25/9/08

Φτερωτός Φίλος


Το καλλίγραμμο κορμί της Ιταλίδας με το τέλειο μαύρισμα, στεκόταν εμπόδιο [ένα πράγμα, σαν μαγνήτης ήταν] στο βλέμμα μου προς τη θάλασσα. Οι κυρίες της παρέας, σχολίαζαν τις ατέλειες της κοπέλας [εγώ προσωπικά δεν διέκρινα καμία, …εκτός το μικροσκοπικό μαγιό] και ειδικά τον επίσης εντυπωσιακό συνοδό της, που την είχε ...μην στάξει και μη βρέξει!

Η Κινέζα μασέρ που πρόσφερε παρά θιν’ αλός υπηρεσίες, κάθισε στη κούνια να ξεκουραστεί και να ξεδιψάσει πίνοντας μια πορτοκαλάδα, ενώ εμείς αγοράζαμε από γλυκύτατη νεαρά, υπέροχα βραχιολάκια από μέταλλο και γυαλί, για το λαιμό και τα πόδια. Ένας έγχρωμος κουβαλώντας με τα χέρια του δεκάδες τσάντες, ξάπλωσε για λίγο, ξεκουράστηκε και συνέχισε το δρόμο του, ενώ ένας άλλος που είχε περάσει πιο νωρίς, πουλούσε μακριά ανάλαφρα φορέματα, τα οποία είχε κρεμάσει σε μια βέργα που στηριζόταν πάνω στο σβέρκο και στους ώμους του.

Καθημερινά αυτός που μας έκανε να πεθαίνουμε στα γέλια ήταν ό Ντόνατς: o τύπος δηλαδή που πουλούσε ντόνατς! Δυο φορές πηγαινόφερνε τη παραλία με το δίσκο και πετούσε κάθε τόσο μόνο μια κοφτή λέξη: ντόνατς! Τη πρώτη φορά νόμισα ότι κάποιος έψαχνε το σκύλο του… Τον ακούγαμε από μακριά να έρχετε [ή …να ψάχνει το σκύλο του] και με κόπο συγκρατούσαμε τα γέλια μας. Τις τελευταίες μέρες μάλλον μας πήρε χαμπάρι και περνούσε από μπροστά μας σιωπηλός…



Ο μικρός φτερωτός φίλος που εμφανίστηκε από το πουθενά, ήταν αυτός που έκλεψε τη παράσταση. Με τρία άλματα άραξε στη πετσέτα μου, πάνω στη ξαπλώστρα, κάτω από την ασφάλεια της ομπρέλας, μάλλον για να χαλαρώσει! Άπλωσα το χέρι, ανέβηκε πάνω στη παλάμη μου και άρχισε να ποζάρει. Δεν έχασα χρόνο, έβγαλα τη μηχανή και άρχισα τα macro! Ομολογώ πως ήταν πολύ συνεργάσιμος! Μετά από 15 λεπτά διαρκούς φωτογράφισης, έκανε ένα απότομο τίναγμα των φτερών του και απογειώθηκε για να επισκεφθεί τη δίπλα ξαπλώστρα!



Δεν βγήκε και άσχημα στις φωτογραφίες, όμως δεν έχω ιδέα περί τίνος ζωυφίου πρόκειται! Αν κάποιος ξέρει ας με ενημερώσει, όπως και αν κάποιος θέλει να του δώσει ένα όνομα μπορεί να το κάνει ελεύθερα!


Το PODCAST παίζει το Crystal Days από τους New Order και το album τους Get Ready του 2001. Διαχρονικές και φαινομενικά αφελείς pop φόρμες, με το φλέγμα στη φωνή του Sumner και την επιτηδευμένη ευγένεια των μελωδιών, είναι ότι ακριβώς χρειάζεται για να ανεβάσουμε τη διάθεση και να βγάλουμε τη γλώσσα στον Σεπτέμβρη που ήρθε και αποφάσισε να στογγυλοκαθήσει. Καλή σας ακρόαση!

21/9/08

Πυγολαμπίδες

[ή Το Φως που Χάνεται]

Μικροί, συνηθίζαμε να πιάνουμε τις πυγολαμπίδες (ή κωλοφωτιές) και να τις βάζουμε σε άδεια σπιρτόκουτα. Μας εντυπωσίαζε το φως που έβγαζαν αυτά τα μικρά σκαθάρια στο σκοτάδι. Ήταν οι δικοί μας μικροί, ατομικοί φακοί μας.

Φέτος, ένα από τα θέματα των ατελείωτων καλοκαιρινών βραδιών μας, ήταν οι πυγολαμπίδες. Συμφωνήσαμε όλοι μας, πως έχουμε πάρα πολλά χρόνια να τις δούμε. Σε αυτή την άποψη προστέθηκε πριν μερικούς μήνες και ένα δημοσίευμα που ανέφερε ότι, οι πληθυσμοί των πυγολαμπίδων σταδιακά εξαφανίζονται σε όλο τον κόσμο. Ήταν μια ανησυχητική διαπίστωση των εντομολόγων που συμμετείχαν στο συνέδριο «Ποικιλότητα και Προστασία των Πυγολαμπίδων» που πραγματοποιήθηκε στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι μειώνονται» συμφώνησε ο Ελβετός Στέφαν Ινάικεν, ένας από τους 100 επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο και συμπλήρωσε πως, «Όταν μιλάς σε ηλικιωμένους ανθρώπους για τις πυγολαμπίδες, όλοι λένε το ίδιο: Έβλεπαν τόσες πολλές όταν ήταν νέοι αλλά τώρα αισθάνονται τυχεροί αν δουν έστω και μία».

Ας δούμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις πυγολαμπίδες. Πως αναγνωρίζουμε τις αρσενικές από τις θηλυκές, το παιχνίδι της αναπαραγωγής, για το φως που εκπέμπουν και πώς δημιουργείται, πιθανοί λόγοι εξαφάνισής τους, το εντυπωσιακό παράδειγμα του συγχρονισμού και η αξιοποίηση για στρατιωτικούς και μη σκοπούς.

Γενικά

Οι πυγολαμπίδες ανήκουν στη τάξη των Coleoptera και στο κοινό είδος Lampyris noctiluca. Όπως όλα τα έντομα, έχουν έξι πόδια και το σώμα τους αποτελείται από τρία μέρη. Το πάνω μέρος του μεσαίου τμήματος επεκτείνεται πάνω από το κεφάλι -που λέγεται pronutum- και σαν πλάσμα της νύκτας έχει μεγάλα μάτια. Υπάρχουν πάνω από 2.000 είδη πυγολαμπίδων. Η περίοδος αιχμής της εμφάνισής τους είναι οι βραδιές του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Αρσενικά - Θηλυκά

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προσδιορίσουμε το φύλο της πυγολαμπίδας αν και η πιθανότητα λάθους είναι αυξημένη. Ο απλούστερος τρόπος είναι να παρατηρούμε αν αναβοσβήνουν κατά τη διάρκεια της πτήσης ή ενόσω βρίσκονται πάνω στη βλάστηση. Συνήθως, τα αρσενικά αναβοσβήνουν κατά τη πτήση ενώ περιπολούν στη περιοχή αναζητώντας τα θηλυκά. Τα θηλυκά, παρατηρούν από τις ασφαλείς θέσεις τους και αν ενδιαφερθούν το δείχνουν ανταποδίδοντας τις λάμψεις στα αρσενικά.

Αυτός είναι γενικά ένας καλός κανόνας αλλά όχι απόλυτα αξιόπιστος. Διότι τα αρσενικά αρχίζουν να αναβοσβήνουν στη θέση που βρίσκονται μετά τη δύση του ηλίου και πριν αρχίσουν τη πτήση τους, ενώ συνεχίζουν να αναβοσβήνουν ακόμα και όταν προσγειωθούν για να προσεγγίσουν τα θηλυκά. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί τα θηλυκά κάποιων ειδών να φέγγουν κατά τη πτήση.

'Ενα άλλος εύκολος τρόπος για να διαπιστωθεί το φύλο τους είναι, εξετάζοντας τα όργανα που φέρουν το φως. πχ. Στα αρσενικά του γένους Photinus, φωτίζονται τα δύο τελευταία τμήματα στη κοιλιακή χώρα ενώ τα θηλυκά έχουν το φως στο δεύτερο κομμάτι του τελευταίου τμήματος. Τα θηλυκά Pyractomena έχουν δυο μικρά φωτεινά όργανα στα δύο τελευταία τμήματα, ένα σε κάθε μια πλευρά του κάθε τμήματος. Στα θηλυκά Photuris, η περιοχή που παράγει το φως δεν καλύπτεται όλη από φως και περικλείεται από ένα διαφανές περιθώριο.

Πως παίζεται το παιχνίδι

Φαίνεται πως οι αναλαμπές συνδέονται με την σεξουαλική προσέλκυση. Καθώς τα αρσενικά περιπολούν στη περιοχή, κάνουν οπτικά σήματα στο σκοτάδι. Αν ένα θηλυκό εντυπωσιαστεί, απαντά με αναλαμπές από το σημείο που βρίσκεται. Είναι δηλαδή στη κρίση του θηλυκού να αποφασίσει αν θα γίνει ταίρι με το συγκεκριμένο αρσενικό, αφού σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορέσει το αρσενικό να την προσεγγίσει στο σκοτάδι.

Κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, η θηλυκή πυγολαμπίδα, δέχεται το "γαμήλιο δώρο" από το αρσενικό, το οποίο περιέχει σπέρμα που θα γομιμοποιήσει τα αυγά της και τροφή. Φαίνεται πως τα θηλυκά έλκονται από τη φωτεινότητα και τη διάρκεια της αναλαμπής. Αυτό σημαίνει πως ένα ακμαίο αρσενικό που μπορεί να παράγει λαμπρότερη αναλαμπή -άρα και σεβαστότερο "γαμήλιο δώρο"- καθίσταται με τον τρόπο αυτό η καλύτερη επιλογή.

Μίμηση

Κάθε είδος πυγολαμπίδας, έχει το δικό του χαρακτηριστικό μοτίβο αναλαμπής, το οποίο διαφέρει από το χρώμα, τη διάρκεια, τον αριθμό, την ενδιάμεση καθυστέρηση, την ώρα της νύχτας που πραγματοποιείται και το μοτίβο πτήσης.

Δεν λείπουν και οι μιμήσεις μεταξύ των ειδών. Τα θηλυκά του γένους Photuris μιμιούνται τα θηλυκά του γένους Photinus. Όταν ένα αρσενικό Photinus πλησιάσει αρκετά κοντά, το θηλυκό που έχει διπλάσιο μέγεθος το αρπάζει και το τρώει. Υπάρχει περίπτωση η μίμηση να είναι εσφαλμένη με αποτέλεσμα να τρομάξει το αρσενικό. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αρσενικά Photinus μιμούνται αυτή τη λανθασμένη αναλαμπή για να τρομάξουν τα άλλα αρσενικά με σκοπό να μειώσουν τον ανταγωνισμό!

Άμυνα

Οι αναλαμπές τη νύχτα καθιστούν τις πυγολαμπίδες ευάλωτες στον εχθρό. Όταν επιτεθεί ένα αρπακτικό, μερικές πυγολαμπίδες αποβάλουν μερικές σταγόνες αίματος σε μια διαδικασία που λέγεται "αντανακλαστική αιμοραγία". Το αίμα περιέχει ένα χημικό το οποίο είναι αηδιαστικό και τοξικό για αρκετά αρπακτικά. Μελέτες έδειξαν πώς τα αρπακτικά γρήγορα μαθαίνουν να αποφεύγουν τις πυγολαμπίδες.

Εξαφάνιση

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις περιβαλλοντικές καταστροφές και τις ανθρώπινες δραστηριότητες που επηρεάζουν τους πληθυσμούς των πυγολαμπίδων. Ο θερισμός, τα λιπάσματα που περιέχουν ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα, τα φυτοφάρμακα, οι ψεκασμοί για τα κουνούπια, υποθέτουμε πως έχουν αρνητικές συνέπειες για τους πληθυσμούς τους. Επιπλέον οι ισχυρές φωτεινές πηγές, ο τεχνητός φωτισμός (φώτα σπιτιών, δρόμων) πιθανώς να επηρεάζουν την ικανότητα για τον εντοπισμό του συντρόφου, καθώς επίσης και η μείωση των σαλιγκαριών που είναι η βασική τροφή των προνυμφών-πυγολαμπίδων.

Αναπαραγωγή

Κάθε ένα ενήλικο θηλυκό έχει μια έντονη ζωή μερικών εβδομάδων από τότε που θα ζευγαρώσει έως τη στιγμή που θα πεθαίνει, αφού πρώτα αφήσει τα αυγά της. Τα αυγά, μετά από μερικές εβδομάδες εκκολάπτονται και παραμένουν ως προνύμφες για ένα ή δυο καλοκαίρια επιπλέον. Ως προνύμφες, άλλες τρυπώνουν στο χώμα και άλλες σε φλοιούς δένδρων περιμένοντας την Άνοιξη να εμφανιστούν. Τρέφονται με μικρά σαλιγκάρια, αφού πρώτα τα παραλύσουν και στη συνέχεια τα πιπιλίσουν αφήνοντάς τα στο τέλος άδεια.

Φως

Η παραγωγή του φωτός παρουσιάζεται σε ειδικά όργανα, συνήθως στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Το 90% της ενέργειας που χρησιμοποιείται μέσω της διαδικασίας Bioluminescence από μια πυγολαμπίδα, παράγει φως. Συγκριτικά, ένας ηλεκτρικός λαμπτήρας μετατρέπει μόνο το 10% της συνολικής ενέργειας σε φως ενώ το υπόλοιπο εκπέμπεται ως θερμότητα.

Τα κύρια συστατικά για τη παραγωγή του φωτός είναι ένα οργανικό μόριο, η λουσιφερίνη που οξειδώνεται και ένα ένζυμο η λουσιφεράση που καταλύει την αντίδραση, σχηματίζοντας με ιόντα μαγνησίου ένα σύμπλοκο και πυροσφωσφορικό άλας. Στη συνέχεια το σύμπλοκο αντιδρά με μοριακό οξυγόνο και εκπέμπεται φως. Στο τελευταίο στάδιο της αντίδρασης, απελευθερώνεται τόση ενέργεια ώστε η διάταξη των ηλεκτρονίων μεταπηδά από το κατώτερο ενεργειακό επίπεδο σε κατάσταση διέργεσης υψηλής ενέργειας. Στη συνέχεια το σύμπλοκο χάνει ενέργεια εκπέμποντας ένα φωτόνιο ορατού φωτός και επιστρέφει στο κατώτερο ενεργειακό επίπεδο.

Ανάλογα με την επίδραση του ενζύμου εκπέμπετε φως διαφορετικού χρώματος, από βαθυπράσινο μέχρι ζωηρό κίτρινο. Ο έλεγχος των λάμψεων γίνεται από το νευρικό σύστημα και με ένα περιφερειακό νεύρο που καταλήγει στα ακραία κύτταρα και στο όργανο φωτεινής εκπομπής.

Συντονισμός

Σε ορισμένα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας (Ταϊλάνδη και Μαλαισία), χιλιάδες πυγολαμπίδες συγκεντρώνονται στα δέντρα τη νύκτα και αναβοσβήνουν από κοινού. Ο συγχρονισμός των λάμψεων δημιουργείται σταδιακά, καθώς πέφτει το σκοτάδι. Φαίνεται πως καθώς η μια πυγολαμπίδα βλέπει τη λάμψη της άλλης, αυξάνει ή μειώνει το ρυθμό με τον οποίο φωτοβολεί, έτσι ώστε να πλησιάσει τη φάση του επόμενου κύκλου. Οι φάσεις αυτές μπορούν να προσομοιωθούν μέσω μαθηματικών προτύπων που μας δίνει τη δυνατότητα πρόβλεψης των αποτελεσμάτων. Τα μοντέλα αυτά επιδεικνύουν ένα πληθυσμό πυγολαμπίδων που συγχρονίζουν τη λάμψη τους, χρησιμοποιώντας μόνο τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μεμονωμένων πυγολαμπίδων. Δηλαδή μας δείχνουν, πως ένα διανεμημένο σύστημα μπορεί να συντονίσει τον εαυτό του χωρίς κάποιον κεντρικό συντονιστή.

U.S. Air Force και Bioluminescence

Η Αμερικάνικη Αεροπορία (USAF) ενδιαφέρεται και επιδοτεί την έρευνα σχετικά με το Bioluminescence (το φυσικό φαινόμενο της παραγωγής φωτός) και τις εφαρμογές του.

Ποιος θα φανταζόταν ότι θα υπήρχε σύνδεση μεταξύ των πυγολαμπίδων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας; Οι επιστήμονες και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εργάζονται χέρι-χέρι εδώ και χρόνια για να καταλάβουν αυτό το μηχανισμό, τη δημιουργία δηλαδή φωτός από μικροοργανισμούς, για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τα Bioluminescent υλικά είναι μη τοξικά και βιοδιασπόμενα. Μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον σε διαγνωστικά συστήματα φωτισμού, στην ανίχνευση βιολογικά επικίνδυνων υλικών στο νερό και στην ιατρική έρευνα. Πιθανές εφαρμογές τέτοιων υλικών από την Αμερικάνικη Αεροπορία, είναι συστήματα που περιλαμβάνουν γενικά συστήματα σήμανσης όπως οι ζώνες προσγείωσης, εντοπισμό κρυμμένων στόχων, περιμετρικά συστήματα ασφαλείας, έξυπνο φωτισμό, εντοπισμό υλικών όπως τα όπλα. Στο πεδίο της μάχης μπορούν να σημαδεύουν και να παρακολουθούν τα όπλα και τις προμήθειες συμβάλλοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό στην διοικητική υποστήριξη της αποστολής.

Άλλος στόχος είναι η ανάπτυξη νέων πηγών αναλαμπών, με ή χωρίς λάμψεις που θα εκπέμπονται από κόκκινες (πάνω από 610 nm) ή πράσινες πηγές (κάτω από 555 nm), όπως και άλλες ενώσεις που θα παράγουν φως για πιθανή εφαρμοργή στη βιοχημεία, στη βιοτεχνολογία και τη μηχανική.


Στο PODCAST παίζει το Radioactive Toy από τους Porcupine Tree. Έτσι για να καλοσωρίσουμε τις πρώτες βροχές και τη πτώση της θερμοκρασίας με ροκ διάθεση! Καλή σας ακρόαση!!!

Links:
1) Τα φώτα των πυγολαμπίδων σβήνουν, προειδοποιούν οι εντομολόγοι
2) Firefly
3) Lampyris noctiluca
4) The UK Glow worm Survey Home Page
5) Air Force Awards Research Grant on Link Between Terrorism and the Firefly
6) Breakthrough Air Force Capabilities Spawned By Basic Research
7) Chemistry of Bioluminescence
8) Firefly Watch
9) Συγχρονισμός & Βιολογικοί ταλαντωτές

12/9/08

Η Κασετίνα


«Με τρώει η μύτη μου» είπε το μολύβι με τα αυτοκινητάκια και η ροζ ξύστρα έτρεξε αμέσως και του την έξυσε.
«Σου έκανα μια μυτούλα, σκέτη μούρλια, σχεδόν …Γαλλική!», είπε η ξύστρα με ικανοποίηση και συμπλήρωσε ναζιάρικα «πρόσεξε μόνο μην τσιμπήσεις κανένα μας!»

Από το πρωί η κασετίνα με το γλυκό αρκουδάκι Winnie, τους είχε ανακοινώσει πως οι διακοπές τους έλαβαν τέλος! Θα έπρεπε να ξεσκονιστούν, να καθαριστούν και γενικά, να περιποιηθεί ανάλογα ο κάθε ένας τον εαυτό του, γιατί από την επόμενη μέρα θα πήγαιναν σχολείο. Τώρα, αφού έκανε πρώτα μια γενική καθαριότητα στις δυο εσωτερικές της θήκες, ελέγχει τα φερμουάρ και τα λάστιχα που θα συγκρατήσουν τους πολύχρωμους μαρκαδόρους και ξυλομπογιές. Πρέπει να είναι προσεκτική. Δεν υπάρχουν περιθώρια για απροσεξίες και ατυχήματα!

Λίγο πιο δίπλα οι μαρκοδόροι έκαναν φασαρία στη προσπάθειά τους να βρει ο κάθε ένας το λευκό καπάκι του. Κάποιοι έφτασαν σε ακρότητες, γιατί κάποια καπάκια ήταν πατημένα και κάποια άλλα δαγκωμένα! Σε μια έντονη διαφωνία, ο χάρακας για να τους χωρίσει μπήκε ανάμεσά τους και το μολύβι πρόλαβε να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή πριν πιαστούν από τις έγχρωμες μύτες τους!

Η γόμα, πρώτα έσβησε από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα τις ώρες της προηγούμενης χρονιάς. Στη συνέχεια, έπαιρνε φόρα και σαν οδηγός μονοθέσιου αγωνιστικού, φρέναρε χαριτωμένα πάνω στο μπλοκάκι σημειώσεων, σε μια τελευταία προσπάθεια να απαλλάξει τα λάστιχά της από την μουντζούρα, εξ’ αιτίας των περσινών σβησιμάτων.

Την πιο πολύ δουλειά την είχε η ξύστρα. Όλο της το απόγευμα ήταν κλεισμένο σε ραντεβού με τις πολύχρωμες ξυλομπογιές για περιποίηση μύτης.



Το ψαλιδάκι ήταν το πιο καθαρό! Γυάλιζε από τη χαρά του. Το μόνο που έκανε ήταν να κόψει κάποιες κλοστίστες της κασετίνας που πετούσαν αδιάκριτα και ένα φύλο από το μπλοκάκι σημειώσεων που είχε λερωθεί ανεπανόρθωτα από τα τεστ χρήσης και χρώματος των μαρκαδόρων, των ξηλομπογιών, των μολυβιών και των μπλε και κόκκινων στυλό.

Αφού όλοι τακτοποιήθηκαν στις θήκες τους φορώντας τα λαστιχάκια ασφαλείας, η κασετίνα έκανε την τελευταία επιθεώρηση. Το μολύβι και πολλά καπάκια ήταν δαγκωμένα. Καμιά ξηλομπογιά δεν είχε το ίδιο ύψος με τις άλλες και πόσο μάλλον με το μολύβι νάνος! Η γόμα ήταν μισή και η ξύστρα με σπασμένες γωνίες. «Σαν λεγεωνάριοι μετά τη μάχη και τη χαρά από το πλιάτσικο της πόλης» σκέφτηκε, «όμως καθαροί και περιποιημένοι!» πρόσθεσε με καμάρι. Μόνο το μηχανικό μολύβι στεκόταν στο ύψος του!

Τράβηξε και έκλεισε με μια χορευτική και θεατρική κίνηση το φερμουάρ σκεπτόμενη:

«Δόξα το Θεό που υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και θα βγάλουμε και αυτή τη χρονιά, διαφορετικά μας βλέπω να κάναμε παρέα με τις παλιές εφημερίδες και περιοδικά στην ανακύκλωση!»

ΥΓ. Έντονες φήμες αργά το απόγευμα κυκλοφόρησαν και δημιούργησαν πανικό στη παρέα της κασετίνας, για τη κάλυψη μιας ελεύθερης θήκης. Το μηχανικό μολύβι που είναι ο σοβαρότερος της παρέας, είχε τη πληροφορία πως τον νέο ένοικο τον λένε Διαβήτη και η αγαπημένη του ασχολία είναι να γυρίζει γύρω-γύρω!


To PODCAST δεν μπορεί να παίζει κάτι άλλο, παρά το Another Brick in the Wall, Pt. 2 των Pink Floyd. Ελπίζω οι νέες γενιές να μην είναι μερικά ακόμα τούβλα σφηνωμένα στο τοίχο! Εξαιρετικά αφιερωμένο στο tzonako γιατί κάτι μου λέει πως έχει σκάσει χαμόγελο! Καλή ακρόαση!!!

8/9/08

Γλυκιά Γεύση


Ο Σεπτέμβρης μπήκε στην ώρα του και φουριόζος στο σπίτι του πατέρα του, του γερο Χρόνου. Δήλωσε παρών, έκανε ένα γρήγορο έλεγχο στη Λίστα Εργασιών του Μήνα, πήρε ένα μαχαιράκι, ένα κοφίνι, φόρεσε βιαστικά το πλατύ ψάθινο καπέλο του και έτρεξε στα αμπέλια να βοηθήσει. Ο τρύγος είχε ήδη ξεκινήσει και ήθελε αυτό το έργο να τελειώσει στην ώρα του!

Ο Αύγουστος, σκέφτηκε πως είχε χρόνο για έναν ακόμα καφέ πριν φύγει και κλείσει οριστικά τη πόρτα πίσω του. Χτύπησε ένα φραπεδάκι στα γρήγορα, κάθισε στη δερμάτινη πολυθρόνα που βρισκόταν στο μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο και άνοιξε την πρωινή εφημερίδα.

«Για άμεση ενίσχυση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων, με συγκεκριμένες δράσεις, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός», έλεγε το κύριο άρθρο του ανταποκριτή από τη ΔΕΘ και συνέχιζε με το «Θα στηρίξουμε εκείνους που έχουν ανάγκη». Στραβομουτσούνιασε και σκέφτηκε πως, ο πρωθυπουργός μάλλον έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα!

Προσπέρασε τα πολιτικά σχόλια και αναλύσεις για να φτάσει στα αθλητικά.

«Τα πρώτα ελληνικά μετάλλια των Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου πανηγυρίζουν οι αθλητές της κολύμβησης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης και Γιώργος Καπελάκης». Μπράβο ρε παιδιά, σκέφτηκε. Χάθηκε ένας πολιτικός να έχει τη δική σας ψυχική δύναμη, να αρπάξει σαν σκυτάλη τη χώρα από το χέρι, να φωνάξει "για την Ελλάδα ρε γαμώτο" και γεμάτος πείσμα και οργή να αρχίσει να τρέχει?

Άφησε για τελευταία φορά τη ματιά του να να την πάρει ο άνεμος, να την παρασύρει μαζί του στο πέλαγος και να ταξιδέψει στα πανιά του πρώτου ιστιοφόρου που θα συναντήσει.

-

Με μια γλυκιά γεύση μας αφήνει ο Αύγουστος! Στις δυο πρώτες φωτογραφίες καντήλια και διακοσμητικά κρέμονται έξω από κάποια μαγαζιά στα καντούνια της Κέρκυρας. Στα Φηρά, βρήκα την κοπέλα στη τρίτη φωτογραφία, δέκα χρόνια μετά, επιδεικτικά να έχει γυρισμένη ακόμα τη πλάτη της στην καλντέρα και στο ηλιοβασίλεμα. Τα καλντερίμια στην Οία, είναι βαμμένα κίτρινα από τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες και η εκκλησία, φαίνεται σαν σκηνικό στη βραδινή λήψη. Ένα τραπέζι με τρεις καρέκλες σε προκαλούν να καθίσεις δίπλα στο χάλασμα πάνω από το γκρεμό, ενώ ανοίγοντας τη πόρτα της τελευταίας, νομίζεις πως θα βουτήξεις στο κενό.





To PODCAST παίζει από την "Αιολία" του Μιχάλη Νικολούδη, το "Ο Ήλιος Θεός". Φως, θάλασσα, άνεμος και αλμύρα πλημμυρίζουν τις αισθήσεις μας, και μας ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του Αιγαίου. Καλή σας ακρόαση!

1/9/08

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008



"Είσαι για μένα η χαρά
το νόημα του κόσμου,
ζωή δε θέλω ούτε λεπτό
χωρίς εσένα φως μου"


Καλό Μήνα σε όλους!


Πρωτοσταυριά λέγανε τη πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη λόγω της επερχόμενης μεγάλης γιορτής του Σταυρού. Οι προγονοί μας την γιόρταζαν και ως πρωτοχρονιά θεωρώντας τον Σεπτέμβρη τον πρώτο μήνα του έτους. Στα ημερολόγια αναφέρεται και ως Αρχή της Ινδίκτου αφού είναι η πρώτη μέρα του εκκλησιαστικού έτους της Χριστιανικής Εκκλησίας.

Ο Σεπτέμβρης προέρχεται από το λατινικό September (septem=επτά) διότι ήταν ο έβδομος μήνας από την ομάδα των δέκα του ρωμαϊκού ημερολογίου. Αργότερα, όταν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του έκλεψαν τη θέση, άσκησε βέτο και διατήρησε την ονομασία του φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 9!

Μπήκαμε λοιπόν στον Σεπτέμβρη τον τρυγητή (αν και τον ίδιο τίτλο διεκδικεί και ο Αύγουστος) και ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τον άνδρα και τη γυναίκα Ζυγό μιας και ο ήλιος μπαίνει στον ομώνυμο αστερισμό. Προικισμένος με καλλιτεχνικό ταλέντο και φαντασία ο άνδρας, με βαθιά μέσα του ριζωμένο το αίσθημα της δικαιοσύνης. Έχει το μοναδικό ταλέντο να παρακολουθεί και να ισορροπεί στις αντιθέσεις που αντιμετωπίζει. Φιλάρεσκη η γυναίκα, με ωραίο βάδισμα και χάρη. Περιβάλει την πανέξυπνη αντίληψή της με μια κοφτερή λογική ενώ επίσης την διακρίνει το αίσθημα της δικαιοσύνης. Τι στο καλό, τζάμπα έχει για avatar έναν ζυγό αυτός ο αστερισμός?

Το πολεμικό ανακοινωθέν που εξεδόθη για αυτό το μήνα (το 2ο της χρονιάς μετά του Ιουνίου λόγω θέρους), μας ενημερώνει ότι βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση εξ αιτίας του ...τρύγου.

Αγροτικές Εργασίες Κατά Το Μήνα Σεπτέμβριο

Γεωργία. Μαζεύουμε τα ξερικά βαμβάκια και κορφολογούμε τα όψιμα καλαμπόκια που όταν δούμε πως ο καρπός είναι έτοιμος τον μαζεύουμε και τον αποθηκεύουμε. Στα καπνά τα μαντάτα δεν είναι καλά, συνεχίζουμε την κουραστική δουλειά και μαζεύουμε το 6ο, 7ο και 8ο χέρι, ...υπομονή παιδιά!

Δενδροκομία. Μαζεύουμε ότι μας έχει απομείνει από ροδάκινα, μήλα, αχλάδια, σύκα, ρόδια και λεμόνια. Περιποιούμαστε τα χώματά μας σκάβοντας τα, αφού έτσι αερίζονται και καταστρέφονται τα ζιζάνια. Μπολιάζουμε αχλαδιές, μηλιές, καστανιές, ροδακινιές, αμυγδαλιές, βερικοκιές, κερασιές και ότι όλα ξινά έχουμε.

Ελαιοκομία. Ο κίνδυνος του δάκου δεν έχει περάσει, συνεχίζουμε την καταπολέμηση. Ο καιρός αρχίζει να δροσίζει και αυτό βοηθά τον πυρηνοτρήτη και τη ψώρα. Για αυτό βρισκόμαστε στα χαρακώματα υπό την αρχηγία του γεωπόνου μας.

Αμπελουργία. Ο τρύγος που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του Αυγούστου (εξ ου και η διαμάχη για το τρυγητής), συνεχίζεται και στα επιτραπέζια σταφύλια. Δεν ξεχνάμε ότι τρυγάμε μόνο όταν ο καιρός είναι καλός, ποτέ μετά από βροχή.

Λαχανοκομία. Ότι σπείραμε τον Αύγουστο, σπέρνουμε και το Σεπτέμβρη με την ευχάριστη είδηση, ότι κάνουμε λιγότερα ποτίσματα και σκαλίσματα.

Ανθοκομία. Αυτή την εποχή φυτεύουμε βολβούς από νάρκισσους, ζουμπούλια, τουλίπες (η Γλαρένια ήδη έχει φυτέψει τις τουλίπες από το Άμστερνταμ ...όχι που θα περίμενε εμένα να της το πω!). Σπέρνουμε χρυσάνθεμα, δενδρομολόχες, σκυλάκια, βιολέτες, γαρίφαλα, καπουτσίνο (δεν πίνεται), μαργαρίτες (ούτε και αυτές πίνονται), μενεξέδες, γεράνια και πασχαλιές.

Πτηνοτροφία. Στις πουλάδες που τους κάναμε τα γενέθλια των έξη μηνών, καθιερώνουμε τροφή από φύραμα αυγοπαραγωγής καρπών και χόρτου. Επίσης αυτό το μήνα αρχίζει και η εκκόλαψη των νεοσσών. Στην αρχή ταΐζουμε τα μικρά με ψιλοτριμμένη ψίχα μαύρου ψωμιού ή χοντροαλεσμένο καλαμπόκι. Αυτό θα πει φροντίδα!

Κτηνοτροφία. Μόλις πέσουν τα πρωτοβρόχια σπέρνουμε σανά, κριθάρι και βρώμη. Για να έχουμε πρώιμη χλωρή βοσκή σπέρνουμε βίκο και λαθούρια. Αυτή την εποχή γίνεται η πάχυνση των βοδιών και των χοίρων με πυκνές και πλούσιες τροφές.

Λέει ο σοφός λαός μας:

- Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια
- Αν ίσως βρέξει ο Τρυγητής, χαρά στον τυροκόμο
- Έφτασε ο τρυγητής, ξαπόστασε ο δραγάτης
- Στον τρυγητή σιτάρι σπείρε και σε πανηγύρι σύρε


To PODCAST παίζει το Falling from Grace από τους The Gentle Waves, το project της Isobel Campbell, τραγουδίστριας των Σκοτσέζων Belle and Sebastian. Ένα pop, ανάλαφρο, μελωδικό, ρομαντικό ίσως και λίγο μελαγχολικό τραγούδι, που θυμίζει καλοκαίρι...

...ένα ακόμα καλοκαίρι που το αφήνουμε πίσω παίρνοντας το καράβι της γραμμής, έχοντας στις αποσκευές μας (μαζί με τα ...άπλυτα) όμορφες αναμνήσεις, συναισθήματα, εικόνες.