23/4/08

Πάθη



Επισκέπτη,
Για λίγο μόνο, κλείσε τα μάτια, γκρέμισε τα τείχη γύρω σου, ρίξε τις άμυνες του ΕΓΩ σου, και άφησε τη μουσική να σε αγγίξει. Επέτρεψε στο θρήνο σαν καρφιά να τρυπήσουν τη καρδιά σου και άφησε να χυθεί για λίγο η Αλαζονεία και η Απληστία, ο Φθόνος και η Οργή, η Λαγνεία, η Οκνηρία και η Λαιμαργία.

Εύχομαι σε όλους σας, Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

------------------------------------------------------------------
Ο Εσταυρωμένος βρίσκεται πάνω σε μια μαρμάρινη πλάκα που σφραγίζει, το πέρασμα κάποιου άγνωστου σε μένα από τούτη τη ζωή.

Η μουσική είναι από το PASSION του Peter Gabriel για την ταινία "The Last Temptation Of Christ" ("Ο Τελευταίος Πειρασμός"), του δικού μας Νίκου Καζαντζάκη, που την αποθανάτισε κινηματογραφικά ο Martin Scorsese.

19/4/08

Συνήθεις Ύποπτοι

Η δουλειά του αστυνόμου ντέντεκτιβ είναι δύσκολη…

Άναψα το τελευταίο τσιγάρο τελειώνοντας έτσι το δεύτερο πακέτο της ημέρας. Ο καπνός μπούκωσε τα πνευμόνια μου... Άγγιξα το ποτήρι με το αγαπημένο μπέρμπον στα χείλη μου. Πρώτα μύρισα το άρωμά του και μετά το άφησα να κυλήσει μέσα στο στόμα.

Τον έφεραν το μεσημέρι. Έναν ύποπτο blogger. Συμμετείχε σε μια συνάντησε με κάποιους άλλους ύποπτους, ένα Κυριακάτικο πρωινό σε ένα καφέ του Θησείου. Κόντευε να βραδιάσει και το κάθαρμα δεν είχε βγάλει λέξη.

Χάζευα τα δακτυλίδια που ζωγράφιζα με τον καπνό και που ταξίδευαν στο δωμάτιο. Ίσως πρέπει να τον πιέσω περισσότερο σκέφτηκα. Ξέσφιξα τη γραβάτα και ήπια τις τελευταίες σταγόνες απ' το ποτήρι. Ένοιωσα ένα μούδιασμα να κατεβαίνει στο λαιμό μου, σαν αναισθητικό. Κράτησα το φάκελο με τις σημειώσεις και τις 40 ερωτήσεις. Αποφασισμένος ξεκίνησα για το δωμάτιο των ανακρίσεων.

O ύποπτος καθόταν στη καρέκλα με σκυμμένο το κεφάλι. Ήταν προφανώς κουρασμένος. Γερμένοι ώμοι και τη ματιά του χαμηλά. Κάθισα απέναντι, δίπλα στον βοηθό μου. Ακούμπησα το φάκελο στο τραπέζι. Χωρίς να το συνειδητοποιήσω, άναψα το πρώτο τσιγάρο από το τρίτο πακέτο της ημέρας. Η βραδιά απόψε φαινόταν ότι θα ήταν μεγάλη.

Έχοντας τον έλεγχο της βαριάς φωνής μου είπα, «Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...»

«Είπες ότι το όνομά σου είναι ...» είπα και σταμάτησα. Ο τύπος ούτε που με κοίταξε. Ο βοηθός, μου πέταξε την ταυτότητα που προσγειώθηκε μπροστά μου. Της έριξα μια γρήγορη ματιά, όπως και στις σημειώσεις μου. «Μάλιστα! Βλέπω ότι χρησιμοποιείς δύο ονόματα(1). Δεν νομίζω να κρύβεις κάτι» είπα με σιγουριά. «Ακόμα βλέπω ότι πριν ένα μήνα και κάτι μέρες είχες και γενέθλια(2). Ψαράκι(3) λοιπόν ε? Το καλό που σου θέλω φίλε! Βγες από τη κοσμάρα σου και συνεργάσου! Κατάλαβες;» είπα λίγο πιο έντονα. Με κοίταξε αδιάφορα.

Τον παρατήρησα με τη ματιά του ερευνητή που κρατά το στοιχείο στα χέρια του και προσπαθεί να το διαβάσει. Είχε γκρίζα μαλλιά(4). Τα μάτια του κάποια στιγμή μου φάνηκαν γαλάζια αν και σε κάποια άλλη -ανάθεμα το φωτισμό- φάνηκαν να πρασινίζουν(5).

«Κοίτα, όσο πιο γρήγορα τελειώσουμε τόσο πιο γρήγορα θα πάμε σπίτια μας. Έχεις οικογένεια;» ρώτησα. Γνώριζα την απάντηση αλλά έψαχνα έναν τρόπο να τον πλησιάσω. Φαινόταν τύπος που θα μπορούσε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να έχει ερωτευθεί(6).

Του προσέφερα τσιγάρο, δεν το πήρε. Άφησε το κεφάλι του να πέσει πάλι στους ωμούς του.

Αρχηγέ –ήταν η αγαπημένη έκφραση του βοηθού μου- στο σπίτι βρήκαμε cd με jazz, pop, rock, blues και soul. Βρήκαμε ανάμεσα στα άλλα Pink Floyd, Craftwork, Pulp, New, Order και κάτι περίεργα. "And Also the Trees", "Fila Brasilia" και "Vampiros Lesbos"(7). Αρχηγέ, ειδικά το τελευταίο δείχνει ύποπτο! Και δεν μπορώ να καταλάβω τι δουλειά είχε μια ταινία με τον Κύρο Γρανάζη(8) ανάμεσα στα DVD!

«Βλέπω ότι κάποια μηνύματά σου φεύγουν για Γαλλία και Αμερική(9)» είπα, «Υπάρχει σύνδεσμος και πως ονομάζεται;»

Γύρισε και με κοίταξε φορώντας μισό χαμόγελο. Το απολάμβανε. Είναι από τους τύπους που η πρώτη πρωινή τους σκέψη είναι "μια όμορφη μέρα ξεκίνησε"(10). Δεν φαινόταν από αυτούς που κουβαλούν μαζί τους περισσότερα από αυτά που είχε όταν τον συλλάβαμε. Τα κλειδιά του και το USB Stick-άκι του(11).

«Ο τοίχος στο δωμάτιό σου, είναι άδειος και φρεσκοβαμμένος(12)», είπα σχεδόν αδιάφορα, «Προσπάθησες να αποκρύψεις τα ενοχοποιητικά στοιχεία;». Γύρισε και είδα το βλέμμα του. Έξυπνο σκέφτηκα και συνέχισα, «Υπάρχει λόγος που μια ηλεκτρική σκούπα είναι κάτω από το κρεβάτι σου;(13)» . Πήγα να βάλω τα γέλια με την ερώτηση, αλλά ζητούσα μια απάντηση. Έσμιξε τα φρύδια σαν κάτι να σκεφτόταν και ξαναγύρισε στην προηγούμενη αμυντική του στάση.

Φαινόταν σίγουρος για τον εαυτό του. Αν έσπαζε ένα βάζο στο μέσα δωμάτιο θα το δεχόταν απλά ως ένα γεγονός(14). Σίγουρα ήταν σκληρό καρύδι. Το αγαπημένο του χαρτί θα ήταν το δέκα το καλό(15). Δεν είναι από αυτούς που κολλάνε στα ονόματα, αν και βρήκαμε μια ζωγραφιά που στο κάτω μέρος έγραφε Ζωή(16).

«Εκτός από το blogging με τι γεμίζεις τον ελεύθερο χρόνο σου;» ρώτησα ξέροντας ότι δεν θα πάρω απάντηση. Ο βοηθός έσπρωξε μπροστά μου ένα πακέτο με φωτογραφίες. Είδα ηλεκτρονικές κατασκευές, εκδρομές σε βουνά, άλματα με skateboard, με snowboard σε πλαγιές, με νιτσεράδα σε σκάφη δαμάζοντας τα κύματα και μερικές ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές φωτογραφίες(17).

Τον ξανακοίταξα. Κάτι μου έλεγε ότι θα προτιμούσε να βρίσκεται στα Φίτζι, με βερμούδα κάτω από φοίνικες(18). Κρατούσα τυχαία μια από τις φωτογραφίες. Έναν τοίχο με ένα σύνθημα: "Heal The Planet"(19). Τον φαντάστηκα με ζαχαρί κουστούμι και καπέλο να πίνει ποτό σε πλατεία της Κούβα του '60 με συνοδεία ορχήστρας(20).

Κοίταξα ψηλά στην οροφή και είδα ενεργοποιημένο το σύστημα πυρόσβεσης. Αν έπιανε φωτιά θα έπαιρνε το κορμί του και θα έφευγε(21). Ίσως και ένα τριαντάφυλλο από το ανθοδοχείο της γραμματείας(22)...

Δεν μου έδινε την εντύπωση ανθρώπου που θα στηνόταν μπροστά στη τηλεόραση αν δεν έπαιζε Prison Break ή Lost(23). Το Blade Runner θα ήταν σίγουρα από το είδος των ταινιών που αγαπούσε(24). Τα δε Space Oddity και Fashion του Bowie από τα αγαπημένα του τραγούδια(25). Κοίταξα τις σημειώσεις μου. Η βιβλιοθήκη του ήταν γεμάτη από τρόμο και επιστημονική φαντασία. Θυμάμαι που η ματιά μου έπεσε στο Ubic του Philip Dick(26).

Στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του ύποπτου, βρέθηκαν δυο κλουβιά πουλιών. Μόνο στο ένα υπήρχε καναρίνι(27). Στη ντουλάπα του βρήκαμε τζιν, κοστούμια και μια συλλογή από γραβάτες. Επαγγελματικό ντύσιμο σε μοντέρνα γραμμή(28).

Η σύλληψη έγινε σπίτι του. Το dvd έπαιζε μια ταινία με τον Daniel Day-Lewis(29). Το δωμάτιο είχε το χρώμα της θάλασσας(30). Πάνω στο τραπέζι υπήρχε μια μεγάλη σαλάτα με ντομάτες, φέτα, κρεμμύδια, τραγανιστά παξιμάδια και αρκετό λάδι(31). Καθισμένος στο καναπέ, ντυμένος στα μαύρα, θα ήταν ο ίδιος ο Batman αν του φορούσες μια μπέρτα(32)!

Η βρύση της κουζίνας έσταζε και τρεις από τις λάμπες του σπιτιού ήταν καμένες. Σίγουρα ήταν από αυτούς που πιστεύουν ότι, αν κάτι μπορείς να το κάνεις αύριο, κάντο αύριο(33). Αν και μπήκαμε στο σπίτι του αιφνιδιαστικά, δεν φάνηκε να ταράχτηκε. Σίγουρα θα σκεφτόταν ειρωνικά "Houston, we have a problem" και θα αξιολογούσε την κατάσταση(34).

Τον κοιτάζω με νόημα. Με κοιτάζει και αυτός. Ξεφυσάω τον καπνό με ύφος. Προσπαθώ να του μεταδώσω ένα μήνυμα.

Τόση ώρα και δεν έχει βγάλει λέξη. Ούτε μια πληροφορία για τους άλλους bloggers. Με κοιτάζει, όμως μάλλον με συμπάθεια. Αναγνωρίζει ότι κάνω αυτό, γιατί πρέπει να το κάνω. Είμαι σίγουρος ότι θα έδινε μια δεύτερη ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα(35).

Τελικά φαίνεται ωραίος τύπος. Δεν θα ξεχάσω αυτό που είπε χαριτολογώντας όταν μας είδε. «Ω Μπέρι, Μπέρι!»(36). Σημείωσα το όνομα, αν και μου θύμισε παλαιό παίχτη του Ολυμπιακού. Μοιάζει να είναι ικανοποιημένος με τις επιλογές του(37).

«Αλήθεια τι φοβάσαι περισσότερο;» τον ρώτησα σε φιλικό τόνο. Χαμογέλασε, «Αυτά που δεν θα προλάβουμε…»(38), είπε κοιτάζοντάς με αινιγματικά.

Ήταν σε καλή φυσική κατάσταση. Θυμάμαι ότι δεν βρήκαμε ίχνος πρόχειρου φαγητού από σουβλάκια ή pizza στα σκουπίδια του(39). Και μου έκανε εντύπωση το οπισθόφυλλο του περιοδικού πάνω στο τραπέζι που έγραφε "Υιοθετήστε ένα αδέσποτο"(40).

Τράβηξα όσο πιο πολύ μπορούσα τη τελευταία ρουφηξιά και κράτησα τον καπνό στο στόμα. Ανταλλάξαμε μια ματιά γεμάτη νόημα και φύσηξα όσο πιο εύστοχα μπορούσα στον ανιχνευτή καπνού. Στην αρχή δεν έγινε τίποτα. Μετά, χωρίς προειδοποίηση, ο δαιμονισμένος συναγερμός μας πήρε τα αυτιά. Άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν. Ο βοηθός μου έτρεξε να δει τι συνέβη. Εγώ δεν μετακινήθηκα από τη θέση μου. Ο ύποπτος σηκώθηκε ήρεμα και κατευθύνθηκε προς στην έξοδο. Δυο λέξεις μόνο άκουσα πριν χαθεί ανάμεσα στους άλλους. «Ευχαριστώ» και «Galaxy».

Κουρασμένος έριξα το σακάκι στο ώμο μου. Μερικά ποτά ακόμα στο Galaxy δεν είναι και άσχημα για να τελειώσει η βραδιά. Κλείνοντας τη πόρτα πίσω μου, σκέφτηκα ότι ανακρίσεις του στυλ Sharon Stone και χωρίς βρακάκι μόνο στον κινηματογράφο συμβαίνουν...

-----------------------------------------
Αυτό το παιχνίδι σίγουρα το έχετε συναντήσει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό. Πέρα από τις ανοικτές προσκλήσεις, νομίζω ότι πρώτα με κάλεσε να παίξω ο Lockheart και τελευταία η Marina και η So_Far. Δεν περίμενα ποτέ να το παίξω, το έφερα όμως στα μέτρα μου :). Δεν γράφω τις ερωτήσεις γιατί σίγουρα τις ξέρεται απ' έξω, αλλά έχω αριθμήσει τις απαντήσεις. Δεν παρέλειψα να αναφέρω και μια όμορφη συνάντηση bloggers στο Θησείο για καφέ, με οργανώτρια τη Zouzouna!

Προσπάθησα να δώσω μια film noir ατμόσφαιρα και σε αυτό βοήθησε η μουσική του Vangelis για την ταινία Blade Runner σε εκτέλεση από την The New American Orchestra. Να θυμήσω ότι το σενάριο ήταν βασισμένο στο εξαιρετικό μυθιστόρημα του Philip K. Dick, "Do Androids Dream Of Electric Sheep" ή "Το Ηλεκτρικό Πρόβατο" στην Ελληνική έκδοση.

14/4/08

Γαία: Υπάρχει Ελπίδα;

Όταν η Γαία έσμιξε ερωτικά με τον πρωτότοκο γιος της τον Ουρανό (ήταν το πρώτο θεϊκό ζευγάρι), βγήκαν από τα σπλάχνα της οι Τιτάνες (ο Ωκεανός, ο Κοίος, ο Κρείος, ο Υπερίων, ο Ιαπετός και ο Κρόνος), οι Τιτανίδες (η Τηθύς, η Θεία, η Θέμις, η Μνημοσύνη, η Φοίβη και η Ρέα), οι Κύκλωπες (ο Βρόντης, ο Αστερόπης και ο Άργης) και οι τρεις Εκατόγχειρες (ο Αιγαίωνας, ο Κόττος και ο Γύγης).

Ο Ουρανός φοβούμενος μην χάσει την εξουσία του Κόσμου, φυλάκισε τα παιδιά του στα Τάρταρα. Εξοργισμένη η Γη (Γαία), συνωμοτεί με τα παιδιά της και ο Κρόνος αναλαμβάνει να εκδικηθεί τον σκληρόκαρδο πατέρα τους. Τη νύχτα που ο Ουρανός γεμάτος από ερωτικό πάθος άπλωσε το τεράστιο σώμα του πάνω στο κορμί της Γης, ο Κρόνος με ένα ατσαλένιο δρεπάνι τον διαμέλισε και στη συνέχεια, ο πληγωμένος Ουρανός απομακρύνθηκε στον ουράνιο θόλο για να μείνει εκεί αιώνια.

Οι Αρχαίοι Έλληνες με τους Ορφικούς Ύμνους, υμνούν τα στοιχεία της φύσης που διατηρούν συνάμα και το ανθρωπόμορφο στοιχείο. Λένε για τη Γαία:

Γαία θεά, μήτερ μακάρων θνητών τ’ ανθρώπων,
παντρόφε, πανδώτειρα, τελεσφόρε, παντολέτειρα,
αυξιθαλής, φερέκαρπε, καλαίς ώραισι βρύουσα,

έδρανον αθανάτου κόσμου, πολυποίκιλε κούρη,

η λοχίαις ωδίσι κύεις καρπόν πολυειδή,

αιδία, πολύσεπτε, βαθύστερν’, ολβιόμοιρε,

ηδυπνόοις χαίρουσα χλόαις πολυανθέσι δαίμον,

ομβροχαρής, περί ήν κόσμος πολυδαίδαλος άστρων

ειλείται φύσει αενάωι και ρεύμασι δεινοίς.

αλλά, μάκαιρα θεά, καρπούς αύξοις πολυγηθείς

ευμενές ήτορ έχουσα, συν ολβίοισιν εν ώραις.

Θεά Γη, των μακαρίων μητέρα και των θνητών ανθρώπων
πανθρέπτειρα, πανδότρια, τελεσφόρα, πανκαταλύτρα,

αυξητική, καρποφόρα, που σε καλές εποχές αφθονείς,

έδρα του αθανάτου κόσμου, πολυποίκιλη κόρη,
που κυοφορείς με επιτόκιες ωδίνες τον πολυειδή καρπό,
αιωνία, πολύσεπτη, βαθύκολπη, καλότυχη,
που χαίρεσαι μ’ ευωδιαστές πρασινάδες, ω συ σ’ ανθοστολίσματα θεότης,
η ομβριοχαρής, που γύρω της ο πολυποίκιλτος κόσμος των άστρων
περιστρέφεται με την αέναη φύση και τα άγρια ρεύματα.
Αλλά, θεά μακαρία, αύξησε τους πολυχαρείς καρπούς
έχοντας διάθεση ευμενή μαζί με ευφορίες στις εποχές.

Αυτή τη Γη των ύμνων κληρονομήσαμε, το πώς θα την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές είναι το στοίχημα. Αυτή τη Γη που αποτέλεσε για όλους τους λαούς του κόσμου πηγή ζωής, συνείδησης και έμπνευσης.

Οι πρόγονοί μας, έχοντας άμεση επαφή με τη φύση, βίωναν την στοργική αγκαλιά της Μητέρας Γης, που τους έδινε τροφή, τους χάριζε χαρά, πόνο και συνέπασχε μαζί τους, Έτσι μπορούσαν να αφουγκραστούν τον παλμό της φύσης, να αναγνωρίσουν ότι τα πάντα γύρω τους σφύζουν από ζωή, ότι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και τέλος να αντιληφθούν ότι αποτελούν ένα κύτταρο ενός ευρύτερου οργανισμού που είναι ο ίδιος ο πλανήτης.

Η εντύπωση που έχει χαραχθεί στο μυαλό των περισσοτέρων, είναι ότι έχουμε πάρει έναν κακοτράχαλο δρόμο που όσο τον βαδίζουμε τόσο αποκρινόμαστε από την επιλογή της επιστροφής. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες σκέψειs...


Η Θεωρία της Γαίας

Ο James Lovelock (26-7-1919) είναι επιστήμων, συγγραφέας, μέλος της Βασιλικής Εταιρίας του Λονδίνου, ένα ανήσυχο πνεύμα με ευαισθησία στο περιβάλλον. Εφεύρε τον Ανιχνευτή Παγίδευσης Ηλεκτρονίων που συνέβαλε σε ανακαλύψεις για τη μείωση του όζοντος στην στρατόσφαιρα. Κατασκεύασε και ανέπτυξε πολλά επιστημονικά όργανα που αξιοποιήθηκαν από τη NASA ενώ κατά τη διάρκεια κάποιας συνεργασίας τους, ανέπτυξε την Θεωρία της Γαίας.

Ο Lovelock αρχικά καθόρισε τη Γαία "ως μια πολύπλοκη οντότητα η οποία περιλαμβάνει την βιόσφαιρα της Γης, την ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και το έδαφος. Η συνολική δομή συνιστά ένα σύστημα ανάδρασης ή ένα κυβερνητικό σύστημα το οποίο αναζητά το βέλτιστο δυνατό φυσικό και χημικό περιβάλλον για τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη" . Με λίγα λόγια η Γη δεν είναι ένα νεκρός βράχος πάνω στον οποίο ζουν πλάσματα, αλλά ένα ζωντανός πλανήτης με τον οποίο συμβιώνουν τα υπόλοιπα είδη και εξαιτίας της ύπαρξης της ζωής, οι ζωντανοί οργανισμοί ρυθμίζουν την ατμόσφαιρα και το κλίμα σύμφωνα με τις ανάγκες τους για επιβίωση.

Η αρχική θεωρία του, στηρίχθηκε στα παρακάτω επιχειρήματα:

(*) Η παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία της Γης έχει παραμείνει σταθερή, παρά την αύξηση της ενέργειας (25% με 30% σε παγκόσμια κλίμακα) που παρέχεται από τον Ήλιο.
(*) Η ατμοσφαιρική σύνθεση παραμένει σταθερή, μολονότι θα έπρεπε να είναι ασταθής.
(*) Η αλμυρότητα των ωκεανών είναι σταθερή. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα
έχει παραμείνει στο 3.4% ενώ τα περισσότερα κύτταρα δεν αντέχουν σε τιμές πάνω από το 5%.

Αυτή η αρχική θεωρία επικρίθηκε σφοδρά από τους επιστήμονες, ότι ήταν τελεολογική, ότι δηλαδή όλα τα πράγματα έχουν ένα προκαθορισμένο σκοπό, ότι η αυτορύθμιση του πλανήτη είναι σκόπιμη ή εμπλέκει πρόνοια ή σχεδιασμό εκ μέρους των βιωτών. Ο Lovelock διέψευσε τη κατηγορία και απάντησε στους επικριτές του το 1983, με το μαθηματικό μοντέλο Daisyworld (του κόσμου-μαργαρίτας).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Γαίας το 1988, κάθε κατηγορία εγκαταλείφθηκε και με τη νέα θεωρία και τη προσομοίωση μέσω υπολογιστών του μοντέλου Daisyworld έγινε περισσότερο αποδεκτή. Στο ίδιο συνέδριο, ο James Kirchner (φυσικός και φιλόσοφος) εξήγησε πως δεν υπάρχει μια Υπόθεση της Γαίας, αλλά πολλές που κυμαίνονται από την "ασθενή" έως την "ισχυρή" και περίγραψε πέντε από αυτές: Επιδραστική Γαία, Συνεξελικτική Γαία, Ομοιοστατική Γαία, Τελεολογική Γαία και Βελτιστοποιητική Γαία.

Ο James Lovelock σε συνεντεύξεις του, δηλώνει ότι "η Γη είναι άρρωστη, η ζημιά είναι μεγάλη. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για τις επιπτώσεις".

"Είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα σκάφος αναψυχής στους καταρράκτες του Νιαγάρα. Όλα πηγαίνουν καλά όσο λειτουργούν οι μηχανές, αλλά αν σταματήσουν τότε οδηγούμαστε προς τους καταρράκτες όλο και πιο γρήγορα και δεν υπάρχει καμιά ελπίδα σωτηρίας"

Η θετική πρόβλεψη για της θεωρίας της Γαίας είναι ότι η Ζωή θα βρίσκει πάντα τον τρόπο όταν οι συνθήκες δεν είναι απαγορευτικές και η αρνητική ότι, αν ωθήσουμε τη Γαία να αλλάξει τη μορφή του οικοσυστήματος της, δεν θα καταστρέψουμε τη ζωή πάνω στον πλανήτη αλλά τη δυνατότητα να ζούμε πάνω σε αυτή.


Οι Σκεπτικιστές

Στις αρχές Μαρτίου στην Νέα Υόρκη, στο Διεθνές Συνέδριο του 2008 για τις Κλιματικές Αλλαγές, εξέθεσε τις απόψεις της μια νέα ομάδα, των "σκεπτικιστών", με ειδικούς από όλο τον κόσμο, έχοντας μια εντελώς αντίθετη άποψη για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι άνθρωποι αλλά προκαλείται από φυσικούς λόγους και αιτίες.

Ο Joseph Bast, πρόεδρος του Heartland Institude από το 1990, με πολλές δημοσιεύσεις άρθρων και αναλύσεις σχετικά με οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά θέματα, σύμβουλος σε αρκετά ιδρύματα, συγγραφέας δέκα βιβλίων και εκδότης πέντε μηνιαίων εφημερίδων, έθεσε ερωτήματα όπως:

(*) πόσο αξιόπιστα είναι τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να τεκμηριώσουν την πρόσφατη αύξηση της θερμοκρασίας ;

(*) πόση από την πρόσφατη αύξηση της θερμοκρασίας είναι αποτέλεσμα φυσικών αιτίων, και πόση είναι πιθανώς αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων;

(*) πόσο αξιόπιστα είναι τα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για να προβλέψουν τις μελλοντικές συνθήκες του κλίματος;

(*) είναι η μείωση των εκπομπών η καλύτερη ή η μόνη λύση στη πιθανή αλλαγή κλίματος;

Οι σκεπτικιστές επικρίνουν τον Αμερικάνο πρώην Αντιπρόεδρο Al Gore και όλους εκείνους του φιλελεύθερου μπλοκ που προβλέπουν μεγάλες καταστροφές στη Γη τα επόμενα χρόνια εξαιτίας του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Στις 12 Νοεμβρίου, ο Al Gore ανήγγειλε ότι προσχωρεί σε μια εταιρία κεφαλαίων η οποία επιδιώκει να επωφεληθεί από τον κίνδυνο της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας πουλώντας "πιστώσεις άνθρακα".


Τον κατηγορούν ότι έπεισε εκατομμύρια ανθρώπους, πως η αύξηση του ενός βαθμού της γήινης θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα έχει προκληθεί από τον άνθρωπο, πως προμηνύει μια παγκόσμια καταστροφή και αυτό το χρησιμοποιεί για να πλουτίσει. Άλλωστε ζητά 200 χιλιάδες δολάρια προκειμένου να δώσει ομιλίες.


Υποστηρίζουν ότι συγκέντρωσε δύο εξαιρετικά εύπορους τομείς της Αμερικανικής κοινωνίας (το γνώριζε εξαρχής αυτό), τους επαγγελματίες οικολόγους οι οποίοι σύμφωνα με τις φιλανθρωπικές εκθέσεις έχουν αυξήσει κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια τις φιλανθρωπικές δωρεές κατά το 2006, και τις μεγάλες εταιρίες που επιδιώκουν κυβερνητικές επιχορηγήσεις για την παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές όπως τον αέρα, τον ήλιο, και την αιθανόλη.


Τα συμπεράσματα από το συνέδριο είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές που έπονται δεν θα είναι τόσο έντονες όσο προβλέπονται, ενώ γίνεται σαφές ότι οφείλονται στο φυσικό κύκλο ζωής του πλανήτη μας.

Tο συνέδριο δέχθηκε δριμεία κριτική από την οργάνωση Real Climate ότι ήταν μια φιέστα επικοινωνιακού χαρακτήρα, που είχε σκοπό να τραβήξει την προσοχή των media. Γενικότερα όμως αντιμετωπίστηκε με ευνοϊκά σχόλια από τα ΜΜΕ. Οι Times της Νέας Υόρκης, μια εφημερίδα με φιλελεύθερες τάσεις, αφήνουν πολλά υπονοούμενα ότι οι περισσότεροι επιστήμονες που ασχολούνται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου καθοδηγούνται ή παρασύρονται από λανθασμένα στοιχεία και κακές κρίσεις, αφού πολλές προβλέψεις στο πρόσφατο παρελθόν αποδείχθηκαν λανθασμένες.


Οι Οικολόγοι Δεινόσαυροι

Ο απόψεις του πρώην βουλευτή Ανδρέα Ανδριανόπουλου, συμπλέουν με αυτές των σκεπτικιστών. Στο άρθρο του ΑΝ ΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ ΗΣΑΝ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ (Φεβρουάριος 2007), αναφέρει ότι οι εχθροί του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς είναι αυτοί που εφεύραν τη διάβρωση του πλανήτη από τις δράσεις της ελεύθερης αγοράς και του ανοιχτού εμπορίου.

Αναρωτιέται, ότι δεν έχουν δοθεί αρκετές εξηγήσεις όπως πχ. πώς ο κόσμος πέρασε μια ιδιαίτερα θερμή περίοδο (θερμότερη από την σημερινή) στα χρόνια του Μεσαίωνα (900-1200 μχ), σε μια εποχή μάλιστα που οι Βίκινγκς καλλιεργούσαν τα (σήμερα παγωμένα) λιβάδια της Γροιλανδίας ενώ δεν υπήρχαν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ούτε βέβαια και η παραμικρή βιομηχανική δραστηριότητα!

Επισημαίνει με παραδείγματα ότι ακόμα και την δεκαετία του 1970 οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για μια επικείμενη καινούργια εποχή των πάγων και τα ΜΜΕ διοχέτευαν τις αντίστοιχες φοβίες.

Ακόμα παρατηρεί "ότι δεν είναι τυχαίο πως όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά μοντέλα προβολής στο μέλλον των κλιματολογικών επιπτώσεων (πάνω στα οποία αποκλειστικά σχεδόν στηρίζονται όλες οι ανησυχητικές επιστημονικές προβλέψεις) παίρνουν σαν βάση εκκίνησης το 1960 – χρόνια δηλ. που βρίσκονται στην καρδιά της τελευταίας λεγόμενης περιόδου παγετού. Και διαπιστώνουν, με τα σημερινά δεδομένα, αύξηση της θερμοκρασίας. Ενώ προβάλουν μοντέλα μεγαλύτερης θέρμανσης στο μέλλον. Αν ληφθεί όμως σαν βάση εκκίνησης λ.χ. το 1980, τότε η αύξηση της θερμοκρασίας, και οι αντίστοιχες προβλέψεις για το μέλλον, θα είναι σχεδόν ασήμαντες!!"

Μας αναφέρει αυτό που λένε πολλοί επιστήμονες, ότι δηλαδή οι πάγοι λειώνουν κοντά στα βόρεια άκρα ενώ στο κέντρο της παγωμένης ηπείρου η μάζα του πάγου αυξάνεται και επίσης για τα οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τις οικολογικές οργανώσεις.

Συμφωνεί ότι ο πλανήτης δεν κινδυνεύει από τις όποιες υπερβολές των κατοίκων του γιατί προσαρμόζεται στις όποιες ανακατατάξεις, ενώ καινούργια είδη ζωής πάντα εμφανίζονται για να ολοκληρώσει με τη διαπίστωση:

Aν οι δεινόσαυροι ήσαν οικολόγοι, και συντηρούσαν το περιβάλλον της εποχής τους όπως τότε ήταν, το ανθρώπινο είδος δεν θα είχε ποτέ εξελιχθεί. Εμείς δηλ. δεν θα υπήρχαμε σήμερα στη γη… Και ποιος είπε πως στο απώτερο μέλλον δεν θα μπορούσε να εμφανισθεί κάποιο είδος ανώτερο από το ανθρώπινο;”


Η αφορμή για την ανάρτηση ήταν το Διεθνές Συνέδριο του 2008 για τις Κλιματικές Αλλαγές, ένα άρθρο του Στέφανου Φωτίου που δημοσιεύθηκε στον Κόσμο του Επενδυτή και μπορείτε να το διαβάσετε με τίτλο «Όλα καλά, όλα ανθηρά για την υπερθέρμανση του πλανήτη»

Αναφέρθηκα στη Θεά Γαία των αρχαίων Ελλήνων και τη σχέση της Γης με τους πολύ μακρινούς προγόνους μας. Στη συνεχεία σας παρουσίασα εν συντομία τη θεωρία της Γαίας και τις εντελώς αντίθετες απόψεις των σκεπτικιστών. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις για οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και τέλος σας παρέθεσα την άποψη του φιλελεύθερου πρώην βουλευτή Ανδρέα Ανδριανόπουλου.

Θα έλεγα ότι άσχετα με το τι πιστεύει ο καθένας μας, θα μπορούσαμε να δούμε τη θεωρία της Γαίας από τη φιλοσοφικής της πλευρά, δηλαδή σαν μια προσπάθεια να αλλάξει η οπτική μας απέναντι στη φύση. Δεν χρειάζεται να κάνουμε πάρα πολλά, αρκεί ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Να συνεργαστούμε με τη φύση ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να ζήσουμε μέσα σε αυτή. Ανακύκλωση, μείωση της σπατάλης νερού, ρεύματος, πετρελαίου και άλλων φυσικών πόρων είναι ένα σημαντικό βήμα. Γνωρίζουμε και δεν έχουμε τη δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Είμαστε πλασμένοι από την αρχέγονη ουσία της Γης για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσα δημιουργούμε ανήκουν και στην ίδια. Σαν παιδιά της, η δικής της ευημερία είναι απόλυτα εξαρτημένη από την δική μας.

6/4/08

Εγκλωβισμένος

Με επισκέφτηκαν οι Ονειροφύλακες της Natalias και με πήραν μαζί τους σε εφιαλτικά ταξίδια με ευχάριστο τέλος.

Πιάσε με από το χέρι και άσε με να σε οδηγήσω στο Σκοτεινό Δωμάτιο. Εκεί ξεκινά η ιστορία μας, που τελειώνει εδώ λίγο πιο κάτω.


Έλα μαζί μου...

<συνέχεια από το Σκοτεινό Δωμάτιο>
... Μια σκέψη υλοποιήθηκε από τους νευρώνες του εγκεφάλου μου προσπαθώντας να βάλει τις υπόλοιπες σε μια τάξη. Πρώτα έδωσε εντολή στο χέρι να κινηθεί και να σταματήσει το δαιμονισμένο κουδούνισμα από το ξυπνητήρι. Μετά να ανοίξουν τα μάτια.

Μπορεί να ήταν μόνο ένα όνειρο αλλά το μεγάλο χαμόγελο και την αίσθηση της ευτυχίας δεν κατάφερε να την εξαφανίσει από το πρόσωπό μου ούτε το πρωινό ξύρισμα!

-------------------------------------------------------------------------------------
PS. 1) Το video μόνο χωρίς τη μουσική και το δέντρο ήταν από τους Tuxedomoon.
PS. 2) Ακούστηκαν από τους Tuxedomoon και το άλμπουμ The Ghost Sonata αποσπάσματα από τα A Mystic Death, Music Number Two και το Basso Pomade (Dogs Licking My Heart).
PS. 3) Ακούστηκαν από τους Pink Floyd και το άλμπουμ The Dark Side of the Moon αποσπάσματα από τα Money και Time .

4/4/08

Ο φίλος μου ο Allen

Το απειλητικό μήνυμα που πήρα έλεγε:

'Θα παίξεις!
'Μόνο και μόνο επειδή το λέει ο γιατρός!

'Αλλιώς έχει ένεση
:-D

Δεν μπορώ να παίρνω αψήφιστα τέτοιες απειλές, δεδομένου ότι οι ενέσεις είναι ο χειρότερος εφιάλτης μου και έτσι θα ακολουθήσω τη συμβουλή (ή απειλή) του γιατρού.

Η πρόσκληση ξεκινά από τη Fava και ήρθε καραμπόλα από τον MAD. Βγάλε μια φωτογραφία με τα αγαπημένα σου (ή όχι) παπούτσια, ανέβασέ τα ποστ, και μετά θα φτιάξουμε το κολάζ των “Παπουτσωμένων bloggers”.

Έβγαλα τις μάχιμες μπότες από την "τακτοποιημένη" τσάντα της βεράντας για να τις φωτογραφήσω. Σε τι βουνά και τι λαγκάδια, σε τι motocross και clubs δεν με έχουν συντροφεύσει. Απογοητεύτηκα όταν τις βρήκα μέσα στις λάσπες και δεν θα με πείραζε αυτό αν δεν είχαν πιάσει μούχλα!!! Τις είχα ξεχάσει από την τελευταία εκδρομή στα βουνά! Ούτε για φωτογραφία δεν έκαναν!

Πήγα στη δεύτερη επιλογή μου. Στα χειροποίητα παπούτσια. Μια περιουσία μου είχαν στοιχήσει τότε! Τα έχω πάνω από δέκα χρόνια και όμως είναι ακόμα μια χαρά (εξαιρώντας μερικά τσακίσματα!). Έχουν πατήσει δρόμους Βαλκανικών και Ευρωπαϊκών χωρών, έχουν συμμετάσχει σε meetings και δεξιώσεις, ήταν καλεσμένα σε γάμους και βαφτίσια. Ακόμα και τώρα μερικές φορές τα τιμώ!

Τα αθάνατα ...

Και γρήγορα-γρήγορα να τα κατεβάσω από τον πάγκο της κουζίνας, γιατί αν με πάρουν χαμπάρι, ...άντε να εξηγήσεις!

1/4/08

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008



«Ό,τι κι αν πάθω στη ζωή
για σε δε μετανοιώνω,
γιατί το πρώτο σου φιλί
μου τόδωσες με πόνο»


Καλό μήνα σε όλους!

Ο χρόνος κύλησε παραπέρα και να που ο ήλιος έφυγε από τον Κριό και μπήκε στον Ταύρο. Αυτό είναι καλό για τον άνδρα Ταύρο που είναι σαγηνευτικός, γοητευτικός με υψηλό και μυώδες παράστημα και αναπτυγμένη την αίσθηση της δικαιοσύνης (να θυμηθώ να δω πότε γεννήθηκε ο ...Βασίλης Κόκκινος). Κορίτσια, μου φαίνεται ο ιδανικός άντρας αφού έχει ανάγκη και για μια σταθερή σχέση. Οι λέξεις που τον εκφράζουν είναι αποφασιστικότητα, σταθερότητα και υπομονή. Η γυναίκα ταύρος, επειδή βρίσκεται κάτω από την επίδραση της Αφροδίτης, είναι θηλυκή με μέτριο ανάστημα. Έχει ευαισθησία στην ομορφιά για αυτό αγαπά τα λουλούδια, την εξοχή, την εποχή της Άνοιξης, τις όμορφες και χαρούμενες διακοσμήσεις. Διακρίνεται για την μεγάλη της φαντασία.

Για να δούμε τι δουλειές έχουμε να κάνουμε αυτό το μήνα. Τσάπες, φτυάρια, ψεκαστήρες, κλαδευτήρια ανά χείρας και πάμε... Τι, δεν γνωρίζετε τι είναι τσάπα και κλαδευτήρι? Μην ανησυχείτε γιατί έχω προνοήσει για όλα. Φωτογραφικό υλικό για να λυθούν όλες σας οι απορίες! Και μην ακούσω μετά: δεν ήξερα, δεν ήξερα...

Αγροτικές Εργασίες Κατά Το Μήνα Απρίλιο

Γεωργία. Το σκάλισμα είναι η αγαπημένη δουλειά του γεωργού. Όπου να βρεθεί και να σταθεί, ρίχνει και ένα σκαλισματάκι. Σκαλίζουμε λοιπόν τα σιτηρά και επειδή είναι εποχή για το ψώμωμα και χρειάζονται πολλή υγρασία πρέπει να βγούμε νικητές στη μάχη που θα δώσουμε με τα ζιζάνια. Μάχη δίνουμε μόνο όταν ο καιρός είναι ήσυχος. Συνεχίζουμε τη σπορά καλαμποκιού και βαμβακιού ενώ στα καπνοχώραφα συνεχίζουμε τις προετοιμασίες κάνοντας το τελευταίο όργωμα. Tip: στην περίπτωση που βρέξει μετά το όργωμα καλό είναι να κάνουμε άλλο ένα γιατί αν δεν το κάνουμε, το χώμα δεν θα δουλεύεται καλά. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε ένα-δυο σβαρνίσματα για να κονιορτοποιηθεί το χώμα της επιφάνειας. Με λίγα λόγια, για να μην υπάρχουν σβώλοι! Συνήθως τα οργώματα τα κάνουμε με ένα μηχάνημα που λέγεται τρακτέρ, για όσους δεν γνωρίζουν είναι στη φωτογραφία δίπλα.

Αμπελουργία. Ο κανόνας είναι: σκάλισμα στα νοτιότερα, σκάψιμο στα βορειοτέρα. Τα αμπέλια που έχουν σκαφτεί σε τρούλους τα τσαπίζουμε και τα ισοπεδώνουμε. Και να μην ξεχάσουμε το βλαστολόγημα ή αργολόγημα. Για μην μένουμε με απορίες, εννοώ ότι βγάζουμε τους παραπανίσιους βλαστούς. Περονόσπορος, σκαθάρι, σκουλήκι, μπάστρα και ευδερμίδα καραδοκούν να μας κάνουν μεγάλες ζημιές. Όπλα μας ο βορδιγάλειος πολτός, το θειάφι και το καθαρό ντι-ντι-τι. Προσοχή, οι δοσολογίες με συνταγή του αρμόδιου γιατρού!

Λαχανοκομία. Φυτεύουμε μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές, κοκκινογούλια, σαλάτες, καρότα, λάχανα, αγγούρια, σπανάκι, μαρούλια, πεπόνια, καρπούζια κλπ. Στα ψυχρά μέρη βάζουμε πατάτα. Δεν ξεχνάμε το πότισμα με αρκετό νερό και να συγκομίσουμε τα πρώιμα φασολάκια, μπιζέλια και φράουλες. Γεμάτα είναι τα μανάβικα από δαύτες!

Δενδροκομία. Συνεχίζουμε να φυτεύουμε τα αειθαλή, καλό πότίσματα και σκαλίσματα (άντε πάλι!). Εργαλεία σκαλίσματος παρατίθενται σε φωτογραφίες.

Κτηνοτροφία. Το χόρτο είναι άφθονο και δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με τη χλαπάτσα και τον τυμπανισμό. Για αυτό θα πρέπει να αφήνουμε στον ήλιο το χλωρό χορτάρι για να φεύγει η υγρασία και να ξεραίνεται. Το άλλο που πρέπει να κάνουμε είναι να ευνουχίσουμε τα αρνιά και τα γουρούνια (πολύ βαρύ μου φαίνεται αυτό). Αν δεν μπορούμε μόνοι μας ας φωνάξουμε τον ειδικό και ας φύγουμε όσο πιο μακριά γίνεται.

Πτηνοτροφία. Συνεχίζουμε τις εκκολάψεις των νεοσσών. Σφάζουμε τα κοκόρια που γεννήθηκαν το Γενάρη γιατί δεν συμφέρει να συνεχιστεί η διατροφή τους (πω, πω χασάπηδες καταντήσαμε και στυγνοί επιχειρηματίες). Αυτά που κρατάμε για αναπαραγωγή μαζί με τις πουλακίδες, τα ταΐζουμε με σπασμένους σπόρους.

Ανθοκομία. Μεταφυτεύουμε στην οριστική τους θέση τα λουλούδια που θα μας δώσουν άνθη, όπως τα γεράνια, πελαργόνια, μοσχομπίζελα, γλανδιόλες και ήλιοι. Προσοχή στη μελίγκρα, σύμμαχος μας τα ανάλογα φυτοφάρμακα (πολύ φυτοφάρμακο πέφτει μου φαίνεται!).

Μελισσοκομία. Επειδή η βασίλισσα γεννάει συνέχεια, πρέπει να ελέγξουμε αν οι κυψέλες έχουν τροφή. Τώρα θα κάνουμε και ένα κόλπο. Χτυπάμε ρυθμικά με πέτρα τη κυψέλη και το ορφανό ή αδύνατο σμήνος βγαίνει έξω και το οδηγούμε στη νέα κυψέλη. Προσοχή οι ερασιτέχνες να φορούν τον ανάλογο εξοπλισμό.

Λέει ο σοφός λαός μας:
- Αν ζεις μετρημένα, ποτέ δεν θα είσαι φτωχός

- Ο ύπνος του ενάρετου ανθρώπου είναι γλυκός
- Η πείνα είναι κοφτερή και από το σπαθί
- Η τεμπελιά είναι μητέρα της δυστυχίας


Οι τελευταίοι προβληματισμοί, μου έχουν εξαφανίσει κάθε διάθεση για blogging! Για να μην ταλαιπωρώ τον εαυτό μου, τους δικούς μου ανθρώπους και εσάς, αποφάσισα να αποχωρήσω. Σαν να ακούω τον Μεταξόπουλο να λέει, "λυπάμαι αλλά δεν μπορείτε να συνεχίσετε έτσι, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, το επίπεδο υψηλό και η τεχνική σας όχι τόσο καλή, δεν έχετε πολλές δυνατότητες!" Ευχαριστώ όλους εσάς που ανταλλάξαμε δυο κουβέντες μέσα από τη καρδιά μας. Δεν θα χαθούμε, άλλωστε τώρα θα έχω το χρόνο να σας επισκέπτομαι.

---------------------------------------------------------------------
PS.
Ελάτε καλέ, με πιστέψατε? Ένα ψεματάκι είπα και εγώ λόγω της ημέρας. Και απ’ ότι είδατε δεν το συνέχισα, δεν άντεξα και το μαρτύρησα! Συγχωρήστε με!