6/7/08

Γεια σου Οδυσσέα


Η κοινή αποστολή της NASA και της ESA (European Space Agency) με την ονομασία Ulysses, ίσως αυτή τη στιγμή να έχει ολοκληρωθεί. Η αποστολή διήρκεσε περισσότερο από 17 χρόνια, ξεπερνώντας την αναμενόμενη διάρκεια ζωής της κατά 4 φορές. Οι ανακοινώσεις της NASA και της ESA τους προηγούμενους μήνες, τοποθετούσαν την ολοκλήρωσή της περίπου την 1η Ιουλίου. Η τελευταία επίσημη ανακοίνωση στις 3 Ιουλίου, ανέφερε ότι οι ελεγκτές περιμένουν ένα σημάδι για το πάγωμα των καυσίμων που θα είναι η αιτία του τερματισμού της αποστολής και που θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή.

Ο Οδυσσέας ήταν η πρώτη αποστολή για την έρευνα του εξώτερου διαστήματος που επηρεάζεται από τον Ήλιο και το μαγνητικό του πεδίο. Πρωταρχικός του στόχος ήταν να κάνει τις πρώτες μετρήσεις πάνω και κάτω από τους πόλους του Ήλιου στις τέσσερις διαστάσεις του χώρου και του χρόνου. Άλλα πεδία έρευνας ήταν η συμπεριφορά του ηλιακού ανέμου, η μελέτη της δραστηριότητας και η προέλευσή των σωματιδίων του Ήλιου, η μέτρηση του μαγνητικού του πεδίου και της ηλιόσφαιρας, η μελέτη των κοσμικών ακτίνων του γαλαξία, η αλληλεπίδραση της ηλιόσφαιρας με το διάστημα και η συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα εντοπισμού της προέλευσης των ακτίνων γάμμα.

Ο Οδυσσέας εκτοξεύτηκε μεταφερόμενος πάνω στο διαστημικό λεωφορείο Discovery τον Οκτώβριο του 1990. Στις 8 Οκτ. του 1992 προσπέρασε τον Δία και μπήκε σε μια τελική τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

«Θυμάμαι όταν πήραμε τις πρώτες φωτογραφίες του Οδυσσέα από τα πλωτά του διαστημικού λεωφορείου Discovery και σκεφτήκαμε ότι είχαμε μπροστά μας πέντε ολόκληρα χρόνια» δήλωσε ο Ed Massey, υπεύθυνος του Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Pasadena της Καλιφόρνια. «Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα λαμβάναμε ανεκτίμητα επιστημονικά δεδομένα, σε συνεχή βάση για περισσότερο από 17 χρόνια. Ο Οδυσσέας έχει θέσει τον πήχη για την συλλογή επιστημονικών δεδομένων από τον Ήλο αρκετά ψηλά»


Μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα της αποστολής

Ο Οδυσσέας απέδειξε ότι το μαγνητικό πεδίο της ηλιόσφαιρας είναι πολύ πιο περίπλοκο απ΄ότι είχαμε υπολογίσει. Οι γραμμές του πεδίου ακολουθούν ένα χαοτικό μοτίβο αντί για μιας ομαλής καμπύλης τύπου σπείρας του Αρχιμήδη και επεκτείνονται σε όλο το γεωγραφικό πλάτος απ΄ότι αναμενόταν. Αντίθετα, η συμπεριφορά των δύο πόλων του ήλιου, βρέθηκε να είναι πιο απλή απ΄οτι αναμενόταν, αφού απλά περιστρέφεται κατά 180 μοίρες από το ένα άκρο στο άλλο.

Ο Οδυσσέας μελέτησε τον ηλιακό άνεμο στις 4 διαστάσεις και απέδειξε τη διπλή φύση του. Ανακαλύφθηκε ένας σταθερός γρήγορος άνεμος (~750 km/s) ο οποίος είναι παρόν σε όλο τον ηλιακό κύκλο και που χάνεται μόνο όταν βρίσκεται στο μεγαλύτερο σημείο της περιστροφής του για να εμφανιστεί τότε ένας αργός άνεμος (~350 km/s) από τη ζώνη του ηλιακού ισημερινού. Η μετάβαση ανάμεσα στις δυο καταστάσεις είναι σχετικά απότομη.

Τα ενεργειακά σωματίδια είχαν μελετηθεί μέχρι τότε σε μεγάλη λεπτομέρεια μόνο κοντά στον ισημερινό του ήλιου. Ο Οδυσσέας απέδειξε ότι τέτοια σωματίδια είναι παρόντα σε όλες τις φάσεις του ηλιακού κύκλου. Μπορούν να βρεθούν σε όλο τα γεωγραφικό πλάτος και φαίνεται να ελευθερώνονται σιγά-σιγά από "δεξαμενές" που βρίσκονται στο εσωτερικό της ηλιόσφαιρας.

Η κατανομή των γαλαξιακών κοσμικών ακτίνων αποδείχθηκε από τον Οδυσσέα να είναι ουσιαστικά συμμετρική με τη ροή στον ισημερινό και στις περιοχές των πόλων. Επίσης μέτρησε την πληθώρα των ραδιενεργών ισοτόπων των κοσμικών ακτίνων και απέδειξε ότι αυτές οι ακτίνες περνούν τον περισσότερο κύκλο της ζωής τους (~20 εκατομμύρια χρόνια) στο γαλαξιακό άλως πριν καταλήξουν σε εμάς.

Ο Οδυσσέας μέτρησε άμεσα τις ιδιότητες του διαστρικού αερίου (ουδέτερο ήλιο) για πρώτη φορά. Έδειξε επίσης ότι αυτός ο άνεμος του αερίου, έχει αρκετή ταχύτητα ώστε να συγκρουστεί με την ηλιόσφαιρα. Τα διαστρικά σωματίδια που βρέθηκαν από τον Οδυσσέα, αποδεικνύουν ότι μπορούν αν εισέλθουν στην ηλιόσφαιρα, ότι είναι 30 φορές μεγαλύτερα από το αναμενόμενο και συμβάλουν ~2% στο σύνολο της μάζας των διαστρικής ύλης μακροπρόθεσμα.

«Τα δεδομένα και τα επιστημονικά συμπεράσματα από αυτή την αποστολή, πραγματικά άξιζαν που πήρε το όνομα του θρυλικού εξερευνητή της Ελληνικής Μυθολογίας» είπε ο Arik Posner, επιστήμονας του προγράμματος στο αρχηγείο της NASA στην Washington.


Οι προκλήσεις των μηχανικών τόσο στο σχεδιασμό του Οδυσσέα όσο και στην επίλυση προβλημάτων κατά τη διάρκεια της αποστολής ήταν πολύ μεγάλες.

Η μετάβαση στην ηλιακή τροχιά θα απαιτούσε τεράστια ποσά ενέργειας. Το διαστημόπλοιο θα ήταν εκτεθειμένο σε ακραία καιρικά φαινόμενα, η μεγάλη καμπύλη της τροχιάς του έθετε περιορισμούς στην επικοινωνία και απαιτείτο υψηλό βαθμό αυτονομίας. Ο θερμικός σχεδιασμός του διαστημικού οχήματος θα έπρεπε να αντέξει στις μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα θα έπρεπε να κατασκευαστούν ώστε να αντέξουν στην ακτινοβολία και στις σκληρές συνθήκες κοντά στον Δία.

Το πιο σημαντικό ζήτημα ήταν η ενέργεια δεδομένης της πορείας του που θα ήταν μακρυά από τον ήλιο. Επιλέχθηκε για την παροχή ενέργειας ένα Radioisotope Thermoelectric Generator(RTG) σύστημα (διάσπαση ραδιενεργού ισοτόπου) αντί της ηλιακής ενέργειας.

Στη διάρκεια των 17 χρόνων η ενέργεια του σκάφους άρχισε σταδιακά να μειώνεται. Το διαστημόπλοιο δεν μπορεί να εκτελέσει όλες του τις επικοινωνίες, να λειτουργήσει τη θέρμανση και τον επιστημονικό εξοπλισμό ταυτόχρονα. «Αναμένουμε ότι σε ορισμένα τμήματα του σκάφους η θερμοκρασία θα φτάσει στους 2 βαθμούς Κελσίου πολύ σύντομα» δήλωναν οι επιστήμονες στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Έγιναν αρκετές προσπάθειες να εξοικονομηθεί ενέργεια (60 watts), διακόπτοντας προσωρινά το κεντρικό σύστημα μετάδοσης (X-band transmitter) και να την διοχετεύσουν στην θέρμανση του σκάφους που θα του έδινε δύο επιπλέον χρόνια ζωής. Δυστυχώς κατά την πρώτη δοκιμή δεν κατάφεραν να το επαναφέρουν σε λειτουργία. Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να συνεχιστεί η αποστολή και η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία. Το αποτέλεσμα ήταν το διαστημόπλοιο να έχει χάσει την ικανότητά του να στέλνει μεγάλες ποσότητες επιστημονικών δεδομένων στη Γη (χρησιμοποιώντας S-band transmitter χαμηλής ισχύος) και το σταδιακό πάγωμα των γραμμών μεταφοράς καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι έπειτα από ένα ταξίδι 8,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων το σκάφος θα έμενε εκτός ελέγχου.

«Θα αποσπάσουμε και την τελευταία σταγόνα επιστήμης από αυτό που μπορούμε» είπε ο Richard Marsden επιστήμονας της ESA και manager της αποστολής. «Ο Οδυσσέας είναι ένας καταπληκτικός παλιός δουλευταράς. Έχει δώσει πολλά στην επιστήμη και διήρκεσε περισσότερο από όσο νομίζαμε»

Μολονότι οι δραστηριότητες του σκάφους θα σταματήσουν, οι επιστημονικές ανακαλύψεις από τα δεδομένα που έχει στείλει ο Οδυσσέας θα εξακολουθούν για πολλά χρόνια ακόμα. «Όταν και η τελευταία ροή δεδομένων φτάσει σίγουρα θα είναι δύσκολο να να πεις αντίο» δήλωσε ο Nigel Angold της ESA και operation manager της αποστολής.


Γεια σου Οδυσσέα και καλή συνέχεια στη περιπλάνησή σου που ποτέ δεν θα μάθουμε. Γεια σου Οδυσσέα που μας κάνεις υπερήφανους ως Έλληνες ακόμα και μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια.

Αφιερωμένο εξαιρετικά στη betty.

Συνοδεία Μουσικής: Δύο επιλoγές από το POSTCAST με την αντίστοιχη ανάρτηση, με το Oxygene Part II και Part V του Jean Michel Jarre. Καλή ακρόαση!
---------------------------------------------------------
Πηγές:
1) European Space Agency - Ulysses
2) Ulysses Mission To End After 17 Years
3) Bye, Bye Ulysses
4)
International Solar Mission to End Following Stellar Performance

39 σχόλια:

VAD είπε...

...Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα...
Καλό βραδάκι,Radio Marconi...

Kaveiros είπε...

"Ανακαλυψεις" που μας πασαρουν...
τελος παντων....

ZouZouna είπε...

Ooooχι, δεν θα με τρελλάνεις εσύ εμένα, καλοκαιρινή ραστώνη, ξέρεις τι είναι? σ' αυτό βρίσκομαι... ακούς ταξίδια με... α, παπα, merci και καλή εβδομάδα !!! κουραγιο !

faraona είπε...

θΥΜΙΟ μου!
Θαλασσες θελω με κυματα κι αρμυρα ...μη μου πεις οτι εσυ αυτη την εποχη γουσταρεις το διαστημα γιατι θα με τρελλανεις...
Αξιος ο Οδυσσεας παρ ολ αυτα!!!


πολλα φιλια.

Ra Ma είπε...

VaD, όλοι ευτυχισμένοι είναι και ο Οδυσσέας σαν τον συν-ονόματό του θα συνεχίσει μόνος την περιπλανησή του!
Καλό βράδυ!!!

La Gigi είπε...

πολύ καλό Μαρκόνι! μου πάει πολύ με τη βροχή που πέφτει ασταμάτητα από το πρωί..

ευτυχώς που στάθηκε αντάξιος του δανεικού ονόματός του ο αμερικάνος Οδυσσέας!!

Ra Ma είπε...

Είναι γεγονός Kaveire ότι δεν μου λέει και μένα τίποτα αν αποδείχθηκε ότι η σκόνη που φτάνει από το εξώτερο διάστημα είναι 30 φορές πειρσσότερο απ ότι υπολόγιζαν! Για την επιστημονική κοινότητα γενικά βγαίνουν πολλά συμπεράσματα και ενισχύουν θεωρίες. πχ ότι το σύμπαν δεν διαθέτει αρκετή ύλη για να σταματήσει κάποτε να διαστέλλεται. Τι με βάζεις και σου τα γράφω τώρα, αφού τα ξέρεις αυτά.... :)
Καλό βράδυ!!!!

Ra Ma είπε...

Θα σε τρελλλάνω zouzouna, από αύριο δουλειά λέμε!!!!
Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα, faraona μου, θάλασσα θέλω και εγώ! Είχαμε ένα γκλαμουράτο ταξίδι στο Monte Carlo στο τέλος του προηγούμενου μήνα, γυρίσαμε και κάναμε ένα μνημόσυνο στον Οδυσσέα! Δεν του άξιζε?
Φιλιά και καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

melissoula, εδώ έχουμε σκάσει από τη ζέστη! Άμα σου πω ότι συγκινήθηκα (βούρκωσα) με το θέμα θα με πιστέψεις? Ναι, άξιος και Ευρωπαιο-Αμερικάνος στη καταγωγή ο Ulysses.
Φιλιά και καλό βράδυ!!!

Σπύρος είπε...

Καλημέρα Θύμιο...λοιπον μιας και σου αρέσουν τα περι διαστημικά κλπ...θελω να κανεις θέμα για το 2012..περι ευθυγραμμισης:)

betty είπε...

Θύμιο είναι πολύ συγκινητικό το αφιέρωμά σου κατά βάθος, σ'ευχαριστώ πολύ.
Ο τρόπος που "λειτουργεί" ο ήλιος είναι τρομερά ελκυστικό κι εντυπωσιακό θέμα ν'ασχολείται κανείς. Κι ευτυχώς το διαδίκτυο έχει ευκαιρίες για να μάθουμε με λεπτομέρειες πολλά. Μ'αρέσει η μελέτη της φύσης γιατί κλείνει τα πάντα μέσα της, τη γνώση να σκέφτεσαι, τη γνώση να ζεις, τη γνώση να χαίρεσαι, το ρίσκο της ζωής, τις επιλογές της και τις ποικίλες διαδρομές της...
Αλλά να πούμε ότι δεν είναι καθόλου Αμερικανός ο διαστημικός Οδυσσέας γιατί τα λαμπρότερα μυαλά της ΝΑSA είναι Έλληνες.
Γράφεις με πολλή επιμέλεια τα θέματά σου, αυτό είναι καλό για όλους! Συνηγορώ υπέρ της ανταπόκρισης στο αίτημα του Σπύρου!!!

La Gigi είπε...

ναι βρε Μαρκόνι κι εγώ θελω για το 2012, το άκουγα στο ραδιόφωνο και έχω μείνει με την απορία..

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ομολογουμένως, άκρως εντυπωσιακές οι πληροφορίες, όσο εξωπραγματικές και αν φαντάζουν στον απλο καθημερινό μας νου.

΄Ομως σε τί αλλάζει την ομαλή, δεοντολογική και αξιοπρεπή διαβίωση του ανθρώπινου γένους σε τούτο τον έρμο πλανήτη, αν το μαγνητικό πεδίο της ηλιόσφαιρας δεν προσεγγίζει την ομαλή καμπύλη τύπου Αρχιμήδη και αν ανατράπηκαν κάποιες αρχικές επιστημονικές προβλέψεις

Αχχχ.,. λύσαμε όλα τα άλλα προβλήματα του πλανήτη και βγήκαμε παραέξω....

Αιώνες τώρα δυστυχούν και αλληλοσπαράσσονται ολόκληρες κοινωνίες στο όνομα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.
Το φτωχό μου και ρηχό μυαλό δε μπορεί να δεχθεί το ότι οι "άνθρωποι" δε μπορούμε να απολαύσουμε και αυτήν ακόμη την προσωρινότητά μας

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ανώνυμος είπε...

To παραπάνω εξαιρετικό άρθρο σου λέει πολλά. Κυρίως λέει ότι δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Μα τίποτα. Αν οι επιστήμονες δεν ξέρουν φαντάσου εμείς.

Μεγάλο το χάσμα φίλε.Καλή εβδομάδα να έχεις.

Ra Ma είπε...

@Λες Σπύρο να μελετήσω το ...φαινόμενο 2012? Πολύ φαντασία θα πέσει!!!!
Καλή εβδομάδα!

Ra Ma είπε...

Ξέρω bettoula ότι εκτός από τις συνταγές ...τρελλένεσαι για τα αστέρια! Για αυτό και η αφιέρωση!!! Αν σου άρεσε ακόμα καλύτερα. Συμφωνώ με τις απόψεις σου περί μελέτης της φύσης.
Λίγο που κοίταξα για το 2012 είδα ότι έχουν γραφεί εξαιρετικά πράγματα. Αν δω ότι εχω να πω κάτι άλλο θα το σκεφτώ.
Καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

Δώσε βάση melissoula. Ινδιάνοι Χίποι, Σουμέριοι, Βαβυλώνιοι, Μάγια, οι Νεφελίμ και οι Annunakis, Μωισής και Γένεσις, NASA με τον πλανήτη Χ και Nibiru, Ατζέκοι, Μάγιας, Πλειάδες, ο Zechariah Sitchin και ο "Δωδέκατος πλανήτης". Είσαι σίγουρη ότι θέλεις να γράψω πώς όλοι αυτοί (και άλλοι τόσοι) έχουν ραντεβού το 2012???? Θα είναι τόσο μεγάλο που δεν θα το διαβάσει κανένας!!!!
Καλύτερα λέω να ακούσω ραδιόφωνο :)
Καλή εβδομάδα!!!

Ra Ma είπε...

Πιστεύω κατά βάση Γλαρένια, ότι η ίδια ματαιοδοξία οδηγεί τον άνθρωπο στο διάστημα. Θέλει να μοιάσει στον δημιουργό του, να γίνει Θεός! (με φιλοσοφική διάθεση)
Με συγκίνησε το όνομα του σκάφους και το τέλος του, που μοιάζει με τον δικό μας ήρωα.

Από την επιστημονική πλευρά είναι σημαντικές οι ανακαλύψεις που έκανε. Σίγουρα και σε μένα δεν λένε τίποτα οι αριθμοί. Υπάρχουν όμως άνθρωποι, απλοί, συνηθισμένοι, που όπως εμείς χαιρόμαστε μεταξύ μας την επικοινωνία, το ίδιο και αυτοί χαίρονται, χάνουν τον ύπνο τους για μια φωτογραφία για ένα εύρημα για μια διαπίστωση. Η ζωή τους είναι οι εξισώσεις, οι αλγόριθμοι, τα μαθηματικά μοντέλα, οι θεωρίες, τα συγγράμματα, η μελέτη κλπ. Και χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι γιατί έτσι κατανοούμε περισσότερο τη φύση και κατ' επέκταση τη ίδια μας την υπόσταση.

Η διαπίστωση ότι είμαστε περαστικοί και φιλοξενούμενοι σε αυτό το κόσμο, δεν μπορεί να χωρέσει στο μυαλό του ανθρώπου που βλέπει τον εαυτό του καθημερινά να φθείρεται. Αυτό όμως δεν είναι άλοθι για να μην μπορούσε να απολαύσουμε την απλή καθημερινότητά μας ή να καταστρέψουμε τα πάντα γύρω μας.

Πέρασα σε διάβασα, θα ξαναπεράσω ...γιατί δεν μου άρεσε... :)
Φιλιά Γλαρένια μου.

Ra Ma είπε...

Φίλε island σίγουρα μπροστά στο μέγεθος της "δημιουργίας" δεν γνωρίζουμε τίποτα! Με τις λίγες προσπάθειες που κάνουμε, μένουμε με το στόμα ανοικτό, σκέψου δλδ να μας γινόταν και καμμιά αποκάλυψη...
Καλή εβδομάδα!!!

Maria Tzirita είπε...

Μπράβο κουράγιο καλοκαιριάτικα... Άξιος! Καλή βδομάδα λοιπόν και καλό κουράγιο με τον καύσωνα!

La Gigi είπε...

ναι μωρέ καλύτερα άκου ραδιόφωνο.. έτσι όπως μου τα λες ούτε εγώ δεν θα το διαβάσω.

υγ που έχουν ραντεβού όλοι αυτοί? για να ξέρω να είμαι αλλού.. δε μπορώ το συνοστισμό, απαπα

Natalia είπε...

Ulyssus, NASA, ESA, RTG... και Oxygen

κι ο Οδυσσέας την έβγαλε καθαρή 17 ολόκληρα χρόνια

μακάρι τα δεδομένα που έστειλε να αξιολογηθούν σωστά

καλό βράδυ
space... marc
πολυ ωραιο post

δεσποιναριον είπε...

Μαρκονη μου! πως μου ξεφυγε αυτο το ποστ. Τι να σου πω τωρα. Πολυ καλο και κατανοητα γραμμενο. Οσο περισσοτερο ξεπερναει την προβλεπομενη διαρκεια ζωης της μια τετοια αποστολη, τοσο πιο πολυ πετυχημενη θεωρειται οχι μονο σα μηχανικο επιτευγμα αλλα και γιατι οσο περισσοτερα δεδομενα μαζευτουν απο μετρησεις τοσο πιο μεγαλη ακριβεια αποκτουν τα μαθηματικα μοντελα που περιγραφουν το συμπαν.
Το αλλο που θελω να πω ειναι οτι οι ελληνικες ονομασιες ειναι γενικα δημοφιλεστατες σε αποστολες και σε ονομασιες ουρανιων σωματων που συνεχεια ανακαλυπτονται. Εχουμε γεμισει το στερεωμα Μαρκονη μου.
Σε φιλω και το χαρηκα στ' αληθεια :)

Ra Ma είπε...

melissoula, ο κακός χαμός λέμε!!! Άντε να καταλάβεις που αρχίζει η φαντασία, οι μύθοι και που τελειώνουν οι υποθέσεις! Άστο!!!
Καλό απόγευμα!!!

Ra Ma είπε...

17 ολόκληρα χόνια Natalia και ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Τα δεδομένα θα αξιολογούνται για πολλά χρόνια ακόμα!
Καλό απόγευμα ...from space!!!

Ra Ma είπε...

Δεν μπορώ δεσποιναριον παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Κάποιοι χάνουν τον ύπνο τους με κάτι τέτοια και ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί! Είναι εντυπωσιακό από κάθε πλευρά.
Ναι ο ουρανός έχει γεμίσει από τους θεούς μας, αν και τώρα τελευταία μια μικρή στροφή την έχουν κάνει μου φαίνεται!
Φιλιά και καλό απόγευμα DC!

Dr_MAD είπε...

Να κάτι με το οποίο θα μπορούσα να ασχοληθώ, αν δεν έκανα τη δουλειά που κάνω τώρα... πολκατατοπιστικό όλο, αν και βρήκα πιο ενδιαφέρουσα την παραπομπή bye bye Ulysses :-P

PS: Επειδή είμαι και UFO βεβαίως βεβαίως

KitsosMitsos είπε...

Μας ταξίδεψες με τρόπο μαγικό. Και φυσικά οι μουσικές επιλογές οι πλέον κατάλληλες!
Καλησπέρα

mrs Smith είπε...

Καλημέρα radio marconi,
Το ανθώπινο όν ξεκίνησε την πορεία της εξέλιξής του στον πλανήτη μας "διατυπώνοντας" μια απλή λέξη.
Γιατί ?
Από τότε προχωρά σε αυτόν τον πλανήτη με υψωμένο το βλέμμα του στα άστρα.
Έτσι είναι η φύση μας.
Να κυνηγάμε τα άστρα, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Εάν τώρα σε αυτό το εγχείρημα, σε κυριολεκτική βάση ίσχυε το "ισχύς εν τη ενώσει" και όχι το "διαίρει και βασίλευε" θα είχαμε δεί μεγαλύτερα θαύματα από αυτό το ταξίδι του Οδυσσέα.

Σκέφτομαι όμως, όταν συνεχίσει το ταξίδι του μοναχικά πλέον, πόσα θα δεί, πόσα θα μάθει, που εμείς δεν θα τα γνωρίσουμε ποτέ...
Τόση γνώση εκεί, να περιμένει να την ανακαλύψουμε.
Όλη η ανθρωπότητα, όχι ένα κράτος, που ίσως...λέω...κρατήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της γνώσης για τον εαυτό της...
Εν τω μεταξύ, το πείραμα στο C.E.R.N. εξελίσεται...
Και ο στόχος της ΝΑΣΑ είναι ο άνθρωπος να προσεδαφιστεί στον Άρη έως το 2020.
'Επεται η γεωποίηση και ο αποικισμός του...
...παρασύρθηκα...καλοκαιριάτικα...και εν μέσω ραστώνης :)))

Α! περί 2012, εάν αποφασίσεις να γράψεις - που εάν το κάνεις, από τα λίγα που έχω διαβάσει από εσένα, μια χαρά θα ισορροπήσεις το θέμα ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα - προτείνω από Σεπτέμβρη και σε συνέχειες...
Θα φύγουμε όλοι τώρα... :))))

Ra Ma είπε...

MAD, ...καλά λέω εγώ να μην βάζω παραπομπές!!!! Αστειεύομαι βέβαια. Να σου αποκαλύψω (αφού μάλλον δεν θα παίξω το παιχνίδι με τις αλήθειες!) ότι μικρός είχαμε φτιάξει μια ομάδα ερευνών ΑΤΙΑ!!!!! Με Φακέλους και αναφορές! Υπάρχουν και χειρότερα λοιπόν...
Καλημέρα!!!

Ra Ma είπε...

Είχαμε KitsMists λίγο πριν είχαμε ένα ταξιδάκι στο Monte Carlo, τώρα στο διάστημα! Η μουσική από τις αγαπημένες της εφηβείας μου!!!
Καλημέρα και πάλι!!!!

Ra Ma είπε...

Σωστά mrs Smith, αυτό το ερωτηματικό μόνιμα κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας. Και εξ' αιτίας του προχωράμε.

Το συγκεκριμένο project ήταν Αμερικάνων και Ευρωπαίων, θετικό αυτό. Σκέφτομαι τώρα ότι αυτό που γινόταν στο ψυχρό πόλεμο, για το ποιος θα φτάσει πρώτος στο φεγγάρι, να έσπρωξε λίγο περισσότερο τα πράγματα.

Για φαντάσου μετά από χιλιάδες χρόνια να επιστρέψει πάλι ο Οδυσσέας στην Ιθάκη-Γη! Ιδέα για ταινία Ε.Φ. (οι καλύτερές μου!).

Από την άλλη το σίγουρο είναι πως εξακολουθεί η μάχη για το ποιος θα έχει περισσότερη δύναμη στο διάστημα. Πρόσφατα οι Κινέζοι έστειλαν ένα δορυφόρο και οι Αμερικάνοι ...ενοχλήθηκαν! Ότι χρησιμοποιούν τη τεχνολογία για στρατιωτικούς και άλλους σκοπούς νομίζω ότι είναι δεδομένο.

Δεν έχω διαβάσει νέα για το CERN. Έχω διαβάσει ένα βιβλίο Ε.Φ. για τον Άρη ("Ο κόκκινος Πλανήτης", μου φαίνεται), που περιγράφει πως τελικά κατάφεραν να εποικίσουν τον πλανήτη και ήταν τόσο αληθοφανή οι μέθοδοι και ο τρόπος που νόμιζα ότι διάβαζα ...ιστορία!

Αυτά που γράφω, επειδή τα περισσότερα δεν είναι επίκαιρα, διαβάζονται και πολύ αργότερα. Το λέω αυτό γιατί έχω μπλέξει με τους σκεπτικιστές σχετικά με το διοξείδιο του άνθρακα και το πόσο βλαβερό (είναι τελικά?) είναι για την ατμόσφαιρα. Εχω προβληματιστεί αρκετά και εδώ και μέρες προσπαθώ να γράψω κάτι.

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

La Gigi είπε...

Μαρκονη πάει το μερμυγκάκι?
το 'φαγε το ηλιοβασίλεμα...

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα melissoula κάποιος με χαρακτήρισε ...εκκεντρικό με το μερμήγκι! Αν ήξερα ότι σου άρεσε τόοοοσο....
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

mrs Smith είπε...

Καλημέρα radio marconi
Αγαπημένο και για εμένα το είδος της επιστημονικής φαντασίας αν και αυτή την αγάπη μου παλιότερα δεν την δήλωνα λόγω της απαξίωσης που "έχαιρε" το συγκεκριμένο είδος.

Η προσωπική μου αντίληψη είναι ότι αποτελεί σχόλιο, αναφορικά με την ανθρώπινη ύπαρξη και διαβίωση γενικά, που επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της ύπαρξής μας.

Αφού λοιπόν σου είναι αγαπητό, θα πάρω το θάρρος να προτείνω ένα βιβλίο που για πολλούς όμως δεν αποτελεί φαντασία...
"Η Κοιλάδα των Ρόδων" του Παουλ Ντήναχ σε μετάφραση Παπαχατζή όπως θα δεις στο παρακάτω link αν και γράφει ελάχιστα.

http://www.protoporia.gr/protoporia/product.asp?sku=113421&mscssid=V3CM9GJJHBSX9GWSWAXV2V6EQWK93UL4

Οι θεωρίες περί διοξειδίου του άνθρακα έχουν πολύ ενδιαφέρον, ιδίως αυτή την εποχή.
Οπότε ελπίζω να προλάβω να το διαβάσω αφού...τώρα πια θα σου ευχηθώ καλό καλοκαίρι :)))))

Υ.Γ. κατά τα άλλα που γράφεις στο σχόλιο, συμφωνώ με την οπτική σου :)

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Γειά σου marconi μου,
Καλό σου βράδυ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ra Ma είπε...

mrs Smith, δηλώνω λάτρης της ΕΦ. Παλιός και αγαπημένος μου είναι ο Philip Dick. Διάβασα το οπισθόφυλο του βιβλίου και είναι από αυτά που διαβάζω. Σίγουρα θα το πάρω!

Σου εύχομαι και εγώ καλό καλοκαίρι!!!!

Ra Ma είπε...

Γειά σου φουριόζα γλαρένια μου ;))
Καλημέρα!!!!