20/3/08

2008: Το Τέλος Μιας Οδύσσειας

Στα 90 του χρόνια την Τετάρτη 19/03/08, πέθανε ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, ο Arthur Clarke. Ο βοηθός του δήλωσε ότι υπέκυψε από αναπνευστική ανεπάρκεια μετά από την καθήλωσή του σε αναπηρική καρέκλα, όταν εμφάνισε το σύνδρομο που εκδηλώνεται σε ορισμένους επιζώντες της πολιομυελίτιδας, το 1988. Διαβάστε το πλήρες άρθρο από τα Νέα.

Συντάκτης σχεδόν 100 βιβλίων ήταν από την αρχή υποστηρικτής της ιδέας ότι το πεπρωμένο της ανθρωπότητας είναι πέρα από τα όρια της γης. Αυτό το όραμα το ζήσαμε με την ταινία του "2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος" του 1968 που το σκηνοθέτησε ο Stanley Kubrick.

Η εργασία του ήταν επίσης προφητική: Έκανε μια λεπτομερή πρόβλεψη των τηλεπικοινωνιών μέσω δορυφόρων το 1945, δεκαετίες πριν την πρώτη πτήση δορυφόρου σε τροχιά. Οι γεωστατικές τροχιές που κρατούν τους δορυφόρους σε μια σταθερή θέση σχετικά με το έδαφος καλούνται από την αστρονομική κοινότητα τροχιές Clarke.

Ο Arthur Clarke ήταν το τελευταίο επιζών μέλος μιας ομάδας συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας, γνωστών ως "Big Three". Οι άλλοι δύο ήταν ο Isaac Asimov και ο Robert A. Heinlein που πέθαναν το 1992 και 1988 αντίστοιχα.

Τα σημαντικότερα βραβεία του χώρου κέρδισαν τα βιβλία του αλλά θεωρώ το μεγαλύτερο βραβείο απορρέει από τη δήλωσή του: "Είμαι μάλλον υπερήφανος του γεγονότος ότι ξέρω διάφορους αστροναύτες που έγιναν αστροναύτες μέσω της ανάγνωσης των βιβλίων μου."

Εκτός από το "2001: Οδύσσεια του Διαστήματος" αξίξει να αναφέρουμε το "Γαιόφως", "Οι Επικυρίαρχοι", "Ραντεβού με τον Ράμα", "Η Αυτοκρατορία της Γης", "Πηγές του Παραδείσου" και "3001: Η Τελική Οδύσσεια".

Με ευκαιρία τα 90ά του γενέθλια το Δεκέμβριο του 2007, ο Κλαρκ βιντεοσκόπησε ένα μήνυμα με το οποίο έλεγε «αντίο» σε φίλους και αναγνώστες...

2001: Οδύσσεια του Διαστήματος - 1968

Σκηνοθεσία : Stanley Kubrick
Παίζουν : Keir Dullea, Gary Lockwood

Είναι μια δύσκολη ταινία που μόνο ως αριστούργημα μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε.

Στην αυγή της ανθρωπότητας οι πίθηκοι ανακαλύπτουν ένα μονόλιθο που η επίδρασή του γίνεται η αιτία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Χιλιάδες χρόνια αργότερα ανακαλύπτουν έναν ίδιο μονόλιθο στη Σελήνη ενώ όταν ανακαλύπτουν και έναν τρίτο στον Δία, ξεκινά ένα ταξίδι για τον μακρινό πλανήτη το επανδρωμένο διαστημόπλοιο "Discovery 1". Κανένας όμως δεν μπορεί να φανταστεί ότι ο HAL 9000, ο πανίσχυρος υπολογιστής που ελέγχει τη πτήση θα αρχίσει να εξολοθρεύει το πλήρωμα.

Η ταινία ήταν επανάσταση στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Πέρα από θεμελιώδη ερωτήματα που έθετε, ήταν πλημμυρισμένη με χρώματα, εικόνες, κλασική μουσική (Ρίχαρντ και Γιόχαν Στράους, Γκιόργκι Λιγκέτι, Αράμ Χατσατουριάν) και πραγματικά ειδικά εφέ που ήταν σχεδιασμένα από τον ίδιο τον σκηνοθέτη και που του χάρισαν το μοναδικό του Oscar.

Οι διάλογοι είναι ελάχιστοι, στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται αφού η πλοκή εξελίσσεται μέσα στο κεφάλι του θεατή, που καλείται να αποκωδικοποιήσει το νόημα. Και αυτή είναι η ιδιαιτερότητα και η μαγεία της ταινίας. Είναι ένα αλληγορικό φιλμ, ένας στοχασμός για την ανθρωπότητα και την ύπαρξή της και ταυτόχρονα μια αναζήτηση στο να κατανοήσουμε ένα κόσμο που είναι πέρα από τις δυνάμεις μας.

Ο ίδιος ο Kubrick είχε πει ότι: "Πρόθεσή μου ήταν να φτιάξω μια οπτική εμπειρία που να διεγείρει το νου. Από εκεί και πέρα, καθένας είναι ελεύθερος να υποθέτει τις όποιες φιλοσοφικές ή αλληγορικές προεκτάσεις της ταινίας"

Κορυφαία η συγκλονιστική σκηνή του τέλους της ταινίας, όπου ο αστροναύτης βλέπει τον εαυτό του γέρο σε ένα δωμάτιο με ένα βλέμμα που θα υπογράφει για πάντα το δέος του ανθρώπου απέναντι στο άγνωστο και στην αιωνιότητα.

Εντύπωση μου έκανε η μουσική από τους Γερμανούς Tangerine Dream όταν το διαστημόπλοιο πλησιάζει τον θαμμένο μονόλιθο στη Σελήνη και που κυκλοφόρησε με το άλμπουμ τους Rubycon. Δύσκολο άκουσμα, θα μπορούσε να είναι η μουσική των άστρων, αν η μουσική του διαστήματος δεν ήταν η σιωπή. Το συνιστώ στους λάτρεις της ονειρικής και πειραματικής μουσικής, της ψυχεδέλιας και της krautrock ανεπιφύλακτα.

---------------------------------------------------
Πηγές:

32 σχόλια:

Σπύρος είπε...

Kρίμα:( Ενδιαφέροντα στοιχεία που ομογολώ ότι δεν ήξερα. Να εισαι καλα που τα παρέθεσες.

ΘΥΜΙΟ..
Έχω ποστάρει το ντοκιμαντέρ ΖEITGEIST, αν δεν το έχει δει ΔΕΣ ΤΟ ! ! ΕΠΕΙΓΟΝ ! αν το έχεις δει θα ήθελα την άποψη σου ! Φιλιά

Maria Mikro Analogo είπε...

Ούτε που το ήξερα ότι το "2001" ήταν δικό του! Τι είσαι ε΄συ βρε; Κινητή εγκυκλοπαίδεια; :D
Φιλιά και καλημέρα!

Adonios GK είπε...

Από τους αγαπημένους μου συγγραφείς.
Λάτρης κι εγώ της επιστημονικής φαντασίας, ήταν ο πρώτος συγγραφέας που διάβασα με τη συγκεκριμένη θεματολογία.
Ένα κοφτερό μυαλό που ασχολήθηκε με τόσα πολλά μυστήρια σε Γη και ουρανό!

Έκανες πολύ καλά που αφιέρωσες λίγα λόγια για το έργο του.
Καλημέρα!

Griz είπε...

πέθανε ο Clarke? :((
Εδώ το διάβασα, δεν το ξερα.. fan κι εγώ..

δεσποιναριον είπε...

Μεγαλος Μαρκονι μου και οπως τον περιεγραψες. Σε μια εποχη που η επιστημονικη φαντασια ειχε μεγαλυτερη αξια γιατι δεν ειχε γινει ακομα επιστημονικη πραγματικοτητα. Η επαληθευση εικασιων και θεωριων αναδεικνυουν τους μεγαλους σημερα. Ασχολουμαι καθημερινα και παρακολουθω την προσπαθεια κατακτησης του διαστηματος, αλλα να σου πω κατι. Νομιζω οτι η τεχνολογια σ' αυτο τον τομεα πρεπει να δωσει μεγαλυτερο βαρος στη διασωση του δικου μας πλανητη και λιγωτερο στα εκτος αυτου. Ελα ομως που ο ανυρωπινος νους δεν μπαινει σε καλουπια.
Μια ακομα ενδιαφερουσα αναρτηση, σ' ευχαριστουμε.

Pastaflora είπε...

Πειράζει που ο αγαπημένος διαγαλαξιακός μου συγγραφέας είναι ο Ντάγκλας Άνταμς; ;-)

Ra Ma είπε...

@LOC, εδώ είμαι να σας τα λέω!
Το post σου το βράδυ, εδώ έχει firewall!!

Καλό μεσημέρι.

Ra Ma είπε...

@Μαρία, εκεί στα φουαγιέ σας δεν ασχολείστε με επιστημονική φαντασία? :)))
Σου προτείνω μερικά post πίσω να διαβάσεις για τη Μεξικάνικη Βαλίτσα!

Καλό μεσημέρι!

Ra Ma είπε...

@Andonie, και εμένα είναι από τους πρώτους που διάβασα. Με εντυπωσίασαν επίσης οι Επικυρίαρχοι και η απλότητα του Ράμα.
Δεν μπορούσα να μην γράψω δυο λόγια, τόσα βιβλία του καταλαμβάνει το ράφι μου!

Καλό απόγευμα.

Ra Ma είπε...

@Griz, δυστυχώς αυτή είναι η πορεία του ανθρώπου. Τουλάχιστον κάποιοι στιγματίζουν θετικά τη πορεία του ανθρώπινου γένους.

Να είσαι καλά!
(Εγώ 7/3 εσύ πότε ψαράκι?)

Ra Ma είπε...

@δεσποινάριον, έχουμε πει ότι η Ε.Φ. δανείζεται στοιχεία από την επιστήμη και το αντίθετο. Έτσι υπάρχει πρόοδος.
Μήπως τον δικό μας πλανήτη τον έχουν ήδη ξεγραμένο? Τι να υποθέσω με την αδιαφορία τους!

Καλό ξημέρωνα εκεί!

Ra Ma είπε...

θεία pastaflora, αν σου απαντήσω "42" μάλλον εσύ μόνο θα με καταλάβεις!

Θα πάμε με το αστρόπλοιο Τιτανικός να σου κάνω το τραπέζι στο ρεστωράν στο τέλος του Σύμπαντος, ακούγοντας αδιάφορους ροκ ρυθμούς για γρήγορα κέρδη και παρακολουθώντας τον Ντερκ Τζέντλυ να ακολουθεί τη γάτα. Τέλος θα τους αποχαιρετήσουμε λέγοντάς τους αντίο και ευχαριστώ για τα ψάρια!
Όλα αυτά για να σου δείξω τη λατρεία μου!

Καλό μεσημέρι :))

faraona είπε...

Toν διαβαζα μανιωδως στα νιατα μου κι εχω δει και την ταινια .Για την εποχη της ηταν κορυφαια μαζι με το solaris.Και τι μουσικη!!!!
Σε φιλω Θυμιο μου

Kaveiros είπε...

Μολις το εμαθα απο εσενα!Τι να πω,
καταπληκτικος!Κι αυτη η Οδυσσεια,
απιθανη,χανεσαι μεσα της,ειδικα στα βιβλια.
Καλο του ταξιδι,στ'αστρα*
μακαρι να γινει σαν το Μποουμαν.

If...ιγένεια είπε...

Εγκυκλοπαίδεια κανονικά.. :)

Dr_MAD είπε...

Σοκ! Δεν το ήξερα... Καλό του ταξίδι (ουφ). Κι εγώ θαυμαστής του

PS: Μια από τις καρδιές θα καταλήξει στα χέρια μου ;-)

Ra Ma είπε...

@Faraona, και το Solaris καλό. Για αυτά τα εφφέ που ήταν πραγματικά και όχι computerized έχει παιχθεί ντοκυμαντέρ στην tv.
Το δε διαστημόπλοιο να πλέει στο αχανές διάστημα υπό τους ήχους των Κυμμάτων του Δούναβη! Φοβερό.

Καλό βράδυ.

Ra Ma είπε...

@Kaveiros, την πρώτη φορά που το είδα ήμουν μικρός και βγήκα από την αίθουσα με ένα ερωτηματικό στο κεφάλι! Τη δεύτερη ήταν καλύτερα...

Καλό βράδυ.

Ra Ma είπε...

@if.., γειά σου αρχηγέ μου, χαίρομαι να περνάς και να μαθαίνεις νέα πράγματα.

Καλό βράδυ.

Ra Ma είπε...

@MAD, από σοκ ξέρεις εσύ!
Για λέγε, ποια καρδιά θα πάρεις και πως έγινε αυτό! Αυτή με τις ενέσεις ? χα,χα,χα. Στο σπίτι σου εννοείς? Περιμένω νέα....
Δεν πιστεύω τα παλληκάρια στη φωτογραφία να είναι φίλοι σου!!!!!

Καλό βράδυ.

prasino liker είπε...

Λενε οτι ο καθενας απο εμας προερχεται απο ενα αστρο,οτι καποτε επιστρεφουμε στο αστρο απο το οποιο προερχομαστε,οτι η μοιρα μας ειναι γραμμενη πανω στα αστρα.Ειμαστε πολιτες της Πολιτειας του Συμπαντος.
Πολυ ωραιο το κειμενο σου Marconi.
Να εχεις ενα πολυ ομορφο βραδυ ταξιδευοντας στον αστρικο κοσμο μας.

Ra Ma είπε...

@likeraki, μπορεί να μην είμαστε τώρα αλλά σίγουρα θα γίνουμε διαγαλαξιακοί πολίτες! Δεν έχουμε και άλλες επιλογές!!!

Καλημέρα και από ταξίδια άλλο τίποτα :)

Pastaflora είπε...

Και φυσικά θα διαβάσουμε το τελευταίο μήνυμα του Δημιουργού προς όλο το διαγαλαξιακό σύμπαν: Συγγνώμη για την ενόχληση!

Ra Ma είπε...

@αγαπητή θεία pastaflora μου, κορυφαίο το μήνυμα του Δημιουργού!!!
Και μετά θα μας σβήσει το φως!!!

KitsosMitsos είπε...

Μπροστά από την εποχή του. Τα βιβλία του αποτελούν βίβλους για την επιστημονική φαντασία. Αξίζει το διάβασμά μας.
Μαρκ, επίκαιρος και πάλι!

Roadartist είπε...

Καλησπερα!! Δεν ετυχε να διαβασω καποιο βιβλιο του, γιατι γενικά δεν διαβαζω επιστημονικής φαντασίας. Με αυτα ενθουσιάζεστε πολύ τα αρσενικα περισσοτερο :) Αλλα εμαθα αρκετα που δεν τα ηξερα σιγουρα :)Καλα να περασεις marconi μου, καλο σκ!

Unknown είπε...

R.I.P Arthur. Μόνο αυτό.

"Έκανε μια λεπτομερή πρόβλεψη των τηλεπικοινωνιών μέσω δορυφόρων το 1945, δεκαετίες πριν την πρώτη πτήση δορυφόρου σε τροχιά..." =>Ως μεγάλο πνεύμα μπροστά από την εποχή του.

Καλό Σ/Κ αδελφέ.

Ανώνυμος είπε...

δεν τον ήξερα ομολογώ...μόλις χθες το έμαθα όταν ο Μιχ. μου είπε για το θανατο του και who is who...αν είχα περασει απ'έδώ νωρίτερα,θα του έκανα και τη ΣΟΥΠΕΡ ενημερωμένη :))

Ra Ma είπε...

@KitsMits, είναι ένας φωτεινός αστέρας που θα λάμπει πάντα στον ουρανό δείχνοντάς μας τον δρόμο.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Ra Ma είπε...

@Road, άσχετα με τη θεματολογία της ΕΦ, έχει ενδιαφέρον το πως πλησιάζει και εξερευνεί τα θέματά του!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Ra Ma είπε...

SAMAEL, ευτυχώς που υπάρχουν και τέτοια πνεύματα. Για την ιστορία με τις τροχιές των δορυφόρων, έλεγε πως κρίμα που δεν είχε πατεντάρει το θέμα. Ο δικηγόρος που τον συμβούλευε τότε δεν μπορούσε να δει τόσο μακρυά.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Ra Ma είπε...

@cook, είδες τι παθαίνεις όταν δεν περνάς από εδώ? :))))

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.