21/9/08

Πυγολαμπίδες

[ή Το Φως που Χάνεται]

Μικροί, συνηθίζαμε να πιάνουμε τις πυγολαμπίδες (ή κωλοφωτιές) και να τις βάζουμε σε άδεια σπιρτόκουτα. Μας εντυπωσίαζε το φως που έβγαζαν αυτά τα μικρά σκαθάρια στο σκοτάδι. Ήταν οι δικοί μας μικροί, ατομικοί φακοί μας.

Φέτος, ένα από τα θέματα των ατελείωτων καλοκαιρινών βραδιών μας, ήταν οι πυγολαμπίδες. Συμφωνήσαμε όλοι μας, πως έχουμε πάρα πολλά χρόνια να τις δούμε. Σε αυτή την άποψη προστέθηκε πριν μερικούς μήνες και ένα δημοσίευμα που ανέφερε ότι, οι πληθυσμοί των πυγολαμπίδων σταδιακά εξαφανίζονται σε όλο τον κόσμο. Ήταν μια ανησυχητική διαπίστωση των εντομολόγων που συμμετείχαν στο συνέδριο «Ποικιλότητα και Προστασία των Πυγολαμπίδων» που πραγματοποιήθηκε στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι μειώνονται» συμφώνησε ο Ελβετός Στέφαν Ινάικεν, ένας από τους 100 επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο και συμπλήρωσε πως, «Όταν μιλάς σε ηλικιωμένους ανθρώπους για τις πυγολαμπίδες, όλοι λένε το ίδιο: Έβλεπαν τόσες πολλές όταν ήταν νέοι αλλά τώρα αισθάνονται τυχεροί αν δουν έστω και μία».

Ας δούμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις πυγολαμπίδες. Πως αναγνωρίζουμε τις αρσενικές από τις θηλυκές, το παιχνίδι της αναπαραγωγής, για το φως που εκπέμπουν και πώς δημιουργείται, πιθανοί λόγοι εξαφάνισής τους, το εντυπωσιακό παράδειγμα του συγχρονισμού και η αξιοποίηση για στρατιωτικούς και μη σκοπούς.

Γενικά

Οι πυγολαμπίδες ανήκουν στη τάξη των Coleoptera και στο κοινό είδος Lampyris noctiluca. Όπως όλα τα έντομα, έχουν έξι πόδια και το σώμα τους αποτελείται από τρία μέρη. Το πάνω μέρος του μεσαίου τμήματος επεκτείνεται πάνω από το κεφάλι -που λέγεται pronutum- και σαν πλάσμα της νύκτας έχει μεγάλα μάτια. Υπάρχουν πάνω από 2.000 είδη πυγολαμπίδων. Η περίοδος αιχμής της εμφάνισής τους είναι οι βραδιές του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Αρσενικά - Θηλυκά

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προσδιορίσουμε το φύλο της πυγολαμπίδας αν και η πιθανότητα λάθους είναι αυξημένη. Ο απλούστερος τρόπος είναι να παρατηρούμε αν αναβοσβήνουν κατά τη διάρκεια της πτήσης ή ενόσω βρίσκονται πάνω στη βλάστηση. Συνήθως, τα αρσενικά αναβοσβήνουν κατά τη πτήση ενώ περιπολούν στη περιοχή αναζητώντας τα θηλυκά. Τα θηλυκά, παρατηρούν από τις ασφαλείς θέσεις τους και αν ενδιαφερθούν το δείχνουν ανταποδίδοντας τις λάμψεις στα αρσενικά.

Αυτός είναι γενικά ένας καλός κανόνας αλλά όχι απόλυτα αξιόπιστος. Διότι τα αρσενικά αρχίζουν να αναβοσβήνουν στη θέση που βρίσκονται μετά τη δύση του ηλίου και πριν αρχίσουν τη πτήση τους, ενώ συνεχίζουν να αναβοσβήνουν ακόμα και όταν προσγειωθούν για να προσεγγίσουν τα θηλυκά. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί τα θηλυκά κάποιων ειδών να φέγγουν κατά τη πτήση.

'Ενα άλλος εύκολος τρόπος για να διαπιστωθεί το φύλο τους είναι, εξετάζοντας τα όργανα που φέρουν το φως. πχ. Στα αρσενικά του γένους Photinus, φωτίζονται τα δύο τελευταία τμήματα στη κοιλιακή χώρα ενώ τα θηλυκά έχουν το φως στο δεύτερο κομμάτι του τελευταίου τμήματος. Τα θηλυκά Pyractomena έχουν δυο μικρά φωτεινά όργανα στα δύο τελευταία τμήματα, ένα σε κάθε μια πλευρά του κάθε τμήματος. Στα θηλυκά Photuris, η περιοχή που παράγει το φως δεν καλύπτεται όλη από φως και περικλείεται από ένα διαφανές περιθώριο.

Πως παίζεται το παιχνίδι

Φαίνεται πως οι αναλαμπές συνδέονται με την σεξουαλική προσέλκυση. Καθώς τα αρσενικά περιπολούν στη περιοχή, κάνουν οπτικά σήματα στο σκοτάδι. Αν ένα θηλυκό εντυπωσιαστεί, απαντά με αναλαμπές από το σημείο που βρίσκεται. Είναι δηλαδή στη κρίση του θηλυκού να αποφασίσει αν θα γίνει ταίρι με το συγκεκριμένο αρσενικό, αφού σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορέσει το αρσενικό να την προσεγγίσει στο σκοτάδι.

Κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, η θηλυκή πυγολαμπίδα, δέχεται το "γαμήλιο δώρο" από το αρσενικό, το οποίο περιέχει σπέρμα που θα γομιμοποιήσει τα αυγά της και τροφή. Φαίνεται πως τα θηλυκά έλκονται από τη φωτεινότητα και τη διάρκεια της αναλαμπής. Αυτό σημαίνει πως ένα ακμαίο αρσενικό που μπορεί να παράγει λαμπρότερη αναλαμπή -άρα και σεβαστότερο "γαμήλιο δώρο"- καθίσταται με τον τρόπο αυτό η καλύτερη επιλογή.

Μίμηση

Κάθε είδος πυγολαμπίδας, έχει το δικό του χαρακτηριστικό μοτίβο αναλαμπής, το οποίο διαφέρει από το χρώμα, τη διάρκεια, τον αριθμό, την ενδιάμεση καθυστέρηση, την ώρα της νύχτας που πραγματοποιείται και το μοτίβο πτήσης.

Δεν λείπουν και οι μιμήσεις μεταξύ των ειδών. Τα θηλυκά του γένους Photuris μιμιούνται τα θηλυκά του γένους Photinus. Όταν ένα αρσενικό Photinus πλησιάσει αρκετά κοντά, το θηλυκό που έχει διπλάσιο μέγεθος το αρπάζει και το τρώει. Υπάρχει περίπτωση η μίμηση να είναι εσφαλμένη με αποτέλεσμα να τρομάξει το αρσενικό. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αρσενικά Photinus μιμούνται αυτή τη λανθασμένη αναλαμπή για να τρομάξουν τα άλλα αρσενικά με σκοπό να μειώσουν τον ανταγωνισμό!

Άμυνα

Οι αναλαμπές τη νύχτα καθιστούν τις πυγολαμπίδες ευάλωτες στον εχθρό. Όταν επιτεθεί ένα αρπακτικό, μερικές πυγολαμπίδες αποβάλουν μερικές σταγόνες αίματος σε μια διαδικασία που λέγεται "αντανακλαστική αιμοραγία". Το αίμα περιέχει ένα χημικό το οποίο είναι αηδιαστικό και τοξικό για αρκετά αρπακτικά. Μελέτες έδειξαν πώς τα αρπακτικά γρήγορα μαθαίνουν να αποφεύγουν τις πυγολαμπίδες.

Εξαφάνιση

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις περιβαλλοντικές καταστροφές και τις ανθρώπινες δραστηριότητες που επηρεάζουν τους πληθυσμούς των πυγολαμπίδων. Ο θερισμός, τα λιπάσματα που περιέχουν ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα, τα φυτοφάρμακα, οι ψεκασμοί για τα κουνούπια, υποθέτουμε πως έχουν αρνητικές συνέπειες για τους πληθυσμούς τους. Επιπλέον οι ισχυρές φωτεινές πηγές, ο τεχνητός φωτισμός (φώτα σπιτιών, δρόμων) πιθανώς να επηρεάζουν την ικανότητα για τον εντοπισμό του συντρόφου, καθώς επίσης και η μείωση των σαλιγκαριών που είναι η βασική τροφή των προνυμφών-πυγολαμπίδων.

Αναπαραγωγή

Κάθε ένα ενήλικο θηλυκό έχει μια έντονη ζωή μερικών εβδομάδων από τότε που θα ζευγαρώσει έως τη στιγμή που θα πεθαίνει, αφού πρώτα αφήσει τα αυγά της. Τα αυγά, μετά από μερικές εβδομάδες εκκολάπτονται και παραμένουν ως προνύμφες για ένα ή δυο καλοκαίρια επιπλέον. Ως προνύμφες, άλλες τρυπώνουν στο χώμα και άλλες σε φλοιούς δένδρων περιμένοντας την Άνοιξη να εμφανιστούν. Τρέφονται με μικρά σαλιγκάρια, αφού πρώτα τα παραλύσουν και στη συνέχεια τα πιπιλίσουν αφήνοντάς τα στο τέλος άδεια.

Φως

Η παραγωγή του φωτός παρουσιάζεται σε ειδικά όργανα, συνήθως στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Το 90% της ενέργειας που χρησιμοποιείται μέσω της διαδικασίας Bioluminescence από μια πυγολαμπίδα, παράγει φως. Συγκριτικά, ένας ηλεκτρικός λαμπτήρας μετατρέπει μόνο το 10% της συνολικής ενέργειας σε φως ενώ το υπόλοιπο εκπέμπεται ως θερμότητα.

Τα κύρια συστατικά για τη παραγωγή του φωτός είναι ένα οργανικό μόριο, η λουσιφερίνη που οξειδώνεται και ένα ένζυμο η λουσιφεράση που καταλύει την αντίδραση, σχηματίζοντας με ιόντα μαγνησίου ένα σύμπλοκο και πυροσφωσφορικό άλας. Στη συνέχεια το σύμπλοκο αντιδρά με μοριακό οξυγόνο και εκπέμπεται φως. Στο τελευταίο στάδιο της αντίδρασης, απελευθερώνεται τόση ενέργεια ώστε η διάταξη των ηλεκτρονίων μεταπηδά από το κατώτερο ενεργειακό επίπεδο σε κατάσταση διέργεσης υψηλής ενέργειας. Στη συνέχεια το σύμπλοκο χάνει ενέργεια εκπέμποντας ένα φωτόνιο ορατού φωτός και επιστρέφει στο κατώτερο ενεργειακό επίπεδο.

Ανάλογα με την επίδραση του ενζύμου εκπέμπετε φως διαφορετικού χρώματος, από βαθυπράσινο μέχρι ζωηρό κίτρινο. Ο έλεγχος των λάμψεων γίνεται από το νευρικό σύστημα και με ένα περιφερειακό νεύρο που καταλήγει στα ακραία κύτταρα και στο όργανο φωτεινής εκπομπής.

Συντονισμός

Σε ορισμένα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας (Ταϊλάνδη και Μαλαισία), χιλιάδες πυγολαμπίδες συγκεντρώνονται στα δέντρα τη νύκτα και αναβοσβήνουν από κοινού. Ο συγχρονισμός των λάμψεων δημιουργείται σταδιακά, καθώς πέφτει το σκοτάδι. Φαίνεται πως καθώς η μια πυγολαμπίδα βλέπει τη λάμψη της άλλης, αυξάνει ή μειώνει το ρυθμό με τον οποίο φωτοβολεί, έτσι ώστε να πλησιάσει τη φάση του επόμενου κύκλου. Οι φάσεις αυτές μπορούν να προσομοιωθούν μέσω μαθηματικών προτύπων που μας δίνει τη δυνατότητα πρόβλεψης των αποτελεσμάτων. Τα μοντέλα αυτά επιδεικνύουν ένα πληθυσμό πυγολαμπίδων που συγχρονίζουν τη λάμψη τους, χρησιμοποιώντας μόνο τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μεμονωμένων πυγολαμπίδων. Δηλαδή μας δείχνουν, πως ένα διανεμημένο σύστημα μπορεί να συντονίσει τον εαυτό του χωρίς κάποιον κεντρικό συντονιστή.

U.S. Air Force και Bioluminescence

Η Αμερικάνικη Αεροπορία (USAF) ενδιαφέρεται και επιδοτεί την έρευνα σχετικά με το Bioluminescence (το φυσικό φαινόμενο της παραγωγής φωτός) και τις εφαρμογές του.

Ποιος θα φανταζόταν ότι θα υπήρχε σύνδεση μεταξύ των πυγολαμπίδων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας; Οι επιστήμονες και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εργάζονται χέρι-χέρι εδώ και χρόνια για να καταλάβουν αυτό το μηχανισμό, τη δημιουργία δηλαδή φωτός από μικροοργανισμούς, για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τα Bioluminescent υλικά είναι μη τοξικά και βιοδιασπόμενα. Μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον σε διαγνωστικά συστήματα φωτισμού, στην ανίχνευση βιολογικά επικίνδυνων υλικών στο νερό και στην ιατρική έρευνα. Πιθανές εφαρμογές τέτοιων υλικών από την Αμερικάνικη Αεροπορία, είναι συστήματα που περιλαμβάνουν γενικά συστήματα σήμανσης όπως οι ζώνες προσγείωσης, εντοπισμό κρυμμένων στόχων, περιμετρικά συστήματα ασφαλείας, έξυπνο φωτισμό, εντοπισμό υλικών όπως τα όπλα. Στο πεδίο της μάχης μπορούν να σημαδεύουν και να παρακολουθούν τα όπλα και τις προμήθειες συμβάλλοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό στην διοικητική υποστήριξη της αποστολής.

Άλλος στόχος είναι η ανάπτυξη νέων πηγών αναλαμπών, με ή χωρίς λάμψεις που θα εκπέμπονται από κόκκινες (πάνω από 610 nm) ή πράσινες πηγές (κάτω από 555 nm), όπως και άλλες ενώσεις που θα παράγουν φως για πιθανή εφαρμοργή στη βιοχημεία, στη βιοτεχνολογία και τη μηχανική.


Στο PODCAST παίζει το Radioactive Toy από τους Porcupine Tree. Έτσι για να καλοσωρίσουμε τις πρώτες βροχές και τη πτώση της θερμοκρασίας με ροκ διάθεση! Καλή σας ακρόαση!!!

Links:
1) Τα φώτα των πυγολαμπίδων σβήνουν, προειδοποιούν οι εντομολόγοι
2) Firefly
3) Lampyris noctiluca
4) The UK Glow worm Survey Home Page
5) Air Force Awards Research Grant on Link Between Terrorism and the Firefly
6) Breakthrough Air Force Capabilities Spawned By Basic Research
7) Chemistry of Bioluminescence
8) Firefly Watch
9) Συγχρονισμός & Βιολογικοί ταλαντωτές

118 σχόλια:

Skouliki είπε...

πωπω πληροφοριες.....
παντως ηταν αγαπημενα πετουμενα ΤΗς παιδικης μου ηλικιας

VAD είπε...

Κι΄οταν πετούσαν μέσ'στη νύχτα κοντά-πολύ κοντά πολλές μαζί ,φαίνονταν σαν μετακινούμενη φωτεινή μπάλα!

Valisia είπε...

Έντομα με έντονο το μουσικό στοιχείο(βλ.ρυθμό).Έξυπνα,πονηρά και σαγηνευτικά για τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας τους.Έβλεπα πολλά στο χωριό μου στο Ν.Κοζάνης.Μα πάρα πολλά!Τώρα δεν ξέρω.
Δεν τρελαίνομαι πάντως που χρησιμοποιούν έστω και το φαινόμενο της Bioluminescence(στο εργαστήριο τουλάχιστον)για στρατιωτικούς λόγους γιατί αυτό με παραπέμπει στον Β' Παγκόσμιο και την εκμετάλευση των δελφινιών.

Kaveiros είπε...

Ακόμα τίποτα δεν είδαμε φίλε μου...

Leviathan είπε...

poli kali analisi!!!!!poli endiaferousa anartisi!!!kalo mesimeri!

Dr_MAD είπε...

To πιο συμπαθές σε μένα ζωύφιο! Πάντα όμως δε μπορώ να αποφύγω το να τις μαζεύω όπου τις βρίσκω :-S

Το 99% των πληροφοριών μου ήταν άγνωστο... κοίτα να δεις

καλησπέρες μαρκονακο

tzonakos είπε...

Ξετρελλάθηκα οτνα πρώτη φορά είδα πυγολαμπίδες μικρός.
Πολυ αργότερα, χάζευα πολλές σε θάμνους κάπου στην Αιτωλοακαρνανία.
Ενα σύστημα με λαμπάκια επάνω σε κάθε θηλυκό πλάσμα θα βοηθούσε :ΡΡ
Πάντως νομίζω οτι δεν υπάρχουν άλλα πλάσματα που να φωτοβολούν, εκτός απο κάτι έντομα τροπικά, αλλα και πάλι η πυγολαμπίδα εκπέμπει δυνατό φώς.
Το βράδι ειναι μαγεία να χαζεύεις τις φωτιζόμενες πτήσεις τους !

υγ. απ οτι διαβάζω εξαφανίζονται και οι μέλισσες σιγα σιγα απο τον πλανήτη !

Ra Ma είπε...

skouliki υπάρχει ...ροή πληροφορίας. Εσύ πρέπει να προσέχεις για μπορεί να σε τσιμπήσει καμιά!!!
Καλό μεσημέρι!!!

Ra Ma είπε...

Δεν έχει τύχει VaD να δω κάτι παρόμοιο, φαντάζομαι θα είναι φανταστικό! Ούτε να πετούν έχω δει, μόνο στατικές και τις πιάναμε.
Καλό μεσημέρι!!!!
(Τι ώρα είναι εκεί κάτω δάασκαλε??)

Ra Ma είπε...

Valisia στο στοιχείο σου ε? Εγώ έχω πολλά χρόνια να δω πυγολαμπίδες, ή μάλλον δεν θυμάμαι πόσα χρόνια έχουν περάσει!
Για έρευνα στο στρατό, στην ασφάλεια και στο διάστημα πάνε τα πιο πολλά λεφτά για ευνόητους λόγους! Τουλάχιστον η τεχνολογία να χρησιμοποιείται για καλό και κάποια στιγμή να βγαίνει και στη παραγωγή.
Λες να μελετήσω το θέμα δελφίνια για επόμενη ανάρτηση?????
Καλό μεσημέρι!!!!!

Sophia Kollia είπε...

Τώρα που το λές, έχω χρόνια να δώ και να φανταστείς ότι ζω στην εξοχή.
Τι κρίμα να χαθούν.Και όλα αυτά τα καινούργια στην επιστήμη θα είναι πολύ ενδιαφέρον. Επ'ευκαιρία , σε ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να ψάξεις το παραμυθάκι.
καλή βδομάδα

Ra Ma είπε...

Kaveiros, δεν έχεις άδικο. Η καταστροφή που κάνουμε στο περιβάλλον, έστω και μερικές φορές από άγνοια είναι μεγάλες.
Καλό απόγευμα!!!

Ra Ma είπε...

Leviahan ευχαριστώ βρε! Γράφουμε καμια φορά μεγάλα κείμενα αλλά νομίζω ότι είναι ενδιαφέροντα.
Θα τα πούμε...
Καλό απόγευμα!!!

Ra Ma είπε...

Γιατρέ μου με το στοιχειωμένο σπίτι!!! Πάντα οι πυγολαμπίδες θα με εντυπωσιάζουν το βράδυ!
Είδες πράγματα που μαθαίνουμε!
Καλό απόγευμα!!!

Ra Ma είπε...

TZON, μένεις με την απορία όταν τις βλεπεις και μάλιστα όταν είσαι μικρός. Υπάρχουν αρκετά στη θάλασσα τα οποία φωτίζουν!
Δυστυχώς δεν τις έχω δει να πετούν!!! και απ΄ότι φαίνεται στην Ελλάδα δεν θα δω!
Για τις μέλισσες δεν το ήξερα...
Δεν μπορώ να φανταστώ να κυκλοφορούν με λαμπάκια και τσιπάκι με software!!!
Καλό βράδυ ΤΖΟΝ!!!!

Ra Ma είπε...

sofia, είδες τελικά που και εσύ έχεις την ίδια άποψη!
Υπάρχουν ομάδες στην Αγγλία, έχω liks από κάτω, που καταγράφουν τα είδη των πυγολαμπίδων και τις περιοχές που εμφανίζονται. Μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέρουσες αυτές οι πρωτοβουλίες.
Πιστεύω και εγώ ότι κάτι θετικό βγαίνει από την έρευνα που γίνεται.
Το παραμυθάκι το διάβασα και έχω διαβάσει πολλά δικά σου ακόμη...
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο!!!

rain είπε...

Στη φωτο που απεικόνιζε το δημοφιλές σε πολλούς μαμούνι έντομο φωτιστικό, εγώ την έκανα με ελαφρά ανατριχίλα καθώς παιδί της πολης που όχι μικρή δεν έπαιζα με αυτά τα πλάσματα! Ναι ούτε και με πασχαλίτσες (Γιατί? ποδαράκια δεν έχουν κι αυτά?Ε?)

VAD είπε...

Είμαστε στον ίδιο περίπου μεσημβρινό,εχουμε την ίδια ώρα,όταν αλλάξει η ώρα στην Ελλάδα,εδώ θα είμαστε μια ώρα μπροστά!
-Και εδω,στις όχθες του Νείλου,βλέπω κωλοφωτιές,τώρα για το ακριβές είδος μη με ρωτήσεις...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ενίσταμαι κύριε.. πώς τον λένε;
Στέφαν Ινάικεν...λέει...
΄Ακου ηλικιωμένοι εγώ και ο marconi...μην τρελαθούμε τώρα...
Πες τους ψυχή μου, πόσες βλέπαμε στην Ηλλλλλεία μικρά.....

Ε, τι να σου κάνουν τα έρμα, ξολοθρεφτήκανε με τα φυτοφάρμακα...

ΤΕΛΕΙΑ η ανάρτησή σου, δεν ήξερα τίποτε για τις πυγολαμπίδες

Φιλ΄λι και Γλαρένιες αγκαλιές (υ.γ. άκου...ηλικιωμένοι....)

pentanostimi είπε...

ειδα ..φως απο τις ...πυγολαμπιδες και μπηκα
βασικα καλησπέρα σας οικοδεσπότα και συνδαιτημόνες
τι μαθαινει ο ανθρωπος!!!!

Ra Ma είπε...

χα,χα βρε rain, δεν έχω ξανακούσει από άλλον τέτοια αντίδραση!!! Καλούλες είναι, μην τις βλέπεις έτσι!
Καλό ξημέρωμα!!!

Ra Ma είπε...

Λοιπόν VaD, να μια καλή ευκαιρία (τώρα που είσαι πάνω στο καλάμι!!!!) να τραβήξεις μερικές φωτό και να μας τις δείξεις!
Ακόμη, μπορείς προσεκτικά να πιάσεις μια, να τη μελετήσουμε και να αποφασίσουμε σε ποιό είδος ανήκει!
Καλό ξημέρωμα!!!

Ra Ma είπε...

Γλαρένια, έστειλα εγώ emal στον "κύριο πως τον λένε" και του τα ...έψαλα!
Μάλλον η ανθρώπινη δραστηριότητα συνέβαλε στη μείωση των πληθυσμών τους. Κάτι μάθαμε πάλι, έτσι?
Καλό ξημέρωμα!!!

tzonakos είπε...

Nαι, μου θύμισες οτι εχω δεί κάποιες πυγολαμπίδες και στη θάλασσα.
Απίστευτα πλάσματα, εμένα η απορία μου ειναι γιατι η φύση έδωσε αυτο το φωτάκι σε αυτά και όχι σε άλλα πλάσματα !
Γιατι αυτά τόσο ξεχωριστά ;

Ra Ma είπε...

Η είσοδός σου pentanostimi ήταν ...λαμπρή! Θα σας καλησπερίσω με τη σειρά μου και θα σας ευχηθώ, ...καλή σας ακρόαση!!!

Ra Ma είπε...

TZON, διαβάζω πως υπάρχουν μέδουσες και πλαγκτόν που λαμπυρίζουν κάποια στα βάθη και άλλα στην επιφάνεια των ωκεανών, επίσης μήκυτες και γεοσκώλικες στη ξηρά.
Τώρα το φωτάκι... Σε όλα τα είδη έχει δώσει η φύση κάτι που να τα κάνει ξεχωριστά. Και σε εμάς έδωσε 'φωτάκι' αλλά μάλλον ...μας έχει τελειώσει η μπαταρία!!!
Βρες λες να τις έφτιαξε για disco-λαμπίδες :))
Καλό ξημέρωμα!!!!

VAD είπε...

Από τότε που έγινα...διάσημος ολο χάρες μου ζητάτε!Τώρα στα γεράματα εντομολόγος!Οχι καλάμι,βρε Μαρκόνι,φοινικιά ήταν!

"ζαχαρούλα.." είπε...

πολλές οι ώρες που ασχολούμασταν με τις πυγολαμπίδες... αλλά τόσα πράγματα δεν τα ήξερα!!!!

καλή εβδομάδα φίλε μου!!!!!!!!!!!!

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα βρε γεροεντομολόγε-VaD, τι να κάνουμε! Είσαι στη πηγή!!!
Ναι ...φοινικιά ήταν, αλλά τα σχόλια τα έγραφα στο ...πόδι!!! Νανούκα και πάσης Ελλάδος, και όχι μόνο!
Καλημέρα!!!!

Ra Ma είπε...

ζαχαρούλα μου, όλοι έχουμε να θυμώμαστε κάτι! Δεν μου είπες, ο πληθυσμός τους νομίζεις ότι έχει μειωθεί?
Φιλιά, καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Pastaflora είπε...

Ένας ολόκληρος ζωντανός κόσμος, χάνεται κύριε ραδιοπειρατή μου, μόνο και μόνο για να κάνουμε εμείς τα δικά μας... Εξαιρετική η μουσική υπόκρουση!

Σπύρος είπε...

Είναι απο τα έντομα που σε πιάνει δέος τι μπορει τελικά να κάνει η δημιουργία :) ΘΑΥΜΑΤΑ !

Side21 είπε...

Και μέσα στην τόση
απαισιοδοξία της εποχής ...
Μια αισιόδοξη είδηση !!!
Κάθε καλοκαίρι στο εξοχικό μου
αυξάνεται στον κήπο ο αριθμός
των πυγολαπίδων ...
Ειδικά φέτος μερικά βράδυα
γλάστρες μου θύμιζαν επιτάφιο.
Την ... αισιόδοξη καλησπέρα μου ...

Skouliki είπε...

" Bravo !! you are the new Blog Smurf "


πληροφοριες σχετικα σε μενα

KitsosMitsos είπε...

Τέτοια εμπεριστατωμένη ανάλυση για τις πυγολαμπίδες ποτέ δε θα μπορούσα να περιμένω... Εύγε και πάλι.

ΥΓ Μπορείς να στείλεις το email σου; Κάτι σε ήθελα...

Ra Ma είπε...

pastaflora, έχουμε βάλει τα δυνατά μας να κάνουμε ότι μπορούμε! Που θα πάει, βλέπω να κάνουμε οτοστόπ για να γυρίσουμε το γαλαξία!!
Καλό σας βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

Σπύρο το θέαμα είναι μαγευτικό! Τα θαύματα υπάρχουν γύρω μας, αρκεί να έχουμε τους αισθητήρες μας ανοιχτούς!!!! (έτσι δε λες εσύ?) :)))
Καλό βράδυ!!!!

Ra Ma είπε...

Side21, είναι πράγματι ωραία είδηση!!! Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα που περιγράφεις! Εγώ ποτέ δεν έχω δει τόσες πολλές μαζί!
Πολύ ωραίο, καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

Το έχω δει skouliki!!! Γιατί εμένα τώρα αυτό με ...τρομάζει????

Ra Ma είπε...

KitsMits ...να περιμένεις πολλά ακόμα!!!! Λέμε τώρααααα!
Θα σε ενημερώσω!
Καλό βράδυ!!!

tzonakos είπε...

Marconi θα αρχίσω να γράφω και εγω τέτοια θέματα.
Να μάθεις να μου βουτάς τα γλυκά :Ρ

Ανώνυμος είπε...

δεν εχω δει πυγολαμπιδες ποτε : ((
κι αφου ειναι υπο εξαφανιση μαλλον δυσκολα θα δω και στο μελλον...
καλη εβδομαδα και καλο βραδυ!!!

Natalia είπε...

Lampyris noctiluca, λουσιφερίνη, λουσιφεράση, αντανακλαστική αιμορραγία...

τι μάθαμε και σήμερα κύριε καθηγητά!

θα σας καλέσουμε και στην Αγία Πετρούπολη για διάλεξη...

καληνύχτα σας

υγ άσχετα από την πλάκα, φοβερες διεργασίες σε ενα μικρό εντομο, και μου αρεσε που ποσταρες αυτό το θέμα

NdN είπε...

Δεν τις ήξερα όλες αυτές τις πληροφορίες..φυσικά! Δηλαδή αν τις ήξερα πριν το ποστ σου μάλλον για εντομολόγος θα έκανα!

Παλιότερα είναι αλήθεια βλέπαμε συχνά, αλλά τωρα πια όχι. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ το γιατί να συμβααίνει. Ισως γιατί ως παιδιά τα παρατηρούσαμε, ενω τώρα απλά τα προσπερνάμε.

Καλό βράδυ Μαρκόνι!

δεσποιναριον είπε...

Καλα ειπα μαρκονακη μου, National Geographic της μπλογκοσφαιρας. Εγω παντως τρελλαινομουνα να τις χαζευω τις κωλοφωτιες και νευριαζα με τα αγορια που θελαν σωνει και καλα να τις αιχμαλωτισουν. Καλη σου μερα!

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα! TZon, ξεκίνα λέμεεεε!!!!
Τώρα που είπες γλυκό, έχει τίποτα η cook???, πάω να δω και μετά ζαχαρούλα!!!
Καλημέρα!

Ra Ma είπε...

una mama μου, αλήθεια? Στην πόλη βέβαια δεν το συζητάμε να τις δεις! Σε πρώτη φάση έγινε μια επισήμανση ότι μειώνεται ο πληθυσμός τους και μάλλον φταίει ο δικός μας πολιτισμός. Το θέαμα πάντως είναι εντυπωσιακό! Κάνε κλικ στη τρίτη φωτο.
Καλημέρα!!!!

Ra Ma είπε...

"reflex bleeding" λέγεται Natalia μου, εγώ το μετέφρασα ως αντανακλαστική αιμορραγία. Δεν ξέρω αν είναι ...δόκιμος ο όρος!!!
Όντως ...χαμός γίνεται στις κοιλίτσες τους, μην το πάρει χαμπάρει ο Αλογουσκούφης και τις υποχρεώσει να βγάλουν ΑΦΜ!!!
Πείτε μου πότε να ετοιμαστώ για Αγία Πετρούπολη!!!
Καλημέρα!!!!!!

Ra Ma είπε...

NdN και εμείς ως παιδιά τις θυμόμαστε. Η αλήθεια είναι πως αρκετά πράγματα τα προσπερνάμε... Το καλοκαίρι που το συζητούσαμε, λέγαμε για μια πλαγιά στη Κέρκυρα που λαμπίριζε ολόκληρη. Δεν μπορεί, θα το προσέχαμε αν συνέχιζε να γίνεται.
Πολλές καλημέρες!!!

Ra Ma είπε...

δεσποιναριον έπρεπε να υπερασπιστώ τον τίτλο μου!!!!! Εμφανίστηκε κάποια στιγμή το So_Faraki με τις δεκαοχτούρες και με ζόρισε!!!! Δεν μπορούσα να το αφήσω να περάσει έτσι και αντέδρασα.... χο,χο,χο
Καλημέρα!!!!

δεσποιναριον είπε...

χο χο κι εγω που νομιζα οτι ηταν καθαρα φυσιολατρεια!

irlandos είπε...

Μήπως είσαι εντομολόγος ?
Διότι αν δεν είσαι (κρίμα) θα έπρεπε να γίνεις, έστω και ... επίτιμος.

Φιλικά,
Ιρλανδός

Ra Ma είπε...

δεσποναριον, η αλήθεια είναι ότι είχα διαβάσει το άρθρο, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση και το ετοίμαζα καιρό! :))
Καλό βράδυ στο AC-DC!!!

Ra Ma είπε...

irlandos, εντομολόγος δεν είμαι!!! Δέχομαι όμως το ...επίτιμος!!! και δεν θέλω κανένα μπέρδεμα με τον Άλλον!!!
Τα λέμε...
Καλό βράδυ!!!

Ανώνυμος είπε...

σιχαίνομαι άπαντα τα έντομα...δε θα διαβασω την αναρτηση!...
(άσε που φωναζει κι ο Μιχ....tomorrow!)

tzonakos είπε...

Δώρο στα γενεθλια της cook ενα κουτί πυγολαμπίδες :)

Ra Ma είπε...

cook, οι μόνες αναμνήσεις που έχω από πυγολαμπίδες είναι από τη Κυπαρισσία!
Το μήνυμά σου το είδα χθέσ βράδυ και γέλασα γιατί και εγώ το ίδιο θέμα είχα με Μ.!!!!
Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

Αύριο βράδυ TZON, θα φέρω σπιρτόκουτα! Πάμε για πυγολαμπίδες λέμε!!!! Το ένα το έχει καβατζώσει η cook!!!! χο,χο,χο
Καλημέρα!!!

"ζαχαρούλα.." είπε...

καλημέρα αγαπημένε μου!!!
βροχερή και μουντή σήμερα η μέρα!!

σε φιλώ!!!

Ανώνυμος είπε...

Εγω (και να με συμπαθάς φίλε Ραδιοπειρατή) το μόνο που ήξερα είναι τα πυγοραπίσματα της Μανάρα. Τώρα έμαθα για το πρώτο συνθετικό της λέξης που βγαίνει από τις πυγολαμπίδες.

Πρόστυχος; Μάλλον όχι. Απλά μου θύμισες κάποιες που είχα δει στο χωριό πριν χρόνια και έκτοτε δεν έχω ξαναδει.

Καλημέρες...

νατασσΆκι είπε...

Το κακό δεν είναι ότι χάνονται οι πυγολαμπίδες, το κακό είναι ότι χάνονται πολλά είδη -ζώων, πουλιών, εντόμων... Πρόσφατα διάβαζα ότι κινδυνεύουν και οι μέλισσες
(θα τον διαλύσουμε τον πλανήτη, στο τέλος)

Καλημέρες!!!
:)

(πώς τώρα εγώ ήμουν σίγουρη ότι έχω αφήσει σχόλιο εδώ.. γκρρ! :)) )

Ra Ma είπε...

Εδώ που είμαι ζαχαρουλα-νοστιμουλα δεν βρέχει, λίγο μούντα μόνο!!! Διαβάζω σε άλλους από Αθήνα για βροχές αλλά βροχές δεν βλέπω!!! Μάλλον στα βόρεια γίνεται το πάρτυ...
Φιλιά και πολλές καλημέρες!!!!

Ra Ma είπε...

Ρε συ island ούτε και εγώ το είχα σκεφτεί! Πολύ σωστή η παρατήρησή σου!!!

Σε ελεύθερη απόδοση, μπορείς να πεις πως οι πυγολαμπίδες εμφανίζονται μετά τα πυγοραπίσματα!!!

Πολλές καλημέρες!!!!

Ra Ma είπε...

νατασσάκι, καλά τα λες. Μου το έγραψε και ο tzonakos για τις μέλισσες, δεν το ήξερα.

Αυτό με τα σχόλια το παθαίνω και εγώ. Άλλες φορές αποθηκεύω, μου βγάζει error και δεν το προσέχω και άλλες έχω περάσει τόσες πολλές φορές απο το blog που είμαι σίγουρος ότι έχω αφήσει σχόλιο!!!! Μη στεναχωριέσαι με τέτοια πράγματα!

Πολλές καλημέρες!!!!!

Maria Tzirita είπε...

Πειρατή, πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μας είπες εδώ για τις πυγολαμπίδες! Η φύση πάντα θα μας εκπλήσσει και πάντα θα την αντιμετωπίζουμε με δέος, όσο η επιστήμη θα προσπαθεί μάταια να την ξεπεράσει... Την καλημέρα μου!

ZouZouna είπε...

Eτσι που το είδα μεγάλο το κείμενο, καταλαβαίνω πως το έχεις "ξεσκονίσει" το θέμα για τα καλά! Μπράβοοοοο!
Αλλά εγώ, σαν παιδί της πόλης, μπλιάχ, εντομάκια, δεν θέλω να τα βλέπω...
εσείς που έχετε παιδάκια να προσέχετε τον πλανήτη και τα εντομούλια, να ξέρετε τι θα παραδόσετε... εγώ... καλή ψυχή!

faraona είπε...

Επιτιμε εντομολογε μου?

Σε φιλω.

το απολαυσα το ποστακιον.
ειναι υπεροχο.

La Gigi είπε...

και δηλαδή πως έβγαινε το φως τους από το σπιτρόκουτο? που δεν είναι διάφανο? τι κωλοφωτιές ήταν αυτές ρε Μαρκόνι? με λέιζερ?

Skouliki είπε...

ειδες απο φοβο με εχεις εν εγω απλα ειμαι το πυργολαμπικα αγνο

Ra Ma είπε...

Maria, πολύ σωστά η φύση δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα ακόμα! Εμείς εντωμεταξύ εξακολουθούμε να μένουμε με το στόμα ανοικτό!
Καλό μεσημέρι!!!

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα faraona μου, δεν θα άλλαζα ανάρτηση αν δεν το διάβαζες!
Φιλιά από τον επίτιμο! :)

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα ούτε μεταλαγμένες να ήταν!
Λοιπόν melissoula, είχαμε βγάλει το συρταράκι, είχαμε κλείσε την μια πλευρά και στην άλλη είχαμε βάλει ένα τζαμάκι!
Όχι βέβαια!!! έτσι θα το έκανα τώρα! Τότε απλώς ανοίγαμε το συρταράκι και φώτιζε!!!! Μην νομίζεις ότι μας στράβωνε κιόλας το λέιζερ! χο,χο,χο

Καλό απόγευμα!!!

Ra Ma είπε...

skouliki ετοιμάσου να σου αποδείξω ότι δεν σε φοβάμαι! Είσαι από μόνη σου ειδική κατηγορία! λέμε τώραααα!!!!

Ra Ma είπε...

Zouzounza γιατί καλέ τα φοβάσαι τα ζουζουνάκια, ζουζουνίτσα είσαι και εσύ!
Εσύ φροντίζεις για τη ...ψυχή σου λες τώρα? :)))
Καλό απόγευμα!!!!

roadartist είπε...

Δεν ειχα ιδεα..και με διαφώτισες!
Ασε πως ως παιδια της πολης,
ποτε δε παιξαμε με τετοια 'παιχνιδια' :)
Στενάχωρο λίγο αυτό σίγουρα..
Ελπίζω οτι δε θα χαθουν μαρκ!!

La Gigi είπε...

και δεν πετούσαν να φύγουν όταν ανοίγατε το συρταράκι? χαζές ήταν?

Skouliki είπε...

ετοιμη ειμαι

αν εισαι και εσυ για την απαντηση που θα σου κανω σε περιπτωση που :))))))

Ra Ma είπε...

Road και εμείς που παίζαμε, δεν ήταν καλό που τις πιάναμε, αλλά τότε είχαμε στο μυαλό μας το παιχνίδι.

Είδα σε μια φωτογραφία πως τρώνε το σαλιγκάρι και αφήνουν στο τέλος το κέλυφος. Είναι απίστευτο! Αν για άλλους λόγους ο πληθυσμός των σαλιγκαριών μειώνεται, αυτό επηρεάζει και τις πυγολαμπίδες, σπάζει η τροφική αλυσίδα.

Καλό βράδυ!

Ra Ma είπε...

Πάνε πολλά χρόνια melissoula από τότε που παίζαμε. Θυμάμαι που τις βάζαμε στα σπιρτόκουτα, θυμάμαι πως μετά φώτιζαν λίγο, αλλά δεν θυμάμαι πόσο τις κρατούσαμε... Δεν θυμάμαι να προσπαθούμε να τις κρατήσουμε να μην μας φύγουν (αυτό γινόταν με τα τζιτζίκια, άλλη ιστορία!) Μάλλον θα τις αφήναμε -θέλω να πιστεύω!
Αα ήξερα μικρός, ότι φτύνουν αίμα ...ούτε που θα τις πλησίαζα!!! :))
Καλό βράδυ!!!!

Ra Ma είπε...

skouliki, ένα θα πω: Κοντός ψαλμός αλληλούια!!! χο,χο,χο
Καλό βράδυ!!!!

So_Far είπε...

Nationally Geogrpahic indeed !!!
Θαυμάσιο ποστ !

Καλημέρα Radio Marconi, !

Δήμητρα είπε...

MMMM Zωικής παραγωγής;;Έντομολογία;;;
Γεωπόνος είσαι Ραδιάκι;;

mrs Smith είπε...

Πάλι από την μουσική θα ξεκινήσω :)
Καλημέρα είπα???
Καλημέρα :))))
Διαβάζοντας τα τόσο ενδιαφέροντα και άγνωστα στοιχεία για το ζωϋφιο ...άκουγα.
Μα τι είναι...Τι μου θυμίζει???
Ε! μα ναι Porcupine Tree !
Μπράβο marconi για τις μουσικές σου επιλογές...πάλι :)))

Στα χωριά, τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι έβλεπαν πυγολαμπίδες τα βράδυα και τις έλεγαν νεράϊδες...
Μια ομορφιά είναι η ζωή τους!!! Κρίμα που και αυτές πλήττονται από τα αποτελέσματα του πολιτισμού μας...
Όσον αφορά την USAF ίσως κάποιος πρέπει να τους πεί ότι δεν πρέπει να είναι κύριο μέλημά τους στις έρευνες η υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά πως θα συνεχίσει η ύπαρξη του πολιτισμού πάνω στη γη χωρίς να την βλάπτουμε.
Αλλά άλλα ενδιαφέροντα έχουν οι στρατιωτικοί...
Εξαιρετικό το πόνημά σου !!!!

VagSiok είπε...

Πολύ ενδιαφέρον post..
Αλλη μια αποδειξη για το ποσο σύνθετα είναι ακομη και τα πιο αλπά πραγματα στη φύση..
Καλησπέρα..

leila είπε...

η φυση ολα τα εχει φτιαξει σοφα και εχει τοσο τοσες ιδεες που εκπλησει με την ποικιλια που προσφερει.. σαν τα μικρα αυτα πλασματακια..
για φαντασου ποσα πραγματα βλεπουμε γυρω μας και ακομη και τα πιο απλα ειναι πανεμορφα και εχουν και κατι χαριτωμενο και ξεχωριστο πανω τους!

patsiouri είπε...

Μόλις με έβαλες σε σκέψεις....
Ψάχνω τι θα κάνω τατουάζ...
Πυγολαμπίδα έ??? (Υπο εξαφάνιση κιόλας!)

Ra Ma είπε...

Χαίρομαι αγαπητή So_Far που σας αρέσει!
Σας ετοιμάζω, email δια το τυπικόν και το θετικόν της καταστάσεως!
Καλημέρα!!!!

"ζαχαρούλα.." είπε...

καλημέρα όλη μέρα!! φιλάκια!!

Ra Ma είπε...

Μην μπερδεύεσαι Δήμητρα!!! Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποτε ήμουν ραδιοπειρατής!!!
Καλημέρα!!!!!

Ra Ma είπε...

Και που να δεις mrs Smith, το άγνωστο ζωύφιο που φωτογράφισα το καλοκαίρι και θα είναι στο επόμενο post!!! Να δω αν θα με βοηθήσει κανείς να μάθω.

Στη μουσική βλέπω ...σύμπνοια! Θα σε τεστάρω και στα επόμενα. Στο τέλος κάθε ανάρτησης γράφω δυο λέξεις για τη μουσική που παίζει.

Δυστυχώς τα περισσότερα λεφτά πάνε στην έρευνα για στρατιωτικούς σκοπούς ή σε οτιδήποτε δίνει προβάδισμα στο παιχνίδι της υπεροχής ισχύος. Ελπίζουμε μόνο, η κάθε νέα τεχνολογία να βγαίνει και παραέξω προσφέροντας θετικά στα κοινά.

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

VagSiok, χαίρομαι που σου άρεσε!

Η φύση είναι γεμάτη μυστήρια που ακόμα δεν τα έχουμε αποκρυπτογραφίσει. Αυτό το post ήταν στο πλαίσιο της Βιομιμητικής (είχα γράψει παλιότερα για το Velcro), και έχω σκοπό να παρουσιάσω τέτοια παραδείγματα.

Και φαίνεται πώς η ύπαρξη ενός ζωυφίου, επιρεάζεται από την ύπαρξη ενός άλλου. Εμείς καθημερινά δίνουμε αγώνα να ..σπάσουμε αυτή την αλυσίδα!!! Κρίμα!

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

leila, σοφά τα έχει φτιάξει, αλλά να είναι μόνο η φύση, η εξέλιξη? Υπονοώ την ύπαρξη ενός Μυαλού, δεν ξέρω, υπάρχει τόση αρμονία γύρω μας!!!

Καταπληκτικά είναι τα ντοκυμαντέρ που βάζει το ΣΚΑΙ. Μένεις άφωνος. Στο επόμενο post θα σας δείξω ένα ζωάκι που δεν το προσέχεις και όμως πόσο διαφορετικά φαίνεται αν το δεις από κοντά! Έχει τη δική του ομορφιά.

Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα βρε patsiouri τατουάζ πυγολαμπίδα! Θα ξεχωρίζεις σίγουρα! Φοβερό :)))
Χθες το βράδυ που ήσουν? Απουσία!!!

Καλημέρα!!!!

Ra Ma είπε...

Γλυκιά ζαχαρούλα με την κορδέλα και το ωραίο χαμόγελο. Το πρωϊνό τριαντάφυλλο που με περιμένει στο γραφείο μου!!! :)))
Φιλιά και πολλές-πολλές καλημέρες!!!!!!

anamella είπε...

Καλημέρα κ. marconi
με τις ενδιαφέρον και εκπαιδευτικές πληροφορίες σας !!!!

Μπουρμπουλήθρα είπε...

Υπέρ διάσημε μπλογγερ Marconi γεια σου και διαδικτυακά! Ενδιαφέρον το ποστ για τι πυγολαμπίδες, μου έφερνε συνέχεια εικόνες από παλιά που τις κυνηγούσα τη νύχτα. Βέβαια τότε δεν τις ήξερα ως πυγολαμπίδες, αλλά ως κωλοφωτιές.
"...θηλυκή πυγολαμπίδα, δέχεται το "γαμήλιο δώρο" από το αρσενικό..." Δεν έχω ακούσει ποτέ ξανά πιο εκλεπτυσμένη έκφραση για το φίκι φίκι.. Θα τη χρησιμοποιώ από εδώ και πέρα!
Να δω Αμερικάνο πεζοναύτη στο Ιράν να βγάζει πράσινο φως από τα οπίσθια και τι άλλο πλέον να ζητήσω! Χαχαχα..

Skouliki είπε...

προσεχε μην σε κλεισω στην παπουτσοθηκη και σενα

τα ακους !!

:))

Ra Ma είπε...

anamella, βραδυάζει σιγά-σιγά και είναι ώρα να εγκαταλείψω το ...αγαπημένο μου γραφείο!
Καλό απόγευμα και καλό ΣΚ!!!

Ra Ma είπε...

Μικρή Μπουρμπουλήθρα, όταν έφραφες ότι σου έφερνε εικόνες από παλία πόσα χρόνια πίσω εννοούσες? χο,χο,χο!!!
Για να είμαστε δίκαιοι, το "γαμήλιο δώρο" το μετέφρασα από τα αγγλικά. Μου άρεσε πολύ και δεν ξέρω αν είναι ιδιοματισμός και εννοούσε κάτι άλλο!
Κορυφαίο με τα οπίσθια του πεζοναύτη!!! Γελούσα μόνος μου όταν το διάβασα!!! Super κρυφός φωτισμός!!! χα,χα,χα

Καλό βράδυ και καλό ΣΚ!!!!

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα skouliki θα με πεθάνετε σήμερα!!!!
Στη παπουτσοθήκη θα έχω και ...καλή παρέα!!! Λες να γίνουμε καλοί φίλοι?????
Καλή ξεκούραση!!!!

------ είπε...

Βρε Ραδιόφωνε...τις πυγολαμπίδες δεν τις λένε και κολοφωτιες;;;
ΥΓ Καλή σας ακρόαση....χμ...τυπική ραδιοφωνατζιδικη ατακα

Ra Ma είπε...

Κωλοφωτιές Ράδιο Νανά μου, έτσι τις λέγαμε.
Θυμάμαι πολλές ατάκες επί μεσαίων κυμμάτων, ομολογώ πως ναι, με νοσταλγία!!!!!
Καλό βράδυ!!!

Skouliki είπε...

eeeeee δεν ξερα τι να πω αν εχετε κοινα μεταξυ σας γινετε
εγω εμποδιο δεν θα γινω παντως


αχαχαχαα

Ra Ma είπε...

skouliki θέλεις να έρθεις στην όμορφη παρέα μας?
Λέμεεεεε τώρααααα!!!!

Μάνια Σ. είπε...

Να δεις που αλλού αφησα το σχόλιο χαχα
τσπ..
δανειστικά κάποιες από τις πληροφορίες σου από αυτή την εγγραφή σου και σου άφησα σχόλιο σε άλλη με ζουζούνια πάλι ....
Καλό βράδυ :)

Ra Ma είπε...

Γειά σου Μάνια, το σχόλιο το είδα και στο άγνωστο ζουζούνι χα,χα.
Δες τα link πoυ έχω βάλει, από εκεί άντλησα πληροφορίες σε ελέυθερη μετάφραση από αγγλικά.
Άντε να δω τι θα γράψεις... :)

Πολλές καλημέρες!!!

Φωτεινή Κανάκη είπε...

Υπέροχη η ανάρτηση!!!Βρήκα σχετικά μια εικόνα στο νετ σε καρτούν σχετικά με τον τρόπο που τα αρσενικά στέλνουν τα δικά του φωτάκια στα θηλυκά και είδα την ανάρτηση σου σε άλλες σελίδες τυχαία!!Καλώς σε βρήκα!!!

Ra Ma είπε...

Καλώς την Popofotitsa!!! Δεν είμαι ειδικός, τα διάβασα όλα αυτά και πραγματικά εντυπωσιάστηκα!

Αυτό που κατάλαβα είναι πως όταν κάποια κάνει αναλαμπές ...δεν ξέρεις τι θα σου προκύψει!!! :))

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Mayra είπε...

Δεν ξέρω που κρύβεται όλη μέρα η γλυκιά φωτιστικούλα πυγολαμπίδα αλλά κάθε βράδυ είναι στην είσοδο του φίλου μου. Τι λέτε να ζηλέψω?

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα mayranan αν ο φίλος σου δεν ξέρει να αναγνωρίζει τα σήματα που του κάνει τότε όλα καλά, διαφορετικά ...δείξε ανωτερότητα!!! :))

Καλό μήνα!!!

Ανώνυμος είπε...

tis thumamai k' exw na dw kati xronakia pugolampides. htan panemorfes! eimai sigourh oti o logos pou eksafanisthkan sthn polh ths naousas einai h megalh xrhsh futofarmakwn. se ligo tha eimaste k meis upo eksafanish an sunexistei auth h katastash!

Ra Ma είπε...

Ανώνυμη και εγώ έχω να δω πολλά χρόνια τώρα...

Ειδικός δεν είμαι αλλά μου φαίνεται λογικό τα φυτοφάρμακα να έχουν αρνητικές συνέπειες.
Όσο για το ανθρώπινο είδος ...ήδη στα πεδινά αποδεκατίζεται από τους καρκίνους, δυστυχώς!

Καλό βράδυ!!!

Elli είπε...

παιδιά έχω το εξής πρόβλημα, έρχονται πυγολαμπίδες μέσα στο δωμάτιο μου και κυρίως πάνω στο κρεβάτι μου την ώρα που προσπαθώ να κοιμηθώ και ΔΕΝ μπορώ.. δεν θέλω για κανένα λόγο να τις σκοτώνω, αλλά το να ψάχνω και τρεις παρα τρόπο για να μπορώ να κοιμάμαι ήσυχη δεν γίνεται..
καμιά ιδέα για το τι να κάνω;

Ra Ma είπε...

Elli είσαι σίγουρη πως κοιμάσαι μέσα στο σπίτι???? :-p
Όνειρα γλυκά!!!

Ανώνυμος είπε...

Στο στομιο λαρισας υπαρχει αφθονος πλυθησμος πυγολαμπιδων και στον κισαβο γενικα.

Ra Ma είπε...

Ανώνυμος πραγματικά έχω ξεχάσει πότε είδα πυγολαμπίδες τελευταία φορά -πάνε πάρα πολλά χρόνια. Βέβαια τώρα περνώ τον περισσότερο χρόνο μου στην πρωτεύουσα και όχι στην επαρχία όπως παλαιότερα...
Ευχαριστώ για το σχόλιό σου!
Καλημέρα!!!

Ανώνυμος είπε...

Αν έρθετε καποια στιγμή στην Ξάνθη και περπατήσετε βράδυ στο μονοπάτι της ζωής δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, θα σας δοθεί η ευκαιρία να δείτε τις "κωλοφωτιές" μας!!

Ra Ma είπε...

Ανώνυμε γιατί όχι!!! Μου άρεσε πολύ το "μονοπάτι της ζωής" και έμαθα για τον Κόσυνθο που δεν γνώριζα...
Ευχαριστώ και καλό βράδυ!!!