1/8/08

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008



"Όσο η θάλασσα η πλατιά
θα μ΄ έχει μακριά σου,
το μόνο που θα σκέφτομαι
θα ΄ναι η αγκαλιά σου"


Καλό Μήνα σε όλους!


Να που μπήκαμε επιτέλους στον Αύγουστο, με το θερμόμετρο στα ύψη, τις γεμάτες παραλίες, τα μελτέμια και το πιο λαμπερό φεγγάρι. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν τις άδειές τους, αφού ο ιδιωτικός τομέας χαμηλώνει τις στροφές στις μηχανές του και το δημόσιο παραδοσιακά δηλώνει βλάβη.

Ο Καίσαρας Αύγουστος ήθελε ο μήνας του να έχει 31 ημέρες όσες δηλαδή και ο Ιούλιος (προς τιμήν του Ιούλιου Καίσαρα). Έτσι από ένα πείσμα, μας έκατσε καλά και μπορούμε να υπολογίζουμε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας, με τους κόμπους των δακτύλων στις γροθιές μας.

Ώρα να αποκαλύψουμε τον άντρα και τη γυναίκα Παρθένο, αφού ο ήλιος περνώντας από τη ζούγκλα των αστερισμών, τη γλύτωσε παρά τρίχα από την παγίδα του επικίνδυνου Λέοντα. Το κυριότερο λοιπόν προσόν για τον άνδρα είναι η γνώση που την αποκτά μέσα από τη λογική! Γεννημένος με μια ενστικτώδη αγάπη για την εργασία, είναι αφοσιωμένος στα καθήκοντά του, στις υποχρεώσεις του και το σημαντικότερο στην οικογένειά του. Λυγερή, με όμορφο παράστημα, καλοσυνάτους τρόπους, έξυπνο πρόσωπο, γλυκά και βελούδινα μάτια η γυναίκα Λέων. Αναζητεί διαρκώς τον εαυτό της και μαθαίνει μέσω της επικοινωνίας με τους γύρω της.

Μην νομίζεται πως επειδή κάνει ζέστη, τα ζιζάνια με τη πετσετούλα τους θα πάνε στη παραλία για βουτιές και ηλιοθεραπεία. Αντίθετα, καιροφυλαχτούν να πάρουν το αίμα τους πίσω! Εμείς όμως με τσάπες, φτυάρια, ψεκαστήρες και κλαδευτήρια ανά χείρας θα αντισταθούμε ώστε να μην πάνε χαμένοι οι κόποι μας. Η εκδίκησή μας θα είναι ένα κρύο πιάτο γεμάτο αχλάδια και πρώιμα επιτραπέζια σταφύλια.

Αγροτικές Εργασίες Κατά Το Μήνα Αύγουστο

Γεωργία. Σκαλίζουμε και ποτίζουμε τα όψιμα καλαμπόκια. Εξαπολύουμε επίθεση κατά του κόκκινου σκουληκιού, του τετράνυχου και της μελίγκρας που καλοβλέπουν τα μπαμπάκια μας. Στα καπνοχώραφα τα πρωινά προβλέπεται μεγάλη κίνηση. Μαζεύουμε το τρίτο και τέταρτο χέρι των καπνών που στη συνέχεια τα αρμαθιάζουμε και τα ξεραίνουμε.

Δενδροκομία. "Σκαλίζουμε και ποτίζουμε" θα μου πείτε και θα έχετε δίκαιο! Να μην ξεχάσουμε να κάνουμε τον τρίτο εμβολιασμό ή εγκεντρισμό. Οι αχλαδιές μας -λίγο πριν ωριμάσει ο καρπός- κινδυνεύουν από τον τετράνυχο και τον «τίγρη». Η επίθεσή μας με χημικά πρέπει να είναι ανελέητη.


Αμπελουργία. Με το μαχαιράκι μας -ξέρω, είναι αρκετά κουραστικό μετά από αρκετή ώρα- τρυγάμε τα πρώιμα επιτραπέζια σταφύλια, τα συσκευάζουμε και κατ' ευθείαν στον έμπορα. Το ίδιο και τα σταφιδάμπελα, μόνο που μετά τα λιάζουμε στα αλώνια και συσκευάζουμε τη σουλτανίνα και τη κορινθιακή σταφίδα.

Λαχανοκομία. Επειδή στο παραμύθι του Αίσωπου βλέπουμε με συμπάθεια το μυρμήγκι, μαζεύουμε σπόρους από τα ραδίκια, τα καρότα και τις μεγάλες ώριμες ντομάτες και τους αποθηκεύουμε. Μετά τις πρώτες μέρες σπέρνουμε καρότα, σπανάκι και μαρουλόσπορο για τα φθινοπωρινά μαρούλια.

Ανθοκομία. Στόχος μας εδώ, είναι η μελίγκρα και η ψώρα που τους αρέσουν οι τριανταφυλλιές μας. Είναι καιρός να κόψουμε μοσχεύματα από γιασεμί και ροδοδάφνη, και να τα φυτεύψουμε σε γλάστρες. Καλό είναι να αρχίσουμε να φυτεύουμε και τα βολβόριζα όπως ανεμώνες, γλαδιόλες, ίριδα, κρίνα, τουλίπες, υιάκιντους, φρέζες κλπ.

Μελισσοκομία. Τώρα που η θερμοκρασία έχει μεγάλα κέφια, τα μελίσσια έχουν ανάγκη από νερό και γόνο. Για αυτό μεταφέρουμε τις κυψέλες εκεί που έχει πεύκα και κοντά σε νερό.

Κτηνοτροφία. Επιβάλλεται η τακτική επίσκεψη του κτηνίατρου. Αυτή την εποχή τα ζώα κινδυνεύουν από πυροπλασμίαση. Μπορούμε να συμπληρώσουμε στη διατροφή των χοίρων και των αγελάδων, ρίζες από λαχανικά (καρότα, παντζάρια). Καλό είναι να ραντίζουμε και θειαφίζουμε τα κτηνοτροφικά φυτά.

Πτηνοτροφία. Μπολιάζουμε τα πουλερικά μας για να γλυτώσουν τη διφθερίτιδα. Πρέπει να ενισχύσουμε τη τροφή των πουλερικών με άφθονα χλωρά λαχανικά γιατί αρχίζει η πτερόρροια που τα εξαντλεί.

Οινοποιία. Οι μερακλήδες μπορούν να αρχίσουν να καθαρίζουν βαρέλια, ασκιά, αντλίες και άλλα σκεύη. Πρέπει να οργανώσουμε ένα καλό πάρτυ για να καταναλώσουμε το υπόλοιπο κρασί ώστε να αδειάσουν τα βαρέλια για να τα γεμίσουμε με καινούργιο. Χικ!

Λέει ο σοφός λαός μας:

- Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο
- Από Αύγουστο χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι
- Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να 'σουν δυο φορές τον χρόνο
- Νάμουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλους τους μήνες κόκορας και γάτος το Γενάρη


Στο PODCAST ακούμε την Έλενα να μας λέει "Σε περιμένω το άλλο καλοκαίρι". Αφιερωμένο στις αγάπες του καλοκαιριού. Σε αυτές που άντεξαν στο χρόνο, στις ανεκπλήρωτες και στις προδωμένες. Εξαιρετικά σε αυτές που κάθε καλοκαίρι είναι εκεί και σε περιμένουν... Εμείς θα είμαστε παλι μαζί μετά της Παναγίας! Καλή σας ακρόαση!!!

45 σχόλια:

νατασσΆκι είπε...

Μην νομίζεται πως επειδή κάνει ζέστη, τα ζιζάνια με τη πετσετούλα τους θα πάνε στη παραλία για βουτιές και ηλιοθεραπεία. Αντίθετα, καιροφυλαχτούν να πάρουν το αίμα τους πίσω! Εμείς όμως με τσάπες, φτυάρια, ψεκαστήρες και κλαδευτήρια ανά χείρας θα αντισταθούμε

Καλά, το πόσο γέλιο έκανα με την εικόνα των ζουζουνιών με την πετσετούλα για την παραλία!!!
ΑΛΛΑ εμείς...εκεί, με τις τσάπες -βρε, τι λες! :pp

Στο χωριό μου λένε: "Τ'Αυγούστου και του Γεναριού τα δυο χρυσά φεγγάρια" -θα είναι υπέροχη η πανσέληνος! Κι επίσης λένε: "Καλός ο ήλιος του Μαγιού, τ’ Αυγούστου το φεγγάρι" :)

Να περάσεις τέλεια, να γυρίσεις ξεκούραστος για τις "αγροτικές εργασίες" του Σεπτέμβρη!

Καλό Μήνα!!! :) :)

Maria Tzirita είπε...

Οι μέρες χαλαρές, υπό τον πυρετό των προετοιμασιών για διακοπές... Σε χαιρετώ και σου εύχομαι να περάσεις όσο καλύτερα μπορείς, να ξεκουραστείς και ν'απολαύσεις. Καλό μήνα, καλές διακοπές, ραντεβού τον Σεπτέμβρη! Να'σαι καλά!

Σπύρος είπε...

KAΛΟ ΜΗΝΑ :)!!! Να περάσετε υπέροχα :) πολλα φιλια :)

BUTTERFLY είπε...

Καλο μηνα! Πολυ ομορφη αναρτηση! Και μια και σε βλεπω σχετικο με φυτα- εγω ειμαι ασχετη ολα μου ξεραινονται!- πως φροντιζουμε μια γαρδενια; Οσες εχω παρει δεν εχουν επιβιωσει...θελουν ηλιο η οχι; Θελουν συχνο ποτισμα η οχι; Κατι εχω ακουσει οτι τις θρεφει οι σκουρια...
Καλες διακοπες να εχεις!

VAD είπε...

Τις ντομάτες ξέρω σε ποιούς να τις πετάξω,την καρπουζόφλουδα επίσης, αφού απολαυσω το κόκκινο,τα σταφύλια δεν τα χαλαλίζω για κανέναν.....κυβερνώντα!Θα τα ΄΄τιμήσω΄΄μόνος μου!
Φίλε Μαρκόνι ,καλό μήνα,και ....φύγε,ακόμα εδώ είσαι;

Ανώνυμος είπε...

Kαλέ δε σου ευχηθήκαμε; Πάλι τα ίδια; Ή αυτόματη ανάρτηση έκανες ή δεν έφυγες ακόμα ή είσαι στην παραλία με το laptop αγκαλιά!!!
Τι απ΄ όλα συμβαίνει;
Τεσ..πά...
Καλά να περνάς. Να ξεκουραστείς. Να διασκεδάσεις. Να φας, να πιεις να κοιμηθείς και ότι άλλο ποθεί η ψυχή σου....
Φιλί κοραλένιο!
Υ.Γ. Τα λέμε μετά τον 15Αυγουστο.

An-Lu είπε...

Καλό μήνα!
Βιολογικό Tip!
Ο τετράνυχος στις τριαντφυλλιές καταπολεμάται ψεκάζοντάς τες με νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει ξύδι σε αναλογία 1 μέρος ξύδι για 4 μέρη νερό!
υγ. Εσείς νομίζετε, με "ε" παρακαλώ!

δεσποιναριον είπε...

Απο οτι καταλαβα .. δημοσιευσες το ποστ με το ενα χερι, ενω με το αλλο κρατουσες ηδη την βαλιτσα και το ψαροντουφεκο. Μετα της Παναγιας λοιπον. Θα μας λειψεις Μαρκονακη.

faraona είπε...

Ακομη εκει εισαι Θυμιο μου?
Καλο μηνα!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Από κηπευτικές εργασίες... η πεπονιά μου Έδεσε πεπονάκιαααααα.........
Εν καιρώ τω δέοντι θα σας κεράσω
:-)

ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ, ΞΕΓΝΟΙΑΣΤΑ, ΟΝΕΙΡΙΚΑ!!!!!!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

koulpa είπε...

xaxa καλά να περάσετε καλό μήνα και καλό καλοκαίρι:):)

anamella είπε...

Καλό μήνα καλές διακοπές
Κάντε και καμιά βουτιά για μας !!!!

Ανώνυμος είπε...

Εμείς μόλις γυρίσαμε και τις εργάσιμες ημέρες θα είμαστε εδώ. Τα Σαββατοκύριακα θα λείπουμε. Ελπίζω να περάσετε καλά και να μην καεί η... γούνα σας από τις πυρκαϊές. Περιμένω τλφ.

NdN είπε...

Ευχομαι καλές διακοπές, πολλά μπάνια και καλή ξεκούραση!
Να περάσεις τέλεια!

La Gigi είπε...

όσο σκέφτομαι ότι εσύ κάνεις βουτιές και λιάζεσαι κι εγώ ετοιμάζομαι για το απογευματινό περπάτημα για να διώξω τα 2 κιλά της Μυκόνου... ΣΚΑΩ. ευτυχώς έχουμε ζέστη εδώ στο βορά.
φιλιά πολλά

Side21 είπε...

Καλό Αύγουστο ...
Καλή ξεκούραση και ...
Καλό σου μαύρισμα !!!

diva είπε...

Καλές διακοπές κι από μένα.
Το τελευταίο ρητό..εξαιρετικό (δεν το γνώριζα:-)

. είπε...

Λόγω αργοπορίας(διακοπές γαρ...) καλό υπόλοιπο Αυγούστου και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

"ζαχαρούλα.." είπε...

radio marconi...... εύχομαι να περνάς τέλεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

φιλιά!

La Gigi είπε...

τώρα που το σκέφτομαι εσύ θα λείπεις πολύυυυ καιρό. έτσι λοιπόν καταλήγω στο ότι δεν πειράζει που έπηξες και λίγο στη δουλειά, χοχο

La Gigi είπε...

γυ γυ γυρισες!!!! καλώς ήρθες Μαρκόνι :))

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα melissoula έτσι ε? Γύρισα χθες απόγευμα, αλλά δεν είχα κουράγιο...
Σου έχει τύχει ποτέ να χαίρεσαι που τέλειωσαν οι διακοπές σου??? Ένα θα πώ: ευτυχώς που το Σάββατο πάμε μια εβδομάδα Σαντορίνη και ελπίζω να κάνω ...επιτέλους διακοπές!!!
Από αύριο μια ακόμα δύσκολη ευδομάδα στο αγαπημένο μου γραφείο και δεν θέλω χαμόγελα.... χο,χο,χο
Καλημέρα ms bee!!!!

Ra Ma είπε...

νατασσούκο ήδη είμαι έτοιμος για τις εργασίες του Σεπτέμβρη!!! χο,χο,χο
Το πουλί μου τελικά το έδωσα στη γιαγιά που μένει από πάνω μας, μια χαρά είναι! Το επόμενο καλοκαίρι θα σε έχω στα υπ΄όψιν !!!!
Τα φιλιά μου.

Ra Ma είπε...

Χαίρομαι Maria T τη παρέα σου. Σχεδόν τον φάγαμε και αυτό το μήνα, καλόν ...υπόλοιπο!
Να περνάτε καλα!!!

Ra Ma είπε...

Σπύρο χαθήκαμε!!! Δούλεψες φέτος ...πόρτα σε κανένα μαγαζί? χο,χο,χο
Θα τα πούμε φιλιά.

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα BUTTERFLY, σε έπεισα πως ξέρω από αυτά??? Ο καζαμίας ξεκίνησε για πλάκα και τον ...καθιέρωσα. Μια συλλογή από καζαμίες παλιούς είναι, που μου θυμίζουν το παππού μου... Οι εργασίες πάντως είναι σωστές ίσως αλλάζουν λίγο τα μέσα! και δεν φέρω ...ευθύνη!!!

Και εγώ άσχετος είμαι με τα φυτά. Τα λίγα που ξέρω για τις γαρδένιες από τη μαμά μου:
Είναι ευαίσθητα ή μάλλον ...ιδιότροπα φυτά. Δεν θέλει ζέστη, θέλει σκιερό και φωτεινό μέρος, για αυτό θέλει συχνό πότισμα-δρόσισμα ειδικά τις ζεστές μέρες και το νερό να αποστραγγίζεται από τη γλάστρα, γιατί διαφορετικά θα πέσουν τα άνθη και μπορεί να σαπίζουν οι ριζες. Το φυσικό τους περιβάλλον είναι σαν της Ιαπωνίας, δες τι γίνεται στους ...Ολυμπιακούς αγώνες!!!!
Ακόμα και η μετακίνησή της σε άλλο μέρος μπορεί να τη ξεράνει, ειδικά όταν έχει άνθη που μπορεί να τα ρίξει. Ένα καλό κλάδεμα θα τη βοηθήσει στην επόμενη ανθοφορία.
Αααα, ξέρω ότι θέλει πλούσιο και όξινο χώμα. Υπάρχουν ειδικά λιπάσματα για το σωστό ph του χώματος. Ακόμα και η ποιότητα του νερού μπορεί να κάνει το χώμα από όξινο σε αλκαλικό και να κιτρινίσουν τα φύλλα. Παντού ...χημεία!!!

Αυτά τα λίγα από τη ...μαμά!!! είπα να της πω μια καλημέρα και τη ρώτησα για τις γαρδένιες της ;)
Καλό μεσημέρι!!!

Ra Ma είπε...

Vad, πριν πετάξεις τις ντομάτες -οι παραγινωμένες κάνουν καλύτερο εφφέ!!- μάζεψε μερικούς σπόρους γιατί θα χρειαστεί να πετάξουμε ντομάτες και τα επόμενα χρόνια... χα,χα,χα
Γύρισα αλλά θα ξαναφύγω!
Να περνάς καλα!

Ra Ma είπε...

zanzibar έχω καθιερώσει το καζαμία και δεν θέλω να χάσω ...μήνα!!! χα,χα,χα
Η ανάρτηση ήταν όντως αυτόματη, το έμαθα και αυτό!!!
Καλά να περνάς φιλί καραλένιο!!!!

Ra Ma είπε...

An-Lu είστε μια μικρή βιο-γοργόνα! Τελικά αυτό το ξύδι ξεπλένει όλες τις βρωμιές και τα μικρόβια!

Βρε VaD λες αντί για ντομάτες να πετάμε ξύδι στους λιμοκοντόρους?

Καλό μεσημέρι!!!!

Ra Ma είπε...

Το έκλεισες δεσποιναριον τελικά το μέγαρο? Και με τι glam τρόπο!!!
Καλά να περάσεις!!!!

Ra Ma είπε...

faraona μου ήλθα, είδα και απήλθα!
Ευτυχώς έχουμε μια εβδομάδα ακόμα διακοπές!!!
Πολλά φιλιά.

Ra Ma είπε...

Και πως θα μυρίζει Γλαρένια το πεπονάκι, σκέτο λουκουμάκι!!!!
Να είσαι σίγουρη πως περάσαμε όσο ...περισσότερο καλύτερα μπορούσαμε!
Καλά να περνάτε!!!!

Ra Ma είπε...

koulpie μου, ευτυχώς υπάρχει η ζουζούνα και μαθαίνω νέα!!!!
Καλά μπάνια εν μέσω κατασκευών!!!!

Ra Ma είπε...

anamella από βουτιές αλλο τίποτα. Το φχαριστηθήκαμε και εμείς και τα πιτσιρίκια!
Να περνάτε καλα!!!

Ra Ma είπε...

Πειραμτικέ καλά είμαστε αλλά η γούνα μου θα καεί τώρα που βρήκα να με περιμένει ένας ...πακος λογαριασμοί!!!!
θα σε πάρω τηλέφωνο!!!
Καλά μπανάκια.

Ra Ma είπε...

NdN, δεδομένων των συνθηκών, περάσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε. Ευχαριστώ για τις ευχές!!!
Καλή συνέχεια!!!

Ra Ma είπε...

Side21 τον ψιλοφάγαμε και αυτό το μήνα!
Γεγονός είναι ότι αν και δεν κάθομαι καθόλου στον ήλιο ...έγινα μαύρος!
Καλή συνέχεια.

Ra Ma είπε...

diVa μου, πόCο χαίρομαι όταν σας βλέπω! Τα νέα σας βγήκαν στον αέρα από το ράδιο-ζουζούνα!
Καλή συνέχεια!!!

Ra Ma είπε...

Οι ευχές Ανασαιμιά είναι καλοδεχούμενες οποιαδήποτε στιγμή.
Να περνάς πάντα καλά!!!

Ra Ma είπε...

ζαχαρούλααααα τι κορμάρες είναι αυτές παιδί μου στις ξαπλώστρες????
Ετοιμάζω δύσκολη συνταγή: τρία υλικά, δέκα λεπτά ανακάτεμα και ψυγείο! χο,χο,χο
Καλή συνέχεια και πολλά φιλιά!

Ra Ma είπε...

Με σένα άρχισα melissoula και με σένα θα τελειώσω!
Πίνω από το πρωϊ που άρχισα το ...blogging! ένα φραπέ σε πολύ μεγάλο ποτήρι και αυτή τη στιγμή έχω ένα προβληματισμό: έχω πιο σκούρο χρώμα από του φραπέ???? χο,χο,χο

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Αααα... Καλώς τον!!!!
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ με υγεια και χαρά!!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ra Ma είπε...

Γύρισα Γλαρένια!!!!
Όχι ακόμα και του χρόνου, γιατί το Σάββατο θα είμαι Σαντορίνη για μια εβδομάδα χο,χο,χο
Φιλιά !!!

KitsosMitsos είπε...

Τελικά έχει πολλή κούραση το άτιμο το καλοκαίρι!
Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για τον καζαμία!!!

Ra Ma είπε...

Γεια σου KitsMits!!!!
Πολύ ...ταλαιπωρία αυτό το καλοκαίρι!!!!