29/11/09

Φύλακες Αγγελοι

Φυλακίσαμε τους αγγέλους μας, και επιτρέψαμε στους εαυτούς μας να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ...επικίνδυνοι.

Το Χάος, η Γαία και ο Έρωτας, συνυπάρχουν στη Θεογονία του Ησίοδου. Την Γαία την βιάζουμε καθημερινά, τον Έρωτα τον φυλακίσαμε, μας έμεινε το Χάος!

Αναζητείται ο φύλακας άγγελός μου.

Ο δρόμος είναι βρώμικος, γεμάτος σκουπίδια, σάπια φρούτα και λαχανικά, ανακατεμένα με δύσοσμα υπολείμματα φαγητών από παρακείμενα εστιατόρια. Ένας δρόμος που δίκαια θα άξιζε ως μόνιμο συνοδό το επίθετο «αποκρουστικός», ενώ τιμής ένεκεν θα αναφερόταν στους οδηγούς της πόλης ως «Οδός Αποσύνθεσης». Σε αυτό τον απαίσιο δρόμο, πίσω από ένα σιδερόφραχτο παράθυρο, σε έναν μισοσκότεινο χώρο, βρίσκονται κλειδωμένοι οι φύλακες άγγελοί μας.

Φυλακίσαμε τους αγγέλους μας, και επιτρέψαμε στους εαυτούς μας να κυκλοφορούν ελεύθεροι και …επικίνδυνοι.

Αν τύχη και περάσω από εκεί, σταματώ και προσπαθώ να διακρίνω στο βάθος, μέσα στο μισοσκόταδο τον δικό μου άγγελο -τον φύλακα της άθλιας ψυχής μου, του άθλιου σώματός μου, τον φύλακα της ταλαίπωρης και ανάξιας ζωής μου. Είναι τρυφερός, σεμνός και πράος. Με παρηγορεί στις θλίψεις, με βοηθά στους πόνους, συμπάσχει μαζί μου, με προστατεύει από ορατούς και αόρατους εχθρούς. Μου διδάσκει τη δικαιοσύνη και μου δείχνει το δρόμο προς το αγαθό.

Σας δείχνω και μια φωτογραφία του, μήπως και τον αναγνωρίσετε! Διατηρείτε σε καλή φυσική κατάσταση όμως ε? ;-)


Ξεκίνησε ως σχόλιο για τις φωτογραφίες αλλά θα μπορούσαν να γίνουν τρεις διαφορετικές αναρτήσεις. Για τους "αγγέλους" που φυλακίσαμε και χάσαμε το μέτρο, για τον χαριτωμένο έρωτα που κάποιος για εκδίκηση τον φυλάκισε και για τον φύλακα άγγελό μου που θα ταίριαζε -ως εξομολόγηση- μια χαρά στο σκοτεινό δωμάτιο. Ίσως και να το κάνω.

Στο podcast ακούμε τους Massive Attact και το Angel. Για όσους αντέχουν, μπορούν να δουν το video clip ...έχει ενδιαφέρον η οπτική του θέματος! Καλή σας ακρόαση!!!

19/11/09

Για Τα Μάτια σου Μόνο


Έχουμε συνδυάσει τους αστακούς με την εικόνα ενός ρομαντικού δείπνου σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία: ένα τραπέζι με λουλούδια, φωτισμό με κεριά, κατάλληλη μουσική, ένα καλό λευκό κρασί και μια πιατέλα γεμάτη με αυτούς, έτοιμους προς κατανάλωση. Ένα πιάτο κατάλληλο για βασίλισσες, για αυτοκράτορες, ένα πιάτο για όλους. Ένα πιάτο που αντιμετωπίστηκε ως αφροδισιακό, ενισχύοντας τη δύναμη και τη γοητεία των ανδρών και την ικανότητα σύλληψης των γυναικών.

Έχετε προσέξει όμως τα μικρά στρογγυλά ματάκια του?

Το Μάτι του Αστακού


Οι αστακοί (όπως οι γαρίδες και μερικά ακόμα μαλακόστρακα) βλέπουν μέσω της αντανάκλασης του φωτός και όχι της διάθλασης. Η αντανάκλαση πραγματοποιείται από χιλιάδες κύβους που βρίσκονται στα μάτια του, κοντά στη βάση των κεραιών του. Αυτοί οι αξιοσημείωτης γεωμετρίας κύβοι, αποτελούν το οπτικό του σύστημα.

Σε αντίθεση με τις καμπύλες και τους κώνους του ανθρώπινου ματιού ή τα σύνθετα και εξάγωνα μάτια άλλων εντόμων, οι κύβοι αυτοί αποτελούνται εξ’ ολοκλήρου από λείες επιφάνειες και κάθετες γωνίες, είναι τοποθετημένοι ακτινωτά και με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν ένα οπτικό πεδίο 180°. Το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού, είναι να συγκεντρώνουν όλες τις εισερχόμενες ακτίνες φωτός στο ίδιο εστιακό σημείο.

Με απλά λόγια, αυτοί οι μικροσκοπικοί τετράγωνοι σωλήνες, έχουν τοιχώματα που λειτουργούν σαν κάτοπτρα και είναι τόσο ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους που επιτυγχάνουν το φως που δέχονται να το διοχετεύουν σε ένα σημείο, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια ενιαία εικόνα.

Ο μοναδικός και εκπληκτικός σχεδιασμός αυτού του ματιού, επιτρέπει σε αυτούς τους οργανισμούς να βλέπουν σε συνθήκες ιδιαίτερα χαμηλού φωτισμού, όπως στα βάθη των ωκεανών ή σε θολά και λασπωμένα νερά. Από το μάτι αυτό, έχουν εμπνευστεί σχεδιαστές και επιστήμονες ώστε να αντιγράψουν και να εφαρμόσουν την λειτουργία του σε προηγμένες τεχνολογικές εφαρμογές.

Γενικά Περί Ακτίνων Χ

Οι ακτίνες Χ είναι μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας όπως τα ραδιοκύματα και το ορατό φως. Μερικά υλικά απορροφούν τις ακτίνες Χ, άλλα τις αντανακλούν και άλλα τις επιτρέπουν να περάσουν από μέσα τους προκαλώντας τους διάθλαση, δηλαδή να εξέρχονται από διαφορετική οπτική γωνία απ’ αυτήν που εισέρχονται.

Για παράδειγμα, στις ακτινογραφίες, οι εκπεμπόμενες από μια πηγή ακτίνες Χ διαπερνούν το αντικείμενο και το αποτυπώνουν ασπρόμαυρα, καίγοντας μια επιφάνεια ακτινολογικού φιλμ. Αυτή είναι μια καλή μέθοδος αλλά δεν είναι η ιδανική, διότι η διάθλαση την κάνει αναποτελεσματική, απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και λόγω ακτινοβολίας δεν είναι η ασφαλέστερη μέθοδος στον κόσμο.

Τα μάτια του αστακού αποτελούν ένα οπτικό σύστημα μοναδικού σχεδιασμού και αποτελεσματικότητας. Οι επιστήμονες μελετώντας τα, έχουν εμπνευστεί τρόπους αποτύπωσης μια εικόνας, χειριζόμενοι με διαφορετικό τρόπο τις εκπεμπόμενες ακτίνες Χ.

Αστακός και Τρομοκρατία

Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, η ανάγκη για τον εντοπισμό απειλών από τρομοκρατικές επιθέσεις έγινε επιτακτική. Το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει διαθέσει περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή μιας συσκευής με την ονομασία LEXID, η οποία θα μπορεί να βλέπει πίσω από τοίχους και αντικείμενα για προφανείς λόγους. Η τιμή του κάθε σαρωτή προβλέπεται να είναι λιγότερο από 10.000 δολάρια.

Η συσκευή αποτελείται από μια γεννήτρια χαμηλής ισχύος ακτίνων Χ και ένα οπτικό σύστημα, που αποτελείται από χιλιάδες μεταλλικούς κύβους ώστε να τις συλλέγει και να τις ευθυγραμμίζει. Η καινοτομία είναι πως η συσκευή δεν συλλέγει τις ακτίνες Χ που εκπέμπονται από μια πηγή δια μέσου ενός αντικειμένου, αλλά αυτές που η ίδια έχει εκπέμψει προς το αντικείμενο και επιστρέφονται στο οπτικό της σύστημα. Αυτές οι διάσπαρτες ακτίνες αντικατοπτρίζονται και εστιάζονται σε ένα σημείο, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο την εικόνα του αντικειμένου.

Τα υπάρχοντα συστήματα ακτίνων Χ που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο των αποσκευών στα αεροδρόμια είναι ογκώδη και δεν μεταφέρονται εύκολα. Με έναν σαρωτή χειρός –όπως είναι το LEXID- το πεδίο εφαρμογής είναι μεγάλο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον έλεγχο εμπορευματοκιβωτίων και χειραποσκευών κατά τη διέλευση αυτοκινήτων μέσω των συνόρων ή όπου αλλού απαιτείται έλεγχος. Σε μια εμπόλεμη ζώνη μπορεί να ανιχνεύσει τι κρύβεται πίσω από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου. Οι εργαζόμενοι στις κατασκευαστικές εταιρίες μπορούν να αναγνωρίσουν τι υπάρχει μέσα σε τοίχους, και θεμέλια. Μπορεί να αξιοποιηθεί από αρχαιολόγους ή να αντικαταστήσει τις παλιάς τεχνολογίας ακτινολογικές συσκευές -που σε σκεπάζουν με αυτό το ειδικό προστατευτικό κάλυμμα για την ακτινοβολία.

Αστακός και Τηλεσκόπια

Οι αστρονόμοι εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν κατασκευάσει τηλεσκόπια που στηρίζονται στη λειτουργία των ματιών του αστακού -να παρατηρεί δηλαδή τα αντικείμενα χωρίς να περιστρέφει το κεφάλι του και να εστιάζει σε ένα σημείο το λιγοστό φως που δέχεται μέσα από ένα μεγάλο οπτικό πεδίο.

Η ιδέα να εφαρμογής ήταν του Roger Angel από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας ήδη από το 1977 και χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια πειραματισμών και μετρήσεων ώστε το 1992 να καταφέρουν να τελειοποιήσουν αυτή την τεχνολογία.

Τα τηλεσκόπια που κατασκευάστηκαν με αυτή τη τεχνολογία ήρθαν για να δώσουν απαντήσεις σχετικές με την εκπομπή των ακτίνων Χ από κομήτες, αστέρια, κβάζαρ, το καταστροφικό τέλος μιας σουπερνόβα ή τις αινιγματικές εκρήξεις των ακτίνων Γάμμα και των μαύρων τρυπών του διαστήματος.

Μια από τις τελευταίες δημιουργίες είναι το Lobster-ISS telescope, με το οποίο μελετάται η σκοτεινή ύλη και βοηθά δραματικά τους επιστήμονες στην εξερεύνηση πέρα από τα όρια του γαλαξία μας.

Αστακός και Microchips

Η αντίστροφη λειτουργία του ματιού του αστακού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία των υπολογιστών, κατασκευάζοντας ακόμα μικρότερα ολοκληρωμένα κυκλώματα (τσιπ).

Τα τσιπ κατασκευάζονται με τη μέθοδο της φωτολιθογραφίας. Μια δέσμη υπεριώδους φωτός μέσω ενός διάτρητου προτύπου –κάτι σαν μάσκα που απεικονίζει το σχέδιο- προσπίπτει σε ένα ευαίσθητο φιλμ που βρίσκεται πάνω σε μια λεπτή φέτα πυριτίου καλυμμένη με οξείδιο. Το υπεριώδες φως θα σκιαγραφήσει μόνο τις περιοχές που η μάσκα αφήνει εκτεθειμένες ενώ οι περιοχές στις οποίες δεν έπεσε φως θα απομακρυνθούν αφού πρώτα διαλυθούν με κατάλληλο χημικό.

Εντούτοις, υπάρχει ένα όριο στο κατά πόσο μικρό μπορεί να είναι το σχέδιο, επειδή το φως κάμπτεται κοντά στις άκρες (διαθλάται), με αποτέλεσμα να παραμορφώνεται. Μικρότερα μήκη κύματος φωτός σημαίνει λιγότερη διάθλαση και η χρήση των ακτίνων Χ -που θεωρούνται ιδανικές για την περίπτωση- έχει μεγάλο κόστος.

Αυτό λύνεται με μια συσκευή παρόμοια με του τηλεσκοπίου Lobster Eye αλλά με την αντίστροφη λειτουργία. Οι ακτίνες Χ παράγονται από μια πηγή λέιζερ που αναπτύσσει θερμοκρασία περίπου 1 εκατομμυρίου °C και βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο όπως ακριβώς το σημείο που εστιάζει το μάτι του αστακού. Από εκεί ξεκινούν οι ακτίνες για να καταλήξουν κατά την έξοδό τους από τη συσκευή σε μια παράλληλη πορεία προς τη φέτα πυριτίου προς αποτύπωση.

Αστακός vs Δαρβίνος

Τα μάτια του αστακού χρησιμοποιήθηκαν ως επιχείρημα κατά της θεωρίας της εξέλιξης.

Η νεοδαρβινική εξέλιξη απαιτεί μια διαδρομή από πολλά μικρά βήματα κατά την οποία, πρώτον οι αλλαγές προκαλούνται από μεταλλάξεις και δεύτερον, το κάθε βήμα πρέπει να έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με το προηγούμενο, έτσι ώστε να δημιουργούνται περισσότεροι απόγονοι (φυσική επιλογή).

Ο αστακός ανήκει στην οικογένεια των καρκινοειδών και σύμφωνα με τις θεωρίες της εξέλιξης όλα τα πλάσματα της οικογένειας θα πρέπει να έχουν εξελιχθεί από τον ίδιο πρόγονο. Δεν είναι όμως ίδια όλα τα μάτια των μαλακόστρακων. Αυτό σημαίνει πως για να εξελιχθεί ή να μεταλλαχθεί από τη μια κατάσταση με το φως να διαθλάται στο μάτι, σε αυτή με το φως να αντανακλάται στο μάτι, μεσολαβεί μια περίοδος τύφλωσης που θα κινδύνευαν να εξαλειφθούν λόγω φυσικής επιλογής, μη έχοντας άλλους υποστηρικτικούς μηχανισμούς όρασης.

Ακόμα, αν ένα από τα χαρακτηριστικά της σχεδίασης του ματιού του αστακού εκλείψει, όπως οι τέλειοι κύβοι, ο αντικατοπτρισμός, η γεωμετρία και η συγκέντρωση όλων των ακτίνων φωτός στο ίδιο σημείο, το μάτι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Ως εκ τούτου - υποστηρίζουν οι αντίθετοι της εξέλιξης- είναι αδύνατον το μάτι να προήλθε από εξέλιξη αλλά δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο από την αρχή.

Αστακός και Αστακομακαρονάδα

Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια και αναλαμβάνουν τα χέρια του Λάμπρου!!! Μια υπέροχη συνταγή αστακομακαρονάδας με λευκό κρασί.


Στο podcast ακούμε τη καινούργια δουλειά των Archive με τίτλο Controlling Crowds Part IV. Το τραγούδι που ακούμε λέγεται Pills, η επίσημη κυκλοφορία του ήταν ακριβώς πριν ένα μήνα ενώ φαντάζομαι πως αρχές Δεκέμβρη θα το βρούμε στα δισκοπωλεία. Καλή σας ακρόαση!!!

---------------------------------------------------------------------

Πηγές:
1) Lobster [Link]
2) Lobster Eye [Link]
3) Why are lobsters being used in new X-ray technologies? [Link]
4) Handheld LEXID® X-ray imaging device [Link]
5) S&T Snapshots - Borders & Maritime [Link]
6) Lobster Telescope Has An Eye For X-Rays [Link]
7) Darwinism Refuted - The Lobster Eye [Link]
8) Lobster eyes - brilliant geometric design [Link]
9) Εισαγωγή στην Μικροηλεκτρονική [
Link
10) Αστακομακαρονάδα με λευκό κρασί [Link