23/8/08

Η Τσάντα


Η μάχιμη τσάντα μου!

Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, παραμένει η πιο πιστή σύντροφος. Ποτέ δεν με πρόδωσε, και είναι η καλύτερη συνοδός! Στέκεται πάντα στο πλευρό μου -σε παρουσιάσεις, σε συναντήσεις, σε εκδηλώσεις, σε ταξίδια, γιορτάζοντας επιτυχίες ακόμα και σε αποτυχίες (παίρνω το καπελάκι μου και σας χαιρετώ).

Το ξέρω ότι γέρασε! Το δέρμα της ζάρωσε, η πλάτη της κύρτωσε, τα κάτω άκρα της λύγισαν. Σε κάποια σημεία έχει χάσει το χρώμα της ενώ τα μεταλικά της μέρη έχουν χάσει τη λάμψη τους. Δεν έχει τη φρεσκάδα και τη τσαχπινιά που είχε νέα.

Παρ όλα αυτά είναι η αγαπημένη μου τσάντα. Μαζί δε με τα τριζάτα παπούτσια, κάνουν ένα ...θανατηφόρο δίδυμο!


Αφιερωμένη εξαιρετικά στη στη fava, για τη συλλογή της.

Δεν έχω περισσότερο χρόνο, σε τρεις ώρες φεύγουμε για τη τελευταία εβδομάδα των διακοπών (να δω πως θα ξυπνίσουμε!), σας εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο και καλή εβδομάδα!!!

18/8/08

Νότες


Σηκωνόμουν νωρίτερα από τους άλλους για να απολαύσω την πρωινή ηρεμία. Έπινα τον καφέ μου, διάβαζα το βιβλίο της αυγής "Η Μάχη των Θερμοπυλών" -ήταν άλλο το βιβλίο του εσπερινού και άλλο της άμμου- και χάζευα τα μεγάλα καράβια που περνούσαν μπροστά μου με φόντο την χώρα της Αλβανίας.



Διάβαζα για τη μάχη στο δίαυλο Τρίκερη, ανάλυση των τακτικών και τη σημασία της νίκης. Έστηνα στο δικό μου δίαυλο του Ιονίου, τα δικά μου καράβια και μάχες με τους Πέρσες, προπαθώντας να εφαρμόσω τις τακτικές του περίπλου και του διέκπλου που μελετούσα.

Τα τιτιβίσματα μου απέσπασαν τη προσοχή και όταν γύρισα να κοιτάξω:

"Από πάνω σαν τηγάνι, από κάτω σαν βαμβάκι, από πίσω σαν ψαλίδι" μου ψιθύρισε στο αυτί ο παππούς μου, όπως όταν ήμουν μικρός.

Τα χελιδόνια κάθονταν στα ηλεκτροφόρα σύρματα. Το βράδυ παρατηρούν τα άστρα, αποθηκεύουν συντεταγμένες στη μνήμη τους και τη μέρα εξοικειώνονται με το χώρο. Καταγράφουν τις μυρωδιές και τα μαγνητικά πεδία. Βάζουν σημάδια για να αναγνωρίσουν και να βρουν στο επόμενο ταξίδι, το φιλόξενο τόπο που έκαναν τη φωλιά τους -όσα από αυτά τελικά θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Σκέφτηκα ότι και εγώ θα πρέπει σιγά-σιγά να προετοιμάσω την επιστροφή μου. Διέγραψα τα πέτρινα κτίρια και δέντρα από το οπτικό μου πεδίο, κρατώντας μόνο τα σύρματα με τα χελιδόνια και είδα μια ...παρτιτούρα.

Πόσο θα ήθελα εκείνη τη στιγμή να μπορούσα να γράψω τη μουσική που είχα μπροστά στα μάτια μου!


Το PODCAST παίζει το Into of Love από το ελληνικό σχήμα των The Ophelia's Garden και το άλμπουμ Loveternal που κυκλοφόρησε το 2000. Dark αισθητικής ήχος αλλά και λυρικός όπως το τραγούδι που διάλεξα να ακούσουμε. Καλή σας ακρόαση!

1/8/08

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008



"Όσο η θάλασσα η πλατιά
θα μ΄ έχει μακριά σου,
το μόνο που θα σκέφτομαι
θα ΄ναι η αγκαλιά σου"


Καλό Μήνα σε όλους!


Να που μπήκαμε επιτέλους στον Αύγουστο, με το θερμόμετρο στα ύψη, τις γεμάτες παραλίες, τα μελτέμια και το πιο λαμπερό φεγγάρι. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν τις άδειές τους, αφού ο ιδιωτικός τομέας χαμηλώνει τις στροφές στις μηχανές του και το δημόσιο παραδοσιακά δηλώνει βλάβη.

Ο Καίσαρας Αύγουστος ήθελε ο μήνας του να έχει 31 ημέρες όσες δηλαδή και ο Ιούλιος (προς τιμήν του Ιούλιου Καίσαρα). Έτσι από ένα πείσμα, μας έκατσε καλά και μπορούμε να υπολογίζουμε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας, με τους κόμπους των δακτύλων στις γροθιές μας.

Ώρα να αποκαλύψουμε τον άντρα και τη γυναίκα Παρθένο, αφού ο ήλιος περνώντας από τη ζούγκλα των αστερισμών, τη γλύτωσε παρά τρίχα από την παγίδα του επικίνδυνου Λέοντα. Το κυριότερο λοιπόν προσόν για τον άνδρα είναι η γνώση που την αποκτά μέσα από τη λογική! Γεννημένος με μια ενστικτώδη αγάπη για την εργασία, είναι αφοσιωμένος στα καθήκοντά του, στις υποχρεώσεις του και το σημαντικότερο στην οικογένειά του. Λυγερή, με όμορφο παράστημα, καλοσυνάτους τρόπους, έξυπνο πρόσωπο, γλυκά και βελούδινα μάτια η γυναίκα Λέων. Αναζητεί διαρκώς τον εαυτό της και μαθαίνει μέσω της επικοινωνίας με τους γύρω της.

Μην νομίζεται πως επειδή κάνει ζέστη, τα ζιζάνια με τη πετσετούλα τους θα πάνε στη παραλία για βουτιές και ηλιοθεραπεία. Αντίθετα, καιροφυλαχτούν να πάρουν το αίμα τους πίσω! Εμείς όμως με τσάπες, φτυάρια, ψεκαστήρες και κλαδευτήρια ανά χείρας θα αντισταθούμε ώστε να μην πάνε χαμένοι οι κόποι μας. Η εκδίκησή μας θα είναι ένα κρύο πιάτο γεμάτο αχλάδια και πρώιμα επιτραπέζια σταφύλια.

Αγροτικές Εργασίες Κατά Το Μήνα Αύγουστο

Γεωργία. Σκαλίζουμε και ποτίζουμε τα όψιμα καλαμπόκια. Εξαπολύουμε επίθεση κατά του κόκκινου σκουληκιού, του τετράνυχου και της μελίγκρας που καλοβλέπουν τα μπαμπάκια μας. Στα καπνοχώραφα τα πρωινά προβλέπεται μεγάλη κίνηση. Μαζεύουμε το τρίτο και τέταρτο χέρι των καπνών που στη συνέχεια τα αρμαθιάζουμε και τα ξεραίνουμε.

Δενδροκομία. "Σκαλίζουμε και ποτίζουμε" θα μου πείτε και θα έχετε δίκαιο! Να μην ξεχάσουμε να κάνουμε τον τρίτο εμβολιασμό ή εγκεντρισμό. Οι αχλαδιές μας -λίγο πριν ωριμάσει ο καρπός- κινδυνεύουν από τον τετράνυχο και τον «τίγρη». Η επίθεσή μας με χημικά πρέπει να είναι ανελέητη.


Αμπελουργία. Με το μαχαιράκι μας -ξέρω, είναι αρκετά κουραστικό μετά από αρκετή ώρα- τρυγάμε τα πρώιμα επιτραπέζια σταφύλια, τα συσκευάζουμε και κατ' ευθείαν στον έμπορα. Το ίδιο και τα σταφιδάμπελα, μόνο που μετά τα λιάζουμε στα αλώνια και συσκευάζουμε τη σουλτανίνα και τη κορινθιακή σταφίδα.

Λαχανοκομία. Επειδή στο παραμύθι του Αίσωπου βλέπουμε με συμπάθεια το μυρμήγκι, μαζεύουμε σπόρους από τα ραδίκια, τα καρότα και τις μεγάλες ώριμες ντομάτες και τους αποθηκεύουμε. Μετά τις πρώτες μέρες σπέρνουμε καρότα, σπανάκι και μαρουλόσπορο για τα φθινοπωρινά μαρούλια.

Ανθοκομία. Στόχος μας εδώ, είναι η μελίγκρα και η ψώρα που τους αρέσουν οι τριανταφυλλιές μας. Είναι καιρός να κόψουμε μοσχεύματα από γιασεμί και ροδοδάφνη, και να τα φυτεύψουμε σε γλάστρες. Καλό είναι να αρχίσουμε να φυτεύουμε και τα βολβόριζα όπως ανεμώνες, γλαδιόλες, ίριδα, κρίνα, τουλίπες, υιάκιντους, φρέζες κλπ.

Μελισσοκομία. Τώρα που η θερμοκρασία έχει μεγάλα κέφια, τα μελίσσια έχουν ανάγκη από νερό και γόνο. Για αυτό μεταφέρουμε τις κυψέλες εκεί που έχει πεύκα και κοντά σε νερό.

Κτηνοτροφία. Επιβάλλεται η τακτική επίσκεψη του κτηνίατρου. Αυτή την εποχή τα ζώα κινδυνεύουν από πυροπλασμίαση. Μπορούμε να συμπληρώσουμε στη διατροφή των χοίρων και των αγελάδων, ρίζες από λαχανικά (καρότα, παντζάρια). Καλό είναι να ραντίζουμε και θειαφίζουμε τα κτηνοτροφικά φυτά.

Πτηνοτροφία. Μπολιάζουμε τα πουλερικά μας για να γλυτώσουν τη διφθερίτιδα. Πρέπει να ενισχύσουμε τη τροφή των πουλερικών με άφθονα χλωρά λαχανικά γιατί αρχίζει η πτερόρροια που τα εξαντλεί.

Οινοποιία. Οι μερακλήδες μπορούν να αρχίσουν να καθαρίζουν βαρέλια, ασκιά, αντλίες και άλλα σκεύη. Πρέπει να οργανώσουμε ένα καλό πάρτυ για να καταναλώσουμε το υπόλοιπο κρασί ώστε να αδειάσουν τα βαρέλια για να τα γεμίσουμε με καινούργιο. Χικ!

Λέει ο σοφός λαός μας:

- Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο
- Από Αύγουστο χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι
- Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να 'σουν δυο φορές τον χρόνο
- Νάμουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλους τους μήνες κόκορας και γάτος το Γενάρη


Στο PODCAST ακούμε την Έλενα να μας λέει "Σε περιμένω το άλλο καλοκαίρι". Αφιερωμένο στις αγάπες του καλοκαιριού. Σε αυτές που άντεξαν στο χρόνο, στις ανεκπλήρωτες και στις προδωμένες. Εξαιρετικά σε αυτές που κάθε καλοκαίρι είναι εκεί και σε περιμένουν... Εμείς θα είμαστε παλι μαζί μετά της Παναγίας! Καλή σας ακρόαση!!!