1/3/08

ΜΑΡΤΙΟΣ 2008



«Έχω παραπονέματα
στ’ αχείλι μου γραμμένα,
πότε να σμίξομε τα δυό
να σου τα πω ένα-ένα»


Καλό μήνα σε όλους!


Μάθετε λοιπόν ότι ο ήλιος είναι στον κριό! Τι σημαίνει αυτό? Για τον άνδρα σημαίνει ότι έχει δυνατό και δυναμικό χαρακτήρα. Έχει ενθουσιασμό, παίρνει πρωτοβουλίες αλλά επειδή είναι εκ φύσεως ζηλιάρης χρειάζεται έναν ήρεμο σύντροφο. Για τη γυναίκα σημαίνει ότι είναι επίμονη, υπομονετική, έξυπνη και θαρραλέα. Εκ φύσεως αποφασιστική, διαθέτη πρωτοποριακό πνεύμα στον έρωτα, στο γάμο, στην εργασία, στις φιλίες. Βρε μπας και είναι η τέλεια σύντροφος?

Αν σας κούρασαν οι δουλειές του κουτσο-Φλέβαρου, που να δείτε τι έχουμε να κάνουμε τον Μάρτη! Τσάπες, φτυάρια, ψεκαστήρες, κλαδευτήρια ανά χείρας και πάμε...

Αγροτικές Εργασίες Κατά Το Μήνα Μάρτιο

Γεωργία. Η ώρα να αρχίσουμε τον πόλεμο με τα ζιζάνια είναι η στιγμή που ο καιρός θα γίνεται καλύτερος. Καλό είναι να ρίξουμε ξανά ένα οργωματάκι και ένα σβάρνισμα ειδικά στα ξερικά χωράφια. Στα ξεστά μέρη θα σπείρουμε όσπρια και καλαμπόκια, ενώ στα ψυχρότερα την καλοκαιρινή πατάτα. Να μην ξεχάσουμε να σπείρουμε τριφύλλι και τα πρόβατα να τα βοσκίζουμε τροχάδην στα χωράφια με μεγάλη ανάπτυξη.

Αμπελουργία. Σκεπτόμενοι το κρασάκι που θα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο, τελειώνουμε τα φρεζαρίσματα και το σκάλισμα. Στα ζεστά μέρη, συνεχίζουμε το μπόλιασμα, ενώ στα ψυχρά εξακολουθούμε να φυτεύουμε. Όπου αρχίζει η βλάστηση κάνουμε το πρώτο θειάφισμα κατά της αραχνίτσας ενώ στα πιο νότια καλού κακού κάνουμε ένα ψεκασμό για τον περονόσπορο.

Λαχανοκομία. Συνεχίζουμε το κόπρισμα του εδάφους και λιπαίνουμε όλα τα νεαρά λαχανικά ανοίξεως που έχουμε στο φυτώριο. Παίρνουμε μετά τα σακουλάκια που είχαμε προετοιμάσει στα σπορεία και με χαρά, ευχαριστώντας τη μητέρα γη για τα αγαθά που μας προσφέρει, αρχίζουμε να φυτεύουμε ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκυθιές κλπ.

Δενδροκομία. Εδώ θέλει προσοχή. Πρέπει να ξελακώσουμε τα πυρηνόκαρπα δέντρα όπως είναι οι κερασιές μέχρι να δούμε τις κυρίως ρίζες. Μετά προσεκτικά κοιτάζουμε μήπως δούμε στις ρίζες πλατυκέφαλα σκουλήκια ή καρκινώματα. Δεν πρέπει να ανησυχήσουμε, απλά τα αφαιρούμε και απολυμαίνουμε με λίγο θεϊκό χαλκό (5% καλή αναλογία μου φαίνεται!). Όμως με τα πρώτα φυλλαράκια που θα βγούνε, οπωσδήποτε να κάνουμε τον ανοιξιάτικο ψεκασμό για το φουζικλάδιο, τις ψώρες, την καρπόκαψα κλπ.

Κτηνοτροφία. Είναι απαραίτητο να τρέφουμε τα μοσχάρια για πάχυνση. Εν τω μεταξύ όταν βοσκάμε τα ζώα πρέπει να προσέχουμε να μην τρώνε πολύ χλωρό τριφύλλι γιατί θα τους προκαλέσει φούσκωμα. Ο κανόνας είναι, πρώτα ξερή νομή τροφή και μετά χλωρή. Επίσης αυτό που πρέπει να κάνουμε, μας αρέσει δεν μας αρέσει, είναι να αποκόψουμε τα αρνάκια από τις μάνες τους και να τα ταΐζουμε καλά ώστε να είναι έτοιμα τη Λαμπρή. Ε ρε γλέντια!

Πτηνοτροφία. Συνεχίζουμε να κάνουμε ότι και τον προηγούμενο μήνα και ξεκινάμε τον εμβολιασμό για την αρρώστια «νιουκάστελ».

Ανθοκομία. Εξακολουθούμε να φυτεύουμε τα φυτά που θα ανθίσουν κοντά στο καλοκαίρι, όπως ντάλιες, γλαδιόλες, βεγόνιες κλπ. Λιπαίνουμε εντατικά όλα τα λουλούδια με "φυτοβλαστίνη", εξετάζουμε για σκουλήκια, μελίγκρα και διάφορα έντομα και όπου χρειαστεί τα καταπολεμάμε.

Μελισσοκομία. Ρίχνουμε που και που καμιά ματιά μήπως δεν έχουν τροφή τα μελίσσια. Στο τέλος του μήνα καλό είναι να τα διαχωρίσουμε για να προλάβουμε τη σμηνουργία. Άντε πιάστα μετά!

Οινοποιία. Εμείς οι μερακλήδες αν δεν προκάναμε το Φλεβάρη, πρέπει να κάνουμε μια δειγματοληψία για να δούμε την ποιοτική κατάσταση του κρασιού. Μην ξεχάσουμε να παραγεμίσουμε τα βαρέλια μας και να αποστειρώσουμε το κρασί με 5% μεταμπισουλφίτ, όχι παραπάνω!

DVD-οκομία. Ειδική κατηγορία που την πρότεινε ο mmexer. Οι σπόροι ήδη έχουν βγάλει ρίζες. Η δικαιοσύνη πρέπει λίγο να τους ξεθάψει και να ψάξει για ζιζάνια και σκουλήκια. Τα αφαιρεί και ρίχνει λίγο νίτρο στις πληγές για να μην ξαναμολυνθούν. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα προτείνετε η εκρίζωση και πέταμα στα σκουπίδια, στο φυσικό τους χώρο δηλαδή.

Λέει ο σοφός λαός μας:
- Δουλειά που διακόπτεται, δύσκολα τελειώνει
- Όποιος αποφεύγει τους κόπους, δεν μπορεί να ελπίζει σε τιμές
- Πρώτα δούλεψε και ύστερα ξεκουράσου
- Αν δεν εργαστείς νέος, γέρος θα δυστυχήσεις

20 σχόλια:

Dr_MAD είπε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑΑΑ !

Ελπίζω να σου κάνω καλό ποδαρικό χεχε Πάντως, αυτές οι πρωτομηνιάτικες αναρτήσεις έχουν καθιερωθεί για τα καλά και γουστάρω. Είναι τόσα που δεν ξέρουμε εμείς που δεν έχουμε καμιά επαφή με τη φύση. Καλή άνοιξη να έχουμε, προπάντων στις καρδιές και στα μυαλά μας.

PS: "Πρώτα δούλεψε και μετά ξεκουράσου" --> με τι ασφάλεια φίλε μου? ή μήπως εννοεί ξεκουράσου για πάντα / μια και καλή?

Σπύρος είπε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

K A Λ Η Μ Ε Ρ Ε Σ :) :) ;) ;)

Το καλοκαίρι ειναι κοντά :)....

Μόλις μπήκαμε ηδη στα καρναβάλια...και ο ήλιος πλέον θα αρχίζει να κάιει όπως και η διάθεση..

Καλο μήνα σε όλους :)

Ra Ma είπε...

@MAD, χα,χα,χα να παρακαλάμε να έρθει το τέλος λες? Αφού βρε γιατρέ ξέρεις τι εννοεί γιατί ισοπεδώνεις τη λαϊκή ρύση!

Με παρασύρεις και θα σου πω για το τελευταίο «Αν δεν εργαστείς νέος, γέρος θα δυστυχήσεις», μάλλον με τα σημερινά δεδομένα ισχύει το «Αν δεν εργαστείς και γέρος, θα δυστυχήσεις»!

Καλημέρα και καλό μήνα λαγοπόδαρε!

Ra Ma είπε...

@Loc, ναι μπήκαμε στα καρναβάλια επίσημα γιατί τα παρακολουθούμε καιρό τώρα!!!!

Ο καιρός υπέροχος, ξεκινάμε τις βόλτες, αλλά κάπου άκουσα ότι θα έχουμε άσχημο Μάρτη, με χιόνια πάλι! Ελπίζω να μη μου κάψει το τριφύλι και να μην ξεχάσω να μαζέψω τα λιπάσματα!

Καλημέρα και καλό μήνα!!!

betty είπε...

θύμιο, με πολύ χιούμορ μας τα λες! Πολύ πονόψυχος είσαι στ'αλήθεια με τ'αρνάκια, αν και λίγο διχασμένος, αφού στο τέλος τρίβεις τα χέρια σου για το αρνί της Λαμπρής!!...
Μήπως θα μπορούσες να προσθέσεις και κάτι για την μπλογκο-κομία;!!
Δε μου λες κι εμένα τι έπαθε η λεμονίτσα μου που κιτρίνισε κι έπεσαν τα φύλλα της...σύγγνώμη αν σου βάζω δύσκολα... :)(xoxoxo)

prasino liker είπε...

Μarconi Καλο μηνα.Πολλες δουλειες μας εβαλες να κανουμε.Αλλα δεν μπορουμε και να διαμαρυτηθουμε.Μια και περιμενουμε με λαχταρα την ανοιξη ας την υποδεχθουμε οπως πρεπει.

Ra Ma είπε...

@betty, η αλήθεια είναι ότι δεν πολυτρώω αρνάκι, η όλη φάση μου αρέσει!
Ο πάγος μας έκανε μεγάλη ζημιά. Σου έστειλα με email οδηγίες γιατί όπως καταβαίνεις από εδώ είναι λίγο δύσκολο! (παραμύθι!)

Καλό μήνα!

Ra Ma είπε...

@likeraki, θέλετε δε θέλετε θα σηκώσετε τα μανίκια και θα δώσετε ένα χεράκι χα,χα,χα.
Μια χαρά είναι ο καιρός και εκεί σε εσάς χαμηλά υποθέτω ακόμα καλύτερος!

Καλό μήνα!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Αρχές Μαρτίου φυτεύαμε σπόρους για καλοκαιρινά λουλουδια με τη μαμά μου.
΄Ετοιμους τους έχω ....ο καιρός καλός είναι αύριο ξεκινάαααααωωωωωωωωωω....

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!!!!!!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

δεσποιναριον είπε...

Καλο μηνα καλε μου φωτογραφε. Στην αρχη καθε μηνα μας βαζεις του κοσμου τις δουλειες. Κι επειδη δεν εχω λαχανα ουτε κοτες, παω να δοκιμασω την ποιοτητα καποιου κρασιου απο μπουκαλι.. ε μονο αυτο εχω! Για σπορια ας μπει ο Απριλης, εδω ο Μαρτης μας επιφυλασσει και παγωνιες. Σε φιλω.

So_Far είπε...

Καλό μήνα και από μένα! Θα συμφωνήσω με τον docteur MAD ότι αυτό το ποστ κάθε πρώτη του μήνα - από τότε που διαβάζω το μπλογκ - είναι ένα είδος ταξιδιού στο χρόνο, στην καλή πτυχή του χρόνου.
Με προβλημάτισες όμως, τί σημαίνει να "ξελακώσουμε τα πυρηνόκαρπα δέντρα;" και ποια είναι τα πυρηνόκαρπα δέντρα; οι ελιές υποθέτω.

Ra Ma είπε...

@Γλαρένια, καλή ημέρα μου φαίνεται η σημερινή για να ξεκινήσεις. Βουρ στο κήπο με τα σκαλιστήρια!!!!

Καλημέρα και καλό μήνα.

Ra Ma είπε...

@δεσποιναριον, χα,χα,χα είσαι της γευσιγνωσίας! Θα είναι η νέα κατηγορία τον επόμενο μήνα!
Και εδώ μάλλον ο Μάρτης θα είναι παλουκοκάφτης!!!

Καλημέρα και καλό μήνα.

Ra Ma είπε...

@So_Far, μάλλον αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο της ...νοσταλγίας (μεγαλώνω? δεν ξέρω!). Μου θυμίζει τον παππού μου ο καζαμίας.

Τα πυρηνόκαρπα είναι γενικά αυτά που έχουν σκληρό πυρήνα που τον περιβάλλει σαρκώδες καρπός. Τέτοια είναι τα ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια. Αρρώστειες που τα προσβάλλουν είναι: Κορύνεο, Βακτηριακό Έλκος και Ανθονόμος.
Πως με βλέπεις?

Καλημέρα και καλό μήνα!

Pastaflora είπε...

Κύριε ραδιοπειρατή μου, λέω να κρατήσω τις συμβουλές της οινοποιίας για μελλοντική χρήση: Το Chateau Πασταφλώρα κάποτε επιτέλους πρέπει να γίνει πραγματικότητα!

Roadartist είπε...

Καλό μήνα, καλή άνοιξη :)

Ra Ma είπε...

@pastaflora, επιτέλους φτειάξτε το για να μπορέσουμε και εμείς να το απολαύσουμε! Δηλώνω εθελοντής στις εργασίες!!!

Καλημέρα και καλό μήνα!

Ra Ma είπε...

@Road, όλα καλά! ΩΡαίες μέρες!!!!

Καλημέρα και καλό μήνα.

KitsosMitsos είπε...

Ο Καζαμίας μας!
Και έλεγα τι μου λείπει, τι μου λείπει...
Καλησπέρα!

Ra Ma είπε...

@KitsMits, κάτι σου έλείπε ε? Μήπως τίποτα τσίπουρα? χα,χα,χα

Καλό μήνα από το επίσημο site!