14/11/07

Λουσμένη στο Μπλε

Την Δευτέρα αργά το απόγευμα περνώντας από το Σύνταγμα αντίκρισα την Βουλή των Ελλήνων λουσμένη στο μπλε. Την επομένη (Τρίτη) ήμουν εκεί με την φωτογραφική μου μηχανή, δυστυχώς όμως τα φώτα δεν άναψαν! Για την σημερινή ημέρα έγινε όλη η προετοιμασία.

Η φωταγώγηση του κτιρίου γίνεται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας καταπολέμησης του Διαβήτη. Φέτος η καμπάνια εστιάζεται στην επίδραση του διαβήτη στη ζωή των νέων και εφήβων. Το 2006 η καμπάνια ήταν "Διαβήτης: Φροντίδα για όλους" ενώ το 2005 ήταν "Διαβήτης: Φροντίδα για τα πόδια".

Λόγω του ότι η συνειδητοποίηση της ασθένειας είναι χαμηλή, έχει ως αποτέλεσμα να έχει πάρει επιδημικό χαρακτήρα με τα χαρακτηριστικά της να παραμένουν κρυμμένα. Στις επιπλοκές του διαβήτη περιλαμβάνονται καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική ανεπάρκεια, ακρωτηριασμοί και τύφλωση.

Θεωρείται η αρρώστια του 21ου αιώνα επειδή τα αίτιά της έχουν, πέρα των άλλων, αναζητηθεί σε μεγάλο ποσοστό στον σύγχρονο τρόπο ζωής με την έλλειψη φυσικής άθλησης, τις συνήθειες διατροφής και το άγχος των σύγχρονων κοινωνιών.

Οι πάσχοντες σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 240 εκατομμύρια, ενώ κάθε ημέρα προσβάλλονται πάνω από 200 παιδιά. Στη χώρα μας οι πάσχοντες είναι ένα εκατομμύριο, ποσοστό που έχει τετραπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 30 χρόνια. Υπολογίζεται ότι άλλος τόσος είναι και ο αριθμός για τις μη διαγνωσμένες περιπτώσεις.

Το σημαντικότερο όλων, είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται μια ριζική αλλαγή των ατομικών στάσεων και των συμπεριφορών μας. Υγιεινή διατροφή, αυξημένη φυσική άσκηση και τροποποίηση του τρόπου ζωής μπορούν να ανατρέψουν ριζικά τα χαρακτηριστικά της ασθένειας. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν οι κοινωνίες του 21ου αιώνα.

Διαβάζω σήμερα στη metro, ότι άλλα 100 χαρακτηριστικά κτίρια και μνημεία ανά τον κόσμο φωτίστηκαν, μεταξύ των άλλων η Όπερα του Σίδνευ, ο Πύργος της Πίζα, ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο στην Τάι-Πεο, οι καταρράκτες του Νιαγάρα και ο ουρανοξύστης Sears στο Σικάγο.

ΥΓ. Ο μπλε κύκλος είναι το διεθνές σύμβολο του διαβήτη.

-------------------------------
Από μακρυά η Βουλή των Ελλήνων φαντάζει εξωπραγματική! (Με κλικ μεγαλώνουν)




Πηγές: www.disabled.gr, pathfinder.gr, www.tzampazi.gr

44 σχόλια:

betty είπε...

Δεν άντεξα να διαβάσω παρακάτω "όλα έγιναν για την καμπάνια καταπολέμησης του διαβήτη...", αφηνίασα.
Δεν περίμενα από έναν φίλο του ουρανού να πει κάτι τέτοιο τόσο αδιάφορα και ψυχρά.
Ξέρεις τι τεράστια φωτορύπανση δημιουργούν όλοι αυτοί οι παιδαριώδεις τρόποι έλξης προσοχής του κοινού; Τόσο φως να διαχέεται προς τα πάνω, έγκλημα στο περιβάλλον κι εμείς συμμέτοχοι. Θα βάλεις και φωτό;!

Roadartist είπε...

Καλημέρα. Δεν είχα και εγώ ιδέα οτι προκαλείται φωτορύπανση απο αυτό.

Ra Ma είπε...

betty, ψυχραιμία... Δεν έχεις άδικο σε αυτό.

Πρέπει να πω όμως ότι το φως ...διαχέεται λοξά, στους τοίχους! και είναι μπλε όχι λευκό (αν είναι καλό αυτό), δεν μου φάνηκε άσχημο. Και την Ακρόπολη φωτίζουμε... ίσως δεν γνωρίζω το μέγεθος της φωτορύπανσης. Να γράψεις ένα post για να έχουμε ένα μεγέθη σύγκρισης!

Από την άλλη αν δεν το έβλεπα, θα το προσπερνούσα το γεγονός! Θέλει εκπαίδευση η ενημέρωση.

Φωτογραφία του εγκλήματος θα βάλω. Με την φωτ.μηχανή είμαι σήμερα...

Ra Ma είπε...

@Roadartist, η bettoula μας είναι πολύ ευαισθητοποιημένη με το θέμα.

Πραγματικά δεν ξέρω πόσο αυτό που για την αισθητική μου είναι όμορφο, αυξάνει το πρόβλημα.

betty, περιμένω post!!! ή link.

Μαριλένα είπε...

Eνα μεγάλο ποσοστό στον παιδικό διαβήτη ειναι θέμα διατροφής.

Και ειναι τρομερό αν αναλογιστεί κανείς πως οι Ελληνες, το παχος το θεωρούν υγεία.

Η μικρή μου η κόρη (επτάχρονη) είναι 20 κιλά και μ' εχουν σταματήσει αρκετες φορες στον δρόμο, λέγοντας της "πω πω αδύνατο που είσαι!Δεν τρως το φαί σου"


υγ
περιμένω τις φωτογραφίες.
μπράβο που ενημερώνουν τον κόσμο τραβώντας του κατ' αυτόν τον τροπο την προσοχή.
ο διαβήτης είναι από τις πιο ύπουλες αρρώστιες στον κόσμο.

οκ με τα rss :))

hello_earth είπε...

γειά χαρά.
και γω αναρωτιόμουν προχθές για τον λόγο που το κτήριο της Βουλής φωτίστηκε ξαφνικά μπλε - είχε πλάκα, γιατί μου φάνηκε εντελώς εκτός - ιδίως το κλίμα που δημιουργούσε - έχω συνδιάσει το μπλε χρώμα σε κτήρια με ρέιβ πάρτυ, λέιζερ, και σκιές ανθρώπων που χορεύουν. Τέλος πάντων - ούτε εγω είχα μηχανή, και το σκέφθηκα και γω - γίνεται να μην φωτογραφίσω ενα τέτοιο γεγονός; :)
τελος πάντων, πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, και ευχαριστώ για την ενημέρωση - γιατί διαφορετικά θα έμενα στα ρειβ πάρτυ. τώρα ξέρω τουλάχιστον γιατί το έκαναν..

nikisot είπε...

na pw kati?
h giagia mou talaipwreitai 30 xronia apo diabhth
kai exei kindynepsei polles fores..
kai einai mia as8eneia pou an thn exeis, allazei h zwh sou..

Ra Ma είπε...

@Marilena, νομίζω το "μπούκωμα" είναι κάτι που το κληρονομήσαμε, όμως στεναχωριέμαι όταν βλέπω μικρά παιδιά να είναι έως και πολύ παχιά και οι γονείς τους, νέοι άνθρωποι, να μην κάνουν τίποτα!

6:30 με 8 το βράδυ, αυτός που θα φωτογραφίζει την Βουλή θα είμαι εγώ!

Καλό απόγευμα.

Ra Ma είπε...

@hello_earth, πάμε το απόγευμα για φωτογράφιση! Κάπως έτσι και εγώ παραξενεύτηκα, έψαξα στο δίκτυο και ανακάλυψα το λόγο.

Λες να έκαναν ρέιβ πάρτυ οι... βουλευτές?, να το γύρισαν σε club για να βγάλουν κανά φράγκο? Εδώ που τα λέμε δεν είναι κακή ιδέα, ...μην μας ακούσει ο Αλογοσκούφης!!!

hello και καλό σου απόγευμα!

Ra Ma είπε...

@Moody, ένας θείος μου πρώτα έχασε την όρασή του και αργότερα ...τη ζωή του. Δεν πρόσεχε καθόλου, ακόμα και όταν το έμαθε μετά στα 60 του.

Είναι από τις πιο ύπουλες αρρώστιες στον κόσμο. Δεν συνειδητοποιείς νωρίς το πρόβλημα παρά όταν πάθεις σοβαρή ζημιά. Πρόληψη υπάρχει και για αυτό γίνονται αυτές οι καμπάνιες.

Το καλό είναι ότι ζεις με αυτό, δεν πεθαίνεις. Αλλάζει σίγουρα η ζωή σου (προγραμματισμένα γεύματα, διατροφή, ενέσεις) αλλά τουλάχιστον ανταμοίβεσαι με το να είσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν.

Καλό απόγευμα!
(Έτσι σε θέλω προβληματισμένη :))

Ανώνυμος είπε...

Δεν ήξερα πως ο διαβήτης λόγω της άγνοιας μπορεί να πα΄ρει επιδημικό χαρακτήρα... Πολύ ενδιαφέρον post!! Καλησπέρα!!

Ra Ma είπε...

@laxanaki, λένε ότι έχει ήδη επιδημικό χαρακτήρα λόγω της ταχείας εξάπλωσής της.
Τα μεγέθη είναι τραγικά. Η άγνοια, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα σκοτώνει.

Καλό βράδυ!

Natalia είπε...

OK
από ανεξέλεγκτο εξωτερικό φωτισμό έχουμε αυξηση διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα, μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και οπωσδήποτε χάνουμε τον έναστρο ουρανό, κάτι που στην Αθήνα δυστυχώς ισχύει.

Αλλά ας μην είμαστε πολύ αυστηροί για την δεδομένη περίπτωση. Ας πούμε ότι ήταν ένας έξυπνος τρόπος να βοηθηθεί η καμπάνια για το διαβήτη. Του χρόνου, ναι, θα μπορούσε να ήταν κάτι διαφορετικό.

Ωραίο το post σου, έδωσες το μήνυμα για την ασθένεια και το φώτισες με τις φωτογραφίες

Natalia είπε...

διοξείδιο του ανθρακα εννοούσα
νυσταζω φαινεται

betty είπε...

Έβαλες και φωτό! Δεν έχει σημασία εάν το φως πηγαίνει λοξά γιατί διαχέεται(με την ανάκλαση) μέσω των μορίων της σκόνης και των μορίων νερού (υγρασία) παντού.
Ίσως να μην είναι τόσο ένοχο το μπλε πράγματι, αλλά πάντως είναι! Η βιομηχανία οικολογικού φωτισμού βρίσκεται σε βρεφικό στάδιο. Υπάρχει όμως οδηγία της Ε.Ε. που καλεί τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τον φωτισμό τους. Η ανάρτησή μου την ημέρα του περιβάλλοντος είχε αυτό το θέμα. Η Σλοβενία είναι η πρωτη χώρα της Ε.Ε. που ενσωμάτωσε την οδηγία!
Για το έγκλημα φταίμε όλοι. Όταν βλέπω τα χριστούγεννα να τυλίγουν τους κορμούς των δέντρων με φωτάκια εκνευρίζομαι. Το θεωρώ εντελώς αντιαισθητικό κι αφύσικο. Σα να βάζουμε στην αγελάδα σκουλαρίκια.
Δε σε μαλώνω πάντως! Κουμπάρε!

Σπύρος είπε...

Μπράβο Θύμιο που έθιξες ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί τις μέρες μας...Όσο για την εικόνα της Βουλής στο μπλέ πραγματικά μαγική :) Καλημέρα :)

Fatale είπε...

Θύμιο μου καλημέρα...

Ναι, ο διαβήτης έχει πάρει διαστάσεις ''επιδημίας'', γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο τι και πόσο τρώμε.

καλημέρα

Skouliki είπε...

εχω χαλασμενη αναλυση εγω τα βλεπω ολα ροζ......

πουφ ..

Ra Ma είπε...

@Natalia, ΟΚ, Λες του χρόνου να γίνει ένα event για την ευαισθητοποίηση του κόσμου όσον αφορά την φωτορύπανση,... φωταγωγώντας μεγάλα κτίρια και μνημεία? Φοβερή αντίθεση ε?

@Betty, ξαναμελέτησα το παλιό σoυ post έκανα και ένα search στο δίκτυο, βρήκα ενδιαφέροντα πράγματα. Λες να κάνω κανένα post σχετικά με το θέμα?

Καλό απόγευμα!

Ra Ma είπε...

@LOCKHEART, γειά σου Σπύρο, αν δεν έβλεπα την Βουλή φωτισμένη, δεν θα το έπαιρνα χαμπάρι! Άσε που τώρα λέμε και δυο κουβέντες για το θέμα!

@Fatale, είναι αλήθεια όλα αυτά που λες. Το άσχημο είναι να μην το ανακαλύψεις καθυστερημένα!
Να προσέχουμε τα παιδάκια μας!

Καλό σας βράδυ.

Ra Ma είπε...

@skouliki, σου έχω ένα δώρο:

http://kollase.blogspot.com/2007/10/blog-post_25.html

Pastaflora είπε...

o θείος μου έχασε το ένα του πόδι από διαβήτη. μάλλον θα του ακρωτηριάσουν και το άλλο. πολύ, μα πάρα πολύ ύπουλη ασθένεια... ειδικά για όσους υπάρχει οικογενειακό ιστορικό είναι επιβεβλημένο να κάνουν καμπύλη ζαχάρου για να δουν πού βρίσκονται

ZouZouna είπε...

Kαλησπέρα.Κάποτε κάποτε, πρέπει να παίρνουμε΄είδηση μερικά πράγματα. Ωραία η εικόνα της Βουλής, δεν ήξερα ότι θα την φωταγωγήσουν. Για την ημέρα του Διαβήτη ήξερα. Δεν ήξερα και για την φωτορύπανση. Ας ξυπνήσουμε να προλαβαίνουμε τον διαβήτη και ας υπάρχει και λίγη φωτορύπανση. Μην είμαστε υπερβολικοί.
Ηρθα απο εδώ, απο την Μαριλένα. Είδα το "Ράδιο Μαρκόνι" και αναρωτήθηκα αν υπάρχουν ακόμη ερασιτέχνες. Το Μαρκόνι με πήγε πίσω τότε που ήθελα να γίνω ασυρματίστρια στα καράβια και τελικά "το επάγγελμα έκλεισε". Μνήμες ξεπήδησανκαι σ' ευχαριστώ γι αυτό. Χάρηκα, θα ξανάρθω.

Ra Ma είπε...

@pastaflora, πέρα από το θείο που χάσαμε, ο πεθερός μου ζει με αυτό. 'Εχει ένα πρόγραμμα "σφικτό" προσέχει παρα πολύ αλλά τον ζούμε και τον χαιρόμαστε τον παππού. Μιας και είμαστε υποψιασμένοι με το ιστορικό κάνουμε και τις ανάλογες εξετάσεις στα παιδιά.

Καλο βράδυ.

Μαριλένα είπε...

Y-ΠΕ-ΡΟ-ΧΗ!!

Ευχαριστώ πολυ radiaki :)))

Μαριλένα είπε...

Η εικόνα της γαλάζιας Βουλής εννοώ :)))

Ra Ma είπε...

@Αγριο ΚερασοΖouzouna, θα συμπλήρωνα να μην είμαστε γενικά υπερβολικοί...

Έχω δύο post κάτω από τη φωτογραφία του εκφωνητή δεξιά. Είναι τα ανέμελα παιδικά μου χρόνια σαν ραδιοπειρατής. Εγώ κάθε τόσο τα διαβάζω και γελάω! Στο προτείνω.

Στα γρήγορα ψάχνοντας, έχω ακούσει στα Μεσαία ραδιοπειρατές να συνομιλούν και να κάνουν πρόγραμμα. Στα FM άκουγα τον cult Μπλάκμαν (παίζει ακόμα?) με το σλόγκαν "κυρίεεεεεες μου!". Επειδή οι συχνότητες είναι λιγοστές υπάρχει πρόβλημα. Όπως καμιά φορά εγώ εκπέμπω στη γειτονιά, φαντάζομαι θα το κάνουν και άλλοι. Συνηθίζεται σε γιορτές!
Υπάρχει νομικό θέμα γιατί δεν προβλέπονται κάποιες συχνότητες για τους ...αγνούς και πορωμένους λάτρεις σαν εμένα.

Καλό βράδυ και ευχαριστώ.

Ra Ma είπε...

Γειά σου βρε μαριλενα, χαίρομαι που σου άρεσε τόσο!
Εκπέμπουμε και έγχρωμα πλεον!

Καληνύκτα.

Roadartist είπε...

ωραίο το αφιέρωμα και πολύ ωραίες οι Φωτό!! Τις αντέγραψα marconi!.. :)) Mήπως να την έβαφαν μπλε? :))

Ra Ma είπε...

Καλημέρα Roadartist, τις έχω σε χαμηλή ανάλυση στο web.
Τις έχω και σε full έκδοση αν θέλεις.

Natalia είπε...

καλή η ιδέα σου...αλλά μην κοροιδεύεις.
Ωραία η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, αλλά με μέτρο, για να εχεις το κοινό με το μέρος σου.
Πρέπει να καλύπτονται και οι αισθησεις μας, με κάτι καλαίσθητο σίγουρα

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Skouliki είπε...

ετσι το δωρο σου ταιριαζει στην προσωπικοτητα μου απολυτως λεμε

KitsosMitsos είπε...

Τις προάλλες ήταν ροζ και η Μεγάλη Βρετάνια για αντίστοιχη εκδήλωση. Τραβά την προσοχή, τουλάχιστον.

Ra Ma είπε...

χα,χα,χα κακίες! Το post που την έστειλα την ροζ Μεγάλη Βρετάννια έχει!!!

Μαριλένα είπε...

Γιες, την πήρα για wallpaper στο κινητό!

στο παγκράτι, ξερεις πόσους ερασιτέχνες είχαμε; Χαμός!

το δικό μου το αγόρι όμως, ειχε σταθμό στη Ν.Σμύρνη όπου έμενε και ετσι δεν μπορούσα να τον ακούσω :(

όμως, με πληροφορούσαν οι άλλοι, πως ειχε αφιερώσει το without you, το angie κι άλλα τετοια σε μένα, αχχχχχχ
:)))))

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Τα παιδία παίζει...
Στα ροζ τον προηγούμενο μήνα η Μεγάλη Βρετανία, στα μπλε τώρα η Βουλή...γύρευε τί θα προκύψει αργότερα..
Το χρήμα κατασπαταλάται και οι συνταξιούχοι στην πλειονότητά τους ζουν με πενταροδεκάρες..
Δε λέω, όμορφα δείχνουν αλλά δεν αφυπνίζεται ο κόσμος με ...φωτιστικά εφφέ..

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ra Ma είπε...

@Μαριλένα, χαρά μου που την έκανες wallpaper!

Έχω ζήσει απίστευτες στιγμές σαν ραδιοπειρατής, ήμουν με την δημοσιότητα πολύ προσεκτικός, γνωστός σε πολύ λίγους, και δεν το χρησιμοποίησα το μέσο για γνωριμίες....ήμουν και λίγο στο κόσμο μου τότε!!
:)))

Ra Ma είπε...

Γλαρένια, έχω ένα θέμα με την ταυτότητα του blog μου! Αλλοιώς ξεκίνησα και αλλοιώς πάει....

Είναι γεγονός η σπατάλη χρήματος, όπως επίσης ότι στις διαδρομές μου (που μετα-κινούμαι) μόνο τη φωταγώγηση της Βουλής είδα, πχ δεν είδα αθρώπους στο δρόμο να ενημερώνουν τον κόσμο (δεν ξέρω αλλού μπορεί) ή μια εκδήλωση!

Έχεις δίκαιο, τα φωτιστικά εφφέ μόνο ένα οπτικό ερέθισμα είναι...

Skouliki είπε...

με κοροιδευει κανεις η να συνεχισω να κοιμαμαι????

Roadartist είπε...

Καλησπέρα radio! Θα τις ήθελα αν μπορείς να μου τις στείλεις με ένα email? Σε ευχαριστώ :))

Ανώνυμος είπε...

καλά,ιδεα δεν ειχα για τη φωτορυπανση που προκαλειται απο το φωτισμο των κτιριων....α,μά τα φωτάκια τα χριστουγεννιατικα...σας παρακαλώ...τα θέλω όλα...κι αλλα τοσα!!!
μπραβο για το ποστ θύμιο,εμενα μου αρεσει η Βουλή ετσι στα μπλε,εχει μια μαγεία,σαν τα....science fiction post σου :)
κατα τ'αλλα,εδώ γνωρίζουμε απο διαβήτη...ο Μιχαλης εδω και 2 χρονια,είναι ηδη ενας απο τις μετρήσεις και ακολουθει ειδική διατροφή βεβαια,αλλά ευτυχώς βρίσκεται ακομη σε αρχικό σταδιο..
(δεν νομιζω πως εχεις προβλημα ταυτοτητας...το radio Marconi,ως πειρατικό...μπορει να ειναι παντού!)

Ra Ma είπε...

@cook, τέτοια λέγε και βλέπω τη betty να έρχεται σπίτι σου και να ξυλώνει όλα τα λαμπάκια!

Η Βουλή ήταν εντυπωσιακά εξωπραγματική από μακρυά, όπως φαινόταν από την Πανεπιστημίου.

Εύχομαι όλα καλά για τον Μιχ. σου.

Καλό βράδυ και να είσατε πάντα καλά.

Ra Ma είπε...

@skoyliki, κοιμήσου και η τύχη σου δουλεύει...