο αν παρατηρησουμε τη δουλεια που κανει μια μελισσα.. Καλημέρα μαρκ!!!!

ZouZouna είπε...

Δεν συναναστρέφεσαι τις εξαιρέσεις !!! Είσαι του κανόνος !

H φωτεινή εξαίρεση του κανόνος, αγαπητέ μου !!!! Ζουζούνα. Στις εξαιρέσεις μόνο τ' όνομά μου θα βρίσκεις.
Μου βρωμάει το μέλι, μ' ενοχλεί και η πυκνότης του ! φτάνουν ή να πω κι άλλα?

VAD είπε...

Επειδή το μέλι εντάσσεται απαραιτήτως στην καθημερινή μου διατροφή,έτσι το ψάχνω κάπως,αν θέλεις,επιβεβαίωσέ με.
Οταν λέμε πχ μέλι θυμαρίσιο,σημαίνει περιεκτικότητα σε θυμάρι 20%,είναι έτσι ή οχι;
Ελεγχος νοθείας και περιεκτικότητας είναι δύσκολος με το μάτι,απλά αν το μέλι ζαχαρώνει,δεν έχει προσμείξεις .
Νοθεία μεγάλη γίνεται στο λεγόμενο πευκόμελο και ανθόμελο,επειδή είναι κάπως ανοιχτόχρωμα νοθεύονται εύκολα με γύρη καλαμποκιού.

Καλό σου απόγευμα...

Skouliki είπε...

νομιζω οτι εκτος απο αδεκαστος εισαι και μαφια ..σπλατς

Maria Tzirita είπε...

Υπέροχη ανάρτηση Πειρατή, θα της ταίριαζε καλύτερα το "Αχ μελισσούλα, μελισσάκι" του Μπίγαλη! Αλλά είσαι μικρός εσύ, πού να τα θυμάσαι αυτά τα τραγούδια...!!!
Καλό σου βράδυ!

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Plan b, δεν παίζει, αλλά μην αγχώνεσαι, θα είσαι ο πρώτος που δεν θα στείλεις χιχιχιχι

Ra Ma είπε...

Η φύση Road είναι η καλύτερη δασκάλα! Αυτή η ανάρτηση είναι στην ομάδα Βιομημητική, σκέφτομαι να παρουσιάζω τέτοια παραδείγματα, νομίζω ότι έχουν ενδιαφέρον!

Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

Zouzouna, θα στείλω τη φωτογραφία σου στον Μπαμπινιώτη λέμε!!!

Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

Δάσκαλε VaD, το θυμάρι είναι η βασική ανθοφορία του καλοκαιριού και το το τρυγούν από τέλη Ιουλίου έως μέσα Αυγούστου (δλδ μετά την ανθοφορία του θυμαριού). Το θυμαρίσο μέλι που κατατάσσεται στις καλύτερες ποιότητες μελιού, παράγεται κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Στο μέλι γίνεται η κρυστάλλωση και ο χρόνος για να γίνει εξαρτάται από τη θερμοκρασία, τους πυρήνες κρυστάλλωσης, την υγρασία, η σχέση Γλυκόζης-Φρουκτόζης. Όσο ελαττώνεται η γλυκόζη τόσο καθυστερεί η κρυστάλλωση. Στο θυμαρίσιο μέλι το ποσοστό της γλυκόζης είναι 30-31% γι΄ αυτό παρατηρείται να έχει χρόνο κρυστάλλωσης από 6 μήνες έως 2-3 χρόνια.

Διαβάζω πως το μέλι είναι από τα ελάχιστα τρόφιμα που δε νοθεύονται επειδή αναμιγνύεται δύσκολα με νερό γλυκόζη ή άλλη γλυκαντική ουσία. Πάντως για να αυξήσουν την παραγωγοί κάποιοι προσθέτουν γλυκαντικές ουσίες ή άλλο μέλι με αποτέλεσμα να γίνεται ποιοτικά κατώτερο.

Ουφ!!!
Καλό βράδυ!!!!

Ra Ma είπε...

skouliki μπορείς να με αποκαλείς και Δον Ραδιόφωνο!!!

Καλό βράδυ!!!!

Ra Ma είπε...

Maria, και βέβαια το ξέρω το τραγουδάκι, δεν είμαι και κανένα ...προσκοπάκι!!! χο,χο,χο

Καλό βράδυ!!!!

Ra Ma είπε...

PAVLO, τρέχω για να σε προλάβω....
Έχω εξαφανιστεί από τη ...πιάτσα για να στο στείλω αύριο βράδυ, εσύ να δω τι θα κάνεις μετά χο,χο,χο
Γελάει καλλύτερα, όποιος γελάει τελευταίος!!! :)))

Καλό βράδυ!!!

KitsosMitsos είπε...

Κάτι για τα παράγωγα δε θα δείξεις;
Σύμβολο γλυκύτητας αλλά και εργατιάς, λοιπόν.

VAD είπε...

ουουουουουουφ!Σε κούρασα;Συγγνώμη,θα το ξανακάνω :))))
Δε διεκδικώ τίτλους που δε μου ανήκουν,σκέτο vad ή με το πραγματικό μου όνομα.
Καλημέρα.....

Valisia είπε...

Εγώ θα μείνω με την απορία...εάν λικνίσεις το δικό σου το κορμί,τί μηνύματα θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε;

mrs Smith είπε...

Τώρα, εγώ ζαλίστηκα με τις πληροφορίες ή με το ότι προσπαθώ να μιμηθώ τον χορό της μέλισσας???

Αυτό το έντομο το εκτιμώ και το σέβομαι. Κλείνει τόση σοφία η ύπαρξή του όσο βιολογικά πολύτιμα είναι αυτά που μας δίνει ως τροφή.
Στα παραμύθια, ξέρεις, οι βασιλοπούλες τρέφονταν με ροδοπέταλα και μέλι...

Το τραγούδι σου, γνωστό και αγαπημένο :))))
Μια πολύ καλή ημέρα να έχεις !!!!

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Μήπως πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ?

patsiouri είπε...

Ουπς! Μελισσοφωλιά! Εγώ ήρθα ν'αφήσω κάτι συγχαρητήρια (ληξιπρόθεσμα βέβαια) στη Σκουλήκι και έπεσα στον Κουφοντίνα!

Ra Ma είπε...

KitsMits, πίστεψέμε ...δεν θέλεις να μάθεις για τα παράγωγα!!! Πολύ αέρας βρε παιδί μου!!!

Καλό βράδυ εργάτη μου, που γυρίζεις τα βράδυα...

Ra Ma είπε...

Καλά σκέτο Vad!!! Το 'δάσκαλος', μου θύμιζε κάτι σε Αυτοκρατορία του Διαστήματος!!! :))
Και δεν με κούρασες καθόλου, αφού μου αρέσει!

Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

Valisia, εαν λικνιστώ, κατ΄αρχήν ανησυχώ μην μου φύγει κανένας ...γοφός! Αν αυτό το ξεπεράσουμε ...δεν σας λέω, μόνο να με δείτε να κάνω τη φοβερή φιγούρα που έχω ξαπατικώσει από τον Τραβόλτα!!!

Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

mrs Smith, το link με θέμα η Βιολογία της Μέλισσας που δίνω από πάνω, γράφει καταπληκτικά πράγματα. Είναι εντυπωσιακή η δομή της κοινωνίας τους.

Διάβαζα που ρομπότ-μέλισσα προσομοιώνει τις κινήσεις του χορού και έχουν καταφέρει να στέλνουν τις μέλισσες εκεί που θέλουν. Αυτό θα ήταν χρήσιμο στη περίπτωση προβλήματος που θα ήθελαν να τις οδηγήσουν σε σημεία τροφής.

Οι βασίλισσες μέλισσες τρέφονται μόνο με βασιλικό πολτό και είναι η μόνη που γεννά, ενώ με τη διατροφή που κάνουν οι άλλες χάνουν αυτή τη δυνατότητα.

Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

PAVLO Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας :)

Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα βρε patsiouri, που τον θυμήθηκες τον Κουφοντίνα!!!!
Ευχαριστούμε για τα ...ληξιπρόθεσμα!

Καλό βράδυ!!!

faraona είπε...

Περα στους περα καμπους
περα στους περα καμπους
περα στους περα καμπους
οπουναι οι ελιες...
εκει θα αφησω σχολιο δηλαδη ...στο κτημα του Παυλου?
Μαρκονι?
Με δυσκολευεις.

Ra Ma είπε...

faraona μου, χαλάω εγώ χατήρια???

Καλημέρα!!!