7/3/08

Η Κιβωτός του Νώε

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται η στενή σχέση της Επιστήμης με την Επιστημονική Φαντασία. Οι συγγραφείς της Ε.Φ, λαμβάνοντας υπ’ όψη την διαθέσιμη τεχνολογική εξέλιξη, χρησιμοποιούν τη δύναμη της φαντασίας για να δώσουν λύσεις σε ακανθώδη προβλήματα. Προτείνουν σενάρια που δεν περιλαμβάνουν λεπτομέρειες (όπως πχ εργαστηριακό εξοπλισμό), και για αυτό θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως ονειροπολήσεις. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις τέτοια σενάρια μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις και πρακτικές. Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Η Βιβλική Κιβωτός του Νώε

Η βιβλική ιστορία της κιβωτού του Νώε είναι γνωστή στους περισσότερους. Ο Θεός αποφασίζει να τιμωρήσει την ανθρωπότητα για τις αμαρτίες της, καταστρέφοντας τη ζωή στη γη με μια πλημμύρα. Επιλέγει τον ενάρετο Νώε να διαφυλάξει τη ζωή σώζοντας την οικογένειά του και ζευγάρια από το ζωικό βασίλειο, επιβιβαζόμενα σε ένα πλοίο.

Η Αρκτική Κιβωτός του Νώε για Σπόρους

Βλέποντας τις ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά την ρύπανση του περιβάλλοντος και τη διεθνή πολιτική κρίση, η κυβέρνηση της Νορβηγίας, εκπόνησε ένα σχέδιο από τις αρχές του 2006 για την κατασκευή ενός ασφαλούς αποθηκευτικού χώρου σπόρων, από όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες του κόσμου. Στα μέσα του 2007 άρχισαν οι εργασίες και στις 26/2/2008 έγιναν τα εγκαίνια και οι πρώτες τοποθετήσεις σπόρων.

Η εγκατάσταση υψίστης ασφαλείας κατασκευάστηκε στη πλαγιά ενός βουνού του έρημου νησιού Σπίτσμπέργκεν, στο βορειότατο και απομονωμένο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ, περίπου 1.000 χλμ από τον Βόρειο Πόλο.

Πρόκειται για ένα τούνελ 120 μέτρων από ενισχυμένο τσιμέντο, σκαμμένο στη πλαγιά του βουνού, 130 μέτρα ψηλά από τη θάλασσα, που καταλήγει σε τρεις μεγάλους θαλάμους. Ο κάθε ένας έχει εμβαδόν περίπου 1.500 κυβικά μέτρα με διαστάσεις 25x10 μέτρα και 6 ύψος, έχει δε τη δυνατότητα για αποθήκευση 4,5 εκατομμύρια δειγμάτων σπόρου από όλο τον κόσμο. Η τοποθεσία αυτών μέσα στο μεγάλο βάθος του βουνού εξασφαλίζει τη μικρότερη σταθερή θερμοκρασία και η υψηλή απόσταση από την επιφάνεια της θάλασσας εξασφαλίζει τις εγκαταστάσεις από οποιαδήποτε άνοδο της ωκεάνιας στάθμης. Η τρέχουσα θερμοκρασία στους υπόγειους θαλάμους είναι -4 βαθμοί Κελσίου, έτσι έχουν τοποθετηθεί ισχυρά συστήματα κλιματισμού για να κρατούν την θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία ιδανική σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, στην οποία οι σπόροι μπορούν να διατηρηθούν έως και πάνω από μια χιλιετία.

Η νορβηγική κυβέρνηση συνείσφερε για την κατασκευή, ποσό πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια. Ο Bill and Melinda Gates Foundation προσφέρουν χρήματα για να βοηθήσουν τις χώρες όσον αφορά τη συσκευασία και τη μεταφορά των δειγμάτων σπόρου, ως τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος 30 εκατομμυρίων δολαρίων της προστασίας της γενετικής ποικιλομορφίας των καλλιεργειών σε όλο τον κόσμο. Τα λειτουργικά έξοδα της υπόγειας εγκατάστασης καλύπτονται από το Global Crop Diversity Trust, το οποίο συντηρείται με τις συνεισφορές διάφορων κτατών, διεθνών αντιπροσωπειών και Ιδρυμάτων.

Όπως διαβεβαίωσαν οι κατασκευαστές, η εγκατάσταση είναι σχεδιασμένη να αντέχει ακόμα και χτύπημα από πυρηνικά όπλα, από ενδεχόμενη πρόσκρουση με αστεροειδή και θα παραμείνει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας όσο και αν χειροτερέψει η παγκόσμια θερμοκρασία, ακόμα και αν λιώσουν οι πάγοι της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής. Μόνο η είσοδος της εγκατάστασης είναι ορατή από την επιφάνεια. Είναι φτιαγμένη από μέταλλο και τσιμέντο και διακοσμημένη με μεταλλικά στοιχεία και καθρέπτες, που δημιουργούν ιριδισμούς ορατούς από χιλιόμετρα μακριά. Ο έλεγχος όλου του χώρου γίνεται με τηλεχειρισμό από τη Νορβηγία.

Στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι "Είναι η ασφαλιστική μας δικλείδα. Είναι η Κιβωτός του Νώε που θα διασφαλίσει τη βιολογική ποικιλότητα για τις επερχόμενες γενιές". Στα εγκαίνια μεταξύ των δεκάδων προσκεκλημένων, ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης Ουανγκάρι Ματάι από την Κένυα.

Η υπόγεια εγκατάσταση υψίστης ασφαλείας προορίζεται να λειτουργήσει ως παρακαταθήκη για την κάθε χώρα αλλά και για όλη την ανθρωπότητα, στην περίπτωση μιας καταστροφής ευρείας κλίμακας. Έλλειψη σπόρων από φυσικές καταστροφές, πολέμους, ασθένειες, έλλειψη χρημάτων για τη λειτουργία και κακή συντήρηση σπόρων σε ήδη υπάρχουσες αποθήκες και γενικά έλλειψη για οποιανδήποτε λόγο, θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί ζητώντας την αντικατάσταση από τις φυλασσόμενες ποικιλίες.

Όπως σχολιάζει εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Ιδρύματος Ποικιλότητας των Καλλιεργειών, "οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και η γενοκτονία της Ρουάντα το 1994, οδήγησαν στην εξαφάνιση δεκάδων σημαντικών φυτών που καλλιεργούνταν στις περιοχές αυτές. Χάρη στην κατεψυγμένη κιβωτό του Σβάλμπαρντ, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί."

Τη συλλογή των δειγμάτων έχει αναλάβει το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ποικιλότητας Καλλιεργειών, με έδρα τη Ρώμη, ενώ στους φορείς που συμμετέχουν συμπεριλαμβάνεται και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Τα πρώτα δείγματα που πέρασαν από το κόκκινο χαλί των εγκαινίων, σφραγισμένα σε υδατοστεγείς φακέλους, ήταν σπόροι διαφορετικών ποικιλιών ρυζιού από 104 χώρες

Η αποστολή 21 κιβωτίων, που στέλνεται από τη Νιγηρία (International Institute of Tropical Agriculture - ΙΙΤΑ) αποτελείται από χιλιάδες σπόρους των μοναδικών ποικιλιών της εξημερωμένης και άγριας cowpea (είδος αράπικου φιστικιού), αραβόσιτου, σόγιας και μπαμπού αραχίδας. "Η τράπεζα γονιδίων IITA στεγάζει την μεγαλύτερη στο κόσμο συλλογή από cowpea, με πάνω από 15.000 μοναδικές ποικιλίες από 88 χώρες σε όλο τον κόσμο" είπε το Dr. Dominique Dumet, διευθυντής της IITA. "Cowpea είναι μια σημαντική πρώτη βασική ύλη στην Αφρική, που προσφέρει μια ανέξοδη πηγή πρωτεΐνης." Παράλληλα και άλλες αποστολές συσκευάζουν στην Κολομβία, την Αιθιοπία, την Ινδία, την Κένυα, το Μεξικό, το Περού, τις Φιλιππίνες, τη Συρία και το Μπενίν .

Η Αρκτική Κιβωτός του Νώε για Σπόρους - Αντιδράσεις

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν την ευπάθεια πολλών αποθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο. πχ Οι αποθηκευτικοί χώροι του Ιράκ με σιτάρι, κριθάρι και άλλες καλλιέργειες στην πόλη Abu Ghraib, λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, κυρίως για τα εμπορευματοκιβώτια που κρατούσαν τα δείγματα σιταριού και όχι για το ίδιο το σιτάρι.

Αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι τοπικές κοινότητες ώστε να μπορούν να στηρίξουν τις γεωργικές παραδόσεις και την ποικιλομορφία των καλλιεργειών τους, δεν είναι ικανοποιημένοι από αυτή την συγκεντρωτική αποθηκευτική προσέγγιση.

Η Grain.org, ένας οργανισμός που εδρεύει στην Ισπανία και δραστηριοποιείται στην ενίσχυση της περιφερειακής γεωργίας, ήταν μια από τις λίγες φωνές που επικρίνουν την εστίαση των σπόρων στους υπόγειους θαλάμους. Η ομάδα ανησυχεί ότι τέτοιες κινήσεις παίρνουν μαζί και τα πνευματικά δικαιώματα από τις σοδιές των αγροτικών κοινοτήτων που τις καλλιεργούν και τους προσφέρουν μια ψεύτικη αίσθηση εμπιστοσύνης, ότι δηλαδή η ασφαλής αποθήκευση από μόνη της, μπορεί να υποστηρίξει τη γεωργική ποικιλομορφία.

Σε δήλωσή της η ομάδα αναφέρει ότι:

Παντού έχει συμβεί χιλιάδες δείγματα να καταστρέφονται κατά την αποθήκευση, πολλά άλλα να αχρηστεύονται ελλείψει βασικής πληροφόρησης των σπόρων και αμέτρητα άλλα να έχουν χάσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους ή να έχουν μολυνθεί γενετικά με την πάροδο του χρόνου. Έτσι το ζήτημα δεν είναι η ύπαρξη ή μη των αποθηκών, αλλά η εμπιστοσύνη σε μια μοναδική στρατηγική συντήρησης, που από τη φύση της έχει πολλά προβλήματα.

Το βαθύτερο πρόβλημα με την ενιαία αποθήκευση των σπόρων που εντάσσετε σε αυτό και η εγκατάσταση στο Σβάλμπαρντ, είναι ότι είναι πλήρως άδικο. Παίρνουν τους σπόρους των μοναδικών ποικιλιών από τους αγρότες και τις κοινότητες και μετά τους καθιστούν στους ίδιους απροσπέλαστους.

Η λογική είναι ότι καθώς οι παραδοσιακές ποικιλίες αντικαθίστανται από νεότερες των ερευνητικών εργαστηρίων –για μεγαλύτερη παραγωγή λόγω αύξησης του πληθυσμού– οι παλαιοί σπόροι πρέπει να φυλαχθούν ως "πρώτη ύλη" για μια ενδεχόμενη μελλοντική αναπαραγωγή. Αυτό το σύστημα βάζει στην άκρη τους αγρότες που είναι αυτοί που υπάρχουν και θα πρέπει να προχωρήσουν μπροστά.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι ομάδες που χρηματοδοτούν το όλο εγχείρημα συμπεριλαμβανομένου του Gates Foundation, ξοδεύουν χρήματα για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων και άλλων μηχανισμών, για την υποστήριξη στη πρόσβαση των καλλιεργειών στις φτωχές χώρες, αλλά δεν έχουν σχεδιάσει καμία μέριμνα για τους αγρότες.

Σε έναν κόσμο που τείνει προς τη μονοκαλλιέργεια, πόσο αυτή η διακυβερνητική συνεργασία βοηθά στη στήριξη της ποικιλόμορφης καλλιέργειας, σε αντίθεση με του τύπου-μουσείου γενετικής ποικιλομορφίας; Οι αγρότες δεν ανησυχούν;

Η Κιβωτός του Νώε στο Φεγγάρι

Ο Dr.Bernard Foing πριν δύο χρόνια ήταν υπεύθυνος για το European Space Agency’s SMART-1, ένα διαστημικό σκάφος που ήταν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και διευθυντής της διεθνούς ομάδας για την εξερεύνηση της Σελήνης. Στο δοκίμιό του, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astrobiology, πιστεύει ότι το φεγγάρι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ναυαγοσωστική λέμβος στην περίπτωση που η γη χτυπηθεί από μια μεγάλη καταστροφή. Ένα εργαστήριο στη Σελήνη το οποίο θα μπορούσε να αποθηκεύσει DNA και να αναπτύξει διαφορετικές μορφές ζωής, θα μπορούσε να είναι ένας ζωτικής σημασίας πόρος στη βοήθεια του πλανήτη μας, ώστε να ξεκινήσει η μακροχρόνια διαδικασία της αποκατάστασης. Επιπλέον, πηγαίνοντας ζωή στο φεγγάρι θα μπορούσε να είναι μια εξάσκηση για το πώς θα μπορούσαμε να μεταναστεύσουμε σε άλλους κόσμους του ηλιακού συστήματος.

Μέσα στα επόμενα εκατοντάδες χρόνια, θα μπορούσε ένας μεγάλος αστεροειδής να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας και δεν θα είναι η πρώτη φορά απ’ ότι φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε βρει. Η ζημιά στο γήινο περιβάλλον θα ήταν μεγάλη, ίσως και καταστροφική με μοιραίες συνέπειες για την ίδια τη ζωή. Υπάρχουν όμως και καταστροφές που προκαλούνται από τον άνθρωπο, όπως μια πυρηνική σύγκρουση, η αύξηση της θερμοκρασίας, η ρύπανση ή κάποιο φυσικό αίτιο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά ή στη χειρότερη περίπτωση το οριστικό τέλος της ζωής.

Προτείνει λοιπόν ο επιστήμονας, το φεγγάρι να χρησιμοποιηθεί σαν μια μορφή αποθήκης για περιπτώσεις καταστροφών. Αναφέρει ότι, θα πρέπει να έχουμε εκεί μια τράπεζα DNA, επειδή έχουμε μάθει από τη βιολογία ότι η ζωή είναι μια έκφραση πληροφοριών που κωδικοποιείται στο DNA. Πρέπει να έχουμε μερικούς ζωντανούς οργανισμούς και τη δυνατότητα να αυξάνονται οι εγκαταστάσεις έτσι ώστε να ενσωματώνει τους νέους οργανισμούς και για τις πιο προηγμένες μορφές ζωής, να επωάζει αυγά και να μεγαλώνει έμβρυα. Για να γίνουν αυτά, πρώτα θα πρέπει να υπάρχουν ρομπότ που να κάνουν όλες αυτές τις δουλειές και καταλήγει ότι, θα πρέπει να πάνε και άνθρωποι γιατί μόνον αυτοί είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν με επιτυχία και να χειριστούν ένα γενετικό εργαστήριο.
Αυτή προς το παρόν είναι μια τολμηρή ιδέα και πέρα από τις επιστημονικές και τεχνολογικές πτυχές θα πρέπει να εξετασθούν και οι κοινωνικές, όπως της κλωνοποίησης και της μετάλλαξης.

Συνεχίζει σε αυτό το δοκίμιο ο Dr.Bernard Foin αναλύοντας με λογικές σκέψεις πως αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. πχ. Πόσα μεμονωμένα δείγματα απαιτούνται για να αντιπροσωπεύσουν την αληθινή ποικιλομορφία για ένα δεδομένο είδος ή και ακόμα ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις ώστε να μπορούν να επιβιώνουν, να τρέφονται με τοπικούς πόρους για να αναπαράγονται θηλαστικά όπως είναι πχ οι φάλαινες. Έτσι καταλήγει ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα κοινωνία και μια νέα οικονομία στη Σελήνη που θα ενθάρρυναν τη γνώση, θα προετοίμαζαν το έδαφος όσον αφορά την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και θα ήταν επίσης ένα φυσικό επόμενο βήμα στην εξερεύνησή του ηλιακού μας συστήματος.

Επιπρόσθετα στο http://lifeboat.com/ex/ark_i μπορείτε να διαβάσετε για ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη και εξετάζει με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε μια διαστημική αποικία.

Η Κιβωτός του Νώε σαν Σύμβολο Ελπίδας

Σχεδόν πριν ένα χρόνο στην Τουρκία, στο όρος Αραράτ, όπου η βίβλος αναφέρει ότι προσάραξε η Κιβωτός του Νώε μετά την καταστροφική πλημμύρα, κατασκευάστηκε μια νέα κιβωτός με σκοπό να αφυπνίσει την ανθρωπότητα ώστε να δρστηριοποιηθεί και να αποτρέψει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας λόγο του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Πίσω από το πρόγραμμα βρίσκονταν η GREENPEACE που με εθελοντές ακτιβιστές έκαναν ένα αγώνα δρόμου κάτω από δύσκολες συνθήκες, ώστε να συμπέσει η ολοκλήρωση της κατασκευής με τη Σύνοδο των G8, των οκτώ πλουσιότερων κρατών του κόσμου στη Γερμανία, όπου η αλλαγή κλίματος θα ήταν στην ημερήσια διάταξη.

"Ο στόχος είναι να τοποθετηθεί στο όρος Αραράτ ένα μνημείο, ένα σημάδι προειδοποίησης το οποίο επίσης θα δίνει ελπίδα, για να αφυπνίσει τον κόσμο και να δηλώσει ότι εάν δεν αντιδράσουμε τώρα θα είναι πάρα πολύ αργά" είπε ένας από τους ξυλουργούς που εργάζονται πάνω στη κιβωτό, σε ένα ύψος 2.400 μέτρων.

Η U.N.'s Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) έχει προειδοποιήσει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει τουλάχιστον να μειωθούν κατά το μισό μέχρι το 2050 ώστε να αποφύγουμε κλιματικές αλλαγές που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι θα ήταν επικίνδυνες. Η αύξηση της θαλάσσιας στάθμης επίσης, είναι μια γενική ανησυχία λόγω της κλιματικής αλλαγής και εκτιμούν ότι αυτόν τον αιώνα θα ανέβει από 18-59 cms, 17 cms περισσότερα από τον 20ό αιώνα.

Η ξυλεία για την κιβωτό μεταφέρθηκε με άλογα πάνω το βουνό και οι εθελοντές αντιμετώπισαν πρακτικά προβλήματα εργαζόμενοι σε μία υψηλή και απόμακρη θέση του βουνού.

Όπως ο Νώε έστειλε ένα περιστέρι έξω από την κιβωτό για να διαπιστώσει εάν η πλημμύρα έχει υποχωρήσει, έτσι και σε μια τελετή που έγινε, οι εθελοντές ελευθέρωσαν περιστέρια, σαν μια έκκληση προς τους παγκόσμιους ηγέτες, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή τους ως προς την αύξηση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.


------------------------------------------------------------------------------------------
ΥΓ. 1) Διάβασα για το site της Grain Organization στο τέλος και επειδή μετάφρασα κάποιες απόψεις από εφημερίδα, που είχαν ήδη μεταφερθεί από τον δημοσιογράφο, ελπίζω να μην έχω ξεφύγει από τις απόψεις του οργανισμού. Η αλήθεια είναι ότι τα επιχείρήματά τους δεν μου φάνηκαν ισχυρά για αυτό επιβάλετε μια επίσκεψη στο site.

ΥΓ. 2) Επειδή τις επόμενες τρεις ημέρες θα πάρω τα βουνά, σας εύχομαι να περάσετε καλά!

Πηγές - Διαβάστε περισσότερα:

51 σχόλια:

NdN είπε...

Καλημέρα,

Για την κατασκευή του "αποθηκευτικού χωρου" στην Νορβηγία είχα διαβάσει και εγώ, αλλά δεν είχα δώσει μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες.

Κατατοπιστικότατο το ποστ σου για ακομα μια φορά!Μπράβο!

Καλά να περάσεις το 3ήμερο όπου και αν πας!

Ανώνυμος είπε...

ειδα αναλογο ρεπορταζ στην τηλεοραση και ειπα...ερχεται η καταστροφη!!!...αλλα απο την αλλη μιας κι ολα μεταλλασσονται η εξαφανιζονται λογω της μολυνσης, καλο ειναι να κρατηθουν διατηρημενα καποια ειδη!
ειναι αξιοθαυμαστη η ποικιλια σπορων απο ολες τις χωρες που εχει συλλεχθει κι αρχειοθετηθει.

καλο σου απογευμα!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Εν μέρει το βλέπω θετικό.
Από την άλλη πάλι, διαθσθάνομαι και υποψιάζομαι πως προωθεί και διασπείρει μιαν έντονη ανησυχία και ανασφάλεια (απροσδιόριστη μορφή τρομοκρατίας των λαών) με απώτερο σκοπό τον αποπροσνατολισμό, την κατάφωρη εκμετάλλευση όλου του πλανήτη, προς όφελος και πλουτισμό των ορισμένων και λίγων.

Εσύ τώρα πήγαινε τη γυναίκα κύκνο σου και τα βλαστάρια για χαρταετό και πάνε να....να....να...
:-))))

ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ!!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
(υ.γ. θέ-λω φω-το
απ' το χαρ-τα-ετό...)

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον κάποια επιστημονικίστικη κομπίνα θα είναι για να καταγράψουν κάποιοι το γονιδίωμα όλων των φυτών. Μετά θα τα τροποποιήσουν, θα τα κατοχυρώσουν με πατέντα και θα τα πουλάνε κατ' αποκλειστικότητα. Το έργο μάλλον το έχουμε ξαναδεί από τη Mοnsanto και άλλες τέτοιες εταιρείες. Δεν με εκπλήσσει τίποτε πια...

Skouliki είπε...

ασε την κιβωτοοοοοο αποφευγεις να πεις οτι εχεις γεννεθλια σημερα

χρονια πολλααααααααααα

Ανώνυμος είπε...

είχα διαβασει στα Νεα για την Κιβωτο και μου εκανε εντυπωση...κι επειδη είμαι παντοτε καλόπιστη μονο ως κατι καλο μπορω να το δω....
θαυμασιο το ποστ(άλλο ενα ταλεντο εδώ!),όπως πάντα άλλωστε :)
ΥΓ
ΜΉΠΩΣ...ΚΆΠΟΙΟς ΕΧΕΙ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΕΔΏ;;;

NdN είπε...

Πληροφορήθηκα από το αγαπητό σκουληκάκι ότι έχεις γενέθλεια και επανήλθα για τις ευχές!

Χρόνια πολλά, ότι επιθυμείς, γερός και ευτυχισμένος!

Καλό 3ήμερο!

faraona είπε...

Χρονια πολλα καλα ,ευτυχισμενα και δημιουργικα!


Πολυ ωραια οσα διαβασα για την κιβωτο!


Φιλια και καλο τριημερο!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Λεεεες;....
΄Εχω σημείωσει για τώρα το Μάρτιο αλλά δεν ήξερα πότε.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!!!!
Να τους χαίρεσαι και να σε χαίρονται!
:-))))))

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Dr_MAD είπε...

Χρόνια Πολλά ρε συ! Πολύχρονος. Πάντα γερός και με πείσμα για όσα αγαπάς :-)

Και ήθελα να σε βρίσω γμτ!
ΣΕ ΜΙΣΩ
ΣΕ ΜΙΣΩ
ΣΕ ΜΙΣΩ!

Αυτό ήταν το θέμα που θα ανέβαζα σήμερα, αλλά η επίμαχη φωτό που είδες δε μου το επέτρεψε :-P

Μα τέτοια σύμπνοια στην επιλογή θεμάτων? Μήπως πρέπει να το κλείσω το μαγαζάκι μου?

Καταπληκτική η ανάρτηση. Εύγε!
Καλό τριήμερο ;-)

Σπύρος είπε...

Πολύ ωραιο θέμα Θυμιο..

Να σου πω κάτι πιστεύω ότι οι "ΜΕΓΑΛΟΙ" αυτου του πλανήτη κάπου έχουν φτιάξει κιβωτό που δεν θα το μάθουμε ποτέ για να την κάνουν σε κάποιο μεγαλο κακό...

Καλο σου 3ημερο:) φιλια πολλα :)

Ανώνυμος είπε...

Ακούω για γενέθλια;Χρόνια πολλά φίλε.Εύχομαι η κιβωτοί που φτιάχνονται ανά τον κόσμο να μην χρειαστεί να λειτουργήσουν.Γιατί αν χρειαστεί σίγουρα δεν θα είμαστε εμείς οι οποίοι θα απολάβουμε τα μπένεφιτς αυτών.

Είναι πάντως τρομερό να ξοδεύουν τόσα χρήματα για το αβέβαιο μέλλον και να μην τα ξοδεύουν για το παρόν όπου θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση αυτό και στο μέλλον.

Καλά να περάσεις το τριήμερο φίλε και καλή ξεκούραση.

δεσποιναριον είπε...

Κατ αρχας Χρονια Πολλα κι ευτυχισμενα, αν αληθευουν οι φημες περι γεννεθλιων.
Το ποστ οπως παντα πολυ ολοκληρωμενη δουλεια. Η επιστημονικη πραγματικοτητα πραγματικα εχει αρχισει να συμβαδιζει με την επιστημονικη φαντασια. Ομως δυστυχως οι περισσοτεροι λαοι διαθετουν τεραστια χρηματικα ποσα για πολεμους, αμυνες κλπ και οχι για ερευνες η εφαρμογες για τη διασωση του πλανητη και του ανθρωπου γενικωτερα. Επισης συγγρουονται αυτοι που τασσονται υπερ της διασωσης του δικου μας πλανητη, με αυτους που σχεδον τον εγκαταλειπουν για να βρουν καινουργιους κοσμους.
Και πανω στον καυγα που λες, καταπιανονται με διαδικαστικα και χανεται απο τον οριζοντα τους η μεγαλη εικονα.
Σε φιλω καλε μου μαρκονι.

rain είπε...

Κοιτα μην έχεις καμμιά κριση ηλικίας εκεί πάνω στα βουνά και θελήσεις ν'αποσυρθείς απ'τα κοινα!!!
ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ, ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΟΣΤΗΣΕΙς ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΣΟΥ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ:)

Ra Ma είπε...

@NdN, εγώ όταν το πρωτοδιάβασα σκέφτηκα ότι ένα ακόμα σενάριο επιστημονικής φαντασίας πραγματοποιήθηκε. Έγινε μια αναφορά στον Ελληνικό τύπο, αλλά μόνο στον ξένο αναφέρθηκαν οι αντιδράσεις στο σχέδιο.

Και ναι πρέπει να ομολογήσω πως είχα γενέθλια! Ευχαριστώ για τις ευχές σου...

Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή.

Ra Ma είπε...

@una mama, αν ο σκοπός είναι αυτός που επίσημα αναφέρεται είναι πολύ καλό για το μέλλον.

Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω αυτές οι δήθεν έρευνες που κάνουν μερικοί -θυμάμαι σχετικά με το αίμα κάποιων κατοίκων μιας περιοχής και την ανοσία που είχαν σε κάποιο ιό - και στη συνέχεια έβγαλαν και πατένταραν φάρμακο με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Θυμάμαι που έλεγαν σαν αστείο ότι μπορεί κάποιος να πατεντάρει το οξυγόνο που αναπνέουμε και να μας υποχρεώσει να πληρώνουμε δικαιώματα!

Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή.

Ra Ma είπε...

@Γλαρένια, σίγουρα σαν κίνηση είναι θετική και αυτή ήταν και η δική μου πρώτη αντίδραση. Όμως όσο το σκέφτομαι περισσότερο και θυμάμαι κάτι εκπομπές του Κούλογλου και με τρώνε οι αμφιβολίες!!!

Χαρταετό δεν προλάβαμε! είχαμε ψιλόβροχα, την επόμενη εβδομάδα. Και ναι το είχες σημειώσει για Μάρτιο και είχα στις 7 γενέθλια! (45 να τα αφήσω?) Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
Τίποτα τελικά δεν μένει κρυφό!!!!

Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή.

Ra Ma είπε...

@Πειραματικέ, όταν μετέφραζα το "πνευματικά δικαιώματα" για τους σπόρους, ψιλομπλόκαρα και δεν πήγε αμέσως το μυαλό μου στο γνωστό "πατέντα"! Με την παρατήρησή σου ξεκαθάρισε στο μυαλό μου! Αλλοιώς θα είχα γράψει τις αντιδράσεις, ίσως χρειάζεται μια ανάρτηση μόνο για αυτό!
Έχεις δίκαιο, ιστορίες με τη Monsanto έχουμε ακούσει αρκετές και είναι αλήθεια!

Επιβάλλεται να είμαστε υποψιασμένοι.

Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή.

Ra Ma είπε...

@skouliki, με έδωσες στεγνά!!!! Δεν θα ξεχάσω αυτό!!!

Ευχαριστώ πολυυυυυυυύ!

Ra Ma είπε...

@cook και το δικό μου πρώτο ερέθισμα ήταν από εκεί.

Ναι έτσι όπως τα λες είναι!!! Ευχαριστώ για τις ευχές σου!

Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή.

Ra Ma είπε...

@Faraona, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
Τα γράφουμε αυτά για να έχουμε το νου μας!!!!

Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή.

Ra Ma είπε...

@MAD, xa,xa,xa καλό είναι να υπάρχει σύμπνοια! ουφ! ευτυχώς που πρόλαβα δλδ! και το μελετούσα κανά δυο βδομάδες! Μήπως να τα λέμε πριν?
Ευχαριστώ για τις ευχές σου!

Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή.

Ra Ma είπε...

@LOC, είναι σίγουρο αυτό που λες! Άλλωστε δεν είναι κρυφό για κάποιες υπόγειες βάσεις που σε περίπτωση "κακού" ο πλανητάρχης θα μπορεί να δίνει διαταγές.

Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή Σπύρε!

Ra Ma είπε...

@island, αν χρειαστεί να κάνουμε τη χρήση των κιβωτών, τότε σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά! Πάντως μια επιδημία και μια παγκόσμια καταστροφή ενός είδους (πχ ντομάτας) δεν είναι επιστημονική φαντασία, το είδαμε με τα πτηνά.

Για τα μεγάλα έξοδα έχεις δίκαιο. Αυτό λένε και οι επικριτές. Κανείς δεν ασχολείτε με τους αγρότες, που ζουν σήμερα, έχουν ανάγκες, προβλήματα και θέλουν ένα μέλλον καλύτερο, ειδικά στις φτωχές χώρες.

Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή φίλε!
(αυτή την ευχή άκουγα από όλους τους παππούδες σε χωριό των Καλαβρύτων)

Ra Ma είπε...

@δεσποινάριον, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!

Σενάρια ΕΦ του 1963 που έχω διαβάσει, βλέπω να γίνονται πραγματικότητα. Στο βιβλίο που διαβάζω τώρα, αναφέρεται στη νανοτεχνολογία και στη δημιουργία μορίων σκόνης που θα ταξιδεύουν αθόρυβα στους μολυσμένους ουρανούς για να τους καθαρίζουν. Ακούγεται τρελό τώρα σε μερικά χρόνια μπορεί να είναι πραγματικότητα. Νομίζω ότι γίνεται ένας κύκλος.

Γενικώς το big picture το χάνουμε.....

Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή!

Ανώνυμος είπε...

Καλάβρυτα;Πρέπει να είναι φοβερά εκεί έτσι;Ανέβασε φωτογραφίες να δούμε και εμείς που μείναμε εδώ.Καλή Σαρακοστή και σε σένα φίλε

Roadartist είπε...

Νομιζα οτι ειχα αφησει σχολιο, γιατι το ειχα διαβασει..αλλα αστο ειμαι αφηρημενη.. χαχα οκ αν και καταιδρωμένη..να σου πω ενα 'μπραβο' και εγω γιατι δεν ειχα ιδεα.. :) Καλη εβδομαδα και καλη προσαρμογή ξανά πίσω :)

ΩΣΗΕ είπε...

Μαρκόνι μου, υπέροχη η ανάρτηση, πραγματικά δεν είχα ποτέ διαβάσει κάτι σχετικό και διάβασα τη διαφωτιστικότατή σου ανάρτηση με πολύ ενδιαφέρον.

Σ' ευχαριστούμε και πάλιν

Ανώνυμος είπε...

Μαρκόνη, αν εξαφανιστεί ένα είδος, πάει να πει ότι δεν προσαρμόστηκε στις μεταβολές του περιβάλλοντος. Αν λοιπόν φταίει το περιβάλλον που χάθηκε ένα είδος, τότε πρώτα πρέπει να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον. Αυτή η δουλειά όμως χρειάζεται πρόληψη γιατί η θεραπεία είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη, αν η μεταβολή είναι μη αντιστρεπτή. Χρειάζεται μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης πρώτα-πρώτα και επίσης μείωση (ή ακόμη κατάργηση) της εκμετάλλευσης των ανθρώπων ώστε να φτάσουμε στο σημείο που να σεβόμαστε και να προστατεύουμε ακόμη και το περιβάλλον. Η καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου και των ανθρωπίνων σχέσεων είναι αποτέλεσμα της απληστίας και του εγωισμού του ανθρώπου. Αυτή όμως η θεωρία ακούγεται ουτοπική στα αυτιά των ανθρώπων της εξουσίας και των επιχειρήσεων. Γι' αυτό το λόγο φτιάχνουν τις βάσεις και τις κιβωτούς για την "πάρτη" τους, ακόμη και τα σενάρια για τον εποικισμό του διαστήματος. Τα διαστημικά προγράμματα είναι εξαιρετικά δαπανηρά και γι' αυτό το λόγο κερδοφόρα. Αλλά, τελικά, δεν υπάρχει κέρδος (δική μου η θεωρία!) διότι, οτιδήποτε αντλείται, τελικά προέρχεται από το ίδιο το οικοσύστημα μέσα στο οποίο ζούμε. Τα σκουπίδια, η μόλυνση και η καταστροφή θα γυρίσουν στα κεφάλια μας! Επίσης, υπάρχει και ο Θάνατος (ευτυχώς που ο Θεός μας έκανε θνητούς) για να επισημαίνει και να αποδεικνύει τη ματαιοδοξία μας. Αν δεν κάνουμε εδώ και τώρα αυτά που πρέπει, δεν μας σώζει κανείς (Ο Θεός μας έδωσε το μυαλό για να σκεφτόμαστε και όχι για να το έχουμε στο ψυγείο!) Τελειώνοντας, ζητώ συγνώμη για τη φλυαρία μου και εύχομαι χρόνια πολλά στο blogoφίλο μου Μαρκόνη και Καλή Σαρακοστή σε όλους τους Blogoναύτες.

Unknown είπε...

Γι' άλλη μια φορά γράφεις ένα post που περιέχει ένα σωρό πράγματα που συνθέτουν κάτι το ενιαίο.

Λες να χρειαστεί να ξαναφτιάξουμε στο μέλλον; Ελπίζω πως όχι...βέβαια στον Νώε το φανέρωσε ο...Θεός(;)!

KitsosMitsos είπε...

Άλλη μια εμπεριστατωμένη ανάλυση. Η απορία μου έγκειται στη χρησιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Γιατί να προφυλαχτούμε από κάτι που μπορούμε να το αποφύγουμε με δικές μας ενέργειες;
Την καλησπέρα μου.

ΥΓ Τελευταίος και καταϊδρωμένος, χρόνια πολλά για τα γενέθλιά σου!

If...ιγένεια είπε...

Τι μαθαίνει κανείς σε αυτό το μπλογκ..

Ra Ma είπε...

@island, σε ένα χωριό κοντά στα Καλάβρυτα ήμασταν και χαλαρώσαμε μπροστά στο τζάκι με λουκάνικα και κρασί! Κάτι έχω τραβήξει, όλο και κάτι θα κάνω!

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@Road, απ' ότι βλέπω στο τρέξιμο είμαστε όλοι μας! Η προσαρμογή ήταν ομαλή!

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@ΩΣΗΕ, αν βλέπω κάτι που μου αρέσει ...ενημερώνω και εσάς!!! Αφού το βρίσκεις ενδιαφέρον χαίρομαι!

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@Πειραματικέ, συμφωνώ με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Αναλώνονται οι μεγάλοι σε ένα αγώνα δρόμου κέρδους και δεν υπολογίζουν τίποτα. Αν έβλεπαν κέρδος από μια κίνηση οικολογική θα την έκαναν!

Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα! Σίγουρα ο άνθρωπος έχει την ευθύνη, από την άλλη έχουμε γίνει και πολλοί. Οι πόροι δεν θα είναι ικανοί να ζήσουν τόσο κόσμο, τουλάχιστον οι πόροι που γνωρίζουμε. Είμαι βέβαιος ότι έχουνε εναλλακτικές (τι στο καλό, τόσες δαπάνες για έρευνα γίνονται!) αλλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να τις εφαρμόσουν πάλι οι ισχυροί και με το αζημίωτο φυσικά.

Το αστείο είναι ότι φτιάχνουν κιβωτούς όχι για τους ίδιους (δεν θα προλάβουν…) αλλά για τα παιδιά τους και για τα παιδιά των παιδιών τους! Αυτό και είναι ματαιοδοξία!

Η καθοριστική και τελική πράξη του θανάτου είναι η σφαλιάρα που τρώμε για να θυμηθούμε ότι είμαστε θνητοί, ένα τίποτα στο σύνολο, αλλά ούτε και αυτό μας πτοεί, ούτε αυτό μας προσγειώνει. Και στη τελική χώμα είμαστε και χώμα θα γίνουμε, άντε λίγο γρηγορότερα.

Ενδιαφέρουσες οι απόψεις σου, χαίρομε να γράφεις και δεν ενοχλεί κανέναν.

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@Samael, το μέλλον το κρατάμε στα χέρια μας. Τώρα αν το έχουμε βάλει μέσα σε ένα σέικερ του φραπέ και το κουνάμε είναι άλλο θέμα!

Ο Θεός το ...μαρτύρισε στον Νώε (ας μην χαλάσουμε τη βιβλική ιστορία προς το παρόν!) αλλά δεν νομίζω να το ξανακάνει. Η φύση το φωνάζει καθημερινά αλλά ποιός ακούει?

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@KitsMits, η απορία σου είναι απορία όλων των ορθώς σκεπτόμενων ανθρώπων (που δεν έχουν βρει το τρόπο να γεμίζουν τις τσέπες τους, σίγουρα εκμεταλευόμενοι κάποιες καταστάσεις).

Τα γενέθλια προσπάθησα να τα περάσω στη ...ζούλα αλλά το skouliki με έδωσε στεγνά!

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@If.., με τις δουλειές ...χαθήκαμε!

Πολλές καλημέρες αρχηγέ!

betty είπε...

Κι εμένα η άποψή μου είναι ότι δεν πρόκειται για άδολες προθέσεις. Κι επίσης, πιστεύω ότι είναι υποκρισία, καθαρός Φαρισαισμός να επικαλούνται τη διατήρηση της ζωής κατόπιν εορτής, ενώ μπορούν με κάποιες θυσίες βέβαια, να προλάβουν την καταστροφή της. Αλλά ξέρουμε πού οδηγούνται τα γεγονότα...γιατί απορούμε...όλα τα γνωρίζουμε κι η πληροφορία υπάρχει μέσα μας. Απλώς μας αρέσει η καλοπέραση.
Μαρκονάκη να ζήσεις να σε χαιρόμαστε όλοι! Με τις έννοιες ξεχάστηκα εντελώς!

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά ρε φίλε.Καλά που είναι και ο σκώληξ και το μάθαμε.Τα 25 κλείνεις;Άντε επιτέλους να μεγαλώσεις και εσύ.

Καλα να περνάς

mmexer είπε...

κάπου είχα διαβάσει κάτι παρόμοιο... Εδώ όμως υπάρχουν απίστευτες πληροφορίες όπως πάντα!

Πως το λέει το άσμα...;
Γεννήθηκα στην Κιβωτό εννιά και δεκατρία την ώρα που οι πλανήτες μου βαράγαν μα..... Μαρία με τα κίτρινα με βάση τα δεδόμενα εδώ ο πλανήτης σφάζεται και συ το παίζεις γκόμενα:)

Ra Ma είπε...

@betty, όντως τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Σε λίγο θα δούμε να παίζονται και στοιχήματα για το πόσο θα πέσουμε κοντά στις προβλέψεις μας!
Ευχαριστώ για τις ευχές σας!!!!

Καλημέρα.

Ra Ma είπε...

@island, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!!! Ο σκώληξ με έδωσε κανονικά! Της το κρατάω...

Καλημέρα και να είσαι καλά.

Ra Ma είπε...

@mmexer, τέτοια σενάρια έχω διαβάσει σε βιβλία ΕΦ που έχουν γραφεί από το 60 και μάλιστα με πάρα πολύ αληθοφανή τρόπο. Ειδικά ένα, νόμιζα ότι διάβαζα ...ιστορία, τόσο καλογραμένο και προσεγμένο ήταν.
Έχεις καμιά πληροφορία να ετοιμάζεται κανένα σενάριο στη tv?
Το άσμα ...δεν το ξέρω!!!

Καλημέρα τηλεορασάκια!

Pastaflora είπε...

Κάτι παρεμφερές κάνει το Πελίτι στην Ελλάδα, όπου φυλάει παλιές ποικιλίες σπόρων και μια φορά το χρόνο γίνεται μια μεγάλη μάζωξη κάπου στην Ελλάδα και ανταλλάσσουν τους σπόρους αυτούς.

Ra Ma είπε...

@θεία pastaflora, έψαξα και το βρήκα!!! Πολύ ενδιαφέρον, μήπως πρέπει να κάνω μια ανάρτηση λέω τώρα!
Αυτό που έγινε στη Νορβηγία είναι σαν να σου λένε ότι, επειδή δεν είσαι ικανός να προστατέψεις τους σπόρους σου, φέρτους εδώ και μην ανησυχείς!

Καλημέρα!

δεσποιναριον είπε...

Επειδη εχω καιρο να ερθω, ειπα να περασω, να αφησω τα διαπιστευτηρια μου και να δω τι παιζει σημερα στη χρονοκαψουλα. Σε φιλω φωτογραφε μου!

Ra Ma είπε...

@δεσποινάριον, στη χρονοκάψουλα όλα βαίνουν καλώς! Μόνο που γεμίσαμε ερωτηματικά...
Πριν τις φωτογραφίες από το χωριό της τελευταίας εκδρομής, ένα θεματάκι σχετικό ακόμα...

Καληνύχτα!

Marina είπε...

Μου άρεσε πολύ το άρθρο σου για τη συλλογή σπόρων διεθνώς. Ωραίες πρωτοβουλίες παίρνουν οι άνθρωποι, χαλάλι μας!
Παρόλλη τη μουρμούρα μου, υπάρχουν μερικά πράγματα που συμβαίνουν στον πλανήτη που με κάνουν να χαίρομαι.

Ra Ma είπε...

@marina, αυτός ήταν ο λόγος που μου κίνησε και το δικό μου ενδιαφέρον. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που έχει να κάνει με τη συγκέντρωση των ποικιλιών σε ένα μέρος, στο πατεντάρισα από τις μεγάλες εταιρίες που έχουμε δει να γίνεται, στα μεγάλα συμφέροντα κλπ. Απλά πρέπει να έχουμε και αυτά στο νου μας.

Από την άλλη δεν υπάρχει πρόνοια για τους αγρότες που αυτοί είναι οι εν δυνάμει διασφαλιστές των ποικιλιών. Μου άρεσαν πολύ οι δραστηριότητες του 'Πελίτι' (το επόμενο post), η σύνδεση των σπόρων με τις τοπικές παραδόσεις και πως μπορούν να διασφαλιστούν. Διάβασα προχθές και για άλλη μια τράπεζα σπόρων πατάτας, νομίζω στο Μεσολόγγι.

Καλημέρα και καλό ΣΚ.