14/4/08

Γαία: Υπάρχει Ελπίδα;

Όταν η Γαία έσμιξε ερωτικά με τον πρωτότοκο γιος της τον Ουρανό (ήταν το πρώτο θεϊκό ζευγάρι), βγήκαν από τα σπλάχνα της οι Τιτάνες (ο Ωκεανός, ο Κοίος, ο Κρείος, ο Υπερίων, ο Ιαπετός και ο Κρόνος), οι Τιτανίδες (η Τηθύς, η Θεία, η Θέμις, η Μνημοσύνη, η Φοίβη και η Ρέα), οι Κύκλωπες (ο Βρόντης, ο Αστερόπης και ο Άργης) και οι τρεις Εκατόγχειρες (ο Αιγαίωνας, ο Κόττος και ο Γύγης).

Ο Ουρανός φοβούμενος μην χάσει την εξουσία του Κόσμου, φυλάκισε τα παιδιά του στα Τάρταρα. Εξοργισμένη η Γη (Γαία), συνωμοτεί με τα παιδιά της και ο Κρόνος αναλαμβάνει να εκδικηθεί τον σκληρόκαρδο πατέρα τους. Τη νύχτα που ο Ουρανός γεμάτος από ερωτικό πάθος άπλωσε το τεράστιο σώμα του πάνω στο κορμί της Γης, ο Κρόνος με ένα ατσαλένιο δρεπάνι τον διαμέλισε και στη συνέχεια, ο πληγωμένος Ουρανός απομακρύνθηκε στον ουράνιο θόλο για να μείνει εκεί αιώνια.

Οι Αρχαίοι Έλληνες με τους Ορφικούς Ύμνους, υμνούν τα στοιχεία της φύσης που διατηρούν συνάμα και το ανθρωπόμορφο στοιχείο. Λένε για τη Γαία:

Γαία θεά, μήτερ μακάρων θνητών τ’ ανθρώπων,
παντρόφε, πανδώτειρα, τελεσφόρε, παντολέτειρα,
αυξιθαλής, φερέκαρπε, καλαίς ώραισι βρύουσα,

έδρανον αθανάτου κόσμου, πολυποίκιλε κούρη,

η λοχίαις ωδίσι κύεις καρπόν πολυειδή,

αιδία, πολύσεπτε, βαθύστερν’, ολβιόμοιρε,

ηδυπνόοις χαίρουσα χλόαις πολυανθέσι δαίμον,

ομβροχαρής, περί ήν κόσμος πολυδαίδαλος άστρων

ειλείται φύσει αενάωι και ρεύμασι δεινοίς.

αλλά, μάκαιρα θεά, καρπούς αύξοις πολυγηθείς

ευμενές ήτορ έχουσα, συν ολβίοισιν εν ώραις.

Θεά Γη, των μακαρίων μητέρα και των θνητών ανθρώπων
πανθρέπτειρα, πανδότρια, τελεσφόρα, πανκαταλύτρα,

αυξητική, καρποφόρα, που σε καλές εποχές αφθονείς,

έδρα του αθανάτου κόσμου, πολυποίκιλη κόρη,
που κυοφορείς με επιτόκιες ωδίνες τον πολυειδή καρπό,
αιωνία, πολύσεπτη, βαθύκολπη, καλότυχη,
που χαίρεσαι μ’ ευωδιαστές πρασινάδες, ω συ σ’ ανθοστολίσματα θεότης,
η ομβριοχαρής, που γύρω της ο πολυποίκιλτος κόσμος των άστρων
περιστρέφεται με την αέναη φύση και τα άγρια ρεύματα.
Αλλά, θεά μακαρία, αύξησε τους πολυχαρείς καρπούς
έχοντας διάθεση ευμενή μαζί με ευφορίες στις εποχές.

Αυτή τη Γη των ύμνων κληρονομήσαμε, το πώς θα την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές είναι το στοίχημα. Αυτή τη Γη που αποτέλεσε για όλους τους λαούς του κόσμου πηγή ζωής, συνείδησης και έμπνευσης.

Οι πρόγονοί μας, έχοντας άμεση επαφή με τη φύση, βίωναν την στοργική αγκαλιά της Μητέρας Γης, που τους έδινε τροφή, τους χάριζε χαρά, πόνο και συνέπασχε μαζί τους, Έτσι μπορούσαν να αφουγκραστούν τον παλμό της φύσης, να αναγνωρίσουν ότι τα πάντα γύρω τους σφύζουν από ζωή, ότι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και τέλος να αντιληφθούν ότι αποτελούν ένα κύτταρο ενός ευρύτερου οργανισμού που είναι ο ίδιος ο πλανήτης.

Η εντύπωση που έχει χαραχθεί στο μυαλό των περισσοτέρων, είναι ότι έχουμε πάρει έναν κακοτράχαλο δρόμο που όσο τον βαδίζουμε τόσο αποκρινόμαστε από την επιλογή της επιστροφής. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες σκέψειs...


Η Θεωρία της Γαίας

Ο James Lovelock (26-7-1919) είναι επιστήμων, συγγραφέας, μέλος της Βασιλικής Εταιρίας του Λονδίνου, ένα ανήσυχο πνεύμα με ευαισθησία στο περιβάλλον. Εφεύρε τον Ανιχνευτή Παγίδευσης Ηλεκτρονίων που συνέβαλε σε ανακαλύψεις για τη μείωση του όζοντος στην στρατόσφαιρα. Κατασκεύασε και ανέπτυξε πολλά επιστημονικά όργανα που αξιοποιήθηκαν από τη NASA ενώ κατά τη διάρκεια κάποιας συνεργασίας τους, ανέπτυξε την Θεωρία της Γαίας.

Ο Lovelock αρχικά καθόρισε τη Γαία "ως μια πολύπλοκη οντότητα η οποία περιλαμβάνει την βιόσφαιρα της Γης, την ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και το έδαφος. Η συνολική δομή συνιστά ένα σύστημα ανάδρασης ή ένα κυβερνητικό σύστημα το οποίο αναζητά το βέλτιστο δυνατό φυσικό και χημικό περιβάλλον για τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη" . Με λίγα λόγια η Γη δεν είναι ένα νεκρός βράχος πάνω στον οποίο ζουν πλάσματα, αλλά ένα ζωντανός πλανήτης με τον οποίο συμβιώνουν τα υπόλοιπα είδη και εξαιτίας της ύπαρξης της ζωής, οι ζωντανοί οργανισμοί ρυθμίζουν την ατμόσφαιρα και το κλίμα σύμφωνα με τις ανάγκες τους για επιβίωση.

Η αρχική θεωρία του, στηρίχθηκε στα παρακάτω επιχειρήματα:

(*) Η παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία της Γης έχει παραμείνει σταθερή, παρά την αύξηση της ενέργειας (25% με 30% σε παγκόσμια κλίμακα) που παρέχεται από τον Ήλιο.
(*) Η ατμοσφαιρική σύνθεση παραμένει σταθερή, μολονότι θα έπρεπε να είναι ασταθής.
(*) Η αλμυρότητα των ωκεανών είναι σταθερή. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα
έχει παραμείνει στο 3.4% ενώ τα περισσότερα κύτταρα δεν αντέχουν σε τιμές πάνω από το 5%.

Αυτή η αρχική θεωρία επικρίθηκε σφοδρά από τους επιστήμονες, ότι ήταν τελεολογική, ότι δηλαδή όλα τα πράγματα έχουν ένα προκαθορισμένο σκοπό, ότι η αυτορύθμιση του πλανήτη είναι σκόπιμη ή εμπλέκει πρόνοια ή σχεδιασμό εκ μέρους των βιωτών. Ο Lovelock διέψευσε τη κατηγορία και απάντησε στους επικριτές του το 1983, με το μαθηματικό μοντέλο Daisyworld (του κόσμου-μαργαρίτας).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Γαίας το 1988, κάθε κατηγορία εγκαταλείφθηκε και με τη νέα θεωρία και τη προσομοίωση μέσω υπολογιστών του μοντέλου Daisyworld έγινε περισσότερο αποδεκτή. Στο ίδιο συνέδριο, ο James Kirchner (φυσικός και φιλόσοφος) εξήγησε πως δεν υπάρχει μια Υπόθεση της Γαίας, αλλά πολλές που κυμαίνονται από την "ασθενή" έως την "ισχυρή" και περίγραψε πέντε από αυτές: Επιδραστική Γαία, Συνεξελικτική Γαία, Ομοιοστατική Γαία, Τελεολογική Γαία και Βελτιστοποιητική Γαία.

Ο James Lovelock σε συνεντεύξεις του, δηλώνει ότι "η Γη είναι άρρωστη, η ζημιά είναι μεγάλη. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για τις επιπτώσεις".

"Είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα σκάφος αναψυχής στους καταρράκτες του Νιαγάρα. Όλα πηγαίνουν καλά όσο λειτουργούν οι μηχανές, αλλά αν σταματήσουν τότε οδηγούμαστε προς τους καταρράκτες όλο και πιο γρήγορα και δεν υπάρχει καμιά ελπίδα σωτηρίας"

Η θετική πρόβλεψη για της θεωρίας της Γαίας είναι ότι η Ζωή θα βρίσκει πάντα τον τρόπο όταν οι συνθήκες δεν είναι απαγορευτικές και η αρνητική ότι, αν ωθήσουμε τη Γαία να αλλάξει τη μορφή του οικοσυστήματος της, δεν θα καταστρέψουμε τη ζωή πάνω στον πλανήτη αλλά τη δυνατότητα να ζούμε πάνω σε αυτή.


Οι Σκεπτικιστές

Στις αρχές Μαρτίου στην Νέα Υόρκη, στο Διεθνές Συνέδριο του 2008 για τις Κλιματικές Αλλαγές, εξέθεσε τις απόψεις της μια νέα ομάδα, των "σκεπτικιστών", με ειδικούς από όλο τον κόσμο, έχοντας μια εντελώς αντίθετη άποψη για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι άνθρωποι αλλά προκαλείται από φυσικούς λόγους και αιτίες.

Ο Joseph Bast, πρόεδρος του Heartland Institude από το 1990, με πολλές δημοσιεύσεις άρθρων και αναλύσεις σχετικά με οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά θέματα, σύμβουλος σε αρκετά ιδρύματα, συγγραφέας δέκα βιβλίων και εκδότης πέντε μηνιαίων εφημερίδων, έθεσε ερωτήματα όπως:

(*) πόσο αξιόπιστα είναι τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να τεκμηριώσουν την πρόσφατη αύξηση της θερμοκρασίας ;

(*) πόση από την πρόσφατη αύξηση της θερμοκρασίας είναι αποτέλεσμα φυσικών αιτίων, και πόση είναι πιθανώς αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων;

(*) πόσο αξιόπιστα είναι τα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για να προβλέψουν τις μελλοντικές συνθήκες του κλίματος;

(*) είναι η μείωση των εκπομπών η καλύτερη ή η μόνη λύση στη πιθανή αλλαγή κλίματος;

Οι σκεπτικιστές επικρίνουν τον Αμερικάνο πρώην Αντιπρόεδρο Al Gore και όλους εκείνους του φιλελεύθερου μπλοκ που προβλέπουν μεγάλες καταστροφές στη Γη τα επόμενα χρόνια εξαιτίας του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Στις 12 Νοεμβρίου, ο Al Gore ανήγγειλε ότι προσχωρεί σε μια εταιρία κεφαλαίων η οποία επιδιώκει να επωφεληθεί από τον κίνδυνο της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας πουλώντας "πιστώσεις άνθρακα".


Τον κατηγορούν ότι έπεισε εκατομμύρια ανθρώπους, πως η αύξηση του ενός βαθμού της γήινης θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα έχει προκληθεί από τον άνθρωπο, πως προμηνύει μια παγκόσμια καταστροφή και αυτό το χρησιμοποιεί για να πλουτίσει. Άλλωστε ζητά 200 χιλιάδες δολάρια προκειμένου να δώσει ομιλίες.


Υποστηρίζουν ότι συγκέντρωσε δύο εξαιρετικά εύπορους τομείς της Αμερικανικής κοινωνίας (το γνώριζε εξαρχής αυτό), τους επαγγελματίες οικολόγους οι οποίοι σύμφωνα με τις φιλανθρωπικές εκθέσεις έχουν αυξήσει κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια τις φιλανθρωπικές δωρεές κατά το 2006, και τις μεγάλες εταιρίες που επιδιώκουν κυβερνητικές επιχορηγήσεις για την παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές όπως τον αέρα, τον ήλιο, και την αιθανόλη.


Τα συμπεράσματα από το συνέδριο είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές που έπονται δεν θα είναι τόσο έντονες όσο προβλέπονται, ενώ γίνεται σαφές ότι οφείλονται στο φυσικό κύκλο ζωής του πλανήτη μας.

Tο συνέδριο δέχθηκε δριμεία κριτική από την οργάνωση Real Climate ότι ήταν μια φιέστα επικοινωνιακού χαρακτήρα, που είχε σκοπό να τραβήξει την προσοχή των media. Γενικότερα όμως αντιμετωπίστηκε με ευνοϊκά σχόλια από τα ΜΜΕ. Οι Times της Νέας Υόρκης, μια εφημερίδα με φιλελεύθερες τάσεις, αφήνουν πολλά υπονοούμενα ότι οι περισσότεροι επιστήμονες που ασχολούνται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου καθοδηγούνται ή παρασύρονται από λανθασμένα στοιχεία και κακές κρίσεις, αφού πολλές προβλέψεις στο πρόσφατο παρελθόν αποδείχθηκαν λανθασμένες.


Οι Οικολόγοι Δεινόσαυροι

Ο απόψεις του πρώην βουλευτή Ανδρέα Ανδριανόπουλου, συμπλέουν με αυτές των σκεπτικιστών. Στο άρθρο του ΑΝ ΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ ΗΣΑΝ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ (Φεβρουάριος 2007), αναφέρει ότι οι εχθροί του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς είναι αυτοί που εφεύραν τη διάβρωση του πλανήτη από τις δράσεις της ελεύθερης αγοράς και του ανοιχτού εμπορίου.

Αναρωτιέται, ότι δεν έχουν δοθεί αρκετές εξηγήσεις όπως πχ. πώς ο κόσμος πέρασε μια ιδιαίτερα θερμή περίοδο (θερμότερη από την σημερινή) στα χρόνια του Μεσαίωνα (900-1200 μχ), σε μια εποχή μάλιστα που οι Βίκινγκς καλλιεργούσαν τα (σήμερα παγωμένα) λιβάδια της Γροιλανδίας ενώ δεν υπήρχαν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ούτε βέβαια και η παραμικρή βιομηχανική δραστηριότητα!

Επισημαίνει με παραδείγματα ότι ακόμα και την δεκαετία του 1970 οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για μια επικείμενη καινούργια εποχή των πάγων και τα ΜΜΕ διοχέτευαν τις αντίστοιχες φοβίες.

Ακόμα παρατηρεί "ότι δεν είναι τυχαίο πως όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά μοντέλα προβολής στο μέλλον των κλιματολογικών επιπτώσεων (πάνω στα οποία αποκλειστικά σχεδόν στηρίζονται όλες οι ανησυχητικές επιστημονικές προβλέψεις) παίρνουν σαν βάση εκκίνησης το 1960 – χρόνια δηλ. που βρίσκονται στην καρδιά της τελευταίας λεγόμενης περιόδου παγετού. Και διαπιστώνουν, με τα σημερινά δεδομένα, αύξηση της θερμοκρασίας. Ενώ προβάλουν μοντέλα μεγαλύτερης θέρμανσης στο μέλλον. Αν ληφθεί όμως σαν βάση εκκίνησης λ.χ. το 1980, τότε η αύξηση της θερμοκρασίας, και οι αντίστοιχες προβλέψεις για το μέλλον, θα είναι σχεδόν ασήμαντες!!"

Μας αναφέρει αυτό που λένε πολλοί επιστήμονες, ότι δηλαδή οι πάγοι λειώνουν κοντά στα βόρεια άκρα ενώ στο κέντρο της παγωμένης ηπείρου η μάζα του πάγου αυξάνεται και επίσης για τα οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τις οικολογικές οργανώσεις.

Συμφωνεί ότι ο πλανήτης δεν κινδυνεύει από τις όποιες υπερβολές των κατοίκων του γιατί προσαρμόζεται στις όποιες ανακατατάξεις, ενώ καινούργια είδη ζωής πάντα εμφανίζονται για να ολοκληρώσει με τη διαπίστωση:

Aν οι δεινόσαυροι ήσαν οικολόγοι, και συντηρούσαν το περιβάλλον της εποχής τους όπως τότε ήταν, το ανθρώπινο είδος δεν θα είχε ποτέ εξελιχθεί. Εμείς δηλ. δεν θα υπήρχαμε σήμερα στη γη… Και ποιος είπε πως στο απώτερο μέλλον δεν θα μπορούσε να εμφανισθεί κάποιο είδος ανώτερο από το ανθρώπινο;”


Η αφορμή για την ανάρτηση ήταν το Διεθνές Συνέδριο του 2008 για τις Κλιματικές Αλλαγές, ένα άρθρο του Στέφανου Φωτίου που δημοσιεύθηκε στον Κόσμο του Επενδυτή και μπορείτε να το διαβάσετε με τίτλο «Όλα καλά, όλα ανθηρά για την υπερθέρμανση του πλανήτη»

Αναφέρθηκα στη Θεά Γαία των αρχαίων Ελλήνων και τη σχέση της Γης με τους πολύ μακρινούς προγόνους μας. Στη συνεχεία σας παρουσίασα εν συντομία τη θεωρία της Γαίας και τις εντελώς αντίθετες απόψεις των σκεπτικιστών. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις για οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και τέλος σας παρέθεσα την άποψη του φιλελεύθερου πρώην βουλευτή Ανδρέα Ανδριανόπουλου.

Θα έλεγα ότι άσχετα με το τι πιστεύει ο καθένας μας, θα μπορούσαμε να δούμε τη θεωρία της Γαίας από τη φιλοσοφικής της πλευρά, δηλαδή σαν μια προσπάθεια να αλλάξει η οπτική μας απέναντι στη φύση. Δεν χρειάζεται να κάνουμε πάρα πολλά, αρκεί ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Να συνεργαστούμε με τη φύση ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να ζήσουμε μέσα σε αυτή. Ανακύκλωση, μείωση της σπατάλης νερού, ρεύματος, πετρελαίου και άλλων φυσικών πόρων είναι ένα σημαντικό βήμα. Γνωρίζουμε και δεν έχουμε τη δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Είμαστε πλασμένοι από την αρχέγονη ουσία της Γης για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσα δημιουργούμε ανήκουν και στην ίδια. Σαν παιδιά της, η δικής της ευημερία είναι απόλυτα εξαρτημένη από την δική μας.

71 σχόλια:

Dr_MAD είπε...

Πάει το πρωινό μου διάλειμμα... Πάει... Και γκούγκλαρα κιόλας να δω του λόγου το αληθές περί Ανδριανόπουλου και βρήκα άλλα τόσα... Μια ευχάριστη έκπληξη, ένα γερό χαστούκι, τροφή για λίγη σκέψη στην αρχή της εβδομάδας που μπαίνει με κουφόβραση. Καλημέρες Θύμιο και thanx για το απολαυστικότατο κείμενο. Τελείωσα σχεδόν τον νες μου και δεν κάπνισα ούτε ένα τσιγάρο! Χαλάλι σου! Καλή εβδομάδααα :-D

Ra Ma είπε...

@MAD, τελικά καλό σου έκανε! δεν κάπνισες... Τ
ο κείμενο ήταν να γνωρίσουμε και μια άλλη άποψη, άσχετα με το αν συμφωνούμε ή όχι. Είναι αυτό που λες, τροφή για σκέψη!
Και εδώ ο καιρός είναι περίεργος!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

ZouZouna είπε...

Kαιρός για μετακόμιση λέω εγώ.... Για άλλους πλανήτες, μακρινούς και ονειρεμένους!!!! Την καλημέρα μου, καλή εβδομάδα, φιλιά κερασένια

Maria Tzirita είπε...

Τελικά όλα τα πράγματα έχουν ημερομηνία λήξης... Ωραιότατη η ανάρτηση, μπράβο!
Την καλημέρα μου!

Pastaflora είπε...

Ας πούμε ότι ΔΕΝ ευθύνεται ο άνθρωπος για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Για όλο τον υπόλοιπο βιασμό της φύσης όμως; Για τα νιτρικά, τα μεταλλαγμένα, το νέφος, τις χωματερές; Για μένα το πρόβλημα πάει πακέτο κι όλα τα υπόλοιπα μου φαίνονται προφάσεις εν αμαρτίαις.

Ra Ma είπε...

@Zouzoyna, κάτσε λίγο να δούμε πως θα παέι! Καλού κακού βγάλε εισητήρια και να έχεις δυο-τρια πραγματάκια πρόχειρα για το ταξίδι!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα κερασένια!

Ra Ma είπε...

@Maria T, λες η διαμονή μας εδώ να έχει λήξει και να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι?

Καλημέρες και από μένα!!!

Ra Ma είπε...

@pastaflora μου, θα σου απαντήσω αμπελο-φιλοσοφώντας ως εξής:

Μου θυμίζει την τραγωδία του Σοφοκλή, "Οιδίπους Τύραννος" με την κεντρική ιδέα πως ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να ξεφύγει από το πεπρωμένο του, "μηδένα προ του τέλους μακάριζε".
Το γένος μας σαν το Οιδίποδα βιάζει τη Μητέρα του. Και πριν βγάλουμε με τις χρυσές καρφίτσες μόνοι τα μάτια μας για να μην βλέπουμε, για να λυτρωθούμε, ας αναφωνήσουμε δανειζόμενοι τα λόγια του αιμομίκτη σύζυγου:

"Αλλοίμονον! Αλλοίμονον! Αλλοίμονό μου!
Διάφανα πλέον όλα! Τελευταία, ω φως,
θα σ’ ατενίσω τώρα πιά, που εφανερώθη
πως εγεννήθηκ’ απ’ αυτούς που να με κάμουν
δεν άξιζε· κοιμήθηκα με τη μητέρα μου--
και τον πατέρα σκότωσα, που μ’ έχει σπείρει."

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Roadartist είπε...

Μarconi καλησπερα. Πολυ καλο το ποστ, αλλα και οι στιχοι απο τη τραγωδια που αφησες στο παραπανω σχολιο σου..Πολυ ευστοχος ο παραλληλισμος σου..Καλη εβδομαδα να εχεις.

Ra Ma είπε...

@Road, το παραπάνω σχόλιο το ...απόλαυσα!!! Είδες άμα έχεις κέφια ε?

Καλή εβδομάδα Culture Magazine!!!

Penthesila είπε...

καλησπερα σε τυπωνω πολυ ενδιαφερον αλλα θα το διαβασω αυριο στο κενο που εχω στη δουλεια τωρα τρεχουμε..... φιλια
το μαγαζι απεναντι εγραψε βλεπω σχεδον ετοιμο φτου φτου!!

Ra Ma είπε...

@Pen, χαίρομαι που σου άρεσε!
Ετοιμάσου το Πάσχα για καφέδες, ποτά, φαγητά, εκδρομές και...παιδότοπους!!! Ο αγώνας γίνεται να ανοίξει τότε. Λίγο δύσκολο αλλά όλα γίνονται.

Φιλιά και καλό βράδυ!!!

Penthesila είπε...

εχω κρατησει μερες κενες για να εχω χρονο για ολα αυτα σας περιμενουμε!αν θελουν χειραν βοηθειας σφυριχτε κλεφτικα.Ασε που τωρα πρεπει να κλεινω τα μπατζουρια χαχαχαχαα γιατι θα μαζευεται ολος ο κοσμος στο πισω μερος του μαγαζιου το βραδυ χαχαχαχαχααααααααα( το λεγαμε με την κουμπαρα προχθες χαχαχααααα ειμαστε φατσα καρτα )φιλια

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

"ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ".....

Το οφείλουμε στις επόμενες γενεές και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ανώνυμος είπε...

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της Γης
στου Κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς...

Ανώνυμος είπε...

"Aν οι δεινόσαυροι ήσαν οικολόγοι, και συντηρούσαν το περιβάλλον της εποχής τους όπως τότε ήταν, το ανθρώπινο είδος δεν θα είχε ποτέ εξελιχθεί. Εμείς δηλ. δεν θα υπήρχαμε σήμερα στη γη… Και ποιος είπε πως στο απώτερο μέλλον δεν θα μπορούσε να εμφανισθεί κάποιο είδος ανώτερο από το ανθρώπινο;" Α. Ανδριανόπουλος

Οι δεινόσαυροι είναι μάλλον οι πολιτικοί...

Ra Ma είπε...

@pen, νομίζω ότι χρειάζονται χείρας και δεν έχουν. Εμένα με έχουν επιστρατεύσει για εκείνες τις μέρες!!! Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη!
Καλά τόσο κοντά είσαι? Είμαι περίεργος, αλλά άν έχεις πρόβλημα θα το αναλάβω....χα,χα,χα.
Θα χαρώ τελικά αν τα πούμε.

Καλό ξημέρωμα.

Ra Ma είπε...

@Γλαρένια και όπως είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι, "ο κόσμος αυτός δεν μας ανήκει, αλλά τον έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας". Άμα αυτό το κατανοήσουμε θα γίνουμε καλύτεροι!

Φιλιά και καλό ξημέρωμα!!!

Ra Ma είπε...

@Πειραματικέ, ωραίο το ποιηματάκι σου!!!!

Όσο για τους δεινόσαυρους ....δεν θα διαφωνήσω :))) Πολύ καλό!!!

Καλό ξημέρωμα!!!

Unknown είπε...

Δεν έχουμε καταλάβει ακόμα πως ο πλανήτης μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Στην ελληνική μυθολογία η Μητέρα Φύση, όπως πολύ όμορφα γράφεις ενσαρκώνονταν από την θεότητα της Γαίας. Ας φανταστούμε την Γη ως μια οντότητα που αποτελείται από δάση, ωκεανούς, ατμόσφαιρα, εδάφη κι ότι όλα μεταξύ τους είναι αλληλένδετα όπως συμβαίνει σ’ ένα ανθρώπινο σώμα. Ας σκεφτούμε πως ένα ανθρώπινο όργανο παθαίνει βλάβη και τον βαθμό που επηρεάζει την συνολική λειτουργία του οργανισμού. Ε, ο οργανισμός για να επαναφερει την ομοιόστασή του ανεβάζει πυρετό(βλ.αύξηση θερμοκρασίας) για να εξοντώσει τα παράσιτα!

Έχουμε όλοι ευθύνη. Μόνοι μας κάνουμε τον πλανήτη εχθρικό. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Ο πλανήτης δεν κινδυνεύει. Εμείς κινδυνεύουμε.

Απολαυστικό post με πολλά στοιχεία. Εύγε! Πολύ όμορφος κι ο ύμνος.

Καλό βράδυ marconi.

KitsosMitsos είπε...

Α Ψ Ο Γ Ο Σ! Και απολαυστικός.
Όντως είναι από τα κρισιμότερα θέματα - ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο. Άλλοι λένε ότι είναι φυσική εξέλιξη, άλλοι αποτέλεσμα παρεμβάσεων. Οι αλλαγές στο κλίμα είναι γεγονός, δεν ξέρουμε αν είμαστε οι μόνοι που τις προκαλούμε, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να βοηθήσουμε.
Για να μην επαληθευθεί η θεωρία του Μάτριξ που είπε ότι Οι άνθρωποι είναι σαν τους ιούς και καταστρέφουν το περιβάλλον που τους θρέφει...

faraona είπε...

Πολυ ενδιαφερον ολο το κειμεο.
Παντα μενουν αναπαντητα καποια ερωτηματικα.
Εμενα ομως θα μου επιτρεψεις να παρω μαζι μου τους Ορφικους υμνους και να κοιμηθω αγκαλια τους αποψε.
Ειναι οτι ωραιοτερο...εχουν διαβασει τα ματια μου.



φιλια

Kaveiros είπε...

Εννοια σου και η ΓΗ φροντιζει..

Ra Ma είπε...

@SAMAEL, ναι έτσι το αντιλαμβάνομαι και εγώ. Σαν ένα ζωντανό οργανισμό. Και σωστά το λές, η Γη δεν θα πάθει τίποτα, έχει τους μηχανισμούς να ανακάμπψει, αλλά χωρίς εμάς, τα παράσιτα!

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@KitsMits, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

Διαπίστωσα ότι πλήρωσα διπλάσιο νερό, ψάχνοντας βρήκα μια μικρή διαρροή στο καζανάκι. Σκέψου ότι κατανάλωσα χωρίς λόγο διπλάσια ποσότητα νερού! Αυτό μπορούμε να το επεκτείνουμε και στο ρεύμα. Το κέρδος αν το υπολογίσεις είναι πολύ μεγάλο και χρειάζεται μόνο λίγη προσοχή!

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@Faraona, και εγώ διαβάζω τους ύμνους και εντυπωσιάζομαι με τι λόγια και εκφράσεις την ...στολίζουν. Δεν μπορείς να ξεχωρήσεις μια λέξη!!! Είναι τέλειος!

Ελπίζω να κοιμήθηκες με όμορφες εικόνες, ευχάριστα!!!

Καλημέρα!!!!

Ra Ma είπε...

@Kaveiros, έννοια μου η Γη φροντίζει, θα συμπληρώσω ...τον εαυτό της!!!! Αν μας αναγνωρίσει ως παράσιτα ...την κάναμε!!!

Καλημέρα!!!

betty είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όσα μάθαμε. Μας υποψιάζει κιόλας το κείμενο να μην πιστεύουμε σε όλα τα "ευαγγελικά" πνεύματα, αλλά δε μπορούμε τότε να είμαστε βέβαιοι...Γιαυτό εμείς το δρόμο μας, που είναι η φροντίδα στη ζωή γενικώς.
Κάνεις για γεωργός...διάλεξες αυτό που σου ταιριάζει :)!!

Ανώνυμος είπε...

Σχολιάζοντας τις απόψεις κάποιων μεγάλων ανδρών από το κείμενο της δημοσίευσης:
1. Ο καπιταλισμός είναι το ανώτερο κοινωνικό σύστημα που δημιούργησε ο άνθρωπος μέχρι σήμερα. Όχι μόνο γιατί επικράτησε εναντίον του κατάπτυστου σλαβομπολσεβικισμού αλλά και γιατί προάγει όλες τις ανώτερες ανθρώπινες αρετές: Τον ανταγωνισμό, την εκμετάλλευση της φύσης και του ανθρώπου, τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και τη στέρηση του προσωπικού χρόνου. Αυτά οδηγούν τον άνθρωπο σε ένα ανώτερο επίπεδο συνείδησης διότι αργία μήτηρ πάσης κακίας και όταν όλη τη μέρα τρέχεις να βγάλεις τον άρτον τον επιούσιον γίνεσαι και καλύτερος Χριστιανός. Όσο για την καταστροφή τού περιβάλλοντος, το σύστημα είναι αθώο, όλα είναι διαδόσεις και ψέματα που προέρχονται από τους εχθρούς του. Θα έχετε διαπιστώσει εξάλλου ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στη φύση. Αντίθετα, οι εποχές εναλλάσσονται ομαλότερα τώρα παρά ποτέ.
2. Ο πόλεμος είναι και αυτός μια ανώτερη ανθρώπινη εφεύρεση η οποία προάγει σημαντικές αρετές όπως είναι το θάρρος, η ανδρεία, η αυτοθυσία και η υπακοή στον αρχηγό. Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτελεί αξία για την άνθρωπο. Ότι την προάγει είναι κατάπτυστο, όπως πχ η επιστήμη της Ιατρικής ή της Οικολογίας και όλες οι Επιστήμες και οι Τέχνες γενικότερα. Εξελιγμένη μορφή πολέμου είναι ο πυρηνικός, χημικός και βιολογικός πόλεμος διότι ανανεώνουν τη Φύση εξαφανίζοντας τις παλιότερες γενιές και ανοίγοντας το δρόμο για τις νεώτερες. Η άποψη ότι τα ανωτέρω είδη πολέμου καταστρέφουν την ανθρωπότητα και το περιβάλλον είναι ψευδή. Η ραδιενέργεια ωφελεί τη φύση και προκαλεί επιθυμητές μεταλλάξεις οι οποίες διεγείρουν τις εξελικτικές διαδικασίες και παράγουν νέα βιολογικά είδη (μεταλλαγμένα) ανθεκτικά στο καινούριο περιβάλλον.
3. Τα δύο παραπάνω φαινόμενα συνταιριάζονται αρμονικά σε ένα τρίτο φαινόμενο που εμφανίστηκε σε γνωστή ευρωπαϊκή χώρα στις αρχές του περασμένου αιώνα. Εννοώ φυσικά το Ναζισμό, ο οποίος αποτελεί το καλύτερο πείραμα εξύψωσης του Ανθρώπου. Γι' αυτό το λόγο αναφερόταν στην ανώτερη Αρία φυλή η οποία είχε το δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω σε όλους τους υπόλοιπους μη Άριους ανθρώπους. Όσο για κάποιες διαδόσεις ότι η χώρα μας δήθεν υποδουλώθηκε στο Ναζισμό σε κάποια φάση της ιστορίας της, αυτά είναι ψέμματα που τα διέδωσαν οι εχθροί του. Ίσως κάποιοι ηλικιωμένοι εξ αιτίας της γεροντικής άνοιας να πιστεύουν ότι έζησαν κάποια ναζιστική κατοχή. Πρόκειται για ψευδαισθήσεις. Επίσης οι απόψεις περί μαζικών δολοφονιών αθώων πολιτών είναι και αυτές εσφαλμένες. Ποτέ δεν υπήρξαν φούρνοι στο Νταχάου!
4. Και αν ακόμη κάποια στιγμή και για τελείως τυχαίους λόγους η ζωή στη Γη γίνει ανυπόφορη, υπάρχει η δυνατότητα εποίκισης της Σελήνης και άλλων πλανητών οπότε η αγαθοποιός δράση του ανθρώπου θα συνεχιστεί εκεί.
Μην αυταπατάστε, το γαϊδούρι (η Γη) αντέχει! Συνεχίστε ακάθεκτοι!

Φίλε Μαρκόνι, μη με παρεξηγήσεις, συγχώρεσέ μου τη φλυαρία και σε ευχαριστώ πολύ για το δημόσιο βήμα που μου παραχώρησες.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον!!! Κοίτα να δεις τι μαθαίνουμε!! Έτσι για να μην τα θεωρούμε όλα δικά μας ;)

Fatale είπε...

marconi...δεν πρόλαβα να το διαβάσω όλο΄..έφτασα μέχρι τους Σκεπτικιστές ...προς το παρόν θα κρατήσω του Αρχαίου Στίχους που υμνούν τόσο απλώχερα την Γαία..!!!

Καλό απόγευμα
φιλιά φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Μαρκόνι, το απόσπασμα από το ποίημα δεν είναι δικό μου. Είναι του Νίκου Γκάτσου και το έκανε τραγούδι ο Μάνος Χατζηδάκις (Ο εφιάλτης της Περσεφόνης).

Ra Ma είπε...

@betty, η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να ασχολούμαι με τη Γη. Όπως να μένω σε μονοκατοικία, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χώμα. Στο τέλος θα πάω ...από κάτω!

Καλό βράδυ!

Ra Ma είπε...

@Πειραμτικέ, σίφουνας, μου έλειψες! Τι να πρωτοσχολιάσω...
Το 'σου' στο ποιηματάκι ήταν επειδή μας το ανέφερες εσύ!.

Θα πω μόνο ένα για όσους δεν το έχουν διαβάσει που θα φανεί παράξενο. Ο Lovelock είχε δηλώσει ότι μόνο η πυρηνική παραγωγή ενέργειας μπορεί να σταματήσει τώρα την παγκόσμια υπερθέρμανση, χαρακτηρίζοντάς την ως ρεαλιστική εναλλακτική λύση. Μάλιστα δηλώνει: "Είμαι Πράσινος, και κάνω έκκληση στους φίλους μου του κινήματος να εγκαταλείψουν την πεισματική άρνησή τους προς την πυρηνική ενέργεια".

Στο βιβλίο του, 'Οι Ηλικίες της Γαίας' δηλώνει: "Ποτέ μου δεν έχω θεωρήσει την πυρηνική ακτινοβολία ή ενέργεια σαν κάτι άλλο από φυσιολογικό και αναπόφευκτο συστατικό του περιβάλλοντος. Οι προκαρυωτικοί πρόγονοί μας εξελίχθηκαν πάνω σ' ένα άμορφο πλανητικό σώμα από ραδιενεργά κατάλοιπα, προϊόν πυρηνικής έκρηξης αστρικού μεγέθους, έναν υπερκαινοφανή στον οποίο συνενώθηκαν τα στοιχεία που συνιστούν τον πλανήτη μας και μας." Έχει άποψη όμως.

Επίσης στο χωριό του παππού μου, καβαλήσαμε με τον αδερφό μου τη γαϊδούρα για να πάμε βόλτα στη βρύση. Κατεβαίναμε μια κατηφόρα και γλυστράγαμε πάνω στο λαιμό της. Για να μην πέσουμε γραπωθήκαμε από τη μικρή χαίτη της. Όταν δεν το άντεξε, έδωσε μια και μας πέταξε στα σκίντα (κάτι σαν θάμνοι). Έτσι θα κάνει και η γαϊδούρα Γη!

Καληνύκτα εκρηκτικέ μου φίλε!

Ra Ma είπε...

@laxanaki, ψάχνω να βρίσκω ενδιαφέροντα πράγματα... Αν σου άρεσε ακόμα περοσσότερο!!!

Καλό βράδυ!!!

Ra Ma είπε...

@Fatale, εντάξει δεν θα κάνω μετά ερωτήσεις!!! χα,χα,χα
Ο ύμνος ήταν από μόνος του κορυφαίος. Νομίζω ότι τα λέει όλα και είναι τόσο αληθινά μέσα σε όλο το παράδοξο που ζούμε !!!

Φιλιά και καλό βράδυ!

ZouZouna είπε...

Οταν μπορείς, θέλεις να ποστάρεις ότι κι εγώ? πρόσκληση/πρόκληση !!

Ανώνυμος είπε...

μακαρι οι ανθρωποι να αγαπουν την φυση αλλα τα παραδειγματα και οι πραξεις αλλα δειχνουν και εχω στο μυαλο μου προσφατα γεγονοτα

mmexer είπε...

Φοβάμαι πως αν αλλάξουμε πλανήτη θα τα κάνουμε τα ίδια σκατά!!!

Σπύρος είπε...

Θύμιο μπράβο σου καταπληκτικό το αφιέρωμα...

Στο ερώτημα τώρα αν υπάρχει ελπίδα..
Υπάρχει πάντα αλλα κάποιοι την σκοτώνουν για τους γνωστούς λόγους.Καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

Για το κύριο Lovelock: Κύριε Lovelock, η πυρηνική ενέργεια είναι το παν για τη ζωή. Γιαυτό σας προτείνω κάθε πρωί να τρώτε 100mg ουράνιο 235 και 50mg πλουτώνιο για πρωινό. Να τοποθετήσετε κάτω από το κρεββάτι σας μια ραδιενεργό πηγή, να κάνετε μπάνιο μέσα στο βαρύ υδρογόνο του πυρηνικού αντιδραστήρα και, το βασικότερο από όλα, να χτίσετε μια βίλα πάνω στα ερείπια του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ. Η εμπειρία θα είναι ανεπανάληπτη. Πιστεύω ότι θα το ευχαριστηθείτε για όλη την υπόλοιπη ζωή σας (αν είστε ακόμη ζωντανός). Παρεμπιπτόντως, γνωρίζετε πόσο βαθμό απόδοσης έχει μια πυρηνική ηλεκτροπαραγωγική μονάδα; Γύρω στο 1,5%...

Ανώνυμος είπε...

Διορθώνω: Βαρύ ύδωρ αντί για βαρύ υδρογόνο... (τυπογραφικό λάθος). Μη μας πούνε και άσχετους...

betty είπε...

Θύμιο, με αυτό που είπες ότι θα πας κάτω απ'το χώμα, θυμήθηκα κάτι σχετικό που λέμε και γελάμε...γιαυτό τρώμε καλά για να γίνουμε νόστιμοι για τους καλούς φίλους μας,τα μικρά πλασματάκια ζζζζζ...από κάτω απ'το χώμα!!!!

Ra Ma είπε...

@Zouzouna, ...ωραίο κόλπο. Θα το έχω υπ' όψη μου!!!!

Καλό μεσημέρι!!!

Ra Ma είπε...

@eisai, το ίδιο εύχομαι και εγώ! Αλλά μπροστά στο όφελος κάποιοι δεν υπολογίζουν τίποτα. Αυτά για τους ισχυρούς. Για εμάς, τα λίγα που μπορούμε να κάνουμε, είπαμε, δεν έχουμε διακιολογία!!!

Ευχαριστώ και να έχεις ένα καλό μεσημέρι.

Ra Ma είπε...

@mmexer, φοβάμαι ότι θα συμφωνήσω πολύ μαζί σου!!!

Καλό μεσημέρι!

Ra Ma είπε...

@Loc, οι γνωστοί-άγνωστοι δεν είναι μόνο στους δρόμους, πετάνε πέτρες και καίνε και εδώ!

Καλό μεσημέρι!

Ra Ma είπε...

@Πειραματικέ, ...με εκπλήσεις! Άσε που όταν εμφανίζεσαι του δίνεις και καταλαβαίνει :)
Η αλήθεια είναι ότι παράξενο μου ακούγεται από έναν άνθρωπο με τέτοια θεωρία αλλά δεν μπορώ να το εκτιμήσω.

Το Chernoville μου φαίνεται καλή ιδέα....

Καλό μεσημέρι!!!

Ra Ma είπε...

Ετοιμάζω για τους φιλαράκους μας μια ωραία λιχουδιά!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι σου ακούγεται παράξενο, Μαρκόνι; Τόσο ιδιόρρυθμο χιούμορ έχουμε εμείς οι τρελοί επιστήμονες; χαχαχα!

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, όταν οι "διακεκριμένοι άνδρες" ερμηνεύουν την επιστήμη κατά το δοκούν, δεν νομιμοποιούμαστε και εμείς να τους σατιρίζουμε ιδιορρύθμως; Μη φοβάστε, το γαϊδουράκι μας δεν παθαίνει τίποτα. Το πολύ-πολύ να ψοφήσει σαν τον περίφημο γάιδαρο του Ναστραντίν Χότζα.

Ra Ma είπε...

@Πειραματικέ, αφού με ...προκαλείς θα σου πω.

Έχω μείνει έκπληκτος με τις απαντήσεις που δίνεις στο άλλο forum. Εγκυκλοπαίδεια κανονική. Έχεις άποψη, με τεκμηριωμένες απαντήσεις αναφορές από βιβλία και manuals, και μάλιστα σε θέματα που μερικά μιλιαμπέρ παραπάνω κάνουν μεγάλη ζημιά. Πέρα από το forum διαπιστώνω και εδώ στα δικά μας ουσιαστική γνώση. Δεν θα πω περισσότερα...

Το χιούμορ σου μια χαρά είναι. Στην αρχή μέχρι να ...συντονιστώ μπερδεύτηκα αλλά δεν θα το χαρακτηρίσω και ιδιόρρυθμο!!!!

Δίκαιο το ...Τρελός Επιστήμονας :))

Αυτά τα λίγα και χαίρομαι που έχω συναντήσει στο κυβερνοδιάστημα!!!

Ra Ma είπε...

@Πειραματικέ, ξέχασα....
Το παράξενο που έγραψα πιο-πιο πριν ήταν για τον Lovelock.
(λες να σε μπέρδεψα???)

Skouliki είπε...

radio to eisai ειμαι εγω εκανα λαλακια και βγηκα ετσι

Ra Ma είπε...

@skouliki, να το πιστέψω αυτό?

Καλημέρα!!!!!

rain είπε...

Καλό Πάσχα να'χεις μαρκονάκι..

Ra Ma είπε...

@Βροχούλα ευχαριστώ πολύ!
Σου έστειλα και τις δικές μου.

Φιλιά.

thesikaleon είπε...

πολύ καλό Βlog
θα τα λέμε πλέον
για την ώρα απλά την καλησπέρα μου

Ra Ma είπε...

@Στέλιο και να φανταστείς σήμερα το απόγευμα πέρασα για πρώτη φορά από τη πλατεία....

Τα λέμε!!!

Maria Tzirita είπε...

Καλημέρα σε όλη την παρέα! Πειρατή, θέλω ποίημα, σπεύσε!

Ra Ma είπε...

@Μαρία καλημέρα. Τι να σε ...κάνω, δεν τα πάω καλά με τα ποιήματα!!! Σου έστειλα ένα όμως για να σου φτιάξω τη διάθεση!!!! χα,χα,χα

Καλημέρα!!!!

Maria Tzirita είπε...

Το εκτιμώ πειρατή μου! Φιλιά και καλό σαβ/κο!!!

Ra Ma είπε...

@Maria, ευχαριστώ και ανταποδίδω!!!
Καλά να περάσετε!

Alexis B είπε...

Μιά κουβέντα, Αν είχαμε τήν τεχνολογία να εκμεταλεύτούμε τό 2% της ηλιακής ενέργειας θα είχαμε λύση το ενεργειακό.
Η μήπως την έχουμε!!!!!!!!

Skouliki είπε...

ναι καλε αφου το εβαλα και στο βλογκ μου σου λεω βλακειες κανω

Ra Ma είπε...

@Alexi, να ήταν μόνο αυτό! Και πόση τεχνολογία την έχουμε στο συρτάρι μόνο και μόνο για να πιάσει περισσότερα γράγκα αύριο!

Καλό ξημέρωμα.

Ra Ma είπε...

@skouliki, εντάξει λοιπόν, ας το πιστέψω...

Καλό ξημέρωμα.

So_Far είπε...

Nα σας πω, εμένα δεν με "παίρνει" και πολύ να μιλήσω περί Γαίας , δεδομένου ότι με τη δουλειά που κάνω δυστυχώς της έχουμε αλλάξει τον αδόξαστο.
Θα σταθώ στην πρώτη παράγραφο λοιπόν, προσπαθώντας να δώσω μια μάλλον ανάλαφρη διάσταση ( για να στείλω στη γωνία και τις δικές μου ενοχές στο έγκλημα )

"Πολύ επεισοδιακή και δολοπλόκα τη βρίσκω, τη Γαία αφήστε που διάλεξε και λάθος εκτελεστή, τον Κρόνο"
Σε αυτό ένα default στη συνεννόηση το ειχε, όπως και να το κάνουμε.

Ξαναγυρίζω στην εμπειρία μου και θα σας πω ότι στα ορυχεία πολλές φορές ακόμα και κάτω από το πιο άτσαλο σκάψιμο, σχηματίζοται πάνω στις επιφάνειες ανθρώπινες μορφές..
Η Γαία είναι ζωντανή ακόμα και μας προειδοποιεί..
Πολύ ωραίο ποστ , μα πολύ ωραίο λέμε !

Ra Ma είπε...

@So_Far, μα δεν άντεξε η γυναίκα (η Γαία) και τα πήρε στη κράνα. Μα να της πάρει όλα τα παιδιά?
Ο δε Κρόνος, παλληκάρι και αυτό!!! Τα παιδιά του αυτός δεν τα έκρυβε αλλά τα κατάπινε!!!
Ωραία οικογένεια....

Μου κίνησε το ενδιαφέρον αυτό με τις ανθρώπινες μορφές στα ορυχεία. Μήπως είναι καλή ιδέα να μας αναρτήσετε περισσότερα? :))

Καλημέρα.

So_Far είπε...

Θα ανατρέξω να δω αν υπάρχει στο αρχείο μου φωτογραφικό υλικό από μελέτες.
Αν υπάρχει θα ανεβάσω φωτογραφίες.

Ra Ma είπε...

Θεωρώ ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη μιας μηχανικού και με το ύφος που γράφει, ...τουλάχιστον για μένα!!!!